Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2024 17:46

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Xαρτογράφηση στον κλάδο των ζωοτροφών

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού (ΕΑ) αποφάσισε τη διεξαγωγή χαρτογράφησης στον κλάδο των ζωοτροφών, με σκοπό τη διερεύνηση και την εμβάθυνση στις συνθήκες ανταγωνισμού που επικρατούν στον συγκεκριμένο κλάδο.

Ειδικότερα, οι ζωοτροφές (από κοινού με τα κτηνιατρικά φαρμακευτικά προϊόντα) εκπροσωπούν το 75% του κόστους στην κτηνοτροφία, ενώ ο δείκτης τιμών σύνθετων ζωοτροφών αυξήθηκε κατά 33% από το 2020 έως το τρίτο τρίμηνο του 2023.

Η εν λόγω έρευνα συμπληρώνει την χαρτογράφηση στον κλάδο των κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων (ΚΦΠ) που εκκίνησε με απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού τον Μάιο 2024. Αμφότερες οι έρευνες εντάσσονται στο πλαίσιο της στρατηγικής στόχευσης της Αρχής να μελετήσει τις συνθήκες ανταγωνισμού στον αγροδιατροφικό τομέα στην Ελλάδα και ειδικότερα στην εφοδιαστική αλυσίδα βασικών τροφίμων.

Η υλοποίηση αυτής της στρατηγικής ξεκίνησε το 2023 με την έρευνα της Επιτροπής σε έξι βασικά καταναλωτικά αγαθά σε επίπεδο λιανικής, μεταξύ αυτών και στο φρέσκο γάλα. Οι χαρτογραφήσεις που εκκίνησαν εντός της φετινής χρονιάς επικεντρώνονται στα προηγούμενα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας, και συγκεκριμένα στις εισροές, που συνδυαστικά εκπροσωπούν υψηλό ποσοστό του κόστους των παραγωγών.

Ζωοτροφές

Η Χαρτογράφηση είναι ένα εργαλείο που επιτρέπει στην ΕΑ να μελετά τις συνθήκες ανταγωνισμού σε οποιαδήποτε αγορά ή κλάδο της οικονομίας, όταν αυτό απαιτείται για την αποτελεσματική άσκηση των αρμοδιοτήτων της.

Πηγή: Etheas.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2024 11:22

Σχετικά Άρθρα

  • Επιτροπή Ανταγωνισμού: Χαρτογράφηση των συνθηκών ανταγωνισμού στο τυρί Φέτα – Ο ΑΓΣ Καλαβρύτων στην πρώτη θέση των πωλήσεων
    Επιτροπή Ανταγωνισμού: Χαρτογράφηση των συνθηκών ανταγωνισμού στο τυρί Φέτα – Ο ΑΓΣ Καλαβρύτων στην πρώτη θέση των πωλήσεων

    Η Επιτροπή Ανταγωνισμού προέβη σε χαρτογράφηση των συνθηκών ανταγωνισμού στο τυρί φέτα, που αποτελεί το 2% των συνολικών πωλήσεων των 11 Σούπερ Μάρκετ, που παρέδωσαν στοιχεία. Από αυτήν προέκυψε πως ο Αγροτικός Γαλακτοκομικός Συνεταιρισμός Καλαβρύτων είναι ο σημαντικότερος προμηθευτής Φέτας (εύρος μεριδίου 15-20% περίπου ως προς την αξία και ως την προς ποσότητα).

    Σύμφωνα με όσα μεταφέρει και το newmoney.gr η επιτυχία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων και μέλους της ΕΘΕΑΣ στηρίζεται στο μεγάλο και αποτελεσματικό δίκτυο καταστημάτων της «Σκλαβενίτης», αφού τα προϊόντα του τα διαθέτει κατ’ αποκλειστικότητα στις «Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη»!

    Σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, στόχοι της χαρτογράφησης είναι:

    • Η εξέλιξη των μεριδίων αγοράς των 11 μεγαλύτερων Σουπερμάρκετ (εφεξής και «ΣΜ»)
    • Η εξέλιξη των μεριδίων των προμηθευτών (ιδιωτικής ετικέτας και επωνύμων προϊόντων) στις πωλήσεις των 11 ΣΜ
    • Η επίδραση του μηχανισμού του Καλαθιού του Νοικοκυριού (εφεξής και «ΚΝ») στις τιμές επώνυμων προϊόντων και προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας
    • Η επίδραση του μηχανισμού του ΚΝ στις αγοραστικές συνήθειες των καταναλωτών κατόπιν σύγκρισης μεταξύ επώνυμων προϊόντων και προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, εντός και εκτός του ΚΝ.

    Στο πλαίσιο της εν λόγω Χαρτογράφησης εστάλησαν ερωτηματολόγια από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού σε 11 ΣΜ, τα οποία συγκεντρώνουν μερίδιο άνω του 95% του κλάδου λιανικού εμπορίου τροφίμων. Η περίοδος για την οποία ελήφθησαν στοιχεία αφορά την περίοδο μεταξύ 1/2/2023 και 30/6/2024. («Περίοδος Αναφοράς»).

    Τα κύρια αποτελέσματα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι τα εξής:

    • Το σύνολο των πωλήσεων φέτας από τα ΣΜ το 2023 ανήλθε σε 244,1 εκατ. € παρουσιάζοντας ετήσια αύξηση κατά 13,8%. Το Α΄ εξάμηνο του 2024 η αύξηση των πωλήσεων μειώθηκε στο 3% σε ετήσια βάση.
    • Στο σύνολο των δεδομένων υπάρχουν ~150 προμηθευτές Φέτας. Οι 13 μεγαλύτεροι προμηθευτές, συνολικά, αντιπροσωπεύουν το 70% του συνόλου των πωλήσεων Φέτας. Από τον αριθμό των προμηθευτών και τη διάταξη των μεριδίων τους διαπιστώνεται ότι η αγορά προμήθειας των ΣΜ στη Φέτα χαρακτηρίζεται από χαμηλή συγκέντρωση με το CR3 στο 39% και τον δείκτη ΗΗΙ στο 652.
    • Το 2023, τα επώνυμα προϊόντα Φέτας αποτελούν το 80% των συνολικών πωλήσεων στην αγορά και τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας αποτελούν το 20% (εντός ή/και εκτός ΚΝ). Οι 12 μεγαλύτεροι προμηθευτές αντιπροσωπεύουν το 73% του συνόλου των πωλήσεων Φέτας σε αξία, ενώ στη Φέτα ιδιωτικής ετικέτας οι 13 μεγαλύτεροι το 93%.
    • Το 10% περίπου των συνολικών πωλήσεων Φέτας των 11 ΣΜ προέρχεται από πωλήσεις φέτας εντός του ΚΝ.

    Οι χαμηλότερες τιμές στη Φέτα, παρατηρούνται στην κατηγορία ιδιωτικής ετικέτας, ζυγιζόμενη, εντός ΚΝ, με τιμή περίπου 7,2 έως 9,4 ευρώ χωρίς ΦΠΑ ή 8,1 και 10,6 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

    Οι ακριβότερες τιμές στη φέτα παρατηρούνται στα επώνυμα συσκευασμένα προϊόντα, εκτός ΚΝ, με μέση τιμή περί τα 13 ευρώ χωρίς ΦΠΑ ή στα 14,7 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

    Οι διαφορές των τιμών ανά κατηγορία απεικονίζονται στα γραφήματα κατωτέρω:

    • Ως προς τις προτιμήσεις των καταναλωτών. Οι καταναλωτές προτιμούν κατά κύριο λόγο την επώνυμη Φέτα (περίπου 82%). Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς 2/2023-6/2024 παρατηρήθηκε μεταστροφή προς τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Η τάση αυτή που ξεκίνησε το 2022 και συνεχίστηκε το 2023 και το Α΄ εξάμηνο του 2024.
    • Το ΚΝ δεν φαίνεται να επηρέασε τις προτιμήσεις των καταναλωτών, παρά μόνο περιστασιακά σε περιόδους εορτών και καλοκαιριού.
    • Εξετάζοντας τη δυνατότητα αγοράς προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας ή/και επώνυμων και ιδιωτικής ετικέτας προϊόντων εντός ΚΝ, το καταναλωτικό κοινό μπορεί να πετύχει τις χαμηλότερες δυνατές τιμές.
    • Σημειώνεται ότι η Ελλάδα είναι από τις τελευταίες χώρες στην κατάταξη ως προς την προτίμηση των καταναλωτών στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, όπως φαίνεται στο γράφημα κατωτέρω.

    Αξία Πωλήσεων Ταχυκίνητων Καταναλωτικών Αγαθών Ιδιωτικής Ετικέτας, 2023

    Σημειώσεις:

    • Το Καλάθι του Νοικοκυριού ήταν σε ισχύ καθ’ όλη την περίοδο αναφοράς.
    • Τα μερίδια των προμηθευτών υπολογίστηκαν με βάση τις πωλήσεις των 11 ΣΜ. Η ανάλυση δεν περιλαμβάνει άλλα κανάλια διανομής.
    • Οι υπολογισμοί έχουν πραγματοποιηθεί με κανονικοποιημένες (τιμή κιλού) και σταθμισμένες τιμές.
    • Η ανάλυση αφορά σε τιμές και ποσότητες πωλήσεων προϊόντων Φέτας, χωρίς ταυτόχρονη ανάλυση για τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά.
    • Τα τρίματα Φέτας εξαιρέθηκαν από το δείγμα, τόσο ως υπολειπόμενο προϊόν, όσο και γιατί δεν προέρχονται από έναν συγκεκριμένο προμηθευτή.
    • Ο συντελεστής ΦΠΑ που έχει εφαρμοστεί στις τιμές αφορά σε ποσοστό 13%. Δεν ήταν δυνατό από τα συλλεγχθέντα στοιχεία να γίνει διαφοροποίηση στην τελική τιμή για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο, Χίο όπου εφαρμόζεται μειωμένος ο συντελεστής κατά 30%, ήτοι ΦΠΑ 9%.

    Το πλήρες κείμενο της Χαρτογράφησης είναι διαθέσιμο εδώ.

    Πηγή: Etheas.gr

  • Έβρος: «Κλειδωμένοι» εκατοντάδες τόνοι ζωοτροφών λόγω των μέτρων κατά της ευλογιάς
    Έβρος: «Κλειδωμένοι» εκατοντάδες τόνοι ζωοτροφών λόγω των μέτρων κατά της ευλογιάς

    Αγωνία για την τροπή που παίρνει η εμφάνιση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων στον Έβρο εκφράζεται και από τους εμπόρους ζωοτροφών, οι οποίοι βλέπουν τόνους προϊόντων να παραμένουν στις αποθήκες λόγω των περιοριστικών μέτρων

    Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών Ορεστιάδας «Η Ένωση», Λάμπρος Κουμπρίδης, μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε ότι «στο σιλό τους υπάρχουν 800 τόνοι αδιάθετο περσινό καλαμπόκι και μαλακό στάρι, το οποίο απαγορεύεται να διακινηθεί ως απόρροια των περιοριστικών μέτρων που επικρατούν λόγω της ευλογιάς στα αιγοπρόβατα».

    Ήδη υπάρχουν παραγγελίες εκτός νομού, οι οποίες δεν μπορούν να εκτελεστούνν και κανείς δεν γνωρίζει πόσο χρονικό διάστημα θα κρατήσει η απαγόρευση αυτή .

    «Μπορεί επίσης να δούμε» συνεχίζει ο κ. Κουμπρίδης «έξαρση στα παραποτάμια μαντριά κάτι που μας ανησυχεί ιδιαίτερα».

    Σήμερα ο Έβρος διαθέτει το 30% περίπου του ζωικού κεφαλαίου από αυτό που είχε στις αρχές του 2000. Αν θανατωθεί κι αυτό δεν θα υπάρξει δυνατότητα να ξανασπείρουν οι αγρότες ούτε καλαμπόκια, ούτε μαλακό στάρι, γιατί δεν θα μπορούν να τα πουλήσουν.

    Στις συναντήσεις που είχαν χθες με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τους τόνισαν ότι «τα καλαμπόκια που δεν αλωνίστηκαν, θα καταστραφούν».

    «Ό,τι υπάρχει σε ακτίνα 10 χλμ. δεν πρέπει να αλωνιστεί. Πηγαίνει μόνο για βιοαέριο», ανέφερε ο κ Κουμπρίδης.

    «Αν εξαπλωθεί η νόσος, δεν θα μπορούμε για ένα εξάμηνο να μετακινήσουμε καλαμπόκι παρά μόνο για τα βοοειδή και τα χοιροστάσια. Αλλά που να τα βρούμε;» λέει ο κ. Κουμπρίδης και καταλήγει:

    «Το βέβαιο είναι ότι οι σημερινοί κτηνοτρόφοι με τον αποδεκατισμό του ζωικού τους κεφαλαίου πολύ δύσκολα θα βρουν το κουράγιο να τα ξαναφτιάξουν από την αρχή».

    Πηγή: cnn.gr

  • Αυγερινοπούλου: Επείγει η ενίσχυση των πυρόπληκτων κτηνοτρόφων της Ηλείας με ζωοτροφές
    Αυγερινοπούλου: Επείγει η ενίσχυση των πυρόπληκτων κτηνοτρόφων της Ηλείας με ζωοτροφές

    Ερώτηση στα αρμόδια υπουργεία κατέθεσε η βουλευτής Ηλείας και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος

    Την άμεση ενίσχυση των πυρόπληκτων κτηνοτρόφων στον δήμο Πύργου και στον δήμο Ήλιδας με ζωοτροφές ζητά με ερώτησή της προς τους αρμόδιους υπουργούς η βουλευτής Ηλείας και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, τονίζοντας ότι πυρκαγιά της 21ης Ιουνίου προκάλεσε τεράστια καταστροφή στο ζωικό και φυτικό κεφάλαιο της Πηνείας και της ζώνης Αλποχώρι-Χανάκια-Μυρτιά.

    Όπως αναφέρει στο κείμενο της ερώτησής της, η πυρκαγιά έκαψε περίπου 10.000 στρέμματα γεωργικών εκτάσεων και δεκάδες σταβλικές εγκαταστάσεις, δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα στην ομαλή άσκηση της κτηνοτροφικής δραστηριότητας από τον τοπικό πληθυσμό.

    Η Διονυσία Αυγερινοπούλου επισημαίνει ότι οι πληγέντες κτηνοτρόφοι της Ηλείας έχουν περιέλθει σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση, καθώς δεν υπάρχουν πλέον βοσκήσιμες εκτάσεις για τα αιγοπρόβατά τους, με συνέπεια να σκέφτονται ακόμα και να εγκαταλείψουν τα κοπάδια τους, εξέλιξη που θα είναι καταστροφική για την περιοχή διότι θα επιφέρει οικονομική και δημογραφική συρρίκνωση.

    Η βουλευτής Ηλείας σημειώνει ότι μέχρι τώρα η ενίσχυση με ζωοτροφές προέρχεται κυρίως από χορηγίες ιδιωτών και διαδημοτικών φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης (ΠΕ Δυτικής Ελλάδας), οι οποίες όμως δεν επαρκούν για να επιβιώσουν τα παραγωγικά ζώα της περιοχής, γεγονός που καθιστά επιβεβλημένη τη στήριξη των πυρόπληκτων κτηνοτρόφων από την πολιτεία.

    Για τον λόγο αυτό, η Διονυσία Αυγερινοπούλου ζητά από τα αρμόδια υπουργεία να μεριμνήσουν για την άμεση χορήγηση ζωοτροφών στους πυρόπληκτους κτηνοτρόφους του δήμου Πύργου και του δήμου Ήλιδας, διαμορφώνοντας το σχετικό θεσμικό πλαίσιο με νομοθετική πρωτοβουλία, προκειμένου να συνεχιστεί ομαλά η κτηνοτροφική δραστηριότητα στην Ηλεία.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Πρόστιμο 172.000 ευρώ στον ΕΛΟΜΑΣ από την Επιτροπή Ανταγωνισμού
    Πρόστιμο 172.000 ευρώ στον ΕΛΟΜΑΣ από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

    Πρόστιμο ύψους 172.424 ευρώ επιβλήθηκε από την επιτροπή Ανταγωνισμού στον όμιλο ΕΛΟΜΑΣ για την παράβαση της γεωγραφικής κατανομής αγορών που προέβλεπε το καταστατικό του.

    Η υπόθεση αφορά στην αγορά διανομής ειδών σουπερμάρκετ σε επίπεδο λιανικής. Από τα στοιχεία της Επιτροπής προκύπτει ότι ο ΕΛΟΜΑΣ έλαβε σειρά γραπτών επιστολών και διαμαρτυριών μελών του με αίτημα τη μη λειτουργία καταστημάτων ενός μέλους σε γεωγραφική περιοχή που λειτουργεί έτερο μέλος του Ομίλου.

    Οι εν λόγω επιστολές και διαμαρτυρίες επικαλούνταν γενική αρχή λειτουργίας του Ομίλου αποτυπωμένο σε απόφαση της Γενικής Συνέλευσής του, σύμφωνα με τον οποίο τα μέλη του έπρεπε να τηρούν συγκεκριμένη γεωγραφική απόσταση μεταξύ των καταστημάτων τους, και ειδικότερα τουλάχιστον 1000 μέτρα σε περιοχές εκτός Αθηνών και Θεσσαλονίκης και 300 μέτρα εντός Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

    Ο Όμιλος κατέθεσε αίτημα υπαγωγής στη Διαδικασία Διευθέτησης Διαφορών, και αναγνωρίζοντας ότι υπέπεσε σε παράβαση γεωγραφικής κατανομής αγορών, η οποία αποτελεί εξ αντικειμένου περιορισμό του ανταγωνισμού, υπέβαλε Πρόταση Διευθέτησης Διαφοράς. Η Ολομέλεια της Επιτροπής, αποφάσισε την αποδοχή της εν λόγω Πρότασης και εξέδωσε απόφαση, με την οποία υποχρεώνει τον Όμιλο να μην επαναλάβει στο μέλλον την παράβαση και επιβάλει το πρόστιμο.

    Πηγή: cnn.gr

  • Κτηνοτροφία: Βαρύ το φορτίο του κόστους παραγωγής – «Πληγή» οι ζωοτροφές
    Κτηνοτροφία: Βαρύ το φορτίο του κόστους παραγωγής – «Πληγή» οι ζωοτροφές

    Αυξημένο παραμένει το κόστος παραγωγής στην κτηνοτροφία – Έρευνα για συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού

    Σε δύσκολα μονοπάτια συνεχίζει να βαδίζει η ελληνική κτηνοτροφία, με την «πληγή» του αυξημένου κόστους παραγωγής να παραμένει …αγιάτρευτη.

    Από το 2021, όταν ξεκίνησαν τα προβλήματα στην ελληνική κτηνοτροφία από την εκτόξευση του κόστους παραγωγής (ενέργεια, ζωοτροφές, εργατικά χέρια) μέχρι και σήμερα οι παραγωγοί προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την όλη κατάσταση, αν και ένα μεγάλο μέρος αυτών «γονάτισαν» από το ασύμφορο κόστος. Χαρακτηριστικό είναι ότι όλο και περισσότεροι κτηνοτρόφοι αναγκάστηκαν να οδηγήσουν τα κοπάδια τους στα σφαγεία, καθώς δεν μπορούσαν να τα ταΐσουν ή ακόμα και να εγκαταλείψουν τις εκμεταλλεύσεις.

    Οι ζωοτροφές μαζί με τα κτηνιατρικά φάρμακα αποτελούν το 75% του κόστους στην κτηνοτροφία

    Τα στοιχεία για το τι μέλλει γενέσθαι είναι αποκαλυπτικά: Με δεδομένου ότι οι ζωοτροφές μαζί με τα κτηνιατρικά φάρμακα αποτελούν το 75% του κόστους στην κτηνοτροφία, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο δείκτης τιμών σύνθετων ζωοτροφών αυξήθηκε κατά 33% από το 2020 έως το τρίτο τρίμηνο του 2023.

    Ξανά ανηφορικός ο δρόμος, λένε οι κτηνοτρόφοι

    «Υπήρξε μια σταθεροποίηση στις τιμές των ζωοτροφών μέχρι το Πάσχα, η οποία μας έδωσε μια ανάσα σε ότι αφορά το κόστος παραγωγής. Δυστυχώς όμως από τον Μάϊο μέχρι και σήμερα βαδίζουμε πάλι στο δρόμο με τις ανηφορικές τιμές», λέει στον ΟΤ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας, Δημήτρης Μπαλούκας.

    Για τον ίδιο, οι αυξημένες διεθνείς τιμές, το ενεργειακό κόστος, αλλά και η παρατεταμένη ξηρασία τόσο στη χώρα μας όσο και στις μεγάλες παραγωγικές χώρες αποτελούν τους κύριους λόγους που συμβάλλουν στην αύξηση των τιμών των ζωοτροφών. «Για παράδειγμα, αγοράζουμε αυτή τη στιγμή το τριφύλλι, που αποτελεί το 70% της διατροφής των ζώων μας, περίπου κατά 10% με 15% αυξημένο σε σχέση με λίγους μήνες πριν. Η τιμή αυτή την στιγμή κυμαίνεται στα 0,25 ευρώ/κιλό έως 0,30 ευρώ/κιλό από 0,22 ευρώ/κιλό το προηγούμενο διάστημα».

    «Για τους κτηνοτρόφους σε διάφορες περιοχές της χώρας, τα κόστη είναι δυσβάσταχτα και για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν θα πρέπει να πουλήσουν τα προϊόντα τους και σε υψηλότερες τιμές», επισημαίνει ο κ. Μπαλούκας.

    Εγκαταλείπουν οι κτηνοτρόφοι

    Στις ακριβές ζωοτροφές, έρχονται να προστεθούν και τα αρδευτικά έξοδα για το πότισμα των καλλιεργειών, τα οποία είναι αυξημένα, όπως είπε στον ΟΤ ο τεχνικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) Θωμάς Μόσχος, κατά 20%.

    «Φέτος η παραγωγή τριφυλλιού ήταν μειωμένη. Πέρσι χάσαμε το “πρώτο χέρι” λόγω των βροχών και φέτος λόγω της ανομβρίας. Οπότε η μειωμένη παραγωγή φέρνει και αύξηση της τιμής», εξηγεί ο κ. Μόσχος.

    Το κόστος για τον κτηνοτρόφο, όπως μας λέει ο κ. Μόσχος, παραμένει δυσβάσταχτο. «Δεν ξέρουμε πόσοι θα μείνουμε στις εκμεταλλεύσεις μας μέχρι του χρόνου. Πέρσι στην περιοχή μας, την Καστοριά, περίπου 30% των κτηνοτρόφων έφυγε, ενώ φέτος είδαμε σχεδόν το 15% να αποχωρεί. Και αυτό δεν οφείλεται μόνο στο κόστος παραγωγής, αλλά στην όλη κατάσταση που επικρατεί».

    Για να αντιστραφεί το κλίμα, όπως τόνισε στον ΟΤ, «χρειαζόμαστε μια καλά σχεδιασμένη αγροτική πολιτική με όραμα και επένδυση στην πρωτογενή παραγωγή. Για παράδειγμα η Ολλανδία, που είναι μικρότερη από την Ελλάδα παράγει ΑΕΠ 91 δισ. ευρώ αγροτική παραγωγή, ενώ η Ελλάδα παράγει σχεδόν 8 δισ. ευρώ».

    Έρευνα για αθέμιτο ανταγωνισμό

    Η προμήθεια ζωοτροφών έχει πυροδοτήσει μια διαρκή και κλιμακούμενη κρίση στον κτηνοτροφικό κλάδο, ενώ η παρατηρούμενη αύξηση των δεικτών κόστους στον κλάδο έχει επιπτώσεις και στην παραγωγή προϊόντων ζωικής προέλευσης.

    Έτσι, η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία ξεκινά χαρτογράφηση του κλάδου, με σκοπό τη διερεύνηση και την εμβάθυνση στις συνθήκες ανταγωνισμού, που επικρατούν.

    Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την Eurostat, στην Ελλάδα τόσο ο δείκτης τιμών σύνθετων ζωοτροφών όσο και ο δείκτης κτηνιατρικών δαπανών παρουσιάζουν αυξητική τάση από το 2020 και μετά. Ειδικότερα, στις σύνθετες ζωοτροφές καταγράφεται μια αύξηση που αγγίζει το 33% μεταξύ 2020 έως 2023, ενώ συνολικά στις ζωοτροφές καταγράφεται αύξηση κατά 38,13%.

    Πηγή: OT - In.gr

  • ΕΕ: Οι προοπτικές για την ευρωπαϊκή παραγωγή ζωοτροφών
    ΕΕ: Οι προοπτικές για την ευρωπαϊκή παραγωγή ζωοτροφών

    Τι θα επηρεάσει την ευρωπαϊκή παραγωγή ζωοτροφών το 2024 – Οι τάσεις

    Η οικονομική αβεβαιότητα, οι ρυθμιστικές αλλαγές και οι συνεχιζόμενες περιβαλλοντικές πολιτικές αλλά και οι πολιτικές για την καλή διαβίωση των ζώων, αποτελούν τους κύριους παράγοντες που θα συνεχίσουν να διαμορφώνουν τη δυναμική της παραγωγής σύνθετων ζωοτροφών σε ολόκληρη την ΕΕ το 2024, με ποικίλες όμως επιπτώσεις σε διαφορετικούς τομείς.

    Την ίδια στιγμή, οι προοπτικές για την παραγωγή σύνθετων ζωοτροφών παρουσιάζουν μικτή εικόνα, η οποία αντανακλά τις ποικίλες τάσεις στους τομείς της κτηνοτροφίας και επηρεάζεται από οικονομικούς, ρυθμιστικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες.

    Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία που συνέλεξε η FEFAC, η παραγωγή βιομηχανικών σύνθετων ζωοτροφών εντός της ΕΕ των 27 αναμένεται να μειωθεί το 2024 κατά 0,3 % σε σύγκριση με το 2023, σε 147 εκατομμύρια τόνους.

    Μειωμένη αναμένεται η παραγωγή σύνθετων ζωοτροφών εντός της ΕΕ

    Οι προοπτικές

    Η παραγωγή ζωοτροφών πουλερικών είναι ο μόνος κλάδος που παρουσιάζει προοπτικές ανάπτυξης το 2024, με αναμενόμενη αύξηση 1,6%. Αυτή η ανάκαμψη ακολουθεί ένα δύσκολο 2023 που οδηγήθηκε από την ανάλογη παραγωγή πουλερικών σε πολλά κράτη μέλη. Χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, καθώς και η Ιταλία, γνώρισαν ήδη κάποια ανάκαμψη από τις επιπτώσεις της γρίπης των πτηνών το 2023 και αναμένεται να συνεχίσουν να ηγούνται αυτής της ανάπτυξης. Ωστόσο, οι ανησυχίες σχετικά με το εισαγόμενο κρέας πουλερικών και η μετατόπιση από τη βιολογική παραγωγή προς την τυπική συμβατική παραγωγή ενδέχεται να επηρεάσουν τη συνολική δυναμική της αγοράς.

    Ο τομέας των ζωοτροφών χοίρων θα αντιμετωπίσει συνεχείς προκλήσεις, για τον οποίο προβλέπεται μείωση κατά 1-2% το 2024. Παράγοντες όπως η μείωση του αριθμού των χοίρων, οι οικονομικές πιέσεις στους αγρότες και οι ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, θα συνεχίσουν να επηρεάζουν αρνητικά την παραγωγή. Ωστόσο, η Ιρλανδία και η Πολωνία αναμένουν μέτρια ανάκαμψη (+3% και 2,7%) στον αριθμό των χοίρων, συμβάλλοντας στην επιβράδυνση της μείωσης της παραγωγής του κλάδου. Άλλες χώρες όπως η Γερμανία, το Βέλγιο και η Ολλανδία αναφέρονται στη συνεχιζόμενη πολιτική πίεση για μείωση των εκπομπών εκμεταλλεύσεων ή της κλίμακας της κτηνοτροφίας, με αποτέλεσμα να επικρατεί αβεβαιότητα για τις προοπτικές του κλάδου.

    Η παραγωγή ζωοτροφών για βοοειδή αναμένεται να παραμείνει σχετικά σταθερή, με μικρή αύξηση ή μείωση ανάλογα με τις περιφερειακές συνθήκες. Η Ιρλανδία αναμένει μέτρια ανάπτυξη στις ζωοτροφές βοοειδών λόγω της καθυστερημένης περιόδου βόσκησης. Αντίθετα, η Ολλανδία αναμένει περαιτέρω μειώσεις στους τομείς των γαλακτοκομικών και του βοείου κρέατος (περίπου -5%), λόγω των συνεχιζόμενων κανονιστικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων.

    Πηγή: In.gr

  • ΕΕ: Βήματα για την αύξηση των πρωτεϊνούχων ζωοτροφών – Δυνατότητες και ευκαιρίες
    ΕΕ: Βήματα για την αύξηση των πρωτεϊνούχων ζωοτροφών – Δυνατότητες και ευκαιρίες

    Η ΕΕ εξακολουθεί να εξαρτάται από τις εισαγωγές ζωοτροφών

    Τις τελευταίες προβλέψεις της για την παραγωγή, το εμπόριο και την εγχώρια χρήση στην ΕΕ ενός φάσματος πηγών πρωτεΐνούχων ζωοτροφών δημοσίευσε η Κομισιόν. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η ΕΕ εξακολουθεί να εξαρτάται από τις εισαγωγές ζωοτροφών, η Επιτροπή δημοσιεύει επίσης μια μελέτη σχετικά με τις ευκαιρίες και τους περιορισμούς για τη διαφοροποίηση των πηγών πρωτεΐνης.

    Φαίνεται ότι η επιλογή των πρωτεϊνούχων ζωοτροφών για την κτηνοτροφία εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, με κύριο την ανταγωνιστικότητα. Παράλληλα, η μείωση της εξάρτησης από τις εισαγωγές ζωοτροφών μπορεί να συμβάλει στη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ και να εξασφαλίσει ένα πιο ανθεκτικό και αυτόνομο σύστημα, βελτιώνοντας παράλληλα τη βιωσιμότητα.

    Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία για το 2023/24, η ζήτηση ζωοτροφών θεωρείται ότι παραμένει σταθερή στους 71 εκατομμύρια τόνους ακατέργαστης πρωτεΐνης σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο εμπορίας. Η αυτάρκεια της ΕΕ για όλες τις πηγές πρωτεΐνης αναμένεται να είναι στο 75%. Η ΕΕ παραμένει πλήρως επαρκής σε χονδροειδείς ζωοτροφές και εξακολουθεί να είναι η κύρια πηγή πρωτεΐνης ζωοτροφών, που αντιπροσωπεύει το 41% ​​της συνολικής χρήσης ζωοτροφών. Το μερίδιο όλων των αλεύρων ελαιούχων σπόρων αντιπροσωπεύει το 27% της συνολικής χρήσης πρωτεϊνών ζωοτροφών στην ΕΕ και το μερίδιο των δημητριακών αντιπροσωπεύει το 21%. Ωστόσο, για τα άλευρα με ελαιούχους σπόρους, η ΕΕ παράγει μόνο το 27% των όσων χρειάζεται για τη διατροφή του κτηνοτροφικού τομέα της.

    Η εξάρτηση της ΕΕ από τις εισαγωγές πρωτεϊνικών προϊόντων συνδέεται κυρίως με κλιματικούς και διαρθρωτικούς λόγους, όπως το μέσο μέγεθος των εκμεταλλεύσεων, η διαθέσιμη γη, η ανταγωνιστικότητα διαφορετικών καλλιεργειών και συνολικά το λιγότερο ευνοϊκό έδαφος και κλίμα για συγκεκριμένα προϊόντα, όπως τα φασόλια σόγιας.

    Τη σεζόν 2023/24, η ζήτηση ζωοτροφών θεωρείται ότι παραμένει σταθερή στους 71 εκατομμύρια τόνους ακατέργαστης πρωτεΐνης σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο εμπορίας

    Η παραγωγή φυτών πλούσιων σε πρωτεΐνες της ΕΕ (ελαιούχοι σπόροι και ξηρά όσπρια) προβλέπεται να ανέλθει σε 7,2 εκατομμύρια τόνους ακατέργαστης πρωτεΐνης το 2023/24, που αντιπροσωπεύει σημαντική αύξηση 28% τα τελευταία 15 χρόνια.

    Οι συνδεδεμένες ενισχύσεις

    Οι συστάσεις που παρουσιάστηκαν στην έκθεση της Επιτροπής του 2018 σχετικά με την ανάπτυξη των φυτικών πρωτεϊνών στην ΕΕ οδήγησαν σε συγκεκριμένα μέτρα στήριξης που εφαρμόζονται στην τρέχουσα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ). Η συνδεδεμένη εισοδηματική στήριξη για τα όσπρια και τις πρωτεϊνούχες καλλιέργειες περιλαμβάνεται σε 20 στρατηγικά σχέδια της ΚΑΠ.

    Η υποστηριζόμενη έκταση αναμένεται να αυξηθεί από 4,2 εκατομμύρια εκτάρια το 2022 σε 6,4 εκατομμύρια εκτάρια το 2023 και στη συνέχεια σε σχεδόν 7,1 εκατομμύρια εκτάρια το 2027. Επιπλέον, τα οικολογικά προγράμματα που προβλέπονται σε 20 στρατηγικά σχέδια της ΚΑΠ υποστηρίζουν επίσης έμμεσα την παραγωγή οσπρίων.

    Η διαφοροποίηση

    Η μελέτη αυτή, παρέχει επίσης, μια ολοκληρωμένη ανάλυση των παραγόντων που καθοδηγούν τις επιλογές των αγροτών και άλλων παραγόντων στην αλυσίδα.

    Οι στρατηγικές διατροφής αντικατοπτρίζουν την ποικιλομορφία των τομέων της ΕΕ για τις καλλιέργειες και την κτηνοτροφία. Σε ολόκληρη την ΕΕ, οφείλονται κυρίως σε οικονομικούς λόγους, όπως το κόστος των καλλιεργειών που παράγονται στην ΕΕ συγκριτικά με τις εισαγόμενες καλλιέργειες. Οι αγρότες επηρεάζονται επίσης από τις συμβατικές ρυθμίσεις, την παρουσία ισχυρών αλυσίδων εφοδιασμού, τις νομοθετικές απαιτήσεις που σχετίζονται με συγκεκριμένους τύπους γεωργίας, όπως η βιολογική, και μακροχρόνιες πρακτικές με τις οποίες είναι εξοικειωμένοι.

    Υπάρχει επίσης ζήτημα διαθεσιμότητας, καθώς η αύξηση της διαφοροποίησης της παραγωγής στην ΕΕ απαιτεί διαθέσιμη γεωργική γη κατάλληλη για τις απαραίτητες καλλιέργειες. Η μελέτη δείχνει ότι η αντικατάσταση του 50% των εισαγωγών ισοδύναμων με κόκκους σόγιας θα σήμαινε την αντικατάσταση 6,6 εκατομμυρίων εκταρίων άλλων καλλιεργειών.

    Μεσομακροπρόθεσμα, οι πιθανές επιλογές για τη μείωση της εξάρτησης από τις εισαγωγές μπορούν να είναι μόνο ένας συνδυασμός διαφορετικών μοχλών και εναλλακτικών λύσεων που πρέπει να είναι ανταγωνιστικοί, να είναι διαθέσιμοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, να ανταποκρίνονται στις διατροφικές ανάγκες των ζώων και να έχουν λογικές τιμές. Μεταξύ των διαφόρων τρόπων δράσεων που προτείνονται, η μελέτη αναφέρει συγκεκριμένα την αύξηση του μεριδίου της πρωτεΐνης που προέρχεται από το γρασίδι στη διατροφή των μηρυκαστικών, την υποστήριξη της δημόσιας και ιδιωτικής έρευνας για την επιλογή πιο αποτελεσματικών ποικιλιών για τη βελτίωση των αποδόσεων και την καλύτερη χρήση της θρεπτικής αξίας των πρώτων υλών και χρηματοδότηση κατάρτισης για τους αγρότες.

    Σε επίπεδο πολιτικής της ΕΕ, η μελέτη συνιστά την προσωρινή αύξηση της συνδεδεμένης εισοδηματικής στήριξης εντός της ΚΑΠ για την καλλιέργεια φυτικών πρωτεϊνών, σε συμμόρφωση με τους κανόνες του ΠΟΕ. Αναφέρει επίσης ότι τα επιχειρησιακά προγράμματα της ΚΑΠ και τα ταμεία αγροτικής ανάπτυξης θα μπορούσαν να στηρίξουν περαιτέρω τους αγρότες και οι αλυσίδες αξίας να επενδύσουν σε εναλλακτικές λύσεις. Απαιτείται δράση σε εθνικό επίπεδο για να ολοκληρωθεί σε επίπεδο ΕΕ. Σύμφωνα με τη μελέτη, τα κράτη μέλη θα μπορούσαν να συμπεριλάβουν συστηματικά μέτρα για την υποστήριξη της καλλιέργειας φυτικών πρωτεϊνών στα στρατηγικά τους σχέδια για την ΚΑΠ, αλλά και να καταρτίσουν εθνικά σχέδια πρωτεϊνών

    Πηγή: In.gr

  • Κασσελάκης στην Επιτροπή Ανταγωνισμού: «Η ακρίβεια είναι δομική, ανήκει στη φιλοσοφία της κυβερνητικής πολιτικής»
    Κασσελάκης στην Επιτροπή Ανταγωνισμού: «Η ακρίβεια είναι δομική, ανήκει στη φιλοσοφία της κυβερνητικής πολιτικής»

    Ο Στέφανος Κασσελάκης έκανε λόγο για «ολόκληρη αλυσίδα μη αποδοτικού κράτους», με αποτέλεσμα «τα ολιγοπώλια να λειτουργούν χωρίς φραγμούς».

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Στέφανος Κασσελάκης, επισκέφθηκε τη Δευτέρα (13/11) την Επιτροπή Ανταγωνισμού και ανέφερε πως «η αιτία της ακρίβειας σε κάθε έκφανση της ζωής του Έλληνα πολίτη, από τα καύσιμα μέχρι τα τρόφιμα και το ρεύμα, είναι δομική και ανήκει στη φιλοσοφία δυστυχώς της κυβερνητικής πολιτικής. η οποία δεν επεμβαίνει»

    Επίσης, ο Στέφανος Κασσελάκης σημείωσε την ανάγκη περαιτέρω στελέχωσης της Επιτροπής Ανταγωνισμού προκειμένου να αποφέρουν σημαντικά οφέλη στους καταναλωτές μέσω της ρύθμισης της αγοράς. Χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δήλωσε το εξής: «Άλλη μία επίσκεψη σε άλλη μία Ανεξάρτητη Αρχή που είναι υποστελεχωμένη. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, 60% υποστελεχωμένη παρά την υψηλή κατάρτιση που χρειάζεται το έργο της και παρά την εξαιρετικά υψηλή απόδοση του έργου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, που φέρνει πολύ μεγάλη απόδοση στον καταναλωτή και στον φορολογούμενο».

    Πάντως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έκανε λόγο για «ολόκληρη αλυσίδα μη αποδοτικού κράτους», φέρνοντας ως παράδειγμα τον ΑΣΕΠ και επισημαίνοντας ότι «δεν γίνονται προκηρύξεις» , με αποτέλεσμα – όπως τόνισε – «τα ολιγοπώλια να λειτουργούν χωρίς φραγμούς».

    Ακόμα, ο Στέφανος Κασσελάκης σημείωσε: «Είναι ξεκάθαρο ότι οι άνθρωποι που εργάζονται εδώ, κάνουν μια ηρωική προσπάθεια με χαμηλές απολαβές για να φέρουν όσο πιο πολλή υγεία και ρύθμιση στις αγορές, αλλά δεν είναι οι ίδιοι η αιτία της ακρίβειας. Η αιτία της ακρίβειας σε κάθε έκφανση της ζωής του Έλληνα πολίτη, από τα καύσιμα μέχρι τα τρόφιμα και το ρεύμα, είναι δομική και ανήκει στη φιλοσοφία δυστυχώς της κυβερνητικής πολιτικής, η οποία δεν επεμβαίνει».

    Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. τόνισε το εξής: «Έχουμε καταθέσει προτάσεις σε αυτή την κατεύθυνση, θα καταθέσουμε και άλλες, αλλά να είμαστε ξεκάθαροι. Η κυβέρνηση και ο κ. Σκρέκας δεν μπορούν να κρύβονται πίσω από την πολύ καλή προσπάθεια που κάνουν εδώ αυτοί οι άνθρωποι. Αντιθέτως, αν ήθελαν να φέρουν φως στον ανταγωνισμό της αγοράς, να έκαναν τα πάντα για να στελεχωθεί η συγκεκριμένη Αρχή άμεσα και επίσης να μεταφερθεί σε μια κτιριακή υποδομή την οποία αναζητούν».

    Πηγή: iEidiseis.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ EUROKINISSI

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο