Τετάρτη, 31 Μαρτίου 2021 17:48

Οι προβλέψεις για παραγωγή και κατανάλωση σε γάλα και κρέας το 2021

Γράφτηκε από την

Οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές των γεωργικών προϊόντων και αγορών της ΕΕ.

Αύξηση στην παραγωγή γάλακτος, αλλά μείωση του ζωϊκού κεφαλαίου και στα κοπάδια γαλακτοπαραγωγής, καθώς και αύξηση της παραγωγής χοιρινού, αιγοπρόβειου κρέατος και πουλερικών εκτιμά ότι θα σημειωθεί το 2021 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με την έκθεση για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές των ευρωπαϊκών γεωργικών προϊόντων και αγορών.

Συγκεκριμένα, η παραγωγή γάλακτος στην ΕΕ το 2021 αναμένεται να αυξηθεί κατά 1%, χάρη στην αύξηση των αποδόσεων. Την ίδια στιγμή, όμως, αναμένεται μείωση στο ζωικό κεφάλαιο και στα κοπάδια γαλακτοπαραγωγής.

Η κατανάλωση τυριού και βουτύρου στην ΕΕ θα μπορούσε να επωφεληθεί ιδιαίτερα από το άνοιγμα της υπηρεσίας τροφίμων και οι λιανικές πωλήσεις θα πρέπει να παραμείνουν σε υψηλότερο επίπεδο σε σύγκριση με την περίοδο πριν από το Covid-19.

Όσον αφορά την παραγωγή, το τυρί της ΕΕ αναμένεται να λάβει το 21% του επιπλέον γάλακτος που θα παραχθεί το 2021.

Η κατανάλωση φρέσκων γαλακτοκομικών προϊόντων αναμένεται να μειωθεί μετά από την κορύφωση που υπήρξε το 2020, αλλά θα πρέπει να παραμείνει πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα.

Η παραγωγή βοείου κρέατος στην ΕΕ μειώθηκε κατά 1,2% το 2020 και αναμένεται να συνεχίσει να μειώνεται το 2021 κατά 0,9%, παρά την αναμενόμενη ανάκαμψη της ζήτησης το δεύτερο εξάμηνο του 2021, με την προϋπόθεση ότι θα ανοίξει προοδευτικά η εστίαση και η ο τουρισμός.

Όσον αφορά τον τομέα του χοιρείου κρέατος, η παραγωγή αυξήθηκε κατά 1,2% το 2020, λόγω των εξαγωγών. Ωστόσο, μετά από δύο χρόνια θεαματικής ανάπτυξης, οι εξαγωγές θα μειωθούν λόγω του ότι ο τομέας του κινεζικού χοιρινού κρέατος ανακάμπτει αργά, ύστερα απ? τα προβλήματα που προκλήθηκαν από την αφρικανική πανώλη των χοίρων. Αυτό θα οδηγήσει σε μια ελαφρώς χαμηλότερη παραγωγή το 2021 (-0,7%).

Το 2020, η παραγωγή πουλερικών στην ΕΕ αυξήθηκε κατά 1% και αναμένεται να διατηρήσει παρόμοια ανάπτυξη το 2021 (+1%). Ο τομέας επηρεάστηκε από τη γρίπη των πτηνών που εντοπίστηκε σε 18 χώρες της ΕΕ, πέρα από το κλείσιμο των υπηρεσιών τροφίμων λόγω του Covid-19.

Ωστόσο, το 2021 αναμένεται μια μικρή ανάκαμψη όσον αφορά τις εξαγωγές.

Η παραγωγή αιγοπροβάτων στην ΕΕ αυξήθηκε κατά 2% το 2020. Ωστόσο, η παραγωγή προβλέπεται να μειωθεί κατά 1% το 2021, λόγω της μείωσης του μεγέθους του κοπαδιού και των λιγότερων σφαγών στην εκμετάλλευση στη Ρουμανία.

Η χαμηλότερη διαθεσιμότητα πρόβειου κρέατος στην εγχώρια αγορά θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών της ΕΕ.

Πηγή: NeaPaseges.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 31 Μαρτίου 2021 11:48

Σχετικά Άρθρα

  • Ευλογιά των προβάτων: Φόβοι για ελλείψεις σε γάλα και κρέας - Κραυγή αγωνίας από τους κτηνοτρόφους
    Ευλογιά των προβάτων: Φόβοι για ελλείψεις σε γάλα και κρέας - Κραυγή αγωνίας από τους κτηνοτρόφους

    Μετά τον εντοπισμό ενός ακόμη κρούσματος στη Φωκίδα, τα μέτρα πήραν παράταση για ακόμη 10 ημέρες, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω μετάδοση του ιού

    Αναστάτωση επικρατεί σε κτηνοτρόφους και καταναλωτές για τα κρούσματα της ευλογιάς των προβάτων την ώρα που το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης λαμβάνει μέτρα.

    Μετά τον εντοπισμό ενός ακόμη κρούσματος στη Φωκίδα, τα μέτρα πήραν παράταση για ακόμη 10 ημέρες, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω μετάδοση του ιού. Την ίδια στιγμή, θέμα χρόνου θεωρείται το να προκύψουν ελλείψεις στην αγορά κρέατος.

    Για ανεπαρκή μέτρα κάνουν λόγο οι κτηνοτρόφοι

    Στέλεχος του υπουργείου, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ανέφερε ότι «η καραντίνα ισχύει για τις κτηνοτροφικές μονάδες όλης της χώρας, ακόμη και σε περιοχές όπου δεν έχει εντοπισθεί κρούσμα ευλογιάς των αιγοπροβάτων». Από την πλευρά τους, όμως, οι κτηνοτρόφοι υπογραμμίζουν ότι, τα μέτρα της πολιτείας δεν είναι επαρκή, για τη ζημιά που έχουν υποστεί, περιγράφοντας τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Όπως εξήγησαν οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι της Φλώρινας, δεν είναι δυνατόν να τηρηθεί το μέτρο της υποχρεωτικής καραντίνας καθώς, στις αποθήκες, δεν υπάρχει διαθέσιμη τροφή για τα αιγοπρόβατα. Την ίδια στιγμή, στην Αχαΐα, πάνω από 15.000 ζώα έχουν ελεγχθεί από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Έως τώρα, δεν έχει βρεθεί κανένα κρούσμα.

    Πηγή: NewsBomb.gr
  • Τραγωδία σε νοσοκομείο στα Κατεχόμενα: Έδωσαν γάλα με αλκοόλ σε επτά βρέφη - Νεκρό ένα νεογέννητο
    Τραγωδία σε νοσοκομείο στα Κατεχόμενα: Έδωσαν γάλα με αλκοόλ σε επτά βρέφη - Νεκρό ένα νεογέννητο

    Ένα νεογέννητο έχασε τη ζωή του και έξι ακόμη νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο των Κατεχόμενων της Κύπρου, όταν νοσηλεύτρια φέρεται να μπέρδεψε το μπουκάλι με το οινόπνευμα και το έβαλε σε γάλα που ετοίμαζε για τα μωρά.

    Το βρέφος 20 ημερών άφησε την τελευταία του πνοή, ενώ άλλα έξι νοσηλεύονται διασωληνωμένα στη ΜΕΘ.

    Σύμφωνα με τουρκοκυπριακά ΜΜΕ, πέντε άτομα έχουν συλληφθεί και θα παραμείνουν υπό κράτηση για τρεις μέρες.

    Εξετάζεται αν θα τους απαγγελθούν κατηγορίες για ανθρωποκτονία από αμέλεια. Οι τέσσερις συλληφθέντες ήταν εργαζόμενοι στη βάρδια όπου τα μωρά ήπιαν γάλα με οινόπνευμα και ο πέμπτος συλληφθέντας εργαζόταν στην προηγούμενη βάρδια.

    Σύμφωνα με την τουρκικοκυπριακή ιστοσελίδα bugunkibris, έχει ήδη πραγματοποιηθεί νεκροψία- νεκροτομή στο μωρό που έχασε τη ζωή του. Ειδικότερα, έγιναν όλες οι απαραίτητες εξετάσεις για τα προσδιοριστούν τα ακριβή αίτια του θανάτου του.

    Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες, με την έρευνα να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

    Πληροφορίες από τα Κατεχόμενα αναφέρουν ότι οι γονείς των μωρών έμαθαν την Κυριακή από τα ΜΜΕ τι είχε συμβεί και έσπευσαν στο νοσοκομείο για να ενημερωθούν αναλυτικά.

    Έπειτα από αρκετές ώρες ο Υπουργός Υγείας, Χακάν Ντιντσγιουρέκ, επιβεβαίωσε όσα είχαν συμβεί, σημειώνοντας ότι δεν έγινε άμεσα γνωστό το τραγικό περιστατικό, καθώς οι Αρχές ήθελαν να συλλέξουν όλες τα στοιχεία και να μην προσπαθήσουν κάποιοι να τα αποκρύψουν.

    Επιπλέον, ξεκαθάρισε ότι όποιος ευθύνεται για την τραγωδία θα τιμωρηθεί και εξέφρασε τη λύπη του για το περιστατικό.

    Οι οικογένειες του νεκρού βρέφους και των υπολοίπων έξι που δίνουν μάχη για να κρατηθούν στη ζωή θα υποβάλουν μηνύσεις τόσο κατά του υπουργείου Υγείας, όσο και κατά των διοικητικών υπαλλήλων που είναι υπεύθυνοι για τον έλεγχο των νοσοκομείων.

    Μάλιστα, εμφανίζονται αποφασισμένες να προσφύγουν και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για να βρουν δικαίωση.

    Πηγή: cnn.gr

  • Γαλακτοκομικά - κρέας: Τι λέει η αγορά σχετικά με τα μέτρα για την ευλογιά των προβάτων
    Γαλακτοκομικά - κρέας: Τι λέει η αγορά σχετικά με τα μέτρα για την ευλογιά των προβάτων

    Προτεραιότητα αποτελεί ο περιορισμός της εξάπλωσης της ζωονόσου, όπως σημειώνουν στο CNN Greece στελέχη της αγοράς των γαλακτοκομικών και του κρέατος σχετικά με την ευλογία των αιγοπροβάτων, εξηγώντας πως εφόσον τα μέτρα που έχουν ληφθεί, λειτουργήσουν αποτελεσματικά μέσα στο δεκαήμερο, δεν θα υπάρξει κανένα ζήτημα επάρκειας των προϊόντων.

    Σημειώνεται ότι όπως έχει τονίσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, από τη ζωονόσο δεν τίθεται ζήτημα για τη δημόσια υγεία και τους καταναλωτές καθώς προσβάλλει μόνο τα αιγοπρόβατα ενώ ο στόχος των περιορισμών είναι να διασωθεί το ζωικό κεφάλαιο.

    Μέχρι την επόμενη εβδομάδα που ισχύουν τα μέτρα, δεν αναμένεται να αντιμετωπίσουμε πρόβλημα ελλείψεων στην αγορά, καθώς είχαμε ήδη προετοιμαστεί σχετικά, από τις προηγούμενες μέρες, όπως επισημαίνει στο CNN Greece, ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος, Γιάννης Φασουλάς. Το κρίσιμο, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι να μην χρειαστεί να παραταθούν και μετά το πέρας του δεκαημέρου. Κυρίως ως προς το ζήτημα των εξαγωγών, ενόψει και της προετοιμασίας που γίνεται για την περίοδο των Χριστουγέννων, προκειμένου και να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες χωρών όπως η Ιταλία και η Πορτογαλία στις οποίες τα ελληνικά αιγοπρόβατα έχουν καθιερωθεί, εξηγεί ο ίδιος. Παράλληλα υπογραμμίζει την ανάγκη έως τότε να τηρηθούν πιστά τα μέτρα που έχουν ληφθεί από το αρμόδιο υπουργείο, εκφράζοντας την ελπίδα ότι στο διάστημα αυτό δεν θα υπάρξει νέο κρούσμα και μετά τις 10 ημέρες θα «ανοίξουν» οι «καθαρές» περιοχές.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων, Χρήστος Αποστολόπουλος εκτιμά πως στο διάστημα του δεκαημέρου και το ζήτημα του γάλακτος, αντίστοιχα, είναι διαχειρίσιμο, εξηγώντας πως δεν αναμένεται να επηρεαστεί τόσο άμεσα η αγορά. «Σίγουρα τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί θα πρέπει να τηρηθούν καθώς το πιο σημαντικό είναι η διασφάλιση του προϊόντος και της ζωικής παραγωγής» τονίζει ο κ. Αποστολόπουλος στο CNN Greece. Τόσο ο κ. Φασουλάς όσο και ο κ. Αποστολόπουλος, πάντως, επισημαίνουν την ανάγκη στήριξης των κτηνοτρόφων, κυρίως σε ό,τι αφορά το θέμα των ζωοτροφών.

    Σχετικά, τέλος, με τις ανησυχίες για ενδεχόμενο ανατιμήσεων σε γαλακτοκομικά και κρέας, από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος μιλώντας την Τετάρτη στο Mega, ερωτηθείς σχετικά, ξεκαθάρισε πως δεν δικαιολογούνται αυξήσεις υπογραμμίζοντας μάλιστα πως τις προσεχείς μέρες «θα υπάρξει έλεγχος στην κεντρική αγορά».

    Πηγή: Cnn.gr

  • ΥΠΑΑΤ: Μεταφορά γάλακτος και αποτροπή μετάδοσης της ευλογιάς
    ΥΠΑΑΤ: Μεταφορά γάλακτος και αποτροπή μετάδοσης της ευλογιάς

    Αναλυτικές οδηγίες εξέδωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την εφαρμογή των μέτρων αναφορικά με το νωπό γάλα αιγοπροβάτων για την αποτροπή μετάδοσης της ευλογιάς των αιγοπροβάτων.

    Επισημαίνεται ότι το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα που παράγονται από αυτό, είναι ασφαλή για να καταναλωθούν από τον άνθρωπο.

    Η μετακίνηση νωπού γάλακτος από την εκτροφή προέλευσης στην εγκατάσταση μεταποίησης πρέπει να πραγματοποιείται μέσα σε κλειστούς περιέκτες και η εγκατάσταση μεταποίησης πρέπει να βρίσκεται στην ίδια απαγορευμένη ζώνη ή όσο το δυνατόν πλησιέστερα στην απαγορευμένη ζώνη και πρέπει να λειτουργεί υπό την επιτήρηση επίσημων κτηνιάτρων.

    Μέτρα βιοασφάλειας για τη διακίνηση του νωπού γάλακτος αιγοπροβάτων

    1. Τα οχήματα που παραλαμβάνουν γάλα από εκμεταλλεύσεις της απαγορευμένης ζώνης δεν πρέπει να παραλαμβάνουν γάλα από ελεύθερες περιοχές.
    2. Ειδικότερα, ισχύουν τα παρακάτω:

    2.1. Θα πρέπει να υπάρχουν οχήματα αποκλειστικής χρήσης στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης τα οποία κινούνται αποκλειστικά σε αυτές τις ζώνες και τα οποία δεν παραλαμβάνουν γάλα από την περαιτέρω απαγορευμένη ζώνη και από ελεύθερες περιοχές. Τα εν λόγω οχήματα πρέπει να παραλαμβάνουν πρώτα από τη ζώνη επιτήρησης και μετά από τη ζώνη προστασίας.

    2.2. Θα πρέπει να υπάρχουν οχήματα αποκλειστικής χρήσης στην περαιτέρω απαγορευμένη ζώνη τα οποία δεν παραλαμβάνουν γάλα από ελεύθερες περιοχές.

    2.3. Πριν από κάθε είσοδο και έξοδο από εκμεταλλεύσεις πρέπει να γίνεται καθαρισμός και απολύμανση του οχήματος.

    2.4. Πρέπει να καταγράφεται η ημερομηνία και ώρα παραλαβής γάλακτος από κάθε εκτροφή.

    2.5. Ο οδηγός του μέσου παραλαβής και μεταφοράς του γάλακτος απαγορεύεται να μετακινείται άσκοπα εντός της εκτροφής και να έρχεται σε άμεση επαφή με ζώα ή ζωοτροφές, αλλά θα πρέπει να παραμένει αυστηρά στο διακριτό χώρο της παράδοσης του γάλακτος.

    2.6. Μετά την τελευταία παραλαβή διενεργείται προσεκτικός καθαρισμός και απολύμανση του οχήματος από τον οδηγό και στη συνέχεια, το όχημα δεν κάνει καμία ενδιάμεση στάση για παραλαβή σε άλλη προβατοτροφική εκμετάλλευση παρά κατευθύνεται προς την εγκατάσταση μεταποίησης γάλακτος, στην οποία διενεργείται εκ νέου καθαρισμός και απολύμανση (εσωτερικός CIP και εξωτερικός).

    2.7. Στα οχήματα πρέπει να υπάρχει επαρκής ποσότητα γαντιών μιας χρήσης, ποδοναριών και φόρμες μιας χρήσης, για άμεση χρήση από τον οδηγό.

    2.8. Όταν ο οδηγός φτάνει σε μια εκμετάλλευση πρέπει να φορέσει τη φόρμα, τα ποδονάρια και τα γάντια και κατά την αποχώρηση να τα ψεκάσει με απολυμαντικό, να τα βγάλει και να τα αφήσει στην εκτροφή για καταστροφή.

    1. Όλα τα οχήματα που παραλαμβάνουν νωπό γάλα πρέπει να φέρουν κινητό εξοπλισμό ικανού μεγέθους (τουλάχιστον 15lt) για να απολυμανθεί επαρκώς το όχημα πριν από την είσοδο και μετά την έξοδο από τις εκμεταλλεύσεις. Στα οχήματα πρέπει να υπάρχει αρκετή ποσότητα κατάλληλου απολυμαντικού.
    2. Τα οχήματα πρέπει να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται επιμελώς τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά πριν πραγματοποιήσουν το επόμενο δρομολόγιο.
    3. Η εγκατάσταση μεταποίησης γάλακτος τηρεί αρχείο με τα οχήματα που κινούνται σε κάθε ζώνη και την ιχνηλασιμότητα του γάλακτος που παραλαμβάνει.

    Αναλυτικότερα, δείτε το έγγραφο οδηγιών που εξέδωσε το υπουργείο ΕΔΩ και τη σχετική εγκύκλιο ΕΔΩ.

    Πηγή: Etheas.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik

  • Γάλα: Άρχισε το παζάρι κτηνοτρόφων – τυροκόμων για τις τιμές [πίνακες]
    Γάλα: Άρχισε το παζάρι κτηνοτρόφων – τυροκόμων για τις τιμές [πίνακες]

    Αποκαλυπτικά τα στοιχεία για παραδόσεις νωπού πρόβειου και γίδινου γάλακτος το πρώτο εξάμηνο του 2024

    Στη μάχη της διαπραγμάτευσης ρίχνονται το αμέσως επόμενο διάστημα κτηνοτρόφοι και τυροκόμοι για να διαμορφώσουν την τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος και να κλειστούν εγκαίρως τα συμβόλαια ενόψει της νέας γαλακτοκομικής χρονιάς. Μια χρονιά, που έχει σημαδευτεί από τις ζωονόσους της πανώλης αιγοπροβάτων και ευλογιάς, ενώ εμφανή είναι ακόμα τα σημάδια από την απώλεια μέρους του ζωικού κεφαλαίου από τις καταστροφικές ζημιές του Daniel στη Θεσσαλία.

    Παραδοσιακά ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας που ξεκινάει το …παζάρι, με στόχο προς τα τέλη του μήνα να κλείνονται οι πρώτες συμφωνίες γάλακτος. Τυροκόμοι και σούπερ μαρκετ, όπως όλα δείχνουν, ακολουθώντας την γνωστή τακτική τους και με πρόσχημα τα απούλητα αποθέματα φέτας, ήδη ασκούν πιέσεις στους κτηνοτρόφους να αποδεχθούν μείωση των τιμών αιγοπρόβειου γάλακτος, διατηρώντας ταυτόχρονα αμετάβλητα τα κέρδη τους.

    Ανάλογη τακτική ακολούθησαν και πέρσι το φθινόπωρο, μια αντικειμενικά δύσκολη χρονιά για τους παραγωγούς λόγω Daniel, με αποτέλεσμα η τιμή του πρόβειου γάλακτος, σύμφωνα και με τα στοιχεία του ΕΛΓΟ Δήμητρα, να υποχωρήσει από το 1,5542 ευρώ/κιλό στο 1,4483 ευρώ/κιλό, ενώ σε πολλές περιπτώσεις η μείωση ήταν ακόμα μεγαλύτερη.

    Το 2024 παραδόθηκαν από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο 528.768.728 κιλά νωπού πρόβειου γάλακτος, ενώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο, οι ποσότητες έφταναν τα 539.954.311 κιλά

    Από την πλευρά τους, οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι έχουν δοκιμαστεί τα τελευταία χρόνια, δε φαίνονται διατεθειμένοι να κάνουν πίσω στις απαιτήσεις τους, διεκδικώντας καλύτερες τιμές για το γάλα από τις περσινές.

    Πάντως, σε κάθε περίπτωση, η πτώση της τιμής γάλακτος, της πρώτης ύλης παραγωγής φέτας ΠΟΠ, όπως επισημαίνουν εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων, δεν διασφαλίζει την επιστροφή της κατανάλωσης φέτας, καθώς στο ράφι η τιμή παραμένει πολύ υψηλή.

    Όμως η φέτα καταγράφει καλές επιδόσεις στις εξαγωγές, καθώς σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, το 2023 έφτασαν τους 87.424 τόνους (αύξηση κατά 0,68%, με την αξία τους να εκτοξεύεται κατά 21,24% στα 736,3 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, το πρώτο δίμηνο του 2024, οι εξαγωγές της φέτας έφτασαν τους 12.436 τόνους από 11.036 τόνους, το αντίστοιχο δίμηνο του 2023, βελτιωμένες κατά 12,68%.

    Μειωμένες παραδόσεις γάλακτος

    Με πτωτικούς ρυθμούς κινήθηκαν τόσο οι παραδόσεις νωπού πρόβειου και γίδινου γάλακτος όσο και οι τιμές παραγωγού, το πρώτο εξάμηνο του 2024 συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2023.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν αναρτηθεί στον ΕΛΓΟ – Δήμητρα, σύμφωνα με τα οποία το 2024 παραδόθηκαν από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο 528.768.728 κιλά νωπού πρόβειου γάλακτος, ενώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο, οι ποσότητες έφταναν τα 539.954.311 κιλά.

    Αντίστοιχα, οι ποσότητες γίδινου γάλακτος έφτασαν τα110.992.112 κιλά φέτος από 116.843.983 κιλά.

    Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στοιχεία με την μέση τιμή νωπού γάλακτος στο σύνολο της χώρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΓΟ – Δήμητρα, η μέση τιμή του νωπού πρόβειου γάλακτος φτάνει το 2024 στα 1,4433 ευρώ/κιλό από 1,5542 ευρώ/κιλό το 2023. Η υψηλότερη τιμή καταγράφεται το 2024 στη Θεσσαλία, η οποία φτάνει το 1,5354 ευρώ/κιλό και η χαμηλότερη στο Νότιο Αιγαίο, η οποία διαμορφώνεται στα 1,2079.

    Η μέση τιμή του νωπού γίδινου γάλακτος διαμορφώθηκε το 2024 στα 0,9215 ευρώ/κιλό από 0,9731 ευρώ/κιλό πέρσι, με την υψηλότερη να καταγράφεται στην ΠΕ Ιονίων Νήσων (0,9968 ευρώ/κιλό) και την χαμηλότερη στην ΠΕ Νοτίου Αιγαίου (0,7127 ευρώ/κιλό).

    «Δεν υπάρχουν περιθώρια για μειώσεις»

    Την ανησυχία του για μια ενδεχόμενη μείωση στην τιμή του παραγωγού εκφράζει στον ΟΤ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Ελλάδος Δημήτρης Μπαλούκας, ευελπιστώντας ότι «οι γαλακτοβιομηχανίες δεν θα προχωρήσουν σε κάποια μείωση, καθώς δεν υπάρχουν τα περιθώρια. Ειδικά, με την όλη κατάσταση που επικρατεί στη Θεσσαλία μετά τον Daniel, την πανώλη των αιγοπροβάτων, αν ο κτηνοτρόφος δεχτεί και μια μείωση τιμής στο γάλα τότε αυτό θα είναι το τελειωτικό χτύπημα. Και αυτό θα πρέπει να το αντιληφθούν τόσο οι γαλακτοβιομηχανίες όσο και τα σούπερ μάρκετ, ότι μια ενδεχόμενη μείωση στην τιμή γάλακτος για τον παραγωγό θα δημιουργήσει προβλήματα στην παραγωγή. Γιατί χωρίς παραγωγή δεν υπάρχει αλυσίδα, δεν υπάρχει προϊόν, δεν υπάρχει τίποτα».

    Ευελπιστούμε ότι δεν θα γίνει αυτό φέτος. Εμείς θέλουμε να κλειστούν τα συμβόλαια νωρίς, να γνωρίζουμε με τι τιμή θα πουλήσουμε για να μην βρεθούμε προ εκπλήξεων ώστε κάθε κτηνοτρόφος να κάνει το κουμάντο του, το τι θα πρέπει να κάνει ώστε να είναι βιώσιμος και αυτή τη χρονιά.

    Οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας, σύμφωνα με τον κ. Μπαλούκα, δεν πρόκειται να δεχτούν οποιαδήποτε μείωση από το 1,5 ευρώ/κιλό. «Έχουμε ζήσει 3 μήνες παρατεταμένης ανομβρίας, ξηρασίας, δημιουργώντας πρόβλημα στις παραγωγές μηδικής (τριφύλλι) και χονδροειδών ζωοτροφών, που είναι και ο μεγάλος όγκος που ταϊζουμε. Οι αποδόσεις ήταν χαμηλές και οι τιμές υψηλές. Ειδικά η τιμή στο τριφύλλι αυτή την στιγμή έχει ξεπεράσει τα 0,33 ευρώ/κιλό με 0,35 ευρώ/κιλό (πέρσι στα 0,23 – 0.25 ευρώ/κιλό). Ταυτόχρονα, το κόστος παραγωγής αυξήθηκε και λόγω της πανώλης, αφού κλείσαμε τα κοπάδια μέσα. Είναι μια πολύ περίεργη και δύσκολη χρονιά η φετινή και η οποιαδήποτε μείωση στην τιμή θα είναι πραγματικά καταστροφική», τονίζει.

    Πηγή: ΟΤ - In.gr

  • Ανακαλείται γάλα από ελληνικά σούπερ μάρκετ – Περιέχει ρινίσματα πλαστικού
    Ανακαλείται γάλα από ελληνικά σούπερ μάρκετ – Περιέχει ρινίσματα πλαστικού

    Aνακαλείται γάλα από τα ελληνικά σούπερ μάρκετ. Με την εφαρμογή των μη αποσπώμενων πωμάτων στις φιάλες του πλήρους γάλακτος, υπάρχει πιθανότατα να πέσουν μέσα στη φιάλη ρινίσματα πλαστικού.

    Στην προληπτική ανάκληση μπουκαλιών γάλακτος προχωρά η Αμερικανική Γεωργική Σχολή, καθώς σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση διαπιστώθηκε πως «με την εφαρμογή των μη αποσπώμενων πωμάτων στις φιάλες του πλήρους γάλακτος, υπάρχει πιθανότατα να πέσουν μέσα στη φιάλη ρινίσματα πλαστικού».

    Όπως προστίθεται «ΔΕΝ υπάρχει χημικός κίνδυνος για τους καταναλωτές», ωστόσο «το Μη Κερδοσκοπικό Εκπαιδευτικό ίδρυμα, με την υπεραιωνόβια ιστορία, προχωρά άμεσα στην προληπτική ανάκληση των φιαλών πλήρους γάλακτος και στην αντικατάσταση των συγκεκριμένων μη αποσπώμενων πωμάτων».

    Η ανάκληση στο γάλα αφορά στις παρτίδες με καταληκτική ημερομηνία ανάλωσης έως και την 13η Σεπτεμβρίου.

    Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

    Το Εκπαιδευτικό Αγρόκτημα της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής ενημερώνει τους καταναλωτές ότι διαπιστώθηκε πως με την εφαρμογή των μη αποσπώμενων πωμάτων στις φιάλες του πλήρους γάλακτος, υπάρχει πιθανότατα να πέσουν μέσα στη φιάλη ρινίσματα πλαστικού. Το παραπάνω φαινόμενο δημιουργείται κυρίως κατά τον απότομο χειρισμό ανοίγματος της φιάλης.

    Η Αμερικανική Γεωργική Σχολή διαβεβαιώνει ότι ακόμη και αν πέσουν μικροσκοπικά ρινίσματα στο γάλα, τα οποία συνιστούν ξένα σώματα, ΔΕΝ υπάρχει χημικός κίνδυνος για τους καταναλωτές.

    Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στον καταναλωτή, το Μη Κερδοσκοπικό Εκπαιδευτικό ίδρυμα, με την υπεραιωνόβια ιστορία, προχωρά άμεσα στην προληπτική ανάκληση των φιαλών πλήρους γάλακτος και στην αντικατάσταση των συγκεκριμένων μη αποσπώμενων πωμάτων.

    Η ανάκληση αφορά στις παρτίδες με καταληκτική ημερομηνία ανάλωσης έως και την 13η Σεπτεμβρίου.

    Πηγή: dnews.gr

  • Πανώλη αιγοπροβάτων: Σε «αναβρασμό» η αγορά - Φόβοι για ανατιμήσεις στο κρέας
    Πανώλη αιγοπροβάτων: Σε «αναβρασμό» η αγορά - Φόβοι για ανατιμήσεις στο κρέας

    Χωρίς παϊδάκια, αρνιά, κατσίκια και γιδοπρόβατα κινδυνεύει να μείνει η ελληνική αγορά, λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της πανώλης.

    Ο Ευάγγελος Ρίζος, πρόεδρος κρεοπωλών Λάρισας, υπενθυμίζει ότι απαγορεύεται η μετακίνηση ζώων από τις κτηνοτροφικές μονάδες προς τα σφαγεία, με αποτέλεσμα το έλλειμμα να μεταφέρεται και στα κρεοπωλεία, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της ΕΡΤ.

    Σχεδόν ένα χρόνο μετά τις απώλειες από την καταιγίδα Daniel και την πανώλη ο αριθμός των αιγοπροβάτων έχει μειωθεί δραματικά στην Θεσσαλία, καθώς έχουν θανατωθεί περίπου 18.000 ζώα.

    «Μόνο εισαγόμενο κρέας μπορεί να φτάσει στην αγορά και αυτό σε μικρές ποσότητες. Παρά την επιφυλακτικότητα εκ μέρους των καταναλωτών, εάν υπήρχαν αιγοπρόβεια κρέατα θα είχαμε μια μικρή σχετικά ζήτηση», παρατηρεί ο κ. Ρίζος.

    Μόνο χοιρινό και μοσχάρι διατίθεται στην αγορά και σε αυτά θα αρκεστούν οι καταναλωτές εν’ όψει Δεκαπενταύγουστου. Ωστόσο, αισιοδοξεί ότι μετά την απαγόρευση των μετακινήσεων ζώων, που ήταν ένα επιβεβλημένο μέτρο και το μόνο που είχε αποτέλεσμα, η κατάσταση σύντομα θα αποκατασταθεί.

    «Ο κόσμος θα μόνο εισαγόμενο αιγοπρόβειο κρέας»

    «Στα ράφια των κρεοπωλείων στη Θεσσαλονίκη ο κόσμος θα βρει αποκλειστικά και μόνο εισαγόμενο αιγοπρόβειο κρέας. Πουθενά δεν θα βρει ελληνικό», ανέφερε μιλώντας στο TheOpinion o πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Θεσσαλονίκης, Νίκος Μπαλαμπανίδης, αλλά και οι κρεοπώλες που δραστηριοποιούνται στο Καπάνι. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κόσμος έχει φοβηθεί από αυτή την τρομολαγνεία των ημερών λόγω της πανώλης και δεν ζητά πλέον αιγοπρόβειο.

    Ο κ. Μπαλαμπανίδης διαβεβαιώνει, ωστόσο, ότι παρά τους φόβους ότι θα ανατιμηθούν τα υπόλοιπα είδη κρεάτων, δεν έχει προς το παρόν καταγραφεί κάτι τέτοιο. «Οι τιμές σε χοιρινό, βόειο και κοτόπουλο παραμένουν οι ίδιες», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Πανώλη: Οι θανατώσεις ζώων θα οδηγήσουν σε αυξήσεις τιμών σε αρνίσιο κρέας και γαλακτοκομικά
    Πανώλη: Οι θανατώσεις ζώων θα οδηγήσουν σε αυξήσεις τιμών σε αρνίσιο κρέας και γαλακτοκομικά

    Αύξηση στην τιμή του αρνίσιου κρέατος, του γάλακτος και των παραγώγων του (τυρί, γιαούρτι κτλ.) αναμένει, μιλώντας στο ethnos.gr, ο καθηγητής Διεθνών Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Γιάννης Χατζηδημητρίου, εξαιτίας του προβλήματος με την πανώλη, το οποίο οδήγησε ήδη στη θανάτωση πολλών χιλιάδων ζώων.

    Την άνοδο στις τιμές την αναμένει ο καθηγητής από το ερχόμενο φθινόπωρο και μετά και σίγουρα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ενώ το ποσοστό της θα εξαρτηθεί από τις διαστάσεις που θα λάβει το πρόβλημα και μέχρι πότε θα διαρκέσει.

    Παράλληλα, ο κ. Χατζηδημητρίου εκφράζει την εκτίμηση ότι οι πληγέντες από την πανώλη κτηνοτρόφοι θα αποζημιωθούν από τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας αλλά σε ποσοστό μικρότερο από το μέγεθος της ζημιάς που υπέστησαν και υποστηρίζει ότι οι επαγγελματίες του χώρου θα πρέπει στο εξής να δουν πιο σοβαρά το θέμα της ασφάλισης του ζωικού τους κεφαλαίου.

    «Σίγουρη η αύξηση των τιμών»

    Ειδικότερα και σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, από τη στιγμή που μειώνεται η παραγωγή και η προσφορά στην αγορά ενός προϊόντος, ενώ η ζήτηση εξακολουθεί να βρίσκεται στα ίδια επίπεδα, είναι κεφαλαιώδης κανόνας της οικονομίας ότι η τιμή του θα σημειώσει άνοδο.

    «Η προσφορά του κρέατος είναι δεδομένο ότι θα καταγραφεί μειωμένη στην αγορά, από τη στιγμή που θανατώθηκαν τόσες χιλιάδες ζώα και εξακολουθούν να θανατώνονται. Την ίδια στιγμή η ζήτηση του αρνίσιου κρέατος δε θα μειωθεί λόγω της καταστροφής από την πανώλη. Εφόσον, λοιπόν, οι κρεατέμποροι και οι κρεοπώλες θα έχουν στη διάθεσή τους λιγότερα αρνιά να πουλήσουν, ενώ η ζήτηση από τους καταναλωτές θα παραμένει η ίδια, μοιραία θα αυξήσουν τις τιμές. Αλλά και οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι που έπαθαν οικονομική ζημιά από τη θανάτωση μέρους των ζώων τους, θα πουλήσουν σε υψηλότερη τιμή τα εναπομείναντα, ώστε να μπορέσουν να καλύψουν μέρος της ζημιάς και να καταφέρουν να επιβιώσουν οικονομικά. Και αυτή η παράμετρος θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών του αρνίσιου κρέατος, του γάλακτος και των παραγώγων του», σημειώνει ο κ. Χατζηδημητρίου.

    Δεν μπορεί να προβλεφθεί το ποσοστό της αύξησης

    Σε ό,τι αφορά το ποσοστό που θα φτάσει η άνοδος των τιμών, ο καθηγητής Διεθνών Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων του ΠΑΜΑΚ σημειώνει ότι στην παρούσα φάση δεν είναι δυνατό να γίνει κάποια ασφαλής εκτίμηση, ιδίως από τη στιγμή που συνεχίζεται η θανάτωση ζώων και το πρόβλημα με την πανώλη δεν έχει ακόμα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

    Όπως λέει, το ποσοστό της αύξησης θα εξαρτηθεί από το πόσο μειωμένες, σε σύγκριση με μία κανονική περίοδο, θα είναι οι ποσότητες του κρέατος και του γάλακτος που θα φτάσουν στην αγορά. Επίσης, πάντοτε υπάρχει το ενδεχόμενο ένα μέρος της έλλειψης του κρέατος στην αγορά να καλυφθεί από νόμιμες εισαγωγές.

    «Αν οι καταναλωτές δουν ότι οι τιμές των ελληνικών αρνιών έχουν ‘’τσιμπήσει’’ πιθανότατα ένα μεγάλο μέρος θα στραφεί στα εισαγόμενα. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο οι τιμές μπορεί να μη σημειώσουν μεγάλη αύξηση. Σε κάθε περίπτωση η άνοδος των τιμών θα πρέπει να θεωρείται σίγουρη, ωστόσο, για το ποσοστό της δεν μπορεί να γίνει τώρα καμία εκτίμηση, ιδίως από τη στιγμή που συνεχίζεται το πρόβλημα. Η αύξηση θα εξαρτηθεί από το ποσοστό του συνόλου της προσφοράς που χάθηκε. Στο ενδεχόμενο που συνεχιστεί και μετά τον Αύγουστο η θανάτωση ζώων, το ποσοστό της ανόδου των τιμών θα είναι μεγάλο», αναφέρει ο κ. Χατζηδημητρίου.

    Από το φθινόπωρο οι αυξήσεις

    Κατά τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, δε θα πρέπει οι καταναλωτές να περιμένουν άμεσα άνοδο στις τιμές. Είναι πολύ πιθανό η άνοδος να ξεκινήσει από τα μέσα του Σεπτεμβρίου και να κορυφωθεί έως το τέλος του έτους.

    «Υπάρχουν συμβάσεις κάποιας χρονικής διάρκειας που βρίσκονται σε ισχύ. Άρα οι κρεατέμποροι δεσμεύονται και δεν μπορούν να πουλήσουν τα προϊόντα τους σε τιμή υψηλότερη από τη συμφωνημένη. Είναι πολύ πιθανό να δούμε κάποιες μικρές αυξήσεις τιμών από τα μέσα του Σεπτεμβρίου και μέχρι το τέλος του χρόνου να αποκτήσουν μεγαλύτερο ποσοστό», σημειώνει ο καθηγητής.

    Ασφάλιση της ζωικής παραγωγής

    Κατά τον κ. Χατζηδημητρίου, οι πληγέντες κτηνοτρόφοι θα αποζημιωθούν από την Πολιτεία, ωστόσο, θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι αυτό δε θα γίνει στο σύνολο της αξίας του προϊόντος που έχασαν.

    «Κάποια ζημιά δε θα καλυφθεί και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Για το λόγο αυτό έρχεται και πάλι στην επικαιρότητα το θέμα της ασφάλισης της ζωικής παραγωγής. Θα πρέπει να σκεφθούν πολύ σοβαρά οι κτηνοτρόφοι ότι θα πρέπει να ασφαλίζουν τα ζώα τους. Βέβαια, με αυτόν τον τρόπο θα αυξηθεί το κόστος παραγωγής και αυτό με τη σειρά του θα επηρεάσει και τις τιμές λιανικής πώλησης των προϊόντων. Όμως, σε κάθε περίπτωση η επιβάρυνση αυτή θα είναι πολύ μικρότερη από τις αυξήσεις που καταγράφονται, όταν σημειώνεται μία καταστροφή», υποστηρίζει ο καθηγητής Διεθνών Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

    Πηγή: Ethnos.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ