Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2022 13:39

Ξεκόλλησαν Νιτρικά και παλιές μεταβιβάσεις που ανοίγουν δρόμο για πληρωμές αμέσως μετά τις διασταυρώσεις

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Στενεύουν τα περιθώρια για τις πληρωµές που περιµένουν οι αγρότες όσο πλησιάζει η καταληκτική ηµεροµηνία της 30ης Ιουνίου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα περισσότερα είναι σε καλό δρόµο, µε τελευταία εκκρεµότητα τους διασταυρωτικούς ελέγχους πριν βγουν οι σχετικές λίστες πληρωµών. Αυτό που έχει προκαλέσει τη µεγαλύτερη δυσαρέσκεια από την πλευρά των παραγωγών είναι η τεράστια καθυστέρηση στην εξόφληση των Νιτρικών, που θα έπρεπε να είχε γίνει από τις αρχές Μαΐου, δεδοµένου ότι η σχετική έγκριση πίστωσης ποσού 15 εκατ. ευρώ για την πληρωµή τους υπήρχε από τον Φεβρουάριο. Εκτός από ένα τεχνικό ζήτηµα στο πληροφοριακό σύστηµα τον περασµένο µήνα, φαίνεται πως το θέµα «κόλλησε» στις ∆ΑΟΚ οι οποίες καθυστέρησαν να ετοιµάσουν τις λίστες των δικαιούχων.

Σχετικά µε τις µεταβιβάσεις δικαιωµάτων που δεν πληρώθηκαν στις προηγούµενες πιστώσεις, αρµόδιοι του Οργανισµού Πληρωµών αναφέρουν ότι όσες έµειναν πίσω, έχουν εξεταστεί όλες και όσες βγάζουν ποσά θα πληρωθούν µαζί µε τα υπόλοιπα της ενιαίας στην επερχόµενη πίστωση µέχρι το τέλος του µήνα (χωρίς να αναφέρουν βέβαια πιο συγκεκριµένο χρονοδιάγραµµα).

Όσον αφορά τώρα τις υπόλοιπες συνδεδεµένες, ακόµα αναµένονται οι σχετικές αποφάσεις µε το ύψος των ενισχύσεων, που αφορούν την κορινθιακή σταφίδα, το ρύζι, τους µεταξοσκώληκες και τους κτηνοτρόφους χωρίς γη για τα ειδικά δικαιώµατα, µε ποσό 2,7 εκατ. ευρώ για βοοτροφικές εκµεταλλεύσεις και 550.000 ευρώ περίπου για αιγοπροβατοτρόφους. Υπενθυµίζεται ότι πέρυσι, οι ενισχύσεις στον τοµέα της κτηνοτροφίας ήταν για το Μέτρο 1 (βοοειδή) στα 201,74 ευρώ ανά ΜΜΖ και για το Μέτρο 2 (αιγοπρόβατα) στα 47,68 ευρώ ανά ζώο, στο ρύζι 27,2 ευρώ το στρέµµα και στην κορινθιακή σταφίδα στα 52,2 ευρώ το στρέµµα.

Μέχρι 15 του µήνα τροποποιήσεις και µεταβιβάσεις πράξεων στα Βιολογικά

Τέλος, αναφορικά µε την εξόφληση των Βιολογικών, ποσού περί τα 50 εκατ. ευρώ, αυτή θα πρέπει να αναµένεται το τελευταίο δεκαήµερο του µήνα, δεδοµένου ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι προθεσµίες για αιτήσεις ανάκλησης ένταξης πράξης, τροποποίησης και µεταβίβασης πράξης, που τρέχουν µέχρι τις 15 Ιουνίου. Σηµειωτέον, χρόνο χρειάζονται και οι φορείς πιστοποίησης προκειµένου να στείλουν τα ΑΦΜ συµµόρφωσης των δικαιούχων παραγωγών στον ΟΠΕΚΕΠΕ, για να ακολουθήσουν οι απαραίτητες διασταυρώσεις των στοιχείων και κατόπιν να βγει η τελική παρτίδα πληρωµής.

Έρχεται και εδική βάµβακος για όσους δεν έπιασαν το πλαφόν

Περί το τέλος µήνα αναµένεται να κλείσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ και τις εκκρεµότητες που έχει σχετικά µε την ειδική ενίσχυση βάµβακος για τους παραγωγούς που είχαν ζηµιές από κακοκαιρίες και δεν πληρώθηκαν επειδή δεν έπιασαν το πλαφόν. Σύµφωνα µάλιστα µε στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, στη Θεσσαλία στο πλαίσιο δυο πληρωµών, δόθηκαν συνολικά 53,1 εκατ. ευρώ για την ειδική βάµβακος του 2021, ενώ εκτός έχουν µείνει έως σήµερα 727 άτοµα, που αντιστοιχούν σε ένα 5% των αιτούντων συνολικά. Τελευταία διευθέτηση του ΟΠΕΚΕΠΕ να τσεκάρει τα αρχεία του ΕΛΓΑ µε τις βροχοπτώσεις –πληµµύρες που προκάλεσαν ζηµιές στις εν λόγω καλλιέργειες (Νοεµβρίου- ∆εκεµβρίου 2021), έτσι ώστε να προχωρήσει στην καταβολή της συνδεδεµένης στους δικαιούχους παραγωγούς.

Το β’ 10ημερο του Ιουνίου αποζημιώσεις σε βαμβάκι και κάστανα

Μέσα στο δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου θα καταβληθούν αποζημιώσεις για τις ζημιές από τις βροχές του περσινού φθινοπώρου σε βαμβάκια και κάστανα, ενώ ήδη τα πορίσματα κοινοποιούνται στους πληγέντες. Αυτό τόνισε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος στο βουλευτή Λαρίσης ΝΔ Μάξιμο Χαρακόπουλο. Αφορμή της συνάντησης οι πρόσφατες χαλαζοπτώσεις που έπληξαν χωριά των Φαρσάλων, Τύρναβο και Δελέρια την προηγούμενη εβδομάδα και χωριά του δήμου Κιλελέρ (Πλατύκαμπο, Γαλήνη, Χάλκη, Γλαύκη, Μελία, Αγναντερή, Μοσχοχώρι, Νέο Περιβόλι), στο Μακρυχώρι του δήμου Τεμπών και στη Συκαμινέα, την Καρυά και τα Αμπέλια στον δήμο Ελασσόνας στις 6 Ιουνίου, που έφεραν σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση τους πληγέντες αγρότες.

Ο βουλευτής ζήτησε να υπάρξουν ενέργειες για τη στελέχωση του Υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ στη Λάρισα, με τον προϊστάμενο στη Λάρισα Σπύρο Σπυρόπουλο να αναφέρει ότι ήδη τα κλιμάκια των γεωπόνων κάνουν τις απαραίτητες επισημάνσεις, οριοθετούν τις ζημιές, προσδιορίζουν τις πληγείσες καλλιέργειες και μετά το πέρας των προθεσμιών των αναγγελιών ζημιάς θα ακολουθήσουν εξατομικευμένες εκτιμήσεις. Τέλος ο κ. Λυκουρέντζος ανακοίνωσε ότι θα δοθεί η δυνατότητα οι εισφορών του 2019 και 2020 να αποπληρωθούν μετά τις 27 Ιουνίου, ώστε να «ξεκλειδώσουν» οι αποζημιώσεις που δικαιούνται οι πληγέντες παραγωγοί.

Θέμα ημερών η συμπληρωματική του 2%

Ανοιχτή µένει η εκκρεµότητα πίστωσης περίπου 10 εκατ. ευρώ σε δικαιούχους κτηνοτρόφους οι οποίοι δεν πληρώθηκαν τον Απρίλιο την ενίσχυση επιστροφής 2% του δηλωµένου τζίρου τους για το 2021. Ως γνωστόν, αρκετοί έµειναν εκτός εξαιτίας ενός λάθους που δεν ξεκλείδωσε βασικούς ΚΑ∆ που άπτονται της κτηνοτροφίας, ενώ άλλοι δεν είχαν επικαιροποιηµένα στοιχεία στο Μητρώο Αγροτικών Εκµεταλλεύσεων.

Σύµφωνα µε το ρεπορτάζ, η έκδοση της σχετικής απόφασης για την εν λόγω συµπληρωµατική πληρωµή «βαραίνει» τους επιτελείς του υπουργείου Οικονοµικών, το οποίο ετοιµάζει εγκύκλιο που θα επιτρέψει την πίστωση των ποσών σε όλους τους δικαιούχους στο ακέραιο, κάτι που αναµένεται τις επόµενες ηµέρες. Υπενθυµίζεται ότι πιστώθηκαν 39 εκατ. ευρώ έναντι των 50 εκατ. που είχαν προβλεφθεί για το µέτρο.

Πηγή: Agronews.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2022 10:45

Σχετικά Άρθρα

  • Στο ΦΕΚ τροποποιητική απόφαση για τη χορήγηση συνδεδεμένης στα σανοδοτικά ψυχανθή
    Στο ΦΕΚ τροποποιητική απόφαση για τη χορήγηση συνδεδεμένης στα σανοδοτικά ψυχανθή

    Δημοσιεύθηκε τροποποίηση της απόφασης «Καθορισμός λεπτομερειών χορήγησης της συνδεδεμένης εισοδηματικής στήριξης στην καλλιέργεια των πρωτεϊνούχων σανοδοτικών ψυχανθών – Π1-32.2 «Στήριξη συνδεδεμένου εισοδήματος – Φυτική παραγωγή Πρωτεϊνούχες Καλλιέργειες» του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027 (ΣΣ ΚΑΠ).

    Σύμφωνα με την τροποποιητική απόφαση, «δικαιούχοι της συνδεδεμένης ενίσχυσης στην καλλιέργεια των πρωτεϊνούχων σανοδοτικών ψυχανθών (μηδική και τριφύλλι), είναι οι ενεργοί γεωργοί οι οποίοι καλλιεργούν τα είδη που ορίζονται, σε επιλέξιμες εκτάσεις υπό τις εξής προϋποθέσεις:

    • Να χρησιμοποιούν καθολικά πιστοποιημένο σπόρο προς σπορά 1ης ή 2ης γενεάς (αναπαραγωγής), σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υπ’ αρ. 250744/17-6-2003 κοινή υπουργική απόφαση «Τεχνικός Κανονισμός Ελέγχου και Πιστοποίησης σπόρων προς σπορά κτηνοτροφικών φυτών» (Β’ 861), που αποδεικνύεται με την προσκόμιση πρωτότυπων τιμολογίων αγοράς των σπόρων προς σπορά και των πρωτότυπων επίσημων ετικετών που φέρουν οι συσκευασίες των σπόρων προς σπορά που αναγράφονται στα ανωτέρω τιμολόγια αγοράς. Για λόγους προσαρμογής, εξαιρείται ή καθίσταται προαιρετική η χρήση του πιστοποιημένο σπόρου για το έτος 2024.
    • Να προσκομίζουν τιμολόγιο αγοράς ή πώλησης του προϊόντος σε μεταποιητική μονάδα, κτηνοτρόφο ή έμπορο του προϊόντος. Στην περίπτωση που οι δικαιούχοι διατηρούν παράλληλα κτηνοτροφική εκμετάλλευση μηρυκαστικών, δεν απαιτείται η προσκόμιση τιμολογίου αγοράς ή πώλησης για το μέρος της ζωοτροφής που προορίζεται για τα ζώα της εκμετάλλευσής τους, το οποίο θα υπολογίζεται σε συνάρτηση με τον αριθμό, το είδος και τις διατροφικές απαιτήσεις εκάστου ζώου σε πρωτεϊνούχα σανοδοτικά ψυχανθή. Οι σχετικές λεπτομέρειες γι’ αυτό το θέμα στην περίπτωση της απουσίας τιμολογίων, όταν ο δικαιούχος ιδιοπαράγει μηδική και τριφύλλι και το χρησιμοποιεί στα ζώα που εκτρέφει, παρουσιάζονται αναλυτικά στο συνημμένο Παράρτημα III της παρούσας.
    • Η συγκομιδή να πραγματοποιείται μόνο στην ωριμότητα ή κοντά στην ωριμότητα.
    • Η ελάχιστη επιλέξιμη έκταση αγροτεμαχίου καθορίζεται σε 0,1 εκτάριο.
    • Να παραδίδουν το προϊόν σε εμπόρους, ομάδες/ οργανώσεις παραγωγών και συνεταιρισμούς αγροτών το αργότερο έως την 28η Φεβρουαρίου του επόμενου από το έτος υποβολής της αίτησης. Σε εξαιρετικές περιστάσεις, η καταληκτική αυτή ημερομηνία δύναται να τροποποιηθεί με απόφαση προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ και κατόπιν συνεννόησης με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ.

    Οι παραδόσεις πρέπει να γίνονται σε έναν από τους παρακάτω φορείς:

    i) Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις (ΑΣΟ), όπως ορίζονται στον ν. 4673/2020 «Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και άλλες διατάξεις», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει,

    ii) ομάδες και οργανώσεις παραγωγών, σύμφωνα με τον Καν. (ΕΕ) 2021/2115 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου και τον Κανονισμό (ΕΕ) 1308/2013,

    iii) οποιαδήποτε νομική οντότητα έχουσα εμπορική δραστηριότητα στον τομέα των πρωτεϊνούχων σανοδοτικών ψυχανθών.

    Στην περίπτωση που υπάρχουν διαπιστωμένες εξατομικευμένες ζημιές ανά δικαιούχο από τον Ελληνικό Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.), δύναται οι ποσότητες αυτές να προσμετρούνται στη συνολική επιλέξιμη ποσότητα. Ο ΕΛΓΑ, υποχρεούται στην αποστολή σχετικού ηλεκτρονικού αρχείου με τα αποτελέσματα εκτιμήσεων ζημιών στον ΟΠΕΚΕΠΕ το αργότερο ως το τέλος Φεβρουαρίου του έτους που έπεται της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης».

    Δείτε εδώ την τροποποιητική απόφαση.

    Πηγή: Etheas.gr

  • Επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Ανδρέα Φίλια για τις πληρωμές μελισσοκόμων του Μέτρου 11, Βιολογικής Γεωργίας
    Επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Ανδρέα Φίλια για τις πληρωμές μελισσοκόμων του Μέτρου 11, Βιολογικής Γεωργίας

    Επιστολή στον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Στρατάκο, σχετικά με την «Πληρωμή μελισσοκόμων Δράσεων 11.1.2 και 11.2.2 του Μέτρου 11 Βιολογικής Γεωργίας», απέστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Ανδρέας Φίλιας.

    Ο κ. Φίλιας στη σχετική επιστολή του καταθέτει την ανησυχία που καταγράφεται σχετικά με την καθυστέρηση στην πληρωμή ορισμένων δικαιούχων μελισσοκόμων της Περιφέρειάς Δυτικής Ελλάδας. Συγκεκριμένα, επισημαίνει ότι οι μελισσοκόμοι οι οποίοι δεν υπέβαλαν Δήλωση Κατεχόμενων Κυψελών για το έτος 2023 δεν έχουν συμπεριληφθεί στις πληρωμές, παρά το γεγονός ότι είναι ενεργοί κάτοχοι μελισσοσμηνών.

    «Από την έναρξη του Εθνικού Ηλεκτρονικού Μελισσοκομικού Μητρώου το 2021, η υποχρέωση δήλωσης των κυψελών έχει γίνει ετήσια, ενώ στο παρελθόν ίσχυε για διετία. Είναι γνωστό πως ορισμένοι από τους μελισσοκόμους, ιδιαίτερα όσοι διαμένουν σε απομακρυσμένες ή δυσπρόσιτες περιοχές, δεν έλαβαν την απαραίτητη ενημέρωση για την αλλαγή στη διαδικασία, με αποτέλεσμα να μην υποβάλουν τη δήλωσή τους για το έτος 2023. Παρά τη μη υποβολή, αυτό δεν υποδηλώνει διακοπή της μελισσοκομικής τους δραστηριότητας, αλλά πιθανή αδυναμία πρόσβασης στην κατάλληλη πληροφόρηση» εξηγεί ο Αντιπεριφερειάρχης και αφού επισημαίνει τη σημασία της μελισσοκομίας για την αγροτική οικονομία της περιοχής, ζητά από τον κ Στρατάκο να εξετάσει τη δυνατότητα παράτασης ή ευνοϊκής ρύθμισης για τους δικαιούχους, προκειμένου να μην αποκλειστούν από τις πληρωμές του προγράμματος.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Η βιολογική γεωργία κερδίζει έδαφος - Στο 17,2% οι καλλιεργούμενες εκτάσεις στην Ελλάδα
    Η βιολογική γεωργία κερδίζει έδαφος - Στο 17,2% οι καλλιεργούμενες εκτάσεις στην Ελλάδα

    Η βιολογική γεωργία στην Ελλάδα κερδίζει έδαφος συνεχώς, με αργά μεν αλλά σταθερά βήματα, επισημαίνει η προϊσταμένη Διεύθυνσης Συστημάτων Ποιότητας και Βιολογικής Γεωργίας του ΥΠΑΑΤ, Ελένη Τζαβάρα, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Μάλιστα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου οι παραγωγοί βιολογικών προϊόντων ανέρχονται πλέον σε 80.000 με 85.000, έναντι των 60.993 το 2022, οπότε καταγράφονταν περισσότεροι σε ποσοστό 70% σε σχέση με το 2021.

    Οι βιολογικοί παραγωγοί, κατά την κ. Τζαβάρα, καλλιεργούν σήμερα πάνω από εννέα εκατομμύρια στρέμματα με βιολογικές μεθόδους.

    Χαμηλότερα καταγράφονται τα ποσοστά στη βιολογική κτηνοτροφία στη χώρα μας, αν και όπως αναφέρει η κ. Τζαβάρα, γίνονται «φιλότιμες» και καθοριστικής σημασίας προσπάθειες να αυξηθούν. Συγκεκριμένα, κατά την ίδια, με βιολογικές μεθόδους εκτρέφονται πρόβατα σε ποσοστό 67,3%, αίγες σε 19,6%, όρνιθες σε 6,6%, αγελάδες σε 6,4% και χοίροι σε 0,1%.

    Σε νέο σταυροδρόμι ο κλάδος των βιολογικών

    «Παλιότερα, η πρόκληση ήταν να φύγουμε από τη συμβατική παραγωγή, από τα χημικά λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα, τα δηλητήρια, τώρα η πρόκληση έχει αλλάξει», επισημαίνει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Ένωσης Βιοκαλλιεργητών Βόρειας Ελλάδας, Νίκος Ιωάννου.

    Η Ένωση ιδρύθηκε το 2002, αριθμεί περισσότερα από 100 μέλη, αγρότες από την ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, οι οποίοι καλλιεργούν από ένα έως και 200 στρέμματα. «Στοχεύουμε πάντα στην αύξηση του βιολογικού δυναμικού που δεν έχει να κάνει με τα στρέμματα, αλλά με την ίδια την οντότητα που καλλιεργεί, παράγει και αποδίδει, καθαρή τροφή με το λιγότερο δυνατό οικολογικό αποτύπωμα», τονίζει και ξεκαθαρίζει ότι «το θέμα για εμάς είναι να δεχόμαστε τους ανθρώπους ανεξαρτήτως μεγέθους της αγροτικής "επιχείρησής" τους».

    Αναφερόμενος στο νέο σταυροδρόμι στο οποίο βρίσκεται μπροστά η βιολογική γεωργία, ο κ. Ιωάννου, σημειώνει ότι «οι προκλήσεις παραμένουν, έχοντας ωστόσο αλλάξει ...ρότα».

    Όπως εξηγεί, «πλέον, θα πρέπει εμείς οι βιοκαλλιεργητές να μετατραπούμε σε μια δύναμη αναγεννητικής γεωργίας, με αειφορία, βιοποικιλότητα, διατήρηση των παραδοσιακών σπόρων, να δεσμεύουμε τον άνθρακα, προστατεύοντας ό,τι υπάρχει γύρω μας, φροντίζοντας με σεβασμό το μέλλον των παιδιών μας», υπογραμμίζει.

    Στο πλαίσιο αυτό επισημαίνει ότι οι προκλήσεις δεν αντιμετωπίζονται με στρεμματικές, πλασματικές αυξήσεις, αλλά με τη δημιουργία περισσότερων, μικρών βιολογικών αγροκτημάτων, που θα στηρίζονται από τους κρατικούς φορείς. «Αυτό είναι το "στοίχημα" και δυστυχώς οι αποφάσεις της ΕΕ βρίσκονται πολύ μακριά από τον στόχο. Δυστυχώς στήριξη στους παραγωγούς, ειδικά στους μικρούς, δεν υπάρχει», επισημαίνει και προσθέτει με παράπονο: «καλλιεργώ 15 χρόνια επτά στρέμματα με βιολογικές μεθόδους, έχω πενταμελή οικογένεια και μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει ούτε ένα σεντ για στήριξη και ενθάρρυνση».

    Πηγή: Cnn.gr
  • Αποκαλυπτική έκθεση για τη βιολογική γεωργία – Με «κενά» η στρατηγική της ΕΕ
    Αποκαλυπτική έκθεση για τη βιολογική γεωργία – Με «κενά» η στρατηγική της ΕΕ

    Το 2022, περίπου 17 εκατομμύρια εκτάρια γης στην ΕΕ καλλιεργούνταν με βιολογικές μεθόδους, δηλαδή το 10,5 % της συνολικής χρησιμοποιούμενης γεωργικής έκτασης

    Σε 12 δισ. ευρώ ανέρχονται τα κονδύλια που χορηγήθηκαν στους αγρότες και κτηνοτρόφους της ΕΕ το διάστημα 2014 – 2022, στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), προκειμένου να στραφούν στη βιολογική γεωργία ή να τη διατηρήσουν, ενώ το πλάνο μέχρι το 2027 προβλέπει τη διάθεση επιπλέον ποσού ύψους 15 δισ. ευρώ.

    Παρόλα αυτά, ο βαθμός υιοθέτησης της βιολογικής γεωργίας διαφέρει σημαντικά μεταξύ των κρατών μελών, ο οποίος κυμαίνεται από ποσοστό χαμηλότερο του 5% της γεωργικής έκτασης στις Κάτω Χώρες, την Πολωνία, τη Βουλγαρία, την Ιρλανδία και τη Μάλτα και έως υψηλότερο του 25% στην Αυστρία. Αντίστοιχα, το μερίδιο των βιολογικών εκτάσεων στην Ελλάδα είναι στο 17,2%.

    Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2022, περίπου 17 εκατομμύρια εκτάρια γης στην ΕΕ καλλιεργούνταν με βιολογικές μεθόδους, δηλαδή το 10,5 % της συνολικής χρησιμοποιούμενης γεωργικής έκτασης.

    Ο στόχος της ΕΕ να καλλιεργείται έως το 2030 το 25% της γεωργικής έκτασης βιολογικά φαντάζει ανέφικτος, προειδοποιεί το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο

    Τα παραπάνω αναφέρονται στην τελευταία έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΕΣ), η οποία εντοπίζει «κενά και ασυνέπειες» στην πολιτική και τη στρατηγική της ΕΕ για την βιολογική γεωργία, προειδοποιώντας ότι ο στόχος της ΕΕ να καλλιεργείται έως το 2030 το 25% της γεωργικής έκτασης βιολογικά φαντάζει ανέφικτος. Αποκαλύπτει δε, ότι τα κονδύλια της ΚΑΠ χρησιμοποιήθηκαν για την αύξηση των εκτάσεων βιολογικής γεωργίας, χωρίς να λαμβάνονται επαρκώς υπόψη οι περιβαλλοντικοί στόχοι και οι στόχοι της αγοράς.

    Οι «αδυναμίες» στη βιολογική γεωργία

    Σημαντικές αδυναμίες στην τρέχουσα στρατηγική της ΕΕ για την βιολογική γεωργία εντοπίζει η έκθεση του ΕΕΣ, εκφράζοντας την ανησυχία ότι μετά το 2030 δεν υπάρχει κανένα όραμα και κανένας στόχος. Μολονότι τα δισεκατομμύρια ευρώ που παρέχει ετησίως η ΕΕ έχουν αυξήσει τις εκτάσεις βιολογικής γεωργίας, η προσοχή στις απαιτήσεις και τις ανάγκες του τομέα είναι ελάχιστη. Ως εκ τούτου, η βιολογική παραγωγή εξακολουθεί να αποτελεί μια εξειδικευμένη αγορά, και το ΕΕΣ προειδοποιεί ότι είναι πιθανό η ΕΕ να μην επιτύχει τον στόχο που έθεσε στον συγκεκριμένο τομέα.

    Ταυτόχρονα, το ΕΕΣ διαπίστωσε ότι οι περιβαλλοντικοί στόχοι και οι στόχοι της αγοράς δεν λαμβάνονται επαρκώς υπόψη στο πλαίσιο της στήριξης της ΚΑΠ. Για παράδειγμα, οι γεωργοί μπορούν να λαμβάνουν χρήματα από την ΕΕ ακόμη και αν δεν εφαρμόζουν τα πρότυπα σχετικά με την αμειψισπορά ή την καλή διαβίωση των ζώων, τα οποία συνιστούν βασικές αρχές της βιολογικής γεωργίας. Το κλιμάκιο ελέγχου διαπίστωσε επίσης ότι η έκδοση άδειας για τη χρήση μη βιολογικών σπόρων κατά τη φύτευση βιολογικών καλλιεργειών αποτελούσε κοινή νομική πρακτική. Τονίζει επίσης ότι, επί του παρόντος, δεν υπάρχει τρόπος μέτρησης του βαθμού υλοποίησης των υποτιθέμενων περιβαλλοντικών οφελών της βιολογικής γεωργίας.

    Η στήριξη της ΚΑΠ είχε ως στόχο να αποζημιώνει τους γεωργούς για τα πρόσθετα έξοδα και την απώλεια εισοδήματος που επέφερε η μετάβαση από τη συμβατική στη βιολογική γεωργία. Οι παραγωγοί βιολογικών προϊόντων δεν ήταν υποχρεωμένοι να παράγουν κανένα βιολογικό προϊόν προκείμενου να λαμβάνουν χρήματα από την ΕΕ, γεγονός που συνέτεινε σε μια κατάσταση στην οποία η βιολογική παραγωγή εξακολουθεί να αποτελεί μια πολύ μικρή αγορά, αντιπροσωπεύοντας λιγότερο από το 4 % της συνολικής αγοράς τροφίμων της ΕΕ.

    Στην πράξη, η μόνη (μη δεσμευτική) τιμή-στόχος που έχει θέσει η ΕΕ για τον τομέα αφορά την αύξηση των εκτάσεων με βιολογικές καλλιέργειες. Ωστόσο, η ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας και οι φιλοδοξίες για την επέκτασή της διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των χωρών της ΕΕ, σε βαθμό που η ΕΕ κινδυνεύει να μην επιτύχει την τιμή-στόχο του 25 % για το 2030. Το ΕΕΣ προειδοποιεί ότι για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος, ο ρυθμός διάδοσης των πρακτικών βιολογικής γεωργίας στην Ευρώπη πρέπει να διπλασιαστεί.

    Η υιοθέτηση βιολογικών γεωργικών πρακτικών διέφερε σημαντικά μεταξύ των κρατών μελών

    Τι δείχνουν τα στοιχεία για την βιολογική γεωργία

    Το 2022, περίπου 17 εκατομμύρια εκτάρια γης στην ΕΕ καλλιεργούνταν βιολογικά, κάτι που αντιπροσωπεύει το 10,5 % της συνολικής χρησιμοποιούμενης γεωργικής έκτασης.

    Ενώ στην ΕΕ το ποσοστό των εκτάσεων βιολογικής γεωργίας αυξάνεται σταθερά από το 2014, η υιοθέτηση βιολογικών γεωργικών πρακτικών διέφερε σημαντικά μεταξύ των κρατών μελών και κυμαινόταν από 0,6 % στη Μάλτα έως 25,7 % στην Αυστρία.

    Το 2020, σχεδόν το 60% των εκτάσεων βιολογικής γεωργίας της ΕΕ καλύπτονταν από μόνιμους βοσκότοπους και χορτονομές. Ωστόσο, η βιολογική κτηνοτροφία παραμένει μια εξειδικευμένη αγορά στην ΕΕ.

    Το 2020, τα βοοειδή βιολογικής εκτροφής αντιπροσώπευαν μόλις το 6% όλων των βοοειδών στην ΕΕ, ενώ τα πουλερικά και οι χοίροι βιολογικής εκτροφής αντιπροσώπευαν το 3,6% και το 1%, αντίστοιχα, του συνολικού πληθυσμού.

    Καθώς η στήριξη της ΚΑΠ για τη βιολογική γεωργία χορηγείται με βάση την έκταση, η ζήτηση στην αγορά παραμένει το βασικό κίνητρο των κτηνοτρόφων για να στραφούν στη βιολογική κτηνοτροφία.

    Πωλήσεις στη βιολογικών προϊόντων 45 δισ. ευρώ

    Σχεδόν το 4% της συνολικής αγοράς τροφίμων της ΕΕ αντιπροσώπευαν τα βιολογικά προϊόντα το 2022, με τα έσοδα από τις πωλήσεις να ανέρχονται σε 45 δισεκατομμύρια ευρώ. Μεταξύ του 2014 και του 2022, οι πωλήσεις βιολογικών προϊόντων στην ΕΕ υπερδιπλασιάστηκαν.

    Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των κρατών μελών όσον αφορά την κατανάλωση βιολογικών προϊόντων, με τη σχετική κατά κεφαλή δαπάνη να κυμαίνεται, το 2022, από 2 ευρώ στη Ρουμανία έως 365 ευρώ στη Δανία.

    Σε χαμηλά επίπεδα κινείται και η κατανάλωση βιολογικών στην Ελλάδα, όπου η κατά κεφαλή δαπάνη, σύμφωνα με τα στοιχεία, περιορίζεται στα 6 ευρώ.

    Οι παραπάνω διαφορές, σύμφωνα με την έκθεση, αναδεικνύουν την ανομοιογενή ανάπτυξη της αγοράς των βιολογικών προϊόντων ανά την ΕΕ και τη σύνδεση με την αγοραστική δύναμη στα κράτη μέλη.

    Πηγή: OT - In.gr

  • Αυξάνεται η βιολογική καλλιέργεια στην Ελλάδα - «Ως κυβέρνηση δίνουμε προτεραιότητα στη βιολογική παραγωγή» δηλώνει ο Κ. Τσιάρας
    Αυξάνεται η βιολογική καλλιέργεια στην Ελλάδα - «Ως κυβέρνηση δίνουμε προτεραιότητα στη βιολογική παραγωγή» δηλώνει ο Κ. Τσιάρας

    Εκδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για την «Ημέρα Βιολογικής Παραγωγής»

    Ολοένα και μεγαλύτερη «στροφή» στην παραγωγή βιολογικών προϊόντων πραγματοποιεί τα τελευταία χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση, προσπαθώντας να ακολουθήσει το «ρεύμα» που θέλει ολοένα και περισσότερους Ευρωπαίους πολίτες να καταναλώνουν βιολογικά τρόφιμα.

    Προς αυτή την κατεύθυνση, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει ως στόχο έως το 2030 να καλλιεργεί τουλάχιστον το 25% της γεωργικής γης με βιολογικές μεθόδους, ενώ παράλληλα στοχεύει και στη σημαντική αύξηση της βιολογικής ιχθυοκαλλιέργειας.

    Για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη βιολογική παραγωγή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διοργανώνει κάθε χρόνο την «Hμέρα Bιολογικής Παραγωγής» της ΕΕ, όπου και δίδονται βραβεία αριστείας σε όλα τα στάδια της αλυσίδας βιολογικών τροφίμων. Πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 23 Σεπτεμβρίου, ημέρα της φθινοπωρινής ισημερίας, ημέρα που συμβολίζει την ισορροπία μεταξύ γεωργίας και περιβάλλοντος που ταιριάζει απόλυτα στη βιολογική παραγωγή.

    «Η 23η Σεπτεμβρίου, Ημέρα Βιολογικής Παραγωγής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μας δίνει την ευκαιρία να επαναλάβουμε για μια ακόμη φορά τη στήριξη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στα βιολογικά προϊόντα και στους βιοκαλλιεργητές» ανέφερε σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας προσθέτοντας πως «η βιολογική παραγωγή στη γεωργία, στην κτηνοτροφία, στην ιχθυοκαλλιέργεια και στη μελισσοκομία, θα μπορούσε να πει κανείς ότι αποτελεί την επιστροφή στη φύση και στην αγνότητα. Αποτελεί, όμως, και τη λογική στην παραγωγή καθώς κι ένα ισχυρό στοιχείο ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας στον πρωτογενή τομέα».

    Όπως επισήμανε ο ίδιος «ως κυβέρνηση δίνουμε προτεραιότητα στην βιολογική παραγωγή. Αναπτύσσουμε συγκεκριμένες πολιτικές δράσεις στήριξης της βιολογικής παραγωγής, γιατί πιστεύουμε ότι είναι ένας τομέας που η Ελλάδα μπορεί να καταστεί πρωτοπόρα. Μέσα από το ΠΑΑ υλοποιούμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα που έχει εφαρμοσθεί μέχρι σήμερα στη χώρα μας, ύψους 700 εκατ. ευρώ, ενώ σύντομα θα προκηρυχθεί και νέο πρόγραμμα, άνω των 280 εκατ. ευρώ, αποκλειστικά για νέους παραγωγούς. Ενώ δεν πρέπει να παραβλέπουμε τα 285 εκατ. ανά έτος των "οικολογικών σχημάτων", από την Ενιαία Ενίσχυση».

    Επιπλέον, ο αρμόδιος υπουργός σημείωσε ότι στόχος είναι η ενίσχυση των προϊόντων «που έχουν προστιθέμενη αξία, τα οποία μπορούν να εξαχθούν στο εξωτερικό, να φέρουν πρόσθετο εισόδημα στους παραγωγούς και στη χώρα και ταυτόχρονα να γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές της Ελλάδας στα πέρατα της γης. Η χώρα μας, λόγω των ιδιαιτεροτήτων, εδαφολογικών, κλιματολογικών, αλλά και της βιοποικιλότητας που διαθέτει, μπορεί να γίνει πρωτοπόρα στην Ευρώπη στα βιολογικά. Και, φυσικά, είναι επιβεβλημένη η σύνδεση της βιολογικής παραγωγής μας με τον τουρισμό».

    Και κατέληξε «προσωπικά, πιστεύω πολύ στα βιολογικά προϊόντα. Είναι το μέλλον για την πατρίδα μας και την παραγωγή στον πρωτογενή τομέα, αλλά και ο πυλώνας της προσπάθειας που έχουμε ξεκινήσει για ουσιαστική ταύτιση των προϊόντων της ελληνικής γης με την ποιότητα και την υψηλή διατροφική αξία».

    Στις 23 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα και συγκεκριμένα στην Πλατεία Συντάγματος θα πραγματοποιηθεί από τις 9 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι εκδήλωση όπου όσοι βρεθούν εκεί θα ενημερώνονται για τη σημασία της παραγωγής και κατανάλωσης βιολογικών προϊόντων, θα διανεμηθούν τσάντες με προωθητικό υλικό και δείγματα βιολογικών προϊόντων, ενώ θα γίνει και έκθεση βιολογικών προϊόντων και διανομή έτοιμων βιολογικών γευμάτων μέσω υπηρεσίας catering.

    Η εορταστική εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον αυτοδιαχειριζόμενο φορέα των αγορών παραγωγών βιολογικών προϊόντων Αθήνας, η οποία είναι θεσμοθετημένη αγορά από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

    Επίσης, στη Θεσσαλονίκη στις 25 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί παρόμοια εκδήλωση και στην Πλατεία Αριστοτέλους. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον αυτοδιαχειριζόμενο φορέα των αγορών παραγωγών βιολογικών προϊόντων Θεσσαλονίκης, η οποία είναι θεσμοθετημένη αγορά από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

    Η βιολογική Γεωργία και Κτηνοτροφία στην Ελλάδα

    Στη χώρα μας, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, από το 2014 έως και το 2022 οι εκτάσεις που έχουν «χαρακτηριστεί» ως βιολογικές έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί, φτάνοντας από τα 3.628.250 στρέμματα το 2014, στα 9.248.520 στρέμματα το 2022.
    Σε ό,τι αφορά στη κτηνοτροφία τα καταμετρημένα ζώα που έχουν ενταχθεί ως βιολογικά, ανέρχονται σε 2,8 εκατομμύρια. Από αυτά, το 67,3% αφορά στα πρόβατα, το 19,6% στις κατσίκες και το 6,6% στις κότες, ενώ ακολουθούν με 6,4% οι αγελάδες και με 0,1% οι χοίροι.
    Έντονο είναι το ενδιαφέρον των παραγωγών για τα βιολογική γεωργία. Χαρακτηριστικό είναι ότι από τους 23.429 αγρότες το 2012 μέσα σε δέκα χρόνια (2022) έχουν φτάσει τους 60.993.

    Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης και οι στόχοι

    Η χώρα μας και συγκεκριμένα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού σχεδίου δράσης, έχει εκπονήσει ένα εθνικό σχέδιο δράσης, προσαρμοσμένο στην εθνική μας στρατηγική για τον τομέα καθώς και στις ιδιαίτερες συνθήκες της χώρας μας.
    Σκοπός είναι η αύξηση της παραγωγής βιολογικών προϊόντων, η προώθηση των βιολογικών προϊόντων και η τόνωση της κατανάλωσης. Στόχος από την άλλη είναι ο διπλασιασμός του ποσοστού των καλλιεργούμενων εκτάσεων που εφαρμόζουν τη βιολογική γεωργία αλλά και η ανάπτυξη των τομέων της βιολογικής κτηνοτροφίας και της βιολογικής υδατοκαλλιέργειας.
    Και οι δυο παραπάνω τομείς, έχουν σημαντικές προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης για τη χώρα μας.

    Οι δράσεις

    Για την ανάπτυξη του τομέα της βιολογικής γεωργίας, υπάρχουν διάφορες δράσεις, κυρίως μέσω παρεμβάσεων των άμεσων ενισχύσεων και της αγροτικής ανάπτυξης.

    Συγκεκριμένα:

    - Το οικολογικό σχήμα τα βιολογικής γεωργίας, παρέμβαση Π1-31.9 το οποίο αγορά στη διατήρηση των μεθόδων βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφία.
    Μεταξύ άλλων συμβάλει στο μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και στην προσαρμογή σ’ αυτήν, στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και την αποτελεσματική διαχείριση των φυσικών πόρων (νερό, έδαφος, αέρας κλπ), τη μείωση της χημικής εξάρτησης, στην ανάσχεση και αντιστροφή της απώλειας βιοποικιλότητας, στην ενίσχυση των οικοσυστημικών υπηρεσιών και στη διατήρηση των οικοτόπων και των τοπίων.
    Το ύψος των ενισχύσεων για τις επιλέξιμες καλλιέργειες/εκτροφές ανέρχονται σε 235 εκατ. ευρώ καθ’ έτος. Στόχος των ενισχύσεων είναι η κάλυψη της αύξησης του κόστους παραγωγής, η μείωση της παραγωγής λόγω της εφαρμογής της βιολογικής γεωργίας, ανά καλλιέργεια/ εκτροφή και το κόστος πιστοποίησης.

    - Η παρέμβαση Π3-70-2.1 η οποία αφορά στις ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους (νεοεισερχόμενοι στη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία) του (ΣΣ ΚΑΠ) της Ελλάδας. Όπως έχει αναφερθεί, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα εκδώσει πρόσκληση για νέο μέτρο για βιολογικά, στόχος του οποίου θα είναι η εφαρμογή συμβατικών καλλιεργειών σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους.
    Επιπλέον, επιδιώκεται η ενθάρρυνση των αγροτών για συμμετοχή τους σε φιλοπεριβαλλοντικά συστήματα, «απαντώντας» έτσι στη ζήτηση της κοινωνίας για τη χρήση φιλικών προς το περιβάλλον γεωργικών πρακτικών και ασφαλών προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας για τους καταναλωτές παρέχοντάς τους οικονομική στήριξη. Το συνολικό ύψος της ενίσχυσης θα ανέρχεται σε 96 εκατ. ευρώ για κάθε έτος, και το πρόγραμμα θα είναι τριετούς διάρκειας.

    - Τέλος, η παρέμβαση Π3-70-1.6 η οποία αφορά στις ενισχύσεις για την ανάληψη πρόσθετων γεωργο-περιβαλλοντικών υποχρεώσεων από τους μελισσοκόμους για την προστασία των μελισσοσμηνών και την ενίσχυση της βιοποικιλότητας.
    Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν δηλωμένα τα μελισσοσμήνη τους στην ΕΑΤ του 2024 αλλά και στο Εθνικό Μελισσοκομικό Μητρώο.
    Οι δεσμεύσεις θα είναι εξαετούς διάρκειας, με το πρώτο έτος να αφορά στη μετατροπή και τα επόμενα πέντε στη διατήρηση της βιολογικής μελισσοκομίας. Ο συνολικός προϋπολογισμός αυτής της δράσεις φτάνει τα 18,8 εκατ. ευρώ.
    Δικαιούχοι θα είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή ομάδες αυτών που δεν έχουν συμμετάσχει σε προηγούμενο πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Φωτογραφία: Freepik/jcomp

  • Αραβόσιτος: Καμπανάκι για τη συνδεδεμένη ενίσχυση – Κινδυνεύει να χαθεί
    Αραβόσιτος: Καμπανάκι για τη συνδεδεμένη ενίσχυση – Κινδυνεύει να χαθεί

    Στην Ανατολική Μακεδονία (Δράμα, Καβάλα και Σέρρες), ο αραβόσιτος για καρπό και ενσίρωμα καλλιεργείται σε μεγάλη έκταση

    Σήμα κινδύνου για το ενδεχόμενο να χαθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση στον αραβόσιτο για τους παραγωγούς, λόγω των φετινών επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, εκπέμπει το ΓΕΩΤΕΕ παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας.

    Ειδικότερα, στην Ανατολική Μακεδονία (Δράμα, Καβάλα και Σέρρες), καλλιεργείται σε μεγάλη έκταση ο αραβόσιτος για καρπό και για ενσίρωμα, σε γόνιμα πεδινά αγροτεμάχια που κατά κανόνα αρδεύονται και αποδίδουν ιδιαίτερα υψηλές αποδόσεις, με άριστη ποιότητα παραγόμενου προϊόντος όλα τα προηγούμενα χρόνια (1.500 κιλά καρπού/στρέμμα), καθιστώντας έτσι την περιοχή, μια από τις σημαντικότερες της χώρας όσον αφορά τη συγκεκριμένη καλλιέργεια και τη διατροφική επάρκεια της χώρας για το συγκεκριμένο προϊόν.

    Τη φετινή χρονιά όμως, όπως επισημαίνει το παράρτημα ΓΕΩΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας, είναι έντονες οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, και ιδίως λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας και ξηρασίας, των υψηλών θερμοκρασιών και της εξάντλησης των υπαρχόντων αποθεμάτων αρδευτικού νερού, υπάρχει ο κίνδυνος απώλειας της συνδεδεμένης ενίσχυσης στον καλλιεργούμενο αραβόσιτο για καρπό αλλά και για ενσίρωση, καθότι στις υποχρεώσεις του παραγωγού για τη λήψη της συνδεδεμένης ενίσχυσης είναι και η πώληση συγκομισμένου καρπού 900 κιλών/στρέμμα καρπού και 4 τόνοι/ενσιρώματος.

    Φέτος οι καλλιεργητές αραβόσιτου της περιοχής μας, χωρίς να ευθύνονται οι ίδιοι, δεν θα μπορέσουν να επιτύχουν το στόχο αυτό, δηλαδή να παράξουν και να εμπορευτούν τα 900 κιλά καλαμποκιού και τους 4 τόνους ενσιρώματος ανά στρέμμα

    Οι αιτίες

    «Οι λόγοι είναι πολλοί για τους οποίους φέτος οι καλλιεργητές αραβόσιτου της περιοχής μας, χωρίς να ευθύνονται οι ίδιοι, δεν θα μπορέσουν να επιτύχουν το στόχο αυτό, δηλαδή να παράξουν και να εμπορευτούν τα 900 κιλά καλαμποκιού και τους 4 τόνους ενσιρώματος ανά στρέμμα», επισημαίνει το ΓΕΩΤΕΕ, οι οποίοι είναι:

    • Η παρατεταμένη, έντονη και γενική ανομβρία και ξηρασία φέτος αλλά και τα προηγούμενα χρόνια.
    • Η εξάντληση τόσο των υπογείων αποθεμάτων νερού (γεωτρήσεων) όσο και των ταμιευτήρων νερού της περιοχής (π.χ φράγμα Θησαυρού και λίμνη Κερκίνης) που αρδεύουν τον αραβόσιτο και τις υπόλοιπες καλλιέργειες στις πεδιάδες Σερρών και Νέστου, με αποτέλεσμα την εφαρμογή ελλειμματικής ή καθόλου άρδευσης. Για δε τις γεωτρήσεις, που συνεχίζουν να έχουν νερό, η ταπείνωση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα εκτίναξε περισσότερο το κόστος άρδευσης.
    • Η ταπείνωση έως εξαντλήσεως του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα στα Τενάγη Φιλίππων, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εφαρμοστεί η υπάρδευση στην περιοχή, μια μέθοδο παθητικής άρδευσης των καλλιεργειών στα Τενάγη, ώστε όλες οι καλλιέργειες των Τεναγών Φιλίππων πλέον να πλήττονται από την ξηρασία. Να σημειωθεί εδώ ότι λόγω της τυρφώδους δομής του εδάφους δεν μπορεί να γίνει η ανόρυξη γεωτρήσεων διότι αχρηστεύονται σύντομα, λόγω έμφραξής τους. Χρήσιμο είναι να αναφερθεί ότι έγινε φέτος μια συντονισμένη και φιλότιμη προσπάθεια των 2 περιφερειών, των 3 περιφερειακών ενοτήτων (τα Τενάγη Φιλίππων διοικητικά υπάγονται στις ΠΕ Καβάλας, Δράμας και Σερρών) και της Διεύθυνσης Υδάτων για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της λειψυδρίας στα Τενάγη Φιλίππων, με πενιχρά όμως αποτελέσματα, λόγω της έντονης εκδήλωσης του φαινομένου.
    • Η επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών, θερμών και ξηρών ανέμων (ο λεγόμενος λίβας) κατά την περίοδο ανθοφορίας της καλλιέργειας σε συνδυασμό ή μη με την έλλειψη εδαφικού νερού, προκάλεσε μειωμένη καρπόδεση στην καλλιέργεια του αραβοσίτου και κατά συνέπεια εξαιρετικά μειωμένες αποδόσεις. Ιδιαιτέρως μάλιστα, όταν είναι γνωστό ότι ο καλλιεργούμενος αραβόσιτος έχει υψηλές απαιτήσεις σε νερό και επιφανειακό ριζικό σύστημα.

    Οι επιπτώσεις

    Η απώλεια της συνδεδεμένης ενίσχυσης και γενικότερα οι φετινές ζημιές στην καλλιέργεια καλαμποκιού θα έχουν πληθώρα επιπτώσεων στους παραγωγούς καλαμποκιού, στην κτηνοτροφία και σε άλλους μεταποιητικούς κλάδους της οικονομίας, αλλά και γενικότερα στην οικονομία και στη διατροφική επάρκεια της χώρας μας, Ιδιαιτέρως σήμερα που η κλιματική αλλαγή και οι πολεμικές συγκρούσεις κλονίζουν το παγκόσμιο αγροδιατροφικό σύστημα και το διαμετακομιστικό εμπόριο.

    Οι κυριότερες επιπτώσεις στους αγρότες μας και όχι μόνο θα είναι:

    • Η εγκατάλειψη της καλλιέργειας του αραβόσιτου, η οποία λόγω φετινών χαμηλών αποδόσεων και του υψηλού και οριακού κόστους παραγωγής καθίσταται αντιοικονομική.
    • Η δε προσπάθεια κάποιων παραγωγών να αρδεύσουν τα καλαμπόκια τους με τη χρήση γεωτρήσεων και άλλων ενεργοβόρων συστημάτων άρδευσης, φοβούμενοι μη χάσουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση, τους επιβάρυνε με κόστος το οποίο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να καλυφθεί από τη συνδεδεμένη ενίσχυση. Διότι στη φετινή χρόνια ούτε και με άρδευση μπορούσε κάποιος παραγωγός να επιτύχει απόδοση σε καρπό άνω των 900 κιλών/στρέμμα
    • Η ελληνική κτηνοτροφία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην παραγωγή αραβοσίτου (καρπού και ενσίρωμα) για τη διατροφή σχεδόν σε όλα τα εκτρεφόμενα ζώα. Συνεπώς με την εγκατάλειψη της καλλιέργειας του αραβοσίτου η κτηνοτροφία μας θα βασίζεται πλέον ακόμα περισσότερο σε εισαγόμενες ζωοτροφές αμφιβόλου ποιότητας και ασφάλειας (περιπτώσεις αφλατοξινών).
    • Η εγχώρια βιομηχανία θα στερηθεί την πρώτη της ύλη, καθότι ο αραβόσιτος χρησιμοποιείται και στη βιομηχανία για την παραγωγή πληθώρας προϊόντων (πλαστικά, βιοδιασπώμενοι αφροί, κόλλες, βιοαιθανόλη κ.ά).

    Ιδιαιτέρως δε στα Τενάγη Φιλίππων λόγω του τυρφώδους εδάφους δεν υπάρχουν πλέον πολλές εναλλακτικές καλλιέργειες πέραν του αραβόσιτου, οι οποίες επιπλέον αποδίδουν σαφώς χαμηλότερη πρόσοδο.

    Τι ζητείται

    Με βάση τα παραπάνω, ζητείται τουλάχιστον για φέτος, λόγω των ιδιαίτερων εδαφοκλιματικών συνθηκών, που διαμορφώνονται να μην ισχύει η υποχρέωση της πώλησης 900 κιλών/στρέμμα καρπού στον αραβόσιτο και 4 τόνοι/στρέμμα ενσιρώματος, για τη λήψη της συνδεδεμένης ενίσχυσης, σε όλη την Ανατολική Μακεδονία (ΠΕ Δράμας, Καβάλας και Σερρών).

    Επιπρόσθετα όμως ζητείται να διερευνηθεί και η δυνατότητα αποζημίωσης των καλλιεργητών αραβοσίτου, για τη μεγάλη ζημιά που έχουν υποστεί. «Μόνο έτσι θα μειωθεί σε κάποιο βαθμό η ζημία που έχουν υποστεί φέτος οι καλλιεργητές αραβόσιτου και δεν θα οδηγηθούν σε οικονομική καταστροφή, ή έστω δε θα στραφούν σε άλλες εναλλακτικές καλλιέργειες, χαμηλότερης όπως προσόδου, που δεν δίνουν προστιθέμενη αξία σε άλλους παραγωγικούς κλάδους όπως κάνει ο αραβόσιτος», σημειώνεται.

    Πηγή: In.gr
  • ΚΑΠ: Στο ΦΕΚ η μετατροπή σε βιολογικά – Τα ποσά
    ΚΑΠ: Στο ΦΕΚ η μετατροπή σε βιολογικά – Τα ποσά

    Η οικονομική στήριξη στο πλαίσιο της παρέμβασης του ΣΣ ΚΑΠ παρέχεται για την εφαρμογή των πρακτικών της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας

    Από τα 21,6 ευρώ/στρέμμα έως τα 195 ευρώ/στρέμμα ανάλογα με την καλλιέργεια και από 23,2 ευρώ έως 35 ευρώ ανάλογα με το ζώο, καθορίζεται το ύψος της ενίσχυσης για τη μετατροπή της παρέμβασης για τη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, του ΣΣ της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).

    Σύμφωνα με την ΥΑ, που καθορίζει το θεσμικό πλαίσιο της παρέμβασης Π3-70-2.1 – «Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους (νεοεισερχόμενοι στη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία)», του ΣΣ ΚΑΠ, το οποίο δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, οι διατάξεις αφορούν τη δράση 1 (Π3-70-2.1.1): «Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στη γεωργία» και τη δράση 2 (Π3-70-2.1.2): «Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην κτηνοτροφία».

    Να σημειωθεί ότι η οικονομική στήριξη στο πλαίσιο της παρέμβασης παρέχεται για την εφαρμογή των πρακτικών της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας με σκοπό την ενθάρρυνση των αγροτών να συμμετάσχουν σε τέτοια συστήματα, απαντώντας έτσι στη ζήτηση της κοινωνίας για τη χρήση φιλικών προς το περιβάλλον γεωργικών πρακτικών.

    Δικαιούχοι είναι γεωργοί φυσικά και νομικά πρόσωπα ή ομάδες αυτών

    Οι δικαιούχοι

    Δικαιούχοι της παρέμβασης μπορούν να κριθούν γεωργοί φυσικά και νομικά πρόσωπα ή ομάδες αυτών.

    Όμως, δεν μπορούν να κριθούν δικαιούχοι των ενισχύσεων, έστω κι αν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις, οι ακόλουθες κατηγορίες υποψηφίων:

    • Διάδοχοι πρόωρης συνταξιοδότησης για τους οποίους έχει εκδοθεί απόφαση αποκλεισμού από τη λήψη οποιασδήποτε ενίσχυσης στον αγροτικό τομέα για δέκα έτη.
    • Όσοι έχουν αποβληθεί από γεωργοπεριβαλλοντικό μέτρο ή δράση στη Προγραμματική Περίοδο 2014-2022 ή από παρέμβαση της προγραμματικής περιόδου 2023-2027, λόγω υποβολής εκ προθέσεως ανακριβών στοιχείων και δεν έχει παρέλθει χρονικό διάστημα δύο ημερολογιακών ετών από την αποβολή. Επίσης, περιπτώσεις κατ’επανάληψη μη συμμορφώσεων από πλευράς δικαιούχου χωρίς αιτιολόγηση θεωρούνται εκ προθέσεως μη συμμορφώσεις.

    Επίσης, επιλέξιμοι προς ένταξη στις δράσεις της παρέμβασης Π3-70-2.1 είναι οι νεοεισερχόμενοι (υποψήφιοι που κατέχουν νεοεντασσόμενα αγροτεμάχια, βοσκότοπους ή εκτροφές στο σύστημα ελέγχου για τη βιολογική γεωργία).

    Να σημειωθεί ότι ένας υποψήφιος δύναται να υποβάλει αίτηση στήριξης σε όσες δράσεις της παρέμβασης Π3-70-2.1 επιθυμεί.

    Πώς καθορίζεται το ύψος ενίσχυσης

    Τα ετήσια ύψη ενίσχυσης για τη δράση 1 της Παρέμβασης Π3-70-2.1: «Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στη γεωργία», χορηγούνται ανά εκτάριο γεωργικής έκτασης για να αποζημιώνουν τους δικαιούχους για το διαφυγόν εισόδημα, τις πρόσθετες δαπάνες (εργαστηριακές αναλύσεις) και το κόστος συναλλαγής (δαπάνες πιστοποίησης) ως αποτέλεσμα των δεσμεύσεων που αναλήφθηκαν.

    Ειδικότερα, τα ετήσια ύψη ενίσχυσης ανά είδος καλλιέργειας περιγράφονται στον παρακάτω πίνακα:

    Αντίστοιχα, για τη δράση 2 της Παρέμβασης Π3-70-2.1: «Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην κτηνοτροφία», οι ενισχύσεις χορηγούνται ετησίως ανά εκτάριο βοσκοτόπου για να αποζημιώνουν τους δικαιούχους για το διαφυγόν εισόδημα και το κόστος συναλλαγής (δαπάνες πιστοποίησης) ως αποτέλεσμα των δεσμεύσεων που αναλήφθηκαν.

    Τα ετήσια ύψη ενίσχυσης για πυκνότητα βόσκησης 1 ΜΖΚ/Ha περιγράφονται στον παρακάτω πίνακα:

    ΚΑΠ

    Τα παραπάνω ποσά έχουν υπολογιστεί για πυκνότητες βόσκησης 1 ΜΖΚ ανά εκτάριο (Ha). Αν η πυκνότητα βόσκησης για την ενταγμένη εκμετάλλευση είναι μικρότερη του 1 ΜΖΚ ανά εκτάριο, η ενίσχυση ανά εκτάριο υπολογίζεται με τον πολλαπλασιασμό της πυκνότητας βόσκησης με την αντίστοιχη ενίσχυση του σχετικού πίνακα.

    Οι εκτάσεις μη παραγωγικών βοσκοτόπων με πυκνότητα βόσκησης κάτω από 0,2 ΜΖΚ/ha είναι μη επιλέξιμες.

    Δείτε αναλυτικά το ΦΕΚ ΕΔΩ

    Πηγή: In.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik
  • ΟΠΕΚΕΠΕ: Πώς θα χορηγηθεί η ειδική συνδεδεμένη ενίσχυση στο βαμβάκι
    ΟΠΕΚΕΠΕ: Πώς θα χορηγηθεί η ειδική συνδεδεμένη ενίσχυση στο βαμβάκι

    Ποιες είναι οι υποχρεώσεις των παραγωγών βάμβακος, σύμφωνα με εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ

    Σε 733,98 ευρώ ανά εκτάριο (73,398 ευρώ/στρέμμα) ανέρχεται, σύμφωνα με εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ, η συνδεδεμένη ενίσχυση στο βαμβάκι, εφόσον η επιλέξιμη προς ενίσχυση έκταση δεν ξεπεράσει τα 250.000 εκτάρια.

    Στην εγκύκλιο, όπου καθορίζονται οι λεπτομέρειες για να δοθεί στους δικαιούχους παραγωγούς η ειδική συνδεδεμένη ενίσχυση για την περίοδο 2024/25, η ενίσχυση χορηγείται στους παραγωγούς που καλλιεργούν βαμβάκι σε επιλέξιμες εκτάσεις και έχει δηλωθεί η καλλιέργεια στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΟΣΔΕ).

    Οι εκκοκκιστικές επιχειρήσεις, παραλαμβάνουν, επεξεργάζονται και αποστέλλουν τα στοιχεία των παραδόσεων βάμβακος στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Η μέση απόδοση του εκκοκκιστηρίου στο οποίο έχουν παραδώσει οι παραγωγοί πρέπει να είναι άνω του 32% η οποία παρακολουθείται και επιβεβαιώνεται με τελικό ισοζύγιο.

    Οι παραδόσεις στα εκκοκκιστήρια για τους παραγωγούς που θέλουν να τύχουν της ενίσχυσης πρέπει να ολοκληρωθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2025

    Οι υποχρεώσεις των παραγωγών βάμβακος

    Οι παραγωγοί βάμβακος πρέπει να έχουν χρησιμοποιήσει για την καλλιέργειά τους αποκλειστικά πιστοποιημένο σπόρο με ελάχιστη ποσότητα 16 κιλών ανά καλλιεργούμενο εκτάριο ή 13 κιλών ανά εκτάριο στην περίπτωση καλλιέργειας υβριδίων βάμβακος με καταληκτική ημερομηνία σποράς την 31η Μαΐου 2024 εκτός των περιπτώσεων ανωτέρας βίας που απαιτείται επανασπορά.

    Η σπορά των επιλέξιμων εκτάσεων με βαμβάκι αποδεικνύεται με την προσκόμιση πρωτοτύπου τιμολογίου αγοράς ή τιμολογίου αγοράς- δελτίου αποστολής ή απόδειξη λιανικής πώλησης και των πρωτοτύπων επίσημων ετικετών που φέρουν οι συσκευασίες των σπόρων προς σπορά που αναγράφονται στα ανωτέρω παραστατικά.

    Σε περίπτωση απώλειας των πρωτοτύπων των ανωτέρω παραστατικών ο παραγωγός μπορεί να προσκομίζει γνήσια ευκρινή αντίγραφα αυτών, σφραγισμένα και υπογεγραμμένα από τον εκδότη για την ακρίβεια των στοιχείων.

    Κατά παρέκκλιση των ανωτέρω οι παραγωγοί μπορούν να χρησιμοποιούν σπόρο βελτιωτή για την παραγωγή προβασικού ή βασικού σπόρου προς σπορά και την παραγωγή για τον αναπολλαπλασιασμό του υλικού της διατηρούμενης ποικιλίας.

    Οι παραγωγοί στην αίτηση της ενιαίας ενίσχυσης πρέπει να αναφέρουν το όνομα της ποικιλίας του χρησιμοποιούμενου σπόρου, το όνομα και τη διεύθυνση της εγκεκριμένης Διακλαδικής Οργάνωσης, εφόσον ο παραγωγός είναι μέλος, καθώς και ότι αιτούνται της ειδικής ενίσχυσης.

    Επίσης, πρέπει να διατηρούν την καλλιέργεια τους υπό κανονικές συνθήκες ανάπτυξης των φυτών, λαμβάνοντας μέριμνα για την εκτέλεση των απαραίτητων καλλιεργητικών φροντίδων.

    Να συγκομίζουν και να παραδίδουν τουλάχιστον την ελάχιστη στρεμματική απόδοση της καλλιεργητικής ζώνης στην οποία ανήκουν, υπογράφοντας πέραν των άλλων την προβλεπόμενη σύμβαση αγοραπωλησίας με την εκκοκκιστική επιχείρηση ή τη Συνεταιριστική Οργάνωση, εφόσον το επιλέξουν, που θα διαπραγματευτεί και θα πουλά την παραγωγή τους σε εκκοκκιστική επιχείρηση για λογαριασμό τους.

    Οι παραγωγοί, σύμφωνα με την εγκύκλιο, δεν μπορούν να παραδίδουν σύσπορο βαμβάκι με ποσοστό ξένων υλών μεγαλύτερο του 10% διότι δεν θα λαμβάνεται υπόψη στον υπολογισμό της ελάχιστης στρεμματικής απόδοσης.

    Οι παραδόσεις στα εκκοκκιστήρια για τους παραγωγούς που θέλουν να τύχουν της ενίσχυσης πρέπει να ολοκληρωθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2025.

    Να σημειωθεί ότι παραγωγοί που για λόγους ανωτέρας βίας δεν παραδίδουν την παραγωγή τους μέχρι 31η Ιανουαρίου 2025 δηλώνουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ την ποσότητα που παρήγαγαν και τον τόπο συγκέντρωσής της.

    Πηγή: In.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch