Τετάρτη, 31 Ιουλίου 2024 20:45

Πληροφορίες για κρούσμα πανώλης και στο Ηράκλειο της Κρήτης - 22 συνολικά οι μολύνσεις

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές της Κρήτης, καθώς φαίνεται πως εντοπίστηκε κρούσμα πανώλης σε αιγοπρόβατα και στο νησί.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του creta24.gr το κρούσμα εντοπίστηκαν σε μονάδα του νομού Ηρακλείου ενεργοποιώντας με διαδικασίες κατεπείγοντος το πρωτόκολλο διαχείρισης.

H «διαδρομή» του κρούσματος πανώλης στον νομό Ηρακλείου φαίνεται πως έχει αφετηρία τη Θεσσαλία όπου έχουν εντοπιστεί τα περισσότερα κρούσματα στην Ελλάδα και συγκεκριμένα τα 20 από τα 22 συνολικά.

Στα 22 τα κρούσματα

Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 22 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα, ενώ έχουν θανατωθεί περισσότερα από 10.000 αιγοπρόβατα.

Η Ελλάδα ακολουθεί το ευρωπαϊκό πρωτόκολλο σύμφωνα με το οποίο μετά από κάθε επιβεβαιωμένο κρούσμα θανατώνεται το ζώο, ακολουθεί η θανάτωση του συνόλου των ζώων της μονάδας όπου εντοπίζεται το κρούσμα και η μονάδα μπαίνει σε καραντίνα αφού πρώτα έχει απολυμανθεί.

Αυτό το πρωτόκολλο θα ενεργοποιηθεί και στην περίπτωση των κρουσμάτων στον νομό Ηρακλείου με την ελπίδα να μην υπάρξει διασπορά και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα εν τη γενέσει του.

Τις τελευταίες ώρες είναι σε εξέλιξη αλλεπάλληλες συσκέψεις μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων του νησιού για τη διαχείριση της κατάστασης που προκαλεί έντονη ανησυχία για πιθανό «ντόμινο» στο νησί, εξέλιξη που όλοι απεύχονται.

Πηγή: Ethnos.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 31 Ιουλίου 2024 20:42

Σχετικά Άρθρα

  • Κρήτη: Επιχείρηση διάσωσης τραυματισμένου κυνηγού σε δύσβατο σημείο στη Χερσόνησο
    Κρήτη: Επιχείρηση διάσωσης τραυματισμένου κυνηγού σε δύσβατο σημείο στη Χερσόνησο

    Σε εξέλιξη βρίσκεται από το απόγευμα του Σαββάτου (26/10) επιχείρηση διάσωσης ενός κυνηγού στα ορεινά της Χερσονήσου, μεταξύ Μαθιάς και Αμαριανού.

    Ο άνδρας τραυματίστηκε σοβαρά στη μέση ύστερα από πτώση σε δύσβατο σημείο, ενώ βρισκόταν στην περιοχή με άλλα δύο άτομα.

    Όπως αναφέρει το cretapost.gr, η κατάσταση κινητοποίησε την ΕΜΑΚ, που έσπευσε στο σημείο με πέντε διασώστες, ενώ άλλοι τέσσερις διασώστες κατευθύνονται εκεί από τη Χερσόνησο.

    Η επιχείρηση θεωρείται απαιτητική και χρονοβόρα λόγω της δυσκολίας του εδάφους, όμως το θετικό είναι ότι ο τραυματίας έχει τις αισθήσεις του και βρίσκεται υπό παρακολούθηση.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Κρήτη: Ανήλικος οδηγούσε τη μηχανή που τραυμάτισε σοβαρά τον πατέρα του Χριστόφορου Παπακαλιάτη
    Κρήτη: Ανήλικος οδηγούσε τη μηχανή που τραυμάτισε σοβαρά τον πατέρα του Χριστόφορου Παπακαλιάτη

    Ανατροπή σε ότι αφορά τον οδηγό της μηχανής που τραυμάτισε σοβαρά τον πατέρα του ηθοποιού και σκηνοθέτη Χριστόφορου Παπακαλιάτη, Μανώλη, πριν από πέντε ημέρες στο Ηράκλειο της Κρήτης, υπάρχει σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

    Σύμφωνα με το Cretalive, το δίκυκλο που παρέσυρε και τραυμάτισε τον ηλικιωμένο επιχειρηματία το βράδυ της 21ας Οκτωβρίου ήταν ένας 17χρονος και όχι 50χρονος οδηγός, όπως αρχικά είχε ειπωθεί.

    Όπως προέκυψε μέσα από την προανάκριση της Τροχαίας, την αξιοποίηση μαρτυριών και το υλικό από κάμερες, το μηχανάκι δεν οδηγούσε ο 50χρονος αλλά o 17χρονος γιος του!

    Πιθανολογείται ότι ο πατέρας προσπαθώντας να υπερασπιστεί το παιδί του, πήρε πάνω του την ευθύνη και συνελήφθη για ψευδή κατάθεση.

    Υπενθυμίζεται ότι ο Ηρακλειώτης επιχειρηματίας τραυματίστηκε πολύ σοβαρά και συνεχίζει να νοσηλεύεται στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου. Έχει υποβληθεί ήδη σε χειρουργεία και η μετεγχειρητική του κατάσταση εξελίσσεται ομαλά. Εκτιμάται δε, ότι, αν όλα πάνε καλά, την ερχόμενη εβδομάδα θα βγει από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

    Ο Μανώλης Παπακαλιάτης υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στην κάτω γνάθο κι επέστρεψε στη ΜΕΘ, όπου η διαδικασία της αφύπνισης έγινε με επιτυχία.

    Ένα ακόμη χειρουργείο αναμένεται να γίνει το επόμενο διάστημα στο μηρό, όταν κι εφόσον κριθεί αναγκαίο από τους γιατρούς που τον παρακολουθούν.

    Στο πλευρό του επιχειρηματία βρίσκεται από την πρώτη στιγμή όλη του η οικογένεια, τα παιδιά του - τόσο ο επιτυχημένος σκηνοθέτης Χριστόφορος Παπακαλιάτης, όσο και τα αδέρφια του- συγγενείς αλλά και φίλοι

    Πηγή: cnn.gr

  • Τσιάρας για ευλογιά: Απαιτείται σοβαρότητα και υπευθυνότητα από όλους
    Τσιάρας για ευλογιά: Απαιτείται σοβαρότητα και υπευθυνότητα από όλους

    Στόχος η προστασία και διατήρηση του ζωικού κεφαλαίου της χώρας - Γενναίες οι αποζημιώσεις

    Στόχος λήψης των αυστηρών μέτρων κατά της ευλογιάς είναι να συντηρήσουμε το ζωικό μας κεφάλαιο και να συνεχίσουμε να έχουμε παραγωγή φέτας, που είναι βασικό εξαγωγικό προϊόν, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», επισημαίνοντας ότι απαιτείται σοβαρότητα και υπευθυνότητα από όλους, καθώς η εφαρμογή των μέτρων δεν μπορεί να γίνει χωρίς την ύπαρξη ατομικής ευθύνης από όλους τους εμπλεκομένους.

    Ο Υπουργός εξήγησε ότι η πολιτεία λαμβάνει σκληρά μέτρα, γιατί πρέπει να προστατευθεί το ζωικό όπως κεφάλαιο. «Να μη υπάρξουν φαινόμενα ελλείψεων στην αγορά και για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε την παραγωγή των βασικών κτηνοτροφικών προϊόντων, τα οποία φέρνουν προστιθέμενη αξία για τους κτηνοτρόφους και τις εξαγωγές μας», είπε χαρακτηριστικά.

    Σε ό,τι αφορά στα μέτρα αποζημίωσης τα χαρακτήρισε γενναία, θυμίζοντας ότι σε αντίστοιχες περιπτώσεις απώλειας ζωικού κεφαλαίου πριν από τον Daniel, η πρόβλεψη ήταν για αποζημίωση 85 ευρώ για την απώλεια κάθε ζώου. Με τον Daniel έγινε 150 ευρώ και με την πανώλη ανέβηκε στα 250 ευρώ, σημείωσε. Παράλληλα είπε ότι με ειδικό πρόγραμμα του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ, όπως και στην περίπτωση του Daniel με το Μέτρο 5.2, θα υπάρξει αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου που θανατώθηκε.

    «Υπάρχει μια γενναία στάση της πολιτείας απέναντι σε αυτό το ζήτημα. Ο «πλειστηριασμός» στο ύψος της αποζημίωσης, δεν θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ευλογιάς. Το ζήτημα είναι να υπάρχει μια πολιτεία που αποζημιώνει την απώλεια του ζωικού κεφαλαίου και να υπάρχει μια πολιτεία η οποία στέκεται δίπλα στον κτηνοτρόφο και στον αγρότη».

    Όπως εξήγησε ο κ. Τσιάρας, «για να αντιμετωπιστεί η ευλογιά στα πρόβατα πρέπει να ακολουθήσουμε σωστά τα μέτρα που λαμβάνει η πολιτεία σε εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων και πρωτοκόλλων. Χρειάζεται η ατομική ευθύνη όλων. Χρειάζεται σοβαρότητα και υπευθυνότητα από όλους μας. Δεν χρειάζεται ούτε να κινδυνολογούμε, ούτε να θέτουμε με μαξιμαλιστικο τρόπο όλα τα θέματα. Αντίθετα με σοβαρό τρόπο, όπως κάναμε με την πανώλη, το ίδιο και με την ευλογιά, κάνουμε αυτό που πρέπει».

    Απαντώντας σε ερώτηση για τα εμβόλια, ο ΥπΑΑΤ διευκρίνισε ότι δεν έχει επιλεγεί μια τέτοια ενέργεια καθώς για μια περίοδο πέραν των 7 ή 8 ετών θα ανιχνεύονταν θετικά αντισώματα στα κτηνοτροφικά παράγωγά και αυτό θα επηρέαζε τα προϊόντα ΠΟΠ, όπως επί παραδείγματι την φέτα.

    (Δελτίο Τύπου)

  • ΥΠΑΑΤ: Ενημερωτικό Σημείωμα για την πορεία εφαρμογής των μέτρων για την ευλογιά
    ΥΠΑΑΤ: Ενημερωτικό Σημείωμα για την πορεία εφαρμογής των μέτρων για την ευλογιά

    Η κύρια προσπάθεια για τον περιορισμό της ευλογιάς εντοπίζεται στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με δεδομένο ότι δεν έχουν παρουσιασθεί άλλα κρούσματα σε Μαγνησία και Κορινθία ή άλλα σημεία της επικράτειας.

    Χθες το κλιμάκιο του ΥΠΑΑΤ με επικεφαλής τον ΓΓ Γιώργο Στρατάκο πραγματοποίησε συσκέψεις σε Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη

    Σήμερα, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Χρήστου Κέλλα, αντίστοιχες συσκέψεις έγιναν στην Ξάνθη και Καβάλα.

    Αύριο θα γίνουν στις Σέρρες και στη Θεσσαλία.

    Γίνεται προσπάθεια να αξιοποιηθεί στο έπακρο το 10ήμερο της εφαρμογής των μέτρων απαγόρευσης μετακίνησης αιγοπροβάτων. Η επιτυχία της προσπάθειας περιορισμού και εκρίζωσης της ευλογιάς θα κριθεί από την πιστή εφαρμογή ή όχι των μέτρων βιοασφάλειας παντού.

    Στην προσπάθεια που κάνουν τα κλιμάκια του ΥΠΑΑΤ, τα οποία πλαισιώνονται από κτηνιάτρους όλων των εποπτευομένων φορέων αλλά και των Περιφερειών, συνδράμουν η ΕΛ.ΑΣ. και στα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και Καβάλας και το Λιμενικό.

    Επίσης ο ΓΓ του ΥΠΑΑΤ Γιώργος Στρατάκος βρίσκεται σε συνεννόηση με τους υπευθύνους της Εγνατίας για να τοποθετηθούν απολυμαντικά σημεία στα διόδια.

    Παράλληλα εκδίδεται άμεσα προκήρυξη πρόσληψης κτηνιάτρων εκτός ΑΣΕΠ από την Περιφέρεια ΑΜΘ.

    Μέχρι σήμερα τα κρούσματα σε όλη τη χώρα είναι 110

    Έχουν θανατωθεί 24.000 ζώα

    Η υγειονομική ταφή των ζώων γίνεται τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα αναφέρει ο ευρωπαϊκός κανονισμός

    Χρήσιμα στοιχεία για την ευλογιά των προβάτων

    1: Ευλογιά των προβάτων

    • Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία, καθώς δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.
    • Τα προληπτικά μέτρα έχουν στόχο την αποφυγή διασποράς από ζώο σε ζώο και την εκρίζωση της νόσου.
    • Τα μέτρα εφαρμόζονται και στις αίγες, καθώς αποτελούν φορείς μετάδοσης.

    2: Ερωτήματα των καταναλωτών

    Α. Είναι ασφαλές το γάλα;

    • Ναι, το γάλα είναι ασφαλές για ανθρώπινη κατανάλωση μετά από θερμική επεξεργασία υψηλής παστερίωσης.

    Β. Είναι ασφαλές το κρέας;

    • Το κρέας μπορεί να καταναλωθεί κανονικά.

    3: Συμπτώματα που παρουσιάζουν τα ζώα

    • Δερματικές αλλοιώσεις: Κηλίδες και βλατίδες στο κεφάλι και στα άτριχα μέρη, που εξελίσσονται σε εφελκίδες.
    • Άλλα συμπτώματα: Πυρετός, διόγκωση λεμφαδένων, μείωση γαλακτοπαραγωγής, ανορεξία, κατάπτωση, επιπεφυκίτιδα, ρινίτιδα, βλεννοπυώδες ρινικό έκκριμα, σιελόρροια, πνευμονία.

    Σε υποψία νόσησης:

    • Ενημερώστε άμεσα τις κτηνιατρικές υπηρεσίες.
    • Απομονώστε το άρρωστο ζώο και περιορίστε το κοπάδι.

    4: Διαχείριση της νόσου

    • Ακολουθούμε το Ευρωπαϊκό σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την εκρίζωση της νόσου:
      • Θανάτωση και υγειονομική ταφή των ζώων στη μολυσμένη εκμετάλλευση.
      • Οριοθέτηση ζωνών προστασίας 3 χλμ και επιτήρησης 10 χλμ γύρω από τη μολυσμένη εκτροφή.
      • Διεξαγωγή επιδημιολογικής έρευνας.
      • Καταβολή ενισχυμένης αποζημίωσης στους κτηνοτρόφους.

    (Δελτίο Τύπου)

  • ΕΟΔΥ: 19 θάνατοι από κορονοϊό την τελευταία βδομάδα - «Σαρώνουν» οι νέες μεταλλάξεις
    ΕΟΔΥ: 19 θάνατοι από κορονοϊό την τελευταία βδομάδα - «Σαρώνουν» οι νέες μεταλλάξεις

    Μικρή μείωση στις εισαγωγές λόγω κορονοϊού στα νοσοκομεία, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

    Ειδικότερα, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε τα επιδημιολογικά δεδομένα της τελευταίας εβδομάδας για τη γρίπη και τον κορονοϊό.

    Όπως προκύπτει από την έκθεση του ΕΟΔΥ, ο αριθμός των νέων θανάτων λόγω Covid στα νοσοκομεία της χώρας ήταν 19. Οι εισαγωγές νέων ασθενών στα τμήματα CoViD έφτασαν τις 580 και 23 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

    Γριπώδης συνδρομή – ILI (ανεξαρτήτως παθογόνου)

    Ο αριθμός κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής ανά 1.000 επισκέψεις βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.

    Σοβαρή Οξεία Λοίμωξη Αναπνευστικού – SARI (ανεξαρτήτως παθογόνου)

    Ο αριθμός κρουσμάτων SARI ανά 1.000 επισκέψεις βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.

    Ιός SARS-CoV2 - λοίμωξη COVID-19

    Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

    Καταγράφηκαν 580 νέες εισαγωγές, παρουσιάζοντας μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες ήταν 626.

    Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων ήταν έξι. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες ήταν εφτά.

    Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 23.

    Ο αριθμός των θανάτων ήταν 19. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός των θανάτων τις προηγούμενες 4 εβδομάδες ήταν 26.

    Σαρώνουν οι νέες μεταλλάξεις

    Από 27/9 αναγνωρίστηκε από το ECDC ως στέλεχος ενδιαφέροντος η υπο-παραλλαγή KP.3 της ΒΑ.2.86, ενώ υπό παρακολούθηση τέθηκε και η υπο-παραλλαγή XEC της ΒΑ.2.86. Τις τελευταίες εβδομάδες το στέλεχος που επικρατεί είναι το KP.3, ενώ την εβδομάδα 33/2024 ανιχνεύτηκαν τα πρώτα στελέχη XEC στη χώρα. Τα στελέχη αυτά δεν έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσου.

    Σε εθνικό επίπεδο, το σταθμισμένο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα βρίσκεται σε μέτρια επίπεδα συγκριτικά με τα ιστορικά δεδομένα, χωρίς να παρουσιάζει αξιόλογη μεταβολή σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Σε μία από τις δέκα περιοχές τα επίπεδα του ιικού φορτίου εμφανίζονται υψηλά, σε τέσσερις μέτρια και στις υπόλοιπες πέντε χαμηλά (παρουσιάζοντας γενικά πτώση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα).

    Ιός της γρίπης

    Η θετικότητα για γρίπη όπως εκτιμάται από τα δίκτυα επιτήρησης στην κοινότητα (δίκτυο επιτήρησης Sentinel ΠΦΥ) και στο νοσοκομειακό περιβάλλον (δίκτυο επιτήρησης SARI), βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με ανίχνευση σποραδικών μόνο θετικών δειγμάτων.

    Δεν καταγράφηκε νέο σοβαρό κρούσμα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ούτε θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

    Από την εβδομάδα 40/2024 έως και την εβδομάδα 42/2024, μεταξύ 285 δειγμάτων (προέλευσης Sentinel κοινότητας, επιτήρησης SARI και νοσοκομείων εκτός δικτύων επιτήρησης) ανευρέθηκε ένα θετικό δείγμα για ιούς γρίπης, Α(Η3).

    Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV

    Δεν ανευρέθηκαν θετικά δείγματα τόσο στην κοινότητα (δίκτυο επιτήρησης Sentinel ΠΦΥ).

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Γαλακτοκομικά - κρέας: Τι λέει η αγορά σχετικά με τα μέτρα για την ευλογιά των προβάτων
    Γαλακτοκομικά - κρέας: Τι λέει η αγορά σχετικά με τα μέτρα για την ευλογιά των προβάτων

    Προτεραιότητα αποτελεί ο περιορισμός της εξάπλωσης της ζωονόσου, όπως σημειώνουν στο CNN Greece στελέχη της αγοράς των γαλακτοκομικών και του κρέατος σχετικά με την ευλογία των αιγοπροβάτων, εξηγώντας πως εφόσον τα μέτρα που έχουν ληφθεί, λειτουργήσουν αποτελεσματικά μέσα στο δεκαήμερο, δεν θα υπάρξει κανένα ζήτημα επάρκειας των προϊόντων.

    Σημειώνεται ότι όπως έχει τονίσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, από τη ζωονόσο δεν τίθεται ζήτημα για τη δημόσια υγεία και τους καταναλωτές καθώς προσβάλλει μόνο τα αιγοπρόβατα ενώ ο στόχος των περιορισμών είναι να διασωθεί το ζωικό κεφάλαιο.

    Μέχρι την επόμενη εβδομάδα που ισχύουν τα μέτρα, δεν αναμένεται να αντιμετωπίσουμε πρόβλημα ελλείψεων στην αγορά, καθώς είχαμε ήδη προετοιμαστεί σχετικά, από τις προηγούμενες μέρες, όπως επισημαίνει στο CNN Greece, ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος, Γιάννης Φασουλάς. Το κρίσιμο, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι να μην χρειαστεί να παραταθούν και μετά το πέρας του δεκαημέρου. Κυρίως ως προς το ζήτημα των εξαγωγών, ενόψει και της προετοιμασίας που γίνεται για την περίοδο των Χριστουγέννων, προκειμένου και να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες χωρών όπως η Ιταλία και η Πορτογαλία στις οποίες τα ελληνικά αιγοπρόβατα έχουν καθιερωθεί, εξηγεί ο ίδιος. Παράλληλα υπογραμμίζει την ανάγκη έως τότε να τηρηθούν πιστά τα μέτρα που έχουν ληφθεί από το αρμόδιο υπουργείο, εκφράζοντας την ελπίδα ότι στο διάστημα αυτό δεν θα υπάρξει νέο κρούσμα και μετά τις 10 ημέρες θα «ανοίξουν» οι «καθαρές» περιοχές.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων, Χρήστος Αποστολόπουλος εκτιμά πως στο διάστημα του δεκαημέρου και το ζήτημα του γάλακτος, αντίστοιχα, είναι διαχειρίσιμο, εξηγώντας πως δεν αναμένεται να επηρεαστεί τόσο άμεσα η αγορά. «Σίγουρα τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί θα πρέπει να τηρηθούν καθώς το πιο σημαντικό είναι η διασφάλιση του προϊόντος και της ζωικής παραγωγής» τονίζει ο κ. Αποστολόπουλος στο CNN Greece. Τόσο ο κ. Φασουλάς όσο και ο κ. Αποστολόπουλος, πάντως, επισημαίνουν την ανάγκη στήριξης των κτηνοτρόφων, κυρίως σε ό,τι αφορά το θέμα των ζωοτροφών.

    Σχετικά, τέλος, με τις ανησυχίες για ενδεχόμενο ανατιμήσεων σε γαλακτοκομικά και κρέας, από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος μιλώντας την Τετάρτη στο Mega, ερωτηθείς σχετικά, ξεκαθάρισε πως δεν δικαιολογούνται αυξήσεις υπογραμμίζοντας μάλιστα πως τις προσεχείς μέρες «θα υπάρξει έλεγχος στην κεντρική αγορά».

    Πηγή: Cnn.gr

  • Αρνείται τις κατηγορίες για βιασμό ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής από την Κρήτη: «Είναι συκοφαντίες»
    Αρνείται τις κατηγορίες για βιασμό ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής από την Κρήτη: «Είναι συκοφαντίες»

    Σε ερώτηση για τον λόγο που τον κατήγγειλαν ο 64χρονος συνταξιούχος καθηγητής Φυσικής Αγωγής απάντησε: «ζηλοφθονία που υπάρχει δεκαετίες»

    Αρνείται τα πάντα ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής από το Ηράκλειο Κρήτης, που κατηγορείται για ασέλγεια και βιασμό παιδιών από το 1986 μέχρι το 2010.
    Ο άνδρας κατηγορείται για βιασμό και ασέλγεια σε έξι ανήλικα παιδιά, εξ αγχιστείας συγγενείς του, σε χρονικό διάστημα 24 ετών.
    «Είναι συκοφαντίες. Όλοι ψάχνουν να βρουν το κίνητρο και δεν έχουν απαντήσει ακόμα. Γιατί έγινε αυτό μετά από 34 χρόνια; Τα αρνούμαι όλα κατηγορηματικά. Θέλω να πιστεύω ότι είναι προϊόν παρεξήγησης και πλάνης. Σε άλλη περίπτωση είναι συκοφαντικά, αήθη και αισχρά ψέματα» είπε ο 64χρονος στο STAR.

    «Έχω οικογένεια με δύο παιδιά και ένα εγγόνι το οποίο έμπλεξαν στη δικογραφία λέγοντας πως το θώπευα. Το πόρισμα του ψυχιάτρου ήταν “καθαρό”», ανέφερε και σε ερώτηση για τον λόγο που τον κατήγγειλαν απάντησε: «ζηλοφθονία που υπάρχει δεκαετίες».

    Μαρτυρίες καταγγελλόντων

    «Αν και λίγο αργά, επιτέλους ήρθε στο φως ότι ο άνθρωπος αυτός κάνει κακό. Ελπίζω να μιλήσουν και άλλοι για να μην υπάρχει ατιμωρησία» είπε γυναίκα που κατήγγειλε πως την παρενόχλησε ο 64χρονος.

    «Θέλουμε να τιμωρηθεί. Το έμαθα αργά και δεν μπορούσα να κάνω κάτι. Να μιλήσει ο κόσμος, εμείς κάναμε λάθος», ανέφερε μητέρα που το παιδί της κακοποιήθηκε από τον 64χρονο.

    Η δημοσιοποίηση των στοιχείων

    Υπενθυμίζεται πως με διάταξη του εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηρακλείου, δημοσιεύτηκαν τα στοιχεία ταυτότητας και οι φωτογραφίες του 64χρονου.

    Πρόκειται για τον Εμμανουήλ Καστρινάκη του Θεόφιλου και της Ειρήνης, που γεννήθηκε το 1960 στο Ηράκλειο και σε βάρος του έχει ασκηθεί δίωξη για κατάχρηση ανηλίκου που δεν συμπλήρωσε τα 12 έτη. Η συγκεκριμένη κατηγορία αφορά σε έναν 19χρονο (σήμερα) ανιψιό του σε βάρος του οποίου ασέλγησε όταν ήταν μόλις 5 χρόνων.

    Ωστόσο, θύματα του γυμναστή υπήρξαν από το 1986 έως το 2010 η 29χρονη αδελφή του 19χρονου, τρεις αδελφές που σήμερα είναι 35, 38 και 43 χρόνων και άλλη μια γυναίκα 48 χρόνων σήμερα. Όμως, οι υποθέσεις αυτές έχουν παραγραφεί και σε ισχύ είναι μόνο ο βιασμός του 19χρονου.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Τσιάρας για ευλογιά προβάτων: Με την πάροδο του 10ημέρου θα γίνει επανεκτίμηση της κατάστασης
    Τσιάρας για ευλογιά προβάτων: Με την πάροδο του 10ημέρου θα γίνει επανεκτίμηση της κατάστασης

    Θα εξαιρεθούν από τα περιοριστικά μέτρα οι περιοχές που δεν έχουν κρούσματα

    Οι υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ θα προχωρήσουν σε επανεκτίμηση της κατάστασης για την ευλογιά στα πρόβατα και την εφαρμογή περιοριστικών μέτρων, ύστερα από την πάροδο του δεκαημέρου απαγόρευσης στη μετακίνηση και σφαγή αιγοπροβάτων και οι περιοχές που είναι καθαρές από τη ζωονόσο θα εξαιρούνται, τόνισε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, σε συνέντευξή του στους δημοσιογράφους Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο.

    «Έχει πολύ μεγάλη σημασία με τη συνεργασία όλων των Περιφερειών, των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων, της ΕΘΕΑΣ και των ίδιων των κτηνοτρόφων, να τηρήσουμε τα μέτρα αυτές τις 10 ημέρες και να μπορέσουμε σιγά – σιγά να απελευθερώσουμε τις περιοχές που δεν έχουν καταγραφεί κρούσματα», είπε.

    Η απόφαση για τη 10ήμερη απαγόρευση, που προέκυψε με την ομόφωνη στήριξη όλων των συμμετεχόντων στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη, είπε ο κ. Τσιάρας, θα βοηθήσει στον περιορισμό της νόσου, η οποία, όπως εξήγησε, είναι πολύ πιο μεταδοτική από την πανώλη (μεταδίδεται και μέσω των πτηνών), καθώς ο ιός της ευλογιάς είναι DNA και είναι πιο ανθεκτικός από τον RNA ιό της πανώλης, ο οποίος με την εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ αντιμετωπίσθηκε με απόλυτη επιτυχία. Και στην περίπτωση της ευλογιάς, επισήμανε, ακολουθούμε τους κανόνες της ΕΕ.

    Το πρόβλημα για το ζωικό μας κεφάλαιο», σημείωσε, «είναι ότι τα ζώα αυτήν την περίοδο βρίσκονται σε αναπαραγωγή, άρα υπάρχει γέννα και μεγάλη γαλακτοφορία. Υπάρχει μεγάλο ζήτημα για τους Έλληνες κτηνοτρόφους. Με το ύψος των αποζημιώσεων για την πανώλη, που ισχύει και για την ευλογιά, αποδείξαμε ότι στεκόμαστε δίπλα τους, στο πλευρό τους και κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να τους υποστηρίξουμε και να κρατήσουμε το ζωικό μας κεφάλαιο και την παραγωγική δυνατότητα της χώρας μας στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο». Υπενθύμισε μάλιστα ότι το ΥΠΑΑΤ λαμβάνει μέτρα για να στηρίξει και τις εξαγωγές κρέατος στις οποίες η Ελλάδα επεκτείνεται.

    Ο ΥπΑΑΤ επανέλαβε ότι η απαγόρευση των δέκα ημερών, δεν πρόκειται να επηρεάσει την αγορά και θύμισε ότι αυτό δεν συνέβη ούτε με την μακρά απαγόρευση της μετακίνησης και σφαγής αιγοπροβάτων στην περίοδο της πανώλης.

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο