Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου 2022 19:44

Συστάσεις ευρωβουλευτών για αλλαγές στη μεταφορά ζώων

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Μετά από 18 μήνες σχετικής έρευνας, οι ευρωβουλευτές ανακοίνωσαν ότι ζητούν την καλή μεταχείριση των ζώων κατά τη μεταφορά τους.

Η αρμόδια εξεταστική επιτροπή του Κοινοβουλίου, η οποία συστάθηκε τον Ιούνιο του 2020 για να διερευνήσει καταγγελίες περί παραβιάσεων των ευρωπαϊκών κανόνων για τη μεταφορά ζώων, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι διατάξεις της ΕΕ στον τομέα αυτό δεν τηρούνται πάντοτε στα κράτη μέλη και δεν λαμβάνουν πλήρως υπόψη τις διαφορετικές ανάγκες των ζώων.

Όπως επισημαίνει η Επιτροπή, οι πιο προφανείς παραβιάσεις περιλαμβάνουν την έλλειψη χώρου, νερού ή τροφής για τα μεταφερόμενα ζώα, τη μεταφορά ζώων όταν αυτό κρίνεται ακατάλληλο, αλλά και τον υπερπληθυσμό. Χρησιμοποιούνται δε ακατάλληλα οχήματα, ενώ οι μεταφορές πραγματοποιούνται ενίοτε σε ακραίες θερμοκρασίες και με παρατεταμένη διάρκεια ταξιδίου.

Για την αντιμετώπιση της κατάστασης, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν συστάσεις την Πέμπτη (20/1) με 557 ψήφους υπέρ, 55 ψήφους κατά και 78 αποχές. Παράλληλα, καλούν την Επιτροπή και τις χώρες της ΕΕ να εντείνουν τις προσπάθειές τους για τον σεβασμό της καλής μεταχείρισης των ζώων κατά τη μεταφορά τους, να επικαιροποιήσουν τους ευρωπαϊκούς κανόνες και να διορίσουν Επίτροπο της ΕΕ αρμόδιο για την καλή μεταχείριση των ζώων.

Περιορισμός του χρόνου μεταφοράς και εξασφάλιση επαρκούς άνεσης

Ο χρόνος ταξιδίου των ζώων που προορίζονται για σφαγή δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις οκτώ ώρες, ενώ οι ευρωβουλευτές ζητούν τα ζώα που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο της κύησης να μην μεταφέρονται για περισσότερο από τέσσερις ώρες. Οι μη απογαλακτισμένοι μόσχοι ηλικίας κάτω των τεσσάρων εβδομάδων δεν θα πρέπει να μεταφέρονται, κατά την άποψή τους, εκτός από κτηνοτρόφους και σε απόσταση μικρότερη των 50 χιλιομέτρων.

Οι ευρωβουλευτές επιθυμούν τη χρήση καμερών κλειστού κυκλώματος (CCTV) στα οχήματα μεταφοράς ζώων, ιδίως για τη φόρτωση και εκφόρτωσή τους. Οι εθνικές αρχές θα πρέπει να εγκρίνουν σχέδια μετακινήσεων ζώων μόνον εάν η θερμοκρασία προβλέπεται να κυμαίνεται μεταξύ 5° και 30° Κελσίου. Η θερμοκρασία, η υγρασία και τα επίπεδα αμμωνίας στα οχήματα θα πρέπει επίσης να καταγράφονται.

«Φρένο» στις εξαγωγές ζώων

Οι ευρωβουλευτές επικρίνουν το γεγονός ότι δεν υπάρχει σύστημα ελέγχου για τη μεταφορά ζώων σε τρίτες χώρες. Απαιτούν από τα κράτη μέλη να επιθεωρούν όλες τις αποστολές προς τρίτες χώρες, ώστε να διασφαλίζεται ότι τα ζώα τρέφονται και ενυδατώνονται, ότι οι συσκευές κατανάλωσης λειτουργούν σωστά, αλλά και ότι διαθέτουν επαρκή χώρο. Οι εξαγωγές ζώντων ζώων θα πρέπει να εγκρίνονται μόνον εφόσον συμμορφώνονται με τα ευρωπαϊκά πρότυπα καλής μεταχείρισης των ζώων.

Δηλώσεις

Ο συνεισηγητής Daniel Buda (ΕΛΚ, Ρουμανία) δήλωσε: «Η καλή μεταχείριση των ζώων κατά τη μεταφορά τους είναι μη διαπραγματεύσιμη και θα πρέπει να τηρείται έως ότου τα ζώα φθάσουν στον τελικό προορισμό τους. Η μεταφορά ζώντων ζώων πρέπει να συνεχιστεί, τόσο στα κράτη μέλη όσο και σε τρίτες χώρες, τηρώντας παράλληλα τα υψηλότερα πρότυπα καλής μεταχείρισης των ζώων. Είναι σημαντικό για την οικονομία της ΕΕ και για την οικονομική επιβίωση των αγροτώνν μας».

Η συνεισηγήτρια Isabel Carvalhais (Σοσιαλιστές, Πορτογαλία) πρόσθεσε: «Η σωστή μεταχείριση των ζώων αποτελεί εμβληματικό ζήτημα για το Κοινοβούλιο. Η μεταφορά ζώντων ζώων αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του ζητήματος της καλής μεταχείρισής τους στην ΕΕ, το οποίο διερευνήσαμε σε βάθος και με μεγάλη προσήλωση στην αρμόδια εξεταστική επιτροπή. Πρέπει να επενδύσουμε σε περισσότερες και καλύτερες λύσεις για τη μείωση της ανάγκης μεταφοράς ζώων, ωστόσο, θα πρέπει να έχουμε κατά νου την κοινωνική διάσταση αυτού που προτείνουμε και τον τρόπο με τον οποίο αυτό θα επηρεάσει τους ανθρώπους».

Πηγή: Agrotypos.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου 2022 11:45

Σχετικά Άρθρα

  • Πλημμύρες στη Νιγηρία: Κροκόδειλοι και φίδια διέφυγαν από μεγάλο ζωολογικό κήπο
    Πλημμύρες στη Νιγηρία: Κροκόδειλοι και φίδια διέφυγαν από μεγάλο ζωολογικό κήπο

    Το 80% των άγριων ζώων που φιλοξενούνταν στον Ζωολογικό Κήπο Σάντα Κιαρίμι, όπως λιοντάρια, βουβάλια και στρουθοκάμηλοι, παρασύρθηκαν από τα νερά και πνίγηκαν

    Κροκόδειλοι και φίδια διέφυγαν από έναν μεγάλο ζωολογικό κήπο μετά τις πλημμύρες που έπληξαν τη βόρεια Νιγηρία, προειδοποίησαν σήμερα οι τοπικές αρχές.
    Το 80% των άγριων ζώων που φιλοξενούνταν στον Ζωολογικό Κήπο Σάντα Κιαρίμι, όπως λιοντάρια, βουβάλια και στρουθοκάμηλοι, παρασύρθηκαν από τα νερά και πνίγηκαν. Όμως «κάποια επικίνδυνα ζώα, όπως κροκόδειλοι και φίδια, μεταφέρθηκαν στις κοινότητές μας», ανέφεραν οι αρχές της Πολιτείας Μπόρνο, προτρέποντας τους κατοίκους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
    Οι πλημμύρες ξεκίνησαν όταν ένα φράγμα υπερχείλισε λόγω της σφοδρής βροχόπτωσης. Χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
    Η καταστροφή έπληξε και άλλες υποδομές στην πόλη Μαϊντουγκούρι, όπως το ταχυδρομείο και ένα πανεπιστημιακό νοσοκομείο, ανέφερε το γραφείο του προέδρου της Νιγηρίας Μπόλα Τινούμπου. Η προεδρία κάλεσε τους κατοίκους να εκκενώσουν τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο.
    «Ο πρόεδρος Τινούμπου εκφράζει τα βαθύτατα συλλυπητήριά του στην κυβέρνηση και τον λαό της Πολιτείας, ιδιαίτερα στις οικογένειες που έχασαν τα μέσα επιβίωσής τους λόγω της καταστροφής που προκλήθηκε από την υπερχείλιση του Φράγματος Αλάου», πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας ότι θα καλυφθούν οι ανθρωπιστικές ανάγκες των πληγέντων.

    Από τις πλημμύρες στη βορειοανατολική Νιγηρία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 49 άνθρωποι τον περασμένο μήνα. Το 2022, οι νεκροί από τις πλημμύρες έφτασαν τους 600.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Φωτιά στην Αττική: Μάχη να σωθούν τα ζώα από τα πύρινα μέτωπα - Δραματικές εκκλήσεις στα social
    Φωτιά στην Αττική: Μάχη να σωθούν τα ζώα από τα πύρινα μέτωπα - Δραματικές εκκλήσεις στα social

    Σε ετοιμότητα χώροι για τα ζώα - «Μην εγκαταλείπετε τα κατοικίδιά σας»

    Ώρες αγωνίας ζουν οι κάτοικοι της βορειοανατολικής Αττικής, καθώς η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής (11/8) στον Βαρνάβα έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
    Σε ετοιμότητα βρίσκονται και χώροι για τα ζώα. Στο υπουργείο Εσωτερικών λειτούργησε από την Ειδική Γραμματεία Ζώων Συντροφιάς συντονιστικό κέντρο για τα ζώα που βρίσκονται σε κίνδυνο στην ευρύτερη περιοχή του Βαρνάβα, στην Αττική, που πλήττονται από τις πυρκαγιές. Οι πολίτες, όπως αναφέρει το υπουργείο, μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 213 1361085 και 213 1361033. Επίσης, στον Δήμο Μαραθώνα και στον Δήμο Διονύσου λειτούργησαν χώροι υποδοχής ζώων σε κίνδυνο καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας στο Δημαρχείο Γραμματικού, στο Γήπεδο Μπάσκετ Γραμματικού και στο γήπεδο ποδοσφαίρου της Άνοιξης.
    Κατά τη διάρκεια ζωντανής σύνδεσης από τη Νέα Πεντέλη, ο ρεπόρτερ του Star Άρης Λάμπος είδε έναν άσπρο σκύλο εμφανώς ταλαιπωρημένο και τρομαγμένο, ο οποίος σε μερικά σημεία είχε καεί από τη φωτιά, και έσπευσε να τον πάρει στην αγκαλιά του και να τον μεταφέρει σε ασφαλές σημείο. Ο σκύλος, που είχε λουράκι, έχει χαθεί προφανώς μέσα στον πανικό να εκκενωθεί η περιοχή, και τριγυρνούσε μόνος και αβοήθητος μέσα στους πυκνούς καπνούς.
    Δραματικές εκκλήσεις στα social

    «Μην εγκαταλείπετε τα κατοικίδιά σας» γράφουν στα social, αναρτώντας παράλληλα φωτογραφίες ζώων τα οποία αναζητούν απεγνωσμένα οι πολίτες.
    skilos7
    skilos5
    skiloas4
    skilos3
    skilo
    skilos1
    skilos2
    Πηγή: Protothema.gr
  • Σχέδιο αποστολής απειλούμενων ειδών στη Σελήνη - Οι προκλήσεις
    Σχέδιο αποστολής απειλούμενων ειδών στη Σελήνη - Οι προκλήσεις

    Ένα φιλόδοξο σχέδιο για την τοποθέτηση απειλούμενων ειδών στη Σελήνη, αποκάλυψαν επιστήμονες σε μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό BioScience.

    Η σεληνιακή αποθηκευτική εγκατάσταση θα μας επέτρεπε να διατηρήσουμε δείγματα από τα πιο απειλούμενα είδη ζώων στη Γη, φυλάσσοντάς τα μακριά από τους κινδύνους του δικού μας πλανήτη, υποστηρίζουν οι επιστήμονες.

    Αυτός θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος να διατηρήσουμε ένα μακροχρόνιο αρχείο των ζώων που μπορεί να χάσουμε στη Γη, τα οποία θα «κρυοσυντηρηθούν» για να διατηρηθούν σε χρήσιμη κατάσταση, σημειώνει ο Independent.

    Γιατί στη Σελήνη

    Μια τέτοια εγκατάσταση, όπως σημειώνει η επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τη Mary Hagedorn του Εθνικού Ινστιτούτου Ζωολογικών Κήπων και Βιολογίας Διατήρησης του Smithsonian, θα ήταν καλό να βρίσκεται στις περιοχές κοντά στους πόλους της Σελήνης, οι οποίες παραμένουν μόνιμα στη σκιά. Οι θερμοκρασίες εκεί παραμένουν κάτω από τους -196 βαθμούς Κελσίου, έτσι ώστε η εγκατάσταση να λειτουργεί σαν ψυγείο και να επιτρέπει την μακροπρόθεσμη αποθήκευση των βιολογικών δειγμάτων.

    Η αποθήκευση στη Σελήνη θα σήμαινε ότι δεν θα χρειαζόταν ανθρώπινη παρέμβαση ή μια συνεχής πηγή ενέργειας για να διατηρείται η εγκατάσταση δροσερή. Αυτά είναι δύο από τις κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζει οποιοσδήποτε παρόμοιος αποθηκευτικός χώρος στη Γη.

    Επιπλέον, η εγκατάσταση θα ήταν ασφαλής από άλλους κινδύνους, όπως οι φυσικές καταστροφές, η κλιματική αλλαγή και οι γεωπολιτικές συγκρούσεις.

    Αρχικά, η εγκατάσταση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη φύλαξη δειγμάτων δέρματος ζώων που περιλαμβάνουν ινοβλαστικά κύτταρα. Η ομάδα έχει ήδη αρχίσει να σχεδιάζει πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει αυτό με δείγματα του ψαριού Asterropteryx semipunctatus, ενός είδους γωβιού, που θα χρησιμοποιηθεί ως παράδειγμα και δοκιμή.

    Τα προβλήματα

    Οι ερευνητές σημειώνουν ότι υπάρχουν πολλές προκλήσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα στο σχέδιο. Σε αυτές περιλαμβάνονται η ασφαλής μεταφορά των δειγμάτων στο διάστημα και στη Σελήνη, η προστασία τους από την ακτινοβολία και η συνεργασία χωρών και οργανισμών από όλο τον κόσμο για την κατασκευή και τη μετέπειτα προστασία της εγκατάστασης.

    Σημειώνουν όμως ότι η δράση είναι απαραίτητη παρά τις προκλήσεις αυτές, καθώς «οι απειλές εξαφάνισης επιταχύνονται ταχύτερα από την ικανότητά μας να σώσουμε αυτά τα είδη στο φυσικό τους περιβάλλον», όπως γράφουν στη μελέτη.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Μήνυμα Φρέντι Μπελέρη με υπονοούμενα από το Στρασβούργο - «Ευρώπη σημαίνει ελευθερία, υπερηφάνεια, αξιοπρέπεια»
    Μήνυμα Φρέντι Μπελέρη με υπονοούμενα από το Στρασβούργο - «Ευρώπη σημαίνει ελευθερία, υπερηφάνεια, αξιοπρέπεια»

    Πρεμιέρα στα νέα του καθήκοντα ως ευρωβουλευτής έκανε την Τρίτη (16/7) ο Φρέντι Μπελέρης, ο οποίος είναι εκτός των αλβανικών φυλακών με πενθήμερη άδεια.

    Στην πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση της Ολομέλειας οι 720 νέοι ευρωβουλευτές επανεξέλεξαν την πρόεδρο του Σώματος, Ρομπέρτα Μέτσολα, ευρωβουλευτή του ΕΛΚ από τη Μάλτα, η οποία εξελέγη πρόεδρος για τα επόμενα 2,5 χρόνια.

    Το μήνυμα Μπελέρη

    Στο Στρασβούργο βρέθηκαν όλοι οι Έλληνες ευρωβουλευτές αλλά «τα φώτα έκλεψε» ο Φρέντι Μπελέρης που κατάφερε να έρθει στην Σύνοδο της Ολομέλειας με άδεια από τις αλβανικές φυλακές. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, έστειλε το πρώτο του μήνυμα μέσω facebook αφήνοντας σαφή υπονοούμενα στις αλβανικές Αρχές και στη κυβέρνηση Ράμα γράφοντας: «Ευρώπη σημαίνει ελευθερία, υπερηφάνεια, αξιοπρέπεια. Σημαίνει υπόσχεση για μια καλύτερη ζωή».

    Η ανάρτηση του Φρ. Μπελέρη

    «Σήμερα, ανέλαβα και επίσημα καθήκοντα ως Ευρωβουλευτής. Μια στιγμή που με γεμίζει με μεγάλη υπερηφάνεια και συγκίνηση.

    Ευρώπη σημαίνει ελευθερία, υπερηφάνεια, αξιοπρέπεια. Σημαίνει υπόσχεση για μια καλύτερη ζωή. Για το ευρωπαϊκό όνειρο που πρέπει να δυναμώσει ξανά θα εργαστώ με όλη μου την ψυχή.

    Σήμερα, ξεκινάμε μαζί και ξεκινάμε δυνατά!

    Για όσα τράβηξα και άντεξα χάρη στη στήριξη σας τους τελευταίους 15 μήνες, για την μεγάλη ευθύνη που μου δώσατε με τη ψήφο σας, αλλά και για όλα αυτά που έχουμε μπροστά μας και πρέπει να πετύχουμε».

    Πηγή: ethnos.gr

  • Καμπανάκι για τα υπό εξαφάνιση ζώα και φυτά – Η προστασία μόλις του 1,2% της Γης αρκεί για να σωθούν
    Καμπανάκι για τα υπό εξαφάνιση ζώα και φυτά – Η προστασία μόλις του 1,2% της Γης αρκεί για να σωθούν

    Οι Φιλιππίνες, η Βραζιλία, η Ινδονησία, η Μαδαγασκάρη και η Κολομβία φιλοξενούν συνολικά περισσότερο από το ήμισυ των «περιοχών προτεραιότητας διατήρησης»

    Η προστασία μόλις του 1,2% της επιφάνειας της Γης θα ήταν αρκετή για να αποτραπεί η εξαφάνιση των πιο απειλούμενων ειδών στον κόσμο, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

    Ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Science διαπίστωσε ότι η στοχευμένη επέκταση των προστατευόμενων περιοχών στην στεριά θα ήταν αρκετή για να αποτραπεί η εξαφάνιση χιλιάδων θηλαστικών, πτηνών, αμφίβιων και φυτών που βρίσκονται πιο κοντά στον αφανισμό.

    Από την Αργεντινή έως την Παπούα Νέα Γουινέα, η ομάδα των ερευνητών εντόπισε 16.825 περιοχές που θα πρέπει να τεθούν κατά προτεραιότητα υπό προστασία τα επόμενα πέντε χρόνια, ώστε να αποτραπεί η επικείμενη εξαφάνιση ζώων και φυτών που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο.

    Ο Δρ Eric Dinerstein, της περιβαλλοντικής οργάνωσης Resolve και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε ότι η ομάδα προσπαθούσε να εντοπίσει τα σπανιότερα είδη στον κόσμο με μικρές περιοχές εξάπλωσης. Ως παράδειγμα, μάλιστα, χρησιμοποίησαν τον κάκτο πεγιότ, του οποίου η εναπομένουσα περιοχή εξάπλωσης μπορεί να περιορίζεται σε μικρά τμήματα της ερήμου Τσιουαουάουα στη Βόρεια Αμερική.

    «Η πλειονότητα των ειδών στη Γη θεωρούνται σπάνια, καθώς είτε κατανέμονται σε εξαιρετικά περιορισμένες περιοχές είτε εμφανίζονται σε πολύ χαμηλές πυκνότητες πληθυσμού, ή και τα δύο ταυτόχρονα», δήλωσε ο Δρ Eric Dinerstein.

    Δεν αρκεί μόνο η επέκταση των προστατευόμενων περιοχών

    Η μελέτη αυτή επικεντρώνεται στον τρόπο, με τον οποίο μπορούν να αποτραπούν οι επικείμενες εξαφανίσεις και όχι σε όλα όσα θα χρειάζονταν για την αποκατάσταση της φύσης στη Γη.

    Οι επιστήμονες τονίζουν ότι πέρα από την επέκταση των προστατευόμενων περιοχών χρειάζονται και άλλες ενέργειες για να αποτραπεί η καταστροφή της βιοποικιλότητας και να διατηρηθούν οικοσυστήματα ζωτικής σημασίας για τις ανθρώπινες κοινωνίες.

    Το 2020, οι ερευνητές εντόπισαν το μισό της χερσαίας επιφάνειας της Γης που, αν προστατευόταν, θα μπορούσε να αντιστρέψει την απώλεια της βιοποικιλότητας και να ενισχύσει τη φυσική απομάκρυνση του άνθρακα.

    Από τις περιοχές που εντοπίστηκαν, τις οποίες οι συγγραφείς ονόμασαν «περιοχές προτεραιότητας διατήρησης», το 38% βρίσκεται σε απόσταση 1,5 μιλίου (2,5 χλμ.) από μια υπάρχουσα προστατευόμενη περιοχή, γεγονός που υποδηλώνει ότι θα μπορούσαν να αποτελέσουν ενέργειες με σχετικά άμεσα και θετικά αποτελέσματα για τη διατήρηση.

    Οι Φιλιππίνες, η Βραζιλία, η Ινδονησία, η Μαδαγασκάρη και η Κολομβία φιλοξενούν συνολικά περισσότερο από το ήμισυ αυτών των περιοχών.

    Αποτυχία των κυβερνήσεων να διαφυλάξουν τις περιοχές με βιοποικιλότητα

    Το 2022, οι κυβερνήσεις δεσμεύτηκαν να προστατεύσουν το 30% του πλανήτη για τη φύση, στο πλαίσιο των στόχων του ΟΗΕ για τη βιοποικιλότητα. Σύμφωνα με τον Οργανισμό, το 16,6% της επιφάνειας της Γης και των εσωτερικών υδάτων του πλανήτη προστατεύεται ήδη, ενώ πολλές κυβερνήσεις βρίσκονται στη διαδικασία να αποφασίσουν πού θα επεκτείνουν τις προστατευόμενες περιοχές.

    Mόνο το 7% των νέων προστατευόμενων περιοχών μεταξύ 2018 και 2023 επικαλύπτονταν με τις περιοχές προτεραιότητας διατήρησης

    Ωστόσο, η μελέτη διαπίστωσε ότι οι κυβερνήσεις συχνά αποτυγχάνουν να διαφυλάξουν τις περιοχές που χρειάζονται επειγόντως προστασία. Οι συγγραφείς εκτίμησαν ότι μόλις το 7% των νέων προστατευόμενων περιοχών μεταξύ 2018 και 2023 φιλοξενούσαν τα πιο απειλούμενα είδη.

    «Παρά τις πρόσφατες συζητήσεις για την εξαφάνιση των ειδών, την κρίση της βιοποικιλότητας και το τι πρέπει να κάνουμε, μόνο το 7% των νέων προστατευόμενων περιοχών μεταξύ 2018 και 2023 επικαλύπτονταν με τις περιοχές προτεραιότητας διατήρησης», επισήμανε ο Δρ Eric Dinerstein.

    Και πρόσθεσε: “Είναι σχεδόν σαν οι χώρες να χρησιμοποιούν έναν αλγόριθμο αντίστροφης επιλογής και να επιλέγουν τις μη σπάνιες περιοχές για να τις προσθέσουν στις παγκόσμιες περιοχές υπό προστασία. Το μήνυμα αυτής της μελέτης είναι πως πρέπει να αναβαθμίσουμε σημαντικά τις προσπάθειές μας την επόμενη πενταετία και αυτό είναι εφικτό».

    Η προστασία των περιοχών που εντόπισαν οι ερευνητές θα κόστιζε 29 – 46 δισ. δολάρια (23- 36 δισ. λίρες) τα επόμενα πέντε χρόνια και θα κάλυπτε 1,6 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα (630.000 τετραγωνικά μίλια). Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθει μέσω ενός συνδυασμού αγοράς γης, επέκτασης των δικαιωμάτων και των τίτλων ιδιοκτησίας των αυτόχθονων πληθυσμών, καθώς και δημιουργίας προστατευόμενων περιοχών σε κρατική γη.

    Η μελέτη συνέκρινε παγκόσμια δεδομένα για θηλαστικά, πτηνά, ερπετά, αμφίβια και φυτά με τις ήδη υπάρχουσες προστατευόμενες περιοχές, χρησιμοποιώντας δορυφορική ανάλυση για να εντοπίσει τα εναπομείναντα ενδιαιτήματα για τα απειλούμενα είδη.

    Οι περισσότερες από τις περιοχές που εντοπίστηκαν για επείγουσα προστασία βρίσκονταν στις τροπικές περιοχές, αλλά εντοπίστηκαν επίσης βοσκοτόπια, εύκρατα πλατύφυλλα δάση και τούνδρες.

    Ο καθηγητής Neil Burgess, ο οποίος είναι επικεφαλής επιστήμονας του Κέντρου Παρακολούθησης της Παγκόσμιας Διατήρησης του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ, το οποίο είναι υπεύθυνο για την παρακολούθηση της παγκόσμιας προόδου όσον αφορά την επέκταση των προστατευόμενων περιοχών, δήλωσε ότι η έρευνα είναι χρήσιμη για να γίνουν άμεσα δράσεις επί του θέματος.

    Η έρευνα αποτελεί μια σημαντική υπενθύμιση “ότι η επίτευξη κάλυψης 30% με προστατευόμενες και διατηρητέες περιοχές από μόνη της δεν είναι αρκετή και ότι η τοποθεσία, η ποιότητα και η αποτελεσματικότητα αυτών των προστατευόμενων και διατηρητέων περιοχών θα καθορίσουν κατά πόσο θα εκπληρώσουν το ρόλο τους στην προσπάθεια για την αναχαίτιση της απώλειας βιοποικιλότητας», κατέληξε ο καθηγητής Neil Burgess.

    Πηγή: In.gr
  • Οι 21 νέοι Ευρωβουλευτές 2024: Δείτε ποιοι είναι - Πόσους σταυρούς έλαβαν
    Οι 21 νέοι Ευρωβουλευτές 2024: Δείτε ποιοι είναι - Πόσους σταυρούς έλαβαν

    Μεγάλος νικητής των ευρωεκλογών 2024, η αποχή. Όλοι οι Ευρωβουλευτές που εκλέγονται.

    Με μεγάλο νικητή των Ευρωεκλογών 2024, την αποχή, η Νέα Δημοκρατία επικράτησε με μεγάλες απώλειες συγκεντρώνοντας ποσοστό 28,31% στο 99,99% της ενσωμάτωσης.

    Στη δεύτερη θέση βρέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με 14,92%, στην τρίτη το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής με 12,79%, ενώ η Ελληνική Λύση με 9,30% κέρδισε τη «μάχη» με το ΚΚΕ (%) για την τέταρτη θέση.

    Από έναν ευρωβουλευτή εκλέγουν επίσης η Νίκη, η Πλεύση Ελευθερίας και η Φωνή Λογικής, της Αφροδίτης Λατινοπούλου.

    Ποιοι εκλέγονται από κάθε κόμμα

    ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Αυτιάς Γεώργιος 304.937, Μεϊμαράκης Ευάγγελος-Βασίλειος 255.860, Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη Ελισσάβετ (Ελίζα) 242.391, Μπελέρης Διονύσιος-Φρέντης 234.024, Μελέτη Ελεονώρα 170.297, Κεφαλογιάννης Εμμανουήλ 159.246, Τσιόδρας Δημήτριος 154.518.

    ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Αρβανίτης Κωνσταντίνος 151.682, Φαραντούρης Νικόλαος 134.188, Παππάς Νικόλαος 125.545, Κουντουρά Έλενα 112.676.

    ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής: Παπανδρέου Νικόλαος 120.970, Μανιάτης Ιωάννης 106.303, Αρναούτογλου Αθανάσιος (Σάκης) 90.459.

    ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: Φράγκος Εμμανουήλ 108.901, Αλεξανδράκη Γαλάτω 50.494.

    Κ.Κ.Ε.: Νικολάου-Αλαβάνος Λευτέρης 106.406, Παπαδάκης Κωνσταντίνος 104.477.

    ΝΙΚΗ: Αναδιώτης Νικόλαος 41.310.

    ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ-ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ζαχαρία Μαρία 22.739.

    ΦΩΝΗ ΛΟΓΙΚΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΛΑΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ Λατινοπούλου Αφροδίτη 57.895.

    Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τους Ευρωβουλευτές που εκλέγονται και πώς ψήφισε κάθε περιφέρεια μέσα από τον χάρτη του ΥΠΕΣ:

    Θα πρέπει να πατήσετε πάνω στις εκλογικές περιφέρειες, στη συνέχεια να επιλέξετε την περιφέρεια για την οποία θέλετε να δείτε το αποτέλεσμα π.χ Β1' Βορείου Τομέα Αθηνών, έπειτα να επιλέξετε τον Δήμο, πάνω αριστερά πχ. Αμαρουσίου.

    Στη συνέχεια θα πατήσετε το κόμμα το οποίο θέλετε να δείτε και την επιλογή «εκλέγονται».

    eklegontai1 c80c9

    Πηγή: iEidiseis.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI
  • Ευρωεκλογές 2024: Πάνω από 7.500 ευρώ ο μισθός των ευρωβουλευτών - Τι επιδόματα λαμβάνουν
    Ευρωεκλογές 2024: Πάνω από 7.500 ευρώ ο μισθός των ευρωβουλευτών - Τι επιδόματα λαμβάνουν

    Μισθό ύψους 7.853,89 ευρώ (μεικτά 10.075,18) λαμβάνουν κάθε μήνα οι ευρωβουλευτές, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Να σημειωθεί, δε, ότι ενώ τα περισσότερα κράτη μέλη υποχρεώνουν τους ευρωβουλευτές τους να πληρώνουν πρόσθετο εθνικό φόρο, με απόφαση του ΣτΕ, οι Έλληνες ευρωβουλευτές δεν πληρώνουν ούτε φόρο εισοδήματος, ούτε εισφορά αλληλεγγύης.

    Ποια επιδόματα λαμβάνουν

    Έξοδα μετακίνησης

    Οι περισσότερες συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διεξάγονται στις Βρυξέλλες ή στο Στρασβούργο. Στους ευρωβουλευτές επιστρέφεται το πραγματικό αντίτιμο του εισιτηρίου για τη μετάβαση στον τόπο της συνεδρίασης, συνκατ’ αποκοπή αποζημίωση βάσει της απόστασης και της διάρκειας του ταξιδιού που καλύπτει τις υπόλοιπες δαπάνες του ταξιδιού, όπως διόδια αυτοκινητοδρόμου, επιβάρυνση για υπέρβαρες αποσκευές ή τέλη κρατήσεων.

    Για δραστηριότητες εκτός της χώρας εκλογής τους, οι ευρωβουλευτές μπορούν να τύχουν επιστροφής των εξόδων ταξιδίου και στέγασης καθώς και συναφών εξόδων έως και το ποσό των 4.950 ευρώ ετησίως.

    Για τις δραστηριότητες στο κράτος μέλος εκλογής τους, επιστρέφονται μόνο τα μεταφορικά έξοδα με ανώτατο ετήσιο ποσό που καθορίζεται ανά χώρα.

    Ημερήσια αποζημίωση ή «αποζημίωση διαμονής»

    Το Κοινοβούλιο καταβάλλει κατ’ αποκοπή αποζημίωση ύψους 350 ευρώ για την κάλυψη των εξόδων που αφορούν τη στέγασηκαι άλλες συναφείς δαπάνες για κάθε ημέρα που οι ευρωβουλευτές είναι παρόντες στις Βρυξέλλες ή το Στρασβούργο κατά τις επίσημες ημέρες λειτουργίας και συνεδριάσεων.

    Η αποζημίωση καλύπτει τα έξοδα για ξενοδοχείο, γεύματακαι άλλες δαπάνες που συνεπάγεται αυτή η παρουσία. Τις ημέρες που διεξάγονται ψηφοφορίες στην ολομέλεια, εάν οι ευρωβουλευτές χάσουν περισσότερες από τις μισές ονομαστικές ψηφοφορίες, η ανωτέρω αποζημίωση μειώνεται κατά 50%, ακόμη και αν είναι βρίσκονται εκεί.

    Αποζημίωση γενικών εξόδων

    Αποζημίωση 4.886 ευρώ το μήνα καλύπτει το κόστος των κοινοβουλευτικών δραστηριοτήτων των ευρωβουλευτών, όπως είναι τα μισθώματα γραφείων και το κόστος λειτουργίας τους, συνδρομές διαδικτύου, υπολογιστές και τηλέφωνα, καθώς και η διοργάνωση συνεδρίων και εκθέσεων.

    Η αποζημίωση μειώνεται στο μισό για τους ευρωβουλευτές που απουσιάζουν αδικαιολόγητα τις μισές τουλάχιστον ημέρες των συνόδων της Ολομέλειας κατά τη διάρκεια ενός κοινοβουλευτικού έτους, από Σεπτέμβριο έως Αύγουστο.

    Στα επιδόματα υπολογίζονται τα ιατρικά έξοδα (επιστροφή των 2/3 των ιατρικών τους εξόδων), η αποζημίωση λήξης θητείας (μεταβατική αποζημίωση ίση με τον μισθό τους, για έναν μήνα κάθε έτους της θητείας τους) και αλλα δικαιώματα όπως εξοπλισμένα γραφεία τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στο Στρασβούργο και την χρήση των επίσημων οχήματα του Κοινοβουλίου κατά την άσκηση των υπηρεσιακών τους καθηκόντων όταν βρίσκονται σε μία εκ των δύο πόλεων.

    Τι σύνταξη δικαιούνται και πότε

    Οι ευρωβουλευτές έχουν το δικαίωμα σύνταξης γήρατος από την ηλικία των 63 ετών. Η σύνταξη ανέρχεται στο 3,5% του μισθού για κάθε πλήρες έτος άσκησης της θητείας και δεν υπερβαίνει το 70% του μισθού συνολικά. Το κόστος αυτών των συντάξεων καλύπτεται από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Το επικουρικό συνταξιοδοτικό καθεστώς που θεσπίστηκε για τους ευρωβουλευτές το 1989 έπαψε να δέχεται νέα μέλη του τον Ιούλιο του 2009 και εγκαταλείπεται σταδιακά.

    Πηγή: cnn.gr

  • Στην Ηλεία ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Νίκος Παπανδρέου - «Η Ευρώπη παραμένει φάρος της Δημοκρατίας»
    Στην Ηλεία ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Νίκος Παπανδρέου - «Η Ευρώπη παραμένει φάρος της Δημοκρατίας»

    Περιοδεία στον νομό Ηλείας πραγματοποίησε χθες ο Ευρωβουλευτής και εκ νέου υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Νίκος Παπανδρέου. Αρχικά, επισκέφθηκε το Συσκευαστήριο Φράουλας AELIA BERRIES στη Βάρδα Ηλείας και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό «ΕΝΩΣΗ» Παραγωγών Ηλειακού Κάμπου. Τονίζοντας ότι οι νέοι αγρότες και οι μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις χρειάζονται άμεσα στήριξη, ο Νίκος Παπανδρέου ζήτησε τη δύναμη να μεταφέρει τα ζητήματά τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ τους ενημέρωσε και για τα ευρωπαϊκά προγράμματα που τους αφορούν.

    Ο κ. Παπανδρέου επισκέφθηκε επίσης τη Ν.Μ. Αμαλιάδας και τη Ν.Μ. Πύργου, συνομίλησε με τους διοικητές των Νοσοκομείων και εργαζόμενους, και τόνισε την αναγκαιότητα να στηριχθεί το ΕΣΥ με έμψυχο δυναμικό και υλικοτεχνικά μέσα

    Περιήγηση στον Πύργο

    Το μεσημέρι ο υποψήφιος ευρωβουλευτής βρέθηκε στον Πύργο. Τον κ. Παπανδρέου υποδέχτηκε ο αναπληρωτής γραμματέας της Ν.Ε ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ηλείας Βασίλης Φάμελος, ο γραμματέας της Τ.Ο. Πύργου Γιώργος Βαγγόπουλος, καθώς και τοπικά στελέχη του κόμματος.

    Ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με πολίτες και εκπροσώπους φορέων της πόλης και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει μαζί τους για τα τρέχοντα προβλήματα της περιοχής αλλά και τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Στη συνέχεια μετέβη στο Σχολείο Ειδικής Αγωγής “Ηλίανθος ΚΔΑΠ μεΑ”, όπου ενημερώθηκε από το προσωπικό για το έργο του.

    Η περιοδεία του έκλεισε με κεντρική ομιλία στη Βάρδα, όπου αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο των Δήμων και των Περιφερειών στην τοπική ανάπτυξη αλλά και στην αναγκαιότητα της συμμετοχής των πολιτών στις επικείμενες εκλογές. Τόνισε ότι η Ευρώπη, παρά την κρίση που διανύει, παραμένει ένας φάρος Δημοκρατίας, Ευημερίας, Ελευθερίας και Δικαιωμάτων τον οποίο ο κόσμος έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ. Και όλοι αυτοί οι θεσμοί μπορούν να αποδώσουν μόνο αν η κοινωνία συμμετέχει δυναμικά.

    Τέλος, κάλεσε τους πολίτες να συμμετάσχουν στη διαδικασία των ευρωεκλογών, να στηρίξουν το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ και να στείλουν ηχηρό μήνυμα υπέρ της ανάγκης προοδευτικών λύσεων, μέσα από την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών στην χώρα.

    nik papandreou 2

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch