Τετάρτη, 02 Φεβρουαρίου 2022 19:44

Νέα παράταση έως 4 Φλεβάρη για αιτήσεις στο μέτρο με τα αρδευτικά

Γράφτηκε από

Ακόμη μία μικρή παράταση έλαβε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για επιδότηση από το Μέτρο 4.1.2 με τους ενδιαφερόμενους να καλούνται έως τις 4 Φεβρουαρίου να υποβάλουν το φάκελό τους.

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία έληγε την 1η Φεβρουαρίου, με τους οριστικοποιημένους φακέλους να έχουν φτάσει τους 514 σε σύνολο 1.078 πρόχειρων αιτήσεων.

Η σχετική απόφαση αναφέρει:

Τροποποίηση της υπ. αριθμ. 1710/7-5-2021 Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος ως εξής: Άρθρο μόνο Το άρθρο 12 τροποποιείται ως εξής: Η παράγραφος 2 αντικαθίσταται ως εξής: «2. Ως ημερομηνία έναρξης υποβολής αιτήσεων ορίζεται η 11/05/2021. Η υποβολή αίτησης γίνεται αφού αποδοθεί όνομα χρήστη και κωδικός πρόσβασης στο www.ependyseis.gr. Στη συνέχεια υποψήφιος εισέρχεται στο www.ependyseis.gr και μέσα από το μενού του συστήματος, επιλέγει «Νέα Υποβολή». Η επιτυχής ολοκλήρωση της ενέργειας «Νέα Υποβολή» καταλήγει στη δημιουργία από το σύστημα ενός αριθμού ύστερα από το αρκτικόλεξο ΣΒΥΔ (π.χ. ΣΒΥΔ – 0151). Ως καταληκτική ημερομηνία και ώρα υποβολής (οριστικοποίησης) ορίζεται η Παρασκευή, 04/02/2022 και ώρα 13.00 ενώ αιτήματα από-οριστικοποίησης γίνονται δεκτά έως τις 19/01/2022 με εμπρόθεσμη υποβολή αιτήματος στην τεχνική υποστήριξη (helpdesk) του ΠΣΚΕ, εντός της εφαρμογής www.ependyseis.gr

Δικαιούχοι του προγράµµατος είναι όλοι όσοι κατέχουν αγροτική εκµετάλλευση οποιασδήποτε έκτασης και την έχουν δηλώσει στο ΟΣ∆Ε του 2020, ανεξάρτητα αν είναι νέοι αγρότες, κατ’ επάγγελµα ή νεοεισερχόµενοι στον αγροτικό τοµέα. Εξαιρούνται οι άµεσα συνταξιούχοι και όσοι δεν διαθέτουν ασφαλιστική και φορολογική ενηµερότητα. Ο ενδιαφερόµενος µπορεί να επιδοτηθεί (40 έως 85% των δαπανών) για ένα πολύ µεγάλο εύρος επενδύσεων, όπως στάγδην άρδευση, γεωτρήσεις, δεξαµενές κ.λπ. Ο µέγιστος προϋπολογισµός που επιδοτείται για τα φυσικά πρόσωπα µπορεί να φτάσει έως τα 150.000 ευρώ.

Ο ενδιαφερόµενος µπορεί να επιδοτηθεί για ένα πολύ µεγάλο εύρος επενδύσεων. Ενδεικτικά αναφέρεται η αγορά και εγκατάσταση αρδευτικών συστηµάτων α) στάγδην άρδευσης και β) µικροκαταιονισµού (έως 410 ευρώ το στρέµµα), δεξαµενές νερού, µηχανολογικός εξοπλισµός όπως π.χ. αγωγοί µεταφοράς που αποσκοπεί στην επαναχρησιµοποίηση των υδάτων για άρδευση, αλλά και ολοκληρωµένες λύσεις άρδευσης οι οποίες αφορούν γεωργία ακριβείας. Επιπλέον επιλέξιµες είναι γεωτρήσεις και πηγάδια-φρέατα αποκλειστικά αρδευτικής χρήσης συµπεριλαµβανοµένου του εξοπλισµού τους (π.χ. σωληνώσεις, αντλία, γεννήτρια, ηλεκτρολογικός πίνακας) και φωτοβολταϊκά συστήµατα (αυτόνοµα ή διασυνδεδεµένα) µε ή χωρίς φορητή αυτόνοµη διάταξη επαναφορτιζόµενων µπαταριών ιόντων λιθίου.

Η σχετική απόφαση διαθέσιμη εδώ

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Παράταση έως την 1η Φεβρουαρίου έλαβαν οι αιτήσεις για το Μέτρο 4.1.2 που αφορά την επιδότηση δαπανών αγοράς και εγκατάστασης αρδευτικών συστημάτων και φωτοβολταϊκών για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, σύμφωνα με ενημέρωση του προϊστάμενου της Μονάδας Επενδύσεων, Θύμιου Τσιατούρα.

Οι αιτήσεις έληγαν την Τρίτη 25 Ιανουαρίου, ωστόσο η παράταση όπως αναφέρει το e-mail ενημέρωσης δίνεται λόγω της κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα. Σημειώνεται εδώ πως μέχρι στιγμής έχουν οριστικοποιηθεί στο σύστημα 314 αιτήσεις σε σύνολο 1.032 αιτήσεων για το Μέτρο προϋπολογισμού 37 εκατ. ευρώ.

Yπενθυµίζεται πως δικαιούχοι του προγράµµατος είναι όλοι όσοι κατέχουν αγροτική εκµετάλλευση οποιασδήποτε έκτασης και την έχουν δηλώσει στο ΟΣ∆Ε του 2020, ανεξάρτητα αν είναι νέοι αγρότες, κατ’ επάγγελµα ή νεοεισερχόµενοι στον αγροτικό τοµέα. Εξαιρούνται οι άµεσα συνταξιούχοι και όσοι δεν διαθέτουν ασφαλιστική και φορολογική ενηµερότητα. Ο ενδιαφερόµενος µπορεί να επιδοτηθεί (40 έως 85% των δαπανών) για ένα πολύ µεγάλο εύρος επενδύσεων, όπως στάγδην άρδευση, γεωτρήσεις, δεξαµενές κ.λπ. Ο µέγιστος προϋπολογισµός που επιδοτείται για τα φυσικά πρόσωπα µπορεί να φτάσει έως τα 150.000 ευρώ.

Ο ενδιαφερόµενος µπορεί να επιδοτηθεί για ένα πολύ µεγάλο εύρος επενδύσεων. Ενδεικτικά αναφέρεται η αγορά και εγκατάσταση αρδευτικών συστηµάτων α) στάγδην άρδευσης και β) µικροκαταιονισµού (έως 410 ευρώ το στρέµµα), δεξαµενές νερού, µηχανολογικός εξοπλισµός όπως π.χ. αγωγοί µεταφοράς που αποσκοπεί στην επαναχρησιµοποίηση των υδάτων για άρδευση, αλλά και ολοκληρωµένες λύσεις άρδευσης οι οποίες αφορούν γεωργία ακριβείας. Επιπλέον επιλέξιµες είναι γεωτρήσεις και πηγάδια-φρέατα αποκλειστικά αρδευτικής χρήσης συµπεριλαµβανοµένου του εξοπλισµού τους (π.χ. σωληνώσεις, αντλία, γεννήτρια, ηλεκτρολογικός πίνακας) και φωτοβολταϊκά συστήµατα (αυτόνοµα ή διασυνδεδεµένα) µε ή χωρίς φορητή αυτόνοµη διάταξη επαναφορτιζόµενων µπαταριών ιόντων λιθίου.

Πηγή: Αgronews.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 02 Φεβρουαρίου 2022 13:45

Σχετικά Άρθρα

  • Τέλη κυκλοφορίας: Καμία σκέψη για παράταση της πληρωμής τους πέραν της 31ης Δεκεμβρίου 2024
    Τέλη κυκλοφορίας: Καμία σκέψη για παράταση της πληρωμής τους πέραν της 31ης Δεκεμβρίου 2024

    Δεν αναμένεται να παραταθεί η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, όπως έκανε γνωστό ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χρίστος Δήμας.

    Ο ίδιος προειδοποίησε τους ασυνεπείς πως θα έρθουν αντιμέτωποι με πρόστιμα εάν δεν εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους μέχρι την καθορισμένη ημερομηνία.

    «Ψηφίσαμε την αλλαγή της διαδικασίας (πληρωμής) όπου όλοι οι κάτοχοι οχημάτων μέσω του mycar της ΑΑΔΕ θα μπορούν να δουν σε λίγες ημέρες τα τέλη κυκλοφορίας» σημείωσε ο υφυπουργός, μιλώντας στο MEGA.

    «Δεν θα υπάρχει παράταση και αυτό μπορώ να το πω κατηγορηματικά» ξεκαθάρισε.

    «Μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2024 θα πρέπει όλοι να αποπληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας» τόνισε και προειδοποίησε πως εάν για οποιοδήποτε λόγο δεν το κάνουν, τον Ιανουάριο θα έχουν επιβάρυνση 25% επί των τελών, εάν δεν το κάνουν ούτε αυτό τον Φεβρουάριο θα έχουν επιβάρυνση 50% και από 1η Μαρτίου διπλασιασμό των τελών.

    Παράλληλα, διευκρίνισε πως δεν θα υπάρχει αλλαγή στα ποσά που θα πρέπει να καταβληθούν σε σχέση με πέρυσι.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Νερό σε 31.560 στρέμματα γης θα δώσουν τα νέα αρδευτικά δίκτυα στη Μεσσηνία
    Νερό σε 31.560 στρέμματα γης θα δώσουν τα νέα αρδευτικά δίκτυα στη Μεσσηνία

    Λύση στο πρόβλημα της ανομβρίας που αντιμετωπίζει η περιοχή αναμένεται να δώσει το έργο «Αρδευτικά Δίκτυα Αξιοποίησης Φράγματος Λεκάνης Φιλιατρινού Νομού Μεσσηνίας», το οποίο μπήκε σε τροχιά δημοπράτησης.

    Με το νερό που καταναλώνεται για άρδευση να ανέρχεται περίπου στο 85% που καταναλώνει συνολικά ο πληθυσμός, το συγκεκριμένο έργο έχει εξαιρετικά μεγάλη σημασία καθώς η έκταση που θα καλύψουν τα αρδευτικά δίκτυα ανέρχεται σε 31.560 στρέμματα.

    Στα νέα τεύχη δημοπράτησης, που ενέκρινε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, ενσωματώθηκαν προβλέψεις για συστήματα τηλεμετρίας και ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής διαρροών και καταναλώσεων, ενώ έγινε αύξηση της χρηματοδότησης από τα 39,3 εκατ. ευρώ στα 52 εκατ. ευρώ.

    Με βάση τη μελέτη, τα αρδευτικά δίκτυα τα οποία θα εξυπηρετούν την περιοχή θα υδροδοτούνται από το φράγμα και τον ταμιευτήρα Φιλιατρινού, αλλά και από τον κεντρικό αγωγό μεταφοράς αρδευτικού νερού από το φράγμα.

    Επίσης, τα έργα του φράγματος θα συμπληρωθούν από τη νέα οδό αποκατάστασης της κυκλοφορίας Φιλιατρά - Χριστιανούπολη, με δεδομένο ότι η υφιστάμενη οδός θα κατακλυστεί από τον ταμιευτήρα.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Νέο πρόγραμμα άρδευσης στη Ζώνη Πηνειού Ηλείας
    Νέο πρόγραμμα άρδευσης στη Ζώνη Πηνειού Ηλείας

    Με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας, Ανδρέα Φίλια, το νέο πρόγραμμα άρδευσης στα αρδευτικά δίκτυα Ζώνης Πηνειού Ηλείας έχει ως εξής:

    1. Εφαρμογή παροχής στη κεντρική διώρυγα μεταφοράς αρδευτικού νερού, από το φράγμα Πηνειού Ηλείας, 8 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο (8 m3/sec), για τη λειτουργία μέρος του δικτύου αποκλειστικά και μόνο με βαρύτητα, από την Τετάρτη 09/10/2024 και ώρα 06:00 μ.μ., έως την Παρασκευή 11/10/2024 και ώρα 06:00 μ.μ., όπου θα πραγματοποιηθεί διακοπή παροχέτευσης έως τη Δευτέρα 14/10/2024.

    2. Την εφαρμογή παροχής στη κεντρική διώρυγα μεταφοράς αρδευτικού νερού, από το φράγμα Πηνειού Ηλείας, 17 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο (17 m3/sec), για τη λειτουργία του συνόλου των δικτύων (ανοικτών και κλειστών), από τη Δευτέρα 14/10/2024 και ώρα 07:00 π.μ., έως την Πέμπτη 17/10/2024 και ώρα 07:00 π.μ., όπου θα πραγματοποιηθεί διακοπή παροχέτευσης έως τη Δευτέρα 21/10/2024.

    3. Την εφαρμογή παροχής στη κεντρική διώρυγα μεταφοράς αρδευτικού νερού, από το φράγμα Πηνειού Ηλείας, 17 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο (17 m3/sec), για τη λειτουργία του συνόλου των δικτύων (ανοικτών και κλειστών), από τη Δευτέρα 21/10/2024 και ώρα 07:00 π.μ., έως την Πέμπτη 24/10/2024 και ώρα 07:00 π.μ., όπου θα πραγματοποιηθεί διακοπή παροχέτευσης έως την Τρίτη 29/10/2024.

    4. Την εφαρμογή παροχής στη κεντρική διώρυγα μεταφοράς αρδευτικού νερού, από το φράγμα Πηνειού Ηλείας, 17 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο (17 m3/sec), για τη λειτουργία του συνόλου των δικτύων (ανοικτών και κλειστών), από την Τρίτη 29/10/2024 και ώρα 07:00 π.μ., έως την Παρασκευή 01/11/2024 και ώρα 07:00 π.μ., όπου θα πραγματοποιηθεί διακοπή παροχέτευσης.

    5. Ο Γ.Ο.Ε.Β. υποχρεούται στην τήρηση του παραπάνω προγράμματος άρδευσης στα δίκτυα Ζώνης Πηνειού Ηλείας.

    6. Ο Γ.Ο.Ε.Β. θα πρέπει να συστήσει στα υδρονομικά του όργανα την στενότερη παρακολούθηση της αρδευτικής διώρυγας, τη ρύθμιση των οργάνων και την καλύτερη διανομή ύδατος, έτσι ώστε κανένας υπερχειλιστής να μην λειτουργήσει άνευ λόγου και να μην υπάρχουν απώλειες αρδευτικού νερού.

    7. Οι Τ.Ο.Ε.Β Πηνειού Ηλείας υποχρεούνται στην απόλυτη εφαρμογή των κανονισμών άρδευσης. Οι υδρονομείς και οι φύλακες έργων, θα πρέπει να παρακολουθούν στενά τη σωστή και ορθολογική άρδευση, εκ μέρους των παραγωγών και να παρεμβαίνουν άμεσα.

    8. Οι αρδευτές των δικτύων Πηνειού Ηλείας οφείλουν να συμμορφωθούν με τους αρδευτικούς κανονισμούς των Οργανισμών και να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για ορθολογική χρήση νερού σύμφωνα με τις ανάγκες τους και τη πρόληψη ζημιών από υπερχείλιση ή διήθηση σε παρακείμενα κτήματα και δρόμους, σύμφωνα με τις υποδείξεις των υδρονομικών οργάνων του Οργανισμού.

    Η εν λόγω απόφαση θα επικαιροποιείται ανάλογα με τη διαθεσιμότητα, τα αποθέματα νερού, την τήρηση των ανωτέρω από τους εμπλεκόμενους, καθώς και τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν καθ’ όλο αυτό το χρονικό διάστημα.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ηλεία: Κρίση στην καλλιέργεια βιομηχανικής πιπεριάς - Κλιματική αλλαγή, έλλειψη εργατών και άρδευσης απειλούν την παραγωγή
    Ηλεία: Κρίση στην καλλιέργεια βιομηχανικής πιπεριάς - Κλιματική αλλαγή, έλλειψη εργατών και άρδευσης απειλούν την παραγωγή

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Σε σοβαρό κίνδυνο τόσο για την παραγωγή όσο και για τη συνέχιση της καλλιέργειας της βιομηχανικής πιπεριάς στην Ηλεία, θέτουν τα έντονα προβλήματα που έχουν προκύψει και έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό το ίδιο το προϊόν και κατ΄ επέκταση τους καλλιεργητές.

    Όπως επισημαίνει ο παραγωγός Κώστας Χριστόπουλος, από την περιοχή του Στρουσίου, η βιομηχανική πιπεριά, αυτό το σημαντικό εξαγώγιμο προϊόν με τη μορφή τουρσιού, βρίσκεται πλέον σε κρίσιμο σημείο.

    Χωρίς την απαραίτητη στήριξη από την πολιτεία, την Περιφέρεια και τους αρμόδιους φορείς, η συνέχιση της καλλιέργειας στο νομό, θα είναι αμφίβολη, θέτοντας σε επισφάλεια το βιοτικό επίπεδο των παραγωγών και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

    Ο κ. Χριστόπουλος, μίλησε στο Gaia365.gr και στο ilialive.gr για τα σημαντικά θέματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι καλλιεργητές, αναδεικνύοντας την κλιματική αλλαγή, το εργατικό δυναμικό και την άρδευση ως κύρια ζητήματα.

    piperia 5

    Κλιματική αλλαγή και παρατεταμένος καύσωνας

    Όπως επεσήμανε ο κ. Χριστόπουλος η αλλαγή του κλίματος και οι αυξημένες θερμοκρασίες έχουν επιφέρει σημαντικές και αρνητικές επιπτώσεις στην παραγωγή. Η φετινή χρονιά ήταν εξαιρετικά δύσκολη λόγω του παρατεταμένου καύσωνα, έχοντας ως αποτέλεσμα την πτώση των ανθών και τη μείωση της παραγωγής. «Το φυτό είναι ένας ζωντανός οργανισμός και μετά τους 37 °C σταματάει να παράγει», εξήγησε ο κ. Χριστόπουλος, ο οποίος προσπάθησε με τη βοήθεια γεωπόνου να διατηρήσει τα πιπέρια σε καλή κατάσταση, αλλά αυτό παράλληλα αύξησε σημαντικά το κόστος παραγωγής. «Σήμερα, το κόστος ανά στρέμμα αγγίζει τα 700-800 ευρώ, χωρίς να υπολογιστούν τα εργατικά» τόνισε υπογραμμίζοντας το δυσβάστακτο πλέον κόστος της παραγωγής.

    Έλλειψη Εργατικού Δυναμικού

    Ένα ακόμα σημαντικό πρόβλημα ειδικά για την συγκομιδή του πιπεριού, είναι η δυσκολία εύρεσης εργατικών χεριών. «Στο πιπέρι, δεν υπάρχει μηχανική συλλογή όπως σε άλλες καλλιέργειες, και η συγκομιδή είναι μόνο χειρωνακτική», σημειώνει ο παραγωγός, εξηγώντας πως η γραφειοκρατία και η έλλειψη προσωρινών ΑΜΚΑ και ΑΦΜ για τους εργάτες, έχουν καθυστερήσει τη συγκομιδή, επιτείνοντας την πίεση στους παραγωγούς.

    Για τον λόγο αυτό ο κ. Χριστόπουλος απευθυνόμενος στην Περιφέρεια ζητά να προωθήσει λύσεις για την απλοποίηση των διαδικασιών, ώστε να μπορέσουν οι καλλιεργητές να καλύπτουν τις ανάγκες τους σε εργατικό δυναμικό και να ολοκληρώνουν χωρίς πρόβλημα την συγκομιδή.

    Προβλήματα άρδευσης

    Η διαχείριση του νερού άρδευσης αποτελεί ακόμη έναν κρίσιμο παράγοντα για την καλλιέργεια της πιπεριάς. «Η φετινή χρονιά βγήκε με πάρα πολύ μεγάλη δυσκολία. Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα αν ο ταμιευτήρας του Πηνειού δεν γεμίσει νερό για να μπορέσουμε να καλλιεργήσουμε. Οι υπεύθυνοι της διαχείρισης του νερού θεωρώ ότι προσπάθησαν αλλά δεν τα κατάφεραν», λέει ο κ. Χριστόπουλος, εξηγώντας πως η έλλειψη συνεχούς ροής νερού, οδήγησε σε ακανόνιστη άρδευση, με αποτέλεσμα τα φυτά να μην μπορούν να αναπτυχθούν σωστά.

    Αποζημιώσεις και ανάγκη στήριξης από τον ΕΛΓΑ

    Οι παραγωγοί πιπεριάς στην Ηλεία, όπως και σε πολλές άλλες περιοχές, πληρώνουν ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ, αναμένοντας την κάλυψη ζημιών που προκαλούνται από φυσικές καταστροφές όπως οι καύσωνες, επισημαίνει με αγανάκτηση ο κ. Χριστόπουλος καταγγέλλοντας την καθυστέρηση στην απόδοση των πορισμάτων από τον ΕΛΓΑ σχετικά με τις απώλειες παραγωγής λόγω των καιρικών φαινομένων. «Αν δεν πάρουμε αποζημίωση, η καλλιέργεια γίνεται ασύμφορη και αναγκαστικά θα πρέπει να την σταματήσουμε», τονίζει, υπογραμμίζοντας την ανάγκη άμεσης στήριξης από τον Οργανισμό.

    piperia 2

    piperia 3

    piperia 4

  • ΟΠΕΚΕΠΕ: Τελική παράταση για την υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ
    ΟΠΕΚΕΠΕ: Τελική παράταση για την υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ

    Υπό επεξεργασία βρίσκονται ακόμα 10.572 αιτήσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ

    Μέχρι την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024 παρατείνεται η υποβολή των παραδεκτών αιτήσεων (χωρίς ποινή) της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) έτους 2024, σύμφωνα με απόφαση του ΟΠΕΚΕΠΕ.

    Σύμφωνα μα τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί μέσω του gov.gr, 634.253 οριστικές αιτήσεις. Από αυτές, οι 19.400 αιτήσεις έχουν υποβληθεί από τους αγρότες online, ενώ μέσω των πιστοποιημένων Κέντρων Υποβολής Δηλώσεων (ΚΥΔ) έχουν υποβληθεί οριστικά 614.853 παραδεκτές αιτήσεις, από το σύνολο των 625.425 δεσμευμένων αιτήσεων. Συνεπώς 10.572 αιτήσεις βρίσκονται αυτή την στιγμή υπό επεξεργασία, ως δεσμευμένες από τα ΚΥΔ, αλλά μη οριστικοποιημένες (από τα Κ.Υ.Δ.).

    Όπως επισημαίνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, «αξιολογώντας την πορεία της υποβολής των αιτήσεων, λαμβάνοντας υπόψη τα αιτήματα των παραγωγών και των ΚΥΔ, προκειμένου να μην υπάρξει κάποιος παραγωγός που δεν θα υποβάλει Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης για το έτος 2024, ενώ το επιθυμεί, δίνει μια ολιγοήμερη, τελική, παράταση, για την οριστική υποβολή τους, χωρίς ποινή, μέχρι και την Παρασκευή 4/10».

    Αιτήσεις με ημερομηνία υποβολής 5.10.2024 θεωρούνται απαράδεκτες

    Πότε οι αιτήσεις θεωρούνται απαράδεκτες

    «Παρακαλούνται, τόσο οι παραγωγοί, όσο και τα Κ.Υ.Δ. να επισπεύσουν τις ενέργειές τους, ώστε με το πέρας της παραπάνω καταληκτικής ημερομηνίας, η διαδικασία της υποβολής των αιτήσεων να ολοκληρωθεί με επιτυχία για το σύνολο των παραγωγών της χώρας, σημειώνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ σε σχετική ανακοίνωση.

    Να σημειωθεί ότι αιτήσεις με ημερομηνία υποβολής 5.10.2024 θεωρούνται απαράδεκτες.

    Από την επομένη ημέρα, δηλαδή το Σάββατο 5.10.2024, εκκινούν οι απαραίτητες εργασίες προκειμένου να δοθεί για ένα δεκαήμερο η δυνατότητα διόρθωσης των οριστικοποιημένων αιτήσεων στο πλαίσιο της απο-σφαλμάτωσης και της υποβολής του συνόλου των αιτημάτων πληρωμής. Αμέσως μετά ο Οργανισμός θα ξεκινήσει τις εργασίες για την έγκυρη και έγκαιρη πληρωμή της προκαταβολής της Βασικής Εισοδηματικής Στήριξης για την Βιωσιμότητα έτους 2024.

    Πηγή: In.gr
  • Παρασκευόπουλος: “Για να έχουμε μια αρδευτική περίοδο σαν την περσινή, φέτος χρειαζόμαστε διπλάσιες βροχοπτώσεις και χιόνια”
    Παρασκευόπουλος: “Για να έχουμε μια αρδευτική περίοδο σαν την περσινή, φέτος χρειαζόμαστε διπλάσιες βροχοπτώσεις και χιόνια” δηλώνει ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ Αλφειού - Πηνειού

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί από τις τελευταίες βροχοπτώσεις σε ό,τι αφορά το φράγμα Πηνειού, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο ανησυχιών και προβληματισμών για την επερχόμενη αρδευτική περίοδο.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΓΟΕΒ Τάκη Παρασκευόπουλο, παρόλο που η στάθμη του νερού είναι ελαφρώς πάνω από τον στόχο που είχε τεθεί για φέτος, βρίσκεται σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση με την περσινή χρονιά. Το γεγονός αυτό σημαίνει πως η πρόκληση για το μέλλον είναι μεγάλη, αφού για να διατηρηθεί η άρδευση στα επίπεδα του προηγούμενου έτους, απαιτούνται όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο κ. Παρασκευόπουλος στο ilialive.gr και στο Gaia365.gr διπλάσιες βροχοπτώσεις αυτόν τον χειμώνα.

    «Τις δύο φορές που έβρεξε από τέλη Αυγούστου μέχρι και τις αρχές Σεπτέμβρη βοήθησε γιατί είχαμε κάποιες εισροές νερού στο φράγμα, που ανέβηκε περίπου συνολικά γύρω στους 60 πόντους, ενώ βοήθησε πάρα πολύ ότι είχαμε επίσης και μεγάλα κενά ποτίσματος αυτές τις μέρες. Οπότε ήταν διπλό το όφελος από το νερό που έπεσε. Δεν χάθηκε δηλαδή από τα ποτίσματα. Εμείς είχαμε βάλει στόχο να μην πέσουμε κάτω από τα 70 μέτρα. Για την φετινή χρονιά είμαστε τώρα πάνω από τα 73. Οπότε θεωρώ ότι ο στόχος έχει επιτευχθεί».

    Ο κρίσιμος ρόλος των βροχοπτώσεων και των χιονοπτώσεων

    Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ, η επόμενη αρδευτική περίοδος θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις βροχοπτώσεις του χειμώνα. Το φράγμα Πηνειού ξεκινά τη νέα περίοδο σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από πέρυσι, και για να φτάσει στα ίδια επίπεδα απαιτείται σχεδόν διπλάσια ποσότητα βροχοπτώσεων. Εκτός από τις βροχές, καθοριστικό ρόλο θα παίξουν και οι χιονοπτώσεις, οι οποίες θα τροφοδοτήσουν το φράγμα με νερό μέχρι την Άνοιξη, βοηθώντας έτσι στη διατήρηση των αποθεμάτων.

    «Για να μπορέσουμε να είμαστε στα ίδια επίπεδα με πέρυσι θα πρέπει να έχουμε σχεδόν τις διπλάσιες βροχοπτώσεις. Και αυτό γιατί φέτος το φράγμα ξεκινάει πολύ χαμηλότερα.

    Αν συμβεί αυτό θα βγει η χρονιά αλλά ελεγχόμενα και με δυσκολία όπως και φέτος. Χρειαζόμαστε και βροχές αλλά και χιονοπτώσεις διότι το χιόνι δίνει το απόθεμα στην πορεία. Τα χιόνια δηλαδή είναι αυτά που προσφέρουν μέχρι τον Απρίλιο – Μάιο νερό μέσα στο φράγμα. Που σημαίνει ότι χρειαζόμαστε έναν χειμώνα με βροχές και χιόνια».

    Η σημασία της ορθολογικής διαχείρισης του νερού

    Ένα από τα βασικά συμπεράσματα της φετινής αρδευτικής περιόδου, όπως ανέφερε ο κ. Παρασκευόπουλος, είναι η ανάγκη για ορθολογική διαχείριση του νερού. Τα προηγούμενα χρόνια, η επάρκεια νερού οδήγησε σε υπερβολική κατανάλωση, κάτι που τώρα δείχνει πόσο απαραίτητο είναι να γίνει εξοικονόμηση. Οι καλλιεργητές πρέπει να μάθουν να διαχειρίζονται το νερό με σύνεση, ακόμη και αν υπάρχουν μεγάλες βροχοπτώσεις φέτος επεσήμανε προσθέτοντας ότι:

    «Αυτό που είναι σημαντικό να πούμε είναι ότι παρά τα προβλήματα που υπήρχαν τελικά φάνηκε ότι ήταν αναγκαίο να ακολουθήσουμε ένα πρόγραμμα ακόμα και τις προηγούμενες χρονιές γιατί και οι καλλιέργειες βγήκαν εις πέρας και οικονομία κάναμε μεγάλη στο νερό και ιδιαίτερα προβλήματα δεν υπήρξαν.

    Αυτή η πίεση δηλαδή που βιώσαμε την φετινή χρονιά ίσως μας έδωσε να καταλάβουμε ότι τα προηγούμενα χρόνια κάναμε πολύ μεγάλη σπατάλη νερού. Ήταν και ένας τρόπος να καταλάβει ο παραγωγός την αξία του νερού, να εκπαιδευτεί και να κάνει πιο ορθολογική χρήση.

    Πρέπει να μη θεωρούμε αυτονόητο το νερό και να είμαστε μαθημένοι και για τα δύσκολα. Διότι μέχρι τώρα είχαμε νερό και το σπαταλούσαμε. Από εδώ και πέρα ακόμα κι αν έχουμε νερό, δηλαδή αν πάει καλά η φετινή χρονιά, θα πρέπει αυτό το νερό να το διαχειριστούμε πολύ φειδωλά γιατί δε γνωρίζουμε πως θα πάει η επόμενη χρονιά. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, να κάνουμε πολύ προσεγμένη χρήση, έτσι ώστε να αφήσουμε νερό στο φράγμα για να μη βρεθούμε στην πορεία σε αδιέξοδο. Διότι όλοι μπορούμε να καταλάβουμε τι θα γίνει αν μία χρονιά δεν καλλιεργηθεί η Ηλεία» υπογράμμισε ο κ. Παρασκευόπουλος κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου προς πάσα κατεύθυνση.

    Συμπέρασμα

    Καταλήγοντας ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ και θέλοντας να θέσει προ των ευθυνών τους όλους τους εμπλεκόμενους κατέστησε σαφές πως η αρδευτική περίοδος στο φράγμα Πηνειού αποτελεί μια σοβαρή πρόκληση για τους αγρότες και τους διαχειριστές υδάτινων πόρων της περιοχής, καθώς η εξάρτηση από τις βροχοπτώσεις και οι ανάγκες των καλλιεργειών καθιστούν απαραίτητη μια στρατηγική διαχείρισης του νερού που θα βασίζεται στην εξοικονόμηση και την ορθολογική χρήση των διαθέσιμων πόρων. Μόνο έτσι θα μπορέσει να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη ευημερία της γεωργίας στην Ηλεία.

  • Νέο πρόγραμμα άρδευσης στη Ζώνη Πηνειού Ηλείας
    Νέο πρόγραμμα άρδευσης στη Ζώνη Πηνειού Ηλείας

    Με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας, Ανδρέα Φίλια, το νέο πρόγραμμα άρδευσης στα αρδευτικά δίκτυα Ζώνης Πηνειού Ηλείας έχει ως εξής:

    1. Εφαρμογή παροχής στη κεντρική διώρυγα μεταφοράς αρδευτικού νερού, από το φράγμα Πηνειού Ηλείας, 17 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο (17 m3/sec), για τη λειτουργία του συνόλου των δικτύων (ανοικτών και κλειστών), από την Τρίτη 01/10/2024 και ώρα 07:00 π.μ., έως την Πέμπτη 03/10/2024 και ώρα 07:00 μ.μ., όπου θα πραγματοποιηθεί διακοπή παροχέτευσης έως την έκδοση νέας απόφασης.

    2. Ο Γ.Ο.Ε.Β. υποχρεούται στην τήρηση του παραπάνω προγράμματος άρδευσης στα δίκτυα Ζώνης Πηνειού Ηλείας.

    3. Ο Γ.Ο.Ε.Β. θα πρέπει να συστήσει στα υδρονομικά του όργανα την στενότερη παρακολούθηση της αρδευτικής διώρυγας, τη ρύθμιση των οργάνων και την καλύτερη διανομή ύδατος, έτσι ώστε κανένας υπερχειλιστής να μην λειτουργήσει άνευ λόγου και να μην υπάρχουν απώλειες αρδευτικού νερού.

    4. Οι Τ.Ο.Ε.Β Πηνειού Ηλείας υποχρεούνται στην απόλυτη εφαρμογή των κανονισμών άρδευσης. Οι υδρονομείς και οι φύλακες έργων, θα πρέπει να παρακολουθούν στενά τη σωστή και ορθολογική άρδευση, εκ μέρους των παραγωγών και να παρεμβαίνουν άμεσα.

    5. Οι αρδευτές των δικτύων Πηνειού Ηλείας οφείλουν να συμμορφωθούν με τους αρδευτικούς κανονισμούς των Οργανισμών και να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για ορθολογική χρήση νερού σύμφωνα με τις ανάγκες τους και τη πρόληψη ζημιών από υπερχείλιση ή διήθηση σε παρακείμενα κτήματα και δρόμους, σύμφωνα με τις υποδείξεις των υδρονομικών οργάνων του Οργανισμού.

    Η εν λόγω απόφαση θα επικαιροποιείται ανάλογα με τη διαθεσιμότητα, τα αποθέματα νερού, καθώς και την τήρηση των ανωτέρω από τους εμπλεκόμενους.

    (Δελτίο Τύπου)

  • ΕΛΓΑ: Παράταση για την εμπρόθεσμη καταβολή της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς
    ΕΛΓΑ: Παράταση για την εμπρόθεσμη καταβολή της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς

    Προϋπόθεση να έχει εξοφληθεί η ειδική ασφαλιστική εισφορά ΕΛΓΑ του έτους 2022

    Ολιγοήμερη παράταση για την καταβολή της εμπρόθεσμης καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς ΕΛΓΑ του 2023, δίνει απόφασή του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με την τροποποιητική απόφαση, η εμπρόθεσμη καταβολή της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς του έτους 2023, μπορεί να πραγματοποιηθεί μέχρι και την Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024.

    Δείτε αναλυτικά την ΚΥΑ ΕΔΩ

    Προϋπόθεση, όπως επισημαίνεται στην τροποποιητική ΚΥΑ είναι οι ασφαλιζόμενοι αγρότες, που θα ασκήσουν το δικαίωμα αυτής της διάταξης, να έχουν εξοφλήσει την Ειδική Ασφαλιστική Εισφορά του έτους 2022.

    Σε κάθε περίπτωση που δεν καταβάλλεται η ασφαλιστική εισφορά ο παραγωγός δεν αποζημιώνεται σε περίπτωση ζημιάς

    Πώς υπολογίζεται η ασφαλιστική εισφορά;

    H ειδική ασφαλιστική εισφορά υπολογίζεται:

    • Για τη Φυτική παραγωγή τέσσερα τοις εκατό (4%) επί της ασφαλιζόμενης αξίας και προκειμένου για την ελιά ενάμιση τοις εκατό (1,5%) και μισό τοις εκατό (0,5%) για τα θερμοκήπια
    • Για το Ζωικό κεφάλαιο μηδέν εβδομήντα πέντε τοις εκατό (0,75%) επί της ασφαλιζόμενης αξίας του.

    Να σημειωθεί ότι σε κάθε περίπτωση που δεν καταβάλλεται η ασφαλιστική εισφορά ο παραγωγός δεν αποζημιώνεται σε περίπτωση ζημιάς. Επιπλέον, αν τα αντίστοιχα ποσά ασφαλιστικής εισφοράς δεν εισπραχθούν εντός των προβλεπόμενων ημερομηνιών από τον υπόχρεο παραγωγό, γίνεται έγγραφη ενημέρωση του παραγωγού και στη συνέχεια το ποσό οριστικοποιείται με πράξη του ΕΛΓΑ και αποστέλλεται για βεβαίωση στη Δ.Ο.Υ., ώστε να εισπραχθεί σύμφωνα με τις διατάξεις περί είσπραξης δημοσίων εσόδων, σε εφαρμογή των προβλεπόμενων στο Νόμο 3877/2010 και των αναγραφομένων στον κανονισμό Οικονομικής Διαχείρισης του ΕΛΓΑ.

    Πηγή: In.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ