Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2023 17:45

Έλληνες κτηνοτρόφοι: Η δύναμή μας είναι οι καταναλωτές και η ποιότητα των προϊόντων μας

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Εμείς, ως ΕΘΕΑΣ θεωρούμε ότι προέχει ο έλεγχος της κερδοφορίας, αν δηλαδή δικαιολογείται η απόσταση της τιμής του παραγωγού με τον καταναλωτή και αν οι έλεγχοι, τόσο για την ποιότητα, όσο και για τις πρακτικές είναι οι προβλεπόμενοι.

Η ακρίβεια και ο πληθωρισμός «χτυπούν», τόσο το εισόδημα των καταναλωτών, όσο και των παραγωγών.

Σήμερα, το κόστος παραγωγής των γαλακτοκομικών προϊόντων έχει αυξηθεί σημαντικά από την αύξηση της τιμής των ζωοτροφών και την αύξηση της τιμής της ενέργειας. Οι Έλληνες κτηνοτρόφοι συνεχίζουν να παραγάγουν με ζημιά προμηθεύοντας ποιοτικά τρόφιμα τους καταναλωτές, στηρίζοντας έτσι τη διατροφική επάρκεια της χώρας. Όμως, δεν είναι η τιμή πώλησης των κτηνοτροφικών προϊόντων από τους παραγωγούς, που πλήττει το εισόδημα του καταναλωτή. Αυτό που το πλήττει είναι η τελική τιμή του προϊόντος από τα αυξημένα κέρδη των ενδιάμεσων, οι εναρμονισμένες πρακτικές που εφαρμόζονται, οι μειωμένοι έλεγχοι και οι απομιμήσεις των ποιοτικών γαλακτοκομικών προϊόντων μας, που οδηγούν τελικά σε παραπλάνηση των καταναλωτών.

Εμείς, ως ΕΘΕΑΣ θεωρούμε ότι προέχει ο έλεγχος της κερδοφορίας, αν δηλαδή δικαιολογείται η απόσταση της τιμής του παραγωγού με τον καταναλωτή και αν οι έλεγχοι, τόσο για την ποιότητα, όσο και για τις πρακτικές είναι οι προβλεπόμενοι. Γιατί μέσα στην αναστάτωση που δημιουργείται, διάφοροι επιτήδειοι με τη λογική της τάχα μειωμένης τιμής, προσπαθούν να προωθήσουν υποδεέστερα προϊόντα στους καταναλωτές και να υποκαταστήσουν τα ποιοτικά γαλακτοκομικά προϊόντα μας.

Οι συνεταιρισμοί που παράγουν τέτοια ποιοτικά προϊόντα, τα προμηθεύουν στους καταναλωτές με την καλύτερη αναλογία τιμής και ποιότητας. Στόχος μας είναι, να μπορούν, να τα προμηθευτούν οι καταναλωτές και να επιβιώσουν οι κτηνοτρόφοι. Καλούμε, λοιπόν, τους καταναλωτές να εντάξουν μέσα από αυτή την προσπάθεια αντίδρασης στις αυξημένες τιμές και τα αδικαιολόγητα κέρδη την προτίμησή τους στα γαλακτοκομικά προϊόντα των κτηνοτρόφων μας.

Η πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της για τους ελέγχους στην αγορά των γαλακτοκομικών, καθώς και την προστασία του εισοδήματος των καταναλωτών για να αποφεύγονται οριζόντιες αντιδράσεις που πλήττουν την πλευρά της παραγωγής των κτηνοτρόφων.

Τέλος, πρέπει να αναλάβει και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τον έλεγχο του κόστους παραγωγής των κτηνοτρόφων, που θα καταστήσει τα προϊόντα τους περισσότερο ανταγωνιστικά, έτσι ώστε να ωφεληθεί και να στηριχθεί ο ευάλωτος καταναλωτής.

Πηγή: Etheas.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2023 10:52

Σχετικά Άρθρα

  • Γαλακτοκομικά - κρέας: Τι λέει η αγορά σχετικά με τα μέτρα για την ευλογιά των προβάτων
    Γαλακτοκομικά - κρέας: Τι λέει η αγορά σχετικά με τα μέτρα για την ευλογιά των προβάτων

    Προτεραιότητα αποτελεί ο περιορισμός της εξάπλωσης της ζωονόσου, όπως σημειώνουν στο CNN Greece στελέχη της αγοράς των γαλακτοκομικών και του κρέατος σχετικά με την ευλογία των αιγοπροβάτων, εξηγώντας πως εφόσον τα μέτρα που έχουν ληφθεί, λειτουργήσουν αποτελεσματικά μέσα στο δεκαήμερο, δεν θα υπάρξει κανένα ζήτημα επάρκειας των προϊόντων.

    Σημειώνεται ότι όπως έχει τονίσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, από τη ζωονόσο δεν τίθεται ζήτημα για τη δημόσια υγεία και τους καταναλωτές καθώς προσβάλλει μόνο τα αιγοπρόβατα ενώ ο στόχος των περιορισμών είναι να διασωθεί το ζωικό κεφάλαιο.

    Μέχρι την επόμενη εβδομάδα που ισχύουν τα μέτρα, δεν αναμένεται να αντιμετωπίσουμε πρόβλημα ελλείψεων στην αγορά, καθώς είχαμε ήδη προετοιμαστεί σχετικά, από τις προηγούμενες μέρες, όπως επισημαίνει στο CNN Greece, ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος, Γιάννης Φασουλάς. Το κρίσιμο, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι να μην χρειαστεί να παραταθούν και μετά το πέρας του δεκαημέρου. Κυρίως ως προς το ζήτημα των εξαγωγών, ενόψει και της προετοιμασίας που γίνεται για την περίοδο των Χριστουγέννων, προκειμένου και να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες χωρών όπως η Ιταλία και η Πορτογαλία στις οποίες τα ελληνικά αιγοπρόβατα έχουν καθιερωθεί, εξηγεί ο ίδιος. Παράλληλα υπογραμμίζει την ανάγκη έως τότε να τηρηθούν πιστά τα μέτρα που έχουν ληφθεί από το αρμόδιο υπουργείο, εκφράζοντας την ελπίδα ότι στο διάστημα αυτό δεν θα υπάρξει νέο κρούσμα και μετά τις 10 ημέρες θα «ανοίξουν» οι «καθαρές» περιοχές.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων, Χρήστος Αποστολόπουλος εκτιμά πως στο διάστημα του δεκαημέρου και το ζήτημα του γάλακτος, αντίστοιχα, είναι διαχειρίσιμο, εξηγώντας πως δεν αναμένεται να επηρεαστεί τόσο άμεσα η αγορά. «Σίγουρα τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί θα πρέπει να τηρηθούν καθώς το πιο σημαντικό είναι η διασφάλιση του προϊόντος και της ζωικής παραγωγής» τονίζει ο κ. Αποστολόπουλος στο CNN Greece. Τόσο ο κ. Φασουλάς όσο και ο κ. Αποστολόπουλος, πάντως, επισημαίνουν την ανάγκη στήριξης των κτηνοτρόφων, κυρίως σε ό,τι αφορά το θέμα των ζωοτροφών.

    Σχετικά, τέλος, με τις ανησυχίες για ενδεχόμενο ανατιμήσεων σε γαλακτοκομικά και κρέας, από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος μιλώντας την Τετάρτη στο Mega, ερωτηθείς σχετικά, ξεκαθάρισε πως δεν δικαιολογούνται αυξήσεις υπογραμμίζοντας μάλιστα πως τις προσεχείς μέρες «θα υπάρξει έλεγχος στην κεντρική αγορά».

    Πηγή: Cnn.gr

  • Ισχυρές συστάσεις της κτηνιατρικής της ΠΔΕ προς τους κτηνοτρόφους, για την αποφυγή καταρροϊκού πυρετού σε μηρυκαστικά
    Ισχυρές συστάσεις της κτηνιατρικής της ΠΔΕ προς τους κτηνοτρόφους, για την αποφυγή καταρροϊκού πυρετού σε μηρυκαστικά

    Από την Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ανακοινώνεται ότι έχει επιβεβαιωθεί η παρουσία του νοσήματος του καταρροϊκού πυρετού των μηρυκαστικών στη Λευκάδα. Το νόσημα το οποίο μεταδίδεται με σκνίπες προκαλεί τα παρακάτω συμπτώματα κυρίως στα πρόβατα:

    Πυρετό, σιαλόρροια, βλεννοπυώδες ρινικό έκκριμα που φράσσει τα ρουθούνια, οίδημα στα χείλη, στη γλώσσα που μπορεί να γίνει κυανή, στο πρόσωπο και στην υπογνάθια χώρα, κατάπτωση, ανορεξία, χωλότητα, κυρτωμένη ράχη, αποβολή ή γέννηση θνησιγενών αμνών, απώλεια βάρους (απίσχναση), επιπλοκές πνευμονίας, μείωση γαλακτοπαραγωγής.

    Με βάση τα επιστημονικά δεδομένα, τις οδηγίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και με την εμπειρία από την εμφάνιση του νοσήματος τα προηγούμενα έτη, γίνονται οι κάτωθι ισχυρές συστάσεις:

    Οι προβατοτρόφοι στην περιοχή του Δήμου Ακτίου - Βόνιτσας Π.Ε Αιτωλ/νίας να προχωρήσουν άμεσα σε εφαρμογή εντομοαπωθητικών -εντομοκτόνων στα ζώα τους και στους στάβλους, λασπώδη εδάφη πέριξ των ποτιστρών των ζώων, κ.α. Επίσης, προτείνεται ο εμβολιασμός με αδρανοποιημένο εμβόλιο που κυκλοφορεί στην αγορά.

    Ομοίως προτείνεται και οι λοιποί προβατοτρόφοι των Π.Ε Αιτωλ/νίας, Αχαΐας και Ηλείας να προχωρήσουν σε εμβολιασμούς των ζώων και εφαρμογή εντομοαπωθητικών -εντομοκτόνων, καθώς η κίνηση των ανέμων διευκολύνει την μεταφορά των εντόμων Culicoides (σκνίπες) και πιθανώς το επόμενο διάστημα να υπάρξει κρούσμα και σε αυτές τις περιοχές.

    Οι κτηνοτρόφοι πριν από οποιαδήποτε μετακίνηση των ζώων τους να ενημερώνουν και να λαμβάνουν σχετική άδεια από τις κατά τόπους κτηνιατρικές υπηρεσίες.

    Τονίζεται, ότι το νόσημα του Καταρροϊκού Πυρετού δεν προσβάλλει τον άνθρωπο, ο οποίος επίσης δεν κινδυνεύει από την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων και κρέατος.

    (Δελτίο Τύπου)

  • ΕΘΕΑΣ: Σε απόγνωση νέοι κτηνοτρόφοι – Αντιμέτωποι με την απένταξη από τους «Νέους αγρότες»
    ΕΘΕΑΣ: Σε απόγνωση νέοι κτηνοτρόφοι – Αντιμέτωποι με την απένταξη από τους «Νέους αγρότες»

    Παρέμβαση της ΕΘΕΑΣ για το πρόβλημα απένταξης νέων γεωργών – κτηνοτρόφων από το υπομέτρο 6.1

    Σε αδιέξοδο βρίσκονται νέοι αγρότες και κτηνοτρόφοι της χώρας, καθώς λόγω καθυστερήσεων από τις αρμόδιες υπηρεσίες να εκδώσουν άδειες λειτουργίας για τις σταβλικές εγκαταστάσεις, απεντάσσονται από το υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση νέων γεωργών». Μάλιστα, όπως επισημαίνει η Εθνική Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) ζητείται ακόμη να επιστραφεί και η προκαταβολή που έχει δοθεί σε παραγωγού – κτηνοτρόφους, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η αδειοδότηση των σταβλικών τους εγκαταστάσεων.

    Για την αντιμετώπιση του προβλήματος με την απένταξη ιδίως των νέων κτηνοτρόφων από το πρόγραμμα, η ΕΘΕΑΣ απέστειλε επιστολή προς την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. «Αρκετοί νέοι αγρότες που εντάχθηκαν στο υπομέτρο 6.1 το 2016, καθώς και κάποιοι που εντάχθηκαν το 2018, είναι κτηνοτρόφοι και ένα μέρος από αυτούς, προσπάθησε να παραμείνει σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, καθώς επίσης και στα μικρά νησιά του Αιγαίου. Στις περιοχές αυτές, όπως γνωρίζετε, υπάρχει απουσία υπηρεσιών, δύσκολη πρόσβαση και μεγάλη καθυστέρηση στην ανταπόκριση θεμάτων, ειδικά σε ότι αφορά τα δασαρχεία και τις αρχαιολογικές υπηρεσίες που εμπλέκονται στην αδειοδότηση των σταβλικών και άλλων εγκαταστάσεων».

    «Από αρχές Αυγούστου, παρατηρείται η αποστολή καταλογιστικών αποφάσεων σε αρκετές περιπτώσεις νέων γεωργών, με τις οποίες ζητείται να επιστραφεί η προκαταβολή που έχει δοθεί σε παραγωγούς, που δεν έχουν καταφέρει έως τώρα να ολοκληρώσουν τις δεσμεύσεις»

    Μακροχρόνιο το πρόβλημα

    Το πρόβλημα των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι στην έγκαιρη έκδοση των αδειών λειτουργίας των σταβλικών εγκαταστάσεων είναι μακροχρόνιο και παρά τις πολλές νομοθετικές ρυθμίσεις, δεν έχει γίνει κατορθωτό να επιλυθεί. «Άλλωστε, πρόσφατα δόθηκε με νομοθετική τροπολογία, ένας χρόνος παράτασης επιπλέον για την ολοκλήρωση της διαδικασίας από τους κτηνοτρόφους που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Είναι κατανοητό ότι στις αντίξοες συνθήκες της νησιωτικότητας, αυτές οι καθυστερήσεις των υπηρεσιών είναι ένα εμπόδιο που δεν μπορούν να ελέγξουν οι νέοι γεωργοί και δεν μπορούν ποτέ να προβλέψουν ότι θα καταφέρουν να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες αδειοδότησης», σημειώνεται.

    Μάλιστα, όπως επισημαίνει η ΕΘΕΑΣ, από αρχές Αυγούστου, παρατηρείται η αποστολή καταλογιστικών αποφάσεων σε αρκετές περιπτώσεις νέων γεωργών, με τις οποίες ζητείται να επιστραφεί η προκαταβολή που έχει δοθεί σε παραγωγούς, που δεν έχουν καταφέρει έως τώρα να ολοκληρώσουν τις δεσμεύσεις. «Είναι κατανοητό ότι αυτοί οι παραγωγοί, ενώ ξεπέρασαν τις αντίξοες συνθήκες παραμονής τους στα νησιά και τις ορεινές περιοχές, δεν μπορούν να ξεπεράσουν τη γραφειοκρατία και οδηγούνται με αυτές τις αποφάσεις στην καταστροφή», τονίζεται.

    Η πρόταση

    Επειδή, η εγκατάσταση των νέων γεωργών αποτελεί προτεραιότητα, για την αποφυγή ερήμωσης της υπαίθρου, η ΕΘΕΑΣ προτείνει να υπάρξει η ανάλογη παράταση στις σχετικές δεσμεύσεις ολοκλήρωσης που δόθηκαν πρόσφατα με νομοθετική ρύθμιση και στους νέους γεωργούς, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία για την έκδοση άδειας σταβλικής εγκατάστασης, η οποία είναι αυτή που εκκρεμεί στις περισσότερες περιπτώσεις και είναι ήδη σε στάδιο ολοκλήρωσης και να σταματήσει για αυτό το διάστημα η είσπραξη των αχρεωστήτως καταβληθέντων που εστάλησαν για είσπραξη στις ΔΟΥ.

    Πηγή: In.gr
  • Πρόσκληση ενδιαφέροντος για εκπαίδευση κτηνοτρόφων από την Δ/νση Κτηνιατρικής της ΠΔΕ
    Πρόσκληση ενδιαφέροντος για εκπαίδευση κτηνοτρόφων από την Δ/νση Κτηνιατρικής της ΠΔΕ

    Η Δ/νση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ενημερώνει ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων προγραμματίζει την οργάνωση κύκλου εκπαίδευσης για την απόκτηση Πιστοποιητικού Ικανότητας Κτηνοτρόφου Σπερματεγχύτη.

    Όσοι κτηνοτρόφοι διαθέτουν κωδικό εκμετάλλευσης εν λειτουργία και ενδιαφέρονται να εκπαιδευτούν, ώστε να εξυπηρετούν την μονάδα τους, θα πρέπει να καταθέσουν αίτηση στην οικεία Κτηνιατρική Υπηρεσία. Τα μαθήματα θα γίνονται στη Θεσσαλονίκη στο Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών, ενώ ο χρονικός προγραμματισμός των εκπαιδεύσεων θα γίνει με βάση τον αριθμό των αιτημάτων που θα κατατεθούν.

    Για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία ή διευκρίνηση οι ενδιαφερόμενοι μπορούν απευθύνονται στις κατά τόπους Κτηνιατρικές Υπηρεσίες.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Η ευλογιά και η πανώλη των αιγοπροβάτων απειλούν την κτηνοτροφία – «Σε κάθε θετικό κρούσμα πρέπει να θανατωθεί όλο το κοπάδι»
    Η ευλογιά και η πανώλη των αιγοπροβάτων απειλούν την κτηνοτροφία – «Σε κάθε θετικό κρούσμα πρέπει να θανατωθεί όλο το κοπάδι»

    Αγωνιούν για το μέλλον τους οι κτηνοτρόφοι

    Μεγάλο είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι της χώρας μας εξαιτίας της ευλογιάς και της πανώλης των αιγοπροβάτων. «Σε κάθε θετικό κρούσμα πρέπει να θανατωθεί όλο το κοπάδι» επισημαίνει ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας εξηγώντας πως οι επαγγελματίες του κλάδου αγωνιούν για το μέλλον τους.

    Λόγω της ευλογιάς που εντοπίστηκε σε τέσσερα κρούσματα στον Έβρο σε ισχύ βρίσκονται περιορισμοί για τις μετακινήσεις και τη σφαγή προβάτων ενώ, όπως έχει γίνει και για την πανώλη, έχουν ενεργοποιηθεί τα απαραίτητα μέτρα, όπως είναι οι θανατώσεις ζώων και η χάραξη ζωνών προστασίας και ζωνών επιτήρησης.

    «Εύλογη η αγωνία των κτηνοτρόφων. Βρέθηκα προχθές στον Έβρο μετά τα 4 επιβεβαιωμένα κρούσματα ευλογιάς των προβάτων. Πήγαμε σε όλο τον νομό, από Διδυμότειχο, Ορεστιάδα, Φέρρες, Αλεξανδρούπολη, επισκεφτήκαμε αγροτικούς συνεταιρισμούς, κτηνοτρόφους» υπογράμμισε στο Mega την Παρασκευή 23/8 ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας.

    «Ένα θετικό είναι ότι η παρέμβαση έγινε άμεσα, με το που διαγνώστηκαν τα κρούσματα. Δεν ξέρω πόσα ζώα θα σφαγιαστούν, έχουν βρεθεί 4 κρούσματα, αυτά αντιστοιχούν σε περίπου 1.500 πρόβατα. Εύχομαι να μην βρεθεί άλλο κρούσμα θετικό. Σκοπός μας είναι να περιοριστεί η ευλογιά μόνο στον νομό Έβρου και από εκεί και πέρα εφαρμόζοντας τα αυστηρά μέτρα, σε συνεργασία και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να προχωρήσουμε στην εκρίζωση της νόσου» είπε.

    «Σε κάθε θετικό κρούσμα πρέπει να θανατωθεί όλο το κοπάδι γιατί η μεταδοτικότητα της νόσου είναι υψηλή και η θνησιμότητα. Από εκεί και πέρα, θα ακολουθήσουν οι αποζημιώσεις. Υπάρχει μια ΚΥΑ η οποία προβλέπει το ύψος της αποζημίωσης για τα πρόβατα για αυτές τις περιπτώσεις. Θα συμφωνήσω με τους κτηνοτρόφους ότι η τιμή δεν είναι η υψηλότερη δυνατή. Είναι γεγονός ότι απέχει από την τιμή την πραγματική, την αγοραία, για να επανασυστήσουν το κοπάδι, όμως η κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα στους κτηνοτρόφους, θα τους βοηθήσει» υπογράμμισε ο υφυπουργός.

    «Η πανώλη είναι ιός RNA που σημαίνει ότι μεταδίδεται στο περιβάλλον μέχρι τρία 24ωρα»

    «Στην πανώλη των αιγοπροβάτων έχουμε ένα πλεονέκτημα μέσα στο κακό που βρήκε την κτηνοτροφία μας. Η πανώλη είναι ιός RNA που σημαίνει ότι μεταδίδεται στο περιβάλλον μέχρι τρία 24ωρα. Τα μέτρα αρχίζουν να χαλαρώνουν, είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι. Έχουμε περιορισμούς στις περιοχές που έχουμε θετικά κρούσματα. 20 ημέρες με έναν μήνα από την ώρα που δε θα υπάρχει κρούσμα, απελευθερώνονται. Φαίνεται ότι είναι εισαγόμενη η πανώλη αλλά για το θέμα των ελέγχων πρέπει να σας πω ότι από τρίτες χώρες απαγορεύεται η εισαγωγή και δεν ήρθε από τρίτες χώρες η πανώλη.

    Αν ήρθε από Ευρώπη, αυτό που προβλέπεται στην κοινοτική νομοθεσία είναι ότι όταν εισάγονται ζώα από ευρωπαϊκές χώρες και γενικότερα προϊόντα, αυτό το οποίο επιβάλλεται και είναι υποχρεωτικό είναι η ύπαρξη των κατάλληλων υγειονομικών πιστοποιητικών» διευκρίνισε.

    Πηγή: newsbeast.gr

  • ΚΑΠ: Πώς θα εφαρμοστεί η παρέμβαση για τις αυτόχθονες φυλές
    ΚΑΠ: Πώς θα εφαρμοστεί η παρέμβαση για τις αυτόχθονες φυλές

    Η παρέμβαση της ΚΑΠ έχει ως στόχο την καταβολή οικονομικής ενίσχυσης στους κατόχους αυτόχθονων φυλών, προκειμένου αυτοί να μπορέσουν να διατηρήσουν ή να αυξήσουν τον αριθμό των ζώων αυτών

    Το πλαίσιο εφαρμογής της παρέμβασης Π3-70-1.5 «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων» του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) 2023-2027 υπεγράφη από τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χρήστο Κέλλα.

    Η εν λόγω παρέμβαση έχει ως στόχο την καταβολή οικονομικής ενίσχυσης στους κατόχους αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων, προκειμένου αυτοί να μπορέσουν να διατηρήσουν ή να αυξήσουν τον αριθμό των ζώων αυτών. Παράλληλα, συμβάλλει στη διατήρηση και ενίσχυση της βιοποικιλότητας στον τομέα της ζωικής παραγωγής και στην αειφόρο ανάπτυξη και ισορροπία της φύσης.

    Η παρέμβαση καλύπτει όλη την χώρα, ενώ δικαιούχοι είναι φυσικά και νομικά πρόσωπα ή ομάδες αυτών, οι οποίοι είναι κάτοχοι αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων, που απειλούνται με εξαφάνιση σε συγκεκριμένες, περιοριστικά αναφερόμενες στην ΥΑ, περιοχές.

    Το ύψος της ενίσχυσης, που χορηγείται ετησίως κυμαίνεται από 371 μέχρι 629 ευρώ, ανά Μονάδα Ζωικού Κεφαλαίου

    Η ενίσχυση

    Σημειώνεται ότι επιλέξιμα για ενίσχυση είναι τα θηλυκά ζώα αναπαραγωγής, τα οποία είναι εγγεγραμμένα στα γενεαλογικά βιβλία των φυλών που τηρούνται από τα Κέντρα Ζωικών Γενετικών Πόρων, εκτός των ίππων, όπου ενισχύονται, τόσο τα θηλυκά, όσο και τα αρσενικά ζώα.

    Το ύψος της ενίσχυσης, που χορηγείται ετησίως, σε αναπλήρωση της απώλειας εισοδήματος που επιφέρει η διατήρηση των αυτόχθονων φυλών, κυμαίνεται από 371 μέχρι 629 ευρώ, ανά Μονάδα Ζωικού Κεφαλαίου, αναλόγως του είδους ζώου και της διατήρησης ή μη της απαιτούμενης αναλογίας αρσενικών και θηλυκών ζώων αναπαραγωγής.

    Ο υφυπουργός, Χρήστος Κέλλας δήλωσε σχετικά με την υπογραφή της απόφασης: «Στεκόμαστε δίπλα στους κτηνοτρόφους, στηρίζοντας τις αυτόχθονες φυλές αγροτικών ζώων, που απειλούνται με εξαφάνιση. Εξασφαλίζουμε, έτσι, την διατήρηση και ενίσχυση της βιοποικιλότητας στον τομέα της ζωικής παραγωγής και την αειφόρο ανάπτυξη και ισορροπία της φύσης».

    Πηγή: in.gr

  • Έβρος: «Κλειδωμένοι» εκατοντάδες τόνοι ζωοτροφών λόγω των μέτρων κατά της ευλογιάς
    Έβρος: «Κλειδωμένοι» εκατοντάδες τόνοι ζωοτροφών λόγω των μέτρων κατά της ευλογιάς

    Αγωνία για την τροπή που παίρνει η εμφάνιση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων στον Έβρο εκφράζεται και από τους εμπόρους ζωοτροφών, οι οποίοι βλέπουν τόνους προϊόντων να παραμένουν στις αποθήκες λόγω των περιοριστικών μέτρων

    Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών Ορεστιάδας «Η Ένωση», Λάμπρος Κουμπρίδης, μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε ότι «στο σιλό τους υπάρχουν 800 τόνοι αδιάθετο περσινό καλαμπόκι και μαλακό στάρι, το οποίο απαγορεύεται να διακινηθεί ως απόρροια των περιοριστικών μέτρων που επικρατούν λόγω της ευλογιάς στα αιγοπρόβατα».

    Ήδη υπάρχουν παραγγελίες εκτός νομού, οι οποίες δεν μπορούν να εκτελεστούνν και κανείς δεν γνωρίζει πόσο χρονικό διάστημα θα κρατήσει η απαγόρευση αυτή .

    «Μπορεί επίσης να δούμε» συνεχίζει ο κ. Κουμπρίδης «έξαρση στα παραποτάμια μαντριά κάτι που μας ανησυχεί ιδιαίτερα».

    Σήμερα ο Έβρος διαθέτει το 30% περίπου του ζωικού κεφαλαίου από αυτό που είχε στις αρχές του 2000. Αν θανατωθεί κι αυτό δεν θα υπάρξει δυνατότητα να ξανασπείρουν οι αγρότες ούτε καλαμπόκια, ούτε μαλακό στάρι, γιατί δεν θα μπορούν να τα πουλήσουν.

    Στις συναντήσεις που είχαν χθες με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τους τόνισαν ότι «τα καλαμπόκια που δεν αλωνίστηκαν, θα καταστραφούν».

    «Ό,τι υπάρχει σε ακτίνα 10 χλμ. δεν πρέπει να αλωνιστεί. Πηγαίνει μόνο για βιοαέριο», ανέφερε ο κ Κουμπρίδης.

    «Αν εξαπλωθεί η νόσος, δεν θα μπορούμε για ένα εξάμηνο να μετακινήσουμε καλαμπόκι παρά μόνο για τα βοοειδή και τα χοιροστάσια. Αλλά που να τα βρούμε;» λέει ο κ. Κουμπρίδης και καταλήγει:

    «Το βέβαιο είναι ότι οι σημερινοί κτηνοτρόφοι με τον αποδεκατισμό του ζωικού τους κεφαλαίου πολύ δύσκολα θα βρουν το κουράγιο να τα ξαναφτιάξουν από την αρχή».

    Πηγή: cnn.gr

  • Κατρίνης: Να καλυφθεί η απώλεια εισοδήματος των κτηνοτρόφων που θανατώνονται τα ζώα τους λόγω της πανώλης
    Κατρίνης: Να καλυφθεί η απώλεια εισοδήματος των κτηνοτρόφων που θανατώνονται τα ζώα τους λόγω της πανώλης

    Τις τραγικές οικονομικές συνέπειες για τους κτηνοτρόφους που αντιμετωπίζουν την εξάπλωση της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών θέτει με ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Τσιάρα ο βουλευτής Ηλείας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης, ζητώντας συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την πλευρά του υπουργείου σε ό,τι αφορά όχι μόνο τις αποζημιώσεις του ζωικού κεφαλαίου, αλλά και την απώλεια εισοδήματος των κτηνοτρόφων.

    Πιο συγκεκριμένα, ο Ηλείος βουλευτής επισημαίνει στην ερώτησή του, με αφορμή την εμφάνιση μεμονωμένων κρουσμάτων και στην Ηλεία, ότι η εφαρμογή της απόφασης για τη θανάτωση ολόκληρου του κοπαδιού, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, όταν εμφανιστεί ένα περιστατικό ζώου που έχει μολυνθεί, δεν οδηγεί μόνο στην απώλεια του ζωικού κεφαλαίου, αλλά και του εισοδήματος που έχουν οι κτηνοτρόφοι από αυτό. Με άλλα λόγια οι κτηνοτρόφοι δεν χάνουν μόνο τα ζώα του κοπαδιού τους, αλλά και το εισόδημα που τους έδιναν από την παραγωγή γάλακτος, το εισόδημα από την παραγωγική ικανότητα των ζώων κλπ.

    Επομένως, δεν τίθεται μόνο ζήτημα αποζημίωσης των κτηνοτρόφων, η οποία θα πρέπει να είναι άμεση, αλλά και ζήτημα κάλυψής τους για την απώλεια εισοδήματος που τη συνοδεύει. Επιπλέον, απαιτείται ενίσχυση των κτηνοτρόφων, ώστε να μπορέσουν να καλύψουν και τις ανάγκες εκτροφής των ζώων, από την στιγμή της αγοράς του νέου ζωικού κεφαλαίου, μέχρι αυτό να φτάσει σε παραγωγική και αναπαραγωγική ηλικία.

    Για τους λόγους αυτούς καλεί τον υπουργό να απαντήσει:

    Πότε θα αρχίσει να καταβάλλεται η αποζημίωση για τα σφαγιασθέντα ζώα, σε τι ύψος θα ανέρχεται και τι θα καλύπτει;

    Είναι στις προθέσεις του υπουργείου να καλυφθεί η απώλεια εισοδήματος των κτηνοτρόφων που θα σφαγιασθούν τα ζώα τους, μέχρι να μπορέσουν να αγοράσουν νέα και μέχρι αυτά να φτάσουν σε παραγωγική και σε αναπαραγωγική ηλικία, πώς θα υπολογιστεί αυτή και πότε θα δοθεί.

    Πέρα από την απώλεια εισοδήματος, θα προβλεφθεί και με ποιο τρόπο η ενίσχυση των κτηνοτρόφων, ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στα έξοδα της εκτροφής των νέων ζώων που θα αγοράσουν μέχρι αυτά να μπορέσουν να είναι παραγωγικά;

    Πέραν των παραπάνω ζητημάτων που απασχολούν τους κτηνοτρόφους της Ηλείας που αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της πανώλης των αιγοπροβάτων, ο Μιχάλης Κατρίνης θέτει επιπλέον και το ζήτημα των κτηνοτρόφων που έχουν υποστεί τις συνέπειες των φυσικών καταστροφών, με αποτέλεσμα να μην μπορούν ούτε να βοσκήσουν τα ζώα τους, ούτε να τα μετακινήσουν σε πιο εύφορους βοσκοτόπους λόγω της απαγόρευσης που ισχύει.

    Σε αυτή την περίπτωση, ο Ηλείος βουλευτής ζητά από τον αρμόδιο υπουργό να απαντήσει, εάν υπάρχει η πρόθεση από πλευράς υπουργείου να διαθέσει ζωοτροφές σε αυτούς τους κτηνοτρόφους ή να τους χορηγήσει επιδότηση για την αγορά ζωοτροφών, ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν τα κοπάδια τους.

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch