Σάββατο, 29 Ιανουαρίου 2022 18:34

Νέοι κανόνες για τα κτηνιατρικά φάρμακα

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Για την προώθηση της υγείας των ζώων και την καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής.

Αναθεωρημένη νομοθεσία για τα κτηνιατρικά φάρμακα εφαρμόζεται από σήμερα στην ΕΕ, στο πλαίσιο της καταπολέμησης της μικροβιακής αντοχής και της προώθησης της υγείας των ζώων.

Η νομοθεσία αυτή, η οποία εγκρίθηκε πριν από τρία χρόνια, αποτελεί πλέον ακρογωνιαίο λίθο για τη στήριξη της επίτευξης των στόχων που καθορίζονται στο ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης «Μία υγεία» και στη στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» κατά της μικροβιακής αντοχής. Η νομοθεσία ενισχύει επίσης τον ηγετικό ρόλο της ΕΕ σε παγκόσμιο επίπεδο στην αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής.

Χαιρετίζοντας αυτό το σημαντικό βήμα, η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων κ. Στέλλα Κυριακίδου προέβη στην εξής δήλωση: «Η πανδημία του κοροναϊού κατέδειξε την αλληλεξάρτηση της υγείας των ανθρώπων, των φυτών και των ζώων, της περιβαλλοντικής υγείας και της ασφάλειας των τροφίμων. Το πιο σαφές παράδειγμα αυτής της αλληλεξάρτησης είναι η αθόρυβη πανδημία της μικροβιακής αντοχής. Στη στρατηγική μας "Από το αγρόκτημα στο πιάτο" θέσαμε έναν φιλόδοξο στόχο: να μειωθούν κατά το ήμισυ οι συνολικές πωλήσεις αντιμικροβιακών ουσιών στην ΕΕ για τα εκτρεφόμενα ζώα και την υδατοκαλλιέργεια έως το 2030.Με το ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης "Μία υγεία", θέλουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή τη δυνητική υγειονομική κρίση, αντιμετωπίζοντας την υγεία των ανθρώπων, των ζώων και των φυτών ως ένα συνεχές.

Οι νέοι κανόνες θα είναι απαραίτητοι για την επίτευξη αυτού του στόχου. Θα διασφαλίσουν ότι, από σήμερα, οι αντιμικροβιακές θεραπείες για τα ζώα θα χορηγούνται μόνο όταν υπάρχει πραγματική ανάγκη. Με τη νέα νομοθεσία για τις φαρμακούχες ζωοτροφές, η οποία θα απαγορεύσει την προληπτική χρήση και θα περιορίσει την προσθήκη αντιμικροβιακών στις φαρμακούχες ζωοτροφές, οι νέοι κανόνες θα ενισχύσουν σημαντικά την καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής. Ενθαρρύνω όλα τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν τη θέσπιση των κατάλληλων μέτρων και την ύπαρξη των κατάλληλων πόρων, προκειμένου η νομοθεσία να είναι πλήρως λειτουργική σε εθνικό επίπεδο και να καταστεί η εφαρμογή της κοινή επιτυχία».

Πηγή: NeaPaseges.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 29 Ιανουαρίου 2022 14:21

Σχετικά Άρθρα

  • Ακρίβεια και ελλείψεις σε φάρμακα φέρνει το 2025 – Τι προβλέπει ο Εconomist για την παγκόσμια Υγεία
    Ακρίβεια και ελλείψεις σε φάρμακα φέρνει το 2025 – Τι προβλέπει ο Εconomist για την παγκόσμια Υγεία

    Το 2025 φέρνει περισσότερα προβλήματα στην παγκόσμια υγεία - λόγω γήρανσης και κλιματικής αλλαγής, και περισσότερα κέρδη στις φαρμακοβιομηχανίες. Έκθεση του Εconomist Intelligence Unit.

    Χαράς ευαγγέλια για τις φαρμακευτικές εταιρείες και τους επενδυτές στη βιομηχανία ιατρικού τουρισμού φέρνουν οι προβλέψεις του Εconomist Intelligence Unit (ΕUI) για τις τάσεις στην υγεία το 2025.

    Για τους λαούς, ιδίως στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος το μέλλον δεν προβλέπεται τόσο ρόδινο.

    Η «Μονάδα Πληροφοριών» του περιοδικού Economist, που διεξάγει έρευνες επί πληρωμή για επιχειρηματικούς κλάδους ανά χώρα, παρουσιάζει τις προκλήσεις, τις ευκαιρίες και τις τάσεις για τη βιομηχανία της υγείας τη χρονιά που έρχεται. Η ανάλυση απευθύνεται πρωτίστως σε στελέχη του διεθνούς προσοδοφόρου κλάδου των υπηρεσιών ιατροφαρμακευητικής περίθαλψης. Έχει ωστόσο εξαιρετικό ενδιαφέρον για το τι επιφυλάσσει το 2025 στους απλούς πολίτες.

    Οι φτωχοί θα υποφέρουν

    Τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας είναι τα εξής:

    • Οι παγκόσμιες δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη θα ξεπεράσουν τον πληθωρισμό το 2025, με αύξηση σχεδόν 6% σε όρους δολαρίου ΗΠΑ και 1,9% σε πραγματικούς όρους. Το μερίδιο των ιδιωτικών δαπανών, το οποίο υστερούσε σε σχέση με τις δημόσιες δαπάνες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, θα ανακάμψει καθώς ο πληθωρισμός θα υποχωρεί.
    • Με τις δημόσιες δαπάνες υγείας υπό πίεση, τα κράτη δεν θα πετύχουν τους στόχους του ΟΗΕ για καθολική υγειονομική κάλυψη το 2025.
    • Η κλιματική αλλαγή και οι πόλεμοι θα επιβαρύνουν όλο και περισσότερο την ανθρώπινη υγεία.
    • Ο τζίρος της φαρμακοβιομηχανίας θα αυξηθεί κατά 4,7% το 2025, εν μέρει λόγω της υψηλότερης ζήτησης για φάρμακα κατά της παχυσαρκίας και για ψυχοφάρμακα, καθώς και της συνεχιζόμενης ισχύος του δολαρίου.
    • Η συζήτηση για τη ρύθμιση του φαρμακευτικού τομέα θα παραμείνει έντον, στις ΗΠΑ και την ΕΕ, εν μέσω των προσπαθειών για τη συγκράτηση των τιμών και τη βελτίωση του ανταγωνισμού.
    • Οι φαρμακευτικές εταιρείες θα επενδύσουν στη διαφοροποίηση των αλυσίδων εφοδιασμού και στην ενίσχυση της παραγωγικής ικανότητας για να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις φαρμάκων και να αποφύγουν την υπερβολική εξάρτηση από τις κινεζικές εισροές.

    Ο κόσμος γερνάει

    Ένας από τους λόγους που θα αυξηθούν οι δαπάνες υγείας είναι ότι ο πληθυσμός στον ανεπτυγμένο κόσμο, γερνάει. Το 12% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι άνω των 65 ετών, αυξάνοντας τη ζήτηση για υπηρεσίες υγείας. Ωστόσο, σημειώνει ο EUI, οι κυβερνήσεις θα δυσκολευτούν να χρηματοδοτήσουν την περίθαλψη, καθώς οι προϋπολογισμοί «εκτρέπονται στην άμυνα, τις πράσινες επιδοτήσεις και τις δαπάνες υποδομών».

    H EE θα συνεχίσει να παλεύει με ελλείψεις αντιβιοτικών, ινσουλίνης και παυσίπονων

    Οι στόχοι του ΟΗΕ για να έχουν ένα δισεκατομμύριο περισσότεροι άνθρωποι καθολική πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη δεν πρόκειται να επιτευχθούν ούτε το 2025 – έτος ορόσημο.

    Το κόστος για υγειονομική περίθαλψη θα εξακολουθήσει να είναι δυσβάσταχτο για τους φτωχότερους πληθυσμούς, που θα πρέπει να βάζουν βαθιά το χέρι στην μισο-άδεια τσέπη τους, προβλέπει ο ΕΙU

    Iατρικός τουρισμός

    Eνώ περίπου 4,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι – πάνω από τον μισό πληθυσμό της Γης, δεν έχουν πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, ο ανεπτυγμένος κόσμος έχει άλλα προβλήματα.

    Ο ιατρικός τουρισμός θα αποτελέσει σημαντική κινητήρια δύναμη των παγκόσμιων επενδύσεων στον τομέα της υγείας και των φαρμακευτικών προϊόντων το 2025, καθώς οι υψηλές τιμές στη Βόρεια Αμερική και τη Δυτική Ευρώπη αναγκάζουν τους ανθρώπους να ταξιδεύουν στο εξωτερικό για να έχουν πρόσβαση σε φθηνότερη υγειονομική περίθαλψη. Χώρες, όπως η Ταϊλάνδη, η Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μεξικό, στοχεύουν να γίνουν κορυφαίοι προορισμοί για ιατρικό τουρισμό. Παράλληλα όμως ζητούνται πιο αυστηροί κανόνες για την ποιότητα των υπρηεσιών για τους «τουρίστες υγείας», καθώς δεν έιναι λίγα τα περιστατικά επεμβάσεων και θεραπειών που πήγαν στραβά.

    Η Ελλάδα φιλοδοξεί να παίξει ρόλο στον ιατρικό τουρισμό, ιδίως στην ακμάζουσα βιομηχανία της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

    Ακριβότερα φάρμακα και ελλείψεις

    Οι πωλήσεις φαρμάκων θα αυξηθούν σημαντικά σε αξία, κατά 4,7% το 2025 – υποβοηθούμενες από τη ζήτηση για φάρμακα κατά της παχυσαρκίας, θεραπείες ψυχικής υγείας και φάρμακα για την άνοια.

    Παρά τις ρυθμίσεις για έλεγχο των ανατιμήσεων στα φάρμακα, ο ΕUI προβλέπει ότι οι φαρμακοβιομηχανίες θα συνεχίζουν να αυξάνουν τις τιμές.

    Η φαρμακευτική στρατηγική της ΕΕ, που σκόπευε να κάνει πιο ανταγωνιστική την ευρωπαϊκή παραγωγή και πιο προσιτά τα φάρμακα για τους πολίτες έχει μπει σε δεύτερη μοίρα. Η βασική αιτία είναι ο φόβος ότι οι αυστηρότερες ρυθμίσεις θα αποθάρρυναν τους επενδυτές φαρμακοβιομήχανους.

    Το 2025 θα σημαδευτεί επίσης από αναταράξεις στην αλυσίδα εφοδιασμού των φαρμάκων.

    Οι ελλείψεις ορισμένων φαρμάκων για το διαβήτη όπως το Ozempic, αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι το 2025, ενώ η ΕΕ θα συνεχίσει να παλεύει με ελλείψεις αντιβιοτικών, ινσουλίνης και παυσίπονων.

    Oι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Υγεία

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) θα θέσει την κλιματική αλλαγή στο επίκεντρο του 14ου τετραετούς γενικού προγράμματός του, το οποίο ξεκινά το 2025.

    Θα καλέσει τις κυβερνήσεις να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης που προκαλούνται από ακραία καιρικά φαινόμενα: περισσότερα από 3,6 δισεκατομμύρια άτομα εκτιμάται ότι ζουν σήμερα σε περιοχές ιδιαίτερα ευαίσθητες στους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής. Τον Μάρτιο θα διοργανωθεί στην Κολομβία παγκόσμιο συνέδριο για τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία, με την υποστήριξη του ΠΟΥ.

    Παράλληλα, στο πλαίσιο της καμπάνιας «υπόσχεση για το κλίμα 2025» ο οργανισμός Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών θα καλέσει ιδιωτικούς φορείς και εταίρους της κοινωνίας των πολιτών να υποστηρίξουν νέες δεσμεύσεις από τα αναπτυσσόμενα κράτη, στην προσπάθεια η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας να μην ξεπεράσει τον 1,5 βαθμό Κελσίου και να περιοριστούν οι αρνητικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία.

    Πηγή: in.gr

  • Φάρμακα: Το νέο μέτωπο Άδωνι Γεωργιάδη με τον κλάδο – Οι πιέσεις, η έλλειψη μέτρων και ελέγχων
    Φάρμακα: Το νέο μέτωπο Άδωνι Γεωργιάδη με τον κλάδο – Οι πιέσεις, η έλλειψη μέτρων και ελέγχων

    Ανάμεσα σε συμπληγάδες περνά τις τελευταίες ημέρες ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, καθώς έχει πλέον ανοίξει για τα καλά νέο μέτωπο με την αγορά του φαρμάκου.

    Η πολιτική υγείας στον τομέα του φαρμάκου που ακολουθείται από την κυβέρνηση, έχει οδηγήσει τις περισσότερες πολυεθνικές εταιρείες να βρίσκονται απέναντι από το υπουργείο υγείας, καθώς για πρώτη φορά καλούνται να καλύψουν με δικά τους έξοδα 8 στα 10 φάρμακα που σήμερα χορηγούνται στα δημόσια νοσοκομεία.

    Η στρεβλή αυτή πολιτική φαρμάκου που ακολουθείται, απέχει πολύ από τη δυνατότητα που μπορεί να δοθεί στις επιχειρήσεις του κλάδου για ανάπτυξη αλλά και περαιτέρω επενδύσεις στη χώρα μας.

    Αυτό είναι και το επιχείρημα των εκπροσώπων των φαρμακευτικών επιχειρήσεων καθώς επισημαίνουν ότι με τις επιβαρύνσεις που δέχονται οι οποίες αγγίζουν πλέον το 83% των συνολικών τους εσόδων, δεν μπορούν να προγραμματίσουν επιχειρηματικά την επόμενη ημέρα

    Ωστόσο αυτό το συνονθύλευμα πολιτικών αποφάσεων με τις υποχρεωτικές επιστροφές και εκπτώσεις, οδηγεί ενίοτε και στη μη εισαγωγή νέων καινοτόμων φαρμάκων στη χώρα μας. Κάτι που βέβαια θα βλάψει τους Έλληνες ασθενείς οι οποίοι δεν θα έχουν πρόσβαση σε νέες θεραπείες οι οποίες κυκλοφορούν στην υπόλοιπη Ευρώπη.

    Η περιορισμένη χρηματοδότηση τα τελευταία χρόνια

    Αιτία αυτής της στρεβλής πολιτικής που ακολουθείται στο φάρμακο είναι εκτός των άλλων και η περιορισμένη χρηματοδότηση τα τελευταία χρόνια, καθώς τα κονδύλια που διαθέτει η πολιτεία για τα φάρμακα δεν έχουν αυξηθεί εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία. Η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη κινείται στα 2,145 δις ευρώ, ποσό που υπολείπεται πολύ από τις ανάγκες που υπάρχουν σήμερα στη χώρα.

    Όλα αυτά την ώρα που κάθε χρόνο παράγονται και προστίθενται νέες καινοτόμες θεραπείες στο «καλάθι» των φαρμακευτικών επιλογών, οι οποίες προσφέρουν περισσότερα χρόνια ζωής στους ασθενείς, αλλά δεν καλύπτονται οικονομικά από την πολιτεία αφού η δαπάνη παραμένει ίδια.

    Ταυτόχρονα η έλλειψη θεραπευτικών πρωτοκόλλων που να θέτουν κάποια όρια αλλά και κανόνες στη συνταγογράφηση των φαρμάκων, επιβαρύνουν την κατάσταση καθώς ανεξέλεγκτα συνεχίζεται η συνταγογράφηση προς κάθε κατεύθυνση.

    Η στρεβλή εικόνα στην αγορά του φαρμάκου

    Παράλληλα η έλλειψη ελέγχων αλλά και επεξεργασίας των στατιστικών δεδομένων που υπάρχουν σήμερα για τις χρόνιες ασθένειες, φαίνεται ότι συμβάλλουν στο να συνεχίζεται η στρεβλή αυτή εικόνα στην αγορά του φαρμάκου.

    Και όλα αυτά δεν θα είχαν καμία σημασία εάν στο τέλος δεν κινδύνευαν οι ασθενείς - ειδικά με χρόνια και σοβαρά νοσήματα - να βρεθούν χωρίς τις νέες καινοτόμες θεραπείες που διατίθενται στον υπόλοιπο πλανήτη.

    Άλλωστε οι φαρμακευτικές εταιρείες που καλούνται σήμερα να καλύψουν το 83% τις φαρμακευτικής δαπάνης για τα νοσοκομειακά Φάρμακα, εμμέσως πλην σαφώς προειδοποιούν ότι οι μητρικές τους εταιρείες θα τους απαγορεύουν στο μέλλον να εισάγουν στη χώρα μας όλες τις νέες θεραπείες.

    Υπό το πρίσμα αυτό ο Άδωνις Γεωργιάδης αλλά και γενικότερα η κυβέρνηση θα κληθούν να λάβουν αποφάσεις που να φέρουν εξορθολογισμό της φαρμακευτικής πολιτικής, ώστε οι Έλληνες ασθενείς να μπορούν να έχουν πρόσβαση στα φάρμακα που πραγματικά έχουν ανάγκη.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Ηλεία: Άφαντα στα ράφια των φαρμακείων δεκάδες ακριβά φάρμακα για σοβαρές ασθένειες
    Ηλεία: Άφαντα στα ράφια των φαρμακείων δεκάδες ακριβά φάρμακα για σοβαρές ασθένειες

    Οι τιμές αυξήθηκαν οι ελλείψεις παραμένουν - Σπ. Λιβαδάς: « Ασθενείς διακόπτουν ή αλλάζουν θεραπεία».

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Σε φαύλο κύκλο εξελίσσεται το θέμα της έλλειψης φαρμάκων και στην Ηλεία. Από τη μια «σώθηκαν» τα φτηνά φάρμακα στα ράφια των φαρμακείων με την πρόσφατη αύξηση των τιμών τους, από την άλλη παρατηρούνται ξανά αυτή την εποχή σοβαρές ελλείψεις σε ακριβά φάρμακα για δεκάδες ασθένειες που έχουν ως αποτέλεσμα οι ασθενείς είτε να διακόπτουν είτε να αλλάζουν την θεραπεία τους. Ο λόγος; Η αλόγιστη, όπως χαρακτηρίζεται από τους φαρμακοποιούς, εξαγωγή των φαρμάκων από τις φαρμακαποθήκες της χώρας μας, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν οι έλληνες ασθενείς.

    Leivadas Sp

    «Το πρόβλημα των ελλείψεων δεν παρατηρείται στα λεγόμενα φτηνά φάρμακα που αυξήθηκαν πρόσφατα, αλλά σε ακριβά τα οποία δεν έχουν υποκατάστατο, δηλαδή κάποιο γενόσημο» δηλώνει στο ilialive.gr ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηλείας, Σπύρος Λιβαδάς. Φάρμακα που προορίζονται για εκατοντάδες σοβαρές ασθένειες, όπως αναπνευστικό, σακχαρώδη διαβήτη, καρδιολογικές παθήσεις, αντιπηκτικά, νευρολογικές ασθένειες κ.α. βρίσκονται σε σημαντική έλλειψη αναγκάζοντας πολλούς ασθενείς ακόμη και να διακόψουν τη θεραπεία τους. «Υπάρχουν ασθενείς που δεν παίρνουν τα φάρμακά τους, πρέπει να περιμένουν μερικές ημέρες για να τους βρούμε ένα κουτί, και φτάνουν σε σημείο να διακόπτουν ή να αλλάζουν τις θεραπείες τους».

    Γίνεται κατάχρηση εξαγωγών

    Μείζον πρόβλημα, όπως σημειώνει ο κ. Λιβαδάς οι εξαγωγές μεγάλης ποσότητας από τις φαρμακαποθήκες. «Δυστυχώς, τα φάρμακα με το που εισάγονται στη χώρα μας, εξάγονται μαζικά με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται σημαντικές ελλείψεις. Οι εξαγωγές ναι μεν είναι νόμιμες, αλλά γίνεται κατάχρηση και δεν καλύπτονται οι ανάγκες των ελλήνων ασθενών για τους οποίους γίνεται η εισαγωγή των φαρμάκων. Υποτίθεται ότι θα πρέπει να εξάγεται μόνο το πλεόνασμα» τονίζει ο κ. Λιβαδάς και υποστηρίζει ότι η διακοπή των εξαγωγών, έστω για ένα χρονικό διάστημα θα μπορούσε να λειτουργήσει θετικά προς αυτή την κατεύθυνση. «Για μας το ιδανικό θα ήταν να σταματήσει κάθε εξαγωγή φαρμάκου, αλλά υπάρχει η νομοθεσία από την Ε.Ε. την οποία επικαλούνται όσοι κάνουν εξαγωγές. Το υπουργείο όμως έχει τη δυνατότητα να απαγορεύει κάποιες εξαγωγές για φάρμακα απολύτως αναγκαία».

    Φωτογραφία αρχείου: Freepik/EyeEm

  • Πλημμύρες στη Νιγηρία: Κροκόδειλοι και φίδια διέφυγαν από μεγάλο ζωολογικό κήπο
    Πλημμύρες στη Νιγηρία: Κροκόδειλοι και φίδια διέφυγαν από μεγάλο ζωολογικό κήπο

    Το 80% των άγριων ζώων που φιλοξενούνταν στον Ζωολογικό Κήπο Σάντα Κιαρίμι, όπως λιοντάρια, βουβάλια και στρουθοκάμηλοι, παρασύρθηκαν από τα νερά και πνίγηκαν

    Κροκόδειλοι και φίδια διέφυγαν από έναν μεγάλο ζωολογικό κήπο μετά τις πλημμύρες που έπληξαν τη βόρεια Νιγηρία, προειδοποίησαν σήμερα οι τοπικές αρχές.
    Το 80% των άγριων ζώων που φιλοξενούνταν στον Ζωολογικό Κήπο Σάντα Κιαρίμι, όπως λιοντάρια, βουβάλια και στρουθοκάμηλοι, παρασύρθηκαν από τα νερά και πνίγηκαν. Όμως «κάποια επικίνδυνα ζώα, όπως κροκόδειλοι και φίδια, μεταφέρθηκαν στις κοινότητές μας», ανέφεραν οι αρχές της Πολιτείας Μπόρνο, προτρέποντας τους κατοίκους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
    Οι πλημμύρες ξεκίνησαν όταν ένα φράγμα υπερχείλισε λόγω της σφοδρής βροχόπτωσης. Χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
    Η καταστροφή έπληξε και άλλες υποδομές στην πόλη Μαϊντουγκούρι, όπως το ταχυδρομείο και ένα πανεπιστημιακό νοσοκομείο, ανέφερε το γραφείο του προέδρου της Νιγηρίας Μπόλα Τινούμπου. Η προεδρία κάλεσε τους κατοίκους να εκκενώσουν τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο.
    «Ο πρόεδρος Τινούμπου εκφράζει τα βαθύτατα συλλυπητήριά του στην κυβέρνηση και τον λαό της Πολιτείας, ιδιαίτερα στις οικογένειες που έχασαν τα μέσα επιβίωσής τους λόγω της καταστροφής που προκλήθηκε από την υπερχείλιση του Φράγματος Αλάου», πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας ότι θα καλυφθούν οι ανθρωπιστικές ανάγκες των πληγέντων.

    Από τις πλημμύρες στη βορειοανατολική Νιγηρία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 49 άνθρωποι τον περασμένο μήνα. Το 2022, οι νεκροί από τις πλημμύρες έφτασαν τους 600.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος: Συμφωνεί με τις αυξήσεις στα φάρμακα και εξηγεί τους λόγους
    Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος: Συμφωνεί με τις αυξήσεις στα φάρμακα και εξηγεί τους λόγους

    Με αφορμή την είδηση για την αύξηση των τιμών στα φάρμακα, ο ΠΦΣ εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η απόφαση είναι «στοχευμένη».

    «Η διαιώνιση της πολιτικής των συνεχών μειώσεων των τιμών των φαρμάκων για πάρα πολλά χρόνια , οδήγησε ώστε καταξιωμένα φθηνά φάρμακα να αποσυρθούν από την ελληνική αγορά» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, σχολιάζοντας την πολυσυζητημένη αύξηση που ξεκινήσε αυτή την εβδομάδα να εφαρμόζεται σε πάνω από 800 φάρμακα.

    Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΠΦΣ:

    «Το Υπουργείο Υγείας προέβη σε μια στοχευμένη αύξηση της τιμής σε φθηνά φάρμακα της ελληνικής αγοράς, μια αύξηση που χαρακτηρίζεται ως εξορθολογισμός των τιμών συγκεκριμένων φαρμάκων.

    Είναι γεγονός ότι η διαιώνιση της πολιτικής των συνεχών μειώσεων των τιμών των φαρμάκων για πάρα πολλά χρόνια , οδήγησε ώστε καταξιωμένα φθηνά φάρμακα να αποσυρθούν από την ελληνική αγορά.

    Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, είτε τα φάρμακα αυτά να υποκατασταθούν στη θεραπευτική πρακτική από ακριβότερα , των οποίων η λιανική τους τιμή ήταν έως και υπερδεκαπλάσια από το φάρμακο εκείνο που αποσύρθηκε από την ελληνική αγορά.

    Είτε λόγω της αναγκαιότητας της εξασφάλισης της θεραπείας των ασθενών για τα συγκεκριμένα σκευάσματα , η ελληνική πολιτεία να εξαναγκαστεί τελικά να τα εισάγει από το εξωτερικό μέσω του ΙΦΕΤ , με τιμές όμως που είναι πολλαπλάσιες από τις τιμές που είχαν τα φαρμακευτικά σκευάσματα πριν αποσυρθούν. Αποτέλεσμα ήταν η πολύ μεγάλη αύξηση της συμμετοχής που πληρώνει ο ασφαλισμένος και η υπέρμετρη επιβάρυνση στον προϋπολογισμό του κράτους λόγω της προκαλουμένης αύξησης της φαρμακευτικής δαπάνης.

    Για πολλά από αυτά τα φάρμακα υπήρχε επίσης ο κίνδυνος να μεταπέσουν από την θετική στην αρνητική λίστα, εφόσον πληρούσαν τις προϋποθέσεις, με αποτέλεσμα την οικονομική επιβάρυνση του ασφαλισμένου με το 100% της αξίας του φαρμάκου.

    Πέραν των ανωτέρω η πολιτική αυτή των οριζόντιων μειώσεων επι σειρά ετών , έφερε την τιμή των φαρμάκων να είναι η χαμηλότερη στις χώρες της Ε.Ε., με αποτέλεσμα να υπάρχει ισχυρό κίνητρο ανεξέλεγκτων εξαγωγών, στερώντας τελικά το φάρμακο από τον Έλληνα ασθενή

    Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος θεωρεί ότι η συγκεκριμένη απόφαση της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, αίρει μια στρέβλωση που επί σειρά ετών δημιουργούσε τα παραπάνω προβλήματα.

    Το Φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό και δεν πρέπει να αποτελεί αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης αλλά συναίνεσης και συνεργασίας προς όφελος του Έλληνα ασθενή.»

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Φαρμακευτικός Σύλλογος Ηλείας: Αναγκαία η αύξηση τιμών στα φτηνά φάρμακα - Αντιδράσεις για τις αλλαγές στην τιμή αναφοράς
    Φαρμακευτικός Σύλλογος Ηλείας: Αναγκαία η αύξηση τιμών στα φτηνά φάρμακα - Αντιδράσεις για τις αλλαγές στην τιμή αναφοράς

    Στα ύψη η συμμετοχή των ασφαλισμένων

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Αναγκαία, χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηλείας, Σπύρος Λιβαδάς, την αύξηση που σημειώθηκε στα φτηνά φάρμακα, καθώς κινδύνευαν με εξαφάνιση από τα ράφια των φαρμακείων. Ωστόσο σημειώνει, ότι το πρόβλημα για τους ασφαλισμένους παραμένει στις αλλαγές των τιμών αναφοράς, που αυξάνει κατακόρυφα την συμμετοχή τους και πολλαπλασιάζει το κόστος αγοράς των φαρμάκων.

    Με αυξήσεις από 1 έως 5 ευρώ διατίθενται περί τα 850 σκευάσματα από την αρχή της εβδομάδας. Αν και οι αυξήσεις σημειώθηκαν στα λεγόμενα «φτηνά» φάρμακα, εντούτοις οι αλλαγές στις τιμές αναφοράς, όπου μειώνεται η αποζημίωση του ΕΟΠΥΥ και αυξάνεται η συμμετοχή των ασφαλισμένων, δημιουργούν ήδη… πονοκέφαλο σε πολλούς ασθενείς που θα αναγκαστούν να χρυσοπληρώσουν τις φαρμακευτικές αγωγές τους.

    Leivadas Sp

    «Η αύξηση σε εκατοντάδες φτηνά φάρμακα ήταν αναγκαία, καθώς αυτά τα φάρμακα ήταν πολύ φτηνότερα και από τις προδιαγραφές της ΕΕ, και βάσει νομοθεσίας έπρεπε να γίνει. Ήταν φάρμακα που είτε είχαν εξαφανιστεί, είτε θα εξαφανιζόντουσαν από την ελληνική αγορά, καθώς οι τιμές ήταν κάτω του κόστους και οι εταιρείες τα έβγαζαν σε έλλειψη» εξηγεί στο ilialive.gr ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηλείας, Σπύρος Λιβαδάς. «Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το πολύ συνηθισμένο φάρμακο, το Τ4 από 2 ευρώ ανέβηκε 3 ευρώ. Δεν είναι μια υπερβολική αύξηση συγκριτικά με την ταλαιπωρία που θα υποστεί ο ασθενείς για να το βρει ή να καταφύγει σε ακριβότερη θεραπεία. Άρα κατά τη άποψή μας ήταν σωστή και αναγκαία αυτή η αύξηση. Σ’ αυτό που είμαστε αντίθετοι και είναι πολύ πιο σημαντικό για τον κόσμο, είναι η συνεχόμενη αύξηση των συμμετοχών, η οποία γίνεται σποραδικά και σιγά-σιγά όλοι οι ασφαλισμένοι έχουν φτάσει να πληρώνουν πολλαπλάσιες συμμετοχές σε σχέση με παλαιότερα. Και σε ποσά πολύ ακριβότερα από τις αυξήσεις που αναφερόμαστε για τα συγκεκριμένα φάρμακα» σημειώνει ο κ. Λιβαδάς.

    Ο πρόεδρος του ΦΣΗ, εξηγεί ότι οι αλλαγές στην τιμή αναφοράς οδηγεί τους ασφαλισμένους στο να βάλουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για την αγωγή τους. «Η τιμή αναφοράς, είναι η τιμή που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ η οποία συνεχώς μειώνεται και κατ’ αυτόν τον τρόπο, αυξάνεται η συμμετοχή του ασφαλισμένου. Είναι ένα «τρικ» που έχει γίνει για να βοηθά τα γενόσημα φάρμακα αλλά παρασύρει τις τιμές των υψηλών φαρμάκων σε πολύ υψηλότερες συμμετοχές. Παράλληλα λοιπόν με τις αυξήσεις στα φτηνά φάρμακα, άλλαξαν και οι τιμές αναφοράς που θα οδηγήσει σε πολύ μεγαλύτερες συμμετοχές των ασφαλισμένων» καταλήγει ο κ. Λιβαδάς.

    Φωτογραφία αρχείου: Freepik/EyeEm

  • Νέα Αριστερά Ηλείας: Η Νέα Δημοκρατία υπηρέτης των φαρμακευτικών εταιρειών
    Νέα Αριστερά Ηλείας: Η Νέα Δημοκρατία υπηρέτης των φαρμακευτικών εταιρειών

    Νέες υπέρογκες αυξήσεις στα φάρμακα αφού η κυβέρνηση έσπευσε να ικανοποιήσει το αίτημα των φαρμακευτικών εταιρειών. Αποτέλεσμα οι πολίτες της χώρας μας να πληρώσουν 30 εκατομμύρια παραπάνω για τη συμμετοχή τους στο κόστος των φαρμάκων. Αυτή είναι η επιλογή της Νέας Δημοκρατίας!

    Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα αντιβιοτικού με λιανική τιμή στα 38 €, που από σήμερα θα διατίθεται στα 88,5 € ή ανοσοσφαιρίνης με τιμή στα 213 €, που πλέον θα διατίθεται στα 976 €.

    Η Νέα Αριστερά, μπροστά στον κίνδυνο της υγειονομικής φτωχοποίησης, καλεί την κυβέρνηση να αναθεωρήσει ριζικά την φαρμακευτική πολιτική που εφαρμόζει και προτείνει:

    • στοχευμένη μείωση της θεσμοθετημένης συμμετοχής ασθενών στο κόστος φαρμάκων
    • μηδενική συμμετοχή σε ειδικές κατηγορίες ασθενών, όπως είναι οι συνταξιούχοι με χρόνια νοσήματα
    • κατάργηση του ενός ευρώ ανά συνταγή
    • αποτελεσματικό έλεγχο στις κερδοσκοπικές πρακτικές των φαρμακευτικών εταιρειών στην αγορά των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων, καθώς και των φαρμακαποθηκών
    • διαρθρωτικά μέτρα για την ορθολογική συνταγογράφηση βάσει των πραγματικών αναγκών (θεραπευτικά πρωτόκολλα, μητρώα ασθενών κλπ)
    • εγγυημένη πρόσβαση των ασθενών της χώρας μας στη φαρμακευτική καινοτομία με σύγχρονο μηχανισμό κλινικής αξιολόγησης (Οργανισμός ΗΤΑ) και διαπραγμάτευση της τιμής των φαρμάκων υψηλού κόστους

    Το φάρμακο είναι από τα βασικό κοινωνικά αγαθά. Η πρόσβαση σε αυτό δεν μπορεί να εμποδίζεται με κανένα τρόπο και προφανώς όχι με πολιτικές «αριθμών»!

    (Δελτίο Τύπου)

  • Φάρμακα: Αυξήσεις τιμών σε πάνω από 800 σκευάσματα από σήμερα - Η απάντηση Γεωργιάδη
    Φάρμακα: Αυξήσεις τιμών σε πάνω από 800 σκευάσματα από σήμερα - Η απάντηση Γεωργιάδη

    Αυξάνονται οι τιμές σε εκατοντάδες φάρμακα από σήμερα μετά την ανατιμολόγηση που έκανε εδώ και κάποιες εβδομάδες ο ΕΟΦ, γεγονός που σημαίνει ότι θα επιβαρυνθεί περαιτέρω η τσέπη των ασφαλισμένων μέσω της συμμετοχής τους για τα σκευάσματα που πρέπει να προμηθευτούν.

    Το νέο Δελτίο Τιμών περιλαμβάνει αυξήσεις σε περίπου 800 φθηνά φάρμακα τα οποία είχαν αιτηθεί οι φαρμακευτικές εταιρείες που τα παράγουν, προκειμένου να μην αποσυρθούν από την ελληνική αγορά εξαιτίας του υψηλού κόστους παραγωγής.

    Αρχικά γνωστοποιηθήκαν αυξήσεις σε 580 φάρμακα, αλλά στη συνέχεια, έπειτα από ενστάσεις φαρμακευτικών εταιρειών, δόθηκαν αυξήσεις σε πολύ περισσότερα σκευάσματα, τα οποία συνολικά ξεπερνούν τα 800.

    Φάρμακα που θα δουν αυξήσεις

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ένα σκεύασμα δερματολογικό αντιβιοτικό, που περιέχει τη δραστική ουσία τυροθρισίνη και από 0,96 ευρώ φτάνει στα 5,26 ευρώ.

    Επίσης ένα άλλο φάρμακο για το νευρικό σύστημα με δραστική την αλοπεριδόλη αυξήθηκε από 2,7 ευρώ στα 12,35 ευρώ.
    Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι μεσοσταθμικά η αύξηση κινείται για όλα τα φάρμακα στο 35% ενώ θα αυξήσει τη δαπάνη στον ΕΟΠΥΥ κατά περίπου 60 εκατ. ευρώ, ενώ οι ασθενείς θα πληρώσουν αυξημένες συμμετοχές κατά περίπου 30 εκατ. ευρώ.

    Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εκτιμά ότι με τις αυξήσεις που δόθηκαν θα επιστρέψουν στην ελληνική αγορά περίπου 200 φάρμακα τα οποία εισάγονταν από το εξωτερικό μέσω ΙΦΕΤ σε πολλαπλάσιες τιμές. Για τις εισαγωγές αυτές το ΙΦΕΤ διέθετε περίπου 90 εκατ. ευρώ ετησίως.

    Τι απαντά ο Άδωνις Γεωργιάδης

    Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης πάντως με εκτενή του ανάρτηση στα social media όπως πάντα, αναφέρει ότι «Οι αυξήσεις προέκυψαν μετά από μία μακροχρόνια, σε δύο στάδια, διαφανή διαδικασία που έκανε ο @eof_gr. Κατά κανόνα πρόκειται για προσαρμογές τιμών στο μέσο όρο των 2 χαμηλότερων τιμών της Ευρωζώνης, για φάρμακα που είχαν καθηλωθεί οι τιμές τους τη τελευταία 10ετία, λόγω μειώσεων που εφαρμόστηκαν στη περίοδο της κρίσης.

    Οι προσαρμογές εφαρμόστηκαν με αυστηρά κριτήρια και αφορούσαν μοναδικά φάρμακα, αναντικατάστατα, που βρίσκονται σε μακροχρόνιες ελλείψεις και η προμήθειά τους γίνεται μέσω ΙΦΕΤ σε σημαντικά υψηλότερες τιμές.

    Επιπλέον, οι προσαρμογές αφορούσαν κυρίως οικονομικές θεραπείες, όπου το κόστος υποκατάστασής τους ήταν πολύ υψηλότερο από τις αυξήσεις που δόθηκαν.

    Με τις εν λόγω προσαρμογές τιμών, διασφαλίζεται η άμεση πρόσβαση των ασθενών σε οικονομικές θεραπείες, με χαμηλό κόστος συμμετοχής, η μείωση του κόστους θεραπείας και η προστασία της δημόσιας υγείας».

    Ψευδής η επιβάρυνση των 30 εκατ. ευρώ

    Ο υπουργός Υγείας πάντως επιχειρεί να διαψεύσει ότι η γενικότερη επιβάρυνση για τους ασθενείς θα είναι κοντά στα 30 εκατ. ευρώ, αν και πρόκειται για υπολογισμούς που έχουν κάνει οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΦ.

    Σημειώνει μάλιστα ο Άδωνις Γεωργιάδης: «Οι σχετικοί τίτλοι περί οικονομικής επιβαρύνσεως των ασθενών με 30.000.000€ είναι απολύτως παραπλανητικοί. Τα Φάρμακα αυτά, λόγω της κάτω από το κόστος τιμής τους, ήταν είτε σε χρόνια έλλειψη, είτε σε πλήρη απόσυρση. Θυμηθείτε πόσες φορές ψάξατε οι ίδιοι για διάφορα φάρμακα και δεν τα βρίσκατε, ή πόσα δημοσιεύματα διαβάσατε σχετικά με τις ελλείψεις των φθηνών φαρμάκων. Αυτό το πρόβλημα λύσαμε σήμερα».

    Ο υπουργός Υγείας αναφέρεται και σε σχετικά παραδείγματα αυξήσεων:

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα ακόλουθα σκευάσματα: LASIX: Αντι-υπερτασικό φάρμακο, που η τιμή παραγωγού αυξήθηκε από 1.35€ σε 1.89€ T3: Φάρμακο για τον Υποθυρεοειδισμό, που η τιμή παραγωγού αυξήθηκε από 1.59€ σε 4,79€ MILITHIN: Αντιψυχωσικό φάρμακο, που η τιμή παραγωγού αυξήθηκε από 2.85€ σε 5.22€ URSOFALK: Φάρμακο για τη Χολολιθίαση, που η τιμή παραγωγού αυξήθηκε από 6.55€ σε 8,48€ ETOPOSIDE: Ογκολογικό φάρμακο, που η τιμή παραγωγού αυξήθηκε από 8.11€ σε 22.88€

    Πηγή: Ethnos.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς