Πέμπτη, 22 Απριλίου 2021 20:05

Διαβούλευση για την καλή διαβίωση ζώων κατά την μεταφορά τους

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Η EFSA συγκεντρώνει τις απόψεις των ενδιαφερομένων στα πρώτα στάδια της επιστημονικής αξιολόγησης σχετικά με την καλή διαβίωση των ζώων κατά τη μεταφορά στην ΕΕ.

Η αξιολόγηση θα υποστηρίξει την τρέχουσα αναθεώρηση της νομοθεσίας για την καλή μεταχείριση των ζώων.

Ο σκοπός της διαβούλευσης είναι να συγκεντρωθούν δεδομένα και πληροφορίες σχετικά με το περιβάλλον (θερμοκρασία, υγρασία, επίπεδα αμμωνίας κ.λπ.), που τα ζώα βιώνουν κατά τη μεταφορά.

Από τις πληροφορίες αυτές θα βγουν συμπεράσματα για το εάν και κατά πόσο καλύπτονται οι κύριες πρακτικές μεταφοράς, αλλά και ποια μπορεί να είναι τα πρακτικά εμπόδια ως προς τη συμμόρφωση με την ισχύουσα νομοθεσία για την καλή μεταχείριση των ζώων κατά τη μεταφορά τους.

Η επιστημονική γνωμοδότηση, η οποία αναμένεται να οριστικοποιηθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2022, θα εντοπίσει τους κινδύνους και τις συνέπειες των κοινών πρακτικών μεταφοράς για έξι ομάδες ζώων: ιπποειδή (άλογα, γαϊδούρια), βοοειδή (βοοειδή και μοσχάρια), μικρά μηρυκαστικά (αιγοπρόβατα), χοίροι, πτηνά (κοτόπουλα, γαλοπούλες κ.λπ.) και κουνέλια.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής «Farm to Fork», τα ευρήματα της EFSA θα υποστηρίξουν την διαμόρφωση των πολιτικών, που αποσκοπούν στη διασφάλιση της καλής μεταχείρισης των μεταφερόμενων ζώων στην ΕΕ.

Η διαβούλευση θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 10 Ιουνίου 2021.

Πηγή: NeaPaseges.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 22 Απριλίου 2021 19:24

Σχετικά Άρθρα

  • Προκαταβολή ενίσχυσης 5 εκατ. ευρώ σε φυλές απειλούμενων αυτόχθονων ζώων

    Ολοκληρώθηκε, σήμερα, Τρίτη 30/11/2021, η καταβολή της ενίσχυσης προκαταβολής του 65% των αιτούμενων ποσών ενίσχυσης στους παραγωγούς 1ης και 2ης πρόσκλησης του έτους εφαρμογής 2021 που εντάσσονται στα οριζόμενα στην με αριθ. 401/48520/29.03.2018 Υπουργική Απόφαση (Φ.Ε.Κ. 1226/Β'/ 2018) για τον καθορισμό πλαισίου εφαρμογής της Δράσης 10.1.09 «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων» του Μέτρου 10 «Γεωργοπεριβαλλοντικά και κλιματικά μέτρα» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α.) 2014-2020.

    Το ποσό που καταβάλλεται ανέρχεται σε 4.949.009,86 €, αφορά σε 880 δικαιούχους πανελλαδικά και είναι σε εξέλιξη η διαδικασία πίστωσης των τραπεζικών λογαριασμών.

    Οι δικαιούχοι έχουν πρόσβαση στους αναλυτικούς πίνακες με τα στοιχεία του υπολογισμού της πληρωμής τους με τη χρήση των κωδικών τους στην διαδικτυακή εφαρμογή του Μέτρου (https://p2.dikaiomata.gr/M1019).

    Κατά των αποτελεσμάτων της πληρωμής προκαταβολής, και σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 21 της ανωτέρω απόφασης, οι παραγωγοί δύναται να υποβάλλουν σχετική ενδικοφανή προσφυγή, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021 και εντός πέντε (5) εργασίμων ημερών, δηλαδή έως και την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2021, ηλεκτρονικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος της Δράσης με τη χρήση των προσωπικών τους κωδικών.

    Με την ενδικοφανή προσφυγή οι παραγωγοί δύνανται να προβούν σε διόρθωση προφανών σφαλμάτων που αφορούν στα παραστατικά συμμόρφωσης ή/και να προβάλουν αντιρρήσεις κατά των ευρημάτων (κωδικών) που έχουν προκύψει κατά την πληρωμή της προκαταβολής τους. Παράλληλα, οφείλουν να κινήσουν τις απαραίτητες διοικητικές ενέργειες για τη διόρθωση των δεδομένων στη/στις μηχανογραφική/ές βάση/εις μέσω της/των οποίας/οποίων πραγματοποιείται/ούνται από το ΠΣ οι διασταυρωτικοί έλεγχοι. Διευκρινίζεται ότι τα ευρήματα κατά των οποίων υποβάλλεται ενδικοφανής προσφυγή επανεξετάζονται μόνο μηχανογραφικά αντλώντας δεδομένα από τις σχετικές βάσεις. Ως εκ τούτου δεν αποτελεί αντικείμενο ελέγχου από επιτροπή στο πλαίσιο του Μέτρου.

    Για τη διευκόλυνσή τους, οι δικαιούχοι μπορούν να συμβουλεύονται το σχετικό εγχειρίδιο χρήσης που υπάρχει αναρτημένο στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ «Εγγραφή και Πρόσβαση στις Online εφαρμογές του ΟΠΕΚΕΠΕ.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Εθνικό Πρόγραμμα Συλλογής και Διαχείρισης νεκρών ζώων
    Εθνικό Πρόγραμμα Συλλογής και Διαχείρισης νεκρών ζώων

    Καθορισμός των διαδικασιών εφαρμογής, παρακολούθησης και εποπτείας του Εθνικού Προγράμματος Συλλογής και Διαχείρισης νεκρών ζώων (ΕΠΣΥΔ).

    Η διαδικασία εφαρμογής, παρακολούθησης και εποπτείας του Εθνικού Προγράμματος Συλλογής και Διαχείρισης νεκρών ζώων (ΕΠΣΥΔ) καθορίστηκε με υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στη διαύγεια.

    Συγκεκριμένα, το ΕΠΣΥΔ εφαρμόζεται στα βοοειδή, τις αίγες, τα πρόβατα και τους χοίρους που βρίσκονται νεκρά εντός κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων (νεκρά ζώα).

    Το ΕΠΣΥΔ δεν εφαρμόζεται :

    α) σε περιπτώσεις νεκρών ζώων από νοσήματα που εντάσσονται στην κοινή υπουργική απόφαση περί έγκρισης προγράμματος οικονομικών αποζημιώσεων, ενισχύσεων και λειτουργικών δαπανών που προκύπτουν από την επιβολή κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου της χώρας, εκάστου έτους,

    β) σε περιπτώσεις νεκρών ζώων εντός κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων που βρίσκονται σε περιοχές που χαρακτηρίζονται ως απόμερες, βάσει του καταλόγου των απόμερων περιοχών για τη χώρα,

    γ) σε δύσβατες περιοχές, στις οποίες η πρόσβαση είναι πρακτικά αδύνατη λόγω φυσικής καταστροφής ή θεομηνίας.

    Κάθε Περιφέρεια της χώρας μπορεί να καταρτίζει και να εφαρμόζει πρόγραμμα συλλογής και διαχείρισης και άλλων ειδών νεκρών ζώων ή γενικότερα ζωικών υποπροϊόντων, πέραν του ΕΠΣΥΔ, ανάλογα με τις ανάγκες της.

    Δείτε αναλυτικά την απόφαση ΕΔΩ

    Πηγή: NeaPaseges.gr

  • ΠΔΕ: Σε Πύργο και Αγρίνιο παρουσιάζεται το πρόγραμμα περισυλλογής και διαχείρισης νεκρών παραγωγικών ζώων
    ΠΔΕ: Σε Πύργο και Αγρίνιο παρουσιάζεται το πρόγραμμα περισυλλογής και διαχείρισης νεκρών παραγωγικών ζώων

    Ανοικτή παρουσίαση του προγράμματος περισυλλογής, διαχείρισης και αποτέφρωσης νεκρών παραγωγικών ζώων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας από την ανάδοχο εταιρία «ΚΑΥΣΙΣ Α.Ε» θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021 στις 11.00 π.μ στο μικρό συνεδριακό κέντρο της Π.Ε Ηλείας, καθώς επίσης την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021 στις 12.00 π.μ στον κινηματογράφο «Άνεσις» στο Αγρίνιο.

    Το πρόγραμμα έρχεται να καλύψει (χωρίς κόστος για τους ίδιους) την ανάγκη των κτηνοτρόφων της Περιφέρειας για την διαχείριση των νεκρών παραγωγικών ζώων (βοοειδή, χοίροι, αιγοπρόβατα) με τρόπο που προστατεύει την Υγεία των Ζώων, το Περιβάλλον, αλλά και την Δημόσια Υγεία. Παράλληλα, το πρόγραμμα συνδυάζει τη δυνατότητα δειγματοληψίας από βοοειδή και αιγοπρόβατα (πάνω από 24 ή 48 μηνών για τα βοοειδή και 18 μηνών για τα αιγοπρόβατα) για μεταδοτικές σπογγώδεις εγκεφαλοπάθειες, η οποία συνεπάγεται ενίσχυση των κτηνοτρόφων με 90 και 25 ευρώ ανά ζώο, αντίστοιχα.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Αραμπατζή: Καλύπτονται οι ανάγκες σίτισης των παραγωγικών ζώων στις πυρόπληκτες περιοχές
    Αραμπατζή: Καλύπτονται οι ανάγκες σίτισης των παραγωγικών ζώων στις πυρόπληκτες περιοχές

    Στην κάλυψη των αναγκών σίτισης των παραγωγικών ζώων στις πυρόπληκτες περιοχές, αθροιστικά με τα γενικότερα μέτρα στήριξης των αγροτών, των κτηνοτρόφων, των μελισσοκόμων, των παραγωγών, προχωρεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία και την ενεργό συνεισφορά της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

    Προς την κατεύθυνση αυτή, σε συνεννόηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Σπήλιο Λιβανό, η αρμόδια για την κτηνοτροφία Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Φωτεινή Αραμπατζή βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης και ειδικότερα τον Γενικό Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής, κ. Χρήστο Τριαντόπουλο.

    Ταυτόχρονα, η κα Αραμπατζή από την προηγούμενη εβδομάδα είχε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Ζωοτροφών (Σ.Ε.ΒΙ.Ζ.) προκειμένου να κινητοποιηθεί συντεταγμένα και η ιδιωτική πρωτοβουλία. Η ανταπόκριση είναι ήδη πολύ μεγάλη και μέχρι σήμερα σε συνεννόηση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, έχουν παραδοθεί στις Περιφερειακές Ενότητες Εύβοιας και Ηλείας οι πρώτες ποσότητες ζωοτροφών, 30 και 50 τόνων αντίστοιχα.

    Παράλληλα, δρομολογείται η ροή των παραδόσεων ζωοτροφών σε όλες τις πληγείσες Περιφερειακές Ενότητες (Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αρκαδίας και Φωκίδας). Έως μεθαύριο, Παρασκευή 13 Αυγούστου, προγραμματίζεται να έχουν παραδοθεί συνολικά 256 τόνοι ζωοτροφών. Τα φορτία παραλαμβάνονται από τους τοπικούς Αντιπεριφερειάρχες και στη συνέχεια, με την ευθύνη στελεχών των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής, διανέμονται στους πληγέντες κτηνοτρόφους.

    Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, δήλωσε: «Η αλληλεγγύη και η συμπαράσταση προς τους πληγέντες συμπολίτες μας είναι συγκλονιστική. Εθελοντές και απλοί πολίτες στέκονται αρωγοί στους πληγέντες. Στο πλαίσιο αυτό θέλω να ευχαριστήσω τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Ζωοτροφών (Σ.Ε.ΒΙ.Ζ) για την ανιδιοτελή του πρωτοβουλία να δωρίσει ζωοτροφές στους πληγέντες κτηνοτρόφους».

    Η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κα Φωτεινή Αραμπατζή επισημαίνει σε δήλωσή της: «Σ’ αυτή την πρωτόγνωρη καταστροφή η ηγεσία του Υπουργείου μας, ο Υπουργός Σπήλιος Λιβανός, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο Ιδιωτικός Τομέας, συντασσόμαστε και συνεργούμε με όλα τα μέσα έχοντας στόχο την ταχύτατη και οργανωμένη υποστήριξη και αποκατάσταση των πληγέντων και, εν προκειμένω, των παραγωγών. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά εκ μέρους του Υπουργείου, τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Ζωοτροφών (Σ.Ε.ΒΙ.Ζ.), τους συνεταιρισμούς και τις επιχειρήσεις-μέλη του και γενικότερα όλους όσοι έσπευσαν με εμπιστοσύνη ν’ ανταποκριθούν στο οργανωμένο κάλεσμά μας για την άμεση αποστολή ζωοτροφών στις πυρόπληκτες περιοχές».

    Συγκεκριμένα, ευχαριστούμε για τη μέχρι στιγμής ανταπόκρισή τους, τις εταιρίες:

    ΕΤΑΙΡΕΙΑ

    ΜΕΙΓΜΑ

    σε τόνους

    ΣΑΝΟ

    σε τόνους

    ΜΥΛΟΙ ΣΟΓΙΑΣ Α.Ε.

    50

    ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ "ΠΙNΔΟΣ"

    50

    SOLAR S.K.L. & ΣΙΑ

    33

    ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΗ Α.Ε.

    30

    ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ Θ. Α.Β.Ε.Ε.

    28

    ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΜΑΘΙΑΣ

    25

    ΔΕΛΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ, ΕΥΡΩΤΡΟΦΕΣ Α.Β.Ε.Ε.

    25

    ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ A.E., ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ ΚΡΗΤΗΣ Α.Β.Ε.Ε., ΦΑΡΣΑΡΗΣ Α.Β.Ε.Ε.,

    ΒΙΟ.ΖΩ.ΕΛ.- ΣΠΥΡΙΔΑΚΗΣ Α.Β.Ε.Ε., ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗΣ Α.Ε.,

    ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ Α.Β.Ε.Κ.Τ.Ε.

    25

    ΦΥΡΚΟ Α.Β.Ε.Ε.

    20

    ΣΟΓΙΑ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.

    20

    ΒΙΟΖΩΚΑΤ Α.Ε.

    15

    ΕΛ.ΒΙ.Ζ. Α.Ε.

    15

    ΑΜΒΡΟΣΙΑΔΗΣ ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ ΕΞΟΧΗΣ Α.Β.Ε.Ε.

    12

    ARTEMIS ΟΜΙΛΟΣ ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε.

    12

    AGROHELLAS Α.Ε.

    10

    NOVACERT Ε.Π.Ε.

    10

  • Ηλεία: Μέριμνα από εθελοντές για τα ζώα στα χωριά που καίγονται
    Ηλεία: Μέριμνα από εθελοντές για τα ζώα στα χωριά που καίγονται

    Πέρα από την προσφορά προς τους συνανθρώπους, υπάρχει και ένα κύμα προσφοράς και φροντίδας για τα ζώα, παραγωγικά και οικόσιτα.

    Δυστυχώς υπάρχουν - σύμφωνα με πληροφορίες πολλά που κάηκαν εκεί που πέρασαν οι φλόγες και άλλα που έχουν καεί και υποφέρουν.

    Επίσης πολλά έχουν μείνει χωρίς ζωοτροφές και νερό.

    Μέλη φιλοζωικών εθελοντικών ομάδων αλλά και πολίτες, έχουν μεταβεί στις περιοχές που υπάρχει πρόβλημα για να βοηθήσουν, μεταφέροντας και ζωοτροφές μέχρι και σανό.

    Η αλληλεγγύη και προς τους κτηνοτρόφους είναι συγκινητική.

    zoa 2

    zoa 3

    zoa 4

    zoa 5

    zoa 6

    zoa 7

    zoa 8

    zoa 9

  • Καύσωνας: Πως τον βιώνουν τα ζώα συντροφιάς και τα παραγωγικά - Συμβουλές για τη μεγάλη ζέστη
    Καύσωνας: Πως τον βιώνουν τα ζώα συντροφιάς και τα παραγωγικά - Συμβουλές για τη μεγάλη ζέστη

    Πέρα από τους ανθρώπους από τη μεγάλη ζέστη υποφέρουν και τα ζώα. Οικόσιτα και παραγωγικά βρίσκονται αντιμέτωπα με τον καύσωνα και με τις επιπτώσεις του.

    Το ilialive.gr ζήτησε τη γνώμη του γνωστού κτηνιάτρου στον Πύργο Σωτήρη Σωτηρόπουλου για το πως μπορούμε να βοηθήσουμε τα ζώα μας, τα σκυλάκια και τα γατάκια που έχουμε σπίτι μας ή οι κτηνοτρόφοι τα παραγωγικά, να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του καύσωνα.

    “Οι σκύλοι και οι γάτες επειδή δεν έχουν ιδρωτοποιούς αδένες όπως και ο άνθρωπος δεν μπορούν να ρυθμίσουν την θερμοκρασία του σώματός τους εύκολα όπως εμείς. Δηλαδή εμείς αν ζεσταθούμε ιδρώνουμε και η θερμοκρασία μας πέφτει. Στα ζώα αυτά, ο μόνος τρόπος για να αποβάλουν την θερμότητα είναι μέσω της αναπνοής. Οπότε είναι πιο ευαίσθητα στην αύξηση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος” εξήγησε ο κ. Σωτηρόπουλος.

    sotiropoulos ktiniatros

    “Για να τα προστατεύσουμε προσπαθούμε να μην τα εκθέτουμε τις ώρες που η θερμοκρασία είναι αυξημένη, δηλαδή από τις 11 το πρωί μέχρι τις έξι το απόγευμα. Ειδικά τις ημέρες αυτές που περιμένουμε τον καύσωνα, θα πρέπει να μην τα πηγαίνουμε καθόλου στη θάλασσα, αν το κάνουμε αυτό να είναι τις πολύ πρωινές ώρες ή τις απογευματινές και οπωσδήποτε να έχουν πρόσβαση σε άφθονο νερό. Αν τα πάρουμε στην θάλασσα οπωσδήποτε να είναι σε σκιά. Στο σπίτι τώρα θα πρέπει να έχουν άφθονο δροσερό νερό” συμπλήρωσε…

    Το κλιματιστικό επηρεάζει τα ζώα που βρίσκονται μέσα στο σπίτι; Σε κάποιες περιπτώσεις όπως αναφέρει ο κ. Σωτηρόπουλος, ναι και θέλει προσοχή… “Τα ζώα τα οποία ζουν μέσα στο σπίτι μπορούν να έχουν πρόσβαση σε δωμάτια με ερκοντίσιον, όμως κάποια από αυτά έχουν ευαισθησία στο αναπνευστικό και μπορεί να παρουσιάσουν διάφορα συμπτώματα όπως βήχας ή κάποιες αλλεργίες του αναπνευστικού. Οι γάτες επειδή είναι πιο ελεύθερα ζώα, αυτές που ζουν έξω συνήθως προστατεύονται μόνες τους, αυτές που ζουν μέσα στο σπίτι δεν έχουν πρόβλημα”.

    Τα παραγωγικά

    Ο κτηνίατρος αναφέρθηκε και στα παραγωγικά ζώα, όπως πρόβατα και αγελάδες. “Τώρα σε ότι αφορά τα ζώα όπως τα πρόβατα και οι αγελάδες, καταπονούνται με αποτέλεσμα να βλέπουμε έντονη πτώση της γαλακτοπαραγωγής. Βέβαια αυτή η περίοδος που διανύουμε δεν είναι περίοδος γαλακτοπαραγωγής άλλως όσα έχουν ακόμα γάλα επηρεάζονται. Επηρεάζει επίσης η ζέστη αυτή την γονιμότητα. Οι κτηνοτρόφοι όμως δεν μπορούν να κάνουν κάτι γι’ αυτό. Κυρίως ρόλο παίζουν οι εγκαταστάσεις. Όταν είναι οι παραδοσιακές εγκαταστάσεις με τον τσίγκο από πάνω, δεν μπορεί να ρυθμιστεί η θερμοκρασία στο χώρο που είναι τα ζώα. Πρέπει ο στάβλος να είναι ψηλός, να έχει μόνωση αλλά αυτά όμως δεν τα βλέπουμε στην κτηνοτροφία την δική μας. Και έτσι ταλαιπωρούνται τα ζώα” σημείωσε.

  • Elbeik: Θρίλερ με το πλοίο που μεταφέρει 1.800 άρρωστα ζώα και δεν θέλει κανένας - Γιατί ανεφοδιάζεται στην Ελλάδα
    Elbeik: Θρίλερ με το πλοίο που μεταφέρει 1.800 άρρωστα ζώα και δεν θέλει κανένας - Γιατί ανεφοδιάζεται στην Ελλάδα

    Μια απίστευτη ιστορία εκτυλίσσεται εδώ και μήνες στη Μεσόγειo με πρωταγωνιστές ένα πλοίο και 1.780 αιγοπρόβατα και βοοειδή.

    Μια απίστευτη ιστορία εκτυλίσσεται εδώ και μήνες στη Μεσόγειo με πρωταγωνιστές ένα πλοίο και 1.780 αιγοπρόβατα και βοοειδή.

    Το πλοίο Elbeik περιπλανιέται από τον Δεκέμβριο του 2020 στη θάλασσα της Μεσογείου, ενώ θα έπρεπε να είχε λάβει εντολή και επιστρέψει αμέσως στην Ταρραγόνα της Ισπανίας, ώστε να γίνει η διαχείριση των ζώων από τη χώρα αναχώρησης. Πριν από λίγες ημέρες στην υπόθεση ενεπλάκη και η ελληνική κυβέρνηση, καθώς οι υπεύθυνοι του πλοίου δήλωσαν ότι επιθυμούν να έρθουν στον Πειραιά και όχι στον τόπο αφετηρίας του πλοίου στην Ισπανία.

    Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τα τηλέφωνα πήραν φωτιά και η υφυπουργός Φωτεινή Αραμπατζή είχε όλο το Σαββατοκύριακο συνεχείς επικοινωνίες με την Επίτροπο Υγείας κ. Στέλκλα Κυριακίδου και τον Υπουργό Ναυτιλίας.

    Η χώρα μας δεν διαθέτει εγκεκριμένο Συνοριακό Σταθμό Ελέγχου για ζώντα ζώα σε λιμένα, άρα δεν ήταν δυνατό σε καμία περίπτωση να επιτραπεί ο ελλιμενισμός του πλοίου σε ελληνικό λιμένα και η εκφόρτωση των ζώων, προκειμένου αυτά να υποβληθούν στους προβλεπόμενους κτηνιατρικούς ελέγχους.

    Το ζήτημα ήταν πολυπαραγοντικό, αφού αφορούσε σε θέματα κτηνιατρικής και ευζωίας των ζώων αλλά και σε θέματα του υπουργείου Ναυτιλίας και συνολικά στην εικονα της χώρας μας, καθώς τις τελευταίες εβδομάδες απασχόλησε τα διεθνή μέσα, όπως τον Guardian, ενώ συνεχές ήταν το ενδιαφέρον των φιλοζωικών οργανώσεων.

    H είσοδος του πλοίου στον Πειραιά απαγορεύτηκε την Παρασκευή για λόγους δημόσιου συμφέροντος, καθώς τα ζώα πιθανότατα ήταν επικίνδυνα για αφθώδη ή καταρροϊκό πυρετο και αυτό γιατί από την 1 ως τις 4 Φεβρουαρίου το πλοίο βρισκόταν στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο, ενώ διήλθε και από άλλες Τρίτες χώρες. Η Αίγυπτος αποτελεί τρίτη χώρα μη απαλλαγμένη από σοβαρές ασθένειες, όπως ο αφθώδης πυρετός.

    Μέσα στην ημέρα οι επικοινωνίες συνεχίστηκαν και το βράδυ τα τηλέφωνα άναψαν ξανά ανάμεσα στην υφυπουργό και τον αρχηγό του Λιμενικού. Στο αίτημα του πλοίου, που βρισκόταν στα διεθνή κοντά στη Μήλο, δόθηκε το πράσινο φως για ανθρωπιστικούς λόγους να κατευθυνθεί στην Κρήτη για καύσιμα και στην Καλαμάτα για ζωοτροφές και τρόφιμα, όπως ζήτησε ο κυβερνήτης του.

    Το πλοίο αναμένεται να φορτώσει στο αγκυροβολι της Καλαμάτας σήμερα το πρωί και να φύγει για Ισπανία.

    Πηγή: ΤheToc.gr

  • Ψηφιακό «διαβατήριο» για ελληνικά προϊόντα
    Ψηφιακό «διαβατήριο» για ελληνικά προϊόντα

    Σε λειτουργία η πλατφόρμα easyagroexpo.gov.gr - Ψηφιοποιείται το εξαγωγικό εμπόριο ζώντων ζώων, προϊόντων ζωικής προέλευσης και ζωικών υποπροϊόντων προς τρίτες χώρες.

    Σε λειτουργία τέθηκε το easyagroexpo.gov.gr , που αποτελεί το ψηφιακό «διαβατήριο» για μια σειρά ελληνικών προϊόντων σε κομβικής σημασίας αγορές τρίτων χωρών, όπως οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Ιαπωνία, ο Καναδάς, με την υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης από τους συναρμόδιους Υπουργούς, Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκο Πιερρακάκη, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιο Λιβανό και της Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Φωτεινής Αραμπατζή.

    Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλουν πλέον μόνο ηλεκτρονικά, μέσω του gov.gr, τις σχετικές αιτήσεις, συμπληρώνοντας όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την εξαγωγή προϊόντων όπως τα γαλακτοκομικά, τα αλιεύματα, το μέλι, το κρέας, τα αυγά κ.α.

    Η πλατφόρμα περιλαμβάνει 120 διακριτές αιτήσεις για έκδοση πιστοποιητικών εξαγωγών σε τριάντα χώρες, οι οποίες είναι διαθέσιμες στο gov.gr, στην κατηγορία «Γεωργία και κτηνοτροφία» και την υποκατηγορία «Εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και ζώντων ζώων». Επιτυγχάνεται, έτσι, ουσιαστικά η ψηφιοποίηση του συνόλου του εξαγωγικού εμπορίου ζώντων ζώων, προϊόντων ζωικής προέλευσης και ζωικών υποπροϊόντων προς τρίτες χώρες.

    Μια χρονοβόρα- κατά το παρελθόν - διαδικασία πραγματοποιείται πλέον με ένα «κλικ» για την διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας, την ενίσχυση του εμπορίου και την αύξηση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων, στόχο που είχε θέσει από την πρώτη στιγμή το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναλαμβάνοντας τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία με τη συνδρομή του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

    Οι ενδιαφερόμενοι αρχικά ταυτοποιούνται με τους κωδικούς τους στο Taxisnet και αμέσως μετά υποβάλλουν ψηφιακά την αίτηση εξαγωγής, ανά κατηγορία και είδος προϊόντων. Αυτόματα η αίτηση διαβιβάζεται ηλεκτρονικά για έλεγχο από κτηνίατρο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της περιοχής, όπου έχουν έδρα οι εγκαταστάσεις της επιχείρησης. Αν η αίτηση εγκριθεί, το τελικό πιστοποιητικό εξαγωγής παραλαμβάνεται από τις κατά τόπον αρμόδιες ΔΑΟΚ, ώστε να φέρει τις υπογραφές και σφραγίδες που ορίζει η σχετική διακρατική συμφωνία.

    Πηγή: NeaPaseges.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch