Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2022 19:55

Όλο και περισσότερες χώρες εξάγουν φέτα στον Καναδά, το 2021 έφτασαν τις 18

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Αύξηση παρουσίασαν το 2021 οι εισαγωγές φέτας στον Καναδά από την χώρα μας, κατά 28%, έναντι του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) στο Τορόντο. Ωστόσο όλο και περισσότερες χώρες εξάγουν τυρί που το ονομάζουν «φέτα» στην καναδική αγορά.

Συγκεκριμένα οι εισαγωγές φέτας από την Ελλάδα στον Καναδά ανήλθαν σε αξία στα 8,3 εκ. CAD (5,8 εκ. ευρώ) την περσινή χρονιά (1 ευρώ = 1,40 Καναδικά Δολάρια CAD).

Να θυμίσουμε ότι το 2017, που είχαμε την υπογραφή της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ με Καναδά (CETA), η αξία των ελληνικών εξαγωγών φέτας ήταν στα 3,9 εκ. CAD (2,7 εκ. ευρώ).

Το γεγονός ότι γίνονται εισαγωγές τυριού τύπου «φέτας» στον Καναδά και από άλλες χώρες, πέραν της Ελλάδας, επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία της Καναδικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Σύμφωνα με αυτά, η Δανία είχε εξαγωγές τυριού (από αγελαδινό γάλα) που ονομάζει φέτα, αξίας 2,23 εκ. CAD και μερίδιο αγοράς 18,3%.

Ακολούθησε η Βουλγαρία με εξαγωγές αξίας 995 χιλ. CAD και μερίδιο 8,2%, οι ΗΠΑ (418 χιλ. CAD, ποσοστό 3,4% της καναδικής αγοράς) και το Ισραήλ (155 χιλ. CAD, ποσοστό 1,3%).

Η συνολική αξία των εισαγωγών φέτας και τυριού τύπου «φέτας» στον Καναδά σημειώνει σταθερή άνοδο, κατά την περίοδο 2017 - 2021, από τα 8,17 εκ. CAD που ήταν το 2017 έφτασαν στα 12,2 εκ. CAD το 2021.

Η επιτυχία της «φέτας» στην καναδική αγορά προσήλκυσε εξαγωγές από ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό χωρών. Το 2021 εμφανίζονται 18 χώρες προέλευσης των εισαγωγών, έναντι 14 χωρών το 2020, 9 το 2019 και 2018, 6 το 2017.

Πηγή: Agrotypos.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2022 12:25

Σχετικά Άρθρα

  • Επιτροπή Ανταγωνισμού: Χαρτογράφηση των συνθηκών ανταγωνισμού στο τυρί Φέτα – Ο ΑΓΣ Καλαβρύτων στην πρώτη θέση των πωλήσεων
    Επιτροπή Ανταγωνισμού: Χαρτογράφηση των συνθηκών ανταγωνισμού στο τυρί Φέτα – Ο ΑΓΣ Καλαβρύτων στην πρώτη θέση των πωλήσεων

    Η Επιτροπή Ανταγωνισμού προέβη σε χαρτογράφηση των συνθηκών ανταγωνισμού στο τυρί φέτα, που αποτελεί το 2% των συνολικών πωλήσεων των 11 Σούπερ Μάρκετ, που παρέδωσαν στοιχεία. Από αυτήν προέκυψε πως ο Αγροτικός Γαλακτοκομικός Συνεταιρισμός Καλαβρύτων είναι ο σημαντικότερος προμηθευτής Φέτας (εύρος μεριδίου 15-20% περίπου ως προς την αξία και ως την προς ποσότητα).

    Σύμφωνα με όσα μεταφέρει και το newmoney.gr η επιτυχία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων και μέλους της ΕΘΕΑΣ στηρίζεται στο μεγάλο και αποτελεσματικό δίκτυο καταστημάτων της «Σκλαβενίτης», αφού τα προϊόντα του τα διαθέτει κατ’ αποκλειστικότητα στις «Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη»!

    Σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, στόχοι της χαρτογράφησης είναι:

    • Η εξέλιξη των μεριδίων αγοράς των 11 μεγαλύτερων Σουπερμάρκετ (εφεξής και «ΣΜ»)
    • Η εξέλιξη των μεριδίων των προμηθευτών (ιδιωτικής ετικέτας και επωνύμων προϊόντων) στις πωλήσεις των 11 ΣΜ
    • Η επίδραση του μηχανισμού του Καλαθιού του Νοικοκυριού (εφεξής και «ΚΝ») στις τιμές επώνυμων προϊόντων και προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας
    • Η επίδραση του μηχανισμού του ΚΝ στις αγοραστικές συνήθειες των καταναλωτών κατόπιν σύγκρισης μεταξύ επώνυμων προϊόντων και προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, εντός και εκτός του ΚΝ.

    Στο πλαίσιο της εν λόγω Χαρτογράφησης εστάλησαν ερωτηματολόγια από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού σε 11 ΣΜ, τα οποία συγκεντρώνουν μερίδιο άνω του 95% του κλάδου λιανικού εμπορίου τροφίμων. Η περίοδος για την οποία ελήφθησαν στοιχεία αφορά την περίοδο μεταξύ 1/2/2023 και 30/6/2024. («Περίοδος Αναφοράς»).

    Τα κύρια αποτελέσματα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι τα εξής:

    • Το σύνολο των πωλήσεων φέτας από τα ΣΜ το 2023 ανήλθε σε 244,1 εκατ. € παρουσιάζοντας ετήσια αύξηση κατά 13,8%. Το Α΄ εξάμηνο του 2024 η αύξηση των πωλήσεων μειώθηκε στο 3% σε ετήσια βάση.
    • Στο σύνολο των δεδομένων υπάρχουν ~150 προμηθευτές Φέτας. Οι 13 μεγαλύτεροι προμηθευτές, συνολικά, αντιπροσωπεύουν το 70% του συνόλου των πωλήσεων Φέτας. Από τον αριθμό των προμηθευτών και τη διάταξη των μεριδίων τους διαπιστώνεται ότι η αγορά προμήθειας των ΣΜ στη Φέτα χαρακτηρίζεται από χαμηλή συγκέντρωση με το CR3 στο 39% και τον δείκτη ΗΗΙ στο 652.
    • Το 2023, τα επώνυμα προϊόντα Φέτας αποτελούν το 80% των συνολικών πωλήσεων στην αγορά και τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας αποτελούν το 20% (εντός ή/και εκτός ΚΝ). Οι 12 μεγαλύτεροι προμηθευτές αντιπροσωπεύουν το 73% του συνόλου των πωλήσεων Φέτας σε αξία, ενώ στη Φέτα ιδιωτικής ετικέτας οι 13 μεγαλύτεροι το 93%.
    • Το 10% περίπου των συνολικών πωλήσεων Φέτας των 11 ΣΜ προέρχεται από πωλήσεις φέτας εντός του ΚΝ.

    Οι χαμηλότερες τιμές στη Φέτα, παρατηρούνται στην κατηγορία ιδιωτικής ετικέτας, ζυγιζόμενη, εντός ΚΝ, με τιμή περίπου 7,2 έως 9,4 ευρώ χωρίς ΦΠΑ ή 8,1 και 10,6 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

    Οι ακριβότερες τιμές στη φέτα παρατηρούνται στα επώνυμα συσκευασμένα προϊόντα, εκτός ΚΝ, με μέση τιμή περί τα 13 ευρώ χωρίς ΦΠΑ ή στα 14,7 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

    Οι διαφορές των τιμών ανά κατηγορία απεικονίζονται στα γραφήματα κατωτέρω:

    • Ως προς τις προτιμήσεις των καταναλωτών. Οι καταναλωτές προτιμούν κατά κύριο λόγο την επώνυμη Φέτα (περίπου 82%). Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς 2/2023-6/2024 παρατηρήθηκε μεταστροφή προς τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Η τάση αυτή που ξεκίνησε το 2022 και συνεχίστηκε το 2023 και το Α΄ εξάμηνο του 2024.
    • Το ΚΝ δεν φαίνεται να επηρέασε τις προτιμήσεις των καταναλωτών, παρά μόνο περιστασιακά σε περιόδους εορτών και καλοκαιριού.
    • Εξετάζοντας τη δυνατότητα αγοράς προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας ή/και επώνυμων και ιδιωτικής ετικέτας προϊόντων εντός ΚΝ, το καταναλωτικό κοινό μπορεί να πετύχει τις χαμηλότερες δυνατές τιμές.
    • Σημειώνεται ότι η Ελλάδα είναι από τις τελευταίες χώρες στην κατάταξη ως προς την προτίμηση των καταναλωτών στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, όπως φαίνεται στο γράφημα κατωτέρω.

    Αξία Πωλήσεων Ταχυκίνητων Καταναλωτικών Αγαθών Ιδιωτικής Ετικέτας, 2023

    Σημειώσεις:

    • Το Καλάθι του Νοικοκυριού ήταν σε ισχύ καθ’ όλη την περίοδο αναφοράς.
    • Τα μερίδια των προμηθευτών υπολογίστηκαν με βάση τις πωλήσεις των 11 ΣΜ. Η ανάλυση δεν περιλαμβάνει άλλα κανάλια διανομής.
    • Οι υπολογισμοί έχουν πραγματοποιηθεί με κανονικοποιημένες (τιμή κιλού) και σταθμισμένες τιμές.
    • Η ανάλυση αφορά σε τιμές και ποσότητες πωλήσεων προϊόντων Φέτας, χωρίς ταυτόχρονη ανάλυση για τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά.
    • Τα τρίματα Φέτας εξαιρέθηκαν από το δείγμα, τόσο ως υπολειπόμενο προϊόν, όσο και γιατί δεν προέρχονται από έναν συγκεκριμένο προμηθευτή.
    • Ο συντελεστής ΦΠΑ που έχει εφαρμοστεί στις τιμές αφορά σε ποσοστό 13%. Δεν ήταν δυνατό από τα συλλεγχθέντα στοιχεία να γίνει διαφοροποίηση στην τελική τιμή για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο, Χίο όπου εφαρμόζεται μειωμένος ο συντελεστής κατά 30%, ήτοι ΦΠΑ 9%.

    Το πλήρες κείμενο της Χαρτογράφησης είναι διαθέσιμο εδώ.

    Πηγή: Etheas.gr

  • Ακρίβεια: Οι Έλληνες κάνουν τη δίαιτα του τυριού – Πώς οι ξένοι «σώζουν» την τιμή φέτας και χαλουμιού
    Ακρίβεια: Οι Έλληνες κάνουν τη δίαιτα του τυριού – Πώς οι ξένοι «σώζουν» την τιμή φέτας και χαλουμιού

    Οι Έλληνες μείωσαν πάνω από 70% την κατανάλωση φέτας ΠΟΠ, ενώ οι Κύπριοι αντί για χαλούμι τρώνε φθηνό εισαγόμενο grill cheese – Στο +6% οι εξαγωγές φέτας το 2024

    Φθηνότερο λευκό τυρί που παράγεται από φθηνό –σε πολλές περιπτώσεις εισαγόμενο- γάλα και φθηνά εισαγόμενα τυριά, όπως η gouda, επιλέγουν τα νοικοκυριά στην Ελλάδα, έχοντας ρίξει «άκυρο» στην ακριβότερη φέτα ΠΟΠ με πρόβειο και γίδινο γάλα ελληνικής προέλευσης, ένα από τα εμβληματικά συστατικά της διατροφής στη χώρα μας.

    Ούτε και οι προσφορές που κάνουν κατά καιρούς τα σούπερ μάρκετ, με τιμές στα 9-10 ευρώ το κιλό για τη φέτα ΠΟΠ, φαίνεται ότι μπορούν να συγκινήσουν τους καταναλωτές που συνεχίζουν να βλέπουν τα εισοδήματά τους να γίνονται βορά της ακρίβειας.

    Μια ανάλογη εικόνα, ίσως και χειρότερη, εμφανίζει και η αγορά της Κύπρου σε ό,τι αφορά την κατανάλωση χαλουμιού, που είναι το κορυφαίο τυροκομικό προϊόν της μεγαλονήσου. Είναι χαρακτηριστικό πως οι Κύπριοι αντί για χαλούμι ΠΟΠ τρώνε φθηνό εισαγόμενο grill cheese!

    Οι Έλληνες μείωσαν πάνω από 70% την κατανάλωση φέτας

    «Η κατανάλωση φέτας υποχωρεί κατά 70%» αναφέρει ο Στέλιος Σαράντης, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία (Όλυμπος, Τυράς), κάτι που επιβεβαιώνεται και από τα συμπεράσματα της πρόσφατης χαρτογράφησης που πραγματοποίησε η Επιτροπή Ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά της φέτας.

    Όπως αναφέρεται από την ανεξάρτητη Αρχή, σε διάστημα σχεδόν ενάμιση έτους (1/2/23-31/6/2024), ο όγκος των πωλήσεων επώνυμων προϊόντων φέτας μειώθηκε από περίπου 85% στην αρχή της υπό εξέταση περιόδου, στο 79% στο τέλος της.

    «Στην Ελλάδα καταναλώνονταν περίπου 80 χιλιάδες τόνοι φέτας και περίπου 40 χιλιάδες τόνοι εξάγονταν, τώρα είναι ανάποδα. Ογδόντα, σχεδόν 90 χιλιάδες τόνοι εξάγονται και 30 χιλιάδες τόνοι καταναλώνονται στην εσωτερική αγορά», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κος Σαράντης.

    «Πετάνε» οι εξαγωγές φέτας

    Οι εξαγωγές της φέτας συνεχίζουν να αυξάνονται και εφέτος υπολογίζεται ότι θα καταγράψουν άνοδο της τάξης του 6%.

    Ήδη από την αρχή του 2024 μέχρι και το τέλος Ιουλίου οι εξαγωγές του «λευκού χρυσού» όπως χαρακτηρίζεται το εθνικό μας τυρί κινήθηκαν ανοδικά κατά 7% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

    Ας σημειωθεί δε ότι στο ισοζύγιο των τρεχουσών συναλλαγών στον αγροδιατροφικό τομέα, η φέτα συνεισέφερε στη χώρα μας 1 δισεκατομμύριο ευρώ με βάση τους αριθμούς του 2023 όταν ακριβώς δέκα χρόνια πριν, το 2014, η φέτα έκανε εξαγωγές μόλις 142 εκατ. ευρώ. Δηλαδή την περίοδο 2013-2024 οι εξαγωγικές πωλήσεις στη φέτα σημείωσαν μια αύξηση 700%!

    Το 97% του χαλουμιού εξάγεται

    Την ίδια ώρα, το χαλούμι έχει εξελιχθεί στο δεύτερο σημαντικότερο εξαγώγιμο προϊόν της Κύπορου, με την αγορά στην εν λόγω κατηγορία να αθροίζει συνολική αξία 300 εκατ. ευρώ.

    Αυτό το ποσό αφορά σχεδόν αποκλειστικά εξαγωγές, καθώς το 97% του χαλουμιού που παράγεται στη μεγαλόνησο κατευθύνεται στις αγορές του εξωτερικού.

    Αξίζει να αναφερθεί ότι η συνολική παραγωγή χαλουμιού στην Κύπρο το 2023 έφτασε τους 43.000 τόνους.

    Καλπάζει η ακρίβεια

    Πέραν των αλλαγών που προέρχονται από τις παγκόσμιες τάσεις στη διατροφή, οι οποίες έχουν επηρεάσει αναμφίβολα και τους Έλληνες καταναλωτές, οι λόγοι της δραματικής υποχώρησης στην κατανάλωση φέτας εστιάζονται κυρίως στην τιμή του προϊόντος, που πλέον έχει γίνει είδος πολυτελείας για μεγάλο μέρος των νοικοκυριών στη χώρα μας.

    Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι ανατιμήσεις στα τυριά, εκ των οποίων η φέτα είναι το πλέον δημοφιλές, άγγιξαν την περίοδο 2021 – 2023 το 39,3%.

    Το 2024 –από τον Ιανουάριο μέχρι τον Σεπτέμβριο- υπήρξε μια μικρή διόρθωση στις τιμές των τυριών, της τάξης του -2,14%. Ακόμα κι έτσι όμως η φέτα παραμένει τουλάχιστον 30% ακριβότερη από ότι στις αρχές του 2022.

    Πηγή: ΟΤ

  • Η μελιτζάνα της Ηλείας, θύμα του πολέμου στη Μέση Ανατολή - Σαπίζει αδιάθετη στα χωράφια
    Η μελιτζάνα της Ηλείας, θύμα του πολέμου στη Μέση Ανατολή – Σαπίζει αδιάθετη στα χωράφια

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Την τοπική παραγωγή αγροτικών προϊόντων φαίνεται ότι έχει επηρεάσει άμεσα η έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στην Μέση Ανατολή με χαρακτηριστικό παράδειγμα την παραγωγή μελιτζάνας στην Ηλεία.

    Ο παραγωγός Κωνσταντίνος Χριστόπουλος από το Στρούσι, περιέγραψε στο Gaia365.gr και στο ilialive.gr τις συνέπειες που βιώνει η τοπική γεωργία λόγω του πολέμου, εξηγώντας πως η σύγκρουση έχει προκαλέσει σοβαρές δυσλειτουργίες στις εμπορικές συμφωνίες με την εγχώρια βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων.

    Σύμφωνα με τον κ. Χριστόπουλο, η μελιτζάνα που παράγεται στην περιοχή προορίζεται για επεξεργασία σε μελιτζανοσαλάτα, σε εργοστάσιο στο Τραγανό, το οποίο με τη σειρά του συνεργάζεται με ισραηλινές εταιρείες.

    melitzana 5

    Ωστόσο, όπως έκανε γνωστό, ενημερώθηκαν από τους υπευθύνους του εργοστασίου ότι τα φετινά συμφωνητικά “έκλεισαν” νωρίς και δεν θα πάρουν άλλο προϊόν, παρά μόνο κάποιες μικροποσότητες από άλλους καλλιεργητές.

    «Τώρα αυτό που μας είπανε είναι ότι έχουν κλείσει τα συμφωνητικά μας, τα οποία κάνουμε κάθε χρόνο με το εργοστάσιο και επειδή έτυχε να είμαστε καλοί παραγωγοί εμείς στο Στρούσι και τα κλείσαμε νωρίς τα συμφωνητικά, στην ουσία μας τιμωρούν και σταματάμε την συγκομιδή της καλλιέργειας. Βέβαια όλο αυτό έχει από πίσω του άλλη ερμηνεία και αυτή η ερμηνεία είναι ο πόλεμος που γίνεται στη Μέση Ανατολή καθώς αυτό το προϊόν πήγαινε στην βιομηχανία για μεταποίηση και για μελιτζανοσαλάτα για το οποίο έχουν σύμβαση με τους Ισραηλινούς.

    Αυτά τα αποτελέσματα του πολέμου ήρθαν και σε εμάς και αυτή τη στιγμή μένει το προϊόν στο χωράφι και σαπίζει.

    Έτσι, μας ενημέρωσαν την προηγούμενη εβδομάδα ότι δεν θα πάρουν άλλη μελιτζάνα, θα πάρουν κάποιες μικροποσότητες αυτή την εβδομάδα, από κάποιους καλλιεργητές που στην ουσία δεν έκλεισαν τα συμφωνητικά» αναφέρει ο κ. Χριστόπουλος, τονίζοντας πως σε προηγούμενες χρονιές η συγκομιδή συνεχιζόταν μέχρι και τον Νοέμβριο.

    «Κι άλλες χρονιές βάζαμε μελιτζάνα και την έπαιρναν μέχρι και τέλος Οκτώβρη ενώ πέρυσι δίναμε μέχρι τέλος Νοέμβρη. Φέτος δεν ξέρω τι έχει συμβεί, οι μελιτζάνες είναι σε πολύ καλή κατάσταση, όμως δεν είναι ένα προϊόν που μπορεί να αντέξει παραπάνω και να μείνει στο χωράφι και κάποια στιγμή θα αρχίσει να σαπίζει».

    melitzana 3

    Καύσωνες και έλλειψη νερού επηρέασαν το προϊόν

    Η χρονιά ξεκίνησε με θετικές προοπτικές για τους παραγωγούς μελιτζάνας, με τη συγκομιδή να ξεκινά στις αρχές Ιουλίου. Ωστόσο, η παραγωγή επηρεάστηκε από πολλούς παράγοντες, όπως η διαχείριση του νερού και οι παρατεταμένοι καύσωνες.

    Αν και η μελιτζάνα είναι ανθεκτική στις υψηλές θερμοκρασίες, όπως επισημαίνει ο κ. Χριστόπουλος, οι διακοπές στην άρδευση περιόρισαν την ανάπτυξη του καρπού, με αποτέλεσμα πολλές μελιτζάνες να παραμείνουν μικρές και να κιτρινίσουν πριν προλάβουν να αναπτυχθούν.

    Κοστοβόρα η καλλιέργεια της μελιτζάνας

    Ο κ. Χριστόπουλος σημειώνει επίσης πως η καλλιέργεια μελιτζάνας είναι ιδιαίτερα δαπανηρή. Το κόστος του σπόρου φτάνει τα 100 ευρώ ανά στρέμμα, ενώ τα συνολικά έξοδα για λιπάσματα, φυτοπροστασία και σταγονίδια κυμαίνονται στα 500-600 ευρώ ανά στρέμμα, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται το εργατικό κόστος, που εξακολουθεί να αποτελεί “πληγή” για τους καλλιεργητές λόγω της έλλειψης εργατών γης.

    melitzana 2

    “Θα σαπίσουν στο χωράφι μου 30 τόνοι μελιτζάνα”

    «Περιμέναμε αυτή την εποχή να πάρουμε κάποιες ποσότητες καθώς για εμάς τους καλλιεργητές είναι ανέξοδη αφού δρόσισε ο καιρός και το φυτό μπόρεσε και σταθεροποιήθηκε σε κάποιες θερμοκρασίες.

    Τώρα που περιμέναμε λοιπόν κι εμείς να βγάλουμε ένα κέρδος, έχουμε αυτή την εξέλιξη. Εγώ συγκεκριμένα στα 15 στρέμματα λίαν επιεικώς έχω γύρω στους 30 τόνους μελιτζάνα που θα σαπίσει στο χωράφι».

    Αντιμέτωπος με την προοπτική να χάσει τη φετινή σοδειά, ο κ. Χριστόπουλος σκέφτεται να προσφέρει τις μελιτζάνες δωρεάν σε κοινωφελή ιδρύματα, πληρώνοντας από την τσέπη του τα έξοδα της συγκομιδής. «Είμαστε τέσσερις παραγωγοί στο Στρούσι που καλλιεργούμε από 15 μέχρι 20 στρέμματα ο καθένας. Όλοι μας βρισκόμαστε στην ίδια κατάσταση», καταλήγει, εκφράζοντας την απογοήτευσή του για την κατάσταση που επικρατεί.

    melitzana 4

  • Καναδάς: Παιδί πέθανε από λύσσα - Μάλλον κόλλησε από νυχτερίδα που μπήκε στο δωμάτιό του
    Καναδάς: Παιδί πέθανε από λύσσα - Μάλλον κόλλησε από νυχτερίδα που μπήκε στο δωμάτιό του

    Ένα παιδί στο Οντάριο του Καναδά πέθανε από λύσσα, που μάλλον κόλλησε από νυχτερίδα, που είχε μπει στο δωμάτιό του.

    «Ξύπνησαν και είδαν μια νυχτερίδα στο υπνοδωμάτιό», δήλωσε ο Δρ Lock, προσθέτοντας ότι οι γονείς δεν εντόπισαν κάποια γρατσουνιά ή δάγκωμα στο παιδί και έτσι δεν του έκαναν το εμβόλιο κατά της λύσσας.

    Το παιδί μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο του Οντάριο και λίγο αργότερα πέθανε. Η λύσσα είναι μια σπάνια αλλά θανατηφόρα ιογενής ασθένεια που μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο από μολυσμένο ζώο, όπως νυχτερίδες, κογιότ, αλεπούδες ή ρακούν.

    Σχεδόν βέβαιος ο θάνατος αν εμφανιστούν τα συμπτώματα

    Μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό. Λίγες ημέρες αφότου εμφανιστούν τα συμπτώματα ακολουθεί σχεδόν πάντα ο θάνατος του ασθενή, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

    Ο Δρ Lock δήλωσε ότι το ποσοστό των νυχτερίδων με λύσσα στην περιοχή του νότιου Οντάριο που εποπτεύει έχει αυξηθεί στο 16% τα τελευταία χρόνια.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Εξαγωγές: Καμπανάκι για την παράνομη διακίνηση ακατάλληλων ακτινιδίων
    Εξαγωγές: Καμπανάκι για την παράνομη διακίνηση ακατάλληλων ακτινιδίων

    Πλήγμα για τις ελληνικές εξαγωγές η επιστροφή φορτίων νωπών φρούτων και λαχανικών

    Σήμα κινδύνου για τη διακίνηση φορτίων ακτινιδίων, που δεν πληρούν τις απαραίτητες εμπορικές προϋποθέσεις, εκπέμπουν για ακόμη μια φορά οι εξαγωγείς της χώρας.

    Αφορμή στάθηκε αυτή τη φορά η επιστροφή φορτίων με ντομάτες, καθώς οι ποσότητες, που διακινήθηκαν δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές εμπορίας, που απορρέουν από την ισχύουσα κοινοτική νομοθεσία και τις διμερείς συμφωνίες.

    «Είναι πλήγμα για τις ελληνικές εξαγωγές-επανεξαγωγές η επιστροφή φορτίων νωπών φρούτων και λαχανικών (ντοματών).Ελπίζουμε ότι η πολιτεία δεν θα επιτρέψει να παρατηρηθούν παρεμφερή περιστατικά επιστροφής και στα ακτινίδια, που εξάγονται πριν από τις 15 Οκτωβρίου», σχολιάζει ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Εξαγωγής Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών «Incofruit Hellas» Γιώργος Πολυχρονάκης.

    «Υπονομεύουν όλη την προσπάθεια της χώρας για διατήρηση της φήμης των προϊόντων της κινδυνεύοντας να διατεθούν ακατάλληλα προς νωπή κατανάλωση προϊόντα», τονίζουν οι εξαγωγείς

    Σύμφωνα με τους εξαγωγείς, και την τρέχουσα περίοδο ακτινιδίων παρατηρούνται φαινόμενα διακίνησης ατυποποίητων φρούτων και λαχανικών κατευθείαν από τον αγρό, από «Έλληνες και βαλκάνιους εμπόρους», ενώ «κάποιοι “έμποροι κ.ά” επιζητούν την επίσπευση συγκομιδής της ποικιλίας Hayward» . Πρόκειται για φαινόμενα που «υπονομεύουν όλη την προσπάθεια της χώρας για διατήρηση της φήμης των προϊόντων της κινδυνεύοντας να διατεθούν ακατάλληλα προς νωπή κατανάλωση προϊόντα», επισημαίνουν χαρακτηριστικά.

    Εν αναμονή των κυρώσεων

    Από την 1η Σεπτεμβρίου και μέχρι σήμερα 4 Οκτωβρίου, οι εξαγωγές ακτινιδίων σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Incofruit Hellas, ανέρχονται σε περίπου 5.500 τόνους έναντι 3.600 τόνων το αντίστοιχο διάστημα 2023. Οι ποσότητες αυτές κατευθύνθηκαν προς την Ινδία, τις ΗΠΑ, την Αίγυπτο, την Ουκρανία, την Βραζιλία και άλλες κυρίως τρίτες χώρες εκτός ΕΕ.

    «Χαιρετίσαμε την δραστηριοποίηση των αρμοδίων δημόσιων ελεγκτικών υπηρεσιών, που εντόπισαν και απέρριψαν φορτία ανώριμων ακτινιδίων (δεν πληρούσαν ούτε τον δείκτη σακχάρων ούτε της ξηράς ουσίας). Ακόμα όμως δεν έχει δημοσιοποιηθεί η ανακοίνωση των κυρώσεων που προβλέπονται σε βάρος των παραβατών, την στιγμή μάλιστα που καταγγέλθηκαν αφίξεις ακτινιδίων με λάθος σήμανση ως προς την ποικιλία. Η ποικιλία που πραγματικά κατευθύνθηκε στην εξαγωγή ήταν Hayward (που η ημερομηνία συγκομιδής της είναι η 15/10). Σε κάθε περίπτωση κύρωση παραβάτη δεν είναι το ότι “τίθεται εύλογο χρονικό διάστημα συμμόρφωσης ενός μηνός ” στην περίπτωση διαπίστωσης μη εγγραφής επιχείρησης στο Μητρώο Νωπών Οπωροκηπευτικών Προϊόντων (ΜΕΝΟ) στο πλαίσιο διενέργειας ελέγχων με σκοπό την τήρηση της ισχύουσας νομοθεσίας», επισημαίνει ο κ. Πολυχρονάκης.

    Μειωμένες εξαγωγές ντομάτας

    Την ίδια στιγμή, που οι εξαγωγές ελληνικής ντομάτας καταγράφουν αρνητικό πρόσημο, οι αντίστοιχες εισαγωγές στη χώρα μας κινούνται ανοδικά.

    Ειδικότερα, οι εξαγωγές ντομάτας από τις αρχές του χρόνου έως και τις 4 Οκτωβρίου 2024 εκτιμώνται σε 30.400 τόνους έναντι 31.400 τόνων (μείωση κατά 3,38%) το αντίστοιχο διάστημα 2023, με ποσότητες να έχουν εξαχθεί και προς το Ισραήλ.

    Ταυτόχρονα, μετά την 1η Σεπτεμβρίου οι εισαγωγές ντομάτας στη χώρα μας αυξήθηκαν αλματωδώς. Σύμφωνα με τα στοιχεία, από 1/9 έως 4/10 ανήλθαν σε 9.700 τόνους, εκ των οποίων οι 7.700 τόνοι προήρθαν από την Τουρκία, ενώ από τις αρχές του 2024 μέχρι και την 1η Σεπτεμβρίου είχαν εισαχθεί συνολικά 13.000 τόνοι.

    Πηγή: In.gr
  • Γλυκοπατάτα Ηλείας: Ένα "αναδυόμενο" αγροτικό προϊόν με διεθνείς προοπτικές
    Η γλυκοπατάτα της Ηλείας: Ένα αναδυόμενο αγροτικό προϊόν με διεθνείς προοπτικές

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Η γλυκοπατάτα, ένα τρόφιμο με μεγάλη διατροφική αξία, κατακτά ολοένα και περισσότερο χώρο στην ελληνική κουζίνα τα τελευταία χρόνια. Αν και στο παρελθόν αποτελούσε σχεδόν άγνωστο προϊόν στο ελληνικό τραπέζι, σήμερα έχει μετατραπεί σε αναπόσπαστο μέρος των συνταγών πολλών γνωστών σεφ, προσφέροντας γεύσεις υψηλής γαστρονομίας.

    Η εξέλιξη αυτή οφείλεται εν μέρει στην αυξανόμενη ενημέρωση για τα διατροφικά της οφέλη, καθώς και στην ανάδειξή της από τις δημιουργικές προτάσεις της σύγχρονης ελληνικής κουζίνας.

    Αυτό που δεν γνωρίζουν πολλοί είναι ότι η Ελλάδα διαθέτει σημαντικές καλλιεργητικές εκτάσεις γλυκοπατάτας, με τον νομό Ηλείας να ξεχωρίζει ως μία από τις βασικές περιοχές παραγωγής της.

    Glukopatata 8

    Ο Βασίλης Τόγιας, παραγωγός γλυκοπατάτας από το Λεβεντοχώρι, μίλησε στο Gaia365.gr και στο ilialive.gr για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η καλλιέργεια αυτού του προϊόντος, το οποίο προορίζεται τόσο για την εγχώρια αγορά όσο και για εξαγωγές.

    Οι δυσκολίες της καλλιέργειας

    Η καλλιέργεια της γλυκοπατάτας έχει γίνει εξαιρετικά δύσκολη τα τελευταία χρόνια, λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής και της έλλειψης εργατικού δυναμικού. Όπως επισημαίνει ο κ. Τόγιας, τα έξοδα καλλιέργειας κυμαίνονται από 700 έως 1.000 ευρώ ανά στρέμμα, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες ενώ το εργατικό κόστος είναι υψηλό και οι εργάτες σπάνιοι.

    Επιπλέον, οι παραγωγοί έχουν να αντιμετωπίσουν τις εισαγωγές από τρίτες χώρες, όπου χρησιμοποιούνται φάρμακα και λιπάσματα πολύ φθινότερα που δεν επιτρέπονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που επιβαρύνει περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα των εγχώριων προϊόντων.

    Παρά τις δυσκολίες, οι καλλιεργητές της περιοχής έχουν επενδύσει σημαντικά ποσά σε μηχανήματα και υποδομές για την καλλιέργεια της γλυκοπατάτας και δεσμεύονται να συνεχίσουν την παραγωγή, ελπίζοντας σε καλύτερες τιμές αγοράς. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η τιμή της γλυκοπατάτας όπως αναφέρει ο κ. Τόγιας, αναμένεται να κυμανθεί από 0,50 έως 0,60 ευρώ το κιλό, αν και δεν υπάρχουν ακόμη επίσημες προβλέψεις.

    Glukopatata 7

    Η συνεργασία και οι εξαγωγές

    Η γλυκοπατάτα της Ηλείας φτάνει στα ελληνικά σουπερμάρκετ όπως επισημαίνει ο κ. Τόγιας, μέσω συνεργασιών με συσκευαστήρια της περιοχής, ενώ σιγά σιγά πραγματοποιούνται και οι πρώτες εξαγωγές, με την διαδικασία αυτή να παίζει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας αλλά και στην προώθηση ενός προϊόντος που έχει τη δυνατότητα να σταθεί ανταγωνιστικά στη διεθνή αγορά.

    Το μέλλον της γλυκοπατάτας στην Ελλάδα

    Παρά τις προκλήσεις, η γλυκοπατάτα φαίνεται να έχει ένα υποσχόμενο μέλλον στην Ελλάδα, ιδίως λόγω της διατροφικής της αξίας και της δυνατότητας να ενσωματωθεί σε πλήθος γευστικών και υγιεινών συνταγών. Οι παραγωγοί της Ηλείας, όπως ο κ. Τόγιας, συνεχίζουν να στηρίζουν την καλλιέργεια, ενώ η αυξανόμενη ζήτηση εντός και εκτός Ελλάδας υποδεικνύει ότι η γλυκοπατάτα θα παραμείνει ένα βασικό προϊόν στη σύγχρονη αγροτική παραγωγή της χώρας.

    Με την κατάλληλη στήριξη και τον σωστό σχεδιασμό, η καλλιέργεια της γλυκοπατάτας μπορεί να συνεχίσει να αναπτύσσεται, προσφέροντας νέες ευκαιρίες τόσο για τους παραγωγούς όσο και για τους καταναλωτές που αναζητούν ποιοτικά, ελληνικά προϊόντα.

    Glukopatata 2

    Glukopatata 3

    Glukopatata 4

    Glukopatata 5

    Glukopatata 6

  • Σάλος στον Καναδά: Έδιωξαν ασυνόδευτη ανήλικη από πτήση επικαλούμενοι... ανισορροπία βάρους
    Σάλος στον Καναδά: Έδιωξαν ασυνόδευτη ανήλικη από πτήση επικαλούμενοι... ανισορροπία βάρους

    Περιπετειώδες αποδείχθηκε αεροπορικό ταξίδι για 14χρονη στον Καναδά αφού η εταιρία την απομάκρυνε από την πτήση καθώς το αεροπλάνο δεν μπορούσε να πετάξει επειδή δεν ήταν σωστό το βάρος του αεροσκάφους.

    Η Κάμριν Λάρκαν επιβιβάστηκε σε πτήση της Porter Airlines από το Τορόντο του Καναδά προς τη Βικτώρια στις 30 Αυγούστου, αφού είχε επισκεφθεί την οικογένειά της, αναφέρει το CBC. Ωστόσο, αφού πήρε τη θέση της, μια αεροσυνοδός της είπε ότι έπρεπε να βγει από το αεροσκάφος.

    «Ήμουν λίγο μπερδεμένη ... Νόμιζα ότι θα επέστρεφα στη θέση μου. Νόμιζα ότι απλώς θα έπαιρναν τις βαλίτσες μου», δήλωσε η Κάμριν στο CBC. «Μόλις κατέβηκα από το αεροπλάνο και είδα ότι η πόρτα είχε κλείσει, τότε άρχισα να αγχώνομαι πολύ».

    Ευτυχώς, όπως αναφέρει η Independent ο πατέρας της Λάρκαν, ο οποίος την άφησε στο αεροδρόμιο, μπόρεσε να πάει να την πάρει.

    «Χαίρομαι που ο πατέρας μου ήταν εκεί, γιατί αν δεν ήταν εκεί θα ήμουν μόνη μου», πρόσθεσε η Λάρκαν. Το κορίτσι έμεινε στο Τορόντο κατά τη διάρκεια της νύχτας και έκλεισε εκ νέου πτήση για την επόμενη ημέρα.

    Η Porter Airlines απομάκρυνε τη Λάρκαν από την πτήση λόγω ανισορροπίας βάρους, αλλά το προσωπικό δεν γνώριζε ότι ήταν ασυνόδευτη ανήλικη, δήλωσε εκπρόσωπος.

    «Η ομάδα μας ζήτησε εθελοντές για να ταξιδέψουν την επόμενη ημέρα στη Βικτώρια. Όταν κανείς δεν προσήλθε, οι επιβάτες επιλέχθηκαν με βάση τον τύπο του ναύλου τους. Η ομάδα μας δεν γνώριζε εκείνη τη στιγμή ότι η Κάμριν ήταν ανήλικη», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρίας.

    Οι γονείς μπορούν να αγοράσουν ένα πρόγραμμα για ασυνόδευτους ανηλίκους για τα παιδιά τους άνω των 12 ετών έναντι 100 δολαρίων. Η υπηρεσία είναι υποχρεωτική για παιδιά ηλικίας 8 έως 11 ετών. Το σχέδιο διασφαλίζει ότι τα παιδιά δεν μπορούν να απομακρυνθούν από το αεροπλάνο.

    Ωστόσο, οι γονείς της δεν γνώριζαν για την υπηρεσία - πράγμα που σημαίνει ότι η αεροπορική εταιρεία αντιμετώπισε την Λάρκαν ως ενήλικα.

    «Έθεσαν το παιδί μου σε άμεσο κίνδυνο», δήλωσε η μητέρα της στο CBC. «Ήταν εντελώς αμελής και δεν θα έπρεπε να συμβεί σε κανέναν άλλο ανήλικο».

    «Παρέχουν μια υπηρεσία λέγοντας ότι γνωρίζουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι κινδυνεύουν και λένε ότι αν δεν πληρώσεις για την υπηρεσία, θα αντιμετωπίζεσαι όπως οποιοσδήποτε άλλος ενήλικος επιβάτης που ταξιδεύει», πρόσθεσε. «Είναι απολύτως γελοίο».

    Πηγή: cnn.gr

  • Επιτραπέζιες ελιές: Πώς θα κινηθεί η παραγωγή – Οι εξαγωγές
    Επιτραπέζιες ελιές: Πώς θα κινηθεί η παραγωγή – Οι εξαγωγές

    Εκτιμήσεις για τη νέα σεζόν για τις επιτραπέζιες ελιές από την ΠΕΜΕΤΕ

    Σε ικανοποιητικά επίπεδα αναμένεται η παραγωγή για την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο 2024/25 για τις βασικές ποικιλίας επιτραπέζιας ελιάς, ποσότητες που όπως εκτιμάται θα καλύψει τις εξαγωγικές ανάγκες της χώρας, στο πλαίσιο μίας ισορροπημένης αγοράς, που θα εξασφαλίζει μεν το εισόδημα των αγροτών, αλλά δεν θα εντείνει τις πληθωριστικές πιέσεις και δεν θα περιορίσει την ανταγωνιστικότητα του προϊόντος στις αγορές του εξωτερικού.

    Στα παραπάνω συμπεράσματα κατέληξε η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση των μελών της Πανελλήνιας Ένωσης Μεταποιητών, Τυποποιητών, Εξαγωγέων Επιτραπέζιας Ελιάς (ΠΕΜΕΤΕ), που πραγματοποιήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 2024 στην Λάρισα.

    Ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΤΕ Κώστας Ζούκας αναφερόμενος στην χρονιά που πέρασε, αλλά και στην τρέχουσα περίοδο τόνισε τις ιδιαίτερες οικονομικές, περιβαλλοντολογικές και κοινωνικές συνθήκες που επικρατούν τόσο στη χώρα μας, όσο και στην παγκόσμια κοινότητα. Η κλιματική αλλαγή και ιδιαίτερα το φαινόμενο της λειψυδρίας επηρεάζουν τόσο τον όγκο, όσο και την ποιότητα της αγροτικής παραγωγής, επομένως και του ελαιοκομικού κλάδου και από κοινού με τις συνέπειες των πολεμικών συρράξεων (κόστος ενέργειας και πρώτων υλών) και την έλλειψη εργατικού δυναμικού συνιστούν παράγοντες:

    • αυξητικούς του κόστους των προϊόντων και
    • μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών.

    Οι εξαγωγές επιτραπέζιας ελιάς ξεπέρασαν τα 640 εκατομμύρια ευρώ παρά τον μικρό όγκο της πρωτογενούς παραγωγής της ελαιοκομικής περιόδου 2023/24

    Ιδιαίτερη αναφορά έγινε:

    • για το ζήτημα της από την δεκαετία του ’60 συνεχούς/επταήμερης λειτουργίας των μεταποιητικών μονάδων κατά την περίοδο της συλλογής του ελαιόκαρπου από τους παραγωγούς και την ολιγωρία της Διοίκησης για την εναρμόνιση της εργατικής νομοθεσίας για την ομαλή απορρόφηση του πρωτογενούς προϊόντος από τις μεταποιητικές/εξαγωγικές επιχειρήσεις αγροτικών προϊόντων, και των επιτραπέζιων ελιών, και
    • την έλλειψη προσοχής της Διοίκησης για την σύσταση «Μητρώου Συσκευαστηρίων Επιτραπέζιων Ελιών» -πάγιο αίτημα της ΠΕΜΕΤΕ από το 2010- όπως συμβαίνει και σε άλλα αγροτικά προϊόντα, για να εξασφαλισθούν:
    • η διακίνηση ασφαλών και ποιοτικών τελικών προϊόντων επιτραπέζιας ελιάς,
    • η διαφάνεια κατά́την εμπορική διακίνηση του προϊόντος και καταπολέμηση αδήλωτων συναλλαγών,
    • η βιώσιμη επιχειρηματικότητα και ο υγιής ανταγωνισμός,
    • η προστασία του εισοδήματος των Ελλήνων ελαιοπαραγωγών και καταναλωτών περιορίζοντας την διαφορά της τιμής από το «χωράφι στο ράφι».
    Οι εξαγωγές επιτραπέζιας ελιάς

    Ο κ. Ζούκας επισήμανε επίσης, ότι παρά το προαναφερθέν δυσμενές περιβάλλον η πορεία των εξαγωγών του προϊόντος κρίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητική, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το 2023 οι εξαγωγές του ξεπέρασαν τα 640 εκατομμύρια ευρώ παρά τον μικρό όγκο της πρωτογενούς παραγωγής της ελαιοκομικής περιόδου 2023/24, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2024 η αξία των εξαγωγών παρουσιάζει αύξηση κατά 24,6% (400 εκατ. ευρώ), συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2023 (€320 εκατ). Εκτιμάται δε, ότι το 2024 οι εξαγωγές επιτραπέζιων ελιών θα έχουν την καλύτερη εξαγωγική επίδοση όλων των εποχών συμβάλλοντας τα μέγιστα στην επίτευξη των μακροοικονομικών στόχων της χώρας.

    Επισημάνθηκε ωστόσο ότι η μέχρι τώρα ανοδική πορεία των εξαγωγών δεν διασφαλίζεται και για το μέλλον, αν δεν ρυθμιστούν σοβαρά διαρθρωτικά θέματα του κλάδου (όπως τα προαναφερόμενα) και δεν γίνει η απαραίτητη προσαρμογή στα νέα δεδομένα και τις προκλήσεις των καιρών.

    Η ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας»

    Ειδική μνεία έγινε στην Απόφαση του ΣτΕ που έκρινε πλέον οριστικά, ότι η ονομασία «KALAMATA OLIVES» που έγινε παγκοσμίως γνωστή χάρη στις προσπάθειες των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων και συνδέεται άρρηκτα με την Ελλάδα, νόμιμα και μόνιμα καταχωρίστηκε ως συνώνυμο της ποικιλίας «Καλαμών» και δικαιώνει την ισχύουσα πλέον «Απόφαση Γεωργαντά», που προβλέπει και την παράλληλη κυκλοφορία του προϊόντος ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας»/PDO «Elia Kalamatas» και αποκαθιστά την ομαλότητα:

    • για το 98% των ελαιοπαραγωγών εκτός της γεωγραφικής ζώνης ΠΟΠ που καλλιεργούν την επιτραπέζια ποικιλία ελιάς «Καλαμών/Καλαμάτα» και βρίσκονταν σε καθεστώς αβεβαιότητας μέχρι την εν λόγω Απόφαση του ΣτΕ και
    • για τις εξαγωγές του προϊόντος που η αξία τους ξεπερνά πλέον τα 280 εκατ. ευρώ ετησίως και διενεργείται από το σύνολο των μεταποιητικών-τυποποιητικών-εξαγωγικών επιχειρήσεων της χώρας που εξάγουν με την ονομασία «Kalamata Olives» από τις αρχές του 20ου αιώνα.
    Πάγια αιτήματα

    Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς Γιώργος Ντούτσιας, ο οποίος αναφέρθηκε σε σοβαρά θέματα που αποτελούν πάγια αιτήματα της Οργάνωσης από την ίδρυση της:

    • στην έλλειψη διαχειριστικών στοιχείων για τις επιτραπέζιες ελιές και συνεργασίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και των κατά τόπους ΔΑΟΚ,
    • στην ανάγκη υπολογισμού αντικειμενικού κόστους παραγωγής του πρωτογενούς τομέα του προϊόντος σύμφωνα με την γεωργική λογιστική και
    • στην ανάγκη αναδιάρθρωσης του ελληνικού ελαιώνα, η επίτευξη του οποίου απαιτεί πολιτική βούληση και εθνικό σχεδιασμό σε συνδυασμό με επιστημονική έρευνα και μόνιμη συνεργασία με την Οργάνωση.
    Πηγή: In.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch