Θυσία για ακόµη µία φορά φαίνεται πως θα γίνει το Μέτρο 8.1 «∆άσωση», το οποίο δεν βρίσκεται στην ατζέντα των νέων προκηρύξεων για το 2022 όπως αυτή παρουσιάστηκε από τις διαχειριστικές αρχές στην περασµένη επιτροπή παρακολούθησης του ΠΑΑ.
Το Μέτρο το οποίο είχε αναµορφωθεί µετά από απόφαση του γ.γ του ΥΠΑΑΤ ∆ηµήτρη Παπαγιαννίδη, φαίνεται πως δεν χωράει πλέον στα πλάνα καθώς οι αρχές αποφάσισαν να βάλουν επιπλέον 100 εκατ. ευρώ στους Νέους Αγρότες, 215 εκατ. ευρώ στα Βιολογικά και 74 εκατ. ευρώ για τις ανάγκες του µέτρου ειδικής ενίσχυσης για στήριξη αγροτών και κτηνοτρόφων.
Παράλληλα, από τις διαχειριστικές αρχές του ΥΠΑΑΤ βγαίνει προς τα έξω ένα κλίµα τύπου «νίπτω τας χείρας µου» σχετικά µε τη ∆άσωση, καθώς την ευθύνη του έχει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Αξίζει πάντως να σηµειωθεί εδώ πως στο στρατηγικό σχέδιο της ερχόµενης ΚΑΠ θεωρείται δεδοµένο ότι θα γίνει προκήρυξη φέτος, καθώς έχει προβλεφθεί µόνο η κάλυψη των ανειληµµένων υποχρεώσεων που θα γεννήσει το πρόγραµµα των 12ετών δεσµεύσεων. Για τη ∆άσωση ο προϋπολογισµός που είχε προβλεφθεί ήταν 90 εκατ. ευρώ. Πράγµατι, πάντως αποτελεί ένα µέτρο το οποίο είναι µεν δελεαστικό µε την πρόβλεψη 12ετούς πριµ, ωστόσο δεν ακολουθεί τις επιταγές περί εξασφάλισης της επισιτιστικής ασφάλειας, καθώς οι αγρότες καλούνται να αποσύρουν από την παραγωγή αγρούς για να φυτέψουν δέντρα.
Η νέα ατζέντα προκηρύξεων
Συγκεκριµένα στην ατζέντα των νέων προσκλήσεων του Προγράµµατος Αγροτικής Ανάπτυξης όπως αυτή παρουσιάστηκε στα Χανιά είναι µέτρα ύψους 246 εκατ. ευρώ και συγκεκριµένα:
Επενδύσεις σε υλικά στοιχεία του ενεργητικού, που προάγουν την απόδοση των πόρων, συµπεριλαµβανοµένης της γεωργίας ακριβείας και της έξυπνης γεωργίας, της καινοτοµίας, της ψηφιοποίησης και του εκσυγχρονισµού των µηχανηµάτων και του εξοπλισµού παραγωγής: Πρόκειται για τα γνωστά Σχέδια Βελτίωσης τα οποία ετοιµάζονται για να καλυφθούν οι επενδυτικές ανάγκες κυρίως των Νέων Γεωργών που µπήκαν µε την πρόσκληση του 2021. ∆ηµόσια δαπάνη, 180.000.000 ευρώ.
Στήριξη για νέα συµµετοχή σε συστήµατα ποιότητας: Το συγκεκριµένο Μέτρο έχει προδηµοσιευτεί και στη σχετική προκήρυξη ύψους 41 εκατ. ευρώ θα µπορούν να κάνουν αίτηση οµάδες βαµβακοπαραγωγών, µε το Μέτρο να καλύπτει τις δαπάνες πιστοποίησης ολοκληρωµένης διαχείρισης. Η ενίσχυση ορίζεται από 540 ευρώ έως 856 ευρώ ανά εκµετάλλευση-µέλος οργάνωσης.
Ευζωία ζώων: To µέτρο αυτό που έχει προδηµοσιευτεί αφορά χοιροτρόφους. Η οικονοµική ενίσχυση θα χορηγείται σε ετήσια βάση και ανά ΜΖΚ (Μονάδα Ζωικού Κεφαλαίου). Το ποσό της οικονοµικής ενίσχυσης θα φτάνει τα 189 ευρώ ανά χοιροµητέρα και για τα λοιπά χοιρίδια τα 158 ευρώ ανά ΜΖΚ.
Την πρώτη φορά το «έφαγαν» οι ελιές
Η πρώτη φορά που ακυρώθηκε το Μέτρο 8.1 ήταν όταν µεταφέρθηκαν οι πόροι του για τις ανάγκες της έκτακτης ενίσχυσης Covid των ελαιοπαραγωγών. Κάτι παρόµοιο φαίνεται πως θα γίνει και φέτος µε την έκτακτη ενίσχυση λόγω του ρωσοουκρανικού. Από εκεί και πέρα δεν αποκλείεται να γίνει η πρόσκληση αλλά µε πολύ µειωµένο προϋπολογισµό, κάτι που όµως συγκεντρώνει τις λιγότερες πιθανότητες. Υπενθυµίζεται πως σύµφωνα µε τον οδηγό του αναθεωρηµένου µέτρου ∆άσωσης, προβλέπονται επιδοτήσεις για την εγκατάσταση, τη συντήρηση των δέντρων και την απώλεια εισοδήµατος. Η ενίσχυση µε 12ετή διάρκεια για την απώλεια εισοδήµατος λόγω αντικατάστασης των καλλιεργειών που κατείχε ο δικαιούχος µε δασικά είδη κυµαίνεται από 14,2 ευρώ το στρέµµα και φτάνει τα 282 ευρώ, ανάλογα την καλλιέργεια. Επιπλέον υπάρχει διαχωρισµός για αρδευόµενες και µη αρδευόµενες εκτάσεις.
Πηγή: Agronews.gr