Τρίτη, 29 Οκτωβρίου 2024 08:42

Ευλογιά των προβάτων: Φόβοι για ελλείψεις σε γάλα και κρέας - Κραυγή αγωνίας από τους κτηνοτρόφους

Γράφτηκε από

Μετά τον εντοπισμό ενός ακόμη κρούσματος στη Φωκίδα, τα μέτρα πήραν παράταση για ακόμη 10 ημέρες, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω μετάδοση του ιού

Αναστάτωση επικρατεί σε κτηνοτρόφους και καταναλωτές για τα κρούσματα της ευλογιάς των προβάτων την ώρα που το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης λαμβάνει μέτρα.

Μετά τον εντοπισμό ενός ακόμη κρούσματος στη Φωκίδα, τα μέτρα πήραν παράταση για ακόμη 10 ημέρες, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω μετάδοση του ιού. Την ίδια στιγμή, θέμα χρόνου θεωρείται το να προκύψουν ελλείψεις στην αγορά κρέατος.

Για ανεπαρκή μέτρα κάνουν λόγο οι κτηνοτρόφοι

Στέλεχος του υπουργείου, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ανέφερε ότι «η καραντίνα ισχύει για τις κτηνοτροφικές μονάδες όλης της χώρας, ακόμη και σε περιοχές όπου δεν έχει εντοπισθεί κρούσμα ευλογιάς των αιγοπροβάτων». Από την πλευρά τους, όμως, οι κτηνοτρόφοι υπογραμμίζουν ότι, τα μέτρα της πολιτείας δεν είναι επαρκή, για τη ζημιά που έχουν υποστεί, περιγράφοντας τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Όπως εξήγησαν οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι της Φλώρινας, δεν είναι δυνατόν να τηρηθεί το μέτρο της υποχρεωτικής καραντίνας καθώς, στις αποθήκες, δεν υπάρχει διαθέσιμη τροφή για τα αιγοπρόβατα. Την ίδια στιγμή, στην Αχαΐα, πάνω από 15.000 ζώα έχουν ελεγχθεί από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Έως τώρα, δεν έχει βρεθεί κανένα κρούσμα.

Πηγή: NewsBomb.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 29 Οκτωβρίου 2024 09:36

Σχετικά Άρθρα

  • Ευλογιά προβάτων: Σε ποιες Περιφέρειες εφαρμόζονται νέα μέτρα και σε ποιες αίρονται
    Ευλογιά προβάτων: Σε ποιες Περιφέρειες εφαρμόζονται νέα μέτρα και σε ποιες αίρονται

    Μετά την εφαρμογή των δεκαήμερων περιοριστικών μέτρων με στόχο την αποτροπή εξάπλωσης της ευλογιάς των προβάτων και με δεδομένα τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανά την επικράτεια, κατόπιν εισήγησης της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ισχύουν από 1/11/2024 έως 8/11/2024,τα εξής μέτρα:

    1. Εφαρμόζονται οι διατάξεις για τις ζώνες προστασίας, επιτήρησης και περαιτέρω απαγορευμένες ζώνες, όπως ορίζονται στον Καν.687/2020, στις Εκτελεστικές Αποφάσεις της Επιτροπής καθώς και στις σχετικές εγκυκλίους όπως τροποποιούνται και ισχύουν κάθε φορά.
    2. Απαγορεύονται όλες οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων εντός της ελληνικής επικράτειας με σκοπό την πάχυνση και την αναπαραγωγή.
    3. Επιτρέπονται οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων από θερινούς βοσκότοπους με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
    4. Τα αιγοπρόβατα δεν έχουν μετακινηθεί από την σταυλική εγκατάσταση αποστολής για τουλάχιστον 30 ημέρες πριν την μετακίνηση.
    5. Διενεργείται κλινική εξέταση στα ζώα από επίσημους κτηνιάτρους (του ΥΠΑΑΤ, εποπτευομένων φορέων και Περιφερειών), εντός 24 ωρών πριν την μετακίνηση.
    • Τα αιγοπρόβατα παραμένουν εντός των σταυλικών εγκαταστάσεων στον τόπο προορισμού για τουλάχιστον 30 ημέρες μετά την μετακίνηση. Κατά το διάστημα αυτό πραγματοποιείται από επίσημους κτηνιάτρους κλινική επιτήρηση στα ζώα.
    1. Μετά την άφιξή τους, η διαχείριση των αιγοπροβάτων γίνεται σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ισχύουν για την επιζωοτία της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών και την επιζωοτία της Ευλογιάς των προβάτων, στην περιοχή της κάθε σταβλικής εγκατάστασης.
    2. Επιτρέπονται οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων προς σφαγή, μόνο στις Περιφερειακές Ενότητες που ανήκουν σε Περιφέρειες της χώρας που είναι ελεύθερες του νοσήματος, ήτοι στις Περιφερειακές Ενότητες των Περιφερειών Αττικής, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας.

    Δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων προς σφαγή στις Περιφερειακές Ενότητες που ανήκουν στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου.

    Για τις μετακινήσεις προς σφαγή τα ζώα σφάζονται σε σφαγεία της ΠΕ ή στα πλησιέστερα με τη συγκεκριμένη εμπορική εκμετάλλευση σφαγεία βάσει ανάλυσης κινδύνου.

    Οι υπεύθυνοι σφαγείων μεριμνούν για την απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων υγιεινής και εφαρμογής των προγραμμάτων καθαρισμού και απολύμανσης (χώρων, εξοπλισμού και οχημάτων).

    Οι μετακινήσεις πραγματοποιούνται, με εφαρμογή αυστηρών μέτρων βιοασφάλειας (καθαρισμός, απολύμανση τροχών μεταφορικών μέσων πριν την φόρτωση, πριν την εκφόρτωση και μετά την εκφόρτωση των ζώων, μέτρα ατομικής προστασίας των οδηγών

    κλπ.).

    Στις 08/11/2024 θα επαναξιολογηθούν από τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής και τις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές τα επιδημιολογικά δεδομένα της επιζωοτίας και θα καθορισθούν στοχευμένες δράσεις για τον έλεγχο και εκρίζωση του νοσήματος.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ευλογιά αιγοπροβάτων: 133 εστίες και 24.064 θανατώσεις ζώων
    Ευλογιά αιγοπροβάτων: 133 εστίες και 24.064 θανατώσεις ζώων

    Μετά το πέρας της εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων, στις 31 Οκτωβρίου, πρόθεση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι η επανεξέταση της κατάστασης και η άρση περιορισμών σε περιοχές που δεν υπάρχουν κρούσματα

    Σε 27 ανέρχονται τα κρούσματα ευλογιάς των αιγοπροβάτων που εντοπίστηκαν την τελευταία εβδομάδα, έως την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
    Από την Παρασκευή μέχρι σήμερα, υπάρχουν υποψίες για πέντε κρούσματα, καθώς και δύο επιβεβαιωμένες μολύνσεις, σε Πυργετό Λάρισας και Κεραμίδι Μαγνησίας.
    Με βάση τα στοιχεία, συνολικά έχουν εντοπιστεί 133 εστίες και έχουν γίνει 24.064 θανατώσεις, ενώ οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι ουσιαστικά τα μέτρα θα αρχίσουν να αποδίδουν από εδώ και πέρα.
    Μετά το πέρας του 10ημέρου εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων, στις 31 Οκτωβρίου, πρόθεση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι η επανεξέταση της κατάστασης και η άρση περιορισμών σε περιοχές που δεν υπάρχουν κρούσματα.
    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Protothema.gr
  • Ανησυχία για την ευλογιά των προβάτων: Κίνδυνος ελλείψεων σε γάλα, κρέας – Αγωνία για κτηνοτρόφους
    Ανησυχία για την ευλογιά των προβάτων: Κίνδυνος ελλείψεων σε γάλα, κρέας – Αγωνία για κτηνοτρόφους

    Συναγερμός έχει σημάνει στις κτηνοτροφικές μονάδες της χώρας, εξαιτίας των κρουσμάτων ευλογιάς σε αιγοπρόβατα.

    Mετά και τον εντοπισμό νέου κρούσματος ευλογιάς σε αιγοπρόβατο στη Φωκίδα, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξετάζει την παράταση των μέτρων προς αποφυγή περαιτέρω μετάδοσης του ιού τουλάχιστον για ακόμη δέκα ημέρες.

    Παράλληλα, θέμα χρόνου είναι να προκύψουν ελλείψεις στην αγορά του κρέατος, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΝΤ1. Ως αποτέλεσμα αυτού, καταναλωτές και ιδιοκτήτες εστιατορίων και ψητοπωλείων «κρούουν τον κώδωνα» του κινδύνου για ανατιμήσεις στο τελικό προϊόν.

    «Η δεκαήμερη καραντίνα είναι υποχρεωτική, ακόμη κι αν δεν υπάρχει κρούσμα»

    Στέλεχος του Υπουργείου τόνισε ότι «η καραντίνα ισχύει για τις κτηνοτροφικές μονάδες όλης της χώρας, ακόμη και σε περιοχές όπου δεν έχει εντοπισθεί κρούσμα ευλογιάς των αιγοπροβάτων», μιλώντας στον ΑΝΤ1.

    Κραυγή αγωνίας από τους κτηνοτρόφους: «Τι θα κάνω τώρα; Για ένα άρρωστο, θα σκοτώσουν όλα τα ζώα μου;»

    Κτηνοτρόφοι περιέγραψαν τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται, υπογραμμίζοντας ότι τα μέτρα της Πολιτείας δεν επαρκούν για τη ζημιά που έχουν υποστεί. Στη Φλώρινα, εξηγούν ότι δεν μπορούν να τηρήσουν το μέτρο της υποχρεωτικής καραντίνας, διότι δεν υπάρχει διαθέσιμη τροφή στις αποθήκες.

    Πάνω από 15.000 ζώα έχουν ελεγχθεί στην Αχαΐα

    Πάνω από 15.000 ζώα έχουν ελεγχθεί από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την ευλογιά και έως τώρα, δεν έχει βρεθεί κανένα κρούσμα, γεγονός θετικό για τους κτηνοτρόφους της Αχαΐας.

    Πηγή: newsbomb.gr

  • Τραγωδία σε νοσοκομείο στα Κατεχόμενα: Έδωσαν γάλα με αλκοόλ σε επτά βρέφη - Νεκρό ένα νεογέννητο
    Τραγωδία σε νοσοκομείο στα Κατεχόμενα: Έδωσαν γάλα με αλκοόλ σε επτά βρέφη - Νεκρό ένα νεογέννητο

    Ένα νεογέννητο έχασε τη ζωή του και έξι ακόμη νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο των Κατεχόμενων της Κύπρου, όταν νοσηλεύτρια φέρεται να μπέρδεψε το μπουκάλι με το οινόπνευμα και το έβαλε σε γάλα που ετοίμαζε για τα μωρά.

    Το βρέφος 20 ημερών άφησε την τελευταία του πνοή, ενώ άλλα έξι νοσηλεύονται διασωληνωμένα στη ΜΕΘ.

    Σύμφωνα με τουρκοκυπριακά ΜΜΕ, πέντε άτομα έχουν συλληφθεί και θα παραμείνουν υπό κράτηση για τρεις μέρες.

    Εξετάζεται αν θα τους απαγγελθούν κατηγορίες για ανθρωποκτονία από αμέλεια. Οι τέσσερις συλληφθέντες ήταν εργαζόμενοι στη βάρδια όπου τα μωρά ήπιαν γάλα με οινόπνευμα και ο πέμπτος συλληφθέντας εργαζόταν στην προηγούμενη βάρδια.

    Σύμφωνα με την τουρκικοκυπριακή ιστοσελίδα bugunkibris, έχει ήδη πραγματοποιηθεί νεκροψία- νεκροτομή στο μωρό που έχασε τη ζωή του. Ειδικότερα, έγιναν όλες οι απαραίτητες εξετάσεις για τα προσδιοριστούν τα ακριβή αίτια του θανάτου του.

    Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες, με την έρευνα να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

    Πληροφορίες από τα Κατεχόμενα αναφέρουν ότι οι γονείς των μωρών έμαθαν την Κυριακή από τα ΜΜΕ τι είχε συμβεί και έσπευσαν στο νοσοκομείο για να ενημερωθούν αναλυτικά.

    Έπειτα από αρκετές ώρες ο Υπουργός Υγείας, Χακάν Ντιντσγιουρέκ, επιβεβαίωσε όσα είχαν συμβεί, σημειώνοντας ότι δεν έγινε άμεσα γνωστό το τραγικό περιστατικό, καθώς οι Αρχές ήθελαν να συλλέξουν όλες τα στοιχεία και να μην προσπαθήσουν κάποιοι να τα αποκρύψουν.

    Επιπλέον, ξεκαθάρισε ότι όποιος ευθύνεται για την τραγωδία θα τιμωρηθεί και εξέφρασε τη λύπη του για το περιστατικό.

    Οι οικογένειες του νεκρού βρέφους και των υπολοίπων έξι που δίνουν μάχη για να κρατηθούν στη ζωή θα υποβάλουν μηνύσεις τόσο κατά του υπουργείου Υγείας, όσο και κατά των διοικητικών υπαλλήλων που είναι υπεύθυνοι για τον έλεγχο των νοσοκομείων.

    Μάλιστα, εμφανίζονται αποφασισμένες να προσφύγουν και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για να βρουν δικαίωση.

    Πηγή: cnn.gr

  • Ναυπακτία: Συναγερμός για νέο κρούσμα ευλογιάς προβάτων - Σε ετοιμότητα οι αρχές
    Ναυπακτία: Συναγερμός για νέο κρούσμα ευλογιάς προβάτων - Σε ετοιμότητα οι αρχές

    Μέχρι στιγμής στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας δεν έχει εντοπιστεί κανένα κρούσμα από τους συνεχείς ελέγχους που διενεργούνται

    Κρούσμα ευλογιάς των αιγοπροβάτων στην περιοχή της Δωρίδας έχει κινητοποιήσει τις αρμόδιες αρχές της Δυτικής Ελλάδας για την περιοχή της Ναυπακτίας.

    Σύμφωνα με το Agrinionews.gr προς το παρόν στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας δεν έχει εντοπιστεί κανένα θετικό δείγμα από τους συνεχείς ελέγχους που διενεργούνται.

    Συγκεκριμένα, όπως και στην περίπτωση της πανώλης, έτσι και εν προκειμένω τίθεται σε καραντίνα όλη η περιοχή σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων από το σημείο όπου έχει εντοπιστεί το κρούσμα.

    Μέχρι στιγμής στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας δεν έχει εντοπιστεί κανένα θετικό δείγμα από τους συνεχείς ελέγχους που διενεργούνται.

    Θυμίζουμε ότι, με βάση την τελευταία απόφαση του υπουργείου, απαγορεύεται η μετακίνηση των αιγοπροβάτων σε όλη την Ελλάδα μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, ωστόσο τα μέτρα θα παραταθούν για λίγες ακόμα μέρες.

    Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας βρίσκεται σε εγρήγορση και ζητά την στήριξη και καλή συνεργασία των κτηνοτρόφων και των εμπόρων ζώων.

    Ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Αιτωλοακαρνανίας, Σάββας Βλάχος, υπογράμμισε στο agrinionews.gr ότι είναι πολύ σημαντική η συνεργασία τους, όπως αυτή υπήρξε και στην περίοδο της πανώλης, από ένα σημείο και έπειτα.

    «Πρέπει οι σύλλογοι και οι φορείς να αντιληφθούν ότι όταν ζητούν άμεση εφαρμογή μέτρων, θα πρέπει και οι ίδιοι να πράττουν ακριβώς τα ίδια και να πειθαρχούν», ανέφερε.

    Σε κάθε περίπτωση, συστήνεται μεγάλη προσοχή προς κάθε εμπλεκόμενη πλευρά, καθότι ένα ζώο μπορεί να προσβληθεί με την ευλογιά έως και 6 μήνες μετά την εμφάνιση της νόσου ενώ με την πανώλη μόλις στις πρώτες 72 ώρες.

    Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, μέχρι σήμερα τα κρούσματα σε όλη τη χώρα ανέρχονται σε 110, ενώ έχουν θανατωθεί 24.000 ζώα.

    Πηγή: newsbomb.gr

  • Ευλογιά αιγοπροβάτων: Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι - «60.000 ζώα οδηγήθηκαν σε σφαγή»
    Ευλογιά αιγοπροβάτων: Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι - «60.000 ζώα οδηγήθηκαν σε σφαγή»

    Μεγάλος προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις των κτηνοτρόφων μετά την εξάπλωση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων, αφού δεν έχουν εισπράξει αποζημιώσεις για το ζωικό κεφάλαιο που έχει χαθεί.

    Μάλιστα, οι κτηνοτρόφοι τονίζουν ότι δεν έχουν λάβει χρήματα ούτε για την επιδημία, αλλά ούτε και για τις καταστροφές από την κακοκαιρία Daniel τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν πνίγηκαν χιλιάδες ζώα.

    «Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν μας δέχτηκε στη διαβούλευση για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Αν είχε δημιουργηθεί ένα πιστοποιημένο σφαγείο, τα 60.000 ζώα που σφαγιάστηκαν για πανώλη και ευλογιά θα μπορούσαν να έχουν διοχετευτεί στην αγορά. Δεν υπήρχε κανένας κίνδυνος», αναφέρουν χαρακτηριστικά στο Mega, ενώ σε Λάρισα και Κρήτη ετοιμάζονται κινητοποιήσεις.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Τσιάρας για ευλογιά: Απαιτείται σοβαρότητα και υπευθυνότητα από όλους
    Τσιάρας για ευλογιά: Απαιτείται σοβαρότητα και υπευθυνότητα από όλους

    Στόχος η προστασία και διατήρηση του ζωικού κεφαλαίου της χώρας - Γενναίες οι αποζημιώσεις

    Στόχος λήψης των αυστηρών μέτρων κατά της ευλογιάς είναι να συντηρήσουμε το ζωικό μας κεφάλαιο και να συνεχίσουμε να έχουμε παραγωγή φέτας, που είναι βασικό εξαγωγικό προϊόν, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», επισημαίνοντας ότι απαιτείται σοβαρότητα και υπευθυνότητα από όλους, καθώς η εφαρμογή των μέτρων δεν μπορεί να γίνει χωρίς την ύπαρξη ατομικής ευθύνης από όλους τους εμπλεκομένους.

    Ο Υπουργός εξήγησε ότι η πολιτεία λαμβάνει σκληρά μέτρα, γιατί πρέπει να προστατευθεί το ζωικό όπως κεφάλαιο. «Να μη υπάρξουν φαινόμενα ελλείψεων στην αγορά και για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε την παραγωγή των βασικών κτηνοτροφικών προϊόντων, τα οποία φέρνουν προστιθέμενη αξία για τους κτηνοτρόφους και τις εξαγωγές μας», είπε χαρακτηριστικά.

    Σε ό,τι αφορά στα μέτρα αποζημίωσης τα χαρακτήρισε γενναία, θυμίζοντας ότι σε αντίστοιχες περιπτώσεις απώλειας ζωικού κεφαλαίου πριν από τον Daniel, η πρόβλεψη ήταν για αποζημίωση 85 ευρώ για την απώλεια κάθε ζώου. Με τον Daniel έγινε 150 ευρώ και με την πανώλη ανέβηκε στα 250 ευρώ, σημείωσε. Παράλληλα είπε ότι με ειδικό πρόγραμμα του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ, όπως και στην περίπτωση του Daniel με το Μέτρο 5.2, θα υπάρξει αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου που θανατώθηκε.

    «Υπάρχει μια γενναία στάση της πολιτείας απέναντι σε αυτό το ζήτημα. Ο «πλειστηριασμός» στο ύψος της αποζημίωσης, δεν θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ευλογιάς. Το ζήτημα είναι να υπάρχει μια πολιτεία που αποζημιώνει την απώλεια του ζωικού κεφαλαίου και να υπάρχει μια πολιτεία η οποία στέκεται δίπλα στον κτηνοτρόφο και στον αγρότη».

    Όπως εξήγησε ο κ. Τσιάρας, «για να αντιμετωπιστεί η ευλογιά στα πρόβατα πρέπει να ακολουθήσουμε σωστά τα μέτρα που λαμβάνει η πολιτεία σε εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων και πρωτοκόλλων. Χρειάζεται η ατομική ευθύνη όλων. Χρειάζεται σοβαρότητα και υπευθυνότητα από όλους μας. Δεν χρειάζεται ούτε να κινδυνολογούμε, ούτε να θέτουμε με μαξιμαλιστικο τρόπο όλα τα θέματα. Αντίθετα με σοβαρό τρόπο, όπως κάναμε με την πανώλη, το ίδιο και με την ευλογιά, κάνουμε αυτό που πρέπει».

    Απαντώντας σε ερώτηση για τα εμβόλια, ο ΥπΑΑΤ διευκρίνισε ότι δεν έχει επιλεγεί μια τέτοια ενέργεια καθώς για μια περίοδο πέραν των 7 ή 8 ετών θα ανιχνεύονταν θετικά αντισώματα στα κτηνοτροφικά παράγωγά και αυτό θα επηρέαζε τα προϊόντα ΠΟΠ, όπως επί παραδείγματι την φέτα.

    (Δελτίο Τύπου)

  • ΥΠΑΑΤ: Ενημερωτικό Σημείωμα για την πορεία εφαρμογής των μέτρων για την ευλογιά
    ΥΠΑΑΤ: Ενημερωτικό Σημείωμα για την πορεία εφαρμογής των μέτρων για την ευλογιά

    Η κύρια προσπάθεια για τον περιορισμό της ευλογιάς εντοπίζεται στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με δεδομένο ότι δεν έχουν παρουσιασθεί άλλα κρούσματα σε Μαγνησία και Κορινθία ή άλλα σημεία της επικράτειας.

    Χθες το κλιμάκιο του ΥΠΑΑΤ με επικεφαλής τον ΓΓ Γιώργο Στρατάκο πραγματοποίησε συσκέψεις σε Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη

    Σήμερα, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Χρήστου Κέλλα, αντίστοιχες συσκέψεις έγιναν στην Ξάνθη και Καβάλα.

    Αύριο θα γίνουν στις Σέρρες και στη Θεσσαλία.

    Γίνεται προσπάθεια να αξιοποιηθεί στο έπακρο το 10ήμερο της εφαρμογής των μέτρων απαγόρευσης μετακίνησης αιγοπροβάτων. Η επιτυχία της προσπάθειας περιορισμού και εκρίζωσης της ευλογιάς θα κριθεί από την πιστή εφαρμογή ή όχι των μέτρων βιοασφάλειας παντού.

    Στην προσπάθεια που κάνουν τα κλιμάκια του ΥΠΑΑΤ, τα οποία πλαισιώνονται από κτηνιάτρους όλων των εποπτευομένων φορέων αλλά και των Περιφερειών, συνδράμουν η ΕΛ.ΑΣ. και στα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και Καβάλας και το Λιμενικό.

    Επίσης ο ΓΓ του ΥΠΑΑΤ Γιώργος Στρατάκος βρίσκεται σε συνεννόηση με τους υπευθύνους της Εγνατίας για να τοποθετηθούν απολυμαντικά σημεία στα διόδια.

    Παράλληλα εκδίδεται άμεσα προκήρυξη πρόσληψης κτηνιάτρων εκτός ΑΣΕΠ από την Περιφέρεια ΑΜΘ.

    Μέχρι σήμερα τα κρούσματα σε όλη τη χώρα είναι 110

    Έχουν θανατωθεί 24.000 ζώα

    Η υγειονομική ταφή των ζώων γίνεται τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα αναφέρει ο ευρωπαϊκός κανονισμός

    Χρήσιμα στοιχεία για την ευλογιά των προβάτων

    1: Ευλογιά των προβάτων

    • Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία, καθώς δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.
    • Τα προληπτικά μέτρα έχουν στόχο την αποφυγή διασποράς από ζώο σε ζώο και την εκρίζωση της νόσου.
    • Τα μέτρα εφαρμόζονται και στις αίγες, καθώς αποτελούν φορείς μετάδοσης.

    2: Ερωτήματα των καταναλωτών

    Α. Είναι ασφαλές το γάλα;

    • Ναι, το γάλα είναι ασφαλές για ανθρώπινη κατανάλωση μετά από θερμική επεξεργασία υψηλής παστερίωσης.

    Β. Είναι ασφαλές το κρέας;

    • Το κρέας μπορεί να καταναλωθεί κανονικά.

    3: Συμπτώματα που παρουσιάζουν τα ζώα

    • Δερματικές αλλοιώσεις: Κηλίδες και βλατίδες στο κεφάλι και στα άτριχα μέρη, που εξελίσσονται σε εφελκίδες.
    • Άλλα συμπτώματα: Πυρετός, διόγκωση λεμφαδένων, μείωση γαλακτοπαραγωγής, ανορεξία, κατάπτωση, επιπεφυκίτιδα, ρινίτιδα, βλεννοπυώδες ρινικό έκκριμα, σιελόρροια, πνευμονία.

    Σε υποψία νόσησης:

    • Ενημερώστε άμεσα τις κτηνιατρικές υπηρεσίες.
    • Απομονώστε το άρρωστο ζώο και περιορίστε το κοπάδι.

    4: Διαχείριση της νόσου

    • Ακολουθούμε το Ευρωπαϊκό σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την εκρίζωση της νόσου:
      • Θανάτωση και υγειονομική ταφή των ζώων στη μολυσμένη εκμετάλλευση.
      • Οριοθέτηση ζωνών προστασίας 3 χλμ και επιτήρησης 10 χλμ γύρω από τη μολυσμένη εκτροφή.
      • Διεξαγωγή επιδημιολογικής έρευνας.
      • Καταβολή ενισχυμένης αποζημίωσης στους κτηνοτρόφους.

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ