Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2021 13:57

Μέτρο 9: Παρατείνεται η υποβολή αιτημάτων πληρωμής

Γράφτηκε από την

3η παράταση υποβολής αιτημάτων πληρωμής των δικαιούχων του Μέτρου 9.

Η Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής ΠΑΑ 2014-2020 ενημερώνει τους δικαιούχου του Μέτρου 9 «Σύσταση Ομάδων και Οργανώσεων Παραγωγών στους τομείς της Γεωργίας και της Δασοκομίας» ότι η προθεσμία υποβολής των αιτημάτων πληρωμής παρατείνεται μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2021.

Πηγή: NeaPaseges.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2021 11:02

Σχετικά Άρθρα

  • Νέοι αγρότες: Από 12/11 έως 14/12/2021 οι αιτήσεις στήριξης - Δείτε το ποσό για δυτ. Ελλάδα
    Νέοι αγρότες: Από 12/11 έως 14/12/2021 οι αιτήσεις στήριξης - Δείτε το ποσό για δυτ. Ελλάδα

    Ενεργοποιείται η 3η πρόσκληση για ένταξη στο υπομέτρο 6.1.

    Από τις 12 Νοεμβρίου έως και τις 14 Δεκεμβρίου 2021 ορίζεται η περίοδος υποβολής αιτήσεων στήριξης- φακέλων υποψηφιότητας στο πλαίσιο της 3ης πρόσκλησης του υπομέτρου 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας κατά τη μεταβατική περίοδο 2021 και 2022.

    Ως έτος αναφοράς της αίτησης στήριξης ορίζεται το έτος 2021. Συνεπώς, η αίτηση στήριξης συντάσσεται με βάση την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) έτους 2021.

    Για την 3η Πρόσκληση προβλέπεται ποσό συνολικού ύψους 420 εκατ. ευρώ για την κάλυψη δημόσιας δαπάνης.

    Το παραπάνω ποσό κατανέμεται ως εξής ανά Περιφέρεια:

    Περίοδος καταχώρησης, οριστικοποίησης, τρόπος και τόπος υποβολής αιτήσεων στήριξης έτους αναφοράς 2021

    1. Περίοδος υποβολής των αιτήσεων στήριξης και περίοδος έκδοσης αποφάσεων ένταξης:

    α) Ως περίοδος υποβολής αιτήσεων στήριξης- φακέλων υποψηφιότητας ορίζεται η περίοδος από 12-11-2021 έως και 14-12-2021 και ώρα 13:00.

    Τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την υποβολή που αναρτώνται στο ΠΣΚΕ πρέπει να έχουν ημερομηνία έκδοσης μέχρι και τις 14-12- 2021.

    Αιτήματα από-οριστικοποίησης αιτήσεων στήριξης υποβάλλονται στην τεχνική υποστήριξη (helpdesk) του ΠΣΚΕ, εντός της εφαρμογής του υπομέτρου (με κωδικούς χρήστη), μέχρι τις 13-12-2021.

    Η υποβολή των αιτήσεων στήριξης πραγματοποιείται ηλεκτρονικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) που λειτουργεί στον ιστότοπο http://www.ependyseis.gr

    Δείτε αναλυτικά ΕΔΩ

    πηγή: NeaPaseges.gr

  • Προδημοσιεύτηκε η πρόσκληση για τα εγγειοβελτιωτικά
    Προδημοσιεύτηκε η πρόσκληση για τα εγγειοβελτιωτικά

    Προδημοσιεύτηκε η πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων στο πλαίσιο της Δράσης 4.3.1-Υποδομές Εγγείων Βελτιώσεων του ΠΑΑ 2014-2020.

    Εκδόθηκε με την υπογραφή του Γενικού Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Δημήτρη Οδ. Παπαγιαννίδη, προδημοσίευση πρόσκλησης για την υποβολή προτάσεων στο πλαίσιο της Δράσης 4.3.1: «Υποδομές εγγείων βελτιώσεων» του Προγράμματος «Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2014-2020».

    Η δράση συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Ελληνικό Δημόσιο με ποσοστό 100%.
    Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 40.000.000,00 ευρώ.

    Δικαιούχοι για την υποβολή των σχετικών προτάσεων είναι η αρμόδια υπηρεσία της τοπικής αυτοδιοίκησης Α? ή Β? βαθμού, (Δήμοι ή Περιφέρειες), η οποία έχει την ευθύνη, σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία, για το σχεδιασμό και την κατάρτιση του προγράμματος των σχετικών έργων.

    Με τις πιστώσεις της πρόσκλησης θα χρηματοδοτηθούν έργα με προϋπολογισμό έως 2,2 εκ. ευρώ τα οποία αφορούν σε βελτίωση ή αύξηση των αρδευόμενων εκτάσεων, ταμίευση χειμερινών απορροών (λιμνοδεξαμενές), βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των αρδευτικών υποδομών, χρήση ανακυκλωμένου νερού στις αρδεύσεις και τεχνητό εμπλουτισμό υπόγειων υδάτων σε ανακαίνιση δικτύου από γεωτρήσεις.

    Με τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν επιτυγχάνεται η μείωση των απωλειών και η εφαρμογή μεθόδων άρδευσης υψηλής αποδοτικότητας, η χρήση εναλλακτικών πηγών νερού, η συγκράτηση των χειμερινών απορροών και η διάθεση αυτών κατά τους θερινούς μήνες, η αντιμετώπιση προβλημάτων υφαλμύρυνσης και η αποκατάσταση προβληματικών υπόγειων υδάτινων συστημάτων, η καλύτερη διαχείριση της απόληψης του νερού και η μείωση των πιέσεων από τη γεωργία τόσο στα υπόγεια όσο και στα επιφανειακά υδατικά σώματα. Με τον τρόπο αυτό αυξάνεται η αποδοτικότητα της χρήσης του αρδευτικού νερού και βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής γεωργίας.

    Δείτε την προδημοσίευση της πρόσκλησης ΕΔΩ

    Πηγή: ΝeaPaseges.gr

  • ΠΔΕ: Έως 3,3 εκατ. ευρώ στη Δυτ. Ελλάδα για την υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ύδατος μέσω του ΠΑΑ
    ΠΔΕ: Έως 3,3 εκατ. ευρώ στη Δυτ. Ελλάδα για την υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ύδατος μέσω του ΠΑΑ

    Το συνολικό ποσό των 3,3 εκατ. ευρώ διατίθεται για την «υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ύδατος» (Σχέδια Βελτίωσης), στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 (Δράση 4.1.2).

    Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας ΠΔΕ ανακοινώνει ότι άνοιξε η πρόσκληση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις στήριξης έως και 15 Ιουλίου 2021.

    Η πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων για τα Σχέδια Βελτίωσης που αφορούν την εξοικονόμηση ύδατος έχει στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και του περιβαλλοντικού προφίλ των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, καθώς μέσω αυτής θα ενισχυθούν επενδύσεις στις έγγειες βελτιώσεις που αφορούν μεταξύ άλλων γεωτρήσεις, δεξαμενές και γενικά εξοπλισμό που αποσκοπεί στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της άρδευσης μέσω ολοκληρωμένων λύσεων άρδευσης (φωτοβολταικά συστήματα, γεωργία ακριβείας κ.α.)

    Το συνολικό ύψος δημόσιας δαπάνης για όλη τη χώρα ανέρχεται στο ποσό των 37 εκατ ευρώ, ενώ αντίστοιχα για τη Δυτική Ελλάδα ανέρχεται στο ποσό των 2.484.138 ευρώ για Φυσικά και Νομικά πρόσωπα και στις 828.047 ευρώ για Συλλογικά Σχήματα. Οι δικαιούχοι μπορεί να είναι φυσικά και νομικά πρόσωπα, καθώς και συλλογικά σχήματα αγροτών. Οι αιτήσεις υποβάλλονται μέσω του Πληροφορικού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων και στη συνέχεια οι φυσικοί φάκελοι κατατίθενται στην οικεία ΔΑΟΚ.

    Η οικονομική στήριξη για τις εκμεταλλεύσεις φυσικών και νομικών προσώπων δύναται να ανέλθει έως τις 150.000 ευρώ, ενώ, για τις συλλογικές επενδύσεις, η οικονομική στήριξη μπορεί να ανέλθει έως τις 200.000 ευρώ.

    Η σχετική πρόσκληση με όλες τις λεπτομέρειες έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα http://www.agrotikianaptixi.gr/el/content/drasi-412-ylopoiisi-ependyseon-poy-symvalloyn-stin-exoikonomisi-ydatos

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ζητούν μεταφορά κονδυλίων για τους επιλαχόντες των Σχεδίων Βελτίωσης
    Ζητούν μεταφορά κονδυλίων για τους επιλαχόντες των Σχεδίων Βελτίωσης

    Υπόμνημα προς το υπουργείο Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης και Οικονομικών απέστειλε η συντονιστική επιτροπή αγροτών Κεντρικής Μακεδονίας.

    Την μεταφορά κονδυλίων για τους επιλαχόντες των Σχεδίων Βελτίωσης προκήρυξης 2018 μέτρου 4.1.1 από το ΠΑΑ ζητά με υπόμνημα η συντονιστική επιτροπή αγροτών Κεντρικής Μακεδονίας.

    Στο υπόμνημα οι αγρότες επισημαίνουν ότι στο σχετικό τους αίτημα έχουν εισπράξει ήδη αρνητικές απαντήσεις, όμως παρόλα αυτά επιμένουν ότι «πρέπει να μεταφερθούν όλα τα κονδύλια από τα 3 εναπομείναν προγράμματα από το απερχόμενο ΠΑΑ, τα οποία φτάνουν να καλύψουν όλους τους επιλαχόντες» και ζητούν να μην προκηρυχτούν αυτά τα 3 προγράμματα και τα κονδύλια να μεταφερθούν στους επιλαχόντες.

    Υπενθυμίζεται στο υπόμνημα ότι οι επιλαχόντες αποτελούνται από διάφορες κατηγορίες όπως βοοτρόφοι, φυτά μεγάλης καλλιέργειας, αλλά και πολλοί νέοι αγρότες (ποσοστό που εκτιμάται στο 25%) των τελευταίων 2 προκηρύξεων.

    Η συντονιστική επιτροπή προτείνει από το υπάρχων ΠΑΑ μεταφορά των χρημάτων σύνολο 150 εκ. ευρώ και παραπάνω από τα 3 μέτρα: από τα 4,1.2 αρδευτικά 40 εκ. ευρώ, από μέτρο 16 Συνεργασία 30 εκ. ευρώ, από μέτρο 2,1 γεωργικών συμβούλων 80 εκ. ευρώ.

    Πηγή: NeaPaseges.gr

  • Πάνω από 400 εκατ. ευρώ το νέο Μέτρο για τις Βιολογικές Καλλιέργειες που εξήγγειλε ο Λιβανός
    Πάνω από 400 εκατ. ευρώ το νέο Μέτρο για τις Βιολογικές Καλλιέργειες που εξήγγειλε ο Λιβανός

    Αγρόκτημα στη Ραφήνα επισκέφθηκε ο ΥΠΑΑΤ, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Γιάννη Οικονόμου και τον ΓΓ Κ. Μπαγινέτα

    Την έναρξη δημόσιας διαβούλευσης για την προδημοσίευση του Μέτρου 11 του ΠΑΑ 2014-2020, που αφορά τις Βιολογικές Καλλιέργειες ανακοίνωσαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σπήλιος Λιβανός και ο υφυπουργός, κ. Γιάννης Οικονόμου κατά την επίσκεψή τους σε αγρόκτημα με βιολογικές καλλιέργειες οπωροκηπευτικών στη Ραφήνα.

    Το μέγεθος της δημόσιας δαπάνης εκτιμάται ότι θα κινηθεί πάνω από τα 400 εκατ. ευρώ, ενώ για πρώτη φορά στις Βιολογικές Καλλιέργειες υπάρχει η πρόθεση να ενταχθούν και τα μελισσοσμήνη. Παράλληλα, αναμένεται να επωφεληθεί μεγάλος αριθμός βιοκαλλιεργητών, καθώς όσον αφορά τη φυτική παραγωγή εντάσσεται σειρά νέων καλλιεργειών.

    Σήμερα, το πρωί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λιβανός, συνοδευόμενος από τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Γιάννη Οικονόμου και τον ΓΓ Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων κ. Κ. Μπαγινέτα, επισκέφθηκαν κτήμα βιοκαλλιεργειών στην περιοχή της Δροσιάς Αττικής, όπου και συζήτησαν με αγρότες αναφορικά με τις προοπτικές του κλάδου, αλλά και γενικότερα του πρωτογενούς τομέα της χώρας

    Παρουσιάζοντας το Μέτρο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, δήλωσε:

    «Είναι εξαιρετικά σημαντικό το νέο Μέτρο γιατί αποδεικνύει στην πράξη την επιλογή μας να στηρίξουμε τα βιολογικά προϊόντα και τους βιοκαλλιεργητές. Από εκεί που εδίδοντο περίπου 85 εκατ. € το χρόνο για την παραγωγή βιολογικών προϊόντων στον τόπο μας, τώρα δίνουμε 200 εκατ. €. Επίσης διευρύνουμε το πεδίο των προϊόντων που εντάσσουμε στο πρόγραμμα, βάζοντας μέσα οπωροκηπευτικά, τις δενδρώδεις καλλιέργειες – που δεν περιλαμβάνοντο στο προηγούμενο Μέτρο- και εντάσσουμε τα μελίσσια, που είναι επίσης πολύ σημαντικό. Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε τα προϊόντα που έχουν προστιθέμενη αξία, που μπορούν να εξαχθούν στο εξωτερικό, να φέρουν εισόδημα στους παραγωγούς και στη χώρα και ταυτόχρονα να γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές της Ελλάδας στα πέρατα της γης. Πιστεύω πολύ στα βιολογικά προϊόντα. Είναι το μέλλον για την πατρίδα μας και την ελληνική παραγωγή και ο πυλώνας ανάπτυξης της «Ελληνικής Διατροφής» που εκτιμώ ότι θα αλλάξει όλο τον αγροδιατροφικό τομέα μέσα στα επόμενα χρόνια».

    Ο Υπφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιάννης Οικονόμου δήλωσε:

    «Βασική μας στόχευση είναι να δημιουργήσουμε στέρεα θεμέλια για τη βιοκαλλιέργεια στη χώρα μας και ταυτόχρονα να ενισχύσουμε με κάθε δυνατό μέσο τους παραγωγούς, που στρέφονται στα βιολογικά προϊόντα. Διευρύνοντας τις επιλέξιμες καλλιέργειας δίνουμε τη δυνατότητα και σε νέους βιοκαλλιεργητές να αυξήσουν την προστιθέμενη αξία των προϊόντων τους και κατ’ επέκταση και του εισοδήματος τους. Τα βιολογικά προϊόντα είναι μία παγκόσμια τάση και μέσω της ενίσχυσης κάνουμε ακόμα ένα βήμα, ώστε ο πρωτογενής τομέας να γίνει βιώσιμος, ανταγωνιστικός και εξωστρεφής».

    livanos viologika1

    Ο ΓΓ Κοινοτικών Πόρων κ. Κ. Μπαγινέτας δήλωσε:

    «Διευρύνονται οι επιλέξιμες καλλιέργειες και προστίθενται στο Μέτρο και οι δενδρώδεις και τα κηπευτικά. Ενώ όσον αφορά στη ζωική παραγωγή προστίθεται η μελισσοκομία. Δικαιούχοι του Μέτρου θα είναι περίπου 85.000 βιοκαλλιεργητές και ο προϋπολογισμός του 400 εκατ. Η προκήρυξη του Μέτρου αναμένεται να γίνει εντός του καλοκαιριού»

    Η κυρία Χριστιάνα Φράγκου, η οποία ασχολείται με βιολογικές καλλιέργειες από το 1997, μεταξύ άλλων δήλωσε ότι και με την πανδημία ο κόσμος εξακολουθεί να εμπιστεύεται τα βιολογικά προϊόντα. Χαρακτήρισε το Μέτρο «μια καταπληκτική ευκαιρία για όλους τους βιοκαλλιεργητές» και προέτρεψε και τους συμβατικούς να καλλιεργήσουν με βιολογικό τρόπο. «Η ενίσχυση που προβλέπει το Μέτρο είναι απίστευτα σημαντική για τους βιοκαλλιεργητές γιατί θα μας βοηθήσει να παραμείνουμε στο χώρο και θα μας δώσει μια πολύ μεγάλη ώθηση».

    Ο κ. Βασίλης Φράγκος, επίσης βιοκαλλιεργητής, σημείωσε ότι κατά την περίοδο της πανδημίας έχει αυξηθεί ο αριθμός των καταναλωτών που εμπιστεύονται τα βιολογικά προϊόντα.

    Τα 5 βασικά σημεία του Μέτρου 11 «ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020:

    1. Θα πραγματοποιηθούν 2 Δράσεις Προσκλήσεων. Η πρώτη δράση, με 2 ξεχωριστές προσκλήσεις θα σχετίζεται με τη φυτική παραγωγή και η δεύτερη δράση, με 2 ξεχωριστές προσκλήσεις, θα σχετίζεται με την ζωική παραγωγή.

    2. Ο συνολικός προϋπολογισμός και για τις 4 προσκλήσεις θα κυμανθεί πάνω από τα 400 εκατ. ευρώ.

    3. Σε ό,τι αφορά τις 2 προσκλήσεις για τη φυτική παραγωγή:

    • Δίδεται έμφαση σε δενδρώδεις καλλιέργειες και κηπευτικά.
    • Θα ενταχτούν νέες καλλιέργειες όπως ροδιά, αβοκάντο, μικρόκαρπες/δάσους κ.α.
    • Στις επιλέξιμες καλλιέργειες θα συμπεριληφθεί και το βαμβάκι, εφόσον έχει παρατηρηθεί συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για βιολογικό βαμβάκι τόσο από την εγχώρια κλωστοϋφαντουργία, όσο και στις διεθνείς αγορές.

    4. Σε ό,τι αφορά τις 2 προσκλήσεις για τη ζωική παραγωγή:

    • Η πρώτη πρόσκληση θα σχετίζεται με τα αιγοπρόβατα και βοοειδή.
    • Η δεύτερη πρόσκληση, (αναμένεται έγκριση της σχετικής μελέτης από την Ε.Ε.), θα αφορά τα μελισσοσμήνη.
    • Από την πρόσκληση για τα μελισσοσμήνη αναμένεται να επωφεληθούν περίπου 340 ενεργοί μελισσοκόμου βιολογικού μελιού με περίπου 60.000 κυψέλες.

    5. Οι δράσεις που θα προκηρυχτούν θα αφορούν μόνο τη διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους καλλιέργειας και παραγωγής στην κτηνοτροφία.

    Το Μέτρο τίθεται σε διαβούλευση στην πλατφόρμα διαβουλεύσεων του ΥΠΑΑΤ:

    http://pconsult.minagric.gr/index.php/el/

    (Δελτίο Τύπου)

  • Τροποποίηση για τη δράση «Γενετικοί πόροι στην κτηνοτροφία»
    Τροποποίηση για τη δράση «Γενετικοί πόροι στην κτηνοτροφία»

    Πρόκειται για την 7η τροποποίηση της Απόφασης Ένταξης πράξεων Δικαιούχου στο πλαίσιο της Δράσης 10.2.1 «Γενετικοί πόροι στην κτηνοτροφία», του Υπομέτρου 10.2, Μέτρο 10 (ΠΑΑ) 2014-2020.

    Συγκεκριμένα, εγκρίθηκε η απόφαση ένταξης πράξης 12 δικαιούχων μετά την υποβολή αιτήσεων τροποποίησης για την παράταση υλοποίησης του έργου που έχουν αναλάβει και την ανάκληση ένταξης πράξης (απένταξη ) ενός δικαιούχου, με συνολική επιπρόσθετη Δημόσια Δαπάνη ύψους 399.349,73 ευρώ.

    Οι όροι χορήγησης της οικονομικής ενίσχυσης των έργων που αναλαμβάνουν οι δικαιούχοι έχουν ως εξής:

    Α. για την ενέργεια «Συλλογή - τήρηση στοιχείων γενεαλογίας των ζώων» χορηγείται οικονομική ενίσχυση σε ποσοστό 100% Η ιδία συμμετοχή των δικαιούχων είναι μηδενική.

    Β. για την ενέργεια «Συγκέντρωση στοιχείων ελέγχου αποδόσεων», χορηγείται οικονομική ενίσχυση σε ποσοστό 70%. Η ιδία συμμετοχή των δικαιούχων που αναλαμβάνουν τη συγκεκριμένη ενέργεια, ανέρχεται στο 30% του επιλέξιμου προϋπολογισμού

    Γ. για την ενέργεια «Ενημέρωση και παροχή συμβουλών για τη διάδοση και χρήση του κατάλληλου ζωικού γενετικού υλικού», χορηγείται οικονομική ενίσχυση σε ποσοστό 100%.

    Η ιδία συμμετοχή των δικαιούχων είναι μηδενική.

    Δ. για την ενέργεια «Γονοτυπικός έλεγχος των ζώων», χορηγείται οικονομική ενίσχυση σε ποσοστό 100% . Η ιδία συμμετοχή των δικαιούχων είναι μηδενική.

    Δείτε αναλυτικά την τροποποίηση ΕΔΩ

    Πηγή: NeaPaseges.gr

  • Σημαντικές οι επιδόσεις του ΠΑΑ 2014 - 2020 για το έτος 2020
    Σημαντικές οι επιδόσεις του ΠΑΑ 2014 - 2020 για το έτος 2020

    Ιδιαίτερα ικανοποιητικά ήταν τα αποτελέσματα που κατέγραψε το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 με την ολοκλήρωση του 2020, στη βάση την εντατικής και δημιουργικής προσπάθειας που καταβλήθηκε κατά τη διάρκεια του έτους με στόχο την επιτάχυνση και τη βελτίωση των βασικών δεικτών υλοποίησής του και μάλιστα σε μία πολύ δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία λόγω της επέλευσης της πανδημίας.

    Συγκεκριμένα, σημαντική ήταν η πρόοδος στην ενεργοποίησή του, καθώς οι εντάξεις έργων ξεπέρασαν το 113% και οι νομικές δεσμεύσεις το 100% των συνολικών του πόρων, σε όρους δημόσιας δαπάνης.

    Εξαιρετικά υψηλή ήταν και η απορρόφηση των πόρων του ΠΑΑ, η οποία έφτασε σε ποσοστό το 65%, με ετήσιες πληρωμές δημόσιας δαπάνης της τάξης των 715 εκ. €, επίδοση που συγκαταλέγεται στις καλύτερες διαχρονικά και βεβαίως στις υψηλότερες σε σχέση και με τη συνολικότερη πρόοδο υλοποίησης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.

    Με τις επιδόσεις αυτές, το ΠΑΑ υπερκάλυψε το στόχο του ΕΣΠΑ για το έτος 2020, συνεισφέροντας ένα από τα μεγαλύτερα ποσά πληρωμών στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και κατ΄ επέκταση εισροής κοινοτικών πόρων στη χώρα.

    Επίσης, υπερκάλυψε τις υποχρεώσεις του κανόνα ν+3, τον στόχο πληρωμών που θέτει η Ε.Ε. για το έτος 2020, ενώ έχει ουσιαστικά καλυφθεί ο στόχος πληρωμών και για το έτος 2021.

    Στην επιτυχή υλοποίηση του Προγράμματος σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο αναφέρθηκαν τον Δεκέμβριο 2020 στην 9η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΠΑΑ, οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του συντονιστικού Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΕΣΠΑ.

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ