Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2019 16:00

Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας: Συμμετοχή στο 11ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Το 11ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας θα διεξαχθεί στις 6, 7 & 8 Δεκεμβρίου 2019 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ανακοινώσε ότι θα συμμετέχει στο 11ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας στο Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας στις 6, 7 & 8 Δεκεμβρίου 2019 με δικό της περίπτερο.

Η Περιφέρεια καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του κόστους συμμετοχής ενώ το υπόλοιπό θα καλυφθεί από τους συμμετέχοντες παραγωγούς, με το ποσό των διακοσίων (200) ευρώ ανά συμμετοχή. Επισημαίνεται ότι φέτος, θα δίνεται η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να πουλήσουν τα προϊόντα τους.

Για το σκοπό αυτό καλεί όσους μελισσοκόμους που διαθέτουν επώνυμα συσκευασμένα προϊόντα (μέλι και προϊόντα μέλισσας) και επιθυμούν παρουσία στην Έκθεση μέσω της συμμετοχής τους στο περίπτερο της Περιφέρειας, να το δηλώσουν το αργότερο έως την 25/10/19 στους υπαλλήλους της Περιφέρειας στα κάτωθι τηλέφωνα:

    • Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης ΠΔΕ: 2613613216-276
    • Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας ΠΔΕ : 2613613210

Επειδή οι θέσεις είναι περιορισμένες, θα ληφθούν υπόψη: α) ο χρόνος υποβολής της αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος και β) η αναλογική εκπροσώπηση ανά Περιφερειακή Ενότητα.

Επισημαίνεται ότι οι συμμετέχοντες έχουν την ευθύνη της μεταφοράς, τοποθέτησης και πώλησης των προϊόντων τους, στο χώρο της έκθεσης και καθ΄ όλη την διάρκεια της λειτουργίας της.

Η Δ/ντρια Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής

Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας

Σπυροπούλου Παναγιώτα

Κτηνίατρος

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2019 18:17

Σχετικά Άρθρα

  • Φωτιά Ξυλόκαστρο: Παραδέχτηκε πως κάπνιζε τα μελίσσια ο αντιδήμαρχος - Του επιβλήθηκε πρόστιμο
    Φωτιά Ξυλόκαστρο: Παραδέχτηκε πως κάπνιζε τα μελίσσια ο αντιδήμαρχος - Του επιβλήθηκε πρόστιμο

    Παραδέχτηκε ο αντιδήμαρχος και αρμόδιος για θέματα Πολιτικής Προστασίας στον Δήμο Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης πως εκτελούσε θερμές εργασίες στο μελίσσι του την μέρα που ξέσπασε η μεγάλη φωτιά, ενώ του έχει επιβληθεί και πρόστιμο 3.000 ευρώ.

    Τι ανέφερε στις Αρχές

    Σύμφωνα με το Mega, αν και αρχικά ο ίδιος είχε αρνηθεί την εμπλοκή του, σε δεύτερη κατάθεση ομολόγησε το πρωί της Κυριακής την ώρα που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, κάπνιζε το μελίσσι του. Σημειώνεται πως ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς στην περιοχή ήταν κατηγορίας 4 και έτσι απαγορευόταν τέτοιους είδους δραστηριότητα.

    Ωστόσο, υποστηρίζει πως η φωτιά εκδηλώθηκε σε απόσταση κάποιων εκατοντάδων μέτρων από εκεί που έχει το μελίσσι του.

    Μετά την ομολογία του αλλά και ενώ πάρθηκαν και καταθέσεις μαρτύρων, του επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο.

    Σε εξέλιξη ακόμα η έρευνα

    Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη η έρευνα για να διαπιστωθεί η φωτιά όντως ξεκίνησε με την υπαιτιότητα του ίδιου. Σύμφωνα με πληροφορίες, όσο το σημείο όσο και η ώρα συμπίπτουν με τις εργασίες που έκανε.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Ουκρανία: Το κερί μέλισσας μπορεί να δημιουργήσει περιτυλίγματα για να διατηρηθούν περισσότερο τα τρόφιμα στην εμπόλεμη ζώνη
    Ουκρανία: Το κερί μέλισσας μπορεί να δημιουργήσει περιτυλίγματα για να διατηρηθούν περισσότερο τα τρόφιμα στην εμπόλεμη ζώνη

    Το κερί μέλισσας μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια ζωής τους για μερικές μέρες παραπάνω, που είναι ζωτικής σημασίας για τους ανθρώπους που βρίσκονται στην εμπόλεμη ζώνη χωρίς ρεύμα και ψυγεία, λένε Βρετανοί επιστήμονες

    Εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, που η τροφή είναι περιορισμένη, η συντήρησή της είναι το παν για τους ανθρώπους. Μια έρευνα Βρετανών επιστημόνων παρουσιάζει έναν τρόπο με τον οποίο οι Ουκρανοί μπορούν να διατηρήσουν τα τρόφιμά τους: το κερί της μέλισσας.
    Οι επιστήμονες, σύμφωνα με το BBC, βοηθούν τους μελισσοκόμους στην πολιορκημένη χώρα να αναπτύξουν νέα περιτυλίγματα από κερί για ευπαθή τρόφιμα, συμβάλλοντας στο να διατηρηθούν για μεγαλύτερο διάστημα στην εμπόλεμη ζώνη.
    Η Ρωσία έχει επιτεθεί και στις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας τους τελευταίους μήνες, προκαλώντας διακοπές ρεύματος, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να μην υπάρχει ψύξη σε ορισμένες περιοχές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και τα φαγητά να χαλάνε ακόμα πιο γρήγορα.

    Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Cardiff στη Μεγάλη Βρετανία αποφάσισαν να αναλύσουν μεμονωμένα μελίσσια στην Ουκρανία, η οποία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός μελιού στην Ευρώπη.

    Έτσι, χρησιμοποίησαν το κερί μέλισσας ως ένα φυσικό «περιτύλιγμα» για να διατηρήσουν τα τρόφιμα, μιας και αυτή η πρώτη ύλη είναι γνωστό ότι σκοτώνει τα ζωύφια.

    Η ερευνητική ομάδα δημιούργησε διάφορους συνδυασμούς τροφίμων, που συνιστούν είδη που είναι σύνηθες να διαθέτουν οι άνθρωποι στις εμπόλεμες ζώνες, για να δημιουργήσουν περιτυλίγματα που μπορούν να διατηρήσουν τα τρόφιμα.

    Μπόρεσαν να δοκιμάσουν διαφορετικούς συνδυασμούς για να καταλήξουν σε μερικούς από τους πιο ισχυρούς για τη διατήρηση των τροφίμων.

    «Η μαγεία βρίσκεται στο μείγμα», δήλωσε ένας από τους καθηγητές που συμμετείχαν σε αυτή την προσπάθεια. Είπε ότι «ένα κομμάτι ύφασμα ή ακόμη και χαρτί» ,μπορεί συνδυαστικά με κερί μέλισσας και άλλα φυσικά αντιμικροβιακά φυτά, όπως το φασκόμηλο, να δημιουργήσουν περιτυλίγματα.

    Βέβαια, τα περιτυλίγματα από κερί μέλισσας δεν είναι μια καινούρια ανακάλυψη. Αντίθετα, χρησιμοποιούνται παραδοσιακά για να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής των σάντουιτς και των ψωμιών, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για άλλα προϊόντα, λένε οι επιστήμονες.

    Φυσικά, το κερί μέλισσας δεν πρόκειται να κρατήσει αναλλοίωτα αυτά τα τρόφιμα για πάντα. Ωστόσο, μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια ζωής τους για μερικές μέρες παραπάνω, που είναι ζωτικής σημασίας για τους ανθρώπους που βρίσκονται στην εμπόλεμη ζώνη, με περιορισμένη πρόσβαση στην τροφή και χωρίς ρεύμα και ψυγεία.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Μυτιλήνη: Επιβάτες αυτοκινήτου δέχτηκαν επίθεση από μέλισσες - Αναφορές για ένα άτομο χωρίς τις αισθήσεις του
    Μυτιλήνη: Επιβάτες αυτοκινήτου δέχτηκαν επίθεση από μέλισσες - Αναφορές για ένα άτομο χωρίς τις αισθήσεις του

    Συναγερμός έχει σημάνει στο ΕΚΑΒ της Μυτιλήνης μετά από πληροφορία ότι επιβάτες αυτοκινήτου δέχτηκαν επίθεση από σμήνος μελισσών στην περιοχή της Πεδής.

    Ένα άτομο χωρίς τις αισθήσεις του

    Ο μελισσοκομικός σύλλογος ενημερώθηκε για να μαζέψει το μελίσσι ενώ η Αστυνομία ήδη βρίσκεται στο σημείο.

    Σύμφωνα με την ΕΡΤ, υπάρχουν αναφορές ότι ένα άτομο δεν έχει τις αισθήσεις του.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Μήνυμα ΥπΑΑΤ, Λευτέρη Αυγενάκη για την Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας - Η τεράστια συνεισφορά της στην παραγωγή
    Μήνυμα ΥπΑΑΤ, Λευτέρη Αυγενάκη για την Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας - Η τεράστια συνεισφορά της στην παραγωγή

    Σχετικά με την Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας ο ΥπΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στην σημασία που έχει η μέλισσα στη ζωή μας. Και δεν είναι μόνο το μέλι, το εκλεκτό αυτό προϊόν που μας προσφέρουν. Όντας ο σημαντικότερος επικονιαστής παγκοσμίως, ο ρόλος της τόσο στην ισορροπία των οικοσυστημάτων όσο και στην επισιτιστική ασφάλεια είναι τεράστιος. Χωρίς αυτή, η παγκόσμια παραγωγή φρούτων και λαχανικών θα ήταν μειωμένη έως και 90%. Στην εποχή της κλιματικής κρίσης, αυτή η προσφορά έχει ιδιαίτερη αξία.

    Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στηρίζουμε τον κλάδο της μελισσοκομίας, με την ΚΑΠ 2023-27 να έχει ένα ξεχωριστό τομεακό πρόγραμμα αφιερωμένο σε αυτή, ύψους άνω των 60 εκατομμυρίων ευρώ. Με δράσεις έρευνας και κατάρτισης, ποιοτικής αναβάθμισης της παραγωγής και του παραγόμενου προϊόντος αλλά και προώθησής του, ενώ ακόμα στηρίζεται η εποχιακή μελισσοκομία. Ενώ ακόμα, μεριμνήσαμε για την αποζημίωση των πληγέντων μελισσοκόμων από τις πυρκαγιές και πλημμύρες του περασμένου έτους. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την χρήση τεχνολογιών αιχμής για την οργάνωση του κλάδου και την προστασία του μελιού, βάζουν τις βάσεις ώστε να πετύχουμε το στόχο μας, ένα κλάδο ανταγωνιστικό και βιώσιμο.

    Οι μέλισσες όσο μικρές είναι, τόσο μεγάλη είναι η συνεισφορά τους σε κάθε πτυχή της ζωής μας αλλά και στην επιβίωση όλου του πλανήτη μας!».

    (Δελτίο Τύπου)

  • Συναγερμός για τις ασιατικές σφήκες που εξολοθρεύουν τις μέλισσες στην Ευρώπη
    Συναγερμός για τις ασιατικές σφήκες που εξολοθρεύουν τις μέλισσες στην Ευρώπη

    Ιταλοί ευρωβουλευτές καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αντιμετωπίσει τις ασιατικές σφήκες, οι οποίες εξαπλώνονται σε ορισμένες χώρες της ΕΕ και σκοτώνουν τις μέλισσες.

    Οι συγκεκριμένες σφήκες, που κατάγονται από τη νοτιοανατολική Ασία, εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στην Ευρώπη πριν από δύο δεκαετίες, φτάνοντας στη Γαλλία πριν εξαπλωθούν στην Ισπανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, την Πορτογαλία και την Ιταλία, όπου μετά την πρώτη εμφάνισή τους το 2012 προκαλούν καταστροφές στις βόρειες περιοχές της χώρας.

    Η ασιατική σφήκα είναι ένας «αδηφάγος θηρευτής» με ικανότητα να σκοτώνει έως και 30 μέλισσες την ημέρα, δήλωσε ο ευρωβουλευτής Salvatore De Meo στην Il Messaggero.

    «Από το 2004, αυτό έχει προκαλέσει σημαντική μείωση του πληθυσμού των μελισσών σε ορισμένες χώρες της ΕΕ», είπε. Οι μέλισσες είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή μελιού και τη διατήρηση ενός υγιούς οικοσυστήματος.

    «Λαθρεπιβάτης» από την Κίνα

    Η Vespa velutina, όπως είναι η επιστημονική ονομασία του είδους, πιστεύεται ότι εισήλθε στην Ευρώπη μέσω του λιμανιού του Μπορντό το 2004 σε ένα εμπορευματοκιβώτιο που περιείχε κεραμικά εισαγόμενα από την Κίνα. Όπως αναφέρει ο Guardian, οι εισβολείς κοστίζουν στη γαλλική οικονομία περίπου 30,8 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ τα έντομα έχουν προκαλέσει πτώση της παραγωγής μελιού στην Πορτογαλία κατά 35% τα τελευταία χρόνια.

    Στην Ιταλία, τα έντομα εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στη Λιγουρία πριν εξαπλωθούν στο Πιεμόντε, την Τοσκάνη και, πιο πρόσφατα, στην Εμίλια-Ρομάνια και το Βένετο. Δεν είναι σαφές πόσο έχει επηρεάσει μέχρι στιγμής η ασιατική σφήκα την παραγωγή μελιού σε εθνικό επίπεδο, αλλά οι απώλειες στη Λιγουρία υπολογίζονται στο 50%, ενώ οι μελισσοκόμοι στην Τοσκάνη και το Βένετο κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

    Ο Michele Meridio, πρόεδρος του συλλόγου μελισσοκόμων στο Βένετο, δήλωσε ότι η ασιατική σφήκα είναι διαφορετική από την ανατολίτικη σφήκα ή Vespa orientalis, η οποία πλήττει περιοχές της νότιας Ιταλίας.

    «Μια ανατολίτικη σφήκα μπορεί να επιτεθεί σε ένα μόνο μελίσσι, ενώ μία ασιατική επιτίθεται σε πολλά μελίσσια ταυτόχρονα», είπε. «Σκοτώνουν τις μέλισσες με τέτοια απίστευτη ταχύτητα – τις διαμελίζουν και φέρνουν τα υπολείμματα πίσω στις δικές τους φωλιές για να ταΐσουν τα μικρά τους – που οι μέλισσες δεν εγκαταλείπουν πλέον τις κυψέλες τους».

    Πηγή: Cnn.gr

  • Μέλισσες: Πώς θα παρεμποδιστεί η είσοδος του Μικρού Σκαθαριού της Κυψέλης
    Μέλισσες: Πώς θα παρεμποδιστεί η είσοδος του Μικρού Σκαθαριού της Κυψέλης

    Οι υποχρεώσεις των μελισσοκόμων για να μην εξαπλωθεί το παράσιτο του σκαθαριού

    Η έγκαιρη ανίχνευση του Μικρού Σκαθαριού της Κυψέλης, αλλά και η πρόληψη αποτελεί το σημαντικότερο μέτρο αντιμετώπισης προκειμένου να παρεμποδιστεί η είσοδος και η διασπορά του παθογόνου σκαθαριού στη χώρα μας, το οποίο θα επιφέρει σημαντική ζημιά στη μελισσοκομία.

    Το μικρό σκαθάρι της κυψέλης των μελισσών (Aethina tumida) προέρχεται από την υποσαχάρια Αφρική, όπου δεν αποτελεί απειλή για τις τοπικές φυλές μελισσών. Παρασιτεί στις κυψέλες τρεφόμενο με γύρη, μέλι, κερί και γόνο, αλλά και με διάφορα φρούτα. Έχει εξαπλωθεί σε πολλές περιοχές στον κόσμο όπως στη Βόρεια Αφρική (Αίγυπτο), στην Αυστραλία και την Αμερική.

    Στην Ελλάδα δεν έχει αναφερθεί η παρουσία του μέχρι και σήμερα

    Το Μικρό Σκαθάρι της Κυψέλης είναι παρασιτικό νόσημα υποχρεωτικής δήλωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπάρχει νομική απαίτηση για οποιαδήποτε επιβεβαίωση του Μικρού Σκαθαριού της Κυψέλης. Συνεπώς, οι μελισσοκόμοι είναι υποχρεωμένοι από τον νόμο να κοινοποιούν κάθε ύποπτο εύρημα.

    Τι είναι το Μικρό Σκαθάρι της Κυψέλης

    Το Aethina tumida μπορεί να έχει πολλές γενεές ανά έτος (1-6) ανάλογα με τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Το γονιμοποιημένο θηλυκό γεννά αυγά (1.5 x 0.25 mm) σε συστάδες π.χ. σε ρωγμές στο ξύλο στην κυψέλη ή απευθείας στα κελιά γόνου των μελισσών. Τα θηλυκά μπορούν κατά τη διάρκεια της ζωής τους να γεννήσουν χίλια έως δυο χιλιάδες αυγά στην κυψέλη. Το στάδιο της προνύμφης διαρκεί 10-16 ημέρες.

    Οι προνύμφες είναι παμφάγες και τρώνε γόνο, γύρη και μέλι. Η ώριμη προνύμφη γίνεται νύμφη μετά από 15-60 ημέρες. Η νυμφοποίηση πραγματοποιείται στο έδαφος εκτός κυψέλης, συνήθως σε βάθος 1cm – 30cm και εντός ακτίνας 20 m από αυτήν. Σπάνια οι προνύμφες μπορούν να συρθούν 200m για να βρουν κατάλληλο έδαφος. Μαλακά και υγρά εδάφη καθώς και θερμοκρασίες άνω των 10°C είναι απαραίτητα για την ολοκλήρωση του βιολογικού τους κύκλου αν και το σκαθάρι μπορεί να επιβιώσει σε χαμηλότερες θερμοκρασίες εδάφους για βραχύ χρονικό διάστημα (<3 εβδομάδες).

    Ενήλικα σκαθάρια συνήθως αναδύονται μετά από 3-4 εβδομάδες, αλλά μπορούν να εμφανιστούν ανά πάσα στιγμή ανάμεσα στην 8η και 84η ημέρα ανάλογα με την θερμοκρασία. Τα ενήλικα σκαθάρια μπορούν να πετάξουν τουλάχιστον 10km για να προσβάλλουν νέες αποικίες.

    Μπορούν επίσης να επιβιώσουν έως και 9 ημέρες χωρίς φαγητό ή νερό, 50 μέρες σε χρησιμοποιημένη κηρήθρα και αρκετούς μήνες σε ώριμα ή σάπια φρούτα.

    Πώς εξαπλώνεται

    Η εξάπλωση του Μικρού Σκαθαριού της Κυψέλης προκύπτει φυσιολογικά ως επακόλουθο της ικανότητας πτήσης του. Η εξάπλωση ενισχύεται από τη διακίνηση μελισσοδεμάτων, αποικιών μελισσών, πλαισίων κηρήθρας με μέλι, κεριού ή μελισσοκομικού εξοπλισμού μεταξύ των μελισσοκόμων. Μεταφορές χώματος, φρούτων και εναλλακτικών ξενιστών (π.χ. βομβίνοι) μπορούν επίσης να αποτελέσουν δρόμους εισαγωγής του σκαθαριού.

    Τον Σεπτέμβριο του 2014, ανιχνεύτηκε στη Νότια Ιταλία. Η εμφάνισή του περιορίζεται στην Καλαβρία και στη Σικελία στις οποίες ισχύουν περιοριστικά μέτρα (Απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 2019/1399). Η αποστολή μελισσών, βομβίνων, μη επεξεργασμένων μελισσοκομικών υποπροϊόντων, μελισσοκομικού εξοπλισμού και κηρηθρών με μέλι, που προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση, απαγορεύεται από τις μολυσμένες περιοχές.

    Οι κανονισμοί

    Οι κανονισμοί που αφορούν τις εισαγωγές και τα μέτρα προστασίας είναι η κύρια άμυνα ενάντια στην εκ νέου εισαγωγή και εξάπλωση του Μικρού Σκαθαριού της Κυψέλης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι συνεπώς ζωτικό ο κάθε μελισσοκόμος να σέβεται τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να επιθεωρεί τακτικά τις αποικίες του για την παρουσία του Μικρού Σκαθαριού της Κυψέλης.

    Η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαγορεύει πλέον (με εξαίρεση τη Νέα Ζηλανδία) τις εισαγωγές μελισσοδεμάτων ή αποικιών από Τρίτες Χώρες. Επιτρέπεται η εισαγωγή βασιλισσών μελισσών από έναν πολύ περιορισμένο αριθμό χωρών εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Κανονισμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 206/2010).

    Οι υποχρεώσεις των μελισσοκόμων

    Οι μελισσοκόμοι της χώρας είτε επαγγελματίες είτε ερασιτέχνες οφείλουν:

    1. Να καταχωρηθούν στο εθνικό μελισσοκομικό μητρώο. Όταν είναι άγνωστες οι θέσεις των μελισσοκομείων και των αποικιών που κινδυνεύουν να προσβληθούν από το Μικρό Σκαθάρι της Κυψέλης, διακυβεύεται η πιθανή έγκαιρη ανίχνευση και εξάλειψή του ή ακόμα και η μακροπρόθεσμη διαχείρισή του.

    2. Να επιβλέπουν για ζημιές στις αποικίες: Το σκαθάρι μπορεί να πολλαπλασιαστεί σε μεγάλους αριθμούς στις προσβεβλημένες αποικίες όπου τρώει γόνο, μέλι και γύρη.

    Κάτω από ορισμένες συνθήκες, καταστρέφει κηρήθρες και προκαλεί ζημιά στην κηρήθρα και αλλοίωση του μελιού τρεφόμενο από αυτό και αφοδεύοντας σε αυτό. Όταν η προσβολή από το σκαθάρι είναι πολύ υψηλή και ανεξέλεγκτη, τότε καταστρέφεται η αποικία ή το μελισσοσμήνος εγκαταλείπει την κυψέλη. Επειδή είναι πολύ δύσκολο να ανιχνευτεί μικρός αριθμός σκαθαριών, προνυμφών ή αυγών τους μπορεί να χρησιμοποιηθούν διάφορες παγίδες που επιτρέπουν την ανίχνευσή τους. Μια εύχρηστη παγίδα είναι κατασκευασμένη από 4 mm αυλακωτό πλαστικό και τοποθετείται δια μέσου της εισόδου στον πυθμένα της κυψέλης. Τα ενήλικα Aethina tumida θα κρυφτούν από τις μέλισσες μέσα στις σήραγγες του αυλακωτού πλαστικού.

    Αν δεν υπάρχουν διαθέσιμες παγίδες τότε μπορείτε να αναζητήσετε δυο ευρήματα:

    • Μερικές φορές είναι πιθανό να δείτε ενήλικα σκαθάρια να περιπλανώνται ταχύτατα.
    • Στις χειρότερες περιπτώσεις (δηλαδή όταν η προσβολή είναι πολύ βαριά) θα δείτε ζυμωμένο μέλι, δύσοσμο, να ρέει έξω από την είσοδο της κυψέλης ή σκούρα ίχνη, σαν κρούστα, στην εξωτερική επιφάνεια της κυψέλης από τις περιπλανώμενες προνύμφες.

    3. Να ειδοποιούν σε περίπτωση υποψίας, άμεσα την αρμόδια κτηνιατρική αρχή, η οποία και θα εφαρμόσει προστατευτικά μέτρα και περιορισμούς στις μετακινήσεις όπως προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία. Όλα τα ύποπτα Aethina tumida (ενήλικα, προνύμφες ή αυγά) θα πρέπει άμεσα να σταλούν στο Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς για την Υγεία των Μελισσών για ταυτοποίηση.

    4. Να χρησιμοποιούν σφραγισμένο περιέκτη σε αιθανόλη 70% για να συλλέξουν σκαθάρια, αυγά ή προνύμφες ή να αφήνουν τους περιέκτες με τα σκαθάρια για μια νύχτα στην κατάψυξη μέχρι να αποσταλούν στην κτηνιατρική υπηρεσία.

    Πηγή: Ιn.gr
  • Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Θεσσαλίας: Η μείωση του πληθυσμού της μέλισσας θα επηρεάσει τη φυτική παραγωγή της χώρας
    Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Θεσσαλίας: Η μείωση του πληθυσμού της μέλισσας θα επηρεάσει τη φυτική παραγωγή της χώρας

    Ο Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Θεσσαλίας «APIS ERA» εξέδωσε ανακοίνωση για τις επιπτώσεις που επέφερε η κακοκαιρία «Daniel» και οι πλημμύρες στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και δη στο μελισσοκομικό κλάδο.

    Ολόκληρη η ανακοίνωση:

    «Οι ζημιές και οι πληγές που άφησε η κακοκαιρία “Daniel” αποτελούν πρωτόγνωρο και ιστορικό φαινόμενο για τη Θεσσαλία. Θα θέλαμε να εκφράσουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια σε όλους τους συμπολίτες μας που έχασαν δικούς τους ανθρώπους, καθώς επίσης να δηλώνουμε και τη συμπαράστασή μας στους πληγέντες.

    Ο μελισσοκομικός κλάδος ακόμη μετράει τις πληγές του, με τις ζημιές στο Θεσσαλικό κάμπο και τα ορεινά της Θεσσαλίας να δείχνουν πως θα είναι τεράστιες. Μέχρι και τις 13 Σεπτέμβρη 2023 η ζημιά άγγιζε τον αριθμό των 44.000 μελισσοσμηνών και ο αριθμός συνέχεια αυξάνεται, χωρίς να έχουν υπολογιστεί ακόμη οι ζημιές σε εξοπλισμό, αυτοκίνητα και αποθήκες.

    Το χτύπημα που δέχτηκε η μελισσοκομία σαν κλάδος, ειναι ανυπολόγιστο, μιας και στη Θεσσαλία φιλοξενούνταν τη συγκεκριμένη περίοδο μελίσσια απ’ όλη την Ελλάδα. Αν προσθέσουμε τις απώλειες σε μελίσσια -χάθηκαν χιλιάδες κυριολεκτικά- απο τις πυρκαγιές το προηγούμενο διάστημα αλλά και τις περιοχές μελισσοκομικού ενδιαφέροντος που κυριολεκτικά έγιναν στάχτη συμπεραίνουμε οτι ο κλάδος είναι πολύ δύσκολο να σταθεί ξανά στα πόδια του.

    Συντάσσουμε αυτό το δελτίο για να αναδείξουμε τις αγωνίες των μελών μας και να γνωστοποιήσουμε το καίριο πλήγμα που υπέστη ο μελισσοκομικός κλάδος.

    Ένας κλάδος που δεν έχει προβληθεί στο βαθμό που του αναλογεί, μιας και η μέλισσα είναι ο σημαντικότερος επικονιαστής στη φύση και η μείωση του πληθυσμού θα επηρεάσει τη φυτική παραγωγή της χώρας.

    Ελπίζουμε ότι οι κρατικοί φορείς δεν θα αγνοήσουν για άλλη μια φορά το μελισσοκομικό κλάδο και θα αγωνιστούμε ώστε η στήριξη στους μελισσοκόμους που επλήγησαν να είναι τέτοια που θα τους βοηθήσει να σταθούν ξανά στα πόδια τους.

    Επίσης, όσα μέλη του συνεταιρισμού έχουν υποστεί ζημιές στης αποθήκες τους διατίθεται χώρος αποθήκευσης υλικών από μέλη του συνεταιρισμού και μηχανήματα για καθαρισμό αποθηκών».

    Πηγή: Etheas.gr

  • Παγκόσμια πρώτη στην Μουριά Αρχ. Ολυμπίας για τον πρώτο σταθμό μελέτης της συμπεριφοράς των μελισσών
    Παγκόσμια πρώτη στην Μουριά Αρχ. Ολυμπίας για τον πρώτο σταθμό μελέτης της συμπεριφοράς των μελισσών

    Όπως είχε πει ο José Graziano da Silva, Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) «Οι μέλισσες είναι σημάδι πως ένα οικοσύστημα λειτουργεί καλά».

    Πρόκειται για τα πιο εργατικά πλάσματα του πλανήτη που συμβάλλουν καθοριστικά στην επιβίωσή μας.

    Μια σειρά όμως γεγονότων, όπως η απώλεια των οικοτόπων, η εξάπλωση ασθενειών, η χρήση φυτοφαρμάκων και η κλιματική αλλαγή οδηγούν σε σημαντική μείωση των πληθυσμών τους.

    Με αυτά τα τόσο χρήσιμα όπως αποδεικνύεται πλάσματα ασχολήθηκε ιδιαίτερα ο Ηλείος Βασίλης Γεωργακόπουλος, με καταγωγή από την Μουριά Αρχ. Ολυμπίας, ο οποίος δημιούργησε τον πρώτο σταθμό παγκοσμίως για την μελέτη της συμπεριφοράς των μελισσών, στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Μουριά.

    Πρόκειται για τον πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Ευρεσιτεχνών, που με τον σταθμό που δημιούργησε μπορεί κάποιος να παρακολουθεί την συμπεριφορά των μελισσών σε όλο το φάσμα της ύπαρξής τους, όπως την παραγωγή και ποιότητα μελιού, τυχόν ασθένειες καθώς και την γονιμοποίηση, τον πολλαπλασιασμό και σμηνουργία των μελισσών κλπ.

    Όλα τα παραπάνω θέματα μελέτης αφορούν την πανεπιστημιακή και ερευνητική κοινότητα καθώς και τους επαγγελματίες της μελισσοκομίας καθώς η παρατήρηση και καταγραφή της συμπεριφοράς των μελισσών πραγματοποιείται στην απολύτως φυσική τους κατάσταση, δηλαδή οι μέλισσες δεν είναι ζαλισμένες από καπνό.

    Ο σταθμός λειτουργεί πειραματικά με επιτυχία από το τέλος Αυγούστου στην Μουριά Ηλείας και μεταδίδει ζωντανή εικόνα μεγάλης ανάλυσης καθ' όλο το 24ώρο ενώ παρέχει παράλληλα τη δυνατότητα να απομονωθεί μια μόνο μέλισσα σε μεγέθυνση.

    Αρκετές μέλισσες εισέρχονται ανάποδα στο διαφανές πλαίσιο πατώντας στην οροφή του και έτσι παρατηρείται εύκολα και η κοιλιά τους.

    Ο σταθμός είναι εφοδιασμένος με θερμόμετρο, ανεμόμετρο αλλά και κάρτα μνήμης δίνοντας έτσι τη δυνατότητα καταγραφής αρκετών ημερών αλλά και παρατήρησης συγκεκριμένου αποσπάσματος σε δεύτερο χρόνο.

    Τώρα ξεκινά επίσης και η εφαρμογή τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης ώστε να παρατηρείται συγκεκριμένη μέλισσα σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων της.

    Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργακόπουλος στο ilialive.gr δεν προχώρησε στην πώληση αυτής της πατέντας καθώς προτεραιότητά του ήταν η πατρίδα του.

    vasilis georgakopoulos«Είναι γεγονός ότι δέχθηκα πρόταση εξαγοράς της πατέντας από ξένους αγοραστές αλλά αρνήθηκα καθώς η επιθυμία μου ήταν ο πρώτος σταθμός να γίνει στην πατρίδα μου και αργότερα ας δοθούν και στο εξωτερικό τα δικαιώματα.

    Τα πνευματικά δικαιώματα και ό,τι ερευνητικά ωφέλιμο προκύπτει προτίθεμαι να τα παραχωρήσω δωρεάν στα Ελληνικά Πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα».

    Τέλος, όπως σημείωσε επίσης ο κ. Γεωργακόπουλος άμεσα ετοιμάζεται και ένας άλλος σταθμός στην Αρκαδία λόγω της ιδιαιτερότητας του μελιού ελάτης που παράγεται στην περιοχή αυτή.

    stathmos melisson

    stathmos melisson.2

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch