Σάββατο, 27 Νοεμβρίου 2021 14:28

Ο κτηνοτροφικός τομέας περνά στη νέα εποχή

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Λύσεις στα προβλήματα των κτηνοτρόφων - Επιλογές ζωής στους νέους μας.

Το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την Πέμπτη το βράδυ στη Βουλή και αφορά στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, δίνει ουσιαστικές, σύγχρονες λύσεις σε χρόνια προβλήματα των κτηνοτρόφων.

Πρόκειται για λύσεις που για πρώτη φορά δίνονται στη χώρα μας και αναβαθμίζουν και εκσυγχρονίζουν τον κτηνοτροφικό τομέα, ο οποίος περνά στη νέα απαιτητική εποχή, με «ισχυρά όπλα» στη διάθεσή του. Από την ίδρυση νέων μονάδων, ως τον εκσυγχρονισμό και τη λειτουργία των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.

Το νομοσχέδιο αυτό είναι προϊόν ενός ουσιαστικού, εξαντλητικού και παραγωγικού διαλόγου που έλαβε χώρα τους τελευταίους μήνες, στον οποίο διάλογο μετείχαν, φυσικά, οι συνεταιριστικές οργανώσεις, αναδεικνύοντας μια σειρά επιμέρους ζητημάτων, με σκοπό την αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων.

Το νομοσχέδιο, το οποίο υπερψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία, ξεπερνά με τρόπο ξεκάθαρο και άμεσο, τις αγκυλώσεις του χτες. Αφήνει πίσω του τις αδυναμίες ενός συστήματος που για χρόνια δεν επέτρεπε ούτε την νομιμότητα ούτε τη φυγή προς τα εμπρός.

Συνδυάζει την παραδοσιακή κτηνοτροφία με την επιχειρηματικότητα και δίνει κίνητρα στον Έλληνα κτηνοτρόφο για καθετοποίηση και επέκταση των δραστηριοτήτων του. Ενισχύει την παραγωγή και την μεταποίηση των προϊόντων του, επενδύοντας ταυτόχρονα στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Έχουμε, άλλωστε, αμέτρητες φορές στο παρελθόν λάβει αφορμές για να επισημάνουμε ότι στο νομό με το μεγαλύτερο ζωικό κεφάλαιο στη χώρα, οι σταβλικές εγκαταστάσεις παραπέμπουν στην εποχή του μεσοπολέμου. Υπάρχουν, βεβαίως, λαμπρές εξαιρέσεις και αξιέπαινες προσπάθειες, η γενική εικόνα, όμως, είναι απελπιστική, κάτι που ευκόλως μπορεί να εξηγηθεί, αφού, αν μια εγκατάσταση δεν νομιμοποιηθεί, προφανώς και δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί για το επόμενο βήμα, αυτό του εκσυγχρονισμού.

Το νομοσχέδιο, λοιπόν, υπηρετεί τον Έλληνα κτηνοτρόφο ενσκήπτοντας στα προβλήματά του και αυτό επιτυγχάνεται ουσιαστικά με μόλις 9 άρθρα.

Οι άξονες είναι οι εξής:

1ον: Προσαρμόζει το νομικό πλαίσιο στις πραγματικές συνθήκες παραγωγής, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην ευζωία των ζώων

- ΕΙΣΑΓΕΙ για πρώτη φορά στον ορισμό του πρόχειρου καταλύματος, υλικά όπως το πάνελ πολυουρεθάνης και το μπετόν.
Τα υλικά αυτά, παρά το γεγονός ότι χρησιμοποιούνται κατά κόρον από τους κτηνοτρόφους, μέχρι σήμερα δεν γίνονταν αποδεκτά από το προηγούμενο πλαίσιο. Οι κτηνοτρόφοι μας τα χρησιμοποιούν, γιατί έχουν ιδιαίτερα πλεονεκτήματα ως προς τη μόνωση και την τήρηση της υγιεινής, βασικές προϋποθέσεις για τις καλές συνθήκες διαβίωσης των ζώων. Αυτό αλλάζει.

- ΔΙΝΕΙ για πρώτη φορά τη δυνατότητα τροποποίησης των υφιστάμενων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων εντός ή πλησίον κατοικημένων περιοχών με μοναδικό σκοπό τη βελτίωση των υφιστάμενων συνθηκών υγιεινής του ζωϊκού κεφαλαίου ή τον εκσυγχρονισμό δραστηριοτήτων, όπως για παράδειγμα για να κατασκευάσουν αμερκτήρια.

2ον: Απλοποιεί τις διαδικασίες και χτυπά τη γραφειοκρατία

- ΕΞΑΙΡΕΙ ρητά τα πρόχειρα καταλύματα από την υποχρέωση βεβαίωσης απαλλαγής από την οικοδομική άδεια.
Αίρει, δηλαδή, κάθε ζήτημα διοικητικού προσκόμματος ή νομικής ερμηνείας, που μέχρι σήμερα μπλόκαρε την αδειοδότηση των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.

- ΘΕΤΕΙ ρητή προθεσμία 60 ημερών για την εισήγηση του δασαρχείου σε περίπτωση κτηνοτροφικής εγκατάστασης σε χορτολιβαδικές και βραχώδεις εκτάσεις όπου υπάρχουν κυρωμένοι δασικοί χάρτες. Είναι ιδιαίτερα σημαντική αυτή η πρόβλεψη, δεδομένου ότι παρατηρούνταν τεράστιες καθυστερήσεις και χάσιμο πολύτιμου χρόνου.

- ΚΑΤΑΡΓΕΙ την υποχρέωση υποβολής ειδικής οικολογικής αξιολόγησης, από τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις μικρής δυναμικότητας, όταν πρόκειται να εγκατασταθούν ή βρίσκονται ήδη σε περιοχές natura.

3ον: Ελαχιστοποιεί το κόστος για τους κτηνοτρόφους

- ΜΕΙΩΝΕΙ το πρόστιμο διατήρησης αυθαίρετων κτιρίων από 20% σε 5% του προστίμου ανέγερσης και διατήρησης για όσα αυθαίρετα έχουν κατασκευασθεί μετά την 28η.07.2011 στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.

Επί παραδείγματι: Για μια κτηνοτροφική εκμετάλλευση 180m2 το πρόστιμο μέχρι σήμερα ανέρχεται σε 5.500 ευρώ.

Με τη νέα πρόβλεψη ο κτηνοτρόφος θα πληρώσει, για την ίδια ακριβώς νομιμοποίηση το ? του ποσού, δηλαδή, 1.375 ευρώ. Άρα, το όφελος είναι τεράστιο για τους κτηνοτρόφους μας.

- ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑ τα αρχιτεκτονικά σχέδια των πρόχειρων καταλυμάτων με απλά σκαριφήματα, μειώνοντας το κόστος στο μισό. Αυτό έχει ως παράλληλο αποτέλεσμα και την μείωση του χρόνου για τη σύνταξή τους.

4ον: Ενισχύει την επιχειρηματικότητα

-ΔΙΝΕΙ τη δυνατότητα στους κτηνοτρόφους για καθετοποίηση της επιχείρησής τους, αφού θα μπορούν να επεξεργάζονται τόσο τα ζωικά προϊόντα (όπως γάλα, κρέας, αυγά) όσο και τα υποπροϊόντα (απόβλητα για παραγωγή βιοαερίου) ιδιοπαραγωγής τους, είτε εντός της κτηνοτροφικής εγκατάστασής τους είτε σε όμορο ακίνητο, κάτι που μέχρι σήμερα δεν επιτρεπόταν.

-ΠΡΟΒΑΙΝΕΙ σε μια σειρά αλλαγών που αφορούν στις αποστάσεις των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων από άλλα σημεία ενδιαφέροντος και συγκεκριμένα:

  • Εξαιρεί τις αποθήκες και τους χώρους στέγασης των εργατών γης από τον λειτουργικό χώρο της κτηνοτροφικής εγκατάστασης από τον οποίο μετρούνται οι αποστάσεις.
  • Δίνει τη δυνατότητα μείωσης των αποστάσεων κατά 25%, όχι μόνο στον κτηνοτρόφο, αλλά και στον επιχειρηματία, για παράδειγμα τον βιοτέχνη, τον βιομήχανο, που δραστηριοποιείται πλησίον του κτηνοτρόφου. Με τον τρόπο αυτό εξορθολογίζεται η διαδικασία.

Καταργεί την απαίτηση τήρησης απόστασης από τα σφαγεία.

5ον: Ενισχύει τις απομακρυσμένες ακριτικές περιοχές

Επιτρέπει τη μείωση των αποστάσεων μέχρι 50%, δηλαδή στο μισό απ? όσο επιτρέπεται μέχρι σήμερα, στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται κοντά στα σύνορα της χώρας μας και σε απόσταση έως 10 χιλιομέτρων απ? αυτά.

Το μεγάλο στοίχημα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι να κάνει τομές και μεταρρυθμίσεις που αλλάζουν το παραγωγικό μας μοντέλο και δίνουν αποτελεσματικές λύσεις στα προβλήματα των Ελλήνων παραγωγών. Ο Σπήλιος Λιβανός, με τη συγκεκριμένη παρέμβαση, προχώρησε σε μια ουσιαστική μεταρρύθμιση, που θα δώσει τη δυνατότητα στον Έλληνα κτηνοτρόφο να γίνει, εφόσον το επιθυμεί, όχι μόνο ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας, αλλά πρότυπο και επιλογή για τη νέα γενιά.

Πηγή: NeaPaseges.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 27 Νοεμβρίου 2021 11:08

Σχετικά Άρθρα

  • Ισχυρές συστάσεις της κτηνιατρικής της ΠΔΕ προς τους κτηνοτρόφους, για την αποφυγή καταρροϊκού πυρετού σε μηρυκαστικά
    Ισχυρές συστάσεις της κτηνιατρικής της ΠΔΕ προς τους κτηνοτρόφους, για την αποφυγή καταρροϊκού πυρετού σε μηρυκαστικά

    Από την Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ανακοινώνεται ότι έχει επιβεβαιωθεί η παρουσία του νοσήματος του καταρροϊκού πυρετού των μηρυκαστικών στη Λευκάδα. Το νόσημα το οποίο μεταδίδεται με σκνίπες προκαλεί τα παρακάτω συμπτώματα κυρίως στα πρόβατα:

    Πυρετό, σιαλόρροια, βλεννοπυώδες ρινικό έκκριμα που φράσσει τα ρουθούνια, οίδημα στα χείλη, στη γλώσσα που μπορεί να γίνει κυανή, στο πρόσωπο και στην υπογνάθια χώρα, κατάπτωση, ανορεξία, χωλότητα, κυρτωμένη ράχη, αποβολή ή γέννηση θνησιγενών αμνών, απώλεια βάρους (απίσχναση), επιπλοκές πνευμονίας, μείωση γαλακτοπαραγωγής.

    Με βάση τα επιστημονικά δεδομένα, τις οδηγίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και με την εμπειρία από την εμφάνιση του νοσήματος τα προηγούμενα έτη, γίνονται οι κάτωθι ισχυρές συστάσεις:

    Οι προβατοτρόφοι στην περιοχή του Δήμου Ακτίου - Βόνιτσας Π.Ε Αιτωλ/νίας να προχωρήσουν άμεσα σε εφαρμογή εντομοαπωθητικών -εντομοκτόνων στα ζώα τους και στους στάβλους, λασπώδη εδάφη πέριξ των ποτιστρών των ζώων, κ.α. Επίσης, προτείνεται ο εμβολιασμός με αδρανοποιημένο εμβόλιο που κυκλοφορεί στην αγορά.

    Ομοίως προτείνεται και οι λοιποί προβατοτρόφοι των Π.Ε Αιτωλ/νίας, Αχαΐας και Ηλείας να προχωρήσουν σε εμβολιασμούς των ζώων και εφαρμογή εντομοαπωθητικών -εντομοκτόνων, καθώς η κίνηση των ανέμων διευκολύνει την μεταφορά των εντόμων Culicoides (σκνίπες) και πιθανώς το επόμενο διάστημα να υπάρξει κρούσμα και σε αυτές τις περιοχές.

    Οι κτηνοτρόφοι πριν από οποιαδήποτε μετακίνηση των ζώων τους να ενημερώνουν και να λαμβάνουν σχετική άδεια από τις κατά τόπους κτηνιατρικές υπηρεσίες.

    Τονίζεται, ότι το νόσημα του Καταρροϊκού Πυρετού δεν προσβάλλει τον άνθρωπο, ο οποίος επίσης δεν κινδυνεύει από την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων και κρέατος.

    (Δελτίο Τύπου)

  • ΕΘΕΑΣ: Σε απόγνωση νέοι κτηνοτρόφοι – Αντιμέτωποι με την απένταξη από τους «Νέους αγρότες»
    ΕΘΕΑΣ: Σε απόγνωση νέοι κτηνοτρόφοι – Αντιμέτωποι με την απένταξη από τους «Νέους αγρότες»

    Παρέμβαση της ΕΘΕΑΣ για το πρόβλημα απένταξης νέων γεωργών – κτηνοτρόφων από το υπομέτρο 6.1

    Σε αδιέξοδο βρίσκονται νέοι αγρότες και κτηνοτρόφοι της χώρας, καθώς λόγω καθυστερήσεων από τις αρμόδιες υπηρεσίες να εκδώσουν άδειες λειτουργίας για τις σταβλικές εγκαταστάσεις, απεντάσσονται από το υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση νέων γεωργών». Μάλιστα, όπως επισημαίνει η Εθνική Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) ζητείται ακόμη να επιστραφεί και η προκαταβολή που έχει δοθεί σε παραγωγού – κτηνοτρόφους, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η αδειοδότηση των σταβλικών τους εγκαταστάσεων.

    Για την αντιμετώπιση του προβλήματος με την απένταξη ιδίως των νέων κτηνοτρόφων από το πρόγραμμα, η ΕΘΕΑΣ απέστειλε επιστολή προς την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. «Αρκετοί νέοι αγρότες που εντάχθηκαν στο υπομέτρο 6.1 το 2016, καθώς και κάποιοι που εντάχθηκαν το 2018, είναι κτηνοτρόφοι και ένα μέρος από αυτούς, προσπάθησε να παραμείνει σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, καθώς επίσης και στα μικρά νησιά του Αιγαίου. Στις περιοχές αυτές, όπως γνωρίζετε, υπάρχει απουσία υπηρεσιών, δύσκολη πρόσβαση και μεγάλη καθυστέρηση στην ανταπόκριση θεμάτων, ειδικά σε ότι αφορά τα δασαρχεία και τις αρχαιολογικές υπηρεσίες που εμπλέκονται στην αδειοδότηση των σταβλικών και άλλων εγκαταστάσεων».

    «Από αρχές Αυγούστου, παρατηρείται η αποστολή καταλογιστικών αποφάσεων σε αρκετές περιπτώσεις νέων γεωργών, με τις οποίες ζητείται να επιστραφεί η προκαταβολή που έχει δοθεί σε παραγωγούς, που δεν έχουν καταφέρει έως τώρα να ολοκληρώσουν τις δεσμεύσεις»

    Μακροχρόνιο το πρόβλημα

    Το πρόβλημα των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι στην έγκαιρη έκδοση των αδειών λειτουργίας των σταβλικών εγκαταστάσεων είναι μακροχρόνιο και παρά τις πολλές νομοθετικές ρυθμίσεις, δεν έχει γίνει κατορθωτό να επιλυθεί. «Άλλωστε, πρόσφατα δόθηκε με νομοθετική τροπολογία, ένας χρόνος παράτασης επιπλέον για την ολοκλήρωση της διαδικασίας από τους κτηνοτρόφους που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Είναι κατανοητό ότι στις αντίξοες συνθήκες της νησιωτικότητας, αυτές οι καθυστερήσεις των υπηρεσιών είναι ένα εμπόδιο που δεν μπορούν να ελέγξουν οι νέοι γεωργοί και δεν μπορούν ποτέ να προβλέψουν ότι θα καταφέρουν να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες αδειοδότησης», σημειώνεται.

    Μάλιστα, όπως επισημαίνει η ΕΘΕΑΣ, από αρχές Αυγούστου, παρατηρείται η αποστολή καταλογιστικών αποφάσεων σε αρκετές περιπτώσεις νέων γεωργών, με τις οποίες ζητείται να επιστραφεί η προκαταβολή που έχει δοθεί σε παραγωγούς, που δεν έχουν καταφέρει έως τώρα να ολοκληρώσουν τις δεσμεύσεις. «Είναι κατανοητό ότι αυτοί οι παραγωγοί, ενώ ξεπέρασαν τις αντίξοες συνθήκες παραμονής τους στα νησιά και τις ορεινές περιοχές, δεν μπορούν να ξεπεράσουν τη γραφειοκρατία και οδηγούνται με αυτές τις αποφάσεις στην καταστροφή», τονίζεται.

    Η πρόταση

    Επειδή, η εγκατάσταση των νέων γεωργών αποτελεί προτεραιότητα, για την αποφυγή ερήμωσης της υπαίθρου, η ΕΘΕΑΣ προτείνει να υπάρξει η ανάλογη παράταση στις σχετικές δεσμεύσεις ολοκλήρωσης που δόθηκαν πρόσφατα με νομοθετική ρύθμιση και στους νέους γεωργούς, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία για την έκδοση άδειας σταβλικής εγκατάστασης, η οποία είναι αυτή που εκκρεμεί στις περισσότερες περιπτώσεις και είναι ήδη σε στάδιο ολοκλήρωσης και να σταματήσει για αυτό το διάστημα η είσπραξη των αχρεωστήτως καταβληθέντων που εστάλησαν για είσπραξη στις ΔΟΥ.

    Πηγή: In.gr
  • Πρόσκληση ενδιαφέροντος για εκπαίδευση κτηνοτρόφων από την Δ/νση Κτηνιατρικής της ΠΔΕ
    Πρόσκληση ενδιαφέροντος για εκπαίδευση κτηνοτρόφων από την Δ/νση Κτηνιατρικής της ΠΔΕ

    Η Δ/νση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ενημερώνει ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων προγραμματίζει την οργάνωση κύκλου εκπαίδευσης για την απόκτηση Πιστοποιητικού Ικανότητας Κτηνοτρόφου Σπερματεγχύτη.

    Όσοι κτηνοτρόφοι διαθέτουν κωδικό εκμετάλλευσης εν λειτουργία και ενδιαφέρονται να εκπαιδευτούν, ώστε να εξυπηρετούν την μονάδα τους, θα πρέπει να καταθέσουν αίτηση στην οικεία Κτηνιατρική Υπηρεσία. Τα μαθήματα θα γίνονται στη Θεσσαλονίκη στο Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών, ενώ ο χρονικός προγραμματισμός των εκπαιδεύσεων θα γίνει με βάση τον αριθμό των αιτημάτων που θα κατατεθούν.

    Για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία ή διευκρίνηση οι ενδιαφερόμενοι μπορούν απευθύνονται στις κατά τόπους Κτηνιατρικές Υπηρεσίες.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Η ευλογιά και η πανώλη των αιγοπροβάτων απειλούν την κτηνοτροφία – «Σε κάθε θετικό κρούσμα πρέπει να θανατωθεί όλο το κοπάδι»
    Η ευλογιά και η πανώλη των αιγοπροβάτων απειλούν την κτηνοτροφία – «Σε κάθε θετικό κρούσμα πρέπει να θανατωθεί όλο το κοπάδι»

    Αγωνιούν για το μέλλον τους οι κτηνοτρόφοι

    Μεγάλο είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι της χώρας μας εξαιτίας της ευλογιάς και της πανώλης των αιγοπροβάτων. «Σε κάθε θετικό κρούσμα πρέπει να θανατωθεί όλο το κοπάδι» επισημαίνει ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας εξηγώντας πως οι επαγγελματίες του κλάδου αγωνιούν για το μέλλον τους.

    Λόγω της ευλογιάς που εντοπίστηκε σε τέσσερα κρούσματα στον Έβρο σε ισχύ βρίσκονται περιορισμοί για τις μετακινήσεις και τη σφαγή προβάτων ενώ, όπως έχει γίνει και για την πανώλη, έχουν ενεργοποιηθεί τα απαραίτητα μέτρα, όπως είναι οι θανατώσεις ζώων και η χάραξη ζωνών προστασίας και ζωνών επιτήρησης.

    «Εύλογη η αγωνία των κτηνοτρόφων. Βρέθηκα προχθές στον Έβρο μετά τα 4 επιβεβαιωμένα κρούσματα ευλογιάς των προβάτων. Πήγαμε σε όλο τον νομό, από Διδυμότειχο, Ορεστιάδα, Φέρρες, Αλεξανδρούπολη, επισκεφτήκαμε αγροτικούς συνεταιρισμούς, κτηνοτρόφους» υπογράμμισε στο Mega την Παρασκευή 23/8 ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας.

    «Ένα θετικό είναι ότι η παρέμβαση έγινε άμεσα, με το που διαγνώστηκαν τα κρούσματα. Δεν ξέρω πόσα ζώα θα σφαγιαστούν, έχουν βρεθεί 4 κρούσματα, αυτά αντιστοιχούν σε περίπου 1.500 πρόβατα. Εύχομαι να μην βρεθεί άλλο κρούσμα θετικό. Σκοπός μας είναι να περιοριστεί η ευλογιά μόνο στον νομό Έβρου και από εκεί και πέρα εφαρμόζοντας τα αυστηρά μέτρα, σε συνεργασία και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να προχωρήσουμε στην εκρίζωση της νόσου» είπε.

    «Σε κάθε θετικό κρούσμα πρέπει να θανατωθεί όλο το κοπάδι γιατί η μεταδοτικότητα της νόσου είναι υψηλή και η θνησιμότητα. Από εκεί και πέρα, θα ακολουθήσουν οι αποζημιώσεις. Υπάρχει μια ΚΥΑ η οποία προβλέπει το ύψος της αποζημίωσης για τα πρόβατα για αυτές τις περιπτώσεις. Θα συμφωνήσω με τους κτηνοτρόφους ότι η τιμή δεν είναι η υψηλότερη δυνατή. Είναι γεγονός ότι απέχει από την τιμή την πραγματική, την αγοραία, για να επανασυστήσουν το κοπάδι, όμως η κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα στους κτηνοτρόφους, θα τους βοηθήσει» υπογράμμισε ο υφυπουργός.

    «Η πανώλη είναι ιός RNA που σημαίνει ότι μεταδίδεται στο περιβάλλον μέχρι τρία 24ωρα»

    «Στην πανώλη των αιγοπροβάτων έχουμε ένα πλεονέκτημα μέσα στο κακό που βρήκε την κτηνοτροφία μας. Η πανώλη είναι ιός RNA που σημαίνει ότι μεταδίδεται στο περιβάλλον μέχρι τρία 24ωρα. Τα μέτρα αρχίζουν να χαλαρώνουν, είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι. Έχουμε περιορισμούς στις περιοχές που έχουμε θετικά κρούσματα. 20 ημέρες με έναν μήνα από την ώρα που δε θα υπάρχει κρούσμα, απελευθερώνονται. Φαίνεται ότι είναι εισαγόμενη η πανώλη αλλά για το θέμα των ελέγχων πρέπει να σας πω ότι από τρίτες χώρες απαγορεύεται η εισαγωγή και δεν ήρθε από τρίτες χώρες η πανώλη.

    Αν ήρθε από Ευρώπη, αυτό που προβλέπεται στην κοινοτική νομοθεσία είναι ότι όταν εισάγονται ζώα από ευρωπαϊκές χώρες και γενικότερα προϊόντα, αυτό το οποίο επιβάλλεται και είναι υποχρεωτικό είναι η ύπαρξη των κατάλληλων υγειονομικών πιστοποιητικών» διευκρίνισε.

    Πηγή: newsbeast.gr

  • ΚΑΠ: Πώς θα εφαρμοστεί η παρέμβαση για τις αυτόχθονες φυλές
    ΚΑΠ: Πώς θα εφαρμοστεί η παρέμβαση για τις αυτόχθονες φυλές

    Η παρέμβαση της ΚΑΠ έχει ως στόχο την καταβολή οικονομικής ενίσχυσης στους κατόχους αυτόχθονων φυλών, προκειμένου αυτοί να μπορέσουν να διατηρήσουν ή να αυξήσουν τον αριθμό των ζώων αυτών

    Το πλαίσιο εφαρμογής της παρέμβασης Π3-70-1.5 «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων» του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) 2023-2027 υπεγράφη από τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χρήστο Κέλλα.

    Η εν λόγω παρέμβαση έχει ως στόχο την καταβολή οικονομικής ενίσχυσης στους κατόχους αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων, προκειμένου αυτοί να μπορέσουν να διατηρήσουν ή να αυξήσουν τον αριθμό των ζώων αυτών. Παράλληλα, συμβάλλει στη διατήρηση και ενίσχυση της βιοποικιλότητας στον τομέα της ζωικής παραγωγής και στην αειφόρο ανάπτυξη και ισορροπία της φύσης.

    Η παρέμβαση καλύπτει όλη την χώρα, ενώ δικαιούχοι είναι φυσικά και νομικά πρόσωπα ή ομάδες αυτών, οι οποίοι είναι κάτοχοι αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων, που απειλούνται με εξαφάνιση σε συγκεκριμένες, περιοριστικά αναφερόμενες στην ΥΑ, περιοχές.

    Το ύψος της ενίσχυσης, που χορηγείται ετησίως κυμαίνεται από 371 μέχρι 629 ευρώ, ανά Μονάδα Ζωικού Κεφαλαίου

    Η ενίσχυση

    Σημειώνεται ότι επιλέξιμα για ενίσχυση είναι τα θηλυκά ζώα αναπαραγωγής, τα οποία είναι εγγεγραμμένα στα γενεαλογικά βιβλία των φυλών που τηρούνται από τα Κέντρα Ζωικών Γενετικών Πόρων, εκτός των ίππων, όπου ενισχύονται, τόσο τα θηλυκά, όσο και τα αρσενικά ζώα.

    Το ύψος της ενίσχυσης, που χορηγείται ετησίως, σε αναπλήρωση της απώλειας εισοδήματος που επιφέρει η διατήρηση των αυτόχθονων φυλών, κυμαίνεται από 371 μέχρι 629 ευρώ, ανά Μονάδα Ζωικού Κεφαλαίου, αναλόγως του είδους ζώου και της διατήρησης ή μη της απαιτούμενης αναλογίας αρσενικών και θηλυκών ζώων αναπαραγωγής.

    Ο υφυπουργός, Χρήστος Κέλλας δήλωσε σχετικά με την υπογραφή της απόφασης: «Στεκόμαστε δίπλα στους κτηνοτρόφους, στηρίζοντας τις αυτόχθονες φυλές αγροτικών ζώων, που απειλούνται με εξαφάνιση. Εξασφαλίζουμε, έτσι, την διατήρηση και ενίσχυση της βιοποικιλότητας στον τομέα της ζωικής παραγωγής και την αειφόρο ανάπτυξη και ισορροπία της φύσης».

    Πηγή: in.gr

  • Κατρίνης: Να καλυφθεί η απώλεια εισοδήματος των κτηνοτρόφων που θανατώνονται τα ζώα τους λόγω της πανώλης
    Κατρίνης: Να καλυφθεί η απώλεια εισοδήματος των κτηνοτρόφων που θανατώνονται τα ζώα τους λόγω της πανώλης

    Τις τραγικές οικονομικές συνέπειες για τους κτηνοτρόφους που αντιμετωπίζουν την εξάπλωση της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών θέτει με ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Τσιάρα ο βουλευτής Ηλείας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης, ζητώντας συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την πλευρά του υπουργείου σε ό,τι αφορά όχι μόνο τις αποζημιώσεις του ζωικού κεφαλαίου, αλλά και την απώλεια εισοδήματος των κτηνοτρόφων.

    Πιο συγκεκριμένα, ο Ηλείος βουλευτής επισημαίνει στην ερώτησή του, με αφορμή την εμφάνιση μεμονωμένων κρουσμάτων και στην Ηλεία, ότι η εφαρμογή της απόφασης για τη θανάτωση ολόκληρου του κοπαδιού, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, όταν εμφανιστεί ένα περιστατικό ζώου που έχει μολυνθεί, δεν οδηγεί μόνο στην απώλεια του ζωικού κεφαλαίου, αλλά και του εισοδήματος που έχουν οι κτηνοτρόφοι από αυτό. Με άλλα λόγια οι κτηνοτρόφοι δεν χάνουν μόνο τα ζώα του κοπαδιού τους, αλλά και το εισόδημα που τους έδιναν από την παραγωγή γάλακτος, το εισόδημα από την παραγωγική ικανότητα των ζώων κλπ.

    Επομένως, δεν τίθεται μόνο ζήτημα αποζημίωσης των κτηνοτρόφων, η οποία θα πρέπει να είναι άμεση, αλλά και ζήτημα κάλυψής τους για την απώλεια εισοδήματος που τη συνοδεύει. Επιπλέον, απαιτείται ενίσχυση των κτηνοτρόφων, ώστε να μπορέσουν να καλύψουν και τις ανάγκες εκτροφής των ζώων, από την στιγμή της αγοράς του νέου ζωικού κεφαλαίου, μέχρι αυτό να φτάσει σε παραγωγική και αναπαραγωγική ηλικία.

    Για τους λόγους αυτούς καλεί τον υπουργό να απαντήσει:

    Πότε θα αρχίσει να καταβάλλεται η αποζημίωση για τα σφαγιασθέντα ζώα, σε τι ύψος θα ανέρχεται και τι θα καλύπτει;

    Είναι στις προθέσεις του υπουργείου να καλυφθεί η απώλεια εισοδήματος των κτηνοτρόφων που θα σφαγιασθούν τα ζώα τους, μέχρι να μπορέσουν να αγοράσουν νέα και μέχρι αυτά να φτάσουν σε παραγωγική και σε αναπαραγωγική ηλικία, πώς θα υπολογιστεί αυτή και πότε θα δοθεί.

    Πέρα από την απώλεια εισοδήματος, θα προβλεφθεί και με ποιο τρόπο η ενίσχυση των κτηνοτρόφων, ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στα έξοδα της εκτροφής των νέων ζώων που θα αγοράσουν μέχρι αυτά να μπορέσουν να είναι παραγωγικά;

    Πέραν των παραπάνω ζητημάτων που απασχολούν τους κτηνοτρόφους της Ηλείας που αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της πανώλης των αιγοπροβάτων, ο Μιχάλης Κατρίνης θέτει επιπλέον και το ζήτημα των κτηνοτρόφων που έχουν υποστεί τις συνέπειες των φυσικών καταστροφών, με αποτέλεσμα να μην μπορούν ούτε να βοσκήσουν τα ζώα τους, ούτε να τα μετακινήσουν σε πιο εύφορους βοσκοτόπους λόγω της απαγόρευσης που ισχύει.

    Σε αυτή την περίπτωση, ο Ηλείος βουλευτής ζητά από τον αρμόδιο υπουργό να απαντήσει, εάν υπάρχει η πρόθεση από πλευράς υπουργείου να διαθέσει ζωοτροφές σε αυτούς τους κτηνοτρόφους ή να τους χορηγήσει επιδότηση για την αγορά ζωοτροφών, ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν τα κοπάδια τους.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Λασίθι: Επεισόδιο μεταξύ κτηνοτρόφων για τα σύνορα βοσκοτόπων - Ένας επιτέθηκε με μπουνιές, ο άλλος με μαχαίρι
    Λασίθι: Επεισόδιο μεταξύ κτηνοτρόφων για τα σύνορα βοσκοτόπων - Ένας επιτέθηκε με μπουνιές, ο άλλος με μαχαίρι

    Επεισόδιο μεταξύ δύο κτηνοτρόφων για τα σύνορα των βοσκοτόπων σημειώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης στο Λασίθι και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή Σίτανος.

    Σύμφωνα με το cretalive, οι δύο άνδρες διαπληκτίστηκαν, με τον 35χρονο από χωριό του Μυλοποτάμου να φέρεται να χτύπησε τον 69χρονο στο πρόσωπο με μπουνιές, προκαλώντας του κάταγμα στη μύτη, με τον έτερο κτηνοτρόφο να φέρεται να απάντησε βγάζοντας μαχαίρι, με το οποίο τραυμάτισε τον 35χρονο.

    Λασίθι: Μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο και οι δύο -Συνελήφθη ο 69χρονος

    Οι δύο άνδρες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, με τις Αρχές να προχωρούν στη σύλληψη του 69χρονου.

    Όσον αφορά την κατάσταση του 35χρονου, νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στο Βενιζέλειο νοσοκομείο.

    Πηγή: Ιefimerida.gr

  • Αιτωλοακαρνανία: «Μάστιγα» οι επιθέσεις λύκων για τους κτηνοτρόφους
    Αιτωλοακαρνανία: «Μάστιγα» οι επιθέσεις λύκων για τους κτηνοτρόφους

    Τι προτείνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Προδρομιτών Ξηρομέρου

    Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Προδρομιτών Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας «ο Άγιος Ιωάννης» κατανοώντας την αγωνία και την απελπισία στην οποία έχουν περιέλθει οι κτηνοτρόφοι αιγοπροβάτων από την καταστροφική επιδρομή λύκων στα κοπάδια τους προβαίνει σε προτάσεις που θα διασφαλίσουν την ασφάλεια των κοπαδιών.

    Αναφέρει η σχετική ανακοίνωση:

    «Η ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή των λύκων έχει σαν συνέπεια την εύρεση τροφής που μεταξύ άλλων είναι τα αιγοπρόβατα. Η οικονομική ζημιά σε κάθε κτηνοτρόφο είναι μεγάλη και απρόβλεπτη.

    Για την επίλυση του προβλήματος αυτού ο Σύλλογος προτείνει την επιδότηση 100% της αγοράς και εκτροφής καθαρόαιμου ελληνικού ποιμενικού σκύλου ο οποίος είναι ο μοναδικός που μπορεί και προφυλάσσει τα κοπάδια αιγοπροβάτων από το άγριο σαρκοφάγο ζώο που είναι ο λύκος .

    Προτείνεται δε ο κάθε κτηνοτρόφος που φέρει άδεια ίδρυσης και λειτουργίας να μπορεί να επιδοτηθεί 100% για αγορά 2 ποιμενικών σκύλων επιδοτώντας ανά έτος και την τροφή τους χωρίς να επιβαρύνεται ο κτηνοτρόφος.

    Το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων λόγω της σοβαρότητας του θέματος πρέπει άμεσα να προβεί στις πρέπουσες ενέργειες για την επίλυση του τόσο μεγάλου προβλήματος».

    Πηγή: AgrinioNews.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch