Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2021 20:27

Καταρροϊκός πυρετός: Το πρόγραμμα επιτήρησης 2021

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η απόφαση για το πρόγραμμα επιδημιολογικής επιτήρησης του προβάτου στην Ελλάδα για το 2021.

Τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν όταν υπάρχει υποψία για καταρροϊκό πυρετό, αλλά και αυτά που απαιτούνται για την αντιμετώπισή του, όπως και το πώς γίνεται η διάθεση των εμβολίων, ορίζονται στην απόφαση για την εφαρμογή του προγράμματος επιδημιολογικής επιτήρησης του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου στην Ελλάδα για το 2021.

Στόχοι του προγράμματος είναι:

  • η συστηματική έρευνα και διαφορική διάγνωση, με εφαρμογή κατάλληλων εργαστηριακών τεχνικών του Καταρροϊκού Πυρετού (ΚΠ) στα βοοειδή και στα αιγοπρόβατα, μέσω της παθητικής και ενεργητικής επιτήρησης.
  • Σε περίπτωση ορομετατροπής ή/και ανίχνευσης ιού του ΚΠ σε ζώο μάρτυρα, απαιτείται η άμεση διενέργεια περαιτέρω έρευνας (κλινικής και εργαστηριακής) για τον αποκλεισμό ή μη της κυκλοφορίας του ιού του ΚΠ.
  • Η έρευνα, μέσω της εντομολογικής επιτήρησης, του είδους και της διασποράς των ξενιστών Culicoides στη χώρα.

Διάθεση εμβολίων κατά του Καταρροϊκού Πυρετού

Ο εθελοντικός εμβολιασμός ζώων των ευαίσθητων στη νόσο ειδών (βοοειδή, πρόβατα, αιγοειδή) με αδρανοποιημένα εμβόλια κατά του οροτύπου 4 του ιού του Καταρροϊκού Πυρετού επιτρέπεται ως συμπλήρωμα των μέτρων καταπολέμησης που ελήφθησαν κατόπιν εμφάνισης της νόσου στη χώρα κατά το 2020, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο υπ? αρ. 1968/234989/26.08.2020 έγγραφο της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Εμβολιασμός κατά του οροτύπου 4 του Καταρροϊκού Πυρετού του προβάτου».

Τα νόμιμα σημεία διάθεσης των εμβολίων για τον Καταρροϊκό Πυρετό είναι:

- τα καταστήματα λιανικής πώλησης κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων (που εκτελούν μόνο συνταγές άλλων),

- τα κτηνιατρικά γραφεία παραγωγικών ζώων (που απαγορεύεται να εκτελούν συνταγές άλλων κτηνιάτρων),

- οι κτηνίατροι των ιδιωτικών κτηνιατρείων ή κλινικών ζώων (που απαγορεύεται να εκτελούν συνταγές άλλων κτηνιάτρων),

- οι κτηνίατροι των κτηνιατρικών γραφείων παραγωγικών ζώων των Συνεταιριστικών οργανώσεων, των Συνεταιριστικών επιχειρήσεων και των Ομάδων Παραγωγών,

- τα φαρμακεία (που εκτελούν μόνο συνταγές άλλων).

Οι υπεύθυνοι των ανωτέρω σημείων διάθεσης υποχρεούνται να καταχωρούν όλα τα σκευάσματα των εμβολίων που εμπορεύονται/διαθέτουν προς τους τελικούς χρήστες, στην ειδική ηλεκτρονική βάση δεδομένων της ηλεκτρονικής εφαρμογής που ονομάζεται «Καταρροϊκός Πυρετός/Ηλεκτρονική Καταχώριση Εμβολίων» και είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (www.minagric.gr).

Τα στοιχεία της εν λόγω βάσης είναι στη διάθεση των αρμόδιων Κτηνιατρικών Αρχών.

Οι αρμόδιες Κτηνιατρικές Υπηρεσίες των οικείων Περιφερειακών Ενοτήτων διενεργούν δειγματοληπτικούς ελέγχους για να επιβεβαιώσουν την τήρηση αυτής της υποχρέωσης των υπευθύνων των σημείων διάθεσης των εμβολίων και προβαίνουν στις απαραίτητες ενέργειες για τη συμμόρφωσή τους.

Η απόφαση για τη διενέργεια εμβολιασμού κατά ενός ή περισσοτέρων από τους υπόλοιπους ορότυπους του ιού του Καταρροϊκού Πυρετού ως συμπλήρωμα των μέτρων καταπολέμησης που λαμβάνονται στην περίπτωση εμφάνισης νόσου από τον αντίστοιχο ορότυπο λαμβάνεται από τη Διεύθυνση Υγείας των Ζώων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση του νοσήματος.

Δεν εμβολιάζονται τα βοοειδή και τα μικρά μηρυκαστικά που χρησιμοποιούνται ως μάρτυρες ορολογικής επιτήρησης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρούσα απόφαση.

Δείτε αναλυτικά το ΦΕΚ ΕΔΩ

Πηγή: NeaPaseges.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2021 19:24

Σχετικά Άρθρα

  • Ισχυρές συστάσεις της κτηνιατρικής της ΠΔΕ προς τους κτηνοτρόφους, για την αποφυγή καταρροϊκού πυρετού σε μηρυκαστικά
    Ισχυρές συστάσεις της κτηνιατρικής της ΠΔΕ προς τους κτηνοτρόφους, για την αποφυγή καταρροϊκού πυρετού σε μηρυκαστικά

    Από την Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ανακοινώνεται ότι έχει επιβεβαιωθεί η παρουσία του νοσήματος του καταρροϊκού πυρετού των μηρυκαστικών στη Λευκάδα. Το νόσημα το οποίο μεταδίδεται με σκνίπες προκαλεί τα παρακάτω συμπτώματα κυρίως στα πρόβατα:

    Πυρετό, σιαλόρροια, βλεννοπυώδες ρινικό έκκριμα που φράσσει τα ρουθούνια, οίδημα στα χείλη, στη γλώσσα που μπορεί να γίνει κυανή, στο πρόσωπο και στην υπογνάθια χώρα, κατάπτωση, ανορεξία, χωλότητα, κυρτωμένη ράχη, αποβολή ή γέννηση θνησιγενών αμνών, απώλεια βάρους (απίσχναση), επιπλοκές πνευμονίας, μείωση γαλακτοπαραγωγής.

    Με βάση τα επιστημονικά δεδομένα, τις οδηγίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και με την εμπειρία από την εμφάνιση του νοσήματος τα προηγούμενα έτη, γίνονται οι κάτωθι ισχυρές συστάσεις:

    Οι προβατοτρόφοι στην περιοχή του Δήμου Ακτίου - Βόνιτσας Π.Ε Αιτωλ/νίας να προχωρήσουν άμεσα σε εφαρμογή εντομοαπωθητικών -εντομοκτόνων στα ζώα τους και στους στάβλους, λασπώδη εδάφη πέριξ των ποτιστρών των ζώων, κ.α. Επίσης, προτείνεται ο εμβολιασμός με αδρανοποιημένο εμβόλιο που κυκλοφορεί στην αγορά.

    Ομοίως προτείνεται και οι λοιποί προβατοτρόφοι των Π.Ε Αιτωλ/νίας, Αχαΐας και Ηλείας να προχωρήσουν σε εμβολιασμούς των ζώων και εφαρμογή εντομοαπωθητικών -εντομοκτόνων, καθώς η κίνηση των ανέμων διευκολύνει την μεταφορά των εντόμων Culicoides (σκνίπες) και πιθανώς το επόμενο διάστημα να υπάρξει κρούσμα και σε αυτές τις περιοχές.

    Οι κτηνοτρόφοι πριν από οποιαδήποτε μετακίνηση των ζώων τους να ενημερώνουν και να λαμβάνουν σχετική άδεια από τις κατά τόπους κτηνιατρικές υπηρεσίες.

    Τονίζεται, ότι το νόσημα του Καταρροϊκού Πυρετού δεν προσβάλλει τον άνθρωπο, ο οποίος επίσης δεν κινδυνεύει από την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων και κρέατος.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Επιβεβαιωμένα κρούσμα καταρροϊκού πυρετού σε μηρυκαστικά στην Λευκάδα - Την προσοχή των κτηνοτρόφων συνιστούν οι κτηνίατροι
    Επιβεβαιωμένα κρούσμα καταρροϊκού πυρετού σε μηρυκαστικά στην Λευκάδα - Την προσοχή των κτηνοτρόφων συνιστούν οι κτηνίατροι

    Ανησυχία έχουν προκαλέσει τα κρούσματα καταρροϊκού πυρετού που επιβεβαιώθηκαν σε μηρυκαστικά στην Λευκάδα, ενώ αντίστοιχα περιστατικά -αλλά προς το παρόν μη επιβεβαιωμένα- εντοπίστηκαν από κτηνοτρόφους και στην Κέρκυρα.

    Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων μετά τις τελευταίες εξελίξεις ενημερώνει τους πολίτες και ιδιαίτερα τους κτηνοτρόφους για τις επιπτώσεις και τα συμπτώματα μου μαρτυρούν τον καταρροϊκό πυρετό.
    Όπως προκύπτει λοιπόν από τις πληροφορίες, ο καταρροϊκός πυρετός είναι ένα σοβαρό νόσημα των μηρυκαστικών, το οποίο εκδηλώνεται πιο βαριά στα πρόβατα. Οφείλεται σε ιό που μεταδίδεται με κάποια είδη μολυσμένων κουνουπιών, ο οποίος δεν προσβάλλει τον άνθρωπο και δεν μεταδίδεται με τα τρόφιμα.
    Τα βοοειδή συνήθως αποτελούν δεξαμενή μόλυνσης, χωρίς τα ίδια να έχουν συμπτώματα, ενώ οι αίγες νοσούν ελαφρά.
    Τα κύρια συμπτώματα στα πρόβατα είναι πυρετός, ανορεξία, αδυναμία, οίδημα χειλιών, γλώσσας, στόματος, ματιών και αυτιών, ρινικό έκκριμα που φράσσει τα ρουθούνια, ενώ η γλώσσα μπορεί να γίνει μπλε και να υπάρχει έντονη σιελόρροια. Παρατηρείται επίσης χωλότητα (κουτσαμάρα) και το πάνω μέρος των χηλών είναι έντονα κόκκινο. Τα ζώα που έχουν προσβληθεί από τον ιό βαδίζουν με δυσκολία και με κυρτωμένη ράχη, χάνουν βάρος, ενώ και υπάρχουν αποβολές ή γεννήσεις μη βιώσιμων ζώων.
    Σημειώνεται ότι υπάρχουν επιπλοκές πνευμονίας και μείωση γαλακτοπαραγωγής και η θνησιμότητα είναι από 2-30% και φτάνει το 70%.
    Όσον αφορά τα κουνούπια που μεταδίδουν τον ιό η Διεύθυνση Κτηνιατρικής εξηγεί ότι αυτά ζουν κατά τη διάρκεια της μέρας μέσα στο στάβλο σε υγρές και σκοτεινές γωνιές, δραστηριοποιούνται κυρίως τη νύχτα, από το σούρουπο ως το ξημέρωμα και μετακινούνται λίγες εκατοντάδες μέτρα, αλλά μπορούν να μεταφερθούν και σε αποστάσεις πάνω από 100χλμ με ρεύματα αέρα.
    Για τον καταρροϊκό πυρετό δεν υπάρχει ειδική θεραπεία, δίνεται συμπτωματική θεραπεία. Οι τρόποι ελέγχου της αρρώστιας είναι ο περιορισμός στις μετακινήσεις ζώων, ο έλεγχος των κουνουπιών με ψεκασμούς στους στάβλους, η απομάκρυνση κοπροσωρού, οι απολυμάνσεις, η χρήση εντομοαπωθητικών πάνω στα ζώα, ο περιορισμός στις ώρες που τα ζώα βόσκουν (όχι σούρουπο) και ο εμβολιασμός.
    Οι κτηνοτρόφοι υποχρεούνται να ενημερώνουν την κτηνιατρική υπηρεσία για κάθε ύποπτο περιστατικό και θάνατο στο κοπάδι τους και να επικοινωνούν με την κτηνιατρική υπηρεσία πριν από οποιαδήποτε αγοραπωλησία ή μετακίνηση ζώων.
    Η ύπαρξη της νόσου σε ένα κοπάδι δεν επιφέρει την θανάτωση ζώων, είναι όμως σημαντικό για λόγους επιδημιολογικούς και υγειονομικούς να αναφέρεται η παρουσία κρουσμάτων. Οι απολυμάνσεις, εντομοκτονίες και χρήσεις εντομοαπωθητικών πρέπει να γίνονται με εγκεκριμένα φάρμακα και να τηρούνται οι χρόνοι αναμονής.
    Πηγή: ImeraZante.gr
  • Η ΔΑΟΚ Ηλείας για τον καταρροϊκό πυρετό - Εκδήλωση του νοσήματος σε εκτροφές αιγοπροβάτων στην περιοχή
    Η ΔΑΟΚ Ηλείας για τον καταρροϊκό πυρετό - Εκδήλωση του νοσήματος σε εκτροφές αιγοπροβάτων στην περιοχή

    Mέτρα προστασίας - Πρόληψης των εκτροφών.

    Το Τμήμα Κτηνιατρικής της Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας της ΠΔΕ, ενημερώνει ότι έχει επιβεβαιωθεί η παρουσία του νοσήματος του καταρροϊκού πυρετού (ορότυπος 4) των αιγοπροβάτων σε τρεις εκτροφές αιγοπροβάτων στο Δ.Δ Φασκομηλιάς του Δήμου Ζαχάρως .Ελήφθησαν άμεσα τα προβλεπόμενα μέτρα περιορισμού που προβλέπονται στο Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:

    Α) τον ορισμό Ζώνης Ελέγχου (για 21 ημέρες από την επιβεβαίωση του νοσήματος) για τον καταρροϊκό πυρετό στην περιοχή, που ορίζεται από τα διοικητικά όρια των:

    1. Δήμου Ζαχάρως.
    2. Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων εκτός από τα ΔΔ Μακρυσίων, Νέων Καλυβακίων και Ανεμοχωρίου
    3. ΔΔ Άσπρων Σπιτιών του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.

    Η ως άνω ζώνη αφορά έκταση ακτίνας 20 χιλιόμετρων από τις επιβεβαιωμένες εστίες καταρροϊκού πυρετού που εντοπίστηκαν στην Π.Ε. Ηλείας και για την οποία επιβλήθηκαν τα εξής μέτρα:

    1. Η διενέργεια απογραφής όλων των κατηγοριών ζώων των ευαίσθητων στο νόσημα ειδών.

    2.Η καταγραφή των βιοτόπων που θα μπορούσαν να ευνοήσουν τη διαμονή ή την επιβίωση του εντόμου φορέα της νόσου(αρθρόποδα- αιματοφάγα κουνούπια- γένους cullicoides) και ιδιαίτερα εκείνων που ευνοούν την αναπαραγωγή του.

    3. Η παραμονή όλων των ζώων των ευαίσθητων στο νόσημα ειδών που υπάρχουν στην εκμετάλλευση στους χώρους ενσταυλισμού τους ή σε άλλους χώρους όπου είναι δυνατή η απομόνωσή τους.

    4. Η απαγόρευση εισόδου και εξόδου από την εκμετάλλευση όλων των ζώων των ευαίσθητων στο νόσημα ειδών.

    5. Η απαγόρευση οποιασδήποτε μετακίνησης ζώων εκτός των χώρων ενσταυλισμού τους κατά τις ώρες δραστηριότητας (βραδυνές κυρίως ώρες) των εντόμων φορέων του νοσήματος.

    6. Η διενέργεια τακτικών εντομοκτονιών (ανά 20 ημέρες) με τη χρήση των κατάλληλων και εγκεκριμένων εντομοκτόνων, τόσο στα ζώα όσο και στους στάβλους, τον περιβάλλοντα χώρο και ιδιαίτερα στους βιότοπους του εντόμου φορέα, είναι θεμελιώδους σημασίας για τον έλεγχο της νόσου.

    7. Η διεξαγωγή επιδημιολογικής έρευνας προκειμένου να διαπιστωθεί η προέλευση της νόσου και να διαπιστωθούν εκτροφές οι οποίες πιθανόν να συνδέονται επιδημιολογικά με τις θετικές εκτροφές.

    Β) Τον ορισμό Ζώνη Προστασίας για τον καταρροϊκό πυρετό που περιλαμβάνει την περιοχή που ορίζεται από τα διοικητικά όρια της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας εκτός αυτών που ανήκουν στην ανωτέρω Ζώνη Ελέγχου.

    Σχετικά με την μετακινήσεις των ζώων ισχύουν τα οριζόμενα στη 3104/362224/29-12-2020 εγκυκλίου του ΥπΑΑΤ (χρήση εντομοαπωθητικών στα ζώα-καθαρισμός -απολύμανση-ψεκασμός οχημάτων μεταφοράς ζώων)

    Ως σφαγείο προορισμού για ζώα προερχόμενα από εκτροφές εντός της ζώνης ελέγχου, ορίζεται το S89 ΑΦΟΙ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΙ ΦΑΡΜ Α.Ε., στον Άγιο Ιωάννη Αμαλιάδας ΠΕ Ηλείας.(ως το πλησιέστερο σφαγείο στην ΠΕ Ηλείας.)

    Για την αποφυγή εισόδου του νοσήματος σε εκτροφές συστήνεται στους κτηνοτρόφους η αυστηρή εφαρμογή των μέτρων πρόληψης - προστασίας τα οποία αφορούν: 1) τις μετακινήσεις των ζώων, 2) την χρήση ενομοαπωθητικών στα ζώα και την πραγματοποίηση εντομοκτονιών στους στάβλους και 3) τον εμβολιασμό των ζώων

    Προτείνεται ισχυρά οι αιγοπροβατοτρόφοι της Π.Ε Ηλείας (εκτός της ζώνης ελέγχου) να προχωρήσουν σε εμβολιασμούς των υγιών ζώων, καθώς η κίνηση των ανέμων διευκολύνει την μεταφορά των εντόμων Culicoides (σκνίπες) και πιθανώς το επόμενο διάστημα να υπάρξει κρούσμα και σε αυτές τις περιοχές.

    Η προμήθεια των εμβολίων θα γίνεται από τα νόμιμα σημεία διάθεσης (κτηνιατρικά γραφεία παραγωγικών ζώων, καταστήματα λιανικής πώλησης κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων κ.ά.) κατόπιν έκδοσης κτηνιατρικής συνταγής.

    Τα συμπτώματα του νοσήματος στα πρόβατα (τα οποία είναι τα πιο ευαίσθητα από τα μηρυκαστικά) είναι πυρετός, οίδημα χειλέων, στόματος, οφθαλμών και αυτιών, βλεννοπυώδες ρινικό έκκριμα, που φράσσει τα ρουθούνια, έλκη και νεκρώσεις του στόματος με έντονη σιελόρροια, οίδημα-κυάνωση γλώσσας, αδυναμία πρόσληψης τροφής, χωλότητα, ποδοδερματίτιδα, έντονη ερυθρότητα και πετέχειες στην περιοχή της στεφάνης στο άνω τμήμα των χηλών. Η μόλυνση κατά την κυοφορία μπορεί να οδηγήσει σε αποβολές ή γέννηση θνησιγενών ζώων, τα οποία μπορεί να παρουσιάζουν και συγγενείς διαμαρτίες διάπλασης. Η “αυτοϊαση” έχει πιθανές συνέπειες την υπογονιμότητα, την καθυστερημένη ανάπτυξη και την απώλεια ερίου. Η θνησιμότητα ποικίλλει από 2-30% για τα πρόβατα, που είναι εξαιρετικά ευαίσθητα και στα οποία μπορεί να αγγίξει και το 70%.

    Παρακαλούνται οι κτηνοτρόφοι να ενημερώνουν την Κτηνιατρική Υπηρεσία σε περίπτωση εμφάνισης ύποπτων συμπτωμάτων προκειμένου να διενεργούνται αιμοληψίες και επιδημιολογική διερεύνηση.

    Περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τα σκευάσματα και τη χρήση εντομοαπωθητικών, εντομοκτόνων και εμβολίων είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα: http://www.minagric.gr/ ακολουθώντας τη διαδρομή Αγρότης –Επιχειρηματίας Κτηνοτροφία Αιγοπρόβατα Ασθένειες αιγοπροβάτων Καταρροϊκός

    Τονίζεται, ότι το νόσημα του Καταρροϊκού Πυρετού δεν προσβάλλει τον άνθρωπο, επομένως δεν υπάρχει κίνδυνος για την Δημόσια Υγεία.

    Η Δ/ΝΤΡΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

    & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ

    ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ

    α/α

    ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ

    ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ

    (Δελτίο Τύπου)

  • Καταρροϊκός Πυρετός: 377 εστίες σε όλη τη χώρα - 1 στην Ηλεία
    Καταρροϊκός Πυρετός: 377 εστίες σε όλη τη χώρα

    Επισημάνσεις για την εφαρμογή των μέτρων αντιμετώπισης του νοσήματος από το Τμήμα Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων του ΥπΑΑΤ.

    Σύμφωνα με τα διαθέσιμα εργαστηριακά αποτελέσματα και τις κοινοποιήσεις εστιών από τις αρμόδιες Κτηνιατρικές Αρχές που έχουν καταχωρηθεί έως και τις 23.12.2020, έχουν επιβεβαιωθεί συνολικά 377 εστίες Καταρροϊκού Πυρετού του προβάτου στις κάτωθι Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ): Κοζάνης, Φλώρινας, Γρεβενών, Καστοριάς, Καβάλας, Ξάνθης, Δράμας, Ροδόπης, Θεσσαλονίκης, Σερρών, Ημαθίας, Πιερίας, Πέλλας, Χαλκιδικής, Κιλκίς, Τρικάλων, Λάρισας, Καρδίτσας, Μαγνησίας, Αιτωλοακαρνανίας, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Εύβοιας, Νήσων, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Αργολίδας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Ηρακλείου και Λασιθίου, καθώς και στα νησιά της Λέσβου, της Λήμνου, της Ικαρίας, της Κέρκυρας και της Λευκάδας.

    Στις περισσότερες περιπτώσεις, τέθηκε υποψία του νοσήματος κατόπιν διαπίστωσης κλινικών συμπτωμάτων σε ζώα, ενώ υπήρξαν και ζώα-μάρτυρες τα οποία διερευνήθηκαν στο πλαίσιο της εφαρμογής του προγράμματος ορολογικής επιτήρησης στα οποία ανιχνεύθηκε το γονιδίωμα του ιού του Καταρροϊκού Πυρετού.

    Σε όλες τις περιπτώσεις, η διαδικασία οροτυποποίησης κατέδειξε τον ορότυπο 4 του ιού, ενώ στο νησί της Λέσβου έχουν επίσης επιβεβαιωθεί εστίες και από τον ορότυπο 16 του ιού, σε κάποιες δε από αυτές έχουν ταυτοποιηθεί και οι δύο ορότυποι του ιού.

    Κατ' εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας και με αποφάσεις των κατά τόπους αρμόδιων Κτηνιατρικών Αρχών, έχουν ληφθεί τα οριζόμενα μέτρα στις μολυσμένες εκτροφές.

    Σχετικά με τις μετακινήσεις ζώων, επισημαίνεται ότι ισχύουν τα ακόλουθα:

    1. Στη ζώνη ελέγχου στις περιπτώσεις που αυτή ορίζεται, εξακολουθεί να απαγορεύεται οποιαδήποτε μετακίνηση, για 21 ημέρες, με εξαίρεση τη μετακίνηση ζώων για άμεση σφαγή εντός της ζώνης ελέγχου (ή, σε περίπτωση μη ύπαρξης σφαγειοτεχνικής εγκατάστασης στην ακτίνα των 20χλμ, στην πλησιέστερη σφαγειοτεχνική εγκατάσταση εντός της ζώνης προστασίας) και εφόσον πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις του Κανονισμού (ΕΚ) 1266/2007 της Επιτροπής. Σε περίπτωση ένταξης μίας εκτροφής σε ζώνες ελέγχου που προκύπτουν από διαδοχικές εμφανίσεις εστιών σε μία περιοχή (στις περιπτώσεις που ορίζονται ζώνες ελέγχου), η έναρξη απαγόρευσης μετακίνησης ξεκινά από την ημερομηνία επιβεβαίωσης της πρώτης εστίας. Μετά τις πρώτες 21 ημέρες, η ζώνη ελέγχου μεταπίπτει ως προς την εφαρμογή των μέτρων σε ζώνη προστασίας.

    2. Η ηπειρωτική Χώρα στο σύνολό της, η Περιφέρεια Κρήτης, καθώς και οι Περιφερειακές Ενότητες Λέσβου, Σάμου, Κέρκυρας και Λευκάδας αποτελούν ενιαία ζώνη προστασίας μέσα στην οποία τα ζώα μετακινούνται, εφόσον:

    α) Έχουν εξετασθεί κλινικά και δεν εμφανίζουν κανένα κλινικό σύμπτωμα Καταρροϊκού Πυρετού του προβάτου κατά την ημέρα της μεταφοράς.

    β) Πριν τη μετακίνησή τους, στα ζώα έχει εφαρμοσθεί κατάλληλο εντομοαπωθητικό σκεύασμα (επιλέγονται κατάλληλα σκευάσματα σε ό,τι αφορά το χρόνο αναμονής για τα ζωικά προϊόντα).

    γ) Η αρμόδια αρχή στον τόπο αποστολής κοινοποιεί τη σκοπούμενη μετακίνηση των ζώων στην αρμόδια αρχή του τόπου προορισμού τουλάχιστον 48 ώρες πριν από τη φόρτωση των ζώων.

    δ) Η μετακίνηση πραγματοποιείται μετά από επαρκή εφαρμογή κατάλληλων εντομοαπωθητικών ή/και εντομοκτόνων (αφού προηγηθεί καθαρισμός και απολύμανση) στα μέσα με τα οποία μεταφέρονται τα ζώα.

    3. Η μετακίνηση ζώων ευαίσθητων στη νόσο ειδών προς ΠΕ της Χώρας όπου δεν έχουν επιβεβαιωθεί εστίες της νόσου και διαμέσου αυτών, επιτρέπονται εφόσον:

    α) τα ζώα πληρούν τους όρους που καθορίζονται στο παράρτημα ΙΙΙ, του Κανονισμού (ΕΚ) 1266/2007 της Επιτροπής ή

    β) τα ζώα ικανοποιούν οποιεσδήποτε άλλες υγειονομικές εγγυήσεις με βάση θετικό αποτέλεσμα μιας εκτίμησης κινδύνου των μέτρων κατά της εξάπλωσης του ιού του Καταρροϊκού Πυρετού του προβάτου και της προστασίας από προσβολή από φορείς του ιού, που απαιτούνται από την αρμόδια αρχή του τόπου προέλευσης και εγκρίνονται από την αρμόδια αρχή του τόπου προορισμού, πριν από τη μετακίνηση των εν λόγω ζώων ή

    γ) τα ζώα προορίζονται για άμεση σφαγή.

    4. Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση που τα προς μετακίνηση ζώα έχουν εμβολιαστεί για τον ορότυπο 4 του ιού του Καταρροϊκού Πυρετού, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υπ' αριθμ. πρωτ. 1968/234989/26.08.2020 εγκύκλιο της Διεύθυνσης Υγείας Ζώων του ΥπΑΑΤ, κατά παρέκκλιση των οριζoμένων στο παράρτημα ΙΙΙ του Κανονισμού (ΕΚ) 1266/2007 της Επιτροπής, ισχύουν τα εξής:

    α) Τα ζώα μπορούν να μετακινηθούν εντός της ζώνης προστασίας αμέσως μετά τον εμβολιασμό.

    β) Τα ζώα μπορούν να μετακινηθούν από τη ζώνη προστασίας προς ΠΕ της Χώρας όπου δεν έχουν επιβεβαιωθεί εστίες της νόσου και διαμέσου αυτών, αμέσως μετά την ημερομηνία έναρξης της περιόδου ανοσίας που ορίζεται στις προδιαγραφές του εμβολίου ή, για τα ζώα μετακινούμενων εκτροφών, εφόσον αυτά ικανοποιούν οποιεσδήποτε άλλες υγειονομικές εγγυήσεις με βάση θετικό αποτέλεσμα μιας εκτίμησης κινδύνου των μέτρων κατά της εξάπλωσης του ιού του Καταρροϊκού Πυρετού του προβάτου και της προστασίας από προσβολή από φορείς του ιού, που απαιτούνται από την αρμόδια αρχή του τόπου προέλευσης και εγκρίνονται από την αρμόδια αρχή του τόπου προορισμού πριν από τη μετακίνηση των εν λόγω ζώων.

    5. Σε κάθε περίπτωση μετακίνησης ζώων ευαίσθητων στη νόσο ειδών ισχύουν οι προϋποθέσεις της παραγράφου 2.

    Επισημαίνεται ότι λόγω της ανάγκης εξοικονόμησης χρόνου και αντιδραστηρίων από τις αρμόδιες Κτηνιατρικές Αρχές, δεν θα πραγματοποιούνται οι ορολογικές εξετάσεις δειγμάτων αίματος από βοοειδή ή/και μικρά μηρυκαστικά που χρησιμοποιούνται ως μάρτυρες στο πρόγραμμα επιτήρησης του νοσήματος από περιοχές της Χώρας όπου υπάρχει έστω και ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα της νόσου.

    Επισημαίνεται περαιτέρω ότι δεν προβλέπεται στο Σχέδιο Εκτάκτου Ανάγκης για την καταπολέμηση του Καταρροϊκού Πυρετού του προβάτου άρση των μέτρων στις εκτροφές όπου έχει επιβεβαιωθεί κρούσμα του νοσήματος. Καθώς η επικράτεια της Χώρας σχεδόν στο σύνολό της αποτελεί ζώνη προστασίας για τον ορότυπο 4 του ιού, οι μετακινήσεις των ζώων ευαίσθητων στη νόσο ειδών υπάγονται στα οριζόμενα στην παρούσα εγκύκλιο, σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΚ) 1266/2007.

    Στον ακόλουθο χάρτη, απεικονίζονται τα όρια των ζωνών ελέγχου στις ΠΕ στις οποίες εξακολουθούν να ορίζονται, κατόπιν συγχώνευσης και με πορτοκαλί χρώμα οι ΠΕ οι οποίες ανήκουν στη ζώνη προστασίας για τον ορότυπο 4 του ιού. Ο χάρτης έχει διαμορφωθεί από την αρμόδια υπηρεσία του ΥπΑΑΤ, ώστε να διακρίνονται σαφέστερα τα όρια των συμπεριλαμβανομένων περιοχών. Επισυνάπτεται σχετική κατάσταση Δήμων και Κοινοτήτων της Χώρας που εντάσσονται στις ζώνες ελέγχου, προς διευκόλυνσή σας.


    Περαιτέρω και σχετικά με τον εμβολιασμό των ευαίσθητων στη νόσο ειδών, επισημαίνεται η σημασία της εφαρμογής των οριζομένων στην υπ? αριθμ. πρωτ. 2135/254593/15.09.2020 εγκύκλιο του ΥπΑΑΤ. Περαιτέρω και σε συνέχεια της υπ? αριθμ. πρωτ. 2644/303634/30.10.2020 εγκυκλίου του ΥπΑΑΤ, παρακαλούμε για τη συλλογή των στοιχείων σχετικά με τους εμβολιασμούς για τον ορότυπο 4 του Καταρροϊκού Πυρετού του προβάτου στο ζωικό κεφάλαιο της Χώρας και την αποστολή των συμπληρωμένων σχετικών υποδειγμάτων για τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020 στην Κεντρική Υπηρεσία του ΥπΑΑΤ (στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected]), έως τις 10 Ιανουαρίου 2021.

    Πηγή: NeaPaseges.gr

  • Επιβεβαιώθηκαν 333 εστίες καταρροϊκού πυρετού - Κρούσμα και στην Ηλεία
    Επιβεβαιώθηκαν 333 εστίες καταρροϊκού πυρετού - Κρούσμα και στην Ηλεία

    Επισημάνσεις για την εφαρμογή των μέτρων αντιμετώπισης του νοσήματος από το Τμήμα Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

    Έως και τις 20.11.2020, έχουν επιβεβαιωθεί συνολικά 333 εστίες Καταρροϊκού Πυρετού του προβάτου στις παρακάτω Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ): Κοζάνης, Φλώρινας, Γρεβενών, Καστοριάς, Καβάλας, Ξάνθης, Δράμας, Ροδόπης, Θεσσαλονίκης, Σερρών, Ημαθίας, Πιερίας, Πέλλας, Χαλκιδικής, Κιλκίς, Τρικάλων, Λάρισας, Καρδίτσας, Μαγνησίας, Αιτωλοακαρνανίας, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Εύβοιας, Νήσων, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Αργολίδας, Ηλείας, Θεσπρωτίας και Ηρακλείου, καθώς και στα νησιά της Λέσβου, της Λήμνου, της Ικαρίας, της Κέρκυρας και της Λευκάδας.

    Στις περισσότερες περιπτώσεις, τέθηκε υποψία του νοσήματος κατόπιν διαπίστωσης κλινικών συμπτωμάτων σε ζώα, ενώ υπήρξαν και ζώα-μάρτυρες τα οποία διερευνήθηκαν στο πλαίσιο της εφαρμογής του προγράμματος ορολογικής επιτήρησης στα οποία ανιχνεύθηκε το γονιδίωμα του ιού του Καταρροϊκού Πυρετού.

    Σε όλες τις περιπτώσεις, η διαδικασία οροτυποποίησης κατέδειξε τον ορότυπο 4 του ιού.

    Ο αριθμός των εστιών μεταβάλλεται συνεχώς και προκειμένου να διευκολυνθεί ο έλεγχος στην καταγραφή τους ανά ΠΕ, πρέπει να γίνει αποστολή στο Τμήμα Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων του ΥπΑΑΤ της αναφοράς υποψίας ύπαρξης του νοσήματος, ταυτόχρονα με την αποστολή δειγμάτων αίματος στο Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς.

    Επισημαίνεται περαιτέρω η σημασία της ορθής συμπλήρωσης των στοιχείων στη δήλωση εστίας του νοσήματος η οποία πρέπει να αποστέλλεται αμέσως μετά την επιβεβαίωσή του.

    Κατ' εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας και με αποφάσεις των κατά τόπους αρμόδιων Κτηνιατρικών Αρχών, έχουν ληφθεί τα οριζόμενα μέτρα στις μολυσμένες εκτροφές.

    Σχετικά με τις μετακινήσεις ζώων, επισημαίνεται ότι ισχύουν τα ακόλουθα:

    1. Στη ζώνη ελέγχου στις περιπτώσεις που αυτή ορίζεται, εξακολουθεί να απαγορεύεται οποιαδήποτε μετακίνηση, για 21 ημέρες, με εξαίρεση τη μετακίνηση ζώων για άμεση σφαγή εντός της ζώνης ελέγχου (ή, σε περίπτωση μη ύπαρξης σφαγειοτεχνικής εγκατάστασης στην ακτίνα των 20χλμ, στην πλησιέστερη σφαγειοτεχνική εγκατάσταση εντός της ζώνης προστασίας) και εφόσον πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις του Κανονισμού (ΕΚ) 1266/2007 της Επιτροπής. Σε περίπτωση ένταξης μίας εκτροφής σε ζώνες ελέγχου που προκύπτουν από διαδοχικές εμφανίσεις εστιών σε μία περιοχή (στις περιπτώσεις που ορίζονται ζώνες ελέγχου), η έναρξη απαγόρευσης μετακίνησης ξεκινά από την ημερομηνία επιβεβαίωσης της πρώτης εστίας. Μετά τις πρώτες 21 ημέρες, η ζώνη ελέγχου μεταπίπτει ως προς την εφαρμογή των μέτρων σε ζώνη προστασίας.

    2. Η ηπειρωτική Χώρα στο σύνολό της, η Περιφέρεια Κρήτης, καθώς και οι Περιφερειακές Ενότητες Λέσβου, Σάμου, Κέρκυρας και Λευκάδας της Χώρας αποτελούν ενιαία ζώνη προστασίας μέσα στην οποία τα ζώα μετακινούνται, εφόσον:

    α) Έχουν εξετασθεί κλινικά και δεν εμφανίζουν κανένα κλινικό σύμπτωμα Καταρροϊκού Πυρετού του προβάτου κατά την ημέρα της μεταφοράς.

    β) Πριν τη μετακίνησή τους, στα ζώα έχει εφαρμοσθεί κατάλληλο εντομοαπωθητικό σκεύασμα (επιλέγονται κατάλληλα σκευάσματα σε ό,τι αφορά το χρόνο αναμονής για τα ζωικά προϊόντα).

    γ) Η αρμόδια αρχή στον τόπο αποστολής κοινοποιεί τη σκοπούμενη μετακίνηση των ζώων στην αρμόδια αρχή του τόπου προορισμού τουλάχιστον 48 ώρες πριν από τη φόρτωση των ζώων.

    δ) Η μετακίνηση πραγματοποιείται μετά από επαρκή εφαρμογή κατάλληλων εντομοαπωθητικών ή/και εντομοκτόνων (αφού προηγηθεί καθαρισμός και απολύμανση) στα μέσα με τα οποία μεταφέρονται τα ζώα.

    3. Η μετακίνηση ζώων ευαίσθητων στη νόσο ειδών προς ΠΕ της Χώρας όπου δεν έχουν επιβεβαιωθεί εστίες της νόσου και διαμέσου αυτών, επιτρέπονται εφόσον:

    α) τα ζώα πληρούν τους όρους που καθορίζονται στο παράρτημα ΙΙΙ, του Κανονισμού (ΕΚ) 1266/2007 της Επιτροπής ή

    β) τα ζώα ικανοποιούν οποιεσδήποτε άλλες υγειονομικές εγγυήσεις με βάση θετικό αποτέλεσμα μιας εκτίμησης κινδύνου των μέτρων κατά της εξάπλωσης του ιού του Καταρροϊκού Πυρετού του προβάτου και της προστασίας από προσβολή από φορείς του ιού, που απαιτούνται από την αρμόδια αρχή του τόπου προέλευσης και εγκρίνονται από την αρμόδια αρχή του τόπου προορισμού, πριν από τη μετακίνηση των εν λόγω ζώων ή

    γ) τα ζώα προορίζονται για άμεση σφαγή.

    4. Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση που τα προς μετακίνηση ζώα έχουν εμβολιαστεί για τον ορότυπο 4 του ιού του Καταρροϊκού Πυρετού, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υπ' αριθμ. πρωτ. 1968/234989/26.08.2020 εγκύκλιο της Διεύθυνσης Υγείας Ζώων του ΥπΑΑΤ, κατά παρέκκλιση των οριζoμένων στο παράρτημα ΙΙΙ του Κανονισμού (ΕΚ) 1266/2007 της Επιτροπής, ισχύουν τα εξής:

    α) Τα ζώα μπορούν να μετακινηθούν εντός της ζώνης προστασίας αμέσως μετά τον εμβολιασμό.

    β) Τα ζώα μπορούν να μετακινηθούν από τη ζώνη προστασίας προς ΠΕ της Χώρας όπου δεν έχουν επιβεβαιωθεί εστίες της νόσου και διαμέσου αυτών, αμέσως μετά την ημερομηνία έναρξης της περιόδου ανοσίας που ορίζεται στις προδιαγραφές του εμβολίου ή, για τα ζώα μετακινούμενων εκτροφών, εφόσον αυτά ικανοποιούν οποιεσδήποτε άλλες υγειονομικές εγγυήσεις με βάση θετικό αποτέλεσμα μιας εκτίμησης κινδύνου των μέτρων κατά της εξάπλωσης του ιού του Καταρροϊκού Πυρετού του προβάτου και της προστασίας από προσβολή από φορείς του ιού, που απαιτούνται από την αρμόδια αρχή του τόπου προέλευσης και εγκρίνονται από την αρμόδια αρχή του τόπου προορισμού πριν από τη μετακίνηση των εν λόγω ζώων.

    6. Σε κάθε περίπτωση μετακίνησης ζώων ευαίσθητων στη νόσο ειδών ισχύουν οι προϋποθέσεις της παραγράφου

    Επισημαίνεται ότι λόγω της ανάγκης εξοικονόμησης χρόνου και αντιδραστηρίων από τις αρμόδιες Κτηνιατρικές Αρχές, δεν θα πραγματοποιούνται οι ορολογικές εξετάσεις δειγμάτων αίματος από βοοειδή ή/και μικρά μηρυκαστικά που χρησιμοποιούνται ως μάρτυρες στο πρόγραμμα επιτήρησης του νοσήματος από περιοχές της Χώρας όπου υπάρχει έστω και ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα της νόσου.

    Επισημαίνεται περαιτέρω ότι δεν προβλέπεται στο Σχέδιο Εκτάκτου Ανάγκης για την καταπολέμηση του Καταρροϊκού Πυρετού του προβάτου άρση των μέτρων στις εκτροφές όπου έχει επιβεβαιωθεί κρούσμα του νοσήματος. Καθώς η επικράτεια της Χώρας σχεδόν στο σύνολό της αποτελεί ζώνη προστασίας για τον ορότυπο 4 του ιού, οι μετακινήσεις των ζώων ευαίσθητων στη νόσο ειδών υπάγονται στα οριζόμενα στην παρούσα εγκύκλιο, σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΚ) 1266/2007.

    Στον ακόλουθο χάρτη, απεικονίζονται τα όρια των ζωνών ελέγχου στις ΠΕ στις οποίες εξακολουθούν να ορίζονται, κατόπιν συγχώνευσης και με πορτοκαλί χρώμα οι ΠΕ οι οποίες ανήκουν στη ζώνη προστασίας για τον ορότυπο 4 του ιού. Ο χάρτης έχει διαμορφωθεί από την αρμόδια υπηρεσία του ΥπΑΑΤ, ώστε να διακρίνονται σαφέστερα τα όρια των συμπεριλαμβανομένων περιοχών.


    Πηγή: NeaPaseges.gr

  • Μεσσηνία: Ζητούν αποζημιώσεις για τον καταρροϊκό πυρετό
    Μεσσηνία: Ζητούν αποζημιώσεις για τον καταρροϊκό πυρετό

    "Είμαστε κοντά στους κτηνοτρόφους και στα προβλήματά τους", δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου, στο Διοικητήριο της Π.Ε. Μεσσηνίας, στην Καλαμάτα.

    Ο αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στην διεκδίκηση των αποζημιώσεων για την απώλεια εισοδήματος των κτηνοτρόφων που επλήγησαν από τα κρούσματα του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου στην περιοχή και ενημέρωσε ότι σε επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο, ο τελευταίος τον διαβεβαίωσε ότι σύντομα θα εξετάσει το ζήτημα, με δεδομένο ότι το νομικό πλαίσιο δεν προβλέπει αποζημίωση για την περίπτωση αυτή.

    Περαιτέρω, ο αντιπεριφερειάρχης συνέστησε στους ιδιοκτήτες των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων την αυστηρή τήρηση των κανόνων που έχουν δοθεί από την Κτηνιατρική Υπηρεσία, ώστε να περιοριστεί στο ελάχιστο η μετάδοση των κρουσμάτων στα υπόλοιπα ζώα, τονίζοντας ότι η Περιφέρεια έλαβε άμεσα μέτρα.

    Ανέλυσε ότι, μετά την έκδοση απόφασης ορισμού ζώνης ελέγχου της ασθένειας, ακτίνας 20 περίπου χιλιόμετρα, ισχύουν πλέον για την περιοχή αυτή μέτρα προστασίας του ζωικού κεφαλαίου. Ενα από τα μέτρα είναι και οι ψεκασμοί, που ξεκίνησαν σήμερα από την ευρύτερη περιοχή Αρφαρών και θα συνεχιστούν, ώστε να καλύψουν το σύνολο των εκμεταλλεύσεων στην περιοχή ελέγχου.

    Από την πλευρά της, η προϊσταμένη του τμήματος Κτηνιατρικής Μαρία Κωταντούλα, μίλησε για τα χαρακτηριστικά του ιού, την ισχυρή μεταδοτικότητα της ασθένειας, τις καιρικές συνθήκες της περιοχής μας που ευνοούν την κυκλοφορία του εντόμου που μεταφέρει την ασθένεια, καθώς επίσης και στα αυστηρά μέτρα που πρέπει να τηρούνται από τους κτηνοτρόφους για την προστασία του ζωικού τους κεφαλαίου.

    Τόνισε επίσης ότι η υπηρεσία παρακολουθεί στενά την εξέλιξη του φαινομένου, εποπτεύει τα συνεργεία ψεκασμών και έχει άμεση συνεργασία με του κτηνοτρόφους, παρέχοντάς τους συνεχώς οδηγίες.

    Νωρίτερα το πρωί, τέλος, κατά τη διάρκεια των ψεκασμών στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις της ευρύτερης περιοχής των Αρφαρών, ο αντιπεριφερειάρχης παρευρέθηκε και επόπτευσε τις εργασίες από τα εξειδικευμένα συνεργεία, ενώ είχε συνεργασία με τους κτηνοτρόφους για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

    Πηγή: NeaPaseges.gr

  • Καταρροϊκός πυρετός: Ξεκινούν ψεκασμοί στη Μεσσηνία
    Καταρροϊκός πυρετός: Ξεκινούν ψεκασμοί στη Μεσσηνία

    Μετά από επιβεβαιωμένα αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων και την εύρεση κρουσμάτων της ασθένειας του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου στην περιοχή της Π.Ε. Μεσσηνίας, εκδόθηκε απόφαση ορισμού ζώνης ελέγχου της ασθένειας, ακτίνας 20 περίπου χιλιομέτρων, για την οποία θα ισχύουν μέτρα προστασίας του ζωικού κεφαλαίου.

    Παράλληλα, μετά από εισήγηση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος, σε συνεννόηση με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, έδωσε εντολή και από σήμερα, Τετάρτη 11 Νοεμβρίου, ξεκινούν οι πρώτοι ψεκασμοί των εντόμων -φορέων από εξειδικευμένα συνεργεία, στους χώρους εκτροφής (προαύλιοι και στεγασμένοι) σε κοινότητες του Δήμου Καλαμάτας όπου έχουν εμφανιστεί τα κρούσματα.

    Τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι ψεκασμοί, οι οποίοι προβλέπεται να πραγματοποιηθούν σε περίπου 200 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που αποτελούν το σύνολο των εγκαταστάσεων της ζώνης ελέγχου.

    Παράλληλα, έχει γίνει ενημέρωση των ιδιωτών κτηνιάτρων, όπως και των κτηνοτρόφων που διατηρούν σταυλικές εγκαταστάσεις στις κοινότητες των Δήμων Καλαμάτας, Μεσσήνης, Οιχαλίας και Πύλου - Νέστορος, σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων πρόληψης προς αποφυγή εξάπλωσης του καταρροϊκού πυρετού και έχουν δοθεί οδηγίες για την τοποθέτηση εντομοαπωθητικών στα ευαίσθητα στη νόσο ζώα (πρόβατα, αίγες, βοοειδή) καθώς και την απομάκρυνση από τον χώρο της εκτροφής τους εστιών ρύπανσης και λιμναζόντων υδάτων που ευνοούν την ανάπτυξη των εντόμων - φορέων του ιού.

    Ειδικότερα μέτρα που προβλέπει η απόφαση καθορισμού της ζώνης ελέγχου είναι, η απογραφή των ζώων, η προστασία των ευαίσθητων στο νόσημα με παραμονή τους στους χώρους σταυλισμού, απαγορεύσεις στις μετακινήσεις των ζώων κατά τις ώρες δραστηριότητας των εντόμων φορέων του νοσήματος, διενέργεια τακτικών εντομοκτονιών και διεξαγωγή επιδημιολογικής έρευνας.

    Πηγή: ΝeaPaseges.gr

  • Επιβεβαίωση 280 εστιών καταρροϊκού πυρετού - Κρούσμα και στην Ηλεία
    Επιβεβαίωση 280 εστιών καταρροϊκού πυρετού - Εστία και στην Ηλεια

    Ενημέρωση για τις εστίες Καταρροϊκού Πυρετού στη χώρα και επισημάνσεις για την εφαρμογή των μέτρων αντιμετώπισης του νοσήματος από το Τμήμα Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων του ΥπΑΑΤ.

    Σύμφωνα με τα διαθέσιμα εργαστηριακά αποτελέσματα και τις κοινοποιήσεις εστιών από τις αρμόδιες Κτηνιατρικές Αρχές που έχουν καταχωρηθεί έως και τις 29.10.2020, έχουν επιβεβαιωθεί συνολικά 280 εστίες Καταρροϊκού Πυρετού του προβάτου στις κάτωθι Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ): Κοζάνης, Φλώρινας, Γρεβενών, Καστοριάς, Καβάλας, Ξάνθης, Δράμας, Θεσσαλονίκης, Σερρών, Ημαθίας, Πιερίας, Πέλλας, Χαλκιδικής, Κιλκίς, Τρικάλων, Λάρισας, Καρδίτσας, Μαγνησίας, Αιτωλοακαρνανίας, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Εύβοιας, Νήσων, Λακωνίας, Αργολίδας, Ηλείας και Θεσπρωτίας, καθώς και στα νησιά της Λήμνου, της Ικαρίας, της Κέρκυρας και της Λευκάδας.

    Στις περισσότερες περιπτώσεις, τέθηκε υποψία του νοσήματος κατόπιν διαπίστωσης κλινικών συμπτωμάτων σε ζώα, ενώ υπήρξαν και ζώα-μάρτυρες τα οποία διερευνήθηκαν στο πλαίσιο της εφαρμογής του προγράμματος ορολογικής επιτήρησης στα οποία ανιχνεύθηκε το γονιδίωμα του ιού του Καταρροϊκού Πυρετού.

    Σε όλες τις περιπτώσεις, η διαδικασία οροτυποποίησης κατέδειξε τον ορότυπο 4 του ιού.

    Ο αριθμός των εστιών μεταβάλλεται συνεχώς και προκειμένου να διευκολυνθεί ο έλεγχος στην καταγραφή τους ανά ΠΕ, παρακαλούμε για την αποστολή στο Τμήμα Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων του ΥπΑΑΤ της αναφοράς υποψίας ύπαρξης του νοσήματος, ταυτόχρονα με την αποστολή δειγμάτων αίματος στο Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς. Επισημαίνεται περαιτέρω η σημασία της ορθής συμπλήρωσης των στοιχείων στη δήλωση εστίας του νοσήματος η οποία πρέπει να αποστέλλεται αμέσως μετά την επιβεβαίωσή του.

    Κατ' εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας και με αποφάσεις των κατά τόπους αρμόδιων Κτηνιατρικών Αρχών, έχουν ληφθεί τα οριζόμενα μέτρα στις μολυσμένες εκτροφές.

    Σχετικά με τις μετακινήσεις ζώων, επισημαίνεται ότι ισχύουν τα ακόλουθα:

    1. Στη ζώνη ελέγχου στις περιπτώσεις που αυτή ορίζεται, εξακολουθεί να απαγορεύεται οποιαδήποτε μετακίνηση, για 21 ημέρες, με εξαίρεση τη μετακίνηση ζώων για άμεση σφαγή εντός της ζώνης ελέγχου (ή, σε περίπτωση μη ύπαρξης σφαγειοτεχνικής εγκατάστασης στην ακτίνα των 20χλμ, στην πλησιέστερη σφαγειοτεχνική εγκατάσταση εντός της ζώνης προστασίας) και εφόσον πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις του Κανονισμού (ΕΚ) 1266/2007 της Επιτροπής. Σε περίπτωση ένταξης μίας εκτροφής σε ζώνες ελέγχου που προκύπτουν από διαδοχικές εμφανίσεις εστιών σε μία περιοχή (στις περιπτώσεις που ορίζονται ζώνες ελέγχου), η έναρξη απαγόρευσης μετακίνησης ξεκινά από την ημερομηνία επιβεβαίωσης της πρώτης εστίας. Μετά τις πρώτες 21 ημέρες, η ζώνη ελέγχου μεταπίπτει ως προς την εφαρμογή των μέτρων σε ζώνη προστασίας.

    2. Οι Περιφερειακές Ενότητες της Χώρας στις οποίες έχει επιβεβαιωθεί έστω και ένα κρούσμα της νόσου, αποτελούν ζώνη προστασίας μέσα στην οποία τα ζώα μετακινούνται, εφόσον:

    α) Έχουν εξετασθεί κλινικά και δεν εμφανίζουν κανένα κλινικό σύμπτωμα Καταρροϊκού Πυρετού του προβάτου κατά την ημέρα της μεταφοράς.

    β) Πριν τη μετακίνησή τους, στα ζώα έχει εφαρμοσθεί κατάλληλο εντομοαπωθητικό σκεύασμα (επιλέγονται κατάλληλα σκευάσματα σε ό,τι αφορά το χρόνο αναμονής για τα ζωικά προϊόντα).

    γ) Η αρμόδια αρχή στον τόπο αποστολής κοινοποιεί τη σκοπούμενη μετακίνηση των ζώων στην αρμόδια αρχή του τόπου προορισμού τουλάχιστον 48 ώρες πριν από τη φόρτωση των ζώων.

    δ) Η μετακίνηση πραγματοποιείται μετά από επαρκή εφαρμογή κατάλληλων εντομοαπωθητικών ή/και εντομοκτόνων (αφού προηγηθεί καθαρισμός και απολύμανση) στα μέσα με τα οποία μεταφέρονται τα ζώα.

    3. Η μετακίνηση ζώων ευαίσθητων στη νόσο ειδών από ΠΕ όπου έχει επιβεβαιωθεί έστω και μία εστία της νόσου προς ΠΕ της Χώρας όπου δεν έχουν επιβεβαιωθεί εστίες της νόσου και διαμέσου αυτών, επιτρέπονται εφόσον:

    α) τα ζώα πληρούν τους όρους που καθορίζονται στο παράρτημα ΙΙΙ, του Κανονισμού (ΕΚ) 1266/2007 της Επιτροπής ή

    β) τα ζώα ικανοποιούν οποιεσδήποτε άλλες υγειονομικές εγγυήσεις με βάση θετικό αποτέλεσμα μιας εκτίμησης κινδύνου των μέτρων κατά της εξάπλωσης του ιού του Καταρροϊκού Πυρετού του προβάτου και της προστασίας από προσβολή από φορείς του ιού, που απαιτούνται από την αρμόδια αρχή του τόπου προέλευσης και εγκρίνονται από την αρμόδια αρχή του τόπου προορισμού, πριν από τη μετακίνηση των εν λόγω ζώων ή

    γ) τα ζώα προορίζονται για άμεση σφαγή.

    4. Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση που τα προς μετακίνηση ζώα έχουν εμβολιαστεί για τον ορότυπο 4 του ιού του Καταρροϊκού Πυρετού, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υπ' αριθμ. πρωτ. 1968/234989/26.08.2020 εγκύκλιο της Διεύθυνσης Υγείας Ζώων του ΥπΑΑΤ, κατά παρέκκλιση των οριζoμένων στο παράρτημα ΙΙΙ του Κανονισμού (ΕΚ) 1266/2007 της Επιτροπής, ισχύουν τα εξής:

    α) Τα ζώα μπορούν να μετακινηθούν από ΠΕ όπου έχει επιβεβαιωθεί έστω και μία εστία της νόσου προς ΠΕ της Χώρας όπου έχει επιβεβαιωθεί έστω και μία εστία της νόσου αμέσως μετά τον εμβολιασμό.

    β) Τα ζώα μπορούν να μετακινηθούν από ΠΕ όπου έχει επιβεβαιωθεί έστω και μία εστία της νόσου προς ΠΕ της Χώρας όπου δεν έχουν επιβεβαιωθεί εστίες της νόσου και διαμέσου αυτών, αμέσως μετά την ημερομηνία έναρξης της περιόδου ανοσίας που ορίζεται στις προδιαγραφές του εμβολίου ή, για τα ζώα μετακινούμενων εκτροφών, εφόσον αυτά ικανοποιούν οποιεσδήποτε άλλες υγειονομικές εγγυήσεις με βάση θετικό αποτέλεσμα μιας εκτίμησης κινδύνου των μέτρων κατά της εξάπλωσης του ιού του Καταρροϊκού Πυρετού του προβάτου και της προστασίας από προσβολή από φορείς του ιού, που απαιτούνται από την αρμόδια αρχή του τόπου προέλευσης και εγκρίνονται από την αρμόδια αρχή του τόπου προορισμού πριν από τη μετακίνηση των εν λόγω ζώων.

    6. Σε κάθε περίπτωση μετακίνησης ζώων ευαίσθητων στη νόσο ειδών ισχύουν οι προϋποθέσεις της παραγράφου 2.

    Επισημαίνεται ότι λόγω της ανάγκης εξοικονόμησης χρόνου και αντιδραστηρίων από τις αρμόδιες Κτηνιατρικές Αρχές, δεν θα πραγματοποιούνται οι ορολογικές εξετάσεις δειγμάτων αίματος από βοοειδή ή/και μικρά μηρυκαστικά που χρησιμοποιούνται ως μάρτυρες στο πρόγραμμα επιτήρησης του νοσήματος από περιοχές της Χώρας όπου υπάρχει έστω και ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα της νόσου.

    Στον ακόλουθο χάρτη, απεικονίζονται τα όρια των ζωνών ελέγχου στις ΠΕ στις οποίες εξακολουθούν να ορίζονται, κατόπιν συγχώνευσης και με πορτοκαλί χρώμα οι ΠΕ στις οποίες έχει επιβεβαιωθεί έστω και ένα κρούσμα της νόσου.

    Εικόνα 1. Εστίες ΚΠ στην Χώρα: απεικόνιση Ζωνών Ελέγχου, σήμανση ΠΕ με κρούσμα(τα) ΚΠ με πορτοκαλί χρώμα (Ζώνη Προστασίας), σήμανση επιβεβαιωμένων εστιών με μπλε χρώμα.

    Περαιτέρω και σχετικά με τον εμβολιασμό των ευαίσθητων στη νόσο ειδών, επισημαίνεται η σημασία της εφαρμογής των οριζομένων στην υπ' αριθμ. πρωτ. 2135/254593/15.09.2020 εγκύκλιο του ΥπΑΑΤ και συγκεκριμένα:

    Η σημασία αποστολής στοιχείων για τα σημεία διάθεσης/πώλησης εμβολίων για τον Καταρροϊκό πυρετό του προβάτου στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] ή η απευθείας καταγραφή τους στον ηλεκτρονικό σύνδεσμο που σας απεστάλη με το από 18.09.2020 ηλεκτρονικό μήνυμα από το Τμήμα Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων του ΥπΑΑΤ..

    Η συμπλήρωση των υποδειγμάτων δελτίου εμβολιασμών και καταγραφής ζωικού κεφαλαίου που εμβολιάστηκε από τους κτηνιάτρους που πραγματοποιούν τους εμβολιασμούς και η υποβολή τους στο τέλος κάθε διμήνου του έτους στην οικεία Κτηνιατρική Υπηρεσία, η οποία ακολούθως θα καταχωρεί τα στοιχεία εμβολιασμού στην σταλθείσα φόρμα και θα αποστέλλει το ηλεκτρονικό αρχείο εντός 20 ημερών από την υποβολή του από τους κτηνιάτρους στο Τμήμα Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων του ΥπΑΑΤ στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected]. Τα εν λόγω υποδείγματα και η φόρμα καταχώρησης των στοιχείων εμβολιασμού περιλαμβάνονται στην προαναφερθείσα εγκύκλιο.

    Η συλλογή των ως άνω στοιχείων για τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020 και η αποστολή της ως άνω φόρμας στην Κεντρική Υπηρεσία του ΥπΑΑΤ γίνεται έως τις 10 Ιανουαρίου 2021. Από το νέο έτος, η αποστολή των στοιχείων θα πραγματοποιείται για κάθε δίμηνο.

    Πηγή: NeaPaseges.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς