Από τις συνολικά 19 συνδεδεμένες ενισχύσεις η Κομισιόν ζητά από την χώρα μας να παραμείνουν 8 ή 9 στο νέο στρατηγικό σχέδιο της νέας ΚΑΠ 2023-2027.
Όπως αναφέρει το ΥπΑΑΤ, το νέο σχέδιο που θα καταθέσει στην Κομισιόν για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις θα λάβει υπόψιν του τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται μετά τον πόλεμο της Ουκρανίας σε σχέση με την ανάγκη στήριξης στρατηγικής σημασίας γεωργικών τομέων και ιδίως της κτηνοτροφίας.
Στα ζωικά θα παραμείνουν οι συνδεδεμένες ως έχουν και πιθανόν θα αυξηθεί το ύψος του ποσού της ενίσχυσης.
Από τις πρόσφατες συναντήσεις που είχε η ηγεσία του ΥπΑΑΤ με εκπροσώπους από τον Πανελλήνιο Αγροτικό Σύλλογο Καλλιεργητών Ενεργειακών Φυτών (ΠΑΣΚΕΦ) και των κτηνοτρόφων άρχισε να φαίνεται μια καθαρή εικόνα για τους κλάδους που θα παραμείνει η συνδεδεμένη στην φυτική παραγωγή.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο η Αντιπρόεδρος της ΠΕΚ κ. Ελπίδα Σιδηροπούλου, «κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχαμε στο ΥπΑΑΤ φάνηκε ότι τελικά η Κομισιόν ζήτηση την μείωση των συνδεδεμένων ενισχύσεων σε 8 ή 9 κλάδους.
Λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και όμως έχει σχεδιάσει το ΥπΑΑΤ παραμένουν οι συνδεδεμένες στα σιτηρά. Θα παραμείνει η συνδεδεμένη στα πρωτεϊνούχα ψυχανθή και στην παραγωγή ζωοτροφών (λούπινο, βίκο κ.α.).
Επίσης θα παραμείνει η συνδεδεμένη πρωτεϊνούχων σανοδοτικών ψυχανθών (τριφύλια κ.α.) που και αυτά πάνε για ζωοτροφές. Ακόμη λόγω μεγέθους καλλιέργειας θα παραμείνει η ενίσχυση στο βαμβάκι».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΚΕΦ, Στέργιος Λίτος, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «κατά την πρόσφατη συνάντηση φάνηκε ότι το ΥπΑΑΤ μελετά την συνδεδεμένη ενίσχυση στους ελαιούχους σπόρους (ηλίανθο και ελαιοκράμβη) λόγω της ανάγκης για παραγωγή κραμβέλαιου και ηλιέλαιου αλλά και την παραγωγή βιοκαυσίμων».
Επίσης γνωρίζουμε ότι το ΥπΑΑΤ λόγω του πολέμου σχεδιάζει να παραμείνει στο σχέδιο η συνδεδεμένη στο σκληρό σιτάρι (με αύξηση της ποσού ενίσχυσης), καθώς και στο μαλακό σιτάρι και στο κριθάρι αλλά και να προστεθεί το καλαμπόκι.
Πηγή: Agrotypos.gr