Τρίτη, 29 Ιουνίου 2021 16:34

ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ: Πρόσβαση σε αποτελέσματα εργαστηριακών αναλύσεων γάλακτος για τους κτηνοτρόφους

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Οι παραγωγοί γάλακτος μπορούν πλέον να έχουν πρόσβαση στα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων ελέγχου ποιότητας γάλακτος της κτηνοτροφικής τους μονάδας μέσω του πληροφοριακού συστήματος, εφαρμογή «ΑΡΤΕΜΙΣ» του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ.

Οι παραγωγοί με τη χρήση των προσωπικών τους κωδικών TaxisNet μπορούν αφού συνδεθούν στην εφαρμογή «ΑΡΤΕΜΙΣ» ακολουθώντας από το μενού τη διαδρομή: 
Ενέργειες Επισκόπηση Αναλύσεων Γάλακτος να αναζητήσουν τα αποτελέσματα των αναλύσεων ελέγχου ποιότητας γάλακτος και να λαμβάνουν πληροφορίες για κάθε δειγματοληψία, από το έτος 2019 και εφεξής.

Η αναζήτηση μπορεί να γίνεται ανά είδος Γάλακτος, πρώτο Αγοραστή και Εργαστήριο.

Υπενθυμίζουμε ότι από το έτος 2019 έχουν την υποχρέωση να δηλώνουν τις παραδόσεις γάλακτος σε πρώτους αγοραστές (ΚΥΑ 838/51008/2019)

Για περισσότερες πληροφορίες οι παραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στα Εργαστήρια Ελέγχου Ποιότητας Γάλακτος του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, που διενήργησαν τις αναλύσεις στα δείγματα γάλακτος ή στα κατά τόπους εποπτεύοντα Εργαστήρια του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ:

- Εργαστήριο Ελέγχου Ποιότητας Γάλακτος Αχαΐας, τηλ.: 2610 428500
- Εργαστήριο Ελέγχου Ποιότητας Γάλακτος Δράμας, τηλ.: 26510 92710
- Εργαστήριο Ελέγχου Ποιότητας Γάλακτος Λάρισας, τηλ.: 2410 553551
- Εργαστήριο Ελέγχου Ποιότητας Γάλακτος Λέσβου, τηλ.: 22510 96031
- Εργαστήριο Ελέγχου Ποιότητας Γάλακτος Πέλλας, τηλ: 23820 31789
- Εργαστήριο Ελέγχου Ποιότητας Γάλακτος Ρεθύμνου, τηλ.: 28310 26223

(Δελτίο Τύπου)

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 29 Ιουνίου 2021 16:55

Σχετικά Άρθρα

  • Ισχυρές συστάσεις της κτηνιατρικής της ΠΔΕ προς τους κτηνοτρόφους, για την αποφυγή καταρροϊκού πυρετού σε μηρυκαστικά
    Ισχυρές συστάσεις της κτηνιατρικής της ΠΔΕ προς τους κτηνοτρόφους, για την αποφυγή καταρροϊκού πυρετού σε μηρυκαστικά

    Από την Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ανακοινώνεται ότι έχει επιβεβαιωθεί η παρουσία του νοσήματος του καταρροϊκού πυρετού των μηρυκαστικών στη Λευκάδα. Το νόσημα το οποίο μεταδίδεται με σκνίπες προκαλεί τα παρακάτω συμπτώματα κυρίως στα πρόβατα:

    Πυρετό, σιαλόρροια, βλεννοπυώδες ρινικό έκκριμα που φράσσει τα ρουθούνια, οίδημα στα χείλη, στη γλώσσα που μπορεί να γίνει κυανή, στο πρόσωπο και στην υπογνάθια χώρα, κατάπτωση, ανορεξία, χωλότητα, κυρτωμένη ράχη, αποβολή ή γέννηση θνησιγενών αμνών, απώλεια βάρους (απίσχναση), επιπλοκές πνευμονίας, μείωση γαλακτοπαραγωγής.

    Με βάση τα επιστημονικά δεδομένα, τις οδηγίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και με την εμπειρία από την εμφάνιση του νοσήματος τα προηγούμενα έτη, γίνονται οι κάτωθι ισχυρές συστάσεις:

    Οι προβατοτρόφοι στην περιοχή του Δήμου Ακτίου - Βόνιτσας Π.Ε Αιτωλ/νίας να προχωρήσουν άμεσα σε εφαρμογή εντομοαπωθητικών -εντομοκτόνων στα ζώα τους και στους στάβλους, λασπώδη εδάφη πέριξ των ποτιστρών των ζώων, κ.α. Επίσης, προτείνεται ο εμβολιασμός με αδρανοποιημένο εμβόλιο που κυκλοφορεί στην αγορά.

    Ομοίως προτείνεται και οι λοιποί προβατοτρόφοι των Π.Ε Αιτωλ/νίας, Αχαΐας και Ηλείας να προχωρήσουν σε εμβολιασμούς των ζώων και εφαρμογή εντομοαπωθητικών -εντομοκτόνων, καθώς η κίνηση των ανέμων διευκολύνει την μεταφορά των εντόμων Culicoides (σκνίπες) και πιθανώς το επόμενο διάστημα να υπάρξει κρούσμα και σε αυτές τις περιοχές.

    Οι κτηνοτρόφοι πριν από οποιαδήποτε μετακίνηση των ζώων τους να ενημερώνουν και να λαμβάνουν σχετική άδεια από τις κατά τόπους κτηνιατρικές υπηρεσίες.

    Τονίζεται, ότι το νόσημα του Καταρροϊκού Πυρετού δεν προσβάλλει τον άνθρωπο, ο οποίος επίσης δεν κινδυνεύει από την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων και κρέατος.

    (Δελτίο Τύπου)

  • ΕΘΕΑΣ: Σε απόγνωση νέοι κτηνοτρόφοι – Αντιμέτωποι με την απένταξη από τους «Νέους αγρότες»
    ΕΘΕΑΣ: Σε απόγνωση νέοι κτηνοτρόφοι – Αντιμέτωποι με την απένταξη από τους «Νέους αγρότες»

    Παρέμβαση της ΕΘΕΑΣ για το πρόβλημα απένταξης νέων γεωργών – κτηνοτρόφων από το υπομέτρο 6.1

    Σε αδιέξοδο βρίσκονται νέοι αγρότες και κτηνοτρόφοι της χώρας, καθώς λόγω καθυστερήσεων από τις αρμόδιες υπηρεσίες να εκδώσουν άδειες λειτουργίας για τις σταβλικές εγκαταστάσεις, απεντάσσονται από το υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση νέων γεωργών». Μάλιστα, όπως επισημαίνει η Εθνική Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) ζητείται ακόμη να επιστραφεί και η προκαταβολή που έχει δοθεί σε παραγωγού – κτηνοτρόφους, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η αδειοδότηση των σταβλικών τους εγκαταστάσεων.

    Για την αντιμετώπιση του προβλήματος με την απένταξη ιδίως των νέων κτηνοτρόφων από το πρόγραμμα, η ΕΘΕΑΣ απέστειλε επιστολή προς την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. «Αρκετοί νέοι αγρότες που εντάχθηκαν στο υπομέτρο 6.1 το 2016, καθώς και κάποιοι που εντάχθηκαν το 2018, είναι κτηνοτρόφοι και ένα μέρος από αυτούς, προσπάθησε να παραμείνει σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, καθώς επίσης και στα μικρά νησιά του Αιγαίου. Στις περιοχές αυτές, όπως γνωρίζετε, υπάρχει απουσία υπηρεσιών, δύσκολη πρόσβαση και μεγάλη καθυστέρηση στην ανταπόκριση θεμάτων, ειδικά σε ότι αφορά τα δασαρχεία και τις αρχαιολογικές υπηρεσίες που εμπλέκονται στην αδειοδότηση των σταβλικών και άλλων εγκαταστάσεων».

    «Από αρχές Αυγούστου, παρατηρείται η αποστολή καταλογιστικών αποφάσεων σε αρκετές περιπτώσεις νέων γεωργών, με τις οποίες ζητείται να επιστραφεί η προκαταβολή που έχει δοθεί σε παραγωγούς, που δεν έχουν καταφέρει έως τώρα να ολοκληρώσουν τις δεσμεύσεις»

    Μακροχρόνιο το πρόβλημα

    Το πρόβλημα των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι στην έγκαιρη έκδοση των αδειών λειτουργίας των σταβλικών εγκαταστάσεων είναι μακροχρόνιο και παρά τις πολλές νομοθετικές ρυθμίσεις, δεν έχει γίνει κατορθωτό να επιλυθεί. «Άλλωστε, πρόσφατα δόθηκε με νομοθετική τροπολογία, ένας χρόνος παράτασης επιπλέον για την ολοκλήρωση της διαδικασίας από τους κτηνοτρόφους που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Είναι κατανοητό ότι στις αντίξοες συνθήκες της νησιωτικότητας, αυτές οι καθυστερήσεις των υπηρεσιών είναι ένα εμπόδιο που δεν μπορούν να ελέγξουν οι νέοι γεωργοί και δεν μπορούν ποτέ να προβλέψουν ότι θα καταφέρουν να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες αδειοδότησης», σημειώνεται.

    Μάλιστα, όπως επισημαίνει η ΕΘΕΑΣ, από αρχές Αυγούστου, παρατηρείται η αποστολή καταλογιστικών αποφάσεων σε αρκετές περιπτώσεις νέων γεωργών, με τις οποίες ζητείται να επιστραφεί η προκαταβολή που έχει δοθεί σε παραγωγούς, που δεν έχουν καταφέρει έως τώρα να ολοκληρώσουν τις δεσμεύσεις. «Είναι κατανοητό ότι αυτοί οι παραγωγοί, ενώ ξεπέρασαν τις αντίξοες συνθήκες παραμονής τους στα νησιά και τις ορεινές περιοχές, δεν μπορούν να ξεπεράσουν τη γραφειοκρατία και οδηγούνται με αυτές τις αποφάσεις στην καταστροφή», τονίζεται.

    Η πρόταση

    Επειδή, η εγκατάσταση των νέων γεωργών αποτελεί προτεραιότητα, για την αποφυγή ερήμωσης της υπαίθρου, η ΕΘΕΑΣ προτείνει να υπάρξει η ανάλογη παράταση στις σχετικές δεσμεύσεις ολοκλήρωσης που δόθηκαν πρόσφατα με νομοθετική ρύθμιση και στους νέους γεωργούς, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία για την έκδοση άδειας σταβλικής εγκατάστασης, η οποία είναι αυτή που εκκρεμεί στις περισσότερες περιπτώσεις και είναι ήδη σε στάδιο ολοκλήρωσης και να σταματήσει για αυτό το διάστημα η είσπραξη των αχρεωστήτως καταβληθέντων που εστάλησαν για είσπραξη στις ΔΟΥ.

    Πηγή: In.gr
  • ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ: Και μέσω gov.gr οι αιτήσεις πιστοποίησης προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ
    ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ: Και μέσω gov.gr οι αιτήσεις πιστοποίησης προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ

    Ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ σχεδιάζει την επέκταση αυτής της λυπηρεσίας και για άλλες λειτουργίες

    Νέα δυνατότητα υποβολής αίτησης πιστοποίησης για προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) μέσω του gov.gr παρέχεται από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

    Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης ΠΟΠ/ΠΓΕ μπορούν πλέον να ενημερώνονται εύκολα και γρήγορα για τις βασικές πληροφορίες, που αφορούν τη διαδικασία πιστοποίησης και να προχωρούν αυτόματα στην υποβολή της αίτησης πιστοποίησης μέσω του πληροφοριακού συστήματος «i-AGRO».

    Ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ σχεδιάζει την περαιτέρω επέκταση αυτής της δυνατότητας.

    Πώς υποβάλλεται η αίτηση

    Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη μέσω της ιστοσελίδας www.gov.gr ακολουθώντας την διαδρομή: Αρχική → Επιχειρηματική δραστηριότητα → Αδειοδοτήσεις και συμμόρφωση → Πιστοποίηση προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) ή Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξη.

    Ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, σύμφωνα με ανακοίνωσή του «σχεδιάζει την περαιτέρω επέκταση αυτής της δυνατότητας εντάσσοντας και άλλες λειτουργίες του Οργανισμού με στόχο την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών του και την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού».

    Πηγή: In.gr
  • Πρόσκληση ενδιαφέροντος για εκπαίδευση κτηνοτρόφων από την Δ/νση Κτηνιατρικής της ΠΔΕ
    Πρόσκληση ενδιαφέροντος για εκπαίδευση κτηνοτρόφων από την Δ/νση Κτηνιατρικής της ΠΔΕ

    Η Δ/νση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ενημερώνει ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων προγραμματίζει την οργάνωση κύκλου εκπαίδευσης για την απόκτηση Πιστοποιητικού Ικανότητας Κτηνοτρόφου Σπερματεγχύτη.

    Όσοι κτηνοτρόφοι διαθέτουν κωδικό εκμετάλλευσης εν λειτουργία και ενδιαφέρονται να εκπαιδευτούν, ώστε να εξυπηρετούν την μονάδα τους, θα πρέπει να καταθέσουν αίτηση στην οικεία Κτηνιατρική Υπηρεσία. Τα μαθήματα θα γίνονται στη Θεσσαλονίκη στο Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών, ενώ ο χρονικός προγραμματισμός των εκπαιδεύσεων θα γίνει με βάση τον αριθμό των αιτημάτων που θα κατατεθούν.

    Για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία ή διευκρίνηση οι ενδιαφερόμενοι μπορούν απευθύνονται στις κατά τόπους Κτηνιατρικές Υπηρεσίες.

    (Δελτίο Τύπου)

  • ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ - Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών φυτών και Αµπέλου: Εκδήλωση για το Έργο "ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΦΥΤΩΡΙΑ" 
    ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ - Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών φυτών και Αµπέλου: Εκδήλωση για το Έργο

    Στο πλαίσιο του Έργου “ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΦΥΤΩΡΙΑ” για την «Δημιουργία προβασικών, βασικών και πιστοποιημένων φυτειών ελιάς, εσπεριδοειδών και συκιάς» (Μ16ΣΥΝ2-00156) στη Δράση 2 «Υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου (project) των επιχειρησιακών ομάδων της ΕΣΚ για την παραγωγικότητα και βιωσιμότητα της γεωργίας», του Υπομέτρου 16.1 - 16.2 «Ίδρυση και λειτουργία Επιχειρησιακών Ομάδων της ΕΣΚ για την παραγωγικότητα και βιωσιμότητα της γεωργίας» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 (ΠΑΑ 2014-2020)» διοργανώθηκε συνάντηση των φορέων του έργου και ενημερωτική εκδήλωση την Τρίτη 17/09/2024 από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ/Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών φυτών και Αμπέλου με θέμα «Πιστοποιημένο πολλαπλασιαστικό υλικό-Εξελίξεις και προοπτικές».

    Στόχος της ενημερωτικής εκδήλωσης ήταν να ενημερωθούν οι φυτωριούχοι, παραγωγοί και το ευρύ κοινό για το Έργο “ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΦΥΤΩΡΙΑ” και για τις εξελίξεις στο πολλαπλασιαστικό υλικό στην καλλιέργεια της ελιάς, των εσπεριδοειδών και του αβοκάντο. Ο Δρ. Γεώργιος Κουμπούρης, υπεύθυνος του εργαστηρίου Ελαιοκομίας του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ανέπτυξε τους στόχους του έργου “ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΦΥΤΩΡΙΑ” και την ανάγκη δημιουργίας μίας ολοκληρωμένης αλυσίδας παραγωγής πολλαπλασιαστικού υλικού στις καλλιέργειες, ώστε να εξασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητα, η ποικιλιακή γνησιότητα και η φυτοϋγεία τους. Ο Δρ. Βασίλειος Ζιώγας, υπεύθυνος του εργαστηρίου Εσπεριδοειδών του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, παρουσίασε την υφιστάμενη κατάσταση αναφορικά με το πολλαπλασιαστικό υλικό των εσπεριδοειδών και τις νέες τάσεις στα είδη των εσπεριδοειδών. Η Δρ. Ιωαννα Μανωλικάκη, συνεργάτης του εργαστηρίου Ελαιοκομίας του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, παρουσίασε τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην παραγωγή πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού ελιάς και την ιδιαίτερη σημασία του στην αλυσίδα παραγωγής. Η Δρ. Θηρεσία-Τερέζα Τζατζάνη, υπεύθυνη του εργαστηρίου Υποτροπικών Φυτών του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, αναφέρθηκε στις πιο επιτυχημένες τεχνικές πολλαπλασιασμού, καθώς και στην εξέλιξη παραγωγής πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού, στην καλλιέργεια αβοκάντο. Ο κ. Σωτήριος Σαλής, Πρόεδρος της Ένωσης Φυτωριούχων Ελλάδος, ανέπτυξε μία διαδραστική συζήτηση για τις ανάγκες και προοπτικές των φυτωριακών επιχειρήσεων με τη συμμετοχή των φορέων του Έργου, με συμμετοχή από τη Δρ. Ελισάβετ Χατζηβασιλείου (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), την κ. Αικατερίνη Μιστακίδου (Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς ΔΟΕΠΕΛ), τον κ. Γεώργιο Πάγκαλο (Φυτώρια Πάγκαλος), τον Δρ. Γεώργιο Κουμπούρη, τον Δρ. Ανδρέα Ντούλη, τον Δρ. Βασίλειο Γκισάκη (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ), τον κ. Μιχαήλ Πλατή (Αγροαναπτυξιακή), τη Δρ. Χριστίνα Βαρβέρη (Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο) καθώς και του κοινού. Η εκδήλωση έλαβε τέλος με κοινή αποδοχή όλων των συμμετεχόντων για την αναγκαιότητα πιστοποίησης του πολλαπλασιαστικού υλικού, ώστε να διασφαλιστούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, η απόδοση της παραγωγής, το φυτικό κεφάλαιο και το αγροτικό εισόδημα.

    Το έργο “ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΦΥΤΩΡΙΑ” υλοποιείται με την συμμετοχή των φορέων: ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ/Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών φυτών και Αμπέλου (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ), Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (Μ.Φ.Ι.), Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Γ.Π.Α.), Ένωση Φυτωριούχων Ελλάδας (Ε.Φ.Ε.), Φυτώρια Σαλής (Κόρινθος), Φυτώρια Πάγκαλος (Ηράκλειο Κρήτης), Α.Σ. Καβουσίου (Ν. Λασιθίου), Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ), Ιταλικό ερευνητικό κέντρο “Consiglio Nazionale Delle Ricerche- Istituto Per la Protezione Sostenibile delle Piante” (CNR-IPSP), AgroΑναπτυξιακή -Πλατής Μιχαήλ (Σητεία Κρήτης).

    elgo futoria ekd 2

    elgo futoria ekd 3

    elgo futoria ekd 4

    elgo futoria ekd 5

    (Δελτίο Τύπου)

  • Τσιάρας: Στρατηγική μας επιλογή η επένδυση στην έρευνα και στην τεχνολογία στον πρωτογενή τομέα
    Τσιάρας: Στρατηγική μας επιλογή η επένδυση στην έρευνα και στην τεχνολογία στον πρωτογενή τομέα

    Μνημόνιο Συνεργασίας ΥΠΑΑΤ, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και ΙΤΕ για την προώθηση της καινοτομίας, έρευνας, διάχυση γνώσεων, τεχνολογίας και συμβουλευτικών υπηρεσιών στην αγροδιατροφική αλυσίδα

    Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ), του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), και του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού - ΔΗΜΗΤΡΑ (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ) υπέγραψαν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, ο Πρόεδρος του ΙΤΕ, καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης και ο Α΄ Αντιπρόεδρος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, καθηγητής Νεκτάριος Βιδάκης.

    Το Μνημόνιο Συνεργασίας έχει σκοπό την προώθηση της καινοτομίας, τη διενέργεια έρευνας, τη διάχυση των γνώσεων, της τεχνολογίας και των συμβουλευτικών υπηρεσιών σε όλους τους τομείς της αγροδιατροφικής αλυσίδας.

    Μέσω του Μνημονίου Συνεργασίας, μπαίνουν τα θεμέλια της περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ του ΥΠΑΑΤ, του ΙΤΕ και του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ για:

    1. Την ανάπτυξη κοινών ερευνητικών προγραμμάτων, σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, με στόχο την προαγωγή της επιστήμης και της έρευνας.
    2. Την ισχυροποίηση του ερευνητικού έργου και των ερευνητικών προϊόντων στον αγροδιατροφικό τομέα.
    3. Την ενίσχυση και προβολή της συμβολής των μερών στην ανάπτυξη των επιμέρους κοινωνιών στον αγροδιατροφικό τομέα σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
    4. Τη διοργάνωση κοινών επιστημονικών εκδηλώσεων, συνεδρίων, σεμιναρίων, συναντήσεων και ημερίδων, καθώς και την ανάπτυξη δράσεων ενημέρωσης και κατάρτισης για την προώθηση των αποτελεσμάτων της επιστημονικής έρευνας, πρωτοβουλιών και τεχνολογικών εφαρμογών σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

    Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υποστηρίζει σταθερά τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα της χώρας, τη βελτίωση των παραγωγικών διαδικασιών και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μέσω της ανάπτυξης ενός αειφόρου πρωτογενούς αγροδιατροφικού τομέα και της αντιμετώπισης των σύγχρονων προκλήσεων που προκύπτουν από τις παγκόσμιες αλλαγές.

    Ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, φορέας εποπτευόμενος από το ΥΠΑΑΤ, έχει ως κύριο αντικείμενο την ανάπτυξη και υποστήριξη δράσεων που αποσκοπούν στον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα της χώρας, τη βελτίωση των παραγωγικών διαδικασιών και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Με τα 11 ερευνητικά Ινστιτούτα του, υποστηρίζει τον πρωτογενή αγροδιατροφικό τομέα στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που προκύπτουν από τις παγκόσμιες αλλαγές.

    Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), φορέας εποπτευόμενος από το Υπουργείο Ανάπτυξης, με 10 ερευνητικά Ινστιτούτα, έχει σκοπό τη διεξαγωγή έρευνας, την ανάπτυξη εφαρμογών και καινοτόμων προϊόντων, καθώς και την παροχή υπηρεσιών που βασίζονται σε σύγχρονες τεχνολογίες. Καλύπτει μεγάλο εύρος ερευνητικών δραστηριοτήτων, πολλές από τις οποίες σχετίζονται άμεσα με την ανάπτυξη σύγχρονων τεχνολογιών για τον αγροδιατροφικό τομέα, την Πράσινη Βιοτεχνολογία και το Περιβάλλον.

    Το μνημόνιο αναμένεται ότι θα συμβάλει στην υποστήριξη και ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του Υπουργείου, με σημαντικό αντίκτυπο και μακροπρόθεσμο όφελος για την Κοινωνία και την Οικονομία της Χώρας.

    Η υπογραφή του Μνημονίου συνεργασίας έγινε στο Περίπτερο του ΥΠΑΑΤ στη ΔΕΘ. Αμέσως μετά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας δήλωσε:

    «Το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπογράψαμε με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας και τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό - ΔΗΜΗΤΡΑ αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία για την ενίσχυση της καινοτομίας και της έρευνας στον αγροδιατροφικό τομέα της χώρας μας. Η συνεργασία αυτή έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, όπου οι σύγχρονες προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή, απαιτούν νέες προσεγγίσεις και λύσεις αλλά και νέα στρατηγική. Μέσα από την ανάπτυξη κοινών ερευνητικών προγραμμάτων και την προώθηση της τεχνολογίας, στοχεύουμε στη βελτίωση της παραγωγικότητας, τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα του αγροτικού μας τομέα. Οι τρεις φορείς θα συνεργαστούν για την ανάπτυξη κοινών ερευνητικών προγραμμάτων και την υλοποίηση δράσεων ενημέρωσης και κατάρτισης του αγροτικού δυναμικού της χώρας μας.

    Η επένδυση στην έρευνα και στην τεχνολογία αποτελεί στρατηγική επιλογή μας, γιατί πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο πρωτογενής τομέας μπορεί να αποτελέσει βασικό μοχλό ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία. Το ΙΤΕ και ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, με τις σημαντικές ερευνητικές υποδομές και το ανθρώπινο δυναμικό τους, είναι οι ιδανικοί συνεργάτες σε αυτήν την προσπάθεια. Μέσα από αυτή τη συνεργασία, θέτουμε τα θεμέλια για μια αγροτική οικονομία που θα είναι ανθεκτική στις προκλήσεις του μέλλοντος, θα προστατεύει το περιβάλλον και θα ενισχύει την κοινωνική και οικονομική συνοχή προσφέροντας προοπτική στην ελληνική οικονομία».

    Ο πρόεδρος του ΙΤΕ, καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης, δήλωσε:

    «Η σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με τις ανάγκες της εγχώριας και διεθνούς οικονομίας και κοινωνίας είναι θεμελιώδης προτεραιότητά μας στο ITE. Ειδικά σε ό,τι αφορά στον αγροτικό τομέα, το Ίδρυμα συμμετέχει ενεργά στις εμβληματικές δράσεις για την ενίσχυση του ελληνικού οικοσυστήματος αγροδιατροφής, αξιοποιώντας τις τεχνολογίες αιχμής και τις σύγχρονες γονιδιωματικές τεχνικές, οι οποίες αναπτύσσονται στα Ινστιτούτα του και προσφέρουν καινοτόμες λύσεις με πολλαπλασιαστικά οφέλη. Συμμετέχοντας στη στρατηγική αυτή συμμαχία, είμαι βέβαιος ότι θα συμβάλουμε περαιτέρω στην ανάπτυξη, τον εκσυγχρονισμό και την ανταγωνιστικότητα των επιμέρους τομέων της αγροδιατροφικής αλυσίδας. Έχω την πεποίθηση πως μέσω της έρευνας και της καινοτομίας μπορεί να δοθεί νέα δυναμική στον σημαντικό αυτό τομέα της ελληνικής οικονομίας και να ενισχυθεί η ανθεκτικότητά του, λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις του μέλλοντος και την κλιματική αλλαγή».

    Ο Α΄ Αντιπρόεδρος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, καθηγητής Νεκτάριος Βιδάκης, δήλωσε:

    «Βιώνουμε όλοι τεκτονικές αλλαγές στον αγροδιατροφικό τομέα. Η κλιματική κρίση, η λειψυδρία, η ερημοποίηση, η επισιτιστική ασφάλεια και επάρκεια συνθέτουν πλέον ισχυρές προκλήσεις που επιβάλλουν νέες καινοτόμες προσεγγίσεις. Τέτοιες που μόνο η έρευνα αιχμής και η τεχνολογική ανάπτυξη μπορούν να διασφαλίσουν με τρόπο πειστικό. Προσεγγίσεις δηλαδή που συμβάλλουν στην ανθεκτικότητα και ανταγωνιστικότητα του πρωτογενούς τομέα, του πρώτου πυλώνα της εθνικής οικονομίας. Αναγνωρίζουμε στη στρατηγική συμφωνία μεταξύ ΥΠΑΑΤ, ΙΤΕ και ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ μια μεγάλη ευκαιρία. Την οργανωμένη συνένωση των δυνάμεων δύο μεγάλων ερευνητικών οργανισμών, υπό την αιγίδα της Πολιτείας, και εν προκειμένω του ΥΠΑΑΤ, με στόχο την παραγωγή και μεταφορά καινοτομίας στην εγχώρια αγροδιατροφική αλυσίδα. Τα έντεκα ερευνητικά ινστιτούτα του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ θα επενδύσουν στη συνεργασία αυτή, ώστε γρήγορα να προκύψουν σύγχρονες δράσεις, τεχνολογικά μέσα και νέες προτάσεις πολιτικής για τον πρωτογενή τομέα».

    Ο Β΄ Αντιπρόεδρος του ΕΛΓΟ Παναγιώτης Χατζηνικολάου, μεταξύ άλλων δήλωσε:

    «Η υπογραφή του μνημονίου διασυνδέει έναν από τους μεγαλύτερους ερευνητικούς φορείς της χώρας με την αγροτική παραγωγή. Ήδη στο περίπτερο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παρουσιάζεται η δουλειά που γίνεται στις Σχολές του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Οι απόφοιτοί μας δεν έχουν πρόβλημα ανεργίας. Προσδοκούμε στην περαιτέρω αναβάθμισης της συνεργασίας που έχουμε με στόχο την ενίσχυση της παρουσίας της έρευνας και της καινοτομίας στον πρωτογενή τομέα».

    (Δελτίο Τύπου)

  • Τσιάρας: Μέσω της έρευνας ενισχύουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας στον πρωτογενή τομέα
    Τσιάρας: Μέσω της έρευνας ενισχύουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας στον πρωτογενή τομέα

    Επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ στη Θέρμη και σε υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ στη Θεσσαλονίκη

    Ο ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ αποτελεί τον αναπτυξιακό βραχίονα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επισήμανε ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Τσιάρας, σε δηλώσεις του μετά την ξενάγηση και ενημέρωση που είχε κατά την επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, επισημαίνοντας ότι μέσω του ερευνητικού έργου του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, ενισχύονται τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας στον πρωτογενή τομέα.

    Στη Θέρμη, σε μια έκταση 350 στρεμμάτων λειτουργούν τέσσερα από τα 11 Ινστιτούτα έρευνας του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ στα οποία επιστήμονες φροντίζουν για την διατήρηση της βιοποικιλότητας, την υγεία των εδαφοϋδατικών πόρων, τη γενετική βελτίωση και τους φυτογενετικούς πόρους, καθώς και για την κτηνιατρική έρευνα.

    Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας απευθυνόμενος στα στελέχη και τους ερευνητές των Ινστιτούτων επισήμανε τη σημασία της έρευνας και της καινοτομίας στην ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί η κλιματική κρίση. Είπε ότι ο πρωτογενής τομέας αποτελεί προτεραιότητα όχι μόνο για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνοντας ότι μέσω της αγροτικής παραγωγής ενισχύεται η κοινωνική συνοχή αλλά και η οικονομία, αφού αυξάνεται η εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας.

    Ο υφυπουργός, Χρήστος Κέλλας αναφέρθηκε στη σημασία του ερευνητικού έργου του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ στη σύγχρονη αγροτική παραγωγή, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στις εδαφολογικές μελέτες του Οργανισμού μετά τις περυσινές πλημμύρες στη Θεσσαλία.

    Νωρίτερα ο κ. Τσιάρας είχε επισκεφθεί το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού Και Φυτουγειονομικού Ελέγχου, τον Σταθμό Ελέγχου και Τυποποίησης Δημητριακών, το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης και Ελέγχων Θεσσαλονίκης και το Εργαστήριο Ελέγχου Κυκλοφορίας Ζωοτροφών Θεσσαλονίκης.

    Ο Υπουργός συζήτησε με τους εργαζόμενους και άκουσε τα αιτήματά τους για ενίσχυση του ανθρωπίνου δυναμικού και περαιτέρω οικονομική στήριξη. Ο κ. Τσιάρας είπε ότι γνωρίζει τα προβλήματα και ζήτησε τη συνεργασία των εργαζομένων για την ανασυγκρότηση και λειτουργική αναβάθμιση των υπηρεσιών και τόνισε ότι αναγνωρίζει το σημαντικό τους έργο, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις δεν γίνεται μόνο μέσα στα εργαστήρια αλλά και στο πεδίο.

    Στις επισκέψεις του ο κ. Τσιάρας συνοδευόταν από τον υφυπουργό, Χρήστο Κέλλα, τον Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης, Διαμαντή Γκολιδάκη και τον ΓΓ Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Στρατάκο. Στις εγκαταστάσεις του ΕΛΓΟ στη Θέρμη τον υπουργό υποδέχθηκαν οι αντιπρόεδροι του Οργανισμού, Νεκτάριος Βιδάκης και Παναγιώτης Χατζηνικολάου. Σε δηλώσεις τους οι αντιπρόεδροι χαρακτήρισαν τα Ινστιτούτα που λειτουργούν στη Θέρμη ως την αιχμή του δόρατος της ερευνητικής δομής του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ. Αναφέρθηκαν στην ιστορική διαδρομή της έρευνας που γίνεται από το 1923 και μετά αλλά και στο σημαντικό έργο για διατήρηση και βελτίωση των ποικιλιών.

    Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, μετά την επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ στη Θέρμη, ο ΥπΑΑΤ, Κώστας Τσιάρας, μεταξύ άλλων είπε:

    «Η παρουσία μας στον ΕΛΓΟ Δήμητρα σηματοδοτεί αφενός μεν την πολύ μεγάλη σημασία που δίνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο συγκεκριμένο οργανισμό και βεβαίως το ρόλο που έχει σε όλη αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε για να ανατάξουμε τον πρωτογενή τομέα. Είναι γεγονός ότι η έρευνα και η καινοτομία δεν μπορεί παρά να αποτελούν βασικούς πυλώνες σε μια προσπάθεια να αλλάξουμε δεδομένα και να βελτιώσουμε όλη την παραγωγική διαδικασία. Και βεβαίως είναι δεδομένο πως ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ σε αυτήν την κατεύθυνση συμβάλλει, και θα συμβάλει και στο μέλλον, τα μέγιστα.

    Η πατρίδα μας έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Είναι χρέος -και αυτή είναι η προσπάθειά μας-να αναδείξουμε αυτά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, δίνοντας έτσι πολύ μεγάλη προοπτική σε όλη την δραστηριότητα του πρωτογενή τομέα.

    Έχουμε προτεραιοποιήσει τον πρωτογενή τομέα, που αποτελεί, άλλωστε, μία από τις μεγάλες προτεραιότητες σε όλα τα fora και σε όλες τις συζητήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άρα λοιπόν είναι μια χρονική στιγμή που πρέπει με σοβαρότητα, με σχεδιασμό, -δημιουργώντας και αναδεικνύοντας πραγματικούς στόχους- να δώσουμε την ευκαιρία στην πατρίδα μας να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή τη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια. Μια χώρα που έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα, εδαφολογικά, κλιματολογικά, με δυνατότητες πραγματικά απεριόριστες. Και να μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε, προς όφελος και των ανθρώπων και των τοπικών κοινωνιών αλλά και τις ίδιας της πατρίδας μας».

    (Δελτίο Τύπου)

  • Η ευλογιά και η πανώλη των αιγοπροβάτων απειλούν την κτηνοτροφία – «Σε κάθε θετικό κρούσμα πρέπει να θανατωθεί όλο το κοπάδι»
    Η ευλογιά και η πανώλη των αιγοπροβάτων απειλούν την κτηνοτροφία – «Σε κάθε θετικό κρούσμα πρέπει να θανατωθεί όλο το κοπάδι»

    Αγωνιούν για το μέλλον τους οι κτηνοτρόφοι

    Μεγάλο είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι της χώρας μας εξαιτίας της ευλογιάς και της πανώλης των αιγοπροβάτων. «Σε κάθε θετικό κρούσμα πρέπει να θανατωθεί όλο το κοπάδι» επισημαίνει ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας εξηγώντας πως οι επαγγελματίες του κλάδου αγωνιούν για το μέλλον τους.

    Λόγω της ευλογιάς που εντοπίστηκε σε τέσσερα κρούσματα στον Έβρο σε ισχύ βρίσκονται περιορισμοί για τις μετακινήσεις και τη σφαγή προβάτων ενώ, όπως έχει γίνει και για την πανώλη, έχουν ενεργοποιηθεί τα απαραίτητα μέτρα, όπως είναι οι θανατώσεις ζώων και η χάραξη ζωνών προστασίας και ζωνών επιτήρησης.

    «Εύλογη η αγωνία των κτηνοτρόφων. Βρέθηκα προχθές στον Έβρο μετά τα 4 επιβεβαιωμένα κρούσματα ευλογιάς των προβάτων. Πήγαμε σε όλο τον νομό, από Διδυμότειχο, Ορεστιάδα, Φέρρες, Αλεξανδρούπολη, επισκεφτήκαμε αγροτικούς συνεταιρισμούς, κτηνοτρόφους» υπογράμμισε στο Mega την Παρασκευή 23/8 ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας.

    «Ένα θετικό είναι ότι η παρέμβαση έγινε άμεσα, με το που διαγνώστηκαν τα κρούσματα. Δεν ξέρω πόσα ζώα θα σφαγιαστούν, έχουν βρεθεί 4 κρούσματα, αυτά αντιστοιχούν σε περίπου 1.500 πρόβατα. Εύχομαι να μην βρεθεί άλλο κρούσμα θετικό. Σκοπός μας είναι να περιοριστεί η ευλογιά μόνο στον νομό Έβρου και από εκεί και πέρα εφαρμόζοντας τα αυστηρά μέτρα, σε συνεργασία και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να προχωρήσουμε στην εκρίζωση της νόσου» είπε.

    «Σε κάθε θετικό κρούσμα πρέπει να θανατωθεί όλο το κοπάδι γιατί η μεταδοτικότητα της νόσου είναι υψηλή και η θνησιμότητα. Από εκεί και πέρα, θα ακολουθήσουν οι αποζημιώσεις. Υπάρχει μια ΚΥΑ η οποία προβλέπει το ύψος της αποζημίωσης για τα πρόβατα για αυτές τις περιπτώσεις. Θα συμφωνήσω με τους κτηνοτρόφους ότι η τιμή δεν είναι η υψηλότερη δυνατή. Είναι γεγονός ότι απέχει από την τιμή την πραγματική, την αγοραία, για να επανασυστήσουν το κοπάδι, όμως η κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα στους κτηνοτρόφους, θα τους βοηθήσει» υπογράμμισε ο υφυπουργός.

    «Η πανώλη είναι ιός RNA που σημαίνει ότι μεταδίδεται στο περιβάλλον μέχρι τρία 24ωρα»

    «Στην πανώλη των αιγοπροβάτων έχουμε ένα πλεονέκτημα μέσα στο κακό που βρήκε την κτηνοτροφία μας. Η πανώλη είναι ιός RNA που σημαίνει ότι μεταδίδεται στο περιβάλλον μέχρι τρία 24ωρα. Τα μέτρα αρχίζουν να χαλαρώνουν, είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι. Έχουμε περιορισμούς στις περιοχές που έχουμε θετικά κρούσματα. 20 ημέρες με έναν μήνα από την ώρα που δε θα υπάρχει κρούσμα, απελευθερώνονται. Φαίνεται ότι είναι εισαγόμενη η πανώλη αλλά για το θέμα των ελέγχων πρέπει να σας πω ότι από τρίτες χώρες απαγορεύεται η εισαγωγή και δεν ήρθε από τρίτες χώρες η πανώλη.

    Αν ήρθε από Ευρώπη, αυτό που προβλέπεται στην κοινοτική νομοθεσία είναι ότι όταν εισάγονται ζώα από ευρωπαϊκές χώρες και γενικότερα προϊόντα, αυτό το οποίο επιβάλλεται και είναι υποχρεωτικό είναι η ύπαρξη των κατάλληλων υγειονομικών πιστοποιητικών» διευκρίνισε.

    Πηγή: newsbeast.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ