Τετάρτη, 29 Μαϊος 2024 17:45

Δράση 5.1.2.: Τροποποίηση της απόφασης – Τι ισχύει για τις επιλέξιμες δαπάνες και το ύψος ενίσχυσης

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Δημοσιεύθηκε τροποποίηση της Υπουργικής Απόφασης «Καθορισμός πλαισίου εφαρμογής της Δράσης 5.1.2 «Επενδύσεις πρόληψης και προστασίας του ζωικού κεφαλαίου από μεταδοτικές ασθένειες και φυσικές καταστροφές» του Μέτρου 5 «Αποκατάσταση του δυναμικού γεωργικής παραγωγής που έχει πληγεί από φυσικές καταστροφές και καταστροφικά συμβάντα και ανάληψη καταλλήλων προληπτικών δράσεων» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας (ΠΑΑ) 2014-2020».

Επιλέξιμες Δαπάνες – Ύψος Ενίσχυσης

1. Σύμφωνα με την εν λόγω τροποποιητική απόφαση επιλέξιμες δαπάνες που αφορούν σε χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις μπορεί να είναι οι ακόλουθες:

α) Τοποθέτηση/Ενίσχυση ανθεκτικού περιμετρικού φράκτη της εκμετάλλευσης ύψους τουλάχιστον 1,5 μέτρου από δομικά υλικά ή συρματόπλεγμα και στύλους στήριξης ανά 2 μέτρα τύπου γαλβανιζέ ή και το συνδυασμό των δύο παραπάνω με βάση από σκυρόδεμα (μπετόν) βάθους τουλάχιστον 0,5 μέτρου. Η κατασκευή θα πρέπει να εμποδίζει επαρκώς την είσοδο άγριων ζώων, συμπεριλαμβανομένων των αγριόχοιρων και των αδέσποτων χοίρων και να αποτρέπει τη διαφυγή των εκτρεφόμενων χοίρων.

β) Εργασίες στεγανοποίησης των κτιριακών εγκαταστάσεων, με την αντικατάσταση ή ενίσχυση του εξοπλισμού των εισόδων και παραθύρων, με σκοπό την αποτροπή εισόδου σε αυτές πτηνών, τρωκτικών και άλλων ζώων.

γ) Εγκατάσταση/αποκατάσταση λειτουργίας συστήματος ή σταθμού καθαρισμού και απολύμανσης των εισερχομένων οχημάτων στην εκμετάλλευση, συμπεριλαμβανομένων της απολυμαντικής τάφρου, των φορητών μονάδων απολύμανσης, των πλυστικών υψηλής πίεσης και του συστήματος καταιονισμού για την ολόπλευρη απολύμανση των οχημάτων.

δ) Διαχωρισμός καθαρής και μη καθαρής ζώνης για την κίνηση ατόμων κατά την είσοδό τους στην εκμετάλλευση, εντός αυτής και κατά την έξοδό τους: προμήθεια προκατασκευασμένων οικίσκων τύπου isobox ή κατασκευή χώρων που θα παρέχουν τη δυνατότητα ιματισμού, υπόδησης και απολύμανσης χεριών, εξοπλισμό καθαρισμού και λειτουργικής απολύμανσης υποδημάτων κατά την είσοδο στους θαλάμους.

ε) Δημιουργία ανεξάρτητων, διακριτών, κατάλληλων χώρων για την απομόνωση των νεοεισερχόμενων και των ασθενών ζώων, καθώς και για τη διατήρηση/αποθήκευση/ψύξη νεκρών ζώων.

στ) Κατασκευή ράμπας φόρτωσης/εκφόρτωσης στην περίμετρο εξωτερικά της εκμετάλλευσης, ώστε να μην εισέρχονται εντός αυτής μεταφορικά οχήματα προς παράδοση ή παραλαβή ζώων/ζωοτροφών.

Σκοπός των ως άνω ενεργειών είναι η αποτροπή εισαγωγής της Αφρικανικής Πανώλης των χοίρων στην εκμετάλλευση, αλλά και της πρόληψης της διασποράς της εντός της εκμετάλλευσης και σε άλλες εκμεταλλεύσεις ζώων ευαίσθητων ειδών. Η αναγκαιότητα και η προτεραιότητα πραγματοποίησης των ως άνω δαπανών θα κρίνεται κατά περίπτωση, με βάση το ήδη υπάρχον σύστημα βιοασφάλειας που εφαρμόζεται σε κάθε χοιροτροφική εκμετάλλευση για την οποία υποβάλλεται αίτηση στήριξης, όπως θα τεκμηριώνεται από τα συνυποβληθέντα δικαιολογητικά (τοπογραφικά σχέδια/κατόψεις της εκμετάλλευσης, πιστοποιήσεις βιοασφάλειας, κλπ).

2. Δεν ενισχύονται:

α) δαπάνες που δεν εξυπηρετούν την υλοποίηση της επενδυτικής πρότασης, όπως δαπάνες για την κανονική λειτουργία της εκμετάλλευσης, δαπάνες συντήρησης, αγοράς εφοδίων,

β) δαπάνες που αποσβένονται εντός του έτους,

γ) ΦΠΑ εκτός της περίπτωσης που δεν είναι ανακτήσιμος και λοιπές δημοσιονομικές δαπάνες,

δ) δαπάνες αγοράς γης οποιασδήποτε νομικής ή άλλης μορφής (πχ αγροτεμάχιο, οικόπεδο, γήπεδο κλπ), κτιρίων, εγκαταστάσεων, μεταχειρισμένου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού,

ε) τόκοι χρέους,

στ) δαπάνες που υλοποιούνται πριν την υποβολή της αίτησης στήριξης, με εξαίρεση τις γενικές δαπάνες,

ζ) γενικές δαπάνες που υλοποιούνται πριν την 1/1/2014,

η) δαπάνες που αφορούν αιτήματα τροποποίησης της απόφασης ένταξης πράξης και υλοποιούνται πριν την υποβολή της αίτησης τροποποίησης,

θ) δαπάνες απλής αντικατάστασης και

ι) δαπάνες απόσβεσης κατά την έννοια της παραγράφου 3 του άρθρου 69 του Καν. (ΕΕ) 1303/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

Για τους δικαιούχους που ενισχύονται, το ύψος ενίσχυσης ανέρχεται στο 80% του ποσού των επιλέξιμων επενδυτικών δαπανών το οποίο υπολογίζεται ως άθροισμα των επιμέρους ποσών.

Η ιδιωτική συμμετοχή του δικαιούχου της στήριξης προκύπτει ως διαφορά μεταξύ του συνολικού προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου και της δημόσιας δαπάνης και καλύπτεται από τον δικαιούχο με ίδια κεφάλαια ή/και με τραπεζικό δανεισμό, εφ’ όσον είναι απαραίτητο.

Δείτε εδώ την τροποποιητική απόφαση.'

Πηγή: Etheas.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 29 Μαϊος 2024 10:45

Σχετικά Άρθρα

  • Αφρικανική πανώλη των χοίρων: Σημαντική αύξηση των κρουσμάτων στην ΕΕ το 2023
    Αφρικανική πανώλη των χοίρων: Σημαντική αύξηση των κρουσμάτων στην ΕΕ το 2023

    Το 2023, 14 κράτη μέλη επλήγησαν από την αφρικανική πανώλη των χοίρων (ASF), γεγονός που προκάλεσε πενταπλάσια αύξηση των κρουσμάτων σε οικόσιτους χοίρους σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, δηλώνουν τα κύρια ευρήματα της τελευταίας ετήσιας επιδημιολογικής έκθεσης που δημοσίευσε η EFSA.

    Συγκεκριμένα, για τους οικόσιτους χοίρους, το 2023 καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων αφρικανικής πανώλης των χοίρων (ASF) από το 2014. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η Κροατία και η Ρουμανία ανέφεραν ότι ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων τους έφτασε το 96%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 1.929 περιπτώσεις. Ο αριθμός των κρουσμάτων το 2023 σε αγριόχοιρους αυξήθηκε κατά 10% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Επιπλέον, ο ιός εισήχθη για πρώτη φορά στη Σουηδία και την Κροατία και εξαπλώθηκε σε νέες περιοχές της Ιταλίας. Επανεμφανίστηκε και στην Ελλάδα μετά δύο χρόνια.

    Η Γερμανία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία παρατήρησαν βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης στις χώρες τους, με τον αριθμό των κρουσμάτων σε αγριόχοιρους να μειώνεται.

    Οι ειδικοί της EFSA συνιστούν να δοθεί προτεραιότητα στην παθητική επιτήρηση, συμπεριλαμβανομένης της αναζήτησης και εξέτασης νεκρών αγριόχοιρων. Η παθητική επιτήρηση, ιδίως η παρατήρηση κλινικών σημείων της νόσου, παραμένει ο κύριος τρόπος ανίχνευσης για την ΑΠΧ.

    Τον Οκτώβριο του 2024, η EFSA θα παραδώσει μια επιστημονική γνωμοδότηση που θα αναθεωρεί τους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση και την εξάπλωση του ιού της ΑΠΧ σε πληθυσμούς αγριόχοιρων, καθώς και σε οικόσιτους χοίρους.

    Πηγή: Etheas.gr

  • Eurostat: Το ζωϊκό κεφάλαιο σε ΕΕ και Ελλάδα μειώνεται - Πτώση 5% στη δεκαετία
    Eurostat: Το ζωϊκό κεφάλαιο σε ΕΕ και Ελλάδα μειώνεται - Πτώση 5% στη δεκαετία

    Μείωση σημείωσε το ζωικό κεφάλαιο στις χώρες της ΕΕ το 2023, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, όσον αφορά τους χοίρους και τα βοοειδή.

    Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, στην ΕΕ, οι πληθυσμοί των χοίρων και βοοειδών μειώθηκαν κατά 1%, ενώ των προβάτων μειώθηκε κατά 3% και των κατσικών κατά 5%. Το 2023, η ΕΕ είχε 133 εκατ. χοίρους, 74 εκατ. βοοειδή, 58 εκατ. πρόβατα και 11 εκατ. κατσίκες.

    Ειδικότερα για την Ελλάδα, ο αριθμός των χοίρων ανερχόταν σε 736,8 χιλιάδες και των βοοειδών σε 574,5 χιλιάδες στο τέλος του 2023, μειωμένοι κατά λιγότερο από 1% και ελαφρά πάνω από 1%, αντίστοιχα.

    Η μείωση καταγράφεται σε βάθος 10ετία

    Μείωση του ζωϊκού κεφαλαίου σημειώθηκε στην ΕΕ και σε βάθος 10ετίας, με τον πληθυσμό των βοοειδών με μειώνεται κατά 5% σε σύγκριση με το 2013 και των χοίρων κατά 6%, ενώ μεγαλύτερες ήταν οι μειώσεις των προβάτων (9%) και των κατσικών (15%).

    Η Κροατία και η Ιρλανδία κατέγραψαν μεγάλες μειώσεις αναφορικά με τον πληθυσμό των χοίρων (10%) σε σύγκριση με το 2022, ενώ η Βουλγαρία και η Μάλτα σημείωσαν αύξηση 21%.

    eurostat.jpg

    Πηγή: Cnn.gr

  • ΕΕ: Πτώση στην παραγωγή ζωικού κεφαλαίου – Οι προβλέψεις για την Ελλάδα
    ΕΕ: Πτώση στην παραγωγή ζωικού κεφαλαίου – Οι προβλέψεις για την Ελλάδα

    Προβλέψεις για το δεύτερο εξάμηνο του 2024 από την Eurostat

    Μικρή μείωση στην παραγωγή βοοειδών, αιγοπροβάτων και χοίρων αναμένεται το δεύτερο εξάμηνο του 2024 στην ΕΕ. Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα αναμένεται να διατηρήσει την θέση της ως κορυφαία χώρα παραγωγός κατσικιών, και την τρίτη θέση στα πρόβατα.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα η Eurostat, το δεύτερο εξάμηνο του 2024, η ακαθάριστη εγχώρια παραγωγή βοοειδών που παράγονται στην ΕΕ προβλέπεται να φθάσει τα 12,1 εκατομμύρια κεφάλια, σημειώνοντας μείωση 1% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023, όταν παρήχθησαν 12,2 εκατομμύρια κεφάλια ζώων.

    Η παραγωγή προβάτων προβλέπεται να μειωθεί κατά 7% φτάνοντας στα 15,6 εκατομμύρια κεφάλια, ενώ η παραγωγή αιγών προβλέπεται να μειωθεί κατά 9%, στα 2,4 εκατομμύρια κεφάλια.

    H Ελλάδα αναμένεται να διατηρήσει την θέση της ως κορυφαία χώρα παραγωγός κατσικιών, και την τρίτη θέση στα πρόβατα

    Το τελευταίο τρίμηνο του 2024, η παραγωγή χοίρων προβλέπεται να μειωθεί κατά 1% σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2023, φτάνοντας τα 57,7 εκατομμύρια κεφάλια.

    Η Γαλλία αναμένεται να ηγηθεί της παραγωγής βοοειδών της ΕΕ

    Η Γαλλία προβλέπεται να παραμείνει ο μεγαλύτερος παραγωγός βόειου κρέατος το δεύτερο εξάμηνο του 2024, με παραγωγή που θα φτάσει τα 2,7 εκατομμύρια κεφάλια. Ακολουθούν η Γερμανία (2 εκατομμύρια), η Ισπανία (1,3 εκατομμύρια) και η Ιρλανδία (1 εκατομμύρια).

    Αντίστοιχα, τη μικρότερη παραγωγή αναμένεται να έχει η Μάλτα (2.000 κεφάλια), η Κύπρος (10.000 κεφάλια), το Λουξεμβούργο (32.000 κεφάλια) και η Κροατία (41.000 κεφάλια).

    Κορυφαίοι παραγωγοί: Ισπανία για χοίρους και πρόβατα, Ελλάδα για κατσίκες

    Στην κορυφή της λίστας στην παραγωγή χοιρινού κρέατος της ΕΕ για το τέταρτο τρίμηνο του 2024μ προβλέπεται ότι θα ανέβει η Ισπανία με 13,6 εκατομμύρια κεφάλια χοίρων. Ακολουθούν η Γερμανία με 8,8 εκατομμύρια κεφάλια και η Δανία με 7,3 εκατομμύρια κεφάλια.

    Αντίθετα, το Λουξεμβούργο αναμένεται να παράγει μόλις 12.000 κεφάλια χοίρων, η Μάλτα 14.000 κεφάλια και η Σλοβενία ​​74.000 κεφάλια.

    Μεγαλύτερος παραγωγός και στα πρόβατα αναμένεται η Ισπανία το δεύτερο εξάμηνο του 2024 με περισσότερα από 4,5 εκατομμύρια κεφάλια, ακολουθούμενη από τη Ρουμανία (2,6 εκατομμύρια) και την Ελλάδα (2,1 εκατομμύρια).

    Αντίστοιχα, η Ελλάδα προβλέπεται να είναι η κορυφαία παραγωγός στην ΕΕ στα κατσίκια με μια παραγωγή που θα φτάσει το 1 εκατομμύριο κεφάλια το δεύτερο εξάμηνο του 2024. Η Ισπανία αναμένεται να παράγει 0,5 εκατομμύρια κεφάλια, μπροστά από τη Ρουμανία, η οποία θα φτάσει τα 0,4 εκατομμύρια κεφάλια.

    Πηγή: In.gr

  • Χοιροτροφία: Παρατείνεται η υποβολή αιτήσεων για την καλή μεταχείριση χοίρων
    Χοιροτροφία: Παρατείνεται η υποβολή αιτήσεων για την καλή μεταχείριση χοίρων

    Η υποβολή των αιτήσεων στήριξης γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά

    Έως τις 4 Δεκεμβρίου 2023 παρατείνεται η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για ένταξη των υποψήφιων χοιροτρόφων στο υπομέτρο 14.1 «Καλή μεταχείριση των χοίρων ενσταβλισμένης εκτροφής», προϋπολογισμού 28,5 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τροποιητική απόφαση του ΥπΑΑΤ.

    Το πρόγραμμα εφαρμόζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας και η πρόσκληση απευθύνεται στους χοιροτρόφους με δυναμικότητα εκμετάλλευσης ίση ή μεγαλύτερη των 50 χοιρομητέρων, ενσταβλισμένης εκτροφής.

    Η υποβολή των αιτήσεων στήριξης γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, στον ιστότοπο https://welfare-pigs.opekepe.gr.

    Ο κύριος στόχος του υπομέτρου είναι η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των χοίρων, στην ελληνική εκτροφή, αφορά σε συγκεκριμένες ενέργειες/δεσμεύσεις για την καλή μεταχείριση των χοίρων, που παρέχουν αναβαθμισμένα πρότυπα μεθόδων παραγωγής στους τομείς νερό, ζωοτροφές, συνθήκες σταβλισμού και πρακτικές που αποφεύγουν των ευνουχισμό των ζώων.

    Η δράση απευθύνεται στους χοιροτρόφους με δυναμικότητα εκμετάλλευσης ίση ή μεγαλύτερη των 50 χοιρομητέρων, ενσταβλισμένης εκτροφής

    Οι δεσμεύσεις

    Οι δεσμεύσεις των δικαιούχων είναι διετούς διάρκειας και εκκινούν από την επομένη της ημερομηνίας λήξης υποβολής των αιτήσεων στήριξης.

    Η οικονομική ενίσχυση χορηγείται σε ετήσια βάση και ανά Μονάδα Ζωικού Κεφαλαίου (ΜΖΚ), προκειμένου να αποζημιώνει τους δικαιούχους για την απώλεια εισοδήματος (διαφυγόν εισόδημα) και τις πρόσθετες δαπάνες, ως αποτέλεσμα των δεσμεύσεων που αναλαμβάνουν και οι οποίες είναι:

    • Αύξηση του ελάχιστου ελεύθερου χώρου δαπέδου, κατά τον ομαδικό σταβλισμό χοιρομητέρων
    • Συνεχής προσθήκη μυκοδεσμευτικών στις ζωοτροφές
    • Τριμηνιαίος έλεγχος της ποιότητας του νερού
    • Χρήση ανοσοευνουχισμού (προαιρετικά)

    Η ενίσχυση για:

    • Χοιρομητέρες: έως 54,5 ευρώ/ζώο/έτος
    • Λοιπά χοιρινά: έως 7,5 ευρώ/ζώο/έτος

    Στα παραπάνω ποσά προστίθενται δαπάνες για εργαστηριακές αναλύσεις ελέγχου ποιότητας νερού έως 1.200 ευρώ/έτος ανά διακριτό χώρο εκτροφής και δαπάνες για τεχνική στήριξη έως 5% επί της ετήσιας ενίσχυσης.

    Πηγή: In.gr
  • 28,5 εκατ ευρώ από το υπομέτρο 14.1 «Καλή μεταχείριση των Χοίρων ενσταβλισμένης εκτροφής»
    28,5 εκατ ευρώ από το υπομέτρο 14.1 «Καλή μεταχείριση των Χοίρων ενσταβλισμένης εκτροφής»

    Δημοσιεύθηκε η Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την υποβολή αιτήσεων

    Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης και ο Υφυπουργός, Διονύσης Σταμενίτης, σε συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρη Παπαγιαννίδη ανακοινώνουν την έκδοση της 1ης πρόσκλησης για την υποβολή αιτήσεων στήριξης στο υπομέτρο 14.1 «Καλή μεταχείριση των χοίρων ενσταβλισμένης εκτροφής» (αριθ. 3994/8-11-2023, ΑΔΑ: 6ΔΙ94653ΠΓ-ΟΞ6) προϋπολογισμού 28,5 εκατομμυρίων €.

    Το πρόγραμμα εφαρμόζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας και η πρόσκληση απευθύνεται στους χοιροτρόφους με δυναμικότητα εκμετάλλευσης ίση ή μεγαλύτερη των 50 χοιρομητέρων, ενσταβλισμένης εκτροφής.

    Η υποβολή των αιτήσεων στήριξης γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά,στον ιστότοποhttps://welfare-pigs.opekepe.grστο διάστημα από 13/11/2023 έως 27/11/2023.

    Ο κύριος στόχος του υπομέτρου είναι η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των χοίρων, στην Ελληνική εκτροφή, αφορά σε συγκεκριμένες ενέργειες/δεσμεύσεις για την καλή μεταχείριση των χοίρων, που παρέχουν αναβαθμισμένα πρότυπα μεθόδων παραγωγής στους τομείς νερό, ζωοτροφές, συνθήκες σταβλισμού και πρακτικές που αποφεύγουν των ευνουχισμό των ζώων.

    Οι δεσμεύσεις των δικαιούχων είναι διετούς διάρκειας και εκκινούν από την επομένη της ημερομηνίας λήξης υποβολής των αιτήσεων στήριξης.

    Η οικονομική ενίσχυση χορηγείται σε ετήσια βάση και ανά Μονάδα Ζωικού Κεφαλαίου (ΜΖΚ), προκειμένου να αποζημιώνει τους δικαιούχους για την απώλεια εισοδήματος (διαφυγόν εισόδημα) και τις πρόσθετες δαπάνες, ως αποτέλεσμα των δεσμεύσεων που αναλαμβάνουν και οι οποίες είναι:

    • Αύξηση του ελάχιστου ελεύθερου χώρου δαπέδου, κατά τον ομαδικό σταβλισμόχοιρομητέρων
    • Συνεχής προσθήκη μυκοδεσμευτικών στις ζωοτροφές
    • Τριμηνιαίος έλεγχος της ποιότητας του νερού
    • Χρήση ανοσοευνουχισμού (προαιρετικά)

    Η ενίσχυση για:

    • Χοιρομητέρες: έως 54,5 €/ζώο/έτος
    • Λοιπά χοιρινά: έως 7,5 €/ζώο/έτος

    Στα παραπάνω ποσά προστίθενται δαπάνες για εργαστηριακές αναλύσεις ελέγχου ποιότητας νερού έως 1.200 €/έτος ανά διακριτό χώρο εκτροφής και δαπάνες για τεχνική στήριξη έως 5% επί της ετήσιας ενίσχυσης.

    Το εν λόγω πρόγραμμα είναι ιδιαίτερης σημασίας καθώς απευθύνεται σε έναν δυναμικό κλάδο της πρωτογενούς παραγωγής, το οποίο στοχεύει στην προαγωγή της ευζωίας των παραγωγικών ζώων, ως κύριο συστατικό της βιωσιμότητας της εκτροφής, προτρέποντας τους κτηνοτρόφους να ακολουθήσουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις, πέραν των υποχρεωτικών από την Ευρωπαϊκή και Εθνική νομοθεσία. Επιπρόσθετα το μέτρο έχει ως απώτερο στόχο την παραγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων - που σήμερα απουσιάζουν - τα οποία απευθύνονται σε ευαισθητοποιημένο καταναλωτικό κοινό ως προς τις συνθήκες υγιεινής και καλής διαβίωσης των ζώων.

    Η πρόσκληση καθώς και η 3992/07.11.2023 εγκύκλιος «Καθορισμός τεχνικών λεπτομερειών υλοποίησης των δεσμεύσεων και υπόδειγμα του Σχεδίου Ευζωίας της εκμετάλλευσης για το Υπομέτρο 14.1 «Καλή μεταχείριση των Χοίρων ενσταβλισμένης εκτροφής» (ΑΔΑ: ΨΝΡΧ4653ΠΓ-3ΒΓ),βρίσκεται αναρτημένη στο πρόγραμμα «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» www.diavgeia.gov.gr, στους διαδικτυακούς τόπους του ΥπΑΑΤwww.minagric.gr, του ΠΑΑ www.agrotikianaptixi.gr και του ΕΣΠΑ www.espa.gr

    Περισσότερες πληροφορίες βρίσκονται στις παρακάτω ηλεκτρονικές διευθύνσεις:

    http://agrotikianaptixi.gr/el/content/ypometro-141-kali-metaheirisi-ton-hoiron-enstavlismenis-ektofis

    https://www.minagric.gr/images/stories/docs/agrotis/PROGRAMATA_AGRO_ANAPTIJH/2021/prosklhsh3994_081123_metro14.pdf

    (Δελτίο Τύπου)

  • Αυγενάκης: Στις 12.00 πιστώνονται από τον ΕΛΓΑ 16,5 εκατ. ευρώ προκαταβολές για τους κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας
    Αυγενάκης: Στις 12.00 πιστώνονται από τον ΕΛΓΑ 16,5 εκατ. ευρώ προκαταβολές για τους κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας

    Σήμερα, στις 12.00 το μεσημέρι, 2.035 κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας, θα δουν στους λογαριασμούς τους τις προκαταβολές αποζημιώσεων για τις απώλειες που υπέστησαν στο ζωικό κεφάλαιο από την καταιγίδα Daniel, ανακοίνωσε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1, στην εκπομπή «Συνδέσεις». Το σύνολο της προκαταβολής ανέρχεται σε 16.528.449 ευρώ.

    Όπως επισήμανε ο ΥπΑΑΤ, με δεδομένο ότι η κατάθεση των δηλώσεων έληξε στις 20 Οκτωβρίου, η ταχύτητα με την οποία έδρασε ο ΕΛΓΑ δεν έχει προηγούμενο. Όπως, επίσης, δεν έχουν προηγούμενο οι τιμές, καθώς όπως σημείωσε, ενώ η τιμή βάσης του ΕΛΓΑ για τα βοοειδή ήταν 500 ευρώ, τελικά με παρέμβασή του ο Οργανισμός θα πληρώσει 800 ευρώ το κάθε ζώο. Αντίστοιχα στα αιγοπρόβατα, ενώ η τιμή βάσης ήταν 100 ευρώ, ο ΕΛΓΑ θα πληρώσει 125 ευρώ, ενώ για τα βελτιωμένα ενώ η τιμή βάσης ήταν 125 ευρώ ο Οργανισμός θα πληρώσει 150 ευρώ.

    Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι αποζημιώσεις δεν καταβάλλονται δύο μήνες μετά την καταστροφή, όπως υποστηρίζουν κάποια στελέχη της Αντιπολίτευσης, αλλά μόλις 19 ημέρες από την ημέρα που έκλεισε το σύστημα υποβολής των δηλώσεων, το οποίο έλαβε δύο χρονικές παρατάσεις για να μείνει ανοικτό, ύστερα από απαίτηση των ιδίων των πληγέντων αλλά και των επισήμων φορέων τους.

    Οι πληρωμές για τη φυτική παραγωγή θα γίνουν την επόμενη Παρασκευή και θα αντιστοιχούν σε 30.088 δηλώσεις, με τιμές σαφώς βελτιωμένες ανά προϊόν.

    Οι πληγέντες παραγωγοί, μέχρι σήμερα, υπενθύμισε ότι έχουν λάβει από την Κρατική Αρωγή ένα πρώτο βοήθημα ύψους 19 εκατ. ευρώ (δόθηκε σε 9.076 αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις). Ακολουθούν οι προκαταβολές αποζημιώσεων για τις οποίες με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν πιστωθεί στον ΕΛΓΑ αρχικώς 150 εκατ. ευρώ και αναμένεται να υπάρξει συνέχεια μέχρι του ποσού που θα χρειαστεί όταν ολοκληρωθούν οι εκτιμήσεις για να γίνει εξόφληση, ενώ υπάρχουν και τα πρόσθετα μέτρα του ΥΠΑΑΤ ύψους 15,8 εκατ. ευρώ για όσους δεν είχαν τη δυνατότητα ή δεν απαιτείτο, να ασφαλίσουν την παραγωγή τους στον ΕΛΓΑ και 1,5 εκατ. ευρώ για τους αλιείς της περιοχής, ως απώλεια εισοδήματος.

    Παράλληλα επανέλαβε ότι μέσω ευρωπαϊκών μέτρων, όπως το 5.2 του ΠΑΑ, θα χρηματοδοτηθεί κατά 100% η αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου και η ανακατασκευή κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, σημειώνοντας ότι με τον τρόπο αυτό δίνεται η ευκαιρία στους κτηνοτρόφους της περιοχής να αποκτήσουν σύγχρονες, ασφαλείς, μη ενεργοβόρες εγκαταστάσεις. Υπογράμμισε επίσης, ότι προχωρεί – και έχει ενημερώσει γι’ αυτό και τον απερχόμενο και τον νεοεκλεγέντα περιφερειάρχη- το σχέδιο που θα δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας κτηνοτροφικών πάρκων. Στα μέτρα που έχουν ληφθεί πρόσθεσε και την έγκριση των Σχεδίων Βελτίωσης για τους επιλαχόντες της Θεσσαλίας, συνολικού προϋπολογισμού 37 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας ότι το σύνολο των αποφάσεων (ύψος αποζημιώσεων και πρόσθετων μέτρων) δημιουργούν ένα πρωτόγνωρο πακέτο στήριξης για τη Θεσσαλία.

    Ο Λευτέρης Αυγενάκης ανακοίνωσε, επίσης, ότι ανάλογα θα είναι και τα μέτρα που θα ισχύσουν για τον πρωτογενή τομέα και για τους γεωργούς, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους του Έβρου που επλήγησαν από την πυρκαγιά του καλοκαιριού.

    Τέλος ανακοίνωσε ότι αύριο θα επισκεφθεί τη Θεσσαλία με ομάδα υπουργών της ΕΕ γιατί η υπόθεση της Θεσσαλίας είναι ένα ζήτημα που αφορά όλη την Ευρώπη.

    (Δελτίο Τύπου)
  • Ζωικό κεφάλαιο: Υποχρεωτική απογραφή αιγοπροβάτων και χοίρων για το 2023
    Ζωικό κεφάλαιο: Υποχρεωτική απογραφή αιγοπροβάτων και χοίρων για το 2023

    Οι υποχρεώσεις των κτηνοτρόφων κατόχων εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων και χοίρων

    Την υποχρέωση να διενεργούν απογραφή του ζωικού κεφαλαίου στην εκμετάλλευση τους υποχρεωτικά και με δική τους ευθύνη, τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, έχουν όλοι οι κάτοχοι εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων και χοίρων.

    Σε ό,τι αφορά τα αιγοπρόβατα η απογραφή γίνεται στο διάστημα από 1 Νοεμβρίου έως και 15 Δεκεμβρίου κάθε έτους, ενώ για τους χοίρους από 1 έως και 31 Δεκεμβρίου.

    Υποχρέωση απογραφής έχουν όλοι οι αιγοπροβατοτρόφοι και χοιροτρόφοι που δεν έχουν υποβάλλει αίτηση διακοπής της λειτουργίας της εκμετάλλευσής τους, δηλαδή ακόμη και αυτοί που τυχαίνει τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο να μη διαθέτουν ζώα. Τονίζεται ότι η απογραφή και η συμπλήρωση του Μητρώου γίνονται με ευθύνη των κτηνοτρόφων και έχουν αξία υπεύθυνης δήλωσης.

    Η απογραφή και η συμπλήρωση του Μητρώου γίνονται με ευθύνη των κτηνοτρόφων και έχουν αξία υπεύθυνης δήλωσης

    Πώς κοινοποιείται η απογραφή

    Στη συνέχεια οι κτηνοτρόφοι προβαίνουν στην κοινοποίηση της απογραφής των αιγοπροβάτων και χοιροειδών. Να σημειωθεί ότι η κοινοποίηση της απογραφής είναι δυνατόν να γίνει꞉

    α) είτε με την προσέλευση του κάθε κατόχου αιγοπροβάτων ή χοίρων στην κτηνιατρική υπηρεσία

    β) είτε ηλεκτρονικά με τη χρήση της ειδικής ψηφιακής υπηρεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης http://e-services.minagric.gr, ακολουθώντας τις λεπτομερείς οδηγίες που διατίθενται αναρτημένες εκεί.

    Στην περίπτωση αυτή εκδίδεται από την ψηφιακή υπηρεσία σχετική βεβαίωση που εκτυπώνεται και επισυνάπτεται στο μητρώο εκμετάλλευσης.

    Να σημειωθεί ότι και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις η συμπλήρωση του μητρώου είναι υποχρεωτική. Για τους παραγωγούς που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα της Βιολογικής Κτηνοτροφίας θα πρέπει μέχρι 15 Νοεμβρίου 2023 να ολοκληρώσουν την απογραφή, προκειμένου να μπορέσει να γίνει κανονικά η πληρωμή τους.

    Πληροφορίες και διευκρινίσεις δίνονται στους κτηνοτρόφους από τις κατά τόπους κτηνιατρικές υπηρεσίες.

    Πηγή: In.gr
  • Ζωϊκό Κεφάλαιο 2022: Συγκεντρωτικοί πίνακες με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ
    Ζωϊκό Κεφάλαιο 2022: Συγκεντρωτικοί πίνακες με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

    Η ΕΘΕΑΣ παραθέτει συγκεντρωτικούς πίνακες με τα αποτελέσματα των Ερευνών Ζωϊκού Κεφαλαίου (Χοίρων, Βοοειδών, Προβάτων και Αιγών) για το έτος 2022, που δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

    Στην παρακάτω παρουσίαση, όπως βρείτε τα εξής στοιχεία:

    • Αριθμός ζώων 2020 – 2022
    • Αριθμός εκμεταλλεύσεων 2020 – 2022
    • Αριθμός ζώων ανά εκμετάλλευση 2020 – 2022
    • Αριθμός ζωϊκών μονάδων 2020 – 2022
    • Κατανομή ζωϊκών μονάδων 2022

    Δείτε εδώ την παρουσίαση.

    Πηγή: Εtheas.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο