Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2019 13:19

Βορίδης: Έως 3.000 ευρώ ανά γεωργική εκμετάλλευση σε καίριους τομείς της πρωτογενούς παραγωγής

Γράφτηκε από
Ad Slot

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης ενθαρρύνει εμπράκτως τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την αναβάθμιση της ποιότητας των ελληνικών αγροτικών προϊόντων.

Στο πλαίσιο αυτό υπέγραψε απόφαση που αφορά στις λεπτομέρειες εφαρμογής του Υπομέτρου 3.1 «Στήριξη για νέες συμμετοχές σε συστήματα ποιότητας» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014 – 2020.

Από την εφαρμογή της συγκεκριμένης δράσης ωφελούνται φυσικά ή νομικά πρόσωπα, που είναι ενεργοί γεωργοί και υποβάλλουν ετησίως Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης, καθώς και συλλογικοί φορείς που είναι καταχωρισμένοι στο Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισμών.

Με βάση την απόφαση του κ. Βορίδη προβλέπεται ενίσχυση για νέες συμμετοχές στα εξής συστήματα ποιότητας:

  • Βιολογική παραγωγή (ΒΠ),
  • Προστατευόμενες ονομασίες προέλευσης και προστατευόμενες γεωγραφικές ενδείξεις στον αμπελοοινικό τομέα (Οίνοι ΠΟΠ/ΠΓΕ),
  • Προϊόντα Ειδικών Πτηνοτροφικών Εκτροφών (προϊόντα Ε.Π.Ε.).

Η ενίσχυση παρέχεται σε ετήσια βάση για μέγιστη διάρκεια πέντε ετών, βάσει επιλέξιμων δαπανών και κατόπιν προσκόμισης των απαραίτητων αποδεικτικών στοιχείων για την πραγματοποίηση αυτών (παραστατικά).

Επιλέξιμες είναι οι πάγιες δαπάνες, δηλαδή οι δαπάνες που πραγματοποιούνται για την εισαγωγή του συστήματος ποιότητας που λαμβάνει στήριξη και η ετήσια εισφορά συμμετοχής στο σύστημα αυτό, έως τα ανώτατα ποσά ενίσχυσης ανά σύστημα ποιότητας και μέχρι 3.000 € ανά γεωργική εκμετάλλευση.

Με την υπογραφή της συγκεκριμένης απόφασης ο κ. Βορίδης διασφαλίζει την περαιτέρω βιωσιμότητα της αγροτικής ανάπτυξης σε καίριους τομείς της πρωτογενούς παραγωγής.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2019 13:03

Σχετικά Άρθρα

  • ΚΕΟΣΟΕ: Πρόσθετα διοικητικά κόστη για τα κρασιά στην αγγλική αγορά
    ΚΕΟΣΟΕ: Πρόσθετα διοικητικά κόστη για τα κρασιά στην αγγλική αγορά

    Στις 30 Οκτωβρίου, με την ευκαιρία της παρουσίασης του φθινοπωρινού Finance Act, η βρετανική κυβέρνηση ενδέχεται να αποφασίσει να παρατείνει το μορατόριουμ στο φορολογικό σύστημα μετά το Brexit που αποφασίστηκε από τους προκατόχους της. Στο μεταξύ, οι μεγάλοι έμποροι λιανικής προειδοποιούν τους πελάτες τους για τους μεγάλους κινδύνους που ενυπάρχουν σε αυτό το σύστημα, δηλώνει με σημερινή ανακοίνωσή της η ΚΕΟΣΟΕ.

    Τον Αύγουστο του 2023, τέθηκε σε ισχύ μια νέα μέθοδος υπολογισμού του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα αλκοολούχα ποτά, οδηγώντας στη μεγαλύτερη αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στη Βρετανία εδώ και 50 χρόνια. Για να εξομαλύνει τον αντίκτυπο αυτού του μέτρου από τις σοβαρές συνέπειες, η κυβέρνηση εκείνη την εποχή έθεσε σε εφαρμογή μια μεταβατική περίοδο, που λήγει την 1η Φεβρουαρίου.

    Από την ημερομηνία αυτή και πέρα, το μεμονωμένο εύρος από 11,5% έως 14,5% αλκοόλ – όπου όλα τα κρασιά φορολογούνται με τον συντελεστή που ισχύει για κρασιά αλκοολικού βαθμού 12,5%, δηλαδή με 2,67 £ ή 3,20 ευρώ ανά φιάλη – θα αντικατασταθεί με αυξήσεις ανά 0,1%/ανά βαθμό αλκοόλ. Εάν τα κρασιά αλκοολικού βαθμού 12% φορολογούνται με 2,56 £ ανά φιάλη, ποσό πιο συμφέρον από ό,τι σήμερα, στα 12,7% vol, ενώ ο φόρος αυξάνεται σε 2,71 £ ή 3,09 £ για ένα κρασί που περιέχει 14,5% vol, σύμφωνα με το Wine & Spirit Trade Association που εκπροσωπεί περισσότερους από 300 παραγωγούς, εισαγωγείς, εμπόρους και μεταφορείς κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών.

    Δημοσιονομική και διοικητική επιβάρυνση

    Αυτή δεν είναι η μόνη συνέπεια αυτού του μέτρου. Όχι μόνο απλούστευση του φορολογικού συστήματος δεν υπάρχει, όπως ισχυρίστηκε η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά βρετανικές εταιρείες επισημαίνουν σημαντική διοικητική επιβάρυνση που συνδέεται με τα 30 φορολογικά κλιμάκια που δυνητικά επηρεάζουν τα κρασιά μεταξύ 11,5% και 14,5% αλκοόλ. Σε επιστολή προς τους πελάτες της, η βρετανική εταιρεία λιανικής Majestic (περισσότερα από 200 σημεία πώλησης) εκτιμά ότι «εταιρείες όπως η δική μας θα πρέπει να κάνουν εξαψήφιες επενδύσεις μόνο και μόνο για να αναπτύξουν συστήματα ικανά να διαχειρίζονται αυτή τη νέα προσέγγιση. Συνέπεια: τα ποσά αυτά πρέπει απαραίτητα να επιβαρύνουν τις τιμές των κρασιών στο στάδιο της λιανικής πώλησης. Επιπλέον, οι τιμές θα διαφέρουν ανάλογα με τον τρύγο, διότι οποιαδήποτε αλλαγή στον αλκοολικό τίτλο ενός κρασιού – που προκαλείται για παράδειγμα από τις κλιματικές συνθήκες της χρονιάς – θα συνοδεύεται από αύξηση ή μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης». Τέλος, η Majestic αναμένει μια αποδέσμευση ορισμένων παραγωγών από τη βρετανική αγορά λόγω της δυσκινησίας του νέου συστήματος: «Τα μικρά κτήματα που παράγουν υπέροχα κρασιά αναμφίβολα δεν θα τροποποιήσουν τα συστήματα που υπάρχουν για γενιές, ώστε να προσαρμοστούν μόνο στη βρετανική αγορά».

    Μεγάλη πτώση των φορολογικών εσόδων

    Μαζί με τη Majestic συντάσσονται κορυφαίοι εισαγωγείς και έμποροι όπως οι Laithwaites, The Wine Society και Cambridge Wine Merchants. Ένωσαν τις δυνάμεις τους για να ξεκινήσουν μια εκστρατεία ενημέρωσης στις αρχές Οκτωβρίου με σκοπό να προειδοποιήσουν τους πελάτες τους για μελλοντικές εξελίξεις και να τους παροτρύνουν να επικοινωνήσουν με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους τους, ώστε η κυβέρνηση να αλλάξει πορεία και, τουλάχιστον, να διατηρήσει το μορατόριουμ.

    Οι βρετανοί επαγγελματίες προβάλλουν ένα ισχυρό επιχείρημα: «Μεταξύ Σεπτεμβρίου 2023 και Αυγούστου 2024, τα στοιχεία της Φορολογικής και Τελωνειακής Υπηρεσίας δείχνουν ότι τα έσοδα από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο αλκοόλ μειώθηκαν συνολικά κατά 1,3 δισεκατομμύρια λίρες (1,55 δισεκατομμύρια ευρώ) από το ένα έτος στο άλλο. Η πτώση μόνο για τα κρασιά ανέρχεται σε 238 εκατομμύρια £ (284 εκατομμύρια ευρώ). Αυτό συνέβη, μετά από «αύξηση άνω του 10% στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στα οινοπνευματώδη και τις μπύρες και τουλάχιστον 20% για τα περισσότερα κρασιά», σημειώνει η WSTA. Και σημειώνει ότι «προς το παρόν, η νέα κυβέρνηση δεν έχει δώσει καμία ένδειξη για την πρόθεσή της να διατηρήσει οριστικά τη μείωση».

    Πηγή: Etheas.gr

  • Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου: Παγκόσμια η κρίση στο κρασί
    Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου: Παγκόσμια η κρίση στο κρασί

    Κοινό ανακοινωθέν 37 υπουργών Γεωργίας και πρέσβεων σε συνάντηση για τα 100 χρόνια του Διεθνή Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου

    Η μείωση της κατανάλωσης κρασιού σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή και τις γεωπολιτικές εντάσεις οδήγησαν τους εκπροσώπους του 75% των αμπελώνων του κόσμου, που συμμετείχαν σε συνάντηση για τα 100 χρόνια του Διεθνή Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου, να διαμορφώσουν σχέδιο δράσης για τη… σωτηρία του αμπελοοινικού κλάδου.

    Συγκεντρώνοντας 37 από τα 50 μέλη του στο παλάτι των Δουκών της Βουργουνδίας στη Ντιζόν, ο Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου (OIV) διοργάνωσε για δεύτερη φορά στην αιωνόβια ιστορία του μια υπουργική διάσκεψη (η πρώτη χρονολογείται από το 1932). Στη συνάντηση που συμμετείχαν 17 υπουργοί, 5 γραμματείς και 6 πρεσβευτές στη Salle des Estates της Βουργουνδίας, η διάσκεψη υψηλού επιπέδου κατέληξε σε κοινή δήλωση για την εκατονταετηρίδα του OIV (ιδρύθηκε στις 29 Νοεμβρίου 1924).

    «Αυτή η δήλωση είναι ένα ιστορικό βήμα προς τα εμπρός για τη στήριξη της αμπελουργίας και του κρασιού σε μια κρίσιμη στιγμή της ιστορίας τους» ανέφερε ο John Barker, διευθυντής του OIV, σε συνέντευξη Τύπου, επισημαίνοντας ότι οι εκπρόσωποι των κυβερνήσεων «έχουν λάβει υπόψη τα βασικά στοιχεία για τον κλάδο: βιώσιμη ανάπτυξη και κλιματική αλλαγή, αλλαγές στην κατανάλωση, αβέβαιο περιβάλλον για το διεθνές εμπόριο, ανάγκη για πολιτιστική ενίσχυση του κλάδου».

    Η κρίση είναι ορατή από την τάση «μείωσης της επιφάνειας των αμπελώνων στον κόσμο, καθώς και της ακανόνιστης, ακόμη και μειούμενης, παραγωγής τα τελευταία χρόνια»

    Οι 37 υπογράφουσες οινοπαραγωγές χώρες (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) σημειώνουν πρώτα τις εμπορικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο παγκόσμιος αμπελώνας (ο OIV αντιπροσωπεύει το 75% της παγκόσμιας παραγωγής κρασιού).

    Η μείωση της κατανάλωσης του κρασιού «είναι ένα γεγονός που δεν αφορά αποκλειστικά τη Γαλλία», αλλά «επηρεάζει όλες τις οινοπαραγωγικές χώρες» σχολιάζει σε συνέντευξη Τύπου η υπουργός Γεωργίας Annie Genevard. Στη δήλωση αναφέρεται ότι, η κρίση είναι ορατή από την τάση «μείωσης της επιφάνειας των αμπελώνων στον κόσμο, καθώς και της ακανόνιστης, ακόμη και μειούμενης, παραγωγής τα τελευταία χρόνια», με την μείωση της κατανάλωσης να εξηγείται από την «εξέλιξη των προτύπων κατανάλωσης κρασιού [με] την εξέλιξη της κοινωνίας, από το αβέβαιο διεθνές περιβάλλον, από τη δημογραφική εξέλιξη και την ανάπτυξη νέων τάσεων κατανάλωσης, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων, που κατευθύνουν τις προτιμήσεις τους προς νέα προϊόντα», αλλά και από την «επιβράδυνση του διεθνούς εμπορίου κρασιού και την εμμονή αδικαιολόγητων τεχνικών και μη δασμολογικών φραγμών που επηρεάζουν το εμπόριο σε έναν τομέα που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές».

    Κλιματική αλλαγή

    Σε αυτές τις παγκόσμιες κοινωνικοοικονομικές τάσεις προστίθενται οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που «ενισχύουν τις προκλήσεις που τίθενται» με κινδύνους «που δυσχεραίνουν τη διαχείριση του παραγωγικού δυναμικού», με καιρικές συνθήκες που μπορούν να τροποποιήσουν τις ποικιλίες σταφυλιών και τα χαρακτηριστικά του terroir, χωρίς να ξεχνάμε «μια πιθανή εξέλιξη της γεωγραφίας των υφιστάμενων αμπελουργικών περιοχών μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα» που περιλαμβάνει και την παρακμή των παραδοσιακών αμπελώνων που δεν μπορούν πλέον να παράγουν όπως κατά το παρελθόν (λόγω έλλειψης νερού) , αλλά και την εγκατάσταση νέων αμπελώνων σε πιο βόρειες περιοχές.

    Για να ανταποκριθούν σε αυτές τις διαρθρωτικές και οικονομικές προκλήσεις, οι υπογράφοντες ζητούν να παρασχεθούν τα μέσα για την προσαρμογή της παραγωγής στις αλλαγές της ζήτησης της αγοράς, διασφαλίζοντας παράλληλα ποιοτικές συνθήκες παραγωγής και δίνοντας μεγαλύτερη προσοχή στον καταναλωτή μέσω της ενημέρωσης, της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της ευαισθητοποίησης για τη σημασία της υπεύθυνης κατανάλωσης».

    Διαφορετικός συγχρονισμός και απαντήσεις

    «Ο καθένας θα δώσει την κατάλληλη απάντηση» στους αμπελώνες του, απαντά η Γαλλίδα υπουργός Annie Genevard, επισημαίνοντας ότι «για τη Γαλλία, ο κλάδος επιθυμεί να ανταποκριθεί κυκλικά και δομικά δρώντας σε διαφορετικές χρονικές στιγμές και με διαφορετικές απαντήσεις». Υπολογίζοντας ότι 100.000 εκτάρια είναι πλεονασματικά εδώ και αρκετά χρόνια, η πρώτη φάση μείωσης του παραγωγικού δυναμικού περιλαμβάνει οριστική εκρίζωση στα 4.000 ευρώ/εκτάριο που επικυρώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα χρηματοδοτηθεί από τη Γαλλία με ποσό των 120 εκατ. ευρώ για 30.000 ha. «Λιγότερο από το 4% των γαλλικών αμπελώνων» επισημαίνει η Annie Genevard, η οποία δηλώνει ότι θέλει να «πείσει τη γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιτρέψει και την προσωρινή εκρίζωση».

    «Προσθέτω ότι δεν μπορούμε να σταματήσουμε σε αυτό», προσθέτει η Annie Genevard, σημειώνοντας ότι «αυτές οι εκριζώσεις, οριστικές ή προσωρινές, δεν πρέπει να μειώσουν τις μελλοντικές δυνατότητες του κλάδου».

    Σημειώνοντας την αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες («η εγκατάλειψη του οικογενειακού μεσημεριανού γεύματος και δείπνου, η μειωμένη κατανάλωση ορισμένων τροφών…»), η υπουργός θέλει «να αποκαταστήσει στις νεότερες γενιές την παράδοση, τον πολιτισμό, τη γνώση και την ευχαρίστηση να μοιράζονται ένα μπουκάλι κρασί. Ένας πολιτισμός που οι πρόγονοί μας είχαν φυσικά το κρασί ως παράδοση και κουλτούρα. Είναι σημαντικό να το μαθαίνουμε», φυσικά «προσέχοντας τη διάσταση της δημόσιας υγείας».

    Μοναδική η θέση των αμπελώνων και του κρασιού

    Στη διακήρυξη κυριαρχεί η ίδια προσέγγιση για τα 37 μέλη του OIV, που θέλουν να «προωθήσουν την παγκόσμια κληρονομιά των αμπελώνων και του κρασιού και τις ιστορικές, πολιτιστικές, ανθρώπινες, κοινωνικές και περιβαλλοντικές πτυχές και να επιβεβαιώσουν τη μοναδική θέση των αμπελώνων και του κρασιού στην παραγωγή και την κατανάλωση χωρών.

    Όσον αφορά την ίδια την παραγωγή κρασιού, η κοινή δήλωση ζητά να υποστηριχθούν «καινοτομίες, φιλόδοξες, ανθεκτικές και βιώσιμες πολιτιστικές και οινολογικές πρακτικές που βελτιώνουν την προσαρμογή και συμβάλλουν στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, καθώς και της βιοποικιλότητας, όπως η διατήρηση και η χρήση διαφοροποιημένων ποικιλιών αμπέλου, ο πειραματισμός με νέες ποικιλίες αμπέλου, η βιώσιμη εντατικοποίηση, οι αγροοικολογικές πρακτικές και άλλες καινοτόμες προσεγγίσεις, καθώς και η αποτελεσματικότερη διαχείριση των υδάτινων πόρων και του εδάφους».

    Να σημειωθεί ότι οι 37 χώρες που υπογράφουν το κοινό ανακοινωθέν είναι: Αλβανία, Γερμανία, Αργεντινή, Αρμενία, Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Βραζιλία, Βουλγαρία, Χιλή, Κύπρος, Κροατία, Ισπανία, Γαλλία, Γεωργία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ινδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Μαρόκο, Μολδαβία, Μαυροβούνιο, Νέα Ζηλανδία, Ολλανδία, Περού, Πορτογαλία, Δημοκρατία της Τσεχίας, Ρουμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ελβετία, Ουκρανία και Ουρουγουάη.

    Πηγή: In.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik
  • ΚΕΟΣΟΕ: Αυξημένους ελέγχους για ελληνοποιήσεις ζητούν φορείς του αμπελοοινικού τομέα
    ΚΕΟΣΟΕ: Αυξημένους ελέγχους για ελληνοποιήσεις ζητούν φορείς του αμπελοοινικού τομέα

    Να ενταθούν οι έλεγχοι και να παταχθεί η αισχροκέρδεια, η παραοικονομία και η παραπλάνηση του καταναλωτή από τις ελληνοποιήσεις των εισαγόμενων οίνων, ζητούν με ανακοίνωσή τους παραγωγικοί φορείς του αμπελοοινικού τομέα, δηλώνει η ΚΕΟΣΟΕ με σημερινή ανακοίνωσή της.

    Η αναμενόμενη μικρού όγκου ελληνική οινοπαραγωγή στα 1.378.706 hl (137.870 tn) σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ΔΑΟΚ και η κατά πάσα βεβαιότητα οριστικοποίηση χαμηλού όγκου αποθεμάτων την 31η Ιουλίου, στερούν από την αγορά σημαντικές ποσότητες οίνου, γεγονός που ήδη έχει εκκινήσει διαδικασίες εισαγωγών (ερυθρών και λευκών) οίνων, κυρίως από Ιταλία με κατεύθυνση την εγχώρια αγορά και τη διάθεσή τους ως οίνων με ελληνική προέλευση.

    Ο κίνδυνος που ελλοχεύει με τις εισαγωγές οίνων δεν είναι μόνο, η επισήμανση με την οποία θα διατεθούν στον Έλληνα καταναλωτή, αλλά οι χαμηλές τιμές με τις οποίες παραδίδονται στα οινοποιεία (0,55 €/lt ερυθροί οίνοι και 0,63 €/lt λευκοί οίνοι), τιμές οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες της ΚΕΟΣΟΕ οφείλονται στο ότι οι εν λόγω οίνοι προέρχονται από Τρίτες Χώρες (κυρίως Χιλή) και αναβαπτίζονται ως ευρωπαϊκοί οίνοι, για να φτάσουν στη χώρα μας και τελικά στον καταναλωτή, είτε ως ευρωπαϊκοί, είτε ως οίνοι ελληνικής προέλευσης.

    Οι πρακτικές ενδοκοινοτικών αποκτήσεων οίνων, παρ’ ότι δεν απαγορεύονται, επιβάλλεται από τη νομοθεσία να διατίθενται στον καταναλωτή με την επισήμανση ως οίνοι Ευρωπαϊκής Ένωσης – όταν πράγματι πρόκειται για οίνους που παράγονται στο ευρωπαϊκό έδαφος – γεγονός που αποτελεί το μόνο στοιχείο άμυνας των ελληνικών κρασιών έναντι του ανταγωνισμού.

    Οι τιμές με τις οποίες εισέρχονται στο ελληνικό έδαφος οι οίνοι μη ελληνικής προέλευσης, είναι κατά ανεξήγητο τρόπο ιδιαίτερα χαμηλές, αφού οι συνθήκες παραγωγής στα οινοπαραγωγά Κράτη Μέλη της ΕΕ δεν ευνόησαν, όπως και στην Ελλάδα την παραγωγή οίνων σε επίπεδο κόστους παραγωγής που να αιτιολογεί τόσο χαμηλές τιμές.

    Η εξέλιξη αυτή, δημιουργεί ένα σαφές και έντονο ανταγωνιστικό μειονέκτημα στους εγχωρίως παραγόμενους οίνους, το κόστος παραγωγής των οποίων είναι φέτος σημαντικά υψηλότερο, εξαιτίας των αδυναμιών ελέγχου των συντελεστών του κόστους εισροών. Αυτό πλέον που διακυβεύεται σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, είναι η προστασία και το συμφέρον του Έλληνα καταναλωτή, ιδιαίτερα όσον αφορά την επισήμανση των οίνων που προμηθεύεται, ή καταναλώνει στα σημεία εστίασης.

    Θα πρέπει κατά συνέπεια οι καταναλωτές, να ελέγχουν την προέλευση των οίνων που καταναλώνουν, είτε σε εμφιαλωμένη συσκευασία, είτε σε καράφα ( bag in box- ασκούς), μιας και η υφιστάμενη νομοθεσία τους παρέχει σημαντικές δυνατότητες.

    Όπως προβλέπει η απόφαση για τους κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (ΔΙΕΠΠΥ) του υπουργείου Ανάπτυξης (ΦΕΚ 2044/Β/22.8.2013), τα σημεία εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ) είναι υποχρεωμένα να αναγράφουν στους τιμοκαταλόγους τους, όταν διαθέτουν κρασί σε καράφα, την χώρα προέλευσης και τον παραγωγό. Παράλληλα, η ίδια απόφαση δίνει τη δυνατότητα στον καταναλωτή εφόσον το ζητήσει να γίνεται παρουσία του, η μετάγγιση της ποσότητας οίνου που παρήγγειλε, ώστε να μπορεί να διαβάσει την επισήμανση της συγκεκριμένης συσκευασίας και συνεπώς (σσ. ΚΕΟΣΟΕ) να ταυτοποιήσει το προϊόν σε σχέση με αυτό που αναγράφεται στον τιμοκατάλογο.

    Οι σχετικές διατάξεις που προστατεύουν τον Έλληνα καταναλωτή στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν περιλαμβάνονται στους τιμοκαταλόγους των σημείων εστίασης και ουδέποτε αποτέλεσαν αντικείμενο ελέγχου από το αρμόδιο υπουργείο. Ειδικά η μη αναγραφή στους τιμοκαταλόγους της χώρας προέλευσης και του παραγωγού του οίνου, έχει σαν αποτέλεσμα όχι μόνο να παραπλανάται ο Έλληνας καταναλωτής, αλλά να δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός, συνοδευόμενος σε πολλές περιπτώσεις με διακίνηση οίνων χωρίς παραστατικά.

    «Να επισημάνουμε ότι οι οίνοι αυτοί αποτελούν αντικείμενο εμπορικής συναλλαγής που έχει τα χαρακτηριστικά της αισχροκέρδειας, αφού πωλούνται στον τελικό καταναλωτή έως 15 φορές ακριβότεροι, σε σχέση με την τιμή αγοράς τους, καταστρέφοντας κατ’ ουσίαν τον κλάδο του κρασιού στην Ελλάδα, σε αντίθεση με τις πρακτικές που εφαρμόζονται στα οινοπαραγωγά Κράτη Μέλη της ΕΕ.

    Για τους λόγους που προαναφέραμε καλούμε τους συναρμόδιους κρατικούς φορείς, να προβούν σε ελέγχους εφαρμογής της νομοθεσίας, προκειμένου να προστατευθεί ο Έλληνας καταναλωτής από την παραπληροφόρηση και την οικονομική νοθεία των προϊόντων, που καταναλώνει», καταλήγει η ανακοίνωση της ΚΕΟΣΟΕ.

    Πηγή: Εtheas.gr

  • Κρασί: Στα περσινά επίπεδα η ελληνική οινοπαραγωγή – Οι πρώτες εκτιμήσεις
    Κρασί: Στα περσινά επίπεδα η ελληνική οινοπαραγωγή – Οι πρώτες εκτιμήσεις

    Τι δείχνουν τα στοιχεία για τον όγκο παραγωγής κρασιού 2024 – 2025

    Ελαφρώς αυξημένη κατά 0,15% εμφανίζεται φέτος η παραγωγή κρασιού στη χώρα μας (1.378.706 hl το 2024 έναντι 1.376.763 hl το 2023), σύμφωνα με τα στοιχεία που απέστειλε το τμήμα Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων Ποτών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην Κομισιόν.

    «Το στοιχείο που βασίζεται σε εκτιμήσεις των κατά τόπους ΔΑΟΚ, είναι αρκετά επισφαλές και δεδομένου ότι ο τρύγος συνεχίζεται σε ορισμένες περιοχές ο τελικός όγκος οινοπαραγωγής που υπολογίζεται βάσει των Δηλώσεων Παραγωγής, θα διαφοροποιηθεί, συνήθως όμως ο τελικός όγκος είναι κατώτερος των εκτιμήσεων των ΔΑΟΚ», εκτιμά η ΚΕΟΣΟΕ, η οποία επεξεργάστηκε και τα στοιχεία με τις προβλέψεις της ελληνικής οινοπαραγωγής με περίοδο αναφοράς 1/8/2024 έως 31/7/2025.

    Σχεδόν όλες οι Περιφέρειες της χώρας, κατέγραψαν μείωση της σταφυλικής παραγωγής τουλάχιστον κατά 50% σε σύγκριση με τα προ τριετίας επίπεδα, εκτιμά η ΚΕΟΣΟΕ

    Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι η οινοπαραγωγή 2023-2024, κατέγραψε ιστορική πτώση σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο κατά 35,27%.

    Η πρόβλεψη του υπουργείου ανά κατηγορία εμφανίζει επίσης μεγάλο όγκο παραγωγής γλευκών και χυμών σταφυλής (450.710 hl), που εφόσον πρόκειται για γλεύκη (σ.σ. χυμός σταφυλής δεν παράγεται συνήθως), θα μεταποιηθεί πιθανότατα σε οίνο σε επόμενο χρονικό διάστημα.

    Είναι βέβαια προφανές ότι σχεδόν όλες οι Περιφέρειες της χώρας, κατέγραψαν μείωση της σταφυλικής παραγωγής τουλάχιστον κατά 50% σε σύγκριση με τα προ τριετίας επίπεδα, γεγονός που αναμένεται να επιβεβαιωθεί ασφαλέστερα με την οριστική δήλωση παραγωγής.

    Οι μεταβολές

    Σύμφωνα με τις πρώτες προβλέψεις, η μεγαλύτερη μείωση αναμένεται στους ποικιλιακούς οίνους χωρίς ΠΟΠ/ΠΓ (κατά 43,08%) και στους οίνους ΠΓΕ (κατά 11,21%). Αντίστοιχα, η μεγαλύτερη αύξηση της παραγωγής κατά 37,11%παρατηρείται στις ποσότητες γλεύκης και χυμό σταφυλής.

    Λαμβάνοντας τα παραπάνω υπ’ όψη, η εικόνα και οι μεταβολές της πρόβλεψης 2024 σε σύγκριση με την οριστική οινοπαραγωγή 2023 είναι η ακόλουθη:

    Από το 1990 μέχρι σήμερα, παρατηρείται διαχρονική μείωση της παραγωγής οίνου στη χώρα μας, που όμως δεν οφείλεται στην κλιματική κρίση μόνο, αλλά και στην εγκατάλειψη εκτάσεων αμπελοκαλλιέργειας. Οι εγκαταλελειμμένες εκτάσεις σύμφωνα με πληροφορίες της ΚΕΟΣΟΕ είναι πολύ μεγαλύτερες από τις επίσημα εμφανιζόμενες, δεδομένου ότι πολλοί αμπελουργοί έχουν αλλάξει ήδη καλλιέργεια, λόγω του ασύμφορου της αμπελοκαλλιέργειας (π.χ. σε καλλιέργεια φράουλας στην Αχαΐα), την οποία δεν έχουν δηλώσει στο Αμπελουργικό Μητρώο.

    Αποτέλεσμα επίσης του χαμηλού όγκου οινοπαραγωγής είναι και η αύξηση, που παρατηρείται στις εισαγωγές οίνων, κυρίως από Ιταλία, σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές.

    Πηγή: In.gr
  • Επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Ανδρέα Φίλια για τις πληρωμές μελισσοκόμων του Μέτρου 11, Βιολογικής Γεωργίας
    Επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Ανδρέα Φίλια για τις πληρωμές μελισσοκόμων του Μέτρου 11, Βιολογικής Γεωργίας

    Επιστολή στον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Στρατάκο, σχετικά με την «Πληρωμή μελισσοκόμων Δράσεων 11.1.2 και 11.2.2 του Μέτρου 11 Βιολογικής Γεωργίας», απέστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Ανδρέας Φίλιας.

    Ο κ. Φίλιας στη σχετική επιστολή του καταθέτει την ανησυχία που καταγράφεται σχετικά με την καθυστέρηση στην πληρωμή ορισμένων δικαιούχων μελισσοκόμων της Περιφέρειάς Δυτικής Ελλάδας. Συγκεκριμένα, επισημαίνει ότι οι μελισσοκόμοι οι οποίοι δεν υπέβαλαν Δήλωση Κατεχόμενων Κυψελών για το έτος 2023 δεν έχουν συμπεριληφθεί στις πληρωμές, παρά το γεγονός ότι είναι ενεργοί κάτοχοι μελισσοσμηνών.

    «Από την έναρξη του Εθνικού Ηλεκτρονικού Μελισσοκομικού Μητρώου το 2021, η υποχρέωση δήλωσης των κυψελών έχει γίνει ετήσια, ενώ στο παρελθόν ίσχυε για διετία. Είναι γνωστό πως ορισμένοι από τους μελισσοκόμους, ιδιαίτερα όσοι διαμένουν σε απομακρυσμένες ή δυσπρόσιτες περιοχές, δεν έλαβαν την απαραίτητη ενημέρωση για την αλλαγή στη διαδικασία, με αποτέλεσμα να μην υποβάλουν τη δήλωσή τους για το έτος 2023. Παρά τη μη υποβολή, αυτό δεν υποδηλώνει διακοπή της μελισσοκομικής τους δραστηριότητας, αλλά πιθανή αδυναμία πρόσβασης στην κατάλληλη πληροφόρηση» εξηγεί ο Αντιπεριφερειάρχης και αφού επισημαίνει τη σημασία της μελισσοκομίας για την αγροτική οικονομία της περιοχής, ζητά από τον κ Στρατάκο να εξετάσει τη δυνατότητα παράτασης ή ευνοϊκής ρύθμισης για τους δικαιούχους, προκειμένου να μην αποκλειστούν από τις πληρωμές του προγράμματος.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Η βιολογική γεωργία κερδίζει έδαφος - Στο 17,2% οι καλλιεργούμενες εκτάσεις στην Ελλάδα
    Η βιολογική γεωργία κερδίζει έδαφος - Στο 17,2% οι καλλιεργούμενες εκτάσεις στην Ελλάδα

    Η βιολογική γεωργία στην Ελλάδα κερδίζει έδαφος συνεχώς, με αργά μεν αλλά σταθερά βήματα, επισημαίνει η προϊσταμένη Διεύθυνσης Συστημάτων Ποιότητας και Βιολογικής Γεωργίας του ΥΠΑΑΤ, Ελένη Τζαβάρα, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Μάλιστα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου οι παραγωγοί βιολογικών προϊόντων ανέρχονται πλέον σε 80.000 με 85.000, έναντι των 60.993 το 2022, οπότε καταγράφονταν περισσότεροι σε ποσοστό 70% σε σχέση με το 2021.

    Οι βιολογικοί παραγωγοί, κατά την κ. Τζαβάρα, καλλιεργούν σήμερα πάνω από εννέα εκατομμύρια στρέμματα με βιολογικές μεθόδους.

    Χαμηλότερα καταγράφονται τα ποσοστά στη βιολογική κτηνοτροφία στη χώρα μας, αν και όπως αναφέρει η κ. Τζαβάρα, γίνονται «φιλότιμες» και καθοριστικής σημασίας προσπάθειες να αυξηθούν. Συγκεκριμένα, κατά την ίδια, με βιολογικές μεθόδους εκτρέφονται πρόβατα σε ποσοστό 67,3%, αίγες σε 19,6%, όρνιθες σε 6,6%, αγελάδες σε 6,4% και χοίροι σε 0,1%.

    Σε νέο σταυροδρόμι ο κλάδος των βιολογικών

    «Παλιότερα, η πρόκληση ήταν να φύγουμε από τη συμβατική παραγωγή, από τα χημικά λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα, τα δηλητήρια, τώρα η πρόκληση έχει αλλάξει», επισημαίνει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Ένωσης Βιοκαλλιεργητών Βόρειας Ελλάδας, Νίκος Ιωάννου.

    Η Ένωση ιδρύθηκε το 2002, αριθμεί περισσότερα από 100 μέλη, αγρότες από την ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, οι οποίοι καλλιεργούν από ένα έως και 200 στρέμματα. «Στοχεύουμε πάντα στην αύξηση του βιολογικού δυναμικού που δεν έχει να κάνει με τα στρέμματα, αλλά με την ίδια την οντότητα που καλλιεργεί, παράγει και αποδίδει, καθαρή τροφή με το λιγότερο δυνατό οικολογικό αποτύπωμα», τονίζει και ξεκαθαρίζει ότι «το θέμα για εμάς είναι να δεχόμαστε τους ανθρώπους ανεξαρτήτως μεγέθους της αγροτικής "επιχείρησής" τους».

    Αναφερόμενος στο νέο σταυροδρόμι στο οποίο βρίσκεται μπροστά η βιολογική γεωργία, ο κ. Ιωάννου, σημειώνει ότι «οι προκλήσεις παραμένουν, έχοντας ωστόσο αλλάξει ...ρότα».

    Όπως εξηγεί, «πλέον, θα πρέπει εμείς οι βιοκαλλιεργητές να μετατραπούμε σε μια δύναμη αναγεννητικής γεωργίας, με αειφορία, βιοποικιλότητα, διατήρηση των παραδοσιακών σπόρων, να δεσμεύουμε τον άνθρακα, προστατεύοντας ό,τι υπάρχει γύρω μας, φροντίζοντας με σεβασμό το μέλλον των παιδιών μας», υπογραμμίζει.

    Στο πλαίσιο αυτό επισημαίνει ότι οι προκλήσεις δεν αντιμετωπίζονται με στρεμματικές, πλασματικές αυξήσεις, αλλά με τη δημιουργία περισσότερων, μικρών βιολογικών αγροκτημάτων, που θα στηρίζονται από τους κρατικούς φορείς. «Αυτό είναι το "στοίχημα" και δυστυχώς οι αποφάσεις της ΕΕ βρίσκονται πολύ μακριά από τον στόχο. Δυστυχώς στήριξη στους παραγωγούς, ειδικά στους μικρούς, δεν υπάρχει», επισημαίνει και προσθέτει με παράπονο: «καλλιεργώ 15 χρόνια επτά στρέμματα με βιολογικές μεθόδους, έχω πενταμελή οικογένεια και μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει ούτε ένα σεντ για στήριξη και ενθάρρυνση».

    Πηγή: Cnn.gr
  • Αποκαλυπτική έκθεση για τη βιολογική γεωργία – Με «κενά» η στρατηγική της ΕΕ
    Αποκαλυπτική έκθεση για τη βιολογική γεωργία – Με «κενά» η στρατηγική της ΕΕ

    Το 2022, περίπου 17 εκατομμύρια εκτάρια γης στην ΕΕ καλλιεργούνταν με βιολογικές μεθόδους, δηλαδή το 10,5 % της συνολικής χρησιμοποιούμενης γεωργικής έκτασης

    Σε 12 δισ. ευρώ ανέρχονται τα κονδύλια που χορηγήθηκαν στους αγρότες και κτηνοτρόφους της ΕΕ το διάστημα 2014 – 2022, στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), προκειμένου να στραφούν στη βιολογική γεωργία ή να τη διατηρήσουν, ενώ το πλάνο μέχρι το 2027 προβλέπει τη διάθεση επιπλέον ποσού ύψους 15 δισ. ευρώ.

    Παρόλα αυτά, ο βαθμός υιοθέτησης της βιολογικής γεωργίας διαφέρει σημαντικά μεταξύ των κρατών μελών, ο οποίος κυμαίνεται από ποσοστό χαμηλότερο του 5% της γεωργικής έκτασης στις Κάτω Χώρες, την Πολωνία, τη Βουλγαρία, την Ιρλανδία και τη Μάλτα και έως υψηλότερο του 25% στην Αυστρία. Αντίστοιχα, το μερίδιο των βιολογικών εκτάσεων στην Ελλάδα είναι στο 17,2%.

    Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2022, περίπου 17 εκατομμύρια εκτάρια γης στην ΕΕ καλλιεργούνταν με βιολογικές μεθόδους, δηλαδή το 10,5 % της συνολικής χρησιμοποιούμενης γεωργικής έκτασης.

    Ο στόχος της ΕΕ να καλλιεργείται έως το 2030 το 25% της γεωργικής έκτασης βιολογικά φαντάζει ανέφικτος, προειδοποιεί το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο

    Τα παραπάνω αναφέρονται στην τελευταία έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΕΣ), η οποία εντοπίζει «κενά και ασυνέπειες» στην πολιτική και τη στρατηγική της ΕΕ για την βιολογική γεωργία, προειδοποιώντας ότι ο στόχος της ΕΕ να καλλιεργείται έως το 2030 το 25% της γεωργικής έκτασης βιολογικά φαντάζει ανέφικτος. Αποκαλύπτει δε, ότι τα κονδύλια της ΚΑΠ χρησιμοποιήθηκαν για την αύξηση των εκτάσεων βιολογικής γεωργίας, χωρίς να λαμβάνονται επαρκώς υπόψη οι περιβαλλοντικοί στόχοι και οι στόχοι της αγοράς.

    Οι «αδυναμίες» στη βιολογική γεωργία

    Σημαντικές αδυναμίες στην τρέχουσα στρατηγική της ΕΕ για την βιολογική γεωργία εντοπίζει η έκθεση του ΕΕΣ, εκφράζοντας την ανησυχία ότι μετά το 2030 δεν υπάρχει κανένα όραμα και κανένας στόχος. Μολονότι τα δισεκατομμύρια ευρώ που παρέχει ετησίως η ΕΕ έχουν αυξήσει τις εκτάσεις βιολογικής γεωργίας, η προσοχή στις απαιτήσεις και τις ανάγκες του τομέα είναι ελάχιστη. Ως εκ τούτου, η βιολογική παραγωγή εξακολουθεί να αποτελεί μια εξειδικευμένη αγορά, και το ΕΕΣ προειδοποιεί ότι είναι πιθανό η ΕΕ να μην επιτύχει τον στόχο που έθεσε στον συγκεκριμένο τομέα.

    Ταυτόχρονα, το ΕΕΣ διαπίστωσε ότι οι περιβαλλοντικοί στόχοι και οι στόχοι της αγοράς δεν λαμβάνονται επαρκώς υπόψη στο πλαίσιο της στήριξης της ΚΑΠ. Για παράδειγμα, οι γεωργοί μπορούν να λαμβάνουν χρήματα από την ΕΕ ακόμη και αν δεν εφαρμόζουν τα πρότυπα σχετικά με την αμειψισπορά ή την καλή διαβίωση των ζώων, τα οποία συνιστούν βασικές αρχές της βιολογικής γεωργίας. Το κλιμάκιο ελέγχου διαπίστωσε επίσης ότι η έκδοση άδειας για τη χρήση μη βιολογικών σπόρων κατά τη φύτευση βιολογικών καλλιεργειών αποτελούσε κοινή νομική πρακτική. Τονίζει επίσης ότι, επί του παρόντος, δεν υπάρχει τρόπος μέτρησης του βαθμού υλοποίησης των υποτιθέμενων περιβαλλοντικών οφελών της βιολογικής γεωργίας.

    Η στήριξη της ΚΑΠ είχε ως στόχο να αποζημιώνει τους γεωργούς για τα πρόσθετα έξοδα και την απώλεια εισοδήματος που επέφερε η μετάβαση από τη συμβατική στη βιολογική γεωργία. Οι παραγωγοί βιολογικών προϊόντων δεν ήταν υποχρεωμένοι να παράγουν κανένα βιολογικό προϊόν προκείμενου να λαμβάνουν χρήματα από την ΕΕ, γεγονός που συνέτεινε σε μια κατάσταση στην οποία η βιολογική παραγωγή εξακολουθεί να αποτελεί μια πολύ μικρή αγορά, αντιπροσωπεύοντας λιγότερο από το 4 % της συνολικής αγοράς τροφίμων της ΕΕ.

    Στην πράξη, η μόνη (μη δεσμευτική) τιμή-στόχος που έχει θέσει η ΕΕ για τον τομέα αφορά την αύξηση των εκτάσεων με βιολογικές καλλιέργειες. Ωστόσο, η ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας και οι φιλοδοξίες για την επέκτασή της διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των χωρών της ΕΕ, σε βαθμό που η ΕΕ κινδυνεύει να μην επιτύχει την τιμή-στόχο του 25 % για το 2030. Το ΕΕΣ προειδοποιεί ότι για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος, ο ρυθμός διάδοσης των πρακτικών βιολογικής γεωργίας στην Ευρώπη πρέπει να διπλασιαστεί.

    Η υιοθέτηση βιολογικών γεωργικών πρακτικών διέφερε σημαντικά μεταξύ των κρατών μελών

    Τι δείχνουν τα στοιχεία για την βιολογική γεωργία

    Το 2022, περίπου 17 εκατομμύρια εκτάρια γης στην ΕΕ καλλιεργούνταν βιολογικά, κάτι που αντιπροσωπεύει το 10,5 % της συνολικής χρησιμοποιούμενης γεωργικής έκτασης.

    Ενώ στην ΕΕ το ποσοστό των εκτάσεων βιολογικής γεωργίας αυξάνεται σταθερά από το 2014, η υιοθέτηση βιολογικών γεωργικών πρακτικών διέφερε σημαντικά μεταξύ των κρατών μελών και κυμαινόταν από 0,6 % στη Μάλτα έως 25,7 % στην Αυστρία.

    Το 2020, σχεδόν το 60% των εκτάσεων βιολογικής γεωργίας της ΕΕ καλύπτονταν από μόνιμους βοσκότοπους και χορτονομές. Ωστόσο, η βιολογική κτηνοτροφία παραμένει μια εξειδικευμένη αγορά στην ΕΕ.

    Το 2020, τα βοοειδή βιολογικής εκτροφής αντιπροσώπευαν μόλις το 6% όλων των βοοειδών στην ΕΕ, ενώ τα πουλερικά και οι χοίροι βιολογικής εκτροφής αντιπροσώπευαν το 3,6% και το 1%, αντίστοιχα, του συνολικού πληθυσμού.

    Καθώς η στήριξη της ΚΑΠ για τη βιολογική γεωργία χορηγείται με βάση την έκταση, η ζήτηση στην αγορά παραμένει το βασικό κίνητρο των κτηνοτρόφων για να στραφούν στη βιολογική κτηνοτροφία.

    Πωλήσεις στη βιολογικών προϊόντων 45 δισ. ευρώ

    Σχεδόν το 4% της συνολικής αγοράς τροφίμων της ΕΕ αντιπροσώπευαν τα βιολογικά προϊόντα το 2022, με τα έσοδα από τις πωλήσεις να ανέρχονται σε 45 δισεκατομμύρια ευρώ. Μεταξύ του 2014 και του 2022, οι πωλήσεις βιολογικών προϊόντων στην ΕΕ υπερδιπλασιάστηκαν.

    Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των κρατών μελών όσον αφορά την κατανάλωση βιολογικών προϊόντων, με τη σχετική κατά κεφαλή δαπάνη να κυμαίνεται, το 2022, από 2 ευρώ στη Ρουμανία έως 365 ευρώ στη Δανία.

    Σε χαμηλά επίπεδα κινείται και η κατανάλωση βιολογικών στην Ελλάδα, όπου η κατά κεφαλή δαπάνη, σύμφωνα με τα στοιχεία, περιορίζεται στα 6 ευρώ.

    Οι παραπάνω διαφορές, σύμφωνα με την έκθεση, αναδεικνύουν την ανομοιογενή ανάπτυξη της αγοράς των βιολογικών προϊόντων ανά την ΕΕ και τη σύνδεση με την αγοραστική δύναμη στα κράτη μέλη.

    Πηγή: OT - In.gr

  • Αυξάνεται η βιολογική καλλιέργεια στην Ελλάδα - «Ως κυβέρνηση δίνουμε προτεραιότητα στη βιολογική παραγωγή» δηλώνει ο Κ. Τσιάρας
    Αυξάνεται η βιολογική καλλιέργεια στην Ελλάδα - «Ως κυβέρνηση δίνουμε προτεραιότητα στη βιολογική παραγωγή» δηλώνει ο Κ. Τσιάρας

    Εκδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για την «Ημέρα Βιολογικής Παραγωγής»

    Ολοένα και μεγαλύτερη «στροφή» στην παραγωγή βιολογικών προϊόντων πραγματοποιεί τα τελευταία χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση, προσπαθώντας να ακολουθήσει το «ρεύμα» που θέλει ολοένα και περισσότερους Ευρωπαίους πολίτες να καταναλώνουν βιολογικά τρόφιμα.

    Προς αυτή την κατεύθυνση, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει ως στόχο έως το 2030 να καλλιεργεί τουλάχιστον το 25% της γεωργικής γης με βιολογικές μεθόδους, ενώ παράλληλα στοχεύει και στη σημαντική αύξηση της βιολογικής ιχθυοκαλλιέργειας.

    Για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη βιολογική παραγωγή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διοργανώνει κάθε χρόνο την «Hμέρα Bιολογικής Παραγωγής» της ΕΕ, όπου και δίδονται βραβεία αριστείας σε όλα τα στάδια της αλυσίδας βιολογικών τροφίμων. Πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 23 Σεπτεμβρίου, ημέρα της φθινοπωρινής ισημερίας, ημέρα που συμβολίζει την ισορροπία μεταξύ γεωργίας και περιβάλλοντος που ταιριάζει απόλυτα στη βιολογική παραγωγή.

    «Η 23η Σεπτεμβρίου, Ημέρα Βιολογικής Παραγωγής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μας δίνει την ευκαιρία να επαναλάβουμε για μια ακόμη φορά τη στήριξη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στα βιολογικά προϊόντα και στους βιοκαλλιεργητές» ανέφερε σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας προσθέτοντας πως «η βιολογική παραγωγή στη γεωργία, στην κτηνοτροφία, στην ιχθυοκαλλιέργεια και στη μελισσοκομία, θα μπορούσε να πει κανείς ότι αποτελεί την επιστροφή στη φύση και στην αγνότητα. Αποτελεί, όμως, και τη λογική στην παραγωγή καθώς κι ένα ισχυρό στοιχείο ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας στον πρωτογενή τομέα».

    Όπως επισήμανε ο ίδιος «ως κυβέρνηση δίνουμε προτεραιότητα στην βιολογική παραγωγή. Αναπτύσσουμε συγκεκριμένες πολιτικές δράσεις στήριξης της βιολογικής παραγωγής, γιατί πιστεύουμε ότι είναι ένας τομέας που η Ελλάδα μπορεί να καταστεί πρωτοπόρα. Μέσα από το ΠΑΑ υλοποιούμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα που έχει εφαρμοσθεί μέχρι σήμερα στη χώρα μας, ύψους 700 εκατ. ευρώ, ενώ σύντομα θα προκηρυχθεί και νέο πρόγραμμα, άνω των 280 εκατ. ευρώ, αποκλειστικά για νέους παραγωγούς. Ενώ δεν πρέπει να παραβλέπουμε τα 285 εκατ. ανά έτος των "οικολογικών σχημάτων", από την Ενιαία Ενίσχυση».

    Επιπλέον, ο αρμόδιος υπουργός σημείωσε ότι στόχος είναι η ενίσχυση των προϊόντων «που έχουν προστιθέμενη αξία, τα οποία μπορούν να εξαχθούν στο εξωτερικό, να φέρουν πρόσθετο εισόδημα στους παραγωγούς και στη χώρα και ταυτόχρονα να γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές της Ελλάδας στα πέρατα της γης. Η χώρα μας, λόγω των ιδιαιτεροτήτων, εδαφολογικών, κλιματολογικών, αλλά και της βιοποικιλότητας που διαθέτει, μπορεί να γίνει πρωτοπόρα στην Ευρώπη στα βιολογικά. Και, φυσικά, είναι επιβεβλημένη η σύνδεση της βιολογικής παραγωγής μας με τον τουρισμό».

    Και κατέληξε «προσωπικά, πιστεύω πολύ στα βιολογικά προϊόντα. Είναι το μέλλον για την πατρίδα μας και την παραγωγή στον πρωτογενή τομέα, αλλά και ο πυλώνας της προσπάθειας που έχουμε ξεκινήσει για ουσιαστική ταύτιση των προϊόντων της ελληνικής γης με την ποιότητα και την υψηλή διατροφική αξία».

    Στις 23 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα και συγκεκριμένα στην Πλατεία Συντάγματος θα πραγματοποιηθεί από τις 9 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι εκδήλωση όπου όσοι βρεθούν εκεί θα ενημερώνονται για τη σημασία της παραγωγής και κατανάλωσης βιολογικών προϊόντων, θα διανεμηθούν τσάντες με προωθητικό υλικό και δείγματα βιολογικών προϊόντων, ενώ θα γίνει και έκθεση βιολογικών προϊόντων και διανομή έτοιμων βιολογικών γευμάτων μέσω υπηρεσίας catering.

    Η εορταστική εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον αυτοδιαχειριζόμενο φορέα των αγορών παραγωγών βιολογικών προϊόντων Αθήνας, η οποία είναι θεσμοθετημένη αγορά από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

    Επίσης, στη Θεσσαλονίκη στις 25 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί παρόμοια εκδήλωση και στην Πλατεία Αριστοτέλους. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον αυτοδιαχειριζόμενο φορέα των αγορών παραγωγών βιολογικών προϊόντων Θεσσαλονίκης, η οποία είναι θεσμοθετημένη αγορά από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

    Η βιολογική Γεωργία και Κτηνοτροφία στην Ελλάδα

    Στη χώρα μας, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, από το 2014 έως και το 2022 οι εκτάσεις που έχουν «χαρακτηριστεί» ως βιολογικές έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί, φτάνοντας από τα 3.628.250 στρέμματα το 2014, στα 9.248.520 στρέμματα το 2022.
    Σε ό,τι αφορά στη κτηνοτροφία τα καταμετρημένα ζώα που έχουν ενταχθεί ως βιολογικά, ανέρχονται σε 2,8 εκατομμύρια. Από αυτά, το 67,3% αφορά στα πρόβατα, το 19,6% στις κατσίκες και το 6,6% στις κότες, ενώ ακολουθούν με 6,4% οι αγελάδες και με 0,1% οι χοίροι.
    Έντονο είναι το ενδιαφέρον των παραγωγών για τα βιολογική γεωργία. Χαρακτηριστικό είναι ότι από τους 23.429 αγρότες το 2012 μέσα σε δέκα χρόνια (2022) έχουν φτάσει τους 60.993.

    Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης και οι στόχοι

    Η χώρα μας και συγκεκριμένα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού σχεδίου δράσης, έχει εκπονήσει ένα εθνικό σχέδιο δράσης, προσαρμοσμένο στην εθνική μας στρατηγική για τον τομέα καθώς και στις ιδιαίτερες συνθήκες της χώρας μας.
    Σκοπός είναι η αύξηση της παραγωγής βιολογικών προϊόντων, η προώθηση των βιολογικών προϊόντων και η τόνωση της κατανάλωσης. Στόχος από την άλλη είναι ο διπλασιασμός του ποσοστού των καλλιεργούμενων εκτάσεων που εφαρμόζουν τη βιολογική γεωργία αλλά και η ανάπτυξη των τομέων της βιολογικής κτηνοτροφίας και της βιολογικής υδατοκαλλιέργειας.
    Και οι δυο παραπάνω τομείς, έχουν σημαντικές προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης για τη χώρα μας.

    Οι δράσεις

    Για την ανάπτυξη του τομέα της βιολογικής γεωργίας, υπάρχουν διάφορες δράσεις, κυρίως μέσω παρεμβάσεων των άμεσων ενισχύσεων και της αγροτικής ανάπτυξης.

    Συγκεκριμένα:

    - Το οικολογικό σχήμα τα βιολογικής γεωργίας, παρέμβαση Π1-31.9 το οποίο αγορά στη διατήρηση των μεθόδων βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφία.
    Μεταξύ άλλων συμβάλει στο μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και στην προσαρμογή σ’ αυτήν, στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και την αποτελεσματική διαχείριση των φυσικών πόρων (νερό, έδαφος, αέρας κλπ), τη μείωση της χημικής εξάρτησης, στην ανάσχεση και αντιστροφή της απώλειας βιοποικιλότητας, στην ενίσχυση των οικοσυστημικών υπηρεσιών και στη διατήρηση των οικοτόπων και των τοπίων.
    Το ύψος των ενισχύσεων για τις επιλέξιμες καλλιέργειες/εκτροφές ανέρχονται σε 235 εκατ. ευρώ καθ’ έτος. Στόχος των ενισχύσεων είναι η κάλυψη της αύξησης του κόστους παραγωγής, η μείωση της παραγωγής λόγω της εφαρμογής της βιολογικής γεωργίας, ανά καλλιέργεια/ εκτροφή και το κόστος πιστοποίησης.

    - Η παρέμβαση Π3-70-2.1 η οποία αφορά στις ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους (νεοεισερχόμενοι στη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία) του (ΣΣ ΚΑΠ) της Ελλάδας. Όπως έχει αναφερθεί, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα εκδώσει πρόσκληση για νέο μέτρο για βιολογικά, στόχος του οποίου θα είναι η εφαρμογή συμβατικών καλλιεργειών σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους.
    Επιπλέον, επιδιώκεται η ενθάρρυνση των αγροτών για συμμετοχή τους σε φιλοπεριβαλλοντικά συστήματα, «απαντώντας» έτσι στη ζήτηση της κοινωνίας για τη χρήση φιλικών προς το περιβάλλον γεωργικών πρακτικών και ασφαλών προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας για τους καταναλωτές παρέχοντάς τους οικονομική στήριξη. Το συνολικό ύψος της ενίσχυσης θα ανέρχεται σε 96 εκατ. ευρώ για κάθε έτος, και το πρόγραμμα θα είναι τριετούς διάρκειας.

    - Τέλος, η παρέμβαση Π3-70-1.6 η οποία αφορά στις ενισχύσεις για την ανάληψη πρόσθετων γεωργο-περιβαλλοντικών υποχρεώσεων από τους μελισσοκόμους για την προστασία των μελισσοσμηνών και την ενίσχυση της βιοποικιλότητας.
    Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν δηλωμένα τα μελισσοσμήνη τους στην ΕΑΤ του 2024 αλλά και στο Εθνικό Μελισσοκομικό Μητρώο.
    Οι δεσμεύσεις θα είναι εξαετούς διάρκειας, με το πρώτο έτος να αφορά στη μετατροπή και τα επόμενα πέντε στη διατήρηση της βιολογικής μελισσοκομίας. Ο συνολικός προϋπολογισμός αυτής της δράσεις φτάνει τα 18,8 εκατ. ευρώ.
    Δικαιούχοι θα είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή ομάδες αυτών που δεν έχουν συμμετάσχει σε προηγούμενο πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Φωτογραφία: Freepik/jcomp

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch