Τετάρτη, 24 Μαϊος 2023 18:55

Συνεργασία μεταξύ Σλοβενίας και Ελλάδας για τους Επικονιαστές και τη Μελισσοκομία

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Σε συμβολική φύτευση μελισσοκομικών φυτών, στον Βοτανικό Κήπο του Πανεπιστημίου Πατρών προχώρησαν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Σλοβενίας και το Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών προκειμένου να τιμήσουν την Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας του ΟΗΕ (20.5.2023).

Η εκδήλωση σηματοδοτεί και την έναρξη της τριμερούς συνεργασίας για την εκπόνηση κοινού έργου με τον Βοτανικό Κήπο του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, με θέμα: «Διατήρηση οικοσυστημάτων για τους επικονιαστές και ευαισθητοποίηση σχετικά με τους επικονιαστές και τη μελισσοκομία».

Με αφορμή την τριμερή συνεργασία η Πρέσβης της Δημοκρατίας της Σλοβενίας στην Ελληνική ΔημοκρατίαTamara Weingerl Požar, αναφέρει:

«Η Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας του ΟΗΕ γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Μαΐου. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ανακήρυξε τη μέρα αυτή το 2017 με πρωτοβουλία της Σλοβενίας και με την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Γεωργίας & Τροφίμων (FAO). Οι μέλισσες και οι επικονιαστές εν γένει είναι το κλειδί για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια. Για παράδειγμα, κάθε τρίτη μπουκιά φαγητού που τρώμε εξαρτάται από επικονιαστές. Τα έντομα αυτά είναι επίσης το κλειδί για την υγεία του παγκόσμιου οικοσυστήματος. Σχεδόν το 90% των άγριων φυτών του κόσμου εξαρτώνται από τους επικονιαστές για την αναπαραγωγή τους.

Η Σλοβενία έχει παράδοση αιώνων στη μελισσοκομία. Ήδη από το 1770, η Αυτοκράτειρα Μαρία Θηρεσία διόρισε τον Anton Janša από το Kranj της Σλοβενίας ως τον πρώτο δάσκαλο της μελισσοκομίας στο Βασίλειο των Αψβούργων. Σήμερα, οι Σλοβένοι μελισσοκόμοι είναι γνωστοί σε όλο τον κόσμο ως κορυφαίοι στον τομέα τους, με εξαιρετική οργάνωση. Εκτρέφουν τις μέλισσες τους με τρόπο φιλικό προς τα ίδια τα έντομα και βιώσιμο. Οι γνώσεις και οι δεξιότητές τους εκτιμώνται ιδιαίτερα και αποτελούν παράδειγμα για χιλιάδες μελισσοκόμους ανά τον κόσμο.

slovenia ellada melissokomia 2

Για το λόγο αυτό, η Σλοβενία είναι εξαιρετικά ευγνώμων για την ισχυρή παγκόσμια υποστήριξη που έχει λάβει στην πρωτοβουλία της να ενισχύσει τη συλλογική προστασία των επικονιαστών κατά τη διάρκεια αυτής της ιδιαίτερης αυτή ημέρας. Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας των Μελισσών στις 20 Μαΐου είναι μια ευκαιρία για την αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τη σημασία των μελισσών και άλλων επικονιαστών και για την προώθηση της διεθνούς συνεργασίας για την προστασία τους. Χιλιάδες δράσεις έχουν πραγματοποιηθεί παγκοσμίως από το 2018.

Η Σλοβενία σε συνεργασία με άλλα κράτη έχει συνδιοργανώσει περισσότερες από 300 σχετικές δράσεις σε όλες τις ηπείρους. Η συζήτηση σχετικά με τους επικονιαστές έχει ενταχθεί σε πολλά σχολικά προγράμματα σπουδών, στον πολιτικό διάλογο, σε ερευνητικά προγράμματα, σε επιχειρηματικά σχέδια και σε γεωργικές πρακτικές. Πέρα από τους επικονιαστές, μερικά ακόμα εμβληματικά έργα της Δημοκρατίας της Σλοβενίας είναι, η ενδυνάμωση των θυμάτων από τις νάρκες στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η υποστήριξη της κοινωνικής ένταξης των Αφγανών γυναικών-προσφύγων στο Ιράν, η στήριξη της διαβίωσης των αυτόχθονων κοινοτήτων στον Αμαζόνιο που φροντίζουν απειλούμενα είδη αυτόχθονων επικονιαστών.

Είναι μεγάλη τιμή που στις 17 Μαΐου 2023 η Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Σλοβενίας στην Ελληνική Δημοκρατία, το Πανεπιστήμιο Πατρών και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ξεκίνησαν ένα Κοινό Πρόγραμμα για τη Διατήρηση του Οικοσυστήματος των Επικονιαστών και την Ευαισθητοποίηση για τους Επικονιαστές και τη Μελισσοκομία. Με τη συμβολική φύτευση των πρώτων μελισσοκομικών φυτών στον Βοτανικό Κήπο του Πανεπιστημίου Πατρών ξεκινήσαμε ένα έργο που πρόκειται να συνεχιστεί το φθινόπωρο με φύτευση και άλλων φυτών. Επιπλέον, το φθινόπωρο θα πραγματοποιηθεί και η έναρξη της συνεργασίας μεταξύ της Σλοβενικής Μελισσοκομικής Ακαδημίας και του Πανεπιστημίου Πατρών καθώς και άλλων ενδιαφερόμενων φορέων από την περιοχή της Δυτικής Ελλάδας. Στόχος η προσφορά βοήθειας για την αποκατάσταση του Βοτανικού Κήπου του Πανεπιστημίου Πατρών, αλλά και για την ευαισθητοποίηση του κοινό στην Ελλάδα για τη σημασία των επικονιαστών και της μελισσοκομίας.

Έχω τη βεβαιότητα, ότι αυτό το Κοινό Πρόγραμμα θα θέσει τα θεμέλια για την έναρξη περαιτέρω συνεργασίας και σε άλλους τομείς στη Δυτική Ελλάδα. Το Κοινό Πρόγραμμα, εκτός από το να ενισχύει τις ήδη άριστες σχέσεις μεταξύ της Σλοβενίας και της Ελλάδας, θα συμβάλει επίσης στις παγκόσμιες προσπάθειες για την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής κρίση που επηρεάζει και τους επικονιαστές.

Η έναρξη αυτής της συνεργασίας κατέστη δυνατή με τη δέσμευση και το θετικό πνεύμα όλων των εμπλεκομένων από τη Σλοβενία και την Ελλάδα. Ειδικότερα, καθοριστική ήταν η διευκόλυνση που μας παρείχε η Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και η Αγροδιατροφική Σύμπραξη της ΠΔΕ. Επίσης, ευχαριστούμε ιδιαίτερα το Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και τους εθελοντές φοιτητές.Χαρούμενη Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας του ΟΗΕ! Bee-Engaged».

slovenia ellada melissokomia 3

Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, επεσήμανε: «Πρόσφατα φιλοξενήσαμε στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας την Πρέσβη της Δημοκρατίας της Σλοβενίας Tamara Weingerl Požar. Στο πλαίσιο των συζητήσεων μας για την ανάπτυξη συνεργασιών σε αγροτο-περιβαλλοντικά και άλλα θέματα αποφασίσαμε να εκκινήσουμε τη συνεργασία μας μέσα από ένα Κοινό Πρόγραμμα που αφορά τις μέλισσες και τους επικονιαστές. Έτσι, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας, η ΠΔΕ μαζί με το Πανεπιστήμιο Πατρών και την Πρεσβεία της Σλοβενίας στην Ελλάδα, πραγματοποίησαν συμβολική φύτευση μελισσοκομιών φυτών. Το Κοινό Πρόγραμμα με τίτλο «Διατήρηση του Οικοσυστήματος των Επικονιαστών και την Ευαισθητοποίηση για τους Επικονιαστές και τη Μελισσοκομία» στοχεύει στην προστασία των μελισσών και στην αύξηση της ευαισθητοποίησης του κοινού αναφορικά με τη σημασία των επικονιαστών στην επισιτιστική ασφάλεια, στην περιβαλλοντική αειφορία και στην οικονομία· καθώς ο μελισσοκομικός κλάδος είναι σημαντικός για την περιφερειακή αλλά και την εθνική οικονομία. Οι παραπάνω εξελίξεις αποτελούν το πρώτο βήμα για την θεμελίωση μιας ισχυρής συνεργασίας με τη Δημοκρατία της Σλοβενίας από την οποία αναμένουμε θετικό αποτύπωμα στη περιφέρειά μας. Είναι επίσης, αποτέλεσμα των προσπαθειών για μια εξωστρεφή και ισχυρή Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας που αναπτύσσει συνεργασίες με κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς εντός και εκτός συνόρων με γνώμονα την κοινωνική και οικονομική ευημερία των πολιτών της».

Συνεχίζοντας ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας, Φωκίων Ζαϊμης, τόνισε: «Φυτεύσαμε συμβολικά αρωματικά φυτά (δάφνη, θυμάρι, δενδρολίβανο) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας του ΟΗΕ σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Σλοβενίας. Συνεχίζουμε τις προσπάθειες για μια εξωστρεφή Δυτική Ελλάδα και προς αυτήν την κατεύθυνση αξιοποιούμε κάθε ευκαιρία. Η παγκόσμια ημέρα των μελισσών καθιερώθηκε στον ΟΗΕ με πρόταση της Σλοβενίας και για τον λόγο αυτό η χώρα αυτή προωθεί και δημιουργία κήπων για την προσέλκυση των μελισσών και γενικά των επικονιαστών, καθώς ο ρόλος τους είναι εξαιρετικά σημαντικός τόσο στην διατήρηση της βιοποικιλότητας όσο και στην διατήρηση της ισορροπίας της φύσης».

Επίσης, ο Καθ. Παναγιώτης Δ. Δημόπουλος, Βοτανική και Οικολογία, Πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής ΦΥΣΗ 2000, δήλωσε: «Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Πρεσβείας της Δημοκρατίας της Σλοβενίας οργανώσαμε στον Βοτανικό Κήπο του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, μαζί με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συμβολική φύτευση μελισσοκομικών φυτών της ελληνικής χλωρίδας (Laurus nobilis-δάφνη, Thymbra capitata-θυμάρι, Salvia officinalis) προκειμένου να επισφραγίσουμε την έναρξη ενός κοινού έργου με θέμα: «Διατήρηση οικοσυστημάτων για τους επικονιαστές και ευαισθητοποίηση σχετικά με τους επικονιαστές και τη μελισσοκομία. Με τη συμβολική φύτευση των πρώτων μελισσοκομικών φυτών ξεκινήσαμε ένα έργο που θα συνεχιστεί το φθινόπωρο με τη φύτευση και άλλων φυτών. Επιπλέον, το φθινόπωρο θα σηματοδοτήσει και την έναρξη της συνεργασίας μεταξύ της Ακαδημίας Μελισσοκομίας της Σλοβενίας και του Πανεπιστημίου Πατρών, καθώς και άλλων ενδιαφερόμενων φορέων από την περιοχή της Δυτικής Ελλάδας. Στόχος είναι να συμβάλει στην αποκατάσταση του Βοτανικού Κήπου του Πανεπιστημίου Πατρών, αλλά και να ευαισθητοποιήσει το ευρύτερο κοινό στην Ελλάδα σχετικά με τη σημασία των επικονιαστών και της μελισσοκομίας.

Ευχαριστούμε θερμά την Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Σλοβενίας για την εκκίνηση μιας επωφελούς μακροχρόνιας συνεργασίας ανάμεσα στην «Ακαδημία Μελισσοκομίας» με τον Βοτανικό Κήπο του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και την ενεργή συμβολή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην εδραίωση της εν λόγω συνεργασίας.

Θα εργαστούμε από κοινού για την υλοποίηση δράσεων στο πλαίσιο τριών προτεραιοτήτων:

I: Βελτίωση της γνώσης σχετικά με την μείωση των επικονιαστών, τα αίτια και τις επιπτώσεις της

II: Βελτίωση της διατήρησης των επικονιαστών και αντιμετώπιση των αιτιών της μείωσής τους

III: Κινητοποίηση της κοινωνίας και προώθηση του στρατηγικού σχεδιασμού και της συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα»

(Δελτίο Τύπου)

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 24 Μαϊος 2023 18:30

Σχετικά Άρθρα

  • Κοινή επίσκεψη Νικολακόπουλου, Φαρμάκη και Παναγιωτόπουλου στην Ε.Ο.Ε.
    Κοινή επίσκεψη Νικολακόπουλου, Φαρμάκη και Παναγιωτόπουλου στην Ε.Ο.Ε.

    Πραγματοποίησαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ε.Ο.Ε. Σπύρο Καπράλο

    Με το κοινό αίτημα να γίνει η Σύνοδος για τις εκλογές του νέου Προέδρου της Δ.Ο.Ε. στην Αρχαία Ολυμπία επισκέφθηκαν τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, κ. Σπύρο Καπράλο, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος, κ. Νεκτάριος Φαρμάκης και ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, κ. Αριστείδης Παναγιωτόπουλος.

    Η συνάντηση έγινε στην Αθήνα, την Πέμπτη το απόγευμα, με τον κ. Καπράλο να ξεκαθαρίζει ότι η Ε.Ο.Ε. είναι σύμφωνη ως προς το αίτημα που ετέθη, αλλά οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν αποκλειστικά από τη Δ.Ο.Ε., ενώ το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ειδική επιτροπή της Δ.Ο.Ε. θα μεταβεί στην Ηλεία, προκειμένου να αξιολογήσει τις τεχνικές προδιαγραφές και να εξετάσει τυχόν τεχνικά ζητήματα που μπορεί να υπάρχουν.

    Ο κ. Παναγιωτόπουλος παρέδωσε, επίσης, στον κ. Καπράλο, το ψήφισμα που εξέδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο περί διεξαγωγής της Συνόδου και της εκλογής νέου προέδρου της ΔΟΕ στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, επισημαίνοντας: «Αυτό για μας είναι αδιαπραγμάτευτο, θεωρούμε ότι οι εκλογές πρέπει να λάβουν χώρα στην Αρχαία Ολυμπία, στο μέρος όπου αναδείχθηκαν οι ολυμπιακές αξίες και τα ολυμπιακά ιδανικά, όπως αυτά της ευγενούς άμιλλας, του ευ αγωνίζεσθαι, της αλληλεγγύης και της συναδέλφωσης των λαών. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα τα καταφέρουμε».

    Επισημαίνεται, τέλος, η μεγάλη σημασία που έχει για τη χώρα μας και την ευρύτερη περιοχή η διεξαγωγή της Συνόδου της Δ.Ο.Ε. για πρώτη φορά στην Ελλάδα μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, ενώ στην προσπάθεια που καταβάλλεται, είναι ξεκάθαρο ότι η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή αποτελεί σημαντικό σύμμαχο.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ο Νεκτάριος Φαρμάκης στο Olympia Forum: Η Ελλάδα πρέπει να επενδύσει σε ένα νέο, πολυκεντρικό σύστημα ανάπτυξης
    Ο Νεκτάριος Φαρμάκης στο Olympia Forum: Η Ελλάδα πρέπει να επενδύσει σε ένα νέο, πολυκεντρικό σύστημα ανάπτυξης

    Την ισόρροπη ανάπτυξη της χώρας και την περιφερειακή ανάπτυξη ως «εθνική επένδυση» έθεσε ως μείζον ζήτημα και απαίτηση των καιρών, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Συνέδριο «Olympia Forum» που πραγματοποιείται στην Ηλεία, σήμερα Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024.

    «Πιστεύω βαθιά στη δύναμη της Αυτοδιοίκησης και αυτό που λέω είναι να αντιστρέψουμε το ”think global, act local” σε “think local, act global”. Δηλαδή, μέσα από τη γνώση που μόνο η Αυτοδιοίκηση έχει για τις ανάγκες και τις δυνατότητες κάθε τόπου, να της δοθεί η δύναμη να δημιουργήσει ισχυρές συνθήκες τοπικής ανάπτυξης που θα υπακούν στις εθνικές στρατηγικές, τελικά στο ίδιο το εθνικό αφήγημα που θέλουμε να δημιουργήσουμε για την Ελλάδα του 21ου αιώνα» ανέφερε μεταξύ άλλων, σημειώνοντας την ανάγκη εγκατάλειψης του συγκεντρωτικού μοντέλου και την ανάδειξη ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης της χώρας, το οποίο περιέγραψε ως «πολυκεντρικό».

    Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε την ανάγκη να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη του δυτικού άξονα της χώρας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων τις προσπάθειες που κάνει η Περιφέρεια για την ανάπτυξη και εξωστρέφεια της περιοχής, αλλά και τις δυνατότητες που υπάρχουν. Αναφερόμενος μάλιστα στο πρόσφατο ταξίδι του στην Κίνα και στο μνημόνιο συνεργασίας με την πόλη Χάνγκτσού, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Εκεί βρέθηκα πριν λίγες μέρες και είχα την ευκαιρία να καταλάβω γιατί μία κινέζικη περιοχή με τόσο μεγάλο πληθυσμό που είναι η έδρα της γνωστής Ali Baba και με ένα τοπικό παραγόμενο προϊόν που ξεπερνάει την οικονομία της Σουηδίας (590 δισ. δολάρια), επιθυμεί διακαώς τη συνεργασία με την Δυτική Ελλάδα, μία ελληνική περιφέρεια των 700.000 ψυχών. Γιατί εκεί βλέπουν τις δυνατότητες που έχει αυτή η περιοχή, που μάλιστα έχει ένα brand name που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις σε όλο τον πλανήτη. Είναι η Ολυμπιακή Γη. Γιατί, το είδα και το έζησα αυτό, όταν λες πως έρχεσαι από την Ελλάδα, από την περιοχή που γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, δεν χρειάζεται να πεις τίποτα άλλο! Όλοι καταλαβαίνουν ποιος είσαι και πολλοί είναι αυτοί που σε προσωπικό επίπεδο αναφέρουν ότι θα ήταν ευτύχημα να προέρχονται και οι ίδιοι από τόπους με το ιδιαίτερο βάρος και την παγκόσμια αναγνωρισιμότητα της Ολυμπιακής Γης. Πόσο κρίμα είναι λοιπόν, αυτή την παγκόσμια κληρονομιά να την έχει στα χέρια της αυτή η χώρα και όμως, να μην την αξιοποιεί με τον τρόπο που θα έπρεπε;»

    Ο κ. Φαρμάκης περιέγραψε σε γενικές γραμμές τη βελτίωση της θέσης της ΠΔΕ σε οικονομικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο εξωστρέφειας, προσθέτοντας ωστόσο: «Για να συνεχιστεί αυτή η ανοδική πορεία πρέπει να υπάρξει ροή στην χρηματοδότηση, συνέχεια στα έργα και στον στρατηγικό σχεδιασμό. Γι’ αυτό και επαναλαμβάνω: Η αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι το βήμα διαλόγου που θα τοποθετεί τους άξονες για τις εθνικές πολιτικές».

    Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις πιο σημαντικές διεκδικήσεις της περιοχής, αναφέροντας μεταξύ άλλων τη συνέχιση της Πατρών – Πύργου μέχρι την Μεσσηνία, τη σύνδεση της Ιόνιας Οδού με το Αγρίνιο, το Καρπενήσι και την Λαμία, τη νέα σιδηροδρομική γραμμή μέχρι την Πάτρα και την σύνδεσή της με τον Πύργο, την επέκταση του αγωγού υψηλής πίεσης φυσικού αερίου, ενώ τέλος υπογράμμισε την σημασία υιοθέτησης του «Olympian Land» ως ταυτότητα και της οικονομικής εξωστρέφειας της Δυτικής Ελλάδας. «Το “made in Olympian Land” είναι το όραμά μας για τη Δυτική Ελλάδα του αύριο» επεσήμανε χαρακτηριστικά.

    Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Φαρμάκης επανέλαβε το «think local, act blogal», σημειώνοντας πως πρέπει να αποτελέσει εθνική προσπάθεια. «Συνιστά ακλόνητη πεποίθησή μου πως κάτω από το σακάκι του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας πρέπει να φοράω την φανέλα της εθνικής Ελλάδας. Και νομίζω πως το ίδιο πρέπει να κάνουμε όλοι. Υπηρετούμε αυτόν τον τόπο γιατί εδώ γεννηθήκαμε, μεγαλώσαμε και στεριώσαμε τις ζωές μας. Γιατί τον αγαπάμε. Αλλά αυτός ο τόπος είναι κομμάτι μίας πατρίδας που επίσης αγαπάμε και χωρίς την οποία δεν μπορούμε να υπάρξουμε. Να γιατί η αυτοδιοίκηση πρέπει να γίνει πυλώνας της εθνικής προσπάθειας και γιατί, μέσα από την τοπική στρατηγική πρέπει να ξεπηδάει η εθνική δράση» ανέφερε, προσθέτοντας τα εξής: «Κάθε μας προσπάθεια να έχει ένα καλύτερο μέλλον ο πολίτης της Δυτικής Ελλάδας είναι τελικά μία προσπάθεια για να έχει καλύτερο μέλλον ο Έλληνας πολίτης, σε όποια περιοχή και να ζει. Και κυρίως, στις περιοχές που μέχρι σήμερα μειονεκτούν. Εμείς στη Δυτική Ελλάδα ξέρουμε καλά τι πάει να πει μειονεξία. Το ζήσαμε πολλά χρόνια, ακόμα και πριν την μεγάλη οικονομική κρίση. Ίσως έχουμε ένα δικαίωμα παραπάνω λοιπόν, τώρα που «οι μηχανές πήραν μπροστά», να ζητάμε να… φουλάρουν».

    (Δελτίο Τύπου)

  • Συνεδρίαση του ΣΕΑΔΕ υπό την Προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας της ΠΔΕ
    Συνεδρίαση του ΣΕΑΔΕ υπό την Προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας της ΠΔΕ

    Το Δίκτυο «Συμμαχία για την Επιχειρηματικότητα και Ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα» (ΣΕΑΔΕ) πραγματοποίησε την πρώτη του συνεδρίαση με θέμα: «Logistics και Τοπική Ανάπτυξη», στις 16 Οκτωβρίου 2024 στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη, Τάκη Παπαδόπουλου.

    Κατά την έναρξη των εργασιών ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, στην ομιλία του, ευχήθηκε καλή και γόνιμη θητεία στα μέλη του Δικτύου, και επεσήμανε: «Η λειτουργεία του ΣΕΑΔΕ έχει αποδειχτεί σημαντική για την Περιφέρεια, καθώς λειτουργεί εποικοδομητικά για το επιχειρείν μέσω της δικτύωσης και της ώσμωσης. Χρειάζεται συνεργασία και αμφίδρομη σχέση με την επιχειρηματική, την επιστημονική, και φυσικά την ενεργειακή κοινότητα προκειμένου να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων, κοινές δράσεις, και κυρίως διάχυση των πληροφοριών παντού».

    Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Αντιπεριφερειάρχης Τάκης Παπαδόπουλος, όπου καλωσόρισε τα μέλη του Δικτύου, και έκανε αναφορά στην στόχευση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην έρευνα, καινοτομία και κυρίως στη σύνδεσή της με τη επιχειρηματικότητα, που αποτελεί σημαντική προτεραιότητα και υπερασπίζεται πολλαπλά μέσα από στρατηγικό προγραμματισμό, από χρηματοδοτήσεις έργων και δομών και κυρίως από δέσμευση πόρων για την χρηματοδότηση και υλοποίηση έργων.

    «Πρέπει να κατανοήσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς τις πραγματικές προοπτικές των logistics, βάζοντας την περιοχή μας στον χάρτη υψηλού επενδυτικού ενδιαφέροντος και παραγωγής, φέρνοντας παράλληλα και νέες θέσεις εργασίας. Ως Περιφέρεια προσπαθούμε να εξασφαλίζουμε έργα και προγράμματα για την ανάπτυξη, με βιώσιμους όρους για την κοινωνία της Δυτικής Ελλάδας. Μέσα από τις συζητήσεις με αρμόδιους φορείς, επιχειρηματίες και εξειδικευμένους ομιλητές, το ΣΕΑΔΕ επιδιώκει την εξωστρέφεια προς τη βιώσιμη ανάπτυξη αλλά και την ευημερία των επιχειρήσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας».

    Ομιλητής στη συνεδρίαση ήταν ο Επικ. Καθηγητής, Κωνσταντίνος Βασιλείου που αναφέρθηκε στην σύνδεση των logistics με την τοπική ανάπτυξη.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Οικονομικού Επιμελητηρίου
    Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Οικονομικού Επιμελητηρίου

    Στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας προχώρησαν σήμερα Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης και ο Πρόεδρος του Τμήματος Βορειοδυτικής Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας του Οικονομικού Επιμελητηρίου, Γιώργος Παππάς, με στόχο τη συνεργασία για την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών.

    Στο πλαίσιο του Μνημονίου προβλέπεται η εξασφάλιση της τακτικής και λειτουργικής συνεργασίας ανάμεσα στα δύο μέρη για το σχεδιασμό, την προετοιμασία, την αποτελεσματική υλοποίηση και εφαρμογή ενός προγράμματος δράσεων και συνεργειών σε αντικείμενα ενδιαφέροντος των επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ειδικότερα σε πεδία του επαγγελματικού και βιοτεχνικού οικοσυστήματος, στους τομείς μεταφορών, μεταποίησης, εμπορίου και υπηρεσιών, καθώς και σε θέματα εκπαίδευσης και κατάρτισης προσωπικού, χορήγησης αδειών, προαγωγή υγείας και ασφάλεια των εργαζομένων.

    Ορισμένα από τα αντικείμενα που εξειδικεύει αφορούν στην εκτίμηση του τοπικού δυναμικού στην περιοχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στην ανάπτυξη σεναρίων για την εξέλιξη κλάδων και επαγγελμάτων με βάση την μελλοντική ανάπτυξη τεχνολογικών, οικονομικών και θεσμικών παραμέτρων, καθώς και εκτίμηση των μεσοπρόθεσμων στόχων για την συνεισφορά της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στους εθνικούς στόχους που έχουν τεθεί με ορίζοντα το 2030.

    Επίσης η συνεργασία επεκτείνεται σε θέματα σχεδιασμού και ανασχεδιασμού του ΕΣΠΑ 2021-2027, όσον αφορά σε δράσεις επιχειρηματικότητας, καινοτομίας, συνεργασιών επιχειρήσεων και εξωστρέφειας, αλλά και στη διερεύνηση/ωρίμανση προτάσεων έργων, τα οποία δύνανται να χρηματοδοτηθούν από ερευνητικά ή άλλα προγράμματα.

    «Οι θεσμοθετημένοι φορείς της Πολιτείας οφείλουν να συνεργάζονται προς όφελος της οικονομίας και της ανάπτυξης. Υπογράψαμε σήμερα Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του 10ου Περιφερειακού Τμήματος του Οικονομικού Επιμελητηρίου. Κοινός μας στόχος ο σχεδιασμός και η εφαρμογή ολοκληρωμένων παρεμβάσεων στην κατεύθυνση της οικονομικής ανάπτυξης και της βελτίωσης της επιχειρηματικής δράσης σε περιφερειακό και όχι μόνο επίπεδο» ανέφερε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης.

    Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας, Φωκίων Ζαΐμης, ο οποίος είχε εισηγηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο τον Απρίλιο του 2024, τη σύναψη του εν λόγω μνημονίου συνεργασίας, και ήταν παρών στη σημερινή συνάντηση, ανέφερε: «Η συνεργασία με το Οικονομικό Επιμελητήριο είναι ιδιαίτερα σημαντική διότι θα διασφαλίσει τεχνογνωσία και ανθρώπινους πόρους που είναι ιδιαίτερα σημαντικοί σε αναπτυξιακά θέματα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας»

    «Οι θεσμοθετημένοι φορείς της Πολιτείας, όπως το Οικονομικό Επιμελητήριο Β/Δ Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος, και οι φορείς της αυτοδιοίκησης, όπως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, οφείλουν να συνεργάζονται προς όφελος του οικοσυστήματος της περιφερειακής οικονομίας. Ταυτόχρονα, η σημερινή συμφωνία ευελπιστούμε να λειτουργήσει και προς όφελος των οικονομολόγων και των λογιστών – φοροτεχνικών της Περιφέρειας. Πρέπει να σταθούμε δίπλα στους άνεργους συναδέλφους μας, στους αποφοίτους των οικονομικών σχολών, αλλά και σε αυτούς που επιθυμούν να ακολουθήσουν επαγγελματικά την οικονομολογική – λογιστική δραστηριότητα», δήλωσε ο Πρόεδρος του Τμήματος Βορειοδυτικής Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας του Οικονομικού Επιμελητηρίου, Γιώργος Παππάς.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας
    Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

    Η αποτίμηση της αντιπυρικής περιόδου, καθώς και ο συντονισμός των ενεργειών ενόψει της χειμερινής περιόδου 2024-2025, τέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Π.Ε.Σ.Ο.Π.Π) της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, που συνεδρίασε υπό τον Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη, σήμερα Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024.

    Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, έγινε εκτεταμένη αναφορά στους σοβαρούς κινδύνους που ανέκυψαν από πυρκαγιές κατά την φετινή καλοκαιρινή περίοδο στη Δυτική Ελλάδα, λόγω των αντίξοων κλιματολογικών συνθηκών, ενώ υπογραμμίστηκε ότι μπορεί η αντιπυρική περίοδος να ολοκληρώνεται τυπικά σε λίγες ημέρες, ωστόσο η επιφυλακή παραμένει, δεδομένου ότι αποδεικνύεται πως σοβαρές πυρκαγιές εκδηλώνονται ακόμα στη χώρα και μάλιστα, μία από αυτές εκδηλώθηκε το προηγούμενο διάστημα και στην Π.Ε. Ηλείας, ξεκινώντας από τη θέση «Γεράκι» Αμαλιάδας.

    Παράλληλα, συζητήθηκε εκτενώς ο σχεδιασμός δράσεων με σκοπό την αντιπλημμυρική θωράκιση της Δυτικής Ελλάδας, καθώς και η προετοιμασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων απέναντι σε φαινόμενα παγετού και ισχυρών χιονοπτώσεων.

    pesop pde sun 2

    Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο Περιφερειάρχης τόνισε μεταξύ άλλων: «Ξέρουμε ότι η Δυτική Ελλάδα, σχεδόν στο σύνολό της, αποτελεί ένα hot spot της κλιματικής αλλαγής. Το λένε όλοι οι ειδικοί, το βιώνουμε όμως και εμείς που όλο και συχνότερα ερχόμαστε αντιμέτωποι με ακραία φαινόμενα. Θυμίζω ως παράδειγμα ότι η περιοχή μας ταλαιπωρείται επί σχεδόν δύο χρόνια από μία σημαντική ξηρασία. Και παρά το γεγονός ότι είναι μία περιοχή με σημαντικά υδάτινα αποθέματα, φτάσαμε φέτος στο σημείο να διαμορφώσουμε αρδευτικά προγράμματα για τη ζώνη του Πηνειού, προκειμένου να μην κινδυνεύσει η αγροτική παραγωγή».

    Στη συνέχεια, ο κ. Φαρμάκης αναφέρθηκε διεξοδικά στα αντιπλημμυρικά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, παρατήρησε πως είναι σημαντικό για τη θωράκιση της Δυτικής Ελλάδας ότι έχει ήδη ολοκληρωθεί ένα μεγάλος εύρος εργασιών και στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες και τόνισε ότι στόχος είναι να υπάρχουν παντού ενεργές εργολαβίες στη διάρκεια του χειμώνα, ώστε οποιαδήποτε στιγμή απαιτηθεί να υπάρχει άμεση παρέμβαση.

    Ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι η προσπάθεια για την προστασία των πολιτών, του οικιστικού και φυσικού περιβάλλοντος είναι διαρκής, καθώς όπως είπε «ο αγώνας απέναντι στα φυσικά φαινόμενα είναι διαρκής, πολλές φορές και άνισος. Ξέρουμε ότι πάντα και παντού θα υπάρχουν προβλήματα. Ότι, σε αρκετές περιπτώσεις, διαθέτουμε ξεπερασμένες και ευάλωτες υποδομές. Ότι συνεχίζει να υφίσταται ένα σοβαρό ζήτημα χρηματοδότησης και έλλειψης προσωπικού για το σύνολο των ΟΤΑ, αλλά και των υπηρεσιών ασφαλείας. Είμαστε εδώ όμως για να σταθούμε ο ένας δίπλα στον άλλον και ο καθένας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του να κάνει το καλύτερο δυνατό για την κοινωνία που εκπροσωπούμε και υπερασπιζόμαστε».

    pesop pde sun 3

    Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Φαρμάκης διαβεβαίωσε ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα είναι παρούσα στην πρώτη γραμμή κάθε ανάγκης, με το σύνολο των δυνάμεων και των δυνατοτήτων της και ευχαρίστησε τους εκπροσώπους των Σωμάτων Ασφαλείας, των Δήμων, καθώς επίσης και τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας και τους εθελοντές, για τον μεγάλο αγώνα που έδωσαν το καλοκαίρι για την προστασία του τόπου από τις μεγάλες και επικίνδυνες φωτιές, αλλά και για την διάθεση συνεργασίας σε κάθε περίπτωση, προκειμένου να αντιμετωπίζονται οι έκτακτες ανάγκες. «Το χρέος μας δεν σταματάει. Συνεχίζεται, χειμώνα – καλοκαίρι…» κατέληξε.

    Στη συνεδρίαση συμμετείχαν μεταξύ άλλων, οι Αντιπεριφερειάρχες Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας, Θανάσης Μαυρομμάτης, Π.Ε Αχαΐας, Φωκίων Ζαΐμης, ΠΕ Ηλείας, Νικόλαος Κοροβέσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας Δυτικής Ελλάδας Τάκης Παπαδόπουλος, ο Διοικητής ΠΕ.Π.Υ.Δ. Δυτικής Ελλάδας Βασίλειος Σολδάτος, ο Γενικός Αστυνομικός Δ/ντης ΓΕ.Π.Α.Δ. Δυτικής Ελλάδας Ανδρέας Τσαπικούνης, ο Βοηθός Δ/ντη ΓΕ.Π.Α.Δ Δυτικής Ελλάδας Κωνσταντίνος Κακούσης, ο Διοικητής 5ης Περιφερειακής Διοίκησης Λ.Σ.- ΕΛ.ΑΚΤ Ιωάννης Πουλημένος, ο Διοικητής ΚΕΤΧ Πάτρας Γεώργιος Αλεξίου, ο Διοικητής 6ης ΥΠΕ Ηλίας Θεοδωρόπουλος, ο Προϊστάμενος της 6ης ΥΠΕ Κωνσταντίνος Καρζής, η εκπρόσωπος ΕΚΑΒ Πάτρας Κλεονίκη Τσίμα, ο Προϊστάμενος Δ/νσης Συντονισμού & Επιθεώρησης δασών Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου Αλέξανδρος Τοκατλίδης, ο Προϊστάμενος Αυτοτελούς Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας ΠΔΕ Νικόλαος Γυφτάκης, ο Προϊστάμενος Δ/νσης Τεχνικών έργων ΠΔΕ Χρήστος Καραγιάννης, ο Προϊστάμενος Δ/νσης Τεχνικών έργων Π.Ε. Αχαΐας Παναγιώτης Φλωράτος, ο Προϊστάμενος τμήματος Π.Π.Π.Ε Αιτωλ/νιας Γεώργιος Παπαδόπουλος, ο Προϊστάμενος τμήματος Π.Π.Π.Ε Αχαΐας Βασίλειος Κούτρας, ο Προϊστάμενος τμήματος Π.Π.Π.Ε Ηλείας Γεώργιος Θεοδωρόπουλος.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ο Τ. Παπαδόπουλος στην Ημερίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «#3BillionTrees - Η συμβολή της Ελλάδας»
    Ο Τ. Παπαδόπουλος στην Ημερίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «#3BillionTrees - Η συμβολή της Ελλάδας»

    Ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας Δυτικής Ελλάδας κ. Τάκης Παπαδόπουλος, μέλος του Δικτύου "Building Europe with Local Councillors" - (BELC) συμμετείχε σήμερα (15/10/2024) στην Ημερίδα που διοργάνωσε στο αμφιθέατρο «Δημήτριος Παντερμαλής» του Μουσείου της Ακρόπολης η Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, με θέμα «#3BillionTrees - Η συμβολή της Ελλάδας». Η εκδήλωση ανέδειξε τον κρίσιμο ρόλο των δασών στην επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για το κλίμα και τη βιοποικιλότητα, όπως περιγράφονται στην στρατηγική της ΕΕ για την πράσινη μετάβαση με ορίζοντα το 2030.

    Μετά την επιτυχημένη εκδήλωση ο Αντιπεριφερειάρχης, δήλωσε: "Συζητήσαμε για την ενίσχυση της δασικής κάλυψης και της ανθεκτικότητας των δασών στην Ελλάδα, εξετάζοντας παράλληλα τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες όσον αφορά την προώθηση της βιοποικιλότητας και τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής που έχουν γίνει εξαιρετικά εμφανείς τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Προσπαθήσαμε να αναδείξουμε επιτυχημένες πρωτοβουλίες στην Ελλάδα που συμβάλλουν στη δέσμευση της ΕΕ για την φύτευση 3 δισεκατομμυρίων δέντρων έως το 2030.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Φαρμάκης για την ενεργειακή στρατηγική της ΠΔΕ: Συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη βέλτιστη λύση, διεκδικούμε το καλύτερο για τον τόπο
    Φαρμάκης για την ενεργειακή στρατηγική της ΠΔΕ: Συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη βέλτιστη λύση, διεκδικούμε το καλύτερο για τον τόπο

    Για τις ενέργειες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους μίλησε εκτενώς ο Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης στο Περιφερειακό Συμβούλιο που συνεδρίασε σήμερα, Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2024.

    Ο κ. Φαρμάκης ενημέρωσε το Σώμα σχετικά με την πρόσφατη συνάντηση φορέων και ενημέρωση που είχαν από την Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου για το πρόγραμμα «Απόλλων», καθώς επίσης και για το σχέδιο των Ενεργειακών Κοινοτήτων που έχει εκπονήσει η ΠΔΕ με τη συμμετοχή 66 τοπικών φορέων.

    Όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης, το σχέδιο της ΠΔΕ προϋπήρξε του προγράμματος «Απόλλων» και υπήρξε μία πρωτοποριακή πρωτοβουλία που μάλιστα εντάχθηκε το 2023 στον κατάλογο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ με τους φορείς που υιοθετούν τις καλύτερες πρακτικές βιώσιμης ανάπτυξης.

    Ο κ. Φαρμάκης υπογράμμισε ότι έγκαιρα, η Περιφέρεια ολοκλήρωσε τις απαιτούμενες μελέτες για τη δημιουργία ενός μεγάλου συνεργατικού φωτοβολταϊκού πάρκου, (βάσει του νόμου 4513/2018) και από τον Απρίλιο του 2022 υπέβαλε αίτημα λήψης όρων σύνδεσης στον ΔΕΔΔΗΕ, ενώ τον Ιούλιο του 2022 και μετά από συνεννόηση με τον ΑΔΜΗΕ, το αίτημα μεταβιβάστηκε από τον ΔΕΔΔΗΕ προς τον ΑΔΜΗΕ.

    «Δυστυχώς υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση των εν λόγω κρατικών υπηρεσιών και ποτέ δεν λάβαμε τους όρους σύνδεσης που περιμέναμε» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι στη συνέχεια ήρθε η δημιουργία του εθνικού προγράμματος «Απόλλων», για το οποίο υπήρξε από την πρώτη στιγμή διερεύνηση, αξιολόγηση, αλλά και σύγκριση των δύο σχεδίων (της ΠΔΕ και του «Απόλλωνα»).

    farmakis en pde 3

    «Μέσα από τη μελέτη που εμείς κάναμε, διαμορφώσαμε την άποψη ότι η ωφέλεια του δικού μας σχεδίου είναι μεγαλύτερη και έτσι, με πολλούς τρόπους και πολλές διαπραγματεύσεις, ζητήσαμε ακόμα και την κατ’ εξαίρεση παραχώρηση όρων σύνδεσης στις ενεργειακές κοινότητες της Δυτικής Ελλάδας και την παράλληλη λειτουργία τους με τον «Απόλλωνα», ο οποίος με το νόμο 5106/2024 επιβάλει πλέον σε κάθε Περιφερειάρχη την ίδρυση ενεργειακής κοινότητας για το πρόγραμμα «Απόλλων» και την κλήση των υπολοίπων φορέων της περιφέρεις να ενταχθούν σε αυτή» παρατήρησε ο κ. Φαρμάκης τονίζοντας ότι οι σχετικές εκτιμήσεις, απόψεις και ενστάσεις κατατέθηκαν και στην πρόσφατη συνάντηση με την κ. Σδούκου.

    Μάλιστα, ο Περιφερειάρχης παρουσίασε και τα αποτελέσματα της οικονομοτεχνικής μελέτης που εκπόνησε η Περιφέρεια, σύμφωνα με τα οποία, το ενεργειακό όφελος για τους 66 φορείς των Ενεργειακών Κοινοτήτων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας θα έφτανε στο 72,47% ενώ το όφελος από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα «Απόλλων» θα ήταν μόνο 24,09%

    Στο σημείο αυτό, ωστόσο, επεσήμανε ότι η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας διαβεβαίωσε πως το ενεργειακό όφελος για τους φορείς από το πρόγραμμα «Απόλλων» θα είναι της τάξης του 50% περίπου, ενώ επιπροσθέτως και μετά από τον αναλυτικό διάλογο που έγινε, η Υφυπουργός δήλωσε ότι το Υπουργείο θα παραχωρήσει κατά προτεραιότητα όρους σύνδεσης στις ενεργειακές κοινότητες της Περιφέρειας, υπό την προϋπόθεση αλλαγής της μεθοδολογίας συμψηφισμού (net-billing αντί για net-metering), ενώ επεσήμανε ότι οι ενεργειακές κοινότητες μπορούν να λειτουργήσουν παράλληλα και προσθετικά με το πρόγραμμα «Απόλλων». Επίσης, η Περιφέρεια ζήτησε χρονική παράταση για την ίδρυση της ενεργειακής κοινότητας του «Απόλλωνα» και αναμένει τη σχετική αποδοχή με την έκδοση υπουργικής απόφασης. Κατόπιν τούτων, ο κ. Φαρμάκης υπογράμμισε ότι αποφασίστηκε η λειτουργία ενός τεχνικού συμβουλίου μεταξύ της ΠΔΕ και του Υπουργείου που θα εξετάσει όλες τις παραμέτρους και θα αναζητήσει τις βέλτιστες λύσεις.

    Κλείνοντας, ο Περιφερειάρχης τόνισε: «Το σχέδιο “Απόλλων” δεν είναι ένα σχέδιο που κινείται σε κατεύθυνση αντίθετη από τη δική μας. Απεναντίας, είναι ένα εθνικό και ολιστικό σχέδιο που εμπίπτει ακριβώς στη λογική που διέπει και εμάς και το οποίο έρχεται να προσφέρει φθηνότερες τιμές ρεύματος στους ΟΤΑ, τους αρδευτικούς οργανισμούς και άλλους φορείς, μία ανάγκη που εμείς είχαμε διαγνώσει πολύ προτού εμφανιστεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Ωστόσο, επειδή εμείς ακόμα πιστεύουμε στο δικό μας σχέδιο και επειδή η κυρία Υφυπουργός ξεκαθάρισε πως δεν υφίσταται το “ή Απόλλων ή τίποτα”, αλλά μπορούμε να συνδυάσουμε και τις δύο μεθόδους, αυτή τη στιγμή διερευνούμε την καλύτερη δυνατή λύση και δεσμευόμαστε απέναντι στους φορείς που εντάχθηκαν στις ενεργειακές μας κοινότητες να κάνουμε το καλύτερο δυνατό και να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για τη μέγιστη δυνατή ενεργειακή ωφέλεια. Στόχος μας από την αρχή ήταν να χαλαρώσουμε την ενεργειακή “θηλιά” των τοπικών φορέων και σε αυτή την κατεύθυνση συνεχίζουμε, αναζητώντας την καλύτερη δυνατή λύση, που βέβαια θα παρουσιάσουμε ενώπιόν τους και ενώπιον του Περιφερειακού Συμβουλίου όταν ολοκληρωθούν οι τεχνικές συζητήσεις με το υπουργείο. Αυτή η Περιφερειακή Αρχή θα διεκδικήσει μέχρι τέλους και με κάθε νόμιμο τρόπο, το καλύτερο για τον τόπο. Αυτή είναι πάντα η δική μας κόκκινη γραμμή!».

    farmakis en pde 2

    (Δελτίο Τύπου)

  • Συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Φωκίωνα Ζαΐμη στην 52η Γενική Συνέλευση της CPMR στο Γκόζο (Μάλτα)
    Συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Φωκίωνα Ζαΐμη στην 52η Γενική Συνέλευση της CPMR στο Γκόζο (Μάλτα)

    Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας, Προέδρος της Επιτροπής Βαλκανίων & Ευξείνου Πόντου και Αντιπρόεδρος της Διαμεσογειακής Επιτροπής της CPMR, Φωκίων Ζαΐμης, συμμετείχε στην 52η Γενική Συνέλευση της CPMR που πραγματοποιήθηκε στις 2-4 Οκτωβρίου 2024 στο Γκόζο (Μάλτα).

    Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της CPMR εξελέγη ομόφωνα ως Πρόεδρος της CPMR ο Filip Reinhag, από την Περιφέρεια Gotland (Σουηδία). Συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, την πολιτική συνοχής μετά το 2027, το κλίμα, τη γαλάζια οικονομία και την αλιεία, την ενέργεια, καθώς και άλλα εσωτερικά διοικητικά και οικονομικά θέματα.

    Παράλληλα συνεδρίασαν όλες οι Επιτροπές της CPMR, όπως και η Επιτροπή Βαλκανίων & Ευξείνου Πόντου, στην οποία Προεδρεύει ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαϊας. Στις εργασίες της Επιτροπής συμμετείχαν μεταξύ άλλων η πρ. Ευρωπαία Επίτροπος για την Περιφερειακή πολιτική Corina CREȚU, ο Γενικός Διευθυντής του ΔΙΚΕΜΕΠ, Γεώργιος Μητράκος, καθώς και ο νέος Πρόεδρος της CPMR, Filip Reinhag.

    zaimis cpmr malta 2

    Όπως ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης, Φωκίων Ζαΐμης: «Η ελληνική αντιπροσωπεία, συνάδελφοι από Ιόνια Νησιά, Κρήτη, Νότιο Αιγαίο, Στερεά Ελλάδα και Δυτική Ελλάδα συναντηθήκαμε με τον νέο πρόεδρο της CPMR Philip Reinhag από την Σουηδία προκειμένου να τον συγχαρούμε αλλά και να του εκφράσουμε τις θέσεις μας σε σχέση με την τρέχουσα ατζέντα της Γενικής Συνέλευσης στην Μάλτα. Με την εκλογή του νέου Προέδρου ξεκινάμε άμεσα συνεργασία με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, για θέματα που αφορούν τις Περιφέρειες με πιο σημαντικά την μελλοντική πολιτικής συνοχής, το κλίμα, τις μεταφορές, την ενέργεια, τις θαλάσσιες υποθέσεις και τα οποία αναφέρονται στην τελική Δήλωση που εγκρίθηκε κατά τη Γενική Συνέλευση.»

    Στη Γενική Συνέλευση συμμετείχαν εκπρόσωποι από τις 150 Περιφέρειες μέλη και από τις 24 ευρωπαϊκές και μεσογειακές χώρες, αλλά και εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών οργάνων. Από την ελληνική πλευρά συμμετείχαν η Αντιπεριφερειάρχης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Καινοτομίας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, Αιμιλία Μόσχου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης – Εντεταλμένος για τα Ευρωπαϊκά και Διεθνή Θέματα, Γιώργος Αλεξάκης, η Αντιπεριφερειάρχης Ν. Αιγαίου, Χαρίκλεια Γιασιράνη, ο Περιφερειακός Σύμβουλος στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, Ιωάννης Γιαννόπουλος.

    Τέλος, μαζί με τον κ. Ζαΐμη, συμμετείχε στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης της CPMR και της Επιτροπής Βαλκανίων & Ευξείνου Πόντου και ο Μάριος Πραπόπουλος, ως εκπρόσωπος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της ΠΔΕ, ο οποίος αναφέρθηκε σε θέματα συνεργασίας στον αγροδιατροφικό τομέα και έργα χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ.

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο