Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2024 17:33

Στο δρόμο για τα ΠΓΕ το αρνάκι και κατσικάκι Καρύστου

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ολοκληρώνεται η διαδικασία καταχώρισης ονομασιών αρνάκι και κατσικάκι Καρύστου (Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις)

Ολοκληρώθηκε το πρώτο στάδιο του έργου που αφορά στην καταχώριση των ονομασιών αρνάκι Καρύστου και κατσικάκι Καρύστου στο Κοινοτικό Μητρώο για τις Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις με την υποβολή των σχετικών φακέλων στο τμήμα ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Οι δύο φάκελοι για τις ονομασίες Αρνάκι Καρύστου και Κατσικάκι Καρύστου, οι οποίοι υποβλήθηκαν από τον Αγροτοκτηνοτροφικό Σύλλογο Νότιας Καρυστίας θα αξιολογηθούν το προσεχές διάστημα από τις αρμόδιες εθνικές αρχές και εν συνεχεία από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ.

Η σύνταξη των δύο φακέλων, έχει ήδη τύχει της έγκρισης της αρμόδιας Επιτροπής που έχει συστήσει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Ήδη, η σύνταξη των δύο φακέλων, η οποία χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, έχει ήδη τύχει της έγκρισης της αρμόδιας Επιτροπής που έχει συστήσει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Μετά τη θετική ολοκλήρωση της διαδικασίας οι ονομασίες Αρνάκι Καρύστου ΠΓΕ και Κατσικάκι Καρύστου ΠΓΕ θα έρθουν να προστεθούν στις ήδη αναγνωρισμένες ονομασίες πολλών ιδιαίτερων στερεοελλαδίτικων προϊόντων.

Το έργο εντάσσεται στη γενικότερη πολιτική της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για την ανάδειξη των φημισμένων στερεοελλαδίτικων προϊόντων, η οποία επιχειρείται διαχρονικά μέσω πλήθους δράσεων.

Βασικό στοιχεία της ταυτότητας

«Τα παραδοσιακά προϊόντα σε κάθε άκρη του τόπου μας, εκτός από τη βασική πηγή εισοδήματος για την αξιοπρεπή διαβίωση χιλιάδων Στερεοελλαδιτών παραγωγών μας, αποτελούν στο πέρασμα των χρόνων βασικό στοιχείο της ταυτότητας της κάθε περιοχής και καμάρι των κατοίκων τους. Ακριβώς τη δυναμική αυτή, ερχόμαστε σήμερα να πολλαπλασιάσουμε σε συνεργασία με τον Αγροκτηνοτροφικό Σύλλογο Νότιας Καρυστίας, με την υποβολή προς την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων των φακέλων καταχώρισης και αναγνώρισης στο Ευρωπαϊκό Μητρώο Προϊόντων Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) των ονομασιών Αρνάκι Καρύστου και Κατσικάκι Καρύστου», δήλωσε σχετικά ο αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης.

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Κτηνοτροφίας και Αλιείας Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος πρόσθεσε: «Η διαδικασία σύνταξης φακέλου για τη λήψη διεθνών σημάτων πιστοποίησης είναι μία δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία, απαιτεί μεγάλη προσοχή, μελέτη και πάνω απ’ όλα απαιτεί το μεράκι των παραγωγών για την ποιότητα των προϊόντων τους. Η ολοκλήρωση αποδεικνύει ότι η Περιφερειακή Αρχή εργάζεται αθόρυβα, μεθοδικά για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα τόσο στον τομέα της παραγωγής όσο και στον τομέα της διασύνδεσης αυτής με τον τουρισμό και την παγκόσμια αγορά».

Πηγή: In.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2024 12:01

Σχετικά Άρθρα

  • Εγκρίθηκε ως ΠΓΕ η Φάβα της Αμοργού
    Εγκρίθηκε ως ΠΓΕ η Φάβα της Αμοργού

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την προσθήκη του προϊόντος «Φάβα της Αμοργού» (ΠΓΕ) στο ελληνικό μητρώο Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΓΕ).

    Η Φάβα της Αμοργού αποτελείται από τα αποξηραμένα, αποφλοιωμένα και τεμαχισμένα σπέρματα του φυτού Pisum sativum (αρακάς). Πρόκειται για έναν τοπικό πληθυσμό αρακά που καλλιεργείται στο νησί της Αμοργού από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

    Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του προϊόντος είναι το μικρό μέγεθος των σπερμάτων και η υψηλή περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνες. Το μικρό μέγεθος σπερμάτων είναι επιθυμητό χαρακτηριστικό στα όσπρια, καθώς έχει σαν αποτέλεσμα την εντονότερη απορρόφηση του νερού από τα σπέρματα κατά το βράσιμο, ιδιότητα που συνδέεται με την βελούδινη υφή που αποκτά το φάβα κατά το μαγείρεμα. Η υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες μπορεί να αποδοθεί κυρίως στην χαμηλή σχετική υγρασία και στην υψηλή θερμοκρασία, χαρακτηριστικά του ξηροθερμικού κλίματος της Αμοργού.

    Η τεχνογνωσία των παραγωγών στηρίζεται στον παραδοσιακό τρόπο καλλιέργειας και μεταβιβάζεται εδώ και εκατοντάδες χρόνια από γενιά σε γενιά. Η σπορά των χωραφιών γίνεται με παραδοσιακό τρόπο, με το χέρι.

    Η νέα αυτή ονομασία έρχεται να προστεθεί στον κατάλογο των 3.618 προϊόντων που ήδη προστατεύονται και που είναι διαθέσιμα στη βάση δεδομένων eAmbrosia.

    Πηγή: Etheas.gr

  • Κάρυστος: Η απάντηση του συζύγου της ηθοποιού Φαίη Ζαφειράκου για τα περί ξυλοδαρμού του
    Κάρυστος: Η απάντηση του συζύγου της ηθοποιού Φαίη Ζαφειράκου για τα περί ξυλοδαρμού του

    Ανάρτηση για το επεισόδιο ενδοοικογενειακής βίας στην Κάρυστο έκανε ο γνωστός στιχουργός Ανδρέας Κομπόσης, αναρτώντας μια φωτογραφία με την πρώην σύζυγό του, Φαίη Ζαφειράκου.

    «Καλημέρα. Στο πλαίσιο των φαιδρών δημοσιευμάτων η απάντηση μας σήμερα το πρωί από την παραλία. Καλά μπάνια και καλές διακοπές σε όλες και όλους», γράφει, διαψεύδοντας ουσιαστικά τα όσα έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας για την υπόθεση που έχει προκαλέσει σάλο.

    Τι αναφέρουν πληροφορίες για το επεισόδιο

    Ωστόσο, πληροφορίες από την αστυνομία αναφέρουν πως η ηθοποιός φέρεται να κατανάλωσε μεγάλη ποσότητα αλκοόλ και για άγνωστο λόγο άρχισε να σπάει τα πάντα μέσα στο δωμάτιο που νοικιπάζουν στην Κάρυστο, να βρίζει και να χτυπάει τον σύζυγό της, ενώ φέρεται να χαστούκισε και το παιδί της.

    Αστυνομικοί του Α.Τ. Καρύστου συνέλαβαν την ηθοποιό, η οποία οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα όπου αφού έδωσε την αρχική της κατάθεση αφέθηκε στις δώδεκα το βράδυ ελεύθερη με εντολή της εισαγγελίας Χαλκίδας.

    Ο 57χρονος πρώην σύζυγος της ηθοποιού δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να πάει σε κάποια δομή για περαιτέρω συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη και ότι επιθυμούσε να παραμείνει στο σπίτι που έμεναν. Δήλωσε επίσης ότι δεν επιθυμεί την ποινική δίωξη της 38χρονης ενώ αρνήθηκε και την χορήγηση panic button.

    Σημειώνεται πως έχει σχηματιστεί δικογραφία για το περιστατικό.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Πανικός στην Κάρυστο: Ηθοποιός φέρεται να ξυλοκόπησε άγρια τον σύζυγό της σε δωμάτιο ξενοδοχείου
    Πανικός στην Κάρυστο: Ηθοποιός φέρεται να ξυλοκόπησε άγρια τον σύζυγό της σε δωμάτιο ξενοδοχείου

    Αναστάτωση προκλήθηκε σε ξενοδοχείο στην Κάρυστο, όπου γνωστή ηθοποιός φέρεται να ξυλοκόπησε άγρια το σύζυγο της σε δωμάτιο. Το ζευγάρι, σύμφωνα με το eviathema.gr, βρίσκεται στην Κάρυστο για διακοπές, με την 38χρονη η οποία είχε συμμετάσχει σε γνωστή τηλεοπτική σειρά να οδηγείται στο αυτόφωρο.

    Πώς ξεκίνησε ο καυγάς

    Όπως μεταδίδει το eviathema.gr, το καυγάς ξεκίνησε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου. Η ηθοποιός φέρεται να κατανάλωσε μεγάλη ποσότητα αλκοόλ και λίγο μετά το απόγευμα για άγνωστο λόγο μέχρι στιγμής άρχισε να σπάει τα πάντα μέσα στο δωμάτιο, να βρίζει και να χτυπάει τον σύζυγό της.

    Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, οι ένοικοι του ξενοδοχείου αλλά και οι υπεύθυνοι της μονάδας ειδοποίησαν την Aστυνομία.

    Αστυνομικοί του Α.Τ. Καρύστου συνέλαβαν την ηθοποιό, ενώ ο σύζυγός της είχε σημάδια στο πρόσωπο και έντονες κοκκινίλες που μαρτυρούσαν ότι προηγήθηκε άγρια μάχη. Αντίστοιχα, το δωμάτιο του ξενοδοχείου ήταν άνω – κάτω, με σπασμένα γυαλιά, τζάμια και καθρέφτες σύμφωνα με τo ίδιο μέσο.

    Η ηθοποιός οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα όπου αφού έδωσε την αρχική της κατάθεση αφέθηκε στις δώδεκα το βράδυ ελεύθερη με εντολή της εισαγγελίας Χαλκίδας

    Πηγή: ethnos.gr

  • Εύβοια: Οικογένεια εγκλωβίστηκε σε ρεματιά - Ακολούθησαν λάθος διαδρομή
    Εύβοια: Οικογένεια εγκλωβίστηκε σε ρεματιά - Ακολούθησαν λάθος διαδρομή

    Λαχτάρησε μια οικογένεια στην Εύβοια, μετά την περιπέτεια που έζησε ανήμερα του Μεγάλου Σαββάτου (4/5) καθώς ταξίδευε για Κάρυστο ώστε να περάσει το Πάσχα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του eviathema.gr, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους και έχοντας ως οδηγό το GPS του κινητού, ακολούθησαν λάθος διαδρομή, με αποτέλεσμα να χάσουν τον προσανατολισμό τους και να εγκλωβιστούν μέσα σε μια ρεματιά ανάμεσα στις περιοχές Λέπουρα και Κατακαλού του Δήμου Κύμης Αλιβερίου.

    Επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό τους

    Άμεσα ειδοποίησαν την Πυροσβεστική και στο σημείο έσπευσαν στελέχη της ΠΥ Αλιβερίου, συνοδεία του υποδιοικητή Γιώργου Μαρίνου καθώς και του Αντιδημάρχου Γιώργου Κώτσαρη, ο οποίος διέθετε αγροτικό μηχάνημα για τον απεγκλωβισμό.

    Μετά από πολύωρη επέμβαση το όχημα μεταφέρθηκε σε ασφαλές σημείο και η οικογένεια συνέχισε την διαδρομή της.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Γιατί σουβλίζουμε αρνί την Κυριακή του Πάσχα - Από πού προέρχεται το έθιμο
    Γιατί σουβλίζουμε αρνί την Κυριακή του Πάσχα - Από πού προέρχεται το έθιμο

    Την Κυριακή του Πάσχα είθισται να σουβλίζουμε τον οβελία. Το εν λόγω έθιμο συνδέεται με την έξοδο των Εβραίων από την Αίγυπτο. Λίγο πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους για τη Γη της Επαγγελίας ο Μωυσής, σύμφωνα με την παράδοση, ζήτησε από κάθε οικογένεια να θυσιάσει ένα αρνί και με το αίμα να βάψουν τους παραστάτες των θυρών των σπιτιών τους για να μην εξολοθρευτούν από τον άγγελο του Θεού, που εκείνο το βράδυ θα έφερνε τον θάνατο στα πρωτότοκα κάθε οικογένειας, που δεν θα είχε – με αυτό το αίμα του αρνιού – σημαδέψει την είσοδο του σπιτιού του. Μετά το πλήθος ενός εκατομμυρίου Εβραίων βγήκε από την Αίγυπτο με εντολή του ίδιου του Φαραώ.

    Εκείνο το βράδυ, της εξόδου, κάθε οικογένεια πρόσφερε ως θυσία στο Θεό ένα αρνί για τη σωτηρία όλου του λαού. Το έφαγαν, χωρίς να σπάσουν τα κόκαλά του, μαζί με άζυμο ψωμί και πικρά χόρτα.

    O αμνός συμβολίζει τον Χριστό, διότι ο Ιωάννης ο Βαπτιστής είχε παρομοιάσει τον Ιησού με τον αμνό θεού που θα πάρει στις πλάτες του τις αμαρτίες του κόσμου.

    Οι Εβραίοι ποιμένες ήταν αυτοί που έσφαζαν και προσέφεραν τα αρνιά ως θυσία στο Θεό για να τον τιμήσουν και να τον ευχαριστήσουν. Στη συνέχεια όμως οι Χριστιανοί καθιέρωσαν το Πάσχα ως δική τους εορτή. Οι πιστοί μοιράζονται το αρνί του Πάσχα που συμβολίζει τον Χριστό, o οποίος θυσιάστηκε για μας.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Ηλεία: Κορυφώνεται η κίνηση στα κρεοπωλεία - “Βασιλιάς” του φετινού τραπεζιού ο οβελίας
    Κορυφώνεται η κίνηση στα κρεοπωλεία του Πύργου - “Βασιλιάς” του φετινού τραπεζιού ο οβελίας

    Με αγορές και παραγγελίες της τελευταίας στιγμής κορυφώνεται η κίνηση στα κρεοπωλεία του Πύργου και της Ηλείας. Μπορεί οι αγορά ολόκληρου αρνιού να έχει μειωθεί κατά πολύ συγκριτικά με άλλες χρονιές, ωστόσο κάθε ελληνική οικογένεια θα τηρήσει το πατροπαράδοτο έθιμο του οβελία. Οι τιμές για το ντόπιο αρνί φτάνουν έως και τα 13ευρώ/κιλό με το κατσικάκι να βρίσκεται λίγο πιο ψηλά. Για άριστη ποιότητα προϊόντων και επάρκεια ειδών κάνουν λόγο οι κρεοπώλες της πόλης και δηλώνουν ικανοποιημένοι από την φετινή κίνηση του αγοραστικού κοινού.

    kreopol 2

    “Η κίνηση ξεκίνησε σιγά-σιγά όλη την Μεγάλη Εβδομάδα και τώρα είμαστε στην κορύφωση. Δόξα τω Θεώ, είναι μια χαρά” δηλώνει στο ilialive.gr ο πρόεδρος των κρεοπωλών Νομού Ηλείας Ευστάθιος Παπανδρέου, και τονίζει ότι οι καταναλωτές τηρούν τα πατροπαράδοτα έθιμα. “Ο κόσμος προτιμάει κυρίως το αρνάκι και τηρει όλα τα έθιμα. Θα πάρει τα υλικά να φτιάξει τη μαγειρίτσα του, τα κοκορέτσια του...Υπήρξε όμως ζήτηση και σε άλλα προϊόντα και κυρίως το χοιρινό”.

    Ο κ. Παπανδρέου τονίζει ότι οι τιμές μπορεί να είναι λίγο πιο αυξημένες από πέρυσι αλλά τα προϊόντα είναι άριστης ποιότητας. “Η κίνηση είναι αρκετά ικανοποιητική αν και οι οικονομικές δυσκολίες στον κόσμο είναι σοβαρές. Οι τιμές ήταν λίγο πιο “τσιμπημένες” από πέρυσι αλλά για το εμπόρευμα που πουλάμε είναι μια χαρά. Όλα τα προϊόντα είναι άριστης ποιότητας”.

    Πρώτα η παράδοση

    kreopol 3

    “ Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ο κόσμος έδειξε ενδιαφέρον για τον παραδοσιακό οβελία και το κατσικάκι και η κίνηση σήμερα έχει κορυφωθεί” μας λέει ο Παναγιώτης Μαλλιόπουλος, σημειώνοντας ότι στις φετινές αγορές το κοινό προτίμησε επίσης διάφορα παρασκευάσματα όπως ρολά και σεφταλιές με το χοιρινό να έχει μεγάλη ζήτηση. “Έχουμε πολλές παραγγελίες που ήδη τις παραδίδουμε. Η τιμή για το ντόπιο αρνάκι ξεκινάει από 11, 90 για αυτό έχουμε κάνει και ανάρτηση όλους τους παραγωγούς με τους οποίους συνεργαζόμαστε. Να ευχηθούμε χρόνια πολλά, υγεία και ευτυχία σε όλο τον κόσμο. Καλή Ανάσταση!”

  • ΣΥΡΙΖΑ για «βαρύ αρνί» Σκρέκα: «Και μη χειρότερα...»
    ΣΥΡΙΖΑ για «βαρύ αρνί» Σκρέκα: «Και μη χειρότερα...»

    Από τον ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζουν την «ανάλυση» Σκρέκα για το «βαρύ αρνί».

    «Ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας μας ενημέρωσε σήμερα ότι το αρνί που δυσκολεύονται να αγοράσουν οι πολίτες για το Πάσχα, δεν είναι ακριβό αλλά... βαρύ.

    Αν θέλουν οι καταναλωτές φθηνότερο, μπορούν να επιλέξουν ένα ελαφρύτερο, σύμφωνα με τον υπουργό», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση του.

    Σχολιάζει ότι «αφού η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την ακρίβεια και τον πληθωρισμό στα τρόφιμα, ο υπουργός Ανάπτυξης το ρίχνει στις... ασκήσεις φυσικής».

    «Και μη χειρότερα», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Το Πάσχα της... ακρίβειας: 19% ακριβότερο το Πασχαλινό τραπέζι φέτος - «Χρυσός» ο οβελίας
    Το Πάσχα της... ακρίβειας: 19% ακριβότερο το Πασχαλινό τραπέζι φέτος - «Χρυσός» ο οβελίας

    Πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη βάζουν οι καταναλωτές για να ετοιμάσουν το Πασχαλινό τραπέζι.

    Σύμφωνα με την ετήσια εκτίμηση του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας το κόστος φέτος -μετά από τιμοληψίες σε διάφορα καταστήματα- κυμαίνεται από 89,04€ έως 130,04€, ενώ πέρυσι ήταν από 76.53 ευρώ έως 109.03 ευρώ. Δηλαδή κατέγραψε αύξηση από 16,3 έως 19,3%.

    «Χρυσός» ο οβελίας

    Είναι χαρακτηριστικό ότι στο αρνί η αύξηση φτάνει το 15,1%, στο κατσίκι το 25,1 σε σχέση με πέρυσι, ενώ πρωταθλητής των ανατιμήσεων είναι το ελαιόλαδο, που αυξήθηκε κατά 45,1%.

    Δεν είναι λίγοι οι καταναλωτές που κατευθύνονται σε άλλα είδη κρεάτων όπως χοιρινό που είναι πολύ πιο οικονομικό.

    «Οι τιμές είναι 12, 13 ευρώ αρνί κατσίκι, καλές τιμές, μπριζολίτσες, χοιρινά έχω 5 ευρώ, 6 ευρώ» ανέφερε κρεοπώλης.

    Έως 166,6 ευρώ το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού για 5μελή οικογένεια

    Η πρωινή εκπομπή του OPEN... έστρωσε ενδεικτικά το τραπέζι της Κυριακής για 5 άτομα: Με αρνί 6 κιλών, κόστους από 60 έως 90 ευρώ, κοκορέτσι, ανθότυρο, γραβιέρα, τυρόπιτα για όλους, σαλάτες, ψωμί, γλυκό, μπύρες, αναψυκτικά και βαμμένα αυγά. Συνολικά χρειάστηκαν από 136.66 έως 166.66 ευρώ.

    «Φωτιά» και στα σοκολατένια αυγά

    «Φωτιά» έχουν πάρει και οι τιμές στα σοκολατένια αυγά, λόγω της μεγάλης αύξησης που καταγράφει διεθνώς η τιμή του κακάο. «Προσπαθούμε με όσο λιγότερα, να κάνουμε αυτά που είναι να κάνουμε και τα έθιμα για το Πάσχα και όλα αλλά με λιγότερα, με σύνεση», ανέφερε πολίτης στο OPEN. Δεν είναι λίγοι οι καταναλωτές που αφήνουν τις αγορές τους για την τελευταία στιγμή αναμένοντας μειωμένες τιμές.

    Πηγή: Ethnos.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο