Τετάρτη, 08 Ιουλίου 2020 20:27

Υποβολή αιτήσεων για την Στήριξη της προώθησης του μελιού και των άλλων προϊόντων της κυψέλης

Γράφτηκε από
Ad Slot

Πρόσκληση για τη Δράση 1.4 στο πλαίσιο του προγράμματος βελτίωσης της παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων της μελισσοκομίας για το έτος 2020.

Σε εφαρμογή της υπ? αριθμ. 225/152435/11-06-2020 (ΦΕΚ Β? 2532) απόφασης του Υπουργού και της Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καλούνται οι δυνητικοί δικαιούχοι να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής στη δράση 1.4 "Στήριξη της προώθησης του μελιού και των άλλων προϊόντων της κυψέλης" στο πλαίσιο του προγράμματος βελτίωσης της παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων της μελισσοκομίας για τo έτος 2020.

Δικαιούχοι - Ύψος

Επιχορήγησης - Δικαιούχοι

1. Δικαιούχοι συμμετοχής στη δράση είναι:

α) νομικά πρόσωπα εποπτευόμενα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,

β) αγροτικοί μελισσοκομικοί συνεταιρισμοί και αγροτικοί συνεταιρισμοί ή αγροτικές εταιρικές συμπράξεις που έχουν και μέλη μελισσοκόμους, ομάδες παραγωγών μελισσοκόμων, οργανώσεις παραγωγών μελισσοκόμων, φορείς κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας σύμφωνα με το άρθρο 4 του ν. 4430/2016 (Α΄205) που δραστηριοποιούνται και στο μελισσοκομικό τομέα, καθώς και οργανώσεις εκπροσώπησης του μελισσοκομικού τομέα σύμφωνα με τον Καν. (ΕΕ) 1308/13,

γ) πανεπιστήμια, ερευνητικά ιδρύματα, ινστιτούτα και επιστημονικοί φορείς,

δ) φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή ομάδες φυσικών ή νομικών προσώπων, τα οποία δραστηριοποιούνται και στον τομέα της παραγωγής και της εμπορίας μελισσοκομικών προϊόντων, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 7 της υπ? αριθ. 788/334896/23-12-2019 κοινής απόφασης του Υπουργού και της Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

2. Σε εφαρμογή του άρθρου 4 της υπ? αριθμ. 788/334896/23-12-2019 κοινής απόφασης του Υπουργού και της Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, καθορίζεται το ποσό των 100.000 ? για το έτος 2020, για την υλοποίηση της παραπάνω δράσης.

Επιλέξιμες Δαπάνες

Στο πλαίσιο εφαρμογής της παρούσας απόφασης, ορίζονται ως επιλέξιμες οι ακόλουθες δράσεις:

α) Η κάλυψη της δαπάνης συμμετοχής σε εκθέσεις προώθησης του προϊόντος με τη δημιουργία εκθεσιακών περιπτέρων και μέχρι του ποσού των 10.000,00 Ευρώ ανά δικαιούχο ετησίως. Στις επιλέξιμες δαπάνες συμπεριλαμβάνονται: το κόστος ενοικίασης και διαμόρφωσης του περιπτέρου, τα έξοδα συμμετοχής, μετάβασης και διαμονής στον τόπο πραγματοποίησης της εκδήλωσης και επιστροφής στην έδρα και τα έξοδα μεταφοράς του εκθεσιακού υλικού,

β) Η κάλυψη της δαπάνης συμμετοχής σε εκδηλώσεις/ημερίδες/συνέδρια μέχρι του ποσού των 2.000,00 ανά δικαιούχο ετησίως. Στις επιλέξιμες δαπάνες συμπεριλαμβάνονται: το κόστος εγγραφής για συμμετοχή στην εκδήλωση, το κόστος μετάβασης και διαμονής στον τόπο πραγματοποίησης της εκδήλωσης και επιστροφής στην έδρα.

γ) Η κάλυψη της δαπάνης διοργάνωσης εκδηλώσεων/ημερίδων/συνεδρίων μέχρι του ποσού των 20.000,00 Ευρώ ανά δικαιούχο ετησίως. Στις επιλέξιμες δαπάνες συμπεριλαμβάνονται το κόστος ενοικίασης αίθουσας - αιθουσών και εποπτικού υλικού, διαμόρφωσης χώρων, παροχής καφέ/ χυμών και εδεσμάτων κλπ. και δαπάνες μετάβασης και διαμονής των εισηγητών στον τόπο πραγματοποίησης της εκδήλωσης και επιστροφής τους στην έδρα.

δ) Η κάλυψη της δαπάνης επιμέλειας και δημιουργίας έντυπου ή/και οπτικοακουστικού ενημερωτικού υλικού, μέχρι του ποσού των 5.000,00 Ευρώ ανά δικαιούχο ετησίως. Στις επιλέξιμες δαπάνες συμπεριλαμβάνονται: το κόστος εκτύπωσης, κινηματογράφησης ή/και ηχογράφησης. Το ενημερωτικό υλικό δεν μπορεί να προβάλει εμπορικές επωνυμίες ή εμπορικά σήματα ιδιωτών ή επιχειρήσεων, που έχουν σκοπό το κέρδος μέσω της εμπορίας μελισσοκομικών προϊόντων.

ε) Η κάλυψη της δαπάνης ραδιοφωνικής, τηλεοπτικής ή/και διαδικτυακής προβολής, μέχρι του ποσού των 5.000,00 Ευρώ ανά δικαιούχο ετησίως. Δεν καλύπτονται έξοδα προβολής ιδιωτών ή επιχειρήσεων ή των εμπορικών επωνυμιών ή/και εμπορικών σημάτων ιδιωτών ή επιχειρήσεων, που έχουν σκοπό το κέρδος μέσω της εμπορίας μελισσοκομικών προϊόντων.

στ) Η κάλυψη μέρους της δαπάνης λειτουργίας έκθεσης - συλλογής μελισσοκομικού υλικού ή/και μελισσοκομικού μουσείου, μέχρι του ποσού των 20.000,00 Ευρώ ετησίως.

Στις επιλέξιμες δαπάνες συμπεριλαμβάνονται:

  • το κόστος υλοποίησης μουσειολογικής μελέτης,
  • το κόστος συντήρησης των εκθεμάτων,
  • το κόστος δημιουργίας και εκτύπωσης έντυπου ενημερωτικού υλικού - οδηγού της συλλογής,
  • της έκθεση ή του μουσείου.

Περίοδος και Διαδικασία Υποβολής της Αίτησης

Οι ενδιαφερόμενοι φορείς υποβάλλουν στη Δ/νση Συστημάτων Εκτροφής Ζώων, μέχρι 21 Ιουλίου 2020, σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή τα εξής δικαιολογητικά:

α) αίτηση ένταξης σύμφωνα με το Υπόδειγμα Ι,

β) υπεύθυνη δήλωση του ν.1599/86 του νόμιμου εκπροσώπου του φορέα, στην οποία δηλώνεται ότι η συγκεκριμένη δράση δεν έχει προταθεί ή οριστικά υπαχθεί για επιχορήγηση σε άλλο πρόγραμμα.

Διαδικασία πληρωμής

1. Οι δικαιούχοι διαβιβάζουν στην Διεύθυνση Άμεσων Ενισχύσεων και Αγοράς του ΟΠΕΚΕΠΕ (Δομοκού 5, Τ.Κ. 104 45, Αθήνα) το αργότερο μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου κάθε έτους εφαρμογής τα εξής δικαιολογητικά πληρωμής:

α) αίτηση πληρωμής σύμφωνα με το Υπόδειγμα ΙΙ,

β) υπουργική απόφαση της παρ. 3 του άρθρου 5,

γ) εξοφλημένα παραστατικά,

δ) αναλυτική κατάσταση δαπανών σύμφωνα με το Υπόδειγμα ΙΙΙ

ε) υπεύθυνη δήλωση του ν.1599/86 του νόμιμου εκπροσώπου του φορέα στην οποία θα δηλώνεται ότι η συγκεκριμένη δράση δεν έχει προταθεί ή οριστικά υπαχθεί για ενίσχυση σε άλλο πρόγραμμα

2. Εάν ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) δεν είναι ανακτήσιμος για τον δικαιούχο, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα ΦΠΑ, υποβάλλεται σχετική βεβαίωση της αρμόδιας ΔΟΥ.

3. Όλα τα πρωτότυπα παραστατικά θα φέρουν σφραγίδα, που θα αναγράφει ευανάγνωστα: «Έχει επιχορηγηθεί στο πλαίσιο του «Καν(ΕΕ)1308/2013, έτους 2020 Δράση 1.4 «Στήριξη της προώθησης του μελιού και των άλλων προϊόντων της κυψέλης». Ο δικαιούχος τηρεί τα πρωτότυπα παραστατικά στο αρχείο του και καταθέτει φωτοαντίγραφα αυτών, νομίμως επικυρωμένα.

Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινήσεις αναφορικά με την υλοποίηση της δράσης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων http://www.minagric.gr ή στο Τμήμα Μελισσοκομίας, Σηροτροφίας & Λοιπών Ζωικών Οργανισμών στα τηλ. 210-212 5704 / 210-212 5769 και στα email [email protected] / [email protected].

Πηγή: NeaPaseges.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 08 Ιουλίου 2020 20:01

Σχετικά Άρθρα

  • Αύξηση της χρηματοδότησης των προγραμμάτων προώθησης οίνων σε τρίτες χώρες
    Αύξηση της χρηματοδότησης των προγραμμάτων προώθησης οίνων σε τρίτες χώρες

    Σύμφωνα με τον Εκτελεστικό Κανονισμό της ΕΕ η αύξηση από 50% ανέρχεται σε 60%.

    Με τον Eκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2020/132 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 30ής Ιανουαρίου 2020, η Commission αναγνωρίζει τα ανταγωνιστικά μειονεκτήματα που δημιουργεί η επιβολή δασμών 25% από την διοίκηση των ΗΠΑ και θεσπίζει μέτρα έκτακτης ανάγκης υπό τη μορφή παρέκκλισης από το άρθρο 45 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τη συνεισφορά της Ένωσης στο μέτρο προώθησης στον αμπελοοινικό τομέα.

    Η Επιτροπή στην αιτιολογική έκθεση μεταξύ άλλων αναφέρει :

    Στις 2 Οκτωβρίου 2019, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) εξέδωσε τη διαιτητική απόφαση «Ευρωπαϊκές Κοινότητες και ορισμένα κράτη μέλη - Μέτρα που επηρεάζουν το εμπόριο μεγάλων αεροσκαφών της πολιτικής αεροπορίας», WT/DS316/ARB. Η διαιτητική απόφαση έδινε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (ΗΠΑ) το δικαίωμα να ζητήσουν έγκριση για την επιβολή αντιμέτρων σε επίπεδο που δεν υπερβαίνει τα 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ λόγω των επιδοτήσεων της Ένωσης στην Airbus. Στις 18 Οκτωβρίου 2019 οι ΗΠΑ επέβαλαν κατ' αξία εισαγωγικό δασμό ύψους 25 %, μεταξύ άλλων στους μη αφρώδεις οίνους που εξάγονται στις ΗΠΑ από τη Γερμανία, την Ισπανία, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτή η εξαιρετική, άδικη και απρόβλεπτη κατάσταση έχει σοβαρές και αρνητικές επιπτώσεις στο παγκόσμιο εμπόριο όλων των ενωσιακών οίνων. Οι ΗΠΑ απείλησαν επίσης ότι θα εφαρμόσουν κατ' αξία εισαγωγικούς δασμούς ύψους 100 % στους γαλλικούς αφρώδεις οίνους λόγω της επιβολής του φόρου ψηφιακών υπηρεσιών (φόρος GAFA) από τη Γαλλία.

    Οι εισαγωγικοί δασμοί που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ έχουν άμεσες και σοβαρές επιπτώσεις στο ενωσιακό εμπόριο οίνου στην αγορά των ΗΠΑ, που αποτελεί τη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Ένωσης για τα γεωργικά προϊόντα και ιδίως για τον οίνο, τόσο ως προς την αξία όσο και ως προς τον όγκο των εξαγωγών.

    Οι ενωσιακοί οίνοι ανταγωνίζονται στην αγορά των ΗΠΑ με οίνους προέλευσης χωρών όπως η Νότια Αμερική, η Αυστραλία ή η Νότια Αφρική. Υπό συνθήκες τόσο σκληρού και έντονου ανταγωνισμού, η αντίληψη όσον αφορά τα συνολικά επίπεδα τιμών διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Εάν ο καταναλωτής γνωρίζει ότι η τιμή του οίνου ορισμένων προελεύσεων εντός της Ένωσης υπόκειται σε αυξημένο εισαγωγικό δασμό, ο αντίκτυπος στη συνολική αντίληψη του επιπέδου τιμών των ενωσιακών οίνων θα είναι αρνητικός και, ως εκ τούτου, η ζήτηση του καταναλωτή θα στραφεί σε προϊόντα άλλης προέλευσης. Λαμβανομένων υπόψη των επακόλουθων συνθηκών της αγοράς και της μείωσης των συνολικών εσόδων των παραγωγών που διαπιστώθηκαν, απαιτούνται άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των εισαγωγικών δασμών, που θα καλύπτουν όλους τους οίνους προέλευσης όλων των κρατών μελών και όχι μόνο τους οίνους που αποτελούν άμεσο στόχο των εισαγωγικών δασμών.

    Οι συνθήκες στην αγορά οίνου της Ένωσης παρουσίασαν επιδείνωση καθ' όλη τη διάρκεια του 2019, τα δε αποθέματα οίνου βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2009.

    Συνεπώς, είναι σκόπιμο να επιτραπεί μεγαλύτερη ευελιξία στην εφαρμογή του μέτρου προώθησης δυνάμει του άρθρου 45 παράγραφος 1 στοιχείο β) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013, με σκοπό τη στήριξη των επιχειρήσεων, ώστε να ανταποκριθούν στις εξαιρετικές συνθήκες που επικρατούν στις εξαγωγικές αγορές σε όλο τον κόσμο κατόπιν της επιβολής του καθεστώτος εισαγωγικών δασμών από τις ΗΠΑ και να αντιμετωπίσουν αυτή την απρόβλεπτη και επισφαλή κατάσταση. Συνεπώς, είναι αναγκαίο, ως εξαιρετικό μέτρο, να προβλεφθεί παρέκκλιση από το άρθρο 45 παράγραφος 3 του εν λόγω κανονισμού, και να αυξηθεί προσωρινά η μέγιστη συνεισφορά της Ένωσης στα μέτρα προώθησης δυνάμει του άρθρου 45 παράγραφος 1 στοιχείο β) του εν λόγω κανονισμού, από το 50 % στο 60 % των επιλέξιμων δαπανών.

    Δείτε αναλυτικά τον Κανονισμό ΕΔΩ

    Πηγή: keosoe.gr - ΝeaPaseges.gr

  • ΕΒΕ Αρκαδίας: Πρόγραμμα για την προώθηση φρέσκων φρούτων και λαχανικών στην εσωτερική αγορά Γερμανία, Πολωνία και Τσεχία
    ΕΒΕ Αρκαδίας: Πρόγραμμα για την προώθηση φρέσκων φρούτων και λαχανικών στην εσωτερική αγορά Γερμανία, Πολωνία και Τσεχία

    Τo Επιμελητήριο Αρκαδίας ενημερώνει τα μέλη του ότι η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος υλοποιεί πρόγραμμα για την προώθηση των φρέσκων φρούτων και λαχανικών στην εσωτερική αγορά (Γερμανία, Πολωνία και Τσεχία), σε σύμπραξη με τον Παναγροτικό Σύνδεσμο Κύπρου (Συντονιστής), την Bulgarian National Horticultural Union (Βουλγαρία) και τη Διεπαγγελματική Ένωση Φρούτων και Λαχανικών OIPA PRODCOM Legume Fructe (Ρουμανία).

    Τα προς προώθηση προϊόντα είναι: ακτινίδιο, ροδάκινο, κεράσι, καρπούζι, μήλο, πορτοκάλι, φράουλα, βερίκοκο, μαντόρα και ντομάτα.

    Το έργο στοχεύει στην αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών στις αγορές - στόχους μέσω της ενημέρωσης τους για την ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει φρούτα και λαχανικά. Απευθύνεται σε διανομείς, εισαγωγείς, λιανοπωλητές και χονδρεμπόρους.

    Για την υλοποίηση του έργου προβλέπονται διαφημιστικές καταχωρήσεις σε έντυπο τύπο, παραγωγή ειδικού ντοκιμαντέρ για την παραγωγή των φρούτων και λαχανικών στις συμμετέχουσες χώρες του προγράμματος (Κύπρος, Ελλάδα, Ρουμανία και Βουλγαρία), συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις στις αγορές στόχους (ANUGA, FRUITLOGISTIKA, WORLD FOOD WARSAW, TOP GASTRO), οργάνωση ενημερωτικών ημερίδων στις αγορές - στόχους, διανομή φρούτων σε ανοικτούς χώρους και πλατείες στις αγορές - στόχους (ROADSWOWS) και διοργάνωση ανοικτών διαγωνισμών για παιδιά.

    Οι άμεσα ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις που επιθυμούν να συμμετάσχουν στις δράσεις αυτές, μπορούν να επικοινωνήσουν με τα γραφεία της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας στα τηλέφωνα 210 3387104-106 (Υπεύθυνος κ. Γεώργιος Ασωνίτης).

  • 172 εκατ. ευρώ για την προώθηση των γεωργικών προϊόντων

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παράσχει χρηματοδότηση ύψους 172,5 εκατ. ευρώ από τον γεωργικό προϋπολογισμό της ΕΕ για την προώθηση των γεωργικών προϊόντων διατροφής στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο.

    Οι εκστρατείες που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα προϊόντων όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα, οι ελιές και το ελαιόλαδο, καθώς και τα οπωροκηπευτικά, θα προωθηθούν μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

    Ο αρμόδιος για τη γεωργία και την αγροτική ανάπτυξη Επίτροπος Phil Hogan δήλωσε:
    «Η Ευρώπη είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο για τα ποιοτικά προϊόντα διατροφής και τη μαγειρική της κληρονομιά. Οι παραγωγοί της ΕΕ μπορούν να βασίζονται στην υποστήριξη της Επιτροπής της ΕΕ για να βοηθήσουν στη διάδοση της λέξης στην Ευρώπη και πέρα από τα προϊόντα υψηλής ποιότητας. Έχω ταξιδέψει σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, όπως η Κίνα, η Ιαπωνία, το Μεξικό ή η Κολομβία για να ανοίξουμε νέες αγορές για τα προϊόντα μας. Υπάρχει μεγάλο δυναμικό μπροστά μας».

    Τα προγράμματα έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν τους παραγωγούς της ΕΕ στον τομέα των γεωργικών προϊόντων διατροφής να επικοινωνούν για την ποιότητα των προϊόντων τους, με σκοπό την προώθηση των προϊόντων τους εντός της ΕΕ καθώς και το άνοιγμα νέων αγορών. Επικεντρώνονται σε ορισμένες προτεραιότητες, όπως η προβολή της ποιότητας των ευρωπαϊκών τροφίμων με γεωγραφικές ενδείξεις ή οι μέθοδοι βιολογικής παραγωγής.

    Από τα 79 εγκεκριμένα προγράμματα, 48 από αυτά απευθύνονται σε χώρες εκτός ΕΕ. Ορισμένοι τομείς προϊόντων εκπροσωπούνται επίσης σημαντικά. Για παράδειγμα, 23 προγράμματα είναι αφιερωμένα στον τομέα των οπωροκηπευτικών. Άλλοι τομείς περιλαμβάνουν το τυρί και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

    Αυτό το έτος, διατέθηκαν συνολικά 97 εκατομμύρια ευρώ σε "απλά προγράμματα προώθησης", τα οποία υποβλήθηκαν από έναν ή περισσότερους προτείνοντες οργανισμούς από το ίδιο κράτος μέλος. Ένα πρόσθετο ποσό ύψους 75,5 εκατομμυρίων ευρώ θα χρηματοδοτήσει τα "πολλαπλά προγράμματα", τα οποία υποβάλλονται από τουλάχιστον δύο προτείνουσες οργανώσεις από τουλάχιστον δύο κράτη μέλη ή από έναν ή περισσότερους ευρωπαϊκούς οργανισμούς. Τα επιλεγμένα προγράμματα καλύπτουν αιτούντες από 19 κράτη μέλη.

    Ιστορικό

    Ένα ευρύ φάσμα οργανισμών, όπως οι επαγγελματικές οργανώσεις, οι οργανώσεις παραγωγών και οι οργανώσεις γεωργικών ειδών διατροφής που είναι υπεύθυνες για τις δραστηριότητες προώθησης, ήταν επιλέξιμες να υποβάλουν αίτηση για χρηματοδότηση μέσω της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2018. Τότε αξιολογήθηκαν και ταξινομήθηκαν από τους καταναλωτές της ΕΕ , υγειονομική, γεωργική και εκτελεστική υπηρεσία τροφίμων (CHAFEA) , με τη βοήθεια εξωτερικών εμπειρογνωμόνων.

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς