Για τον προσεχή Μάιο δρομολογείται η πληρωμή των κτηνοτρόφων με το 7% επί του τζίρου περιόδου Ιανουαρίου - Μαρτίου 2022, αφού πρώτα πρέπει να προηγηθεί η δήλωση εσόδων τον Απρίλιο και μετά να ξεκινήσει η διαδικασία πίστωσης.
Το ποσό που θα προκύψει θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων είτε μέσω της ΑΑΔΕ, είτε μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ, είτε απευθείας από το υπουργείο, με σχετική ΚΥΑ που αναμένεται ότι θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες να ξεκαθαρίζει το τοπίο αναφορικά με τον τρόπο της πίστωσης.
Το σύνολο των δικαιούχων να εκτιμάται κοντά στους 70.000 σύμφωνα με υπολογισμούς του υπουργείου, το οποίο δέχθηκε από την πρώτη στιγμή της εξαγγελίας τα πυρά κτηνοτροφικών συλλόγων και του αγροτικού κόσμου, αφού πρόκειται για ένα μέτρο που αφήνει πολλούς εκτός, με το δε μέγεθος της ενίσχυσης εξαιρετικά μικρό.
Kανείς δεν ξέρει αν το τρίμηνο για το οποίο γίνεται λόγος υπάρχουν έσοδα και αν αυτά αντιπροσωπεύουν την πραγματική δραστηριότητα μιας κτηνοτροφικής μονάδας στη διάρκεια της χρονιάς. Για παράδειγμα, αν κάποιος κτηνοτρόφος έσφαξε αρνιά στις 20 Δεκεμβρίου και μετά ξανασφάξει αρνιά το Πάσχα δεν έχει να λαβαίνει καμιά ειδική ενίσχυση για τα κόστη του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, δηλαδή του τριμήνου (Ιανουάριος - Μάρτιος) για το οποίο η κυβέρνηση ορίζει ενίσχυση επί των εσόδων (και όχι των εξόδων). Μη αντιπροσωπευτική των πραγματικών εσόδων είναι και η ενίσχυση αυτή στην περίπτωση συνεταιρισμένων κτηνοτρόφων. Ο τρόπος με τον οποίο πληρώνονται οι παραγωγοί που παραδίδουν γάλα σε συνεταιρισμούς, ως γνωστών περιλαμβάνει μια προκαταβολή και ένα εκκαθαριστικό τιμολόγιο στο τέλος της περιόδου. Δηλαδή κτηνοτρόφοι που παραδίδουν κατά το τρίμηνο που εστιάζει το μέτρο της επιστροφής τζίρου, εμφανίζουν έσοδα που ανταποκρίνονται σε μια τιμή πέριξ των 85 ή 90 λεπτών στο αιγοπρόβειο γάλα για παράδειγμα, όταν η πραγματική τιμή είναι πάνω από 1,20, με την διαφορά να την πιστώνονται στο τέλος της γαλακτοκομικής περιόδου.
«Είμαστε περίεργοι να μάθουμε, ποιος είναι αυτός ο αρρωστημένος νους, που σκέφτηκε αυτό τον τρόπο ενίσχυσης, με τα ψίχουλα του 7%!» αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση των κτηνοτροφικών συλλόγων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για το εν λόγω μέτρο. Για τα αιγοπρόβατα στη Βόρεια Ελλάδα και ιδιαίτερα στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές της ΑΜ-Θ, η πώληση της παραγωγής ξεκινά λίγο πριν το Πάσχα, διευκρινίζεται στην ίδια ανακοίνωση, που περιγράφει αντίστοιχο χρονοδιάγραμμα πωλήσεων και για άλλες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας αλλά και των νησιών της Θάσου και της Σαμοθράκης. Για τα βοοειδή κρεατοπαραγωγής ελευθέρας βοσκής, που έχουν αυτή την περίοδο γέννες, τα πρώτα έσοδα της χρονιάς τοποθετούνται με σιγουριά από τους πρώτους μήνες του καλοκαιριού και μετά.
Πηγή: Agronews.gr