Παρασκευή, 29 Απριλίου 2022 08:12

Πύργος: Σε επιφυλακή Δασαρχείο και Κυνηγετικός Όμιλος για τη λαθροθηρία

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Διαρκή αγώνα για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της λαθροθηρίας δίνουν τόσο το δασαρχείο του Πύργου όσο και ο Κυνηγετικός Σύλλογος σε συνεργασία με την αστυνομία.
Στην συγκεκριμένη χρονική περίοδο ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στους ελέγχους για τον περιορισμό της παράνομης θήρας του τρυγονιού αφού τα πουλιά αυτά τώρα περνούν από την χώρα μας όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας ενώ παράλληλα είναι και περίοδος που τα πουλιά αναπαράγονται και απαιτείται χρόνος για να μπορέσουν οι νεοσσοί να αναπτυχθούν και τα μεγάλα να φροντίσουν τα μικρά τους.

Σε δηλώσεις το στο ilialive.gr o κ. Λάττας αναφερόμενος στο θέμα αυτό επεσήμανε ότι η δασική υπηρεσία εκτελεί περιπολίες όλο το έτος, από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ. «…Μάλιστα δύο συνεργεία της ένα πρωί, ένα απόγευμα βρίσκονται καθημερινά έξω και κινούνται σε όλο το δασικό και αγροτοδασικό δίκτυο της περιοχής μας. Το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε και από καταγγελίες αλλά και από περιστατικά που έχουμε ήδη αντιληφθεί, συμπολίτες μας κυρίως νεαρής ηλικίας να ασχολούνται με το κυνήγι. Κυρίως του τρυγονιού, που αυτή την περίοδο περνούν τα τρυγόνια από την χώρα μας. Δυστυχώς, το πρόβλημα είναι πολλαπλό. Πρώτον γιατί είναι περίοδος που απαγορεύεται το κυνήγι, δεύτερον γιατί είναι περίοδος που τα πουλιά γεννούν και χρειάζονται και αυτά χρόνο για να μπορέσουν να αναπτυχθούν και να αναπαραχθούν και τρίτον είναι, ότι πολλοί έχουν και μία κακή συμπεριφορά χρησιμοποιώντας όπλα και σφαίρες τα οποία είτε δημιουργούν προβλήματα σε παραθεριστές, σε ανθρώπους που βρίσκονται σε εξοχικές κατοικίες ή στις αγροικίες τους. Το τελευταίο διάστημα είχαμε τέτοια περιστατικά» σημείωσε ο δασάρχης Πύργου ο οποίος τόνισε ότι σε μια τέτοια περίπτωση κατέσχεσαν και ότι χρησιμοποιούσαν προκειμένου να ασκήσουν αυτή την παράνομη δραστηριότητα οι λαθροθήρες.

Lattas

Επιπλέον ο Δασάρχης Πύργου ορμώμενος από τις πολλές καταγγελίες που υπάρχουν αναφορικά με το παράνομο κυνήγι, σημείωσε ότι η περίοδος αυτή είναι ιδανική για
δασική αναψυχή και κάλεσε όλους τους πολίτες να περπατήσουν στο δάσος, «…άλλωστε η άνοιξη προσφέρεται για όλα αυτά, καθότι είναι μία εποχή πλούσια σε αρώματα, χρώματα και ήχους. Ζούμε σε μία περιοχή που αν κάνεις μία βόλτα έξω αυτή την περιοχή δε βλέπεις τίποτα άλλο από αρώματα, χρώματα και ήχους πουλιών. Είναι κρίμα να διαταράσσουμε αυτή την περίοδο, που είναι περίοδος αναπαραγωγής των πουλιών, για να μπορέσουμε να θηρεύσουμε δύο – τρία τρυγόνια και να μην γίνει τίποτα. Πρέπει να επισημάνουμε λοιπόν στους συμπολίτες μας, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να κοιτάξουν όλα τα υπόλοιπα εκτός από το παράνομο κυνήγι που έχουμε πολλές καταγγελίες».

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του κυνηγετικού συλλόγου Πύργου Άλκης Κωνσταντόπουλος, αναφέρθηκε στην μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για την καταστολή της λαθροθηρίας διαχωρίζοντας τον λαθροθήρα από τον κυνηγό. «Δεν είναι μόνο το θέμα με τα τρυγόνια και με όλες τις άλλες περιπτώσεις, η λαθροθηρία είναι πάντα λαθροθηρία. Απλώς, στην περίοδο που έχουμε την μετανάστευση των τρυγονιών είναι το τρυγόνι, νωρίτερα είναι τα πάπια, αργότερα είναι ο λαγός, η λαθροθηρία συμβαίνει. Εκεί λοιπόν πάντα υπάρχει μία καλή συνεργασία με το δασαρχείο και βέβαια σε αρκετές περιπτώσεις και με την αστυνομία, έχουν γίνει περιπολίες και μπλόκα και κάποιες περιπτώσεις έχουν εντοπιστεί και έχουν καταγραφεί. Είχαμε βέβαια σε πολλές από αυτές και καταγγελίες. Και σε αυτές τις περιπτώσεις έχουν υποβληθεί μηνύσεις.

Konstantopoulos Alkis

Ως Κυνηγετικός Σύλλογος πάντα, εκτός από τις καταγγελίες αλλά και με το καθημερινό πρόγραμμα των περιπολιών των θηροφυλάκων των ομοσπονδιακών και του συλλόγου, προσπαθούμε να καλύψουμε όσο το δυνατόν καλύτερα την περιοχή μας, για να αποτρέψουμε και όπου υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις λαθροθηρίας να παταχθούν. Είναι δύσκολα, γιατί η περιοχή είναι πάρα πολύ μεγάλη και ο αριθμός των θηροφυλάκων είναι μικρός. Δεν είναι δυνατόν να βρισκόμαστε παντού ταυτόχρονα, παρόλα αυτά πολλές φορές εκμεταλλευόμενοι τις καταγγελίες που υπάρχουν έχουμε φέρει αποτελέσματα. Έτσι έγινε και φέτος με μία – δύο περιπτώσεις στις οποίες μάλιστα έχουν υποβληθεί και μηνύσεις που όταν τελεσιδικήσουν θα ανακοινωθούν και επίσημα τα αποτελέσματα. Χωρίς να πιστεύουμε ότι υπάρχει περίπτωση να εξαλειφθεί η λαθροθηρία στο 100%, εμείς θα συνεχίσουμε για το επόμενο διάστημα και ελπίζουμε πλέον, αυτός που αρέσκεται σε τέτοιου είδους δράσεις, να συνετιστεί και να σταματήσει» τόνισε ο κ. Κωσταντόπουλος επισημαίνοντας ότι στόχος είναι να δοθεί μεγάλο βάρος στους νέους, προκειμένου να μπορέσουν να αποκτήσουν την νοοτροπία του σωστού κυνηγού, καθώς το κυνήγι δεν έχει καμία σχέση με την λαθροθηρία. Αφού όπως υπογράμμισε ο λαθροθήρας δεν είναι κυνηγός αλλά αυτός που λαθραία καρπώνεται ότι δεν του ανήκει.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 29 Απριλίου 2022 23:05

Σχετικά Άρθρα

  • Δασαρχείο Πύργου: Αναβαθμίζονται πυροφυλάκια στους δήμους Πύργου και Αρχ. Ολυμπίας
    Δασαρχείο Πύργου: Αναβαθμίζονται πυροφυλάκια στους δήμους Πύργου και Αρχ. Ολυμπίας

    Προετοιμασίες για τη νέα αντιπυρική περίοδο

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Στην αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό τριών πυροφυλακίων θα προχωρήσει το Δασαρχείο Πύργου μετά την έγκριση των απαραίτητων μελετών από το ΥΠ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Πρόκειται για τα πυροφυλάκια στην Αρχαία Ολυμπία και των κοινοτήτων Παλαιοβαρβάσαινας και Κορυφής με προϋπολογισμό μελέτης 35.000 ευρώ και το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το «Πράσινο ταμείο».

    «Η συγκεκριμένη μελέτη αφορά την αντικατάσταση κατεστραμμένων πυροφυλακίων που είχαν προβλήματα στατικότητας. Θα αντικατασταθούν με σύγχρονα πυροφυλάκια και θα υποβάλλουμε σχετικό αίτημα στο Πράσινο Ταμείο προκειμένου να χρηματοδοτηθούν και να κατασκευαστούν ώστε την επόμενη αντιπυρική περίοδο να είναι έτοιμα» δηλώνει στο ilialive.gr ο Δασάρχης Πύργου Δρ. Παναγιώτης Λάττας. «Πρόκειται για ξύλινες κατασκευές, εναρμονισμένες με το περιβάλλον, που θα έχουν ύψος από το έδαφος περίπου πέντε μέτρα, για να μπορεί ο πυροφύλακας να βρίσκεται σε ασφαλές μέρος και να έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί περιμετρικά όλη την περιοχή ευθύνης του» συμπληρώνει.

    Επιπλέον το Δασαρχείο Πύργου έχει ήδη ολοκληρώσει και υποβάλλει μελέτη που αφορά την συντήρηση και βελτίωση των υπαρχόντων χώρων δασικής αναψυχής προκειμένου να καλύψουν ανάγκες ορεινού τουρισμού. Οι περιοχές που θα γίνουν παρεμβάσεις, μεταξύ άλλων είναι : Γούμερο, Πούσι Αχλαδινής, Αγ. Μαύρα (Λάλα), βουνό Κατακόλου, αλσύλλιο της Σπιάντζας, Σκαφιδιά κ.α. όπου θα ενισχυθούν με τραπεζόπαγκους, καλάθια και όπου απαιτείται για λόγους ασφαλείας περιφράξεις, με στόχο να εξωραϊστούν και να γίνουν πιο φιλικοί και άνετοι για τον επισκέπτη.

  • Πύργος: Απομακρύνονται τα καμένα δέντρα σε δασικές εκτάσεις πυρόπληκτων περιοχών
    Πύργος: Απομακρύνονται τα καμένα δέντρα σε δασικές εκτάσεις πυρόπληκτων περιοχών

    Θα δοθεί ξυλεία και για ατομικές ανάγκες

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Στην κοπή των δέντρων που υπέστησαν σοβαρές ζημιές σε δασικές περιοχές του Δήμου Πύργου στις πυρκαγιές που σημειώθηκαν τον περασμένο Ιούνιο, θα προχωρήσει το πρώτο 15νθήμερο του Σεπτεμβρίου το Δασαρχείο Πύργου, μετά και απόφαση της Διεύθυνσης Δασών Ηλείας.

    Τα επικίνδυνα δέντρα, καλύπτουν εμβαδόν δημοσίου δάσους 126 στρεμμάτων, το οποίο βρίσκεται στις θέσεις: Άγιος Γεώργιος, Βρύση Αλποχωρίου, Αργυράκη, Βραγιές, Παληοστάνη, Μεσολογγάκι, Τραγανό, Κατάρα, Αμπέλια, Αγία Παρασκευή, Λάκκες ή Λάκκα Χανάκια και Πλάτανος Χανακίων και Τούρκου Σκάλα, στις δημοτικές κοινότητες Αλποχωρίου και Μυρτιάς της Δημοτικής Ενότητας Ιάρδανου και Πύργου.

    Όπως τονίζει στο ilialive.gr ο Δασάρχης Πύργου Δρ. Παναγιώτης Λάττας, «Οι εργασίες υλοτομίας, συγκομιδής, μετατόπισης και εξωδάσωσης της καμένης ιστάμενης ξυλείας υπολογίζεται να ξεκινήσουν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου. Προς το παρόν εξετάζεται ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η ανάθεση του έργου, το οποίο θα είναι υπό την επίβλεψη του Δασαρχείου Πύργου σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που τίθενται στον Πίνακα υλοτομίας , εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό, τόσο την προστασία των δασικών εδαφών, όσο και την καλύτερη αξιοποίηση του διαθέσιμου ξύλου». Επιπλέον ο Δρ. Λάττας σημειώνει ότι ξυλεία θα δοθεί και για ατομική χρήση, μετά από την απαραίτητη αίτηση του ιδιώτη στην Υπηρεσία.

    Σύμφωνα με τις μελέτες, ο όγκος που θα απομακρυνθεί εκτιμάται σε 275 κυβικά μέτρα με καυσόξυλα διαφόρων ειδών όπως κυπαρίσσι, πεύκο, πουρνάρι, δρυς κ.α.
    Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκταση έχει κηρυχθεί αναδασωτέα, προκειμένου να προστατευτεί και να μπορέσει κάποια στιγμή να αναβλαστήσει και να έχει φυσική αναγέννηση. Αν χρειαστεί θα προχωρήσουμε και σε τεχνική αναδάσωση.

  • Δασαρχείο Πύργου: Υποβολή πρότασης στο ΥΠΕΝ 3,8 εκ για δράσεις καθαρισμού και δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών
    Δασαρχείο Πύργου: Υποβολή πρότασης στο ΥΠΕΝ 3,8 εκ για δράσεις καθαρισμού και δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών

    Παν. Λάττας «Επενδύουμε στην προστασία των δασών»

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Πρόταση χρηματοδότησης ύψους 3,8 εκ ευρώ υπέβαλε το Δασαρχείο Πύργου προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την συνέχιση και υλοποίηση του φιλόδοξου προγράμματος antinero, μέσω του οποίου τα τελευταία χρόνια έχουν υλοποιηθεί καθαρισμοί σε περιοχές υψηλού κινδύνου και δημιουργηθεί αντιπυρικές ζώνες σε δασικές εκτάσεις.

    Το τέταρτο μέρος του προγράμματος, καθώς ήδη ολοκληρώθηκε με επιτυχία το antinero III, στοχεύει σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν ολοκληρωθεί και κατατεθεί, να επεκταθεί σε καινούργιες περιοχές μεταξύ των οποίων: Άγ. Ηλία, Κουτσοχέρα, Σόπι, Λάνθι, βουνό Κατακόλου προς τον βιολογικό καθαρισμό, Ώλενα, Κρυονέρι, Βασιλάκι, Λούβρο, Μιράκα κ.α.

    «Συνεχίζουμε τις σημειακές παρεμβάσεις. Ο στόχος μας είναι κυρίως να απομακρύνουμε όση περισσότερη βλάστηση περιμετρικά των οικισμών. Γιατί, τόσο στον Δήμο Πύργου όσο και Αρχαίας Ολυμπίας έχουμε πάρα πολλά χωριά τα οποία βρίσκονται ή μέσα στο δάσος ή γειτνιάζουν με δασικές εκτάσεις» δηλώνει στο ilialive.gr ο Δασάρχης Πύργου Δρ. Παναγιώτης Λάττας και συνεχίζει: «Πρέπει να επισημάνουμε ότι ο στόχος του antinero, ουσιαστικά επενδύει στην προστασία των δασών. Δεν απομακρύνει τον κίνδυνο της πυρκαγιάς, απλώς περιορίζει την ανάπτυξη μιας δασικής πυρκαγιάς και διευκολύνει την πρόσβαση στα πυροσβεστικά οχήματα σε περίπτωση εκδήλωσής της».

    Ο κ. Λάττας υπογραμμίζει όμως ότι δεν θα μπορέσει να υπάρξει ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας των δασών, αν οι πολίτες δεν αντιληφθούν το δικό τους μερίδιο ευθύνης. «Για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών-άλλωστε το βλέπουμε τώρα και από τον μερικό απολογισμό των καταστροφών- πρέπει να επιμείνουμε πάρα πολύ στην πρόληψη. Πρέπει να επενδύσουμε σ’ αυτό, στην προστασία των δασικών εκτάσεων. Να δημιουργήσουμε δομές που να μπορούν να είναι τέτοιες ώστε να προστατεύουν τα δάση μας και παράλληλα να συνεχίσουμε να πείσουμε τον κόσμο με διάφορες μεθόδους να καταλάβει το μέγεθος της ατομικής του ευθύνης καθώς οι περισσότερες πυρκαγιές είναι από ανθρώπινο χέρι».

    Αξίζει να σημειωθεί ότι με την ολοκλήρωση του προγράμματος antinero III, συνολικού προϋπολογισμού 2,3 εκ ευρώ, υλοποιήθηκαν δράσεις απομάκρυνσης υπορόφου βλάστησης, δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών-δασικών δρόμων που είχαν κλείσει κατά το παρελθόν και δημιουργία στεγασμένων αντιπυρικών ζωνών εκατέρωθεν των δρόμων αυτών. Οι δράσεις αυτές αφορούσαν σε δημοτικές κοινότητες, υψηλού κινδύνου, των ορίων του δασαρχείου Πύργου μεταξύ των οποίων Χειμμαδιό, Λάνθι, Βαρβάσαινα, Άσπρα σπίτια, Βασιλάκι κ.α. Επιπλέον το Δασαρχείο Πύργου διενήργησε καθαρισμούς δασών και αλσυλλίων κοντά σε οικισμούς.

  • Κυνήγι στην Ηλεία 2024: Με αισιοδοξία ξεκινά η κυνηγετική περίοδος - Με ασφάλεια και σεβασμό στο περιβάλλον
    Κυνήγι στην Ηλεία 2024: Με αισιοδοξία ξεκινά η κυνηγετική περίοδος - Με ασφάλεια και σεβασμό στο περιβάλλον

    Επίσημα ξεκινά σήμερα η κυνηγετική περίοδος με τους λάτρεις του κυνηγιού να ετοιμάζονται για την αγαπημένη τους ασχολία. Καθημερινά, οι Κυνηγετικοί Σύλλογοι στο νομό δέχονται τα μέλη τους για την ανανέωση της άδειάς τους και όπως δηλώνουν παρακάτω οι πρόεδροι, ο αριθμός μέχρι στιγμής είναι πολύ ικανοποιητικός, παρά τις μικρές αυξήσεις που έχουν σημειωθεί φέτος.

    Οι πρόεδροι των συλλόγων Πύργου και Αμαλιάδας, δίνουν τις απαραίτητες οδηγίες, ενημερώνουν για τις όποιες αλλαγές και ρυθμίσεις και εύχονται σε όλους μια καλή κυνηγετική περίοδο με ασφάλεια και σεβασμό στο περιβάλλον, τον συνάδελφο και τα θηράματα.

    Βασίλης Μαντάς - Πρόεδρος Κυνηγετικού Συλλόγου Πύργου

    DSC 0626 2

    «Ο αριθμός των αδειών που έχουν εκδοθεί είναι πολύ ικανοποιητικός με την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου. Οι τιμές φέτος, μετά την μικρή αύξηση των 7 ευρώ, κυμαίνονται για την τοπική άδεια στα 130 ευρώ, την περιφερειακή στα 150 ευρώ και την γενική στα 180 ευρώ. Η μικρή αύξηση δεν λειτούργησε καθόλου ανασταλτικά για τους κυνηγούς που περίμεναν με αγωνία την έναρξη του κυνηγιού, ενώ το ποσό αυτό μοιράζεται στο Πράσινο Ταμείο, για τα έξοδα της Ομοσπονδίας και ένα ευρώ πηγαίνει στο ταμείο του Συλλόγου. Από σήμερα επιτρέπεται το κυνήγι του αγριόχοιρου μόνο στις ζώνες, ενώ από τις 15/9 και μετά παντού. Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος, μετά από μια μεγάλη περίοδο απαγόρευσης, επιτρέπεται το κυνήγι στις περιοχές που είχαν καεί, μετά από τη φυσική αναδάσωση, ελέγχους του Δασαρχείου Πύργου στις περιοχές των ορίων του και εισηγήσεις των συλλόγων Πύργου και Ολυμπίας. Θέλω να ευχηθώ μια καλή κυνηγετική περίοδο σε όλα τα μέλη μας και τους κυνηγούς, με σεβασμό στη φύση, και πάνω απ’ όλα με ασφάλεια και προσοχή».

    Κώστας Μουσάς - Πρόεδρος Κυνηγετικού Συλλόγου Αμαλιάδας

    Mousas 1

    «Ο σύλλογος μας έχει ανοίξει από 1η Αυγούστου όπου ξεκίνησε η διαδικασία θεώρησης των αδειών. Υπάρχει ενδιαφέρον από τα μέλη μας, κυρίως για αυτούς που θέλουν σήμερα με την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου, να κάνουν παραδοσιακά την πρώτη τους εξόρμηση. Ο αριθμός των μελών που έχει προέλθει μέχρι στιγμής είναι αρκετά ικανοποιητικός παρά το γεγονός ότι ο καιρός δεν ευνοεί καθώς όλοι ζούμε ένα πρωτόγνωρο καλοκαίρι με αυξημένες θερμοκρασίες. Ωστόσο, με το καλό, θα πάρουμε όλοι τα όπλα να κάνουμε την βόλτα μας και να ευχηθούμε καλή χρονιά!

    Τα θηράματα τα οποία ενδιαφέρουν τους κυνηγούς αυτή την περίοδο και βάσει της ρυθμιστικής επιτρέπονται, είναι κατά παράδοση το τρυγόνι και το ορτύκι και κατά τόπους η φάσα ενώ από πέρυσι κατά παρέκκλιση λόγω της αύξησης του πληθυσμού ξεκινάει και το κυνήγι του αγριόχοιρου .Τις ημέρες που όλοι γνωρίζουμε, Τετάρτη και Σαββατοκύριακο, επιτρέπεται το κυνήγι με σκυλιά δίωξης. Ευχόμαστε σε όλους καλή χρονιά και ασφαλή κυνήγια με σεβασμό στο περιβάλλον το συνάδελφο και το θήραμα».

    Φωτογραφία αρχείου: freepik/antonmaster

  • Aπό πότε ξεκινά η κυνηγετική περίοδος 2024-25: Τι ισχύει και ποια είδη είναι θηρεύσιμα
    Aπό πότε ξεκινά η κυνηγετική περίοδος 2024-25: Τι ισχύει και ποια είδη είναι θηρεύσιμα

    Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, υπέγραψε τη νέα ρυθμιστική απόφαση θήρας για την περίοδο 2024-2025, στην οποία καθορίζεται πως η κυνηγετική περίοδος θα έχει διάρκεια από τις 20 Αυγούστου 2024 μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2025 (για τη συντριπτική πλειοψηφία των θηραμάτων).

    Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, στην Υπουργική Απόφαση περιγράφονται, αναλυτικά, τα επιτρεπόμενα να κυνηγηθούν είδη, η χρονική περίοδος και οι μέρες κυνηγίου, καθώς και ο μέγιστος αριθμός θηραμάτων κατά είδος, που επιτρέπεται να θηρεύει κάθε κυνηγός στην ημερήσια έξοδό του.

    Η νέα ρυθμιστική απόφαση για τη θήρα ενσωματώνει τα πιο αυστηρά επιστημονικά κριτήρια για τη διαχείριση και την προστασία της άγριας ζωής, ενώ είναι προσαρμοσμένη στις σχετικές Οδηγίες και τους Κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και σε μία σειρά Αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τη νέα ρυθμιστική απόφαση:

    • Καθιερώνεται νέο και κατά πολύ μειωμένο εθνικό όριο κάρπωσης για το τρυγόνι και λαμβάνεται μία σειρά συνοδευτικών μέτρων, με στόχο τη διατήρηση και την αύξηση του πληθυσμού του είδους.

    Το περυσινό ημερήσιο όριο κάρπωσης, ανά κυνηγό, μειώνεται περαιτέρω (από 6 σε 4 πουλιά ανά έξοδο), ενώ το συνολικό εθνικό όριο των τρυγονιών που επιτρέπεται να θηρευτούν μειώνεται κατά 70% (από 120.000 τρυγόνια πέρυσι, σε 36.000 τρυγόνια φέτος).

    Όπως και τις δύο προηγούμενες χρονιές, οι κυνηγοί υποχρεούνται να δηλώνουν ηλεκτρονικά την κάρπωση κάθε τρυγονιού, σε ενιαία ψηφιακή βάση δεδομένων και θα ελέγχονται ποινικά γι' αυτό. Και αυτό, προκειμένου μετά τη συμπλήρωση του εθνικού ορίου των 36.000 τρυγονιών, το κυνήγι του είδους να σταματάει αυτομάτως και οριζόντια σε όλη την επικράτεια.

    • Η κυνηγετική ρύθμιση του υπερπληθυσμού των αγριόχοιρων θα συνεχιστεί και φέτος, με τους ίδιους χρονικούς και ποσοτικούς όρους που ίσχυσαν πέρυσι, καθώς εξακολουθεί να υφίσταται ο κίνδυνος για τις μεγάλες ζημιές που προκαλεί το είδος στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις και στην πρωτογενή παραγωγή γενικότερα, ενώ ανησυχητικές είναι και οι επιδημικές εξελίξεις με την αφρικανική πανώλη των χοίρων.

    Με αυτά τα δεδομένα, το όριο κάρπωσης του είδους θα είναι απεριόριστο και τη φετινή χρονιά, ενώ παράλληλα θα εφαρμόζονται τα σχετικά με το είδος προγράμματα «ελέγχου» από τα συνεργεία δίωξης, όπως προβλέπονται στον Δασικό Κώδικα και σε σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση.

    • Για πρώτη φορά θα ισχύσει, από φέτος, η καθημερινή, υποχρεωτική δήλωση από πλευράς των κυνηγών, ως προς την κάρπωση 14 ειδών αποδημητικών πτηνών, οι πληθυσμιακές τάσεις των οποίων βρίσκονται υπό διερεύνηση από τα επιστημονικά όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Πιο συγκεκριμένα, η υποχρεωτική δήλωση αφορά στα εξής είδη: Σιταρήθρα, Ορτύκι, Κοκκινότσιχλα, Ψαρόνι, Σφυριχτάρι, Κιρκίρι, Σουβλόπαπια, Σαρσέλα, Χουλιαρόπαπια, Κυνηγόπαπια, Τσικνόπαπια, Φαλαρίδα, Μπεκατσίνι και Καλημάνα.

    Η διαδικασία περάτωσης της δήλωσης θα γίνεται, ηλεκτρονικά, μέσω online εφαρμογής κινητού τηλεφώνου.

    • Ειδικές και αυστηρές ρυθμίσεις απαγόρευσης θήρας προβλέπονται σε όσες περιοχές της χώρας εκδηλώθηκαν μεγάλες, δασικές πυρκαγιές.

    Ο πίνακας με τα θηρεύσιμα είδη

    Α/Α

    ΕΙΔΟΣ

    ΖΩΝΕΣ

    ΠΕΡΙΟΔΟΣ

    ΗΜΕΡΕΣ

    ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΟΣ

    ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΤΟΜΩΝ

    ΑΝΑ ΚΥΝΗΓΟ/ΕΞΟΔΟ

    ΘΗΛΑΣΤΙΚΑ:

    1.

    Αγριοκούνελο

    (Oryctolagus cuniculus)

    20/8 - 14/9

    15/9-10/3

    Όλες

    Χωρίς περιορισμό

    2.

    Λαγός

    (Lepus europaeus)

    15/9-10/1

    Τετ-Σαβ-Κυρ

    1

    3.

    Αγριόχοιρος

    (Sus scrofa)

    20/8-14/9

    15/9-28/2

    Τετ-Σαβ-Κυρ

    Χωρίς περιορισμό

    4.

    Αλεπού

    (Vulpes vulpes)

    20/8-14/9

    15/9 - 28/2

    Όλες

    Χωρίς περιορισμό

    5.

    Πετροκούναβο

    (Martes foina)

    15/9 - 28/2

    Όλες

    Χωρίς περιορισμό

    ΠΟΥΛΙΑ α) Δενδρόβια, εδαφόβια κ.α.

    1.

    Σιταρήθρα

    (Alauda arvensis)

    20/8 - 14/9

    15/9 -10/2

    Όλες

    10

    2.

    Φάσα

    (Columba palumbus)

    20/8 - 14/9

    15/9 - 20/2

    Όλες

    Χωρίς περιορισμό

    3.

    Αγριοπερίστερο

    (Columba livia)

    20/8-14/9

    15/9 - 20/2

    Όλες

    Χωρίς περιορισμό

    4.

    Ορτύκι

    (Coturnix coturnix)

    20/8 - 14/9

    15/9 - 20/2

    Όλες

    12

    5.

    Τρυγόνι

    (Streptopelia turtur)

    20/8 - 14/9

    15/9 - μέχρι τη συμπλήρωση

    του εθνικού

    ορίου κάρπωσης

    και όχι

    αργότερα από 30/10

    Όλες

    4

    6.

    Τσίχλα

    (Turdus philomelos)

    20/8 - 14/9

    15/9 - 28/2

    Όλες

    25

    (συνολικά

    από όλα τα είδη)

    7.

    Δενδρότσιχλα

    (Turdus viscivorus)

    20/8 - 14/9

    15/9 - 20/2

    Όλες

    8.

    Κοκκινότσιχλα

    (Turdus iliacus)

    20/8 - 14/9

    15/9 - 28/2

    Όλες

    9.

    Γερακότσιχλα

    (Turdus pilaris)

    20/8 - 14/9

    15/9 - 28/2

    Όλες

    10.

    Κότσυφας

    (Turdus merula)

    20/8 - 14/9

    15/9 - 28/2

    Όλες

    11.

    Καρακάξα

    (Pica pica)

    20/8 - 14/9

    15/9 - 28/2

    Όλες

    Χωρίς περιορισμό

    12.

    Κάργια

    (Corvus monedula)

    20/8 - 14/9

    15/9 - 28/2

    Όλες

    Χωρίς περιορισμό

    13.

    Κουρούνα

    (Corvus corone)

    20/8 - 14/9

    15/9 - 28/2

    Όλες

    Χωρίς περιορισμό

    14.

    Ψαρόνι

    (Sturnus vulgaris)

    20/8 - 14/9

    15/9 - 28/2

    Όλες

    Χωρίς περιορισμό

    15.

    Μπεκάτσα

    (Scolopax rusticola)

    15/9 - 28/2

    Όλες

    10

    16.

    Πετροπέρδικα

    (Alectoris graeca)

    1/10-15/12

    Τετ-Σαβ-Κυρ

    2

    17.

    Νησιώτικη Πέρδικα

    (Alectoris chukar)

    1/10-15/12

    Τετ-Σαβ-Κυρ

    4

    18.

    Φασιαvός

    (Phasianus sp., Κυνηγετικός)

    15/9-31/12

    Τετ-Σαβ-Κυρ

    1

    ΠΟΥΛΙΑ: β) Υδρόβια και παρυδάτια

    1.

    Σφυριχτάρι

    (Mareca penelope)

    15/9 -10/2

    Όλες

    12

    (συνολικά

    από όλα τα είδη)

    2.

    Κιρκίρι

    (Anas crecca)

    15/9-10/2

    Όλες

    3.

    Πρασινοκέφαλη

    (Anas platyrhynchos)

    15/9-10/2

    Όλες

    4.

    Σουβλόπαπια

    (Anas acuta)

    15/9-10/2

    Όλες

    5.

    Σαρσέλα

    (Spatula querquedula)

    15/9-10/2

    Όλες

    6.

    Χουλιαρόπαπια

    (Spatula clypeata)

    15/9-10/2

    Όλες

    7.

    Κυνηγόπαπια

    (Aythya ferina)

    15/9-10/2

    Όλες

    8.

    Τσικνόπαπια

    (Aythya fuligula)

    15/9-10/2

    Όλες

    9.

    Φαλαρίδα

    (Fulica atra)

    15/9-10/2

    Όλες

    10.

    Ασπρομετωπόχηνα

    (Anser albifrons)

    15/9-10/2

    Όλες

    11.

    Νερόκοτα

    (Gallinula chloropus)

    15/9-10/2

    Όλες

    10

    12.

    Μπεκατσίνι

    (Gallinago gallinago)

    15/9-10/2

    Όλες

    10

    13.

    Καλημάνα

    (Vanellus vanellus)

    15/9-10/2

    Όλες

    10

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Δασαρχείο Πύργου: Ξεκίνησε η εκπόνηση της διαχειριστικής μελέτης σε Φολόη και Λαμπεία
    Δασαρχείο Πύργου: Ξεκίνησε η εκπόνηση της διαχειριστικής μελέτης σε Φολόη και Λαμπεία

    Το παρόν και το μέλλον των δασών

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Με την εγκατάσταση των μελετητών ξεκίνησε και επίσημα πριν λίγες ημέρες η εκπόνηση της διαχειριστικής μελέτης δασών από το Δασαρχείο Πύργου για την ολοκληρωμένη καταγραφή της υπάρχουσας καταγραφής αυτών καθώς και την επιστημονική τεκμηρίωση της μελλοντικής τους εικόνας σε βάθος δεκαετίας. Οι διαχειριστικές μελέτες πραγματοποιούνται στο σύμπλεγμα Κάπελης – Φολόης – Πηνείας συνολικής επιφάνειας 186.253 στρεμμάτων και Λαμπείας – Αστρά – Κρυόβρυσης επιφάνειας 116.108 στρεμμάτων.

    Την περασμένη Τετάρτη οι μελετητές εγκαταστάθηκαν στο δάσος της Φολόης, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα στο δάσος της Λαμπείας. Όπως δηλώνει στο ilialive.gr ο Δασάρχης Πύργου Δρ. Παναγιώτης Λάττας, «Μετά από αίτημα της κεντρική Υπηρεσίας προκειμένου να προχωρήσει στη σύνταξη διαχειριστικών μελετών σε δάση της Ελλάδας, προτείναμε μια μελέτη για το δασικό σύμπλεγμα Δρυοδάσος Φολόης-Κάπελης-Πηνείας και μια ακόμη για το ελατοδάσος Λαμπείας. Είναι περιοχές με μεγάλη περιβαλλοντική αξία και ζητήσαμε να γίνει για το κάθε δάσος μια διαχειριστική μελέτη. Αξίζει δε να σημειώσουμε ότι από τις δέκα συνολικά μελέτες διαχείρισης δασών που «τρέχουν» αυτή τη στιγμή σε όλη την Ελλάδα, οι δύο εκπονούνται στην περιοχή μας και αυτό είναι πολύ σημαντικό.

    Στόχος είναι να συνταχθεί μια καινούργια διαχειριστική μελέτη που θα παρουσιάζει την παρούσα κατάσταση και τις τάσεις που έχει το δάσος για την επόμενη δεκαετία. Επιπλέον να προσδιοριστούν όλες οι δράσεις που πρέπει να γίνουν προκειμένου να υπάρχει μεγαλύτερη προστασία με διανοίξεις δρόμων αφού θα γίνει ψηφιακή αποτύπωση των υπαρχόντων, βελτιώσεις , είδη δασικής αναψυχής που μπορούν να αναπτυχθούν και έργα βασικής υποδομής, ανάπτυξη μελισσοκομίας, δασικού τουρισμού, κ.α. Είναι ουσιαστικά οι βασικοί κανόνες διαχείρισης ενός δάσους. Στη μελέτη θα παρουσιαστεί όλο το πλάνο της παρούσας και της μελλοντικής εικόνας των δασών».

    Μια ολοκληρωμένη επιστημονική εργασία

    Μέρος της μελέτης θα γίνει με τη λήψη 100 δοκιμαστικών επιφανειών, συνολικής έκτασης ενός στρέμματος. Από τις επιφάνειες αυτές θα μετρηθεί το ύψος, το πάχος, οι προσαυξήσεις… Στοιχεία που θα καταγράψουν την αύξηση του δάσους, τον ξυλώδη όγκο του και πόσος θα δημιουργηθεί στο μέλλον, αν είναι σε φυσιολογικά όρια ή θα υπάρξει πλεόνασμα. «Γίνεται μια ολοκληρωμένη επιστημονική εργασία» σχολιάζει ο κ. Λάττας. «Είναι ένα πολύ σημαντικό έργο για μας. Το είχαμε προτείνει και θέλαμε πάρα πολύ να γίνει διότι αποτελεί μια σύγχρονη απεικόνιση των δύο δασών και μια πλήρη καταγραφή των τάσεων, των έργων υποδομής που υπάρχουν και όσων χρειάζεται να γίνουν στην πορεία».

    Η διαχειριστική μελέτη θα ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους τρεις μήνες και αμέσως μετά θα ακολουθήσουν οι προτάσεις παρεμβάσεων, βάσει και των αποτελεσμάτων αυτής.

    meleti dasi 2

    meleti dasi 3

    meleti dasi 4

    meleti dasi 5

  • Δασαρχείο Πύργου: Ολοκληρώνονται οι παρεμβάσεις έργων του προγράμματος Antinero III
    Δασαρχείο Πύργου: Ολοκληρώνονται οι παρεμβάσεις έργων του προγράμματος Antinero III

    Αντιπυρικές ζώνες από Άσπρα Σπίτια έως Υψηλόν

    Στην ολοκλήρωσή του οδεύει το πρόγραμμα Antinero III που εκτελεί το Δασαρχείο Πύργου σε περιοχές των διοικητικών του ορίων. Μετά από παρεμβάσεις σε διάφορα δασικά σημεία στους Δήμους Πύργου και την Αρχαίας Ολυμπίας, οι εργασίες βαίνουν προς το τέλος τους, με μια από τις πιο σημαντικές να έχουν επιχειρηθεί στην Αρχαία Ολυμπία και συγκεκριμένα στον καθαρισμό από τα Άσπρα σπίτια μέχρι το Υψηλόν.

    aspraqspitia antinero1

    Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο καθαρισμού στην συγκεκριμένη περιοχή, όπως τονίζει ο Δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας. Καθ’ όλη τη διάρκεια εκτέλεσης του προγράμματος, δημιουργήθηκαν περιμετρικές αντιπυρικές ζώνες προστασίας σε οικισμούς που βρίσκονται πολύ κοντά σε δάση με ταυτόχρονη μείωση βιομάζας.

    aspraspitia antinero2

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και για το Antinero III η πίστωση ανέρχεται στα 2,1 εκ. ευρώ. Συνολικά έχουν καθαριστεί στον Δήμο Πύργου πάνω από 2.000 στρέμματα, ενώ στο Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας ξεπερνούν τα 1000 στρέμματα. Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, θα ακολουθήσει ο προγραμματισμός και η κατάθεση των προτάσεων για το Antinero ΙV.

  • Πράσινο Ταμείο: Χρηματοδοτήσεις ύψους 81.000 ευρώ στα τρία Δασαρχεία της Ηλείας
    Πράσινο Ταμείο: Χρηματοδοτήσεις ύψους 81.000 ευρώ στα τρία Δασαρχεία της Ηλείας

    Σειρά νέων χρηματοδοτήσεων ύψους 81.000 ευρώ ενέκρινε το «Πράσινο Ταμείο» στα Δασαρχεία της Ηλείας (Πύργου, Ολυμπίας και Αμαλιάδας) για εργασίες συντήρησης καθαρισμών σε δασικά οδικά δίκτυα, δασικούς δρόμους και αντιπυρικών λωρίδων.

    Η χρηματοδότηση αφορά σε έργα αντιπυρικής προστασίας δημόσιων δασών και δασικών εκτάσεων στο πλαίσιο του Χρηματοδοτικού Προγράμματος του Πράσινου Ταμείου «Προστασία και αναβάθμιση Δασών 2024».

    Συγκεκριμένα στο Δασαρχείο Πύργου θα διατεθεί το ποσό των 32.000 ευρώ για την συντήρηση δασικού οδικού δικτύου στα όρια των αρμοδιοτήτων του.

    Στο Δασαρχείο Ολυμπίας δίνονται 12.000 ευρώ για τη συντήρηση και βελτίωση αντιπυρικών λωρίδων και δασικών δρόμων ενώ το Δασαρχείο Αμαλιάδας πιστώνεται με 37.000 ευρώ για την συντήρηση δασικών δρόμων και τον καθαρισμός 900 στρεμμάτων στο δάσος Θινών Βαρθολομιού του Δήμου Πηνειού.

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο