Τετάρτη, 12 Απριλίου 2023 13:39

Συνδεδεμένες Ενισχύσεις: Άμεσα οι πληρωμές σε έξι προϊόντα φυτικής παραγωγής

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Δημοσιεύτηκαν σε ΦΕΚ οι τιμές των συνδεδεμένων σε έξι προϊόντα φυτικής παραγωγής.

Πιο συγκεκριμένα:

  1. Το ύψος της συνδεδεμένης στήριξης στην καλλιέργεια οσπρίων που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση, για το έτος ενίσχυσης 2022, καθορίζεται στα 181,26 ευρώ/εκτάριο.
  2. Το ύψος της συνδεδεμένης στήριξης στην καλλιέργεια καρπών με κέλυφος για το έτος ενίσχυσης 2022, καθορίζεται στα 88,86 ευρώ/εκτάριο.
  3. Το ύψος της συνδεδεμένης στήριξης στην καλλιέργεια πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών ψυχανθών για το έτος ενίσχυσης 2022, καθορίζεται στα 75,60 ευρώ/εκτάριο.
  4. Το ύψος της συνδεδεμένης στήριξης στην καλλιέργεια μήλων, για το έτος ενίσχυσης 2022, καθορίζεται στα 405,98 ευρώ/εκτάριο.
  5. Το ύψος της συνδεδεμένης στήριξης στην καλλιέργεια των πρωτεϊνούχων σανοδοτικών ψυχανθών, για το έτος ενίσχυσης 2022, καθορίζεται στα 121,53 ευρώ/εκτάριο.
  6. Το ύψος της συνδεδεμένης στήριξης στην καλλιέργεια σκληρού σίτου για το έτος ενίσχυσης 2022, καθορίζεται στα 58,30 ευρώ/εκτάριο.

Το σχετικό ΦΕΚ είναι διαθέσιμο εδώ.

Πηγή: Etheas.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 12 Απριλίου 2023 10:34

Σχετικά Άρθρα

  • Στο ΦΕΚ τροποποιητική απόφαση για τη χορήγηση συνδεδεμένης στα σανοδοτικά ψυχανθή
    Στο ΦΕΚ τροποποιητική απόφαση για τη χορήγηση συνδεδεμένης στα σανοδοτικά ψυχανθή

    Δημοσιεύθηκε τροποποίηση της απόφασης «Καθορισμός λεπτομερειών χορήγησης της συνδεδεμένης εισοδηματικής στήριξης στην καλλιέργεια των πρωτεϊνούχων σανοδοτικών ψυχανθών – Π1-32.2 «Στήριξη συνδεδεμένου εισοδήματος – Φυτική παραγωγή Πρωτεϊνούχες Καλλιέργειες» του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027 (ΣΣ ΚΑΠ).

    Σύμφωνα με την τροποποιητική απόφαση, «δικαιούχοι της συνδεδεμένης ενίσχυσης στην καλλιέργεια των πρωτεϊνούχων σανοδοτικών ψυχανθών (μηδική και τριφύλλι), είναι οι ενεργοί γεωργοί οι οποίοι καλλιεργούν τα είδη που ορίζονται, σε επιλέξιμες εκτάσεις υπό τις εξής προϋποθέσεις:

    • Να χρησιμοποιούν καθολικά πιστοποιημένο σπόρο προς σπορά 1ης ή 2ης γενεάς (αναπαραγωγής), σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υπ’ αρ. 250744/17-6-2003 κοινή υπουργική απόφαση «Τεχνικός Κανονισμός Ελέγχου και Πιστοποίησης σπόρων προς σπορά κτηνοτροφικών φυτών» (Β’ 861), που αποδεικνύεται με την προσκόμιση πρωτότυπων τιμολογίων αγοράς των σπόρων προς σπορά και των πρωτότυπων επίσημων ετικετών που φέρουν οι συσκευασίες των σπόρων προς σπορά που αναγράφονται στα ανωτέρω τιμολόγια αγοράς. Για λόγους προσαρμογής, εξαιρείται ή καθίσταται προαιρετική η χρήση του πιστοποιημένο σπόρου για το έτος 2024.
    • Να προσκομίζουν τιμολόγιο αγοράς ή πώλησης του προϊόντος σε μεταποιητική μονάδα, κτηνοτρόφο ή έμπορο του προϊόντος. Στην περίπτωση που οι δικαιούχοι διατηρούν παράλληλα κτηνοτροφική εκμετάλλευση μηρυκαστικών, δεν απαιτείται η προσκόμιση τιμολογίου αγοράς ή πώλησης για το μέρος της ζωοτροφής που προορίζεται για τα ζώα της εκμετάλλευσής τους, το οποίο θα υπολογίζεται σε συνάρτηση με τον αριθμό, το είδος και τις διατροφικές απαιτήσεις εκάστου ζώου σε πρωτεϊνούχα σανοδοτικά ψυχανθή. Οι σχετικές λεπτομέρειες γι’ αυτό το θέμα στην περίπτωση της απουσίας τιμολογίων, όταν ο δικαιούχος ιδιοπαράγει μηδική και τριφύλλι και το χρησιμοποιεί στα ζώα που εκτρέφει, παρουσιάζονται αναλυτικά στο συνημμένο Παράρτημα III της παρούσας.
    • Η συγκομιδή να πραγματοποιείται μόνο στην ωριμότητα ή κοντά στην ωριμότητα.
    • Η ελάχιστη επιλέξιμη έκταση αγροτεμαχίου καθορίζεται σε 0,1 εκτάριο.
    • Να παραδίδουν το προϊόν σε εμπόρους, ομάδες/ οργανώσεις παραγωγών και συνεταιρισμούς αγροτών το αργότερο έως την 28η Φεβρουαρίου του επόμενου από το έτος υποβολής της αίτησης. Σε εξαιρετικές περιστάσεις, η καταληκτική αυτή ημερομηνία δύναται να τροποποιηθεί με απόφαση προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ και κατόπιν συνεννόησης με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ.

    Οι παραδόσεις πρέπει να γίνονται σε έναν από τους παρακάτω φορείς:

    i) Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις (ΑΣΟ), όπως ορίζονται στον ν. 4673/2020 «Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και άλλες διατάξεις», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει,

    ii) ομάδες και οργανώσεις παραγωγών, σύμφωνα με τον Καν. (ΕΕ) 2021/2115 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου και τον Κανονισμό (ΕΕ) 1308/2013,

    iii) οποιαδήποτε νομική οντότητα έχουσα εμπορική δραστηριότητα στον τομέα των πρωτεϊνούχων σανοδοτικών ψυχανθών.

    Στην περίπτωση που υπάρχουν διαπιστωμένες εξατομικευμένες ζημιές ανά δικαιούχο από τον Ελληνικό Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.), δύναται οι ποσότητες αυτές να προσμετρούνται στη συνολική επιλέξιμη ποσότητα. Ο ΕΛΓΑ, υποχρεούται στην αποστολή σχετικού ηλεκτρονικού αρχείου με τα αποτελέσματα εκτιμήσεων ζημιών στον ΟΠΕΚΕΠΕ το αργότερο ως το τέλος Φεβρουαρίου του έτους που έπεται της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης».

    Δείτε εδώ την τροποποιητική απόφαση.

    Πηγή: Etheas.gr

  • Αραβόσιτος: Καμπανάκι για τη συνδεδεμένη ενίσχυση – Κινδυνεύει να χαθεί
    Αραβόσιτος: Καμπανάκι για τη συνδεδεμένη ενίσχυση – Κινδυνεύει να χαθεί

    Στην Ανατολική Μακεδονία (Δράμα, Καβάλα και Σέρρες), ο αραβόσιτος για καρπό και ενσίρωμα καλλιεργείται σε μεγάλη έκταση

    Σήμα κινδύνου για το ενδεχόμενο να χαθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση στον αραβόσιτο για τους παραγωγούς, λόγω των φετινών επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, εκπέμπει το ΓΕΩΤΕΕ παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας.

    Ειδικότερα, στην Ανατολική Μακεδονία (Δράμα, Καβάλα και Σέρρες), καλλιεργείται σε μεγάλη έκταση ο αραβόσιτος για καρπό και για ενσίρωμα, σε γόνιμα πεδινά αγροτεμάχια που κατά κανόνα αρδεύονται και αποδίδουν ιδιαίτερα υψηλές αποδόσεις, με άριστη ποιότητα παραγόμενου προϊόντος όλα τα προηγούμενα χρόνια (1.500 κιλά καρπού/στρέμμα), καθιστώντας έτσι την περιοχή, μια από τις σημαντικότερες της χώρας όσον αφορά τη συγκεκριμένη καλλιέργεια και τη διατροφική επάρκεια της χώρας για το συγκεκριμένο προϊόν.

    Τη φετινή χρονιά όμως, όπως επισημαίνει το παράρτημα ΓΕΩΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας, είναι έντονες οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, και ιδίως λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας και ξηρασίας, των υψηλών θερμοκρασιών και της εξάντλησης των υπαρχόντων αποθεμάτων αρδευτικού νερού, υπάρχει ο κίνδυνος απώλειας της συνδεδεμένης ενίσχυσης στον καλλιεργούμενο αραβόσιτο για καρπό αλλά και για ενσίρωση, καθότι στις υποχρεώσεις του παραγωγού για τη λήψη της συνδεδεμένης ενίσχυσης είναι και η πώληση συγκομισμένου καρπού 900 κιλών/στρέμμα καρπού και 4 τόνοι/ενσιρώματος.

    Φέτος οι καλλιεργητές αραβόσιτου της περιοχής μας, χωρίς να ευθύνονται οι ίδιοι, δεν θα μπορέσουν να επιτύχουν το στόχο αυτό, δηλαδή να παράξουν και να εμπορευτούν τα 900 κιλά καλαμποκιού και τους 4 τόνους ενσιρώματος ανά στρέμμα

    Οι αιτίες

    «Οι λόγοι είναι πολλοί για τους οποίους φέτος οι καλλιεργητές αραβόσιτου της περιοχής μας, χωρίς να ευθύνονται οι ίδιοι, δεν θα μπορέσουν να επιτύχουν το στόχο αυτό, δηλαδή να παράξουν και να εμπορευτούν τα 900 κιλά καλαμποκιού και τους 4 τόνους ενσιρώματος ανά στρέμμα», επισημαίνει το ΓΕΩΤΕΕ, οι οποίοι είναι:

    • Η παρατεταμένη, έντονη και γενική ανομβρία και ξηρασία φέτος αλλά και τα προηγούμενα χρόνια.
    • Η εξάντληση τόσο των υπογείων αποθεμάτων νερού (γεωτρήσεων) όσο και των ταμιευτήρων νερού της περιοχής (π.χ φράγμα Θησαυρού και λίμνη Κερκίνης) που αρδεύουν τον αραβόσιτο και τις υπόλοιπες καλλιέργειες στις πεδιάδες Σερρών και Νέστου, με αποτέλεσμα την εφαρμογή ελλειμματικής ή καθόλου άρδευσης. Για δε τις γεωτρήσεις, που συνεχίζουν να έχουν νερό, η ταπείνωση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα εκτίναξε περισσότερο το κόστος άρδευσης.
    • Η ταπείνωση έως εξαντλήσεως του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα στα Τενάγη Φιλίππων, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εφαρμοστεί η υπάρδευση στην περιοχή, μια μέθοδο παθητικής άρδευσης των καλλιεργειών στα Τενάγη, ώστε όλες οι καλλιέργειες των Τεναγών Φιλίππων πλέον να πλήττονται από την ξηρασία. Να σημειωθεί εδώ ότι λόγω της τυρφώδους δομής του εδάφους δεν μπορεί να γίνει η ανόρυξη γεωτρήσεων διότι αχρηστεύονται σύντομα, λόγω έμφραξής τους. Χρήσιμο είναι να αναφερθεί ότι έγινε φέτος μια συντονισμένη και φιλότιμη προσπάθεια των 2 περιφερειών, των 3 περιφερειακών ενοτήτων (τα Τενάγη Φιλίππων διοικητικά υπάγονται στις ΠΕ Καβάλας, Δράμας και Σερρών) και της Διεύθυνσης Υδάτων για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της λειψυδρίας στα Τενάγη Φιλίππων, με πενιχρά όμως αποτελέσματα, λόγω της έντονης εκδήλωσης του φαινομένου.
    • Η επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών, θερμών και ξηρών ανέμων (ο λεγόμενος λίβας) κατά την περίοδο ανθοφορίας της καλλιέργειας σε συνδυασμό ή μη με την έλλειψη εδαφικού νερού, προκάλεσε μειωμένη καρπόδεση στην καλλιέργεια του αραβοσίτου και κατά συνέπεια εξαιρετικά μειωμένες αποδόσεις. Ιδιαιτέρως μάλιστα, όταν είναι γνωστό ότι ο καλλιεργούμενος αραβόσιτος έχει υψηλές απαιτήσεις σε νερό και επιφανειακό ριζικό σύστημα.

    Οι επιπτώσεις

    Η απώλεια της συνδεδεμένης ενίσχυσης και γενικότερα οι φετινές ζημιές στην καλλιέργεια καλαμποκιού θα έχουν πληθώρα επιπτώσεων στους παραγωγούς καλαμποκιού, στην κτηνοτροφία και σε άλλους μεταποιητικούς κλάδους της οικονομίας, αλλά και γενικότερα στην οικονομία και στη διατροφική επάρκεια της χώρας μας, Ιδιαιτέρως σήμερα που η κλιματική αλλαγή και οι πολεμικές συγκρούσεις κλονίζουν το παγκόσμιο αγροδιατροφικό σύστημα και το διαμετακομιστικό εμπόριο.

    Οι κυριότερες επιπτώσεις στους αγρότες μας και όχι μόνο θα είναι:

    • Η εγκατάλειψη της καλλιέργειας του αραβόσιτου, η οποία λόγω φετινών χαμηλών αποδόσεων και του υψηλού και οριακού κόστους παραγωγής καθίσταται αντιοικονομική.
    • Η δε προσπάθεια κάποιων παραγωγών να αρδεύσουν τα καλαμπόκια τους με τη χρήση γεωτρήσεων και άλλων ενεργοβόρων συστημάτων άρδευσης, φοβούμενοι μη χάσουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση, τους επιβάρυνε με κόστος το οποίο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να καλυφθεί από τη συνδεδεμένη ενίσχυση. Διότι στη φετινή χρόνια ούτε και με άρδευση μπορούσε κάποιος παραγωγός να επιτύχει απόδοση σε καρπό άνω των 900 κιλών/στρέμμα
    • Η ελληνική κτηνοτροφία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην παραγωγή αραβοσίτου (καρπού και ενσίρωμα) για τη διατροφή σχεδόν σε όλα τα εκτρεφόμενα ζώα. Συνεπώς με την εγκατάλειψη της καλλιέργειας του αραβοσίτου η κτηνοτροφία μας θα βασίζεται πλέον ακόμα περισσότερο σε εισαγόμενες ζωοτροφές αμφιβόλου ποιότητας και ασφάλειας (περιπτώσεις αφλατοξινών).
    • Η εγχώρια βιομηχανία θα στερηθεί την πρώτη της ύλη, καθότι ο αραβόσιτος χρησιμοποιείται και στη βιομηχανία για την παραγωγή πληθώρας προϊόντων (πλαστικά, βιοδιασπώμενοι αφροί, κόλλες, βιοαιθανόλη κ.ά).

    Ιδιαιτέρως δε στα Τενάγη Φιλίππων λόγω του τυρφώδους εδάφους δεν υπάρχουν πλέον πολλές εναλλακτικές καλλιέργειες πέραν του αραβόσιτου, οι οποίες επιπλέον αποδίδουν σαφώς χαμηλότερη πρόσοδο.

    Τι ζητείται

    Με βάση τα παραπάνω, ζητείται τουλάχιστον για φέτος, λόγω των ιδιαίτερων εδαφοκλιματικών συνθηκών, που διαμορφώνονται να μην ισχύει η υποχρέωση της πώλησης 900 κιλών/στρέμμα καρπού στον αραβόσιτο και 4 τόνοι/στρέμμα ενσιρώματος, για τη λήψη της συνδεδεμένης ενίσχυσης, σε όλη την Ανατολική Μακεδονία (ΠΕ Δράμας, Καβάλας και Σερρών).

    Επιπρόσθετα όμως ζητείται να διερευνηθεί και η δυνατότητα αποζημίωσης των καλλιεργητών αραβοσίτου, για τη μεγάλη ζημιά που έχουν υποστεί. «Μόνο έτσι θα μειωθεί σε κάποιο βαθμό η ζημία που έχουν υποστεί φέτος οι καλλιεργητές αραβόσιτου και δεν θα οδηγηθούν σε οικονομική καταστροφή, ή έστω δε θα στραφούν σε άλλες εναλλακτικές καλλιέργειες, χαμηλότερης όπως προσόδου, που δεν δίνουν προστιθέμενη αξία σε άλλους παραγωγικούς κλάδους όπως κάνει ο αραβόσιτος», σημειώνεται.

    Πηγή: In.gr
  • ΟΠΕΚΕΠΕ: Πώς θα χορηγηθεί η ειδική συνδεδεμένη ενίσχυση στο βαμβάκι
    ΟΠΕΚΕΠΕ: Πώς θα χορηγηθεί η ειδική συνδεδεμένη ενίσχυση στο βαμβάκι

    Ποιες είναι οι υποχρεώσεις των παραγωγών βάμβακος, σύμφωνα με εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ

    Σε 733,98 ευρώ ανά εκτάριο (73,398 ευρώ/στρέμμα) ανέρχεται, σύμφωνα με εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ, η συνδεδεμένη ενίσχυση στο βαμβάκι, εφόσον η επιλέξιμη προς ενίσχυση έκταση δεν ξεπεράσει τα 250.000 εκτάρια.

    Στην εγκύκλιο, όπου καθορίζονται οι λεπτομέρειες για να δοθεί στους δικαιούχους παραγωγούς η ειδική συνδεδεμένη ενίσχυση για την περίοδο 2024/25, η ενίσχυση χορηγείται στους παραγωγούς που καλλιεργούν βαμβάκι σε επιλέξιμες εκτάσεις και έχει δηλωθεί η καλλιέργεια στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΟΣΔΕ).

    Οι εκκοκκιστικές επιχειρήσεις, παραλαμβάνουν, επεξεργάζονται και αποστέλλουν τα στοιχεία των παραδόσεων βάμβακος στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Η μέση απόδοση του εκκοκκιστηρίου στο οποίο έχουν παραδώσει οι παραγωγοί πρέπει να είναι άνω του 32% η οποία παρακολουθείται και επιβεβαιώνεται με τελικό ισοζύγιο.

    Οι παραδόσεις στα εκκοκκιστήρια για τους παραγωγούς που θέλουν να τύχουν της ενίσχυσης πρέπει να ολοκληρωθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2025

    Οι υποχρεώσεις των παραγωγών βάμβακος

    Οι παραγωγοί βάμβακος πρέπει να έχουν χρησιμοποιήσει για την καλλιέργειά τους αποκλειστικά πιστοποιημένο σπόρο με ελάχιστη ποσότητα 16 κιλών ανά καλλιεργούμενο εκτάριο ή 13 κιλών ανά εκτάριο στην περίπτωση καλλιέργειας υβριδίων βάμβακος με καταληκτική ημερομηνία σποράς την 31η Μαΐου 2024 εκτός των περιπτώσεων ανωτέρας βίας που απαιτείται επανασπορά.

    Η σπορά των επιλέξιμων εκτάσεων με βαμβάκι αποδεικνύεται με την προσκόμιση πρωτοτύπου τιμολογίου αγοράς ή τιμολογίου αγοράς- δελτίου αποστολής ή απόδειξη λιανικής πώλησης και των πρωτοτύπων επίσημων ετικετών που φέρουν οι συσκευασίες των σπόρων προς σπορά που αναγράφονται στα ανωτέρω παραστατικά.

    Σε περίπτωση απώλειας των πρωτοτύπων των ανωτέρω παραστατικών ο παραγωγός μπορεί να προσκομίζει γνήσια ευκρινή αντίγραφα αυτών, σφραγισμένα και υπογεγραμμένα από τον εκδότη για την ακρίβεια των στοιχείων.

    Κατά παρέκκλιση των ανωτέρω οι παραγωγοί μπορούν να χρησιμοποιούν σπόρο βελτιωτή για την παραγωγή προβασικού ή βασικού σπόρου προς σπορά και την παραγωγή για τον αναπολλαπλασιασμό του υλικού της διατηρούμενης ποικιλίας.

    Οι παραγωγοί στην αίτηση της ενιαίας ενίσχυσης πρέπει να αναφέρουν το όνομα της ποικιλίας του χρησιμοποιούμενου σπόρου, το όνομα και τη διεύθυνση της εγκεκριμένης Διακλαδικής Οργάνωσης, εφόσον ο παραγωγός είναι μέλος, καθώς και ότι αιτούνται της ειδικής ενίσχυσης.

    Επίσης, πρέπει να διατηρούν την καλλιέργεια τους υπό κανονικές συνθήκες ανάπτυξης των φυτών, λαμβάνοντας μέριμνα για την εκτέλεση των απαραίτητων καλλιεργητικών φροντίδων.

    Να συγκομίζουν και να παραδίδουν τουλάχιστον την ελάχιστη στρεμματική απόδοση της καλλιεργητικής ζώνης στην οποία ανήκουν, υπογράφοντας πέραν των άλλων την προβλεπόμενη σύμβαση αγοραπωλησίας με την εκκοκκιστική επιχείρηση ή τη Συνεταιριστική Οργάνωση, εφόσον το επιλέξουν, που θα διαπραγματευτεί και θα πουλά την παραγωγή τους σε εκκοκκιστική επιχείρηση για λογαριασμό τους.

    Οι παραγωγοί, σύμφωνα με την εγκύκλιο, δεν μπορούν να παραδίδουν σύσπορο βαμβάκι με ποσοστό ξένων υλών μεγαλύτερο του 10% διότι δεν θα λαμβάνεται υπόψη στον υπολογισμό της ελάχιστης στρεμματικής απόδοσης.

    Οι παραδόσεις στα εκκοκκιστήρια για τους παραγωγούς που θέλουν να τύχουν της ενίσχυσης πρέπει να ολοκληρωθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2025.

    Να σημειωθεί ότι παραγωγοί που για λόγους ανωτέρας βίας δεν παραδίδουν την παραγωγή τους μέχρι 31η Ιανουαρίου 2025 δηλώνουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ την ποσότητα που παρήγαγαν και τον τόπο συγκέντρωσής της.

    Πηγή: In.gr
  • Ηλεία: Στα "κάγκελα" οι αγρότες με την καθυστέρηση της συνδεδεμένης – Για σήμερα η νέα παράταση
    Ηλεία: Στα

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Έντονη ανησυχία και προβληματισμός επικρατεί στους κόλπους των παραγωγών καθώς ενώ σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης ανέμεναν να δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους από τις συνδεδεμένες ενισχύσεις μέχρι και το τέλος Ιουνίου, η διαδικασία φαίνεται ότι “σκόνταψε” στη λευκή απεργία των εργαζομένων στον ΟΠΕΚΕΠΕ και η νεότερη ενημέρωση ανέφερε ως καταληκτική ημερομηνία των πληρωμών την σημερινή.

    Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε μιλώντας στο ilialive.gr και στο Gaia365.gr ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωών Αμαλιάδας Χρήστος Βαλιανάτος τα παράπονα και οι διαμαρτυρίες των παραγωγών που φτάνουν στο γραφείο του για το θέμα αυτό είναι πολλά, αφού δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζουν ανάλογες καθυστερήσεις.

    valianatos kyknos

    «Ο ΟΠΕΚΕΠΕ είχε ανακοινώσει ότι οι συνδεδεμένες θα πληρωθούν μέχρι τις 30 Ιουνίου. Εκκρεμούν δηλαδή οι πληρωμές για την βιομηχανική τομάτα, την κορινθιακή σταφίδα, τα καλαμπόκια κ.α.

    Όπως μας ενημερώνουν οι παραγωγοί δεν έχουν πληρωθεί σε τίποτα. Πρέπει ο ΟΠΕΚΕΠΕ να στείλει τις καταστάσεις στην τράπεζα για να προχωρήσει η πληρωμή.

    Οι παραγωγοί εκφράζουν τα παράπονά τους καθώς η συνδεδεμένη έπρεπε να έχει πληρωθεί. Μια τελευταία ενημέρωση που μας ήρθε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ λέει ότι μέχρι σήμερα Τετάρτη 3 Ιουλίου, θα γίνουν πληρωμές. Περιμένουμε…» επεσήμανε ο κ. Βαλιανάτος.

    Την αίσθηση ότι οι αγρότες αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας έχει αποκομίσει ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Γαστούνης Δημήτρης Κουλούρης.

    Koulouris TOEV

    «Εμείς οι αγρότες είμαστε παραμελημένοι από την πολιτεία. Είχαν πει από το υπουργείο ότι μέχρι τέλος Ιουνίου θα πληρώσουν την συνδεδεμένη που δεν πληρώθηκε πολύς κόσμος εξαιτίας δικών τους λαθών, βιολογικά υπόλοιπα του 23. Τώρα έχουμε Ιούλιο, δεν πλήρωσαν, μας αγνοούν χωρίς καμία απολύτως ενημέρωση. Βλέπουμε μια αδιαφορία για τον αγροτικό κόσμο. Είναι λεφτά δικά μας και πρέπει να μας τα δώσουν».

  • Αύξηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης του 2023 για τα πορτοκάλια προς χυμοποίηση
    Αύξηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης του 2023 για τα πορτοκάλια προς χυμοποίηση

    Κατόπιν καθοριστικών ενεργειών και χρήσιμων παρεμβάσεων της ΕΘΕΑΣ, τροποποιήθηκε με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Κώστα Τσιάρα, το ύψος της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο πορτοκάλι χυμοποίησης, για το έτος ενίσχυσης 2023.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση το ύψος της συνδεδεμένης ενίσχυσης, καθορίζεται στα 349,23 ευρώ/εκτάριο (34,92/στρέμμα). Πρόκειται για διόρθωση μιας προηγούμενης εσφαλμένης απόφασης, που δημιουργούσε πρόβλημα στους πορτοκαλοπαραγωγούς.

    Δείτε εδώ τη σχετική τροποποίηση.

    Πηγή: Etheas.gr

  • ΟΠΕΚΕΠΕ: Έως 31 Μαΐου η καταχώριση ποσοτήτων για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις
    ΟΠΕΚΕΠΕ: Έως 31 Μαΐου η καταχώριση ποσοτήτων για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις

    Ποιες ενισχύσεις αφορά

    Μέχρι την 31η Μαΐου θα είναι ανοικτή η εφαρμογή καταχώρισης ποσοτήτων για τα συνδεδεμένα καθεστώτα άμεσων ενισχύσεων του έτους ενίσχυσης 2023 όπως γνωστοποίησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ.
    Πιο συγκεκριμένα αφορά τις συνδεδεμένες ενισχύσεις:

    -Για την καλλιέργεια βιομηχανικής τομάτας
    -Για την παράδοση πορτοκαλιών προς χυμοποίηση
    -Για την καλλιέργεια σπόρων προς σπορά
    -Για την καλλιέργεια ρυζιού
    -Για την καλλιέργεια κορινθιακής σταφίδας
    -Για την καλλιέργεια αραβόσιτου
    -Για την καλλιέργεια οσπρίων που προορίζονται για την ανθρώπινη κατανάλωση
    -Για την καλλιέργεια πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών ψυχανθών
    -Για την καλλιέργεια πρωτεϊνούχων σανοδοτικών ψυχανθών
    -Για την καλλιέργεια μήλων Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οργανισμού πληρωμών, η είσοδος στην εφαρμογή πραγματοποιείται μέσω του συνδέσμου: https://osdeopekepe.dikaiomata.gr/CoupledRegimes/#/login.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Αναστάτωση στον αγροτικό κόσμο της Ηλείας για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις - Μεγάλες μειώσεις στις τιμές
    Αναστάτωση στον αγροτικό κόσμο της Ηλείας για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις - Μεγάλες μειώσεις στις τιμές

    Χρήστος Βαλιανάτος: «Οι φετινές τιμές είναι απαράδεκτες» - Θανάσης Βομπίρης: «Οι αγρότες να είναι σε εγρήγορση»

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Μειωμένες έως και 50% αναμένεται να είναι οι τιμές στις συνδεδεμένες ενισχύσεις σε συγκεκριμένες κατηγορίες καλλιεργειών με τους καλλιεργητές της Ηλείας να κάνουν λόγο για αφανισμό του κλάδου τους και για απαράδεκτες καταστάσεις.

    Σε καλλιέργειες του Ηλειακού κάμπου, όπως ντομάτα και σταφίδα, οι τιμές έχουν δεχτεί μεγάλη μείωση με τους αγρότες να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για δυναμικές κινητοποιήσεις.

    Ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας «Εύφορη Γη», Χρήστος Βαλιανάτος, αναφερόμενος στην μείωση των τιμών, τονίζει ότι στη βιομηχανική ντομάτα η τιμή είναι 0,46 ευρώ το στρέμμα από 0,91ευρώ που ήταν την προηγούμενη φορά ενώ η τιμή της σταφίδας από 0,56 ευρώ που ήταν πέρυσι κατέβηκε στα 0,36 ευρώ.

    tomata prosopa 1

    «Όπως πληροφορήθηκα από άλλους αγρότες, ήδη από χθες το απόγευμα άρχισαν να πιστώνονται οι λογαριασμοί των καλλιεργητών. Αυτό που έχω να πω είναι πως οι φετινές τιμές είναι απαράδεκτες» δηλώνει στο ilialive.gr ο κ. Βαλλιανάτος, και συνεχίζει: «Οι αγρότες έχουν κάνει τον προγραμματισμό τους βάσει των προηγούμενων τιμών για τις καλλιέργειες του ’24 και θα δούνε κατά πολύ μειωμένο το λογαριασμό τους. Εμείς θα περιμένουμε να δούμε αν τελικά μπούνε και όλα τα χρήματα ή μέρος αυτών και τα υπόλοιπα ίσως αργότερα-γιατί πολύ το φοβόμαστε και αυτό-και θα οργανώσουμε τις επόμενες κινήσεις μας. Σίγουρα δεν θα μείνει έτσι αυτό. Θα αντιδράσουμε».

    «Δυστυχώς το περιμέναμε»

    Την αγανάκτηση, εκ μέρους των αγροτών, εκφράσει και ο εκπρόσωπος της ΟΑΣΗ Θανάσης Βομπίρης τονίζοντας στο ilialive.gr «Δυστυχώς το περιμέναμε. Οι συνδεδεμένες ενισχύσεις δίνονται σε διάφορα προϊόντα, αλλά σε υποχρεώνουν να παραδίδεις ένα μέρος της καλλιέργειας σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Ενώ κάθε χρόνο έδιναν παράταση, φέτος αυτό δεν έγινε, με αποτέλεσμα να μην έχουμε καμία διαπραγματευτική ικανότητα.

    Vompiris

    Η μείωση είναι πολύ μεγάλη, σχεδόν στη μέση. Είναι όλα αυτά που λέγαμε και φωνάζαμε για την νέα ΚΑΠ στις κινητοποιήσεις μας, και τώρα τα βλέπουμε. Έχουμε χάσει ένα μεγάλο ποσό από τις συνδεδεμένες ενισχύσεις. Με αυτή την πολιτική δεν μας αφήνουν κανένα περιθώριο να συνεχίσουμε τις καλλιέργειές μας. Μας οδηγούν σιγά-σιγά έξω από την παραγωγή».

    Όπως ενημερώνει ο κ. Βομπίρης, ήδη χθες συνεδρίασε η Πανελλαδική των μπλόκων στη Νίκαια Λάρισας, στην οποία παρευρέθηκε και αντιπροσωπεία της Ηλείας. Αμέσως μετά τις γιορτές, θα συνεδριάσει η ΟΑΣΗ για να οργανώσει τις επόμενες κινήσεις της. «Καλούμε όλους τους αγρότες σε εγρήγορση» καταλήγει ο κ. Βομπίρης.

  • ΟΠΕΚΕΠΕ: Έως 17 Απριλίου οι καταχωρήσεις για τις Συνδεδεμένες
    ΟΠΕΚΕΠΕ: Έως 17 Απριλίου οι καταχωρήσεις για τις Συνδεδεμένες

    Εξαιτίας του μεγάλου αριθμού φορέων, που εκδήλωσε ενδιαφέρον να εγγραφεί στο Μητρώο του ΟΠΕΚΕΠΕ και να αποκτήσει πρόσβαση στην εφαρμογή Συνδεδεμένων ενισχύσεων έτους 2023 τις τελευταίες δύο ημέρες, αλλά και πληθώρας αιτημάτων φορέων, οι οποίοι δηλώνουν αδυναμία ολοκλήρωσης των καταχωρίσεων μέχρι την τεθείσα καταληκτική ημερομηνία, o ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε ότι:

    Οι εφαρμογές καταχώρησης ποσοτήτων για τα συνδεδεμένα καθεστώτα άμεσων ενισχύσεων του έτους ενίσχυσης 2023.

    Ειδικότερα:

    • ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΡΑΒΟΣΙΤΟΥ
    • ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΒΡΩΣΙΜΩΝ ΟΣΠΡΙΩΝ
    • ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΡΩΤΕΪΝΟΥΧΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΨΥΧΑΝΘΩΝ
    • ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΡΩΤΕΪΝΟΥΧΩΝ ΣΑΝΟΔΟΤΙΚΩΝ ΨΥΧΑΝΘΩΝ
    • ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΜΗΛΩΝ

    θα παραμείνουν ανοικτές προς καταχώριση έως και την Τετάρτη 17/4/2024.

    • Υπενθυμίζουμε ότι η εγγραφή των φορέων στο Σύστημα Διαχείρισης Χρηστών του ΟΠΕΚΕΠΕ γίνεται μέσω του συνδέσμου:

    https://registration.dikaiomata.gr/subs_registration/

    ενώ η εγγραφή του Διαχειριστή του κάθε φορέα μέσω του συνδέσμου:

    https://registration.dikaiomata.gr/registrationUsrMngOsde/register1.php

    Πηγή: Εtheas.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο