Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου 2021 17:15

Τέλος του έτους τα νέα προγράμματα απονιτροποίησης - 6.000 έως 8.000 οι δικαιούχοι

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Στα 150 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός

Έως τα τέλη του τρέχοντος έτους αναμένεται να προκηρυχθούν οι δυο νέες προσκλήσεις του Μέτρου της Απονιτροποίησης. Ο συνολικός προϋπολογισμός θα ανέρχεται σε 150 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο αριθμός των δικαιούχων αναμένεται να ανέλθει σε 6.000 με 8.000 παραγωγούς.

Η πρώτη πρόσκληση της Δράσης 10.1.04 «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα» θα αφορά τις εκτάσεις με αροτραίες καλλιέργειες ενώ η δεύτερη τις εκτάσεις με δενδρώδεις καλλιέργειες.

Η περίοδος υποβολής των αιτήσεων αναμένεται να διαρκέσει περίπου ένα μήνα και θα ξεκινήσει στα τέλη του έτους. Οι αιτήσεις στήριξης των υποψηφίων θα πραγματοποιηθούν βάσει της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) έτους 2021 (έτος αναφοράς).

«Βασικός στόχος της δράσης είναι η μείωση της ρύπανσης του νερού τόσο από νιτρικά ιόντα όσο και από άλλες εν δυνάμει ρυπογόνες εισροές (φωσφορικά ιόντα, φυτοπροστατευτικά προϊόντα) που σχετίζονται με τη γεωργική δραστηριότητα. Η δράση συμβάλλει στην προτεραιότητα 4 – “Αποκατάσταση, διατήρηση και ενίσχυση των οικοσυστημάτων που συνδέονται με τη γεωργία και τη δασοπονία” του Π.Α.Α. 2014 -2020» δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο γ.γ. Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρης Παπαγιαννίδης προσθέτοντας «αναλαμβάνοντας τις ευθύνες της Γενικής Γραμματείας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών από 24/06/2021, πιστεύω με βάση και την μεγάλη εμπειρία μου ότι θα συμβάλλω άμεσα και αποτελεσματικά στο νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό σχεδιασμό του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προετοιμάζοντας το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο της νέας ΚΑΠ 2023 - 2027, ενεργοποιώντας τους πόρους της Μεταβατικής Περιόδου 2021-2022 σε στοχευμένες διαρθρωτικές παρεμβάσεις για την αγροτική ανάπτυξη και το μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής σε ολόκληρη τη χώρα».

Δικαιούχοι

Δικαιούχοι θα είναι γεωργοί, φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή ομάδες αυτών, οι οποίοι είναι κάτοχοι γεωργικής έκτασης. Οι αιτήσεις στήριξης των υποψηφίων θα πραγματοποιηθούν βάσει της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) έτους 2021 (έτος αναφοράς), ενώ το έτος 2022 (φθινοπωρινές καλλιέργειες 2021 – εαρινές καλλιέργειες 2022) θα αποτελέσει το πρώτο έτος εφαρμογής των δεσμεύσεων. Οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνονται στο πλαίσιο της Δράσης είναι διετούς διάρκειας (2022 – 2023).

Παράλληλα θα πρέπει να τηρούν, κατ’ έτος και καθ’ όλη τη διάρκεια των δεσμεύσεών τους, τη γραμμή βάσης της εκάστοτε ειδικής δέσμευσης, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο της δράσης.

Ειδικές δεσμεύσεις και ύψος ενίσχυσης

Όσοι ενταχθούν στο μέτρο της νιτρορύπανσης θα πρέπει να κατέχουν τα ενταγμένα αγροτεμάχια νόμιμα κατ’ έτος και καθ’ όλη τη διάρκεια της δέσμευσης όπως και να διατηρούν τα ενταγμένα αγροτεμάχια σταθερά, ενώ θα πρέπει να υποβάλλουν κατ’ έτος αίτηση πληρωμής.

Επίσης, απαιτείται να υποβάλλουν ηλεκτρονικά κατ’ έτος μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος (ΠΣ), τα απαιτούμενα δικαιολογητικά – παραστατικά, να δέχονται και να διευκολύνουν τους ελέγχους από τα αρμόδια εθνικά και ενωσιακά ελεγκτικά όργανα και τέλος να τηρούν γεωργοπεριβαλλοντικό – κλιματικό φάκελο δικαιούχου.

Παράλληλα, το μέτρο της Νιτρορύπανσης θα προκηρυχθεί με τέσσερις επιμέρους ειδικές δράσεις.

Πρώτη δράση είναι η Αγρανάπαυση στην οποία οι δικαιούχοι πρέπει να θέτουν ετησίως σε αγρανάπαυση έκταση, η οποία αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 30% της συνολικά ενταγμένης έκτασης, ποσοστό το οποίο δύναται να αυξηθεί έως 50% (χωρίς επιπλέον ενίσχυση).

Εάν η δέσμευση της αγρανάπαυσης εφαρμοστεί σε αγροτεμάχια με κλίση μεγαλύτερη του 8%, ο δικαιούχος θα υποχρεούται να εγκαταστήσει στα αγροτεμάχια αυτά, φυτά εδαφοκάλυψης (κατάλληλα χειμερινά ψυχανθή, σιτηρά και σταυρανθή και μείγματα αυτών). Το ύψος της ενίσχυσης ποικίλει ανάλογα με την Περιφέρεια και θα κυμανθεί:

*Καλαμπόκι: 43,5 έως 53,4 ευρώ,

*Ζαχαρότευτλα: 50,2 έως 60 ευρώ,

*Υπαίθρια φρέσκα λαχανικά και κηπευτικά: 60 ευρώ,

*Βαμβάκι: 60 ευρώ.

Η δεύτερη δράση είναι η Αµειψισπορά, στο πλαίσιο της οποίας οι δικαιούχοι αναλαμβάνουν να θέτουν ετησίως σε αμειψισπορά έκταση, η οποία αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 30% της συνολικά ενταγμένης αρδεύσιμης έκτασης, ενώ το ποσοστό δύναται να αυξηθεί μέχρι και στο 90% (χωρίς επιπλέον ενίσχυση). Ως καλλιέργειες αμειψισποράς εγκαθίστανται καλλιέργειες που παραδοσιακά καλλιεργούνται ως ξηρικές (χειμερινά σιτηρά και ψυχανθή).

Το ύψος ενίσχυσης ανά στρέμμα θα ποικίλει ανάλογα με την Περιφέρεια και θα οριστεί ως εξής:

*Ζαχαρότευτλα: 35,8 έως 46,5 ευρώ,

*Υπαίθρια φρέσκα λαχανικά και κηπευτικά 60 ευρώ,

*Βαμβάκι 51,5 έως 60 ευρώ,

*Ηλίανθος 31,6 έως 32,2 ευρώ.

Στην τρίτη δράση, εντάσσονται οι δενδροκαλλιέργειες, και αφορά τη χλωρά λίπανση σε δενδρώδεις καλλιέργειες. Στο πλαίσιο αυτής της δέσμευσης οι δικαιούχοι αναλαμβάνουν:

- Να εφαρμόζουν χλωρά λίπανση με φυτά εδαφοκάλυψης στον υποόροφο των δενδρώνων, σε έκταση που αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 20% της ενταγμένης έκτασης, ενώ το ποσοστό δύναται να αυξηθεί (χωρίς επιπλέον ενίσχυση).

- Να πραγματοποιούν εργαστηριακές αναλύσεις για το σύνολο των αγροτεμαχίων της ενταγμένης στη δέσμευση εκμετάλλευσης, οι οποίες περιλαμβάνουν αναλύσεις εδάφους και αρδευτικού νερού.

- Να διαθέτουν ετήσιο «Σχέδιο Διαχείρισης Εισροών» (ΣΔΕ) για το σύνολο της ενταγμένης εκμετάλλευσης.

Η ενίσχυση ανά στρέμμα θα οριστεί ως εξής:

*εσπεριδοειδή 27,2 ευρώ

*ελιά 45,2 ευρώ,

*ροδακινιά -νεκταρινιά- βερικοκιά 31,7 ευρώ,

*μηλιά-αχλαδιά 18,8 ευρώ.

Η τέταρτη δράση αφορά τη ζώνη ανάσχεσης σε αγροτεμάχια που εφάπτονται σε επιφανειακά ύδατα. Οι δικαιούχοι θα αναλάβουν να εφαρμόσουν παρυδάτια ζώνη ανάσχεσης πλάτους τουλάχιστον 5 μέτρων, κατά μέσο όρο, στα ενταγμένα στη δέσμευση αγροτεμάχια που εφάπτονται µε επιφανειακά ύδατα (ποτάμια, υδατορέµατα, λίμνες, αρδευτικές διώρυγες, αποστραγγιστικές τάφρους κ.ά.). Στην παρυδάτια ζώνη ανάσχεσης θα απαγορεύεται επίσης η άσκηση οποιασδήποτε γεωργικής δραστηριότητας

Η δέσμευση θα αφορά τις εξής καλλιέργειες: Χειμερινά σιτηρά, καλαμπόκι, ψυχανθή, πατάτες, ζαχαρότευτλα, φρέσκα λαχανικά, βαμβάκι και ηλίανθο.

Κριτήρια επιλεξιμότητας

Τα αγροτεμάχια της εκμετάλλευσης που θα ενταχθούν στο πλαίσιο των Προσκλήσεων της Δράσης, πρέπει να πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια επιλεξιμότητας:

- να είναι δηλωμένα στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) του ενδιαφερόμενου του έτους 2021, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως αίτηση αναφοράς. Για την ειδική δέσμευση Γ, τα προς ένταξη αγροτεμάχια πρέπει επιπλέον να είναι δηλωμένα στην ΕΑΕ 2021 με επιλέξιμη δενδρώδη καλλιέργεια.

- να είναι δηλωμένα στην ΕΑΕ 2021 ως αρδευόμενα και να διαθέτει ο ενδιαφερόμενος τα απαραίτητα παραστατικά απόδειξης της αρδευσιμότητας των αιτούμενων αγροτεμαχίων τα οποία και επιδεικνύει σε οποιονδήποτε έλεγχο.

- τα προς ένταξη αγροτεμάχια στην ειδική δέσμευση Δ να εφάπτονται με επιφανειακά ύδατα (ποτάμια, υδατορέματα, λίμνες, διώρυγες, τάφρους και κανάλια άρδευσης ή στράγγισης).

- να βρίσκονται εντός της περιοχής παρέμβασης. Η δράση εφαρμόζεται στις 30 περιοχές οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως ευπρόσβλητες από τη νιτρορύπανση γεωργικής προέλευσης, βάσει των αριθ. 19652/1906/1999 (ΦΕΚ Β ́ 1575), 20419/2522/2001 (ΦΕΚ Β ́ 1212), 24838/1400/Ε103/2008 (ΦΕΚ Β ́1132), 106253/2010 (ΦΕΚ Β ́1843), 190126/2013 (ΦΕΚ Β ́983) και 147070/2014 (ΦΕΚ Β ́3224) ΚΥΑ, καθώς και στις ακόλουθες 7 περιοχές σημαντικών υγροτόπων:

1. Εθνικός Δρυμός Πρεσπών

2. Υγρότοποι Αμβρακικού

3. Εθνικό Πάρκο Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων

4. Εθνικό Πάρκο Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου – Αιτωλικού

5. Λίμνες Τριχωνίδα – Λυσιμαχία, Λίμνη Οζερός

6. Δέλτα Νέστου

7. Λίμνες Δ. Μακεδονίας: Βεγορίτιδα, Χειμαδίτιδα, Πετρών και Ζάζαρη.

- για την ομάδα καλλιέργειας «Ελιά» στην ειδική δέσμευση Γ, η ελάχιστη πυκνότητα φύτευσης των υπό ένταξη ελαιοτεμαχίων να ανέρχεται σε 80 ελαιόδεντρα ανά εκτάριο, προκειμένου να εξασφαλίζεται ότι πρόκειται για συστηματικό ελαιώνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου 2021 09:12

Σχετικά Άρθρα

  • Απονιτροποίηση: Διευκρινίσεις για την υποβολή παραστατικών 5ης και 6ης πρόσκλησης
    Απονιτροποίηση: Διευκρινίσεις για την υποβολή παραστατικών 5ης και 6ης πρόσκλησης

    Διευκρινιστική εγκύκλιο υποβολής των παραστατικών συμμόρφωσης ειδικών διατάξεων της 5ης και της 6ης πρόσκλησης της Δράσης 10.1.04 «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα», εξέδωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

    Σύμφωνα με αυτή, οι δικαιούχοι που εφαρμόζουν δεσμεύσεις σε αγροτεμάχια ενταγμένα στη δέσμευση Γ της δράσης υποβάλουν ηλεκτρονικά στην διαδικτυακή εφαρμογή του Πληροφοριακού Συστήματος της Δράσης (https://p2.dikaiomata.gr/M1014), για κάθε πρόσκληση ξεχωριστά (στο μενού «Υποβολή παραστατικών») τα παρακάτω παραστατικά συμμόρφωσης ειδικών διατάξεων:

    α. παραστατικά των Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων (ΕΛΠ) για την πραγματοποίηση των εργαστηριακών αναλύσεων κάθε έτους εφαρμογής από διαπιστευμένα εργαστήρια,

    β. παραστατικά των ΕΛΠ για την παροχή υπηρεσιών κατάρτισης του Σχεδίου Διαχείρισης Εισροών (ΣΔΕ) κάθε έτους εφαρμογής.

    Η προσκόμιση των παραστατικών ΕΛΠ για την παροχή υπηρεσιών εκ μέρους του επιβλέποντα Γεωπόνου είναι υποχρεωτική για την κατ’ έτος καταβολή του κόστους συναλλαγής. Οι δικαιούχοι που υπάγονται στον Κλάδο ΠΕ Γεωπόνων, στην περίπτωση που έχουν καταρτίσει οι ίδιοι το ΣΔΕ, εξαιρούνται από την υποχρέωση προσκόμισης παραστατικών ΕΛΠ και ως εκ τούτου δεν λαμβάνουν την προβλεπόμενη ενίσχυση για το κόστος συναλλαγής.

    Τα παραστατικά πρέπει να έχουν εκδοθεί εντός εκάστου έτους εφαρμογής, και υποβάλλονται στο πληροφορικό σύστημα της Δράσης:

    • από 18/10 έως 31/10/2024, για την 5η πρόσκληση και για το 1ο έτος εφαρμογής της 6ης πρόσκλησης (2024)
    • από 01 έως 30/09/2025, για το 2ο έτος εφαρμογής της 6ης πρόσκλησης (2025). Το σύνολο των παραστατικών που υποβάλλονται θα πρέπει να είναι εξοφλημένα προκειμένου να ληφθούν υπόψη. Διευκρινίζεται ότι η δαπάνη που θα ληφθεί υπόψη για την επιλεξιμότητα αφορά την Καθαρή Αξία του παραστατικού χωρίς ΦΠΑ.

    Σε περίπτωση που το ποσό του εκδιδόμενου παραστατικού είναι μεγαλύτερο του εκάστοτε ισχύοντος ορίου εγχρήματης συναλλαγής σύμφωνα με τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα, θα πρέπει επιπλέον να επισυναφθεί και αποδεικτικό/α πληρωμής με τη χρήση κάρτας ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής (στο πεδίο «Τραπεζική Συναλλαγή»).

    Αναφορικά με τα παραστατικά των Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων για την κατάρτιση του ΣΔΕ εκ μέρους του επιβλέποντα γεωπόνου, επισημαίνεται ότι, εφόσον το παραστατικό που αφορά στην πρόσθετη δαπάνη έχει εκδοθεί από νομικό πρόσωπο και δεν αναγράφονται τα στοιχεία του Επιβλέποντα Γεωπόνου (Ονοματεπώνυμο, Πατρώνυμο, Αριθμός Μητρώου ΓΕΩΤΕΕ), θα πρέπει επιπλέον να επισυνάπτεται και η βεβαίωση του νομικού προσώπου σχετικά με τα στοιχεία του επιβλέποντα γεωπόνου τον οποίο απασχολεί.

    Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων και το ΣΔΕ δεν αναρτώνται στο Πληροφοριακό Σύστημα, αλλά πρέπει να τηρούνται στον (έντυπο) γεωργοπεριβαλλοντικό φάκελο.

    Πηγή: Εtheas.gr

  • Απονιτροποίηση: Εντάσσονται 11.903 δικαιούχοι – Στα 153.000.000 € ο προϋπολογισμός
    Απονιτροποίηση: Εντάσσονται 11.903 δικαιούχοι – Στα 153.000.000 € ο προϋπολογισμός

    Ανάρτηση οριστικού πίνακα αποτελεσμάτων στο πλαίσιο της 6ης Πρόσκλησης διετούς περιόδου δεσμεύσεων (2024-2025) της Δράσης 10.1.04 «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα» του Μέτρου 10 του ΠΑΑ 2014-2022.

    Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Κλιματικής Αλλαγής του ΥΠΑΑΤ ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η τελική αξιολόγηση και κατάταξη των αιτήσεων στήριξης που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της αριθ. 1166/183009/26.06.2024 (ΑΔΑ: ΨΝΖΨ4653ΠΓ-87Γ) 6ης Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, διετούς περιόδου δεσμεύσεων 2024-2025, για ένταξη στη Δράση 10.1.04 «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα» του Μέτρου 10 «Γεωργοπεριβαλλοντικά και κλιματικά μέτρα» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2022.

    Εντάσσονται 11.903 δικαιούχοι με συνολική αιτούμενη έκταση 127.133 εκτάρια και συνολικό μέγιστο ποσό ενίσχυσης 152.552.068 €.

    Ο Προϋπολογισμός της Πρόσκλησης διαμορφώθηκε στα 153.000.000€ μετά την υπερδέσμευση στην οποία προέβη το ΥΠΑΑΤ λόγω αυξημένου ενδιαφέροντος.

    Τα αποτελέσματα της τελικής αξιολόγησης και κατάταξης, με τη μορφή οριστικού πίνακα παραδεκτών και μη παραδεκτών αιτήσεων στήριξης, έχουν αναρτηθεί στο Πληροφοριακό Σύστημα υποστήριξης της Δράσης.

    Οι υποψήφιοι δικαιούχοι της Δράσης θα ενημερωθούν για την ανάρτηση του οριστικού πίνακα αποτελεσμάτων καθώς και για την πρόσβασή τους σε αυτόν μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος και μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) το οποίο θα λάβουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση που έχουν δηλώσει στην αίτηση στήριξης.

    Πηγή: Etheas.gr

  • Έως 28 Αυγούστου οι ενστάσεις για την απονιτροποίηση
    Έως 28 Αυγούστου οι ενστάσεις για την απονιτροποίηση

    Παράταση περιόδου υποβολής ενδικοφανών προσφυγών στο πλαίσιο της 6ης Πρόσκλησης διετούς περιόδου δεσμεύσεων 2024-2025 της Δράσης 10.1.04 «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα» του Μέτρου 10 του ΠΑΑ 2014-2022.

    Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Κλιματικής Αλλαγής του ΥΠΑΑΤ γνωστοποίησε ότι σε συνέχεια της από 12/8/2024 ανακοίνωσης σχετικά με την ανάρτηση του προσωρινού πίνακα αποτελεσμάτων στο πλαίσιο της αριθ. 1166/183009/26.06.2024 (ΑΔΑ: ΨΝΖΨ4653ΠΓ-87Γ) 6ης Πρόσκλησης της Δράσης 10.1.04 «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα», η περίοδος υποβολής ενδικοφανών προσφυγών παρατείνεται κατά πέντε (5) εργάσιμες ημέρες, και λήγει την Τετάρτη 28.08.2024.

    Πηγή: Etheas.gr

  • ΥΠΑΑΤ: Υπερδέσμευση επί πλέον πόρων 52,5 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα απονιτροποίησης
    ΥΠΑΑΤ: Υπερδέσμευση επί πλέον πόρων 52,5 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα απονιτροποίησης

    Κώστας Τσιάρας: Αξιοποιούμε κάθε κοινοτικό πόρο για τη στήριξη των πληγέντων από Daniel και Elias, προστατεύοντας τους υδάτινους πόρους

    Ένταξη όλων των επιλέξιμων δικαιούχων γεωργών στην 6η Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος διετούς περιόδου δεσμεύσεων 2024-2025 για τη Δράση 10.1.04 «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα» του ΠΑΑ 2014-2022, γνωστή ως «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟΝΙΤΡΟΠΟΙΗΣΗΣ»

    Στην υπερδέσμευση επί πλέον πόρων 52,5 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα απονιτροποίησης, προχώρησε το ΥΠΑΑΤ ύστερα από τη μεγάλη συμμετοχή γεωργών στη συγκεκριμένη Δράση του ΠΑΑ.

    Συγκεγκριμένα ολοκληρώθηκε επιτυχώς η υποβολή αιτήσεων για την 6η Πρόσκληση της Δράσης 10.1.04 «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα» στο πλαίσιο του Μέτρου 10 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2022.

    Η Πρόσκληση είχε μεγάλη απήχηση στους γεωργούς καθώς υποβλήθηκαν 11.905 οριστικές αιτήσεις για 127.134 εκτάρια με αιτούμενο συνολικό προϋπολογισμό 152.552.968 €, ενώ ο προϋπολογισμός της Πρόσκλησης ανέρχεται σε 100.000.000 €.

    Κατόπιν τούτου, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστας Τσιάρας & ο αρμόδιος Υφυπουργός κ. Διονύσης Σταμενίτης, σε συνεργασία με τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα, κ. Δημήτρη Παπαγιαννίδη, και μετά από αίτημα του Φορέα Διαχείρισης της Πρόσκλησης, αποφάσισαν την έγκριση με τη διαδικασία της υπερδέσμευσης επί πλέον κονδυλίων ύψους 52.552.968 € στον προϋπολογισμό της Δράσης ώστε να ενταχθούν το σύνολο των γεωργών και των επιλέξιμων εκτάσεων.

    Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, δήλωσε:

    «Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με πράξεις αποδεικνύει καθημερινά ότι βρίσκεται στο πλευρό των Ελλήνων αγροτών, ιδιαίτερα δε εκείνων που επλήγησαν από τις θεομηνίες Daniel και Elias. Έχοντας ως στόχο την στήριξη των αγροτών της Θεσσαλίας αλλά και όλων των περιοχών που έχουν πληγεί, αξιοποιούμε κάθε χρηματοδοτική δυνατότητα που μας δίνει η ΕΕ. Η υπερδέσμευση του προγράμματος απονιτροποίησης με επί πλέον 52,5 εκατ. ευρώ, φθανοντας έτσι στα 152.552.968 ευρώ, αποτελεί μια ακόμη απόφαση προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά και σαφής απόδειξη της περιβαλλοντικής ευαισθησίας που διακρίνει την κυβέρνησή μας. Ενισχύουμε τους γεωργούς και μειώνουμε τη χρήση των χημικών στο χωράφι, σε μια προσπάθεια για προστασία των υδάτινων πόρων που βρίσκονται σε ανεπάρκεια».

    Υπενθυμίζεται ότι στόχος της Δράσης που είναι γνωστή ως «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟΝΙΤΡΟΠΟΙΗΣΗΣ», είναι η μείωση της ρύπανσης από νιτρικά ιόντα όσο και άλλες εν δυνάμει ρυπογόνες εισροές (φωσφορικά ιόντα, φυτοπροστατευτικά προϊόντα) ενώ η αριθ. 1166/183009/26.06.2024 Πρόσκληση (6η Πρόσκληση) αφορά τους παραγωγούς των ευπρόσβλητων στη νιτρορύπανση ζωνών της Δυτικής - Ανατολικής Θεσσαλίας (συμπεριλαμβάνεται και η περιοχή του Δομοκού της Φθιώτιδας), του Αλμυρού Μαγνησίας, του Νότιου τμήματος του ποταμού Έβρου, του Βόρειου τμήματος του ποταμού Έβρου και των περιοχών ανατολικά και δυτικά της λίμνης Βιστωνίδας που είχαν πληγεί από τις φυσικές καταστροφές των Daniel και Elias.

    Η κυβέρνηση αποδεικνύει για μια ακόμα φορά ότι παραμένει κοντά στους αγρότες της χώρας και είναι συνεπής με την περιβαλλοντική ευαισθησία που τη διακρίνει, διαθέτοντας σημαντικούς πόρους 152,5 εκατομμυρίων Ευρώ για δύο χρόνια σε ένα μέτρο που ενισχύει τους γεωργούς για να μειώσουν την κατανάλωση χημικών εισροών, βελτιώνοντας ταυτόχρονα την ποιότητα των επιφανειακών και υπογείων υδάτων στην ύπαιθρο.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ετήσια παράταση για την απονιτροποίηση 2ης και 3ης Πρόσκλησης
    Ετήσια παράταση για την απονιτροποίηση 2ης και 3ης Πρόσκλησης

    Οι ενδιαφερόμενοι γεωργοί, φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή ομάδες αυτών, οι οποίοι είναι δικαιούχοι της υπ’ αρ. 266/42725/16.02.2022 2ης Πρόσκλησης της Δράσης 10.1.04 «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα» του Μέτρου 10 «Γεωργοπεριβαλλοντικά και κλιματικά μέτρα» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α.) 2014-2022 με ενεργά Τεχνικά Δελτία (ΤΔ) έτους εφαρμογής 2023 και των οποίων η ένταξη στη Δράση δεν έχει ανακληθεί, να υποβάλουν αιτήσεις στήριξης στο πλαίσιο της παρούσας Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για τη χορήγηση ετήσιας παράτασης των δεσμεύσεών τους, μετά τη λήξη των δεσμεύσεων της αρχικής περιόδου την 15η Φεβρουαρίου 2024 για τις Ειδικές Δεσμεύσεις Α «Εφαρμογή Αγρανάπαυσης» και Β «Εφαρμογή Αμειψισποράς».

    Α. Δικαιούχοι της παρούσας Πρόσκλησης ετήσιας παράτασης μπορούν να κριθούν γεωργοί, φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή ομάδες αυτών, οι οποίοι:

    • είναι κάτοχοι γεωργικής έκτασης
    • είναι ενταγμένοι στο πλαίσιο της υπ’ αρ. 266/42725/16.02.2022 2ης Πρόσκλησης της Δράσης 10.1.04, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, και διαθέτουν ενεργό Τεχνικό Δελτίο έτους εφαρμογής 2023, τελευταίο έτος εφαρμογής της διετούς περιόδου δεσμεύσεων της Πρόσκλησης αυτής, και η ένταξη τους στη Δράση δεν έχει ανακληθεί.

    Β. Δεν δύναται να κριθούν δικαιούχοι των ενισχύσεων της παρούσας Πρόσκλησης, ακόμη κι αν πληρούν τις προϋποθέσεις της παραγράφου Α της παρούσας, οι ακόλουθες κατηγορίες υποψηφίων:

    1. Όσοι έχουν ενταχθεί στο καθεστώς της πρόωρης συνταξιοδότησης ή οι σύζυγοι αυτών.

    2. Διάδοχοι πρόωρης συνταξιοδότησης για τους οποίους έχει εκδοθεί απόφαση αποκλεισμού από τη λήψη οποιασδήποτε ενίσχυσης στον αγροτικό τομέα για δέκα (10) έτη.

    3. Όσοι έχουν αποκλειστεί από γεωργοπεριβαλλοντική δράση, λόγω υποβολής εκ προθέσεως ανακριβών στοιχείων και δεν έχει παρέλθει ένα (1) ημερολογιακό έτος από το ημερολογιακό έτος της διαπίστωσης της παράβασης.

    Δείτε εδώ την απόφαση της 2ης Πρόσκλησης.

    Ταυτόχρονα εκδόθηκε ανάλογη απόφαση και για τους δικαιούχους της 3ης Πρόσκλησης για τη Δέσμευση Γ – Χλωρά λίπανση σε δενδρώδεις καλλιέργειες – Δείτε εδώ.

    Πηγή: Etheas.gr

  • Έως 7 Οκτωβρίου παραστατικά συμμόρφωσης για τα Νιτρικά
    Έως 7 Οκτωβρίου παραστατικά συμμόρφωσης για τα Νιτρικά

    Με ανακοίνωσή του ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ενημερώνει πως οι δικαιούχοι του μέτρου Απονιτροποίησης έχουν χρονικό περιθώριο έως 7 Οκτωβρίου να υποβάλλουν το σύνολο των απαιτούμενων παραστατικών συμμόρφωσης στο Πληροφοριακό Σύστημα.

    Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υπ’ αριθ. 57623/19.09.2022 Εγκύκλιο υποβολής παραστατικών ειδικών διατάξεων της Δράσης 10.1.04 «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα», οι δικαιούχοι της υπ’ αριθ. πρωτ. 267/42729/16.02.2022 πρόσκλησης μπορούν να καταχωρούν στο Πληροφοριακό Σύστημα τα απαιτούμενα παραστατικά συμμόρφωσης κατά το διάστημα 23.09 - 07.10.2022.

    Πηγή: Agronews.gr

  • Αναρτήθηκαν τα οριστικά αποτελέσματα με 8.014 δικαιούχους στα Νιτρικά
    Αναρτήθηκαν τα οριστικά αποτελέσματα με 8.014 δικαιούχους στα Νιτρικά

    Τα αποτελέσματα της τελικής αξιολόγησης και κατάταξης των προσκλήσεων της Απονιτροποίησης ανάρτησαν στο Πληροφοριακό Σύστημα οι αρμόδιες αρχές, με 8.014 δικαιούχους να εντάσσονται στο Μέτρο.

    Συγκεκριμένα σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, τα αποτελέσματα της τελικής αξιολόγησης και κατάταξης, με τη μορφή οριστικού πίνακα παραδεκτών και μη παραδεκτών αιτήσεων στήριξης, έχουν αναρτηθεί στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΠΣ) υποστήριξης της υλοποίησης της δράσης και οι υποψήφιοι της δράσης θα ενημερωθούν για την ανάρτηση του οριστικού πίνακα αποτελεσμάτων καθώς και για την πρόσβασή τους σε αυτόν μέσω του ΠΣ, μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) που θα λάβουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση που έχουν δηλώσει στην αίτηση στήριξης.

    Η οριστική κατάταξη έγινε σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό κάθε Πρόσκλησης. Στο πλαίσιο της 2ης Πρόσκλησης που περιλαμβάνει τις δεσμεύσεις Α και Β εντάσσονται 7.957 δικαιούχοι με συνολική αιτούμενη έκταση 85.383,2 εκτάρια και συνολικό μέγιστο ποσό ενίσχυσης για τη διετία 102.459.816 ευρώ. Στο πλαίσιο της 3ης Πρόσκλησης που περιλαμβάνει τη δέσμευση Γ εντάσσονται 57 δικαιούχοι με συνολική αιτούμενη έκταση 205,3 εκτάρια και συνολικό μέγιστο ποσό ενίσχυσης για τη διετία 175.139,82 ευρώ.

    Πηγή: Agronews.gr

  • Μικρό το ενδιαφέρον για είσοδο στα Νιτρικά, Μάιο εντάξεις στα Βιολογικά
    Μικρό το ενδιαφέρον για είσοδο στα Νιτρικά, Μάιο εντάξεις στα Βιολογικά

    Υποτονικά σε σχέση µε τις αρχικές προσδοκίες δείχνει πως θα κλείσει η πρόσκληση της Απονιτροποίησης την Παρασκευή 29 Απριλίου.

    Με περίπου 6.000 πρωτόκολλα αιτήσεων να έχουν κατατεθεί, όπως αναφέρουν έµπειροι µελετητές στην Agrenda, φαίνεται πως τα 150 εκατ. ευρώ που δεσµεύτηκαν φτάνουν και περισσεύουν για τις εντάξεις.

    Οι λόγοι τώρα που εντοπίζονται για αυτή την εξέλιξη είναι τρεις: Πρώτον, φέτος που καλαµπόκι και βαµβάκι αξιώνουν υψηλές τιµές, να αφήσει κάποιος αγρανάπαυση το χωράφι του για 60 ευρώ το στρέµµα ενίσχυση, δεν συµφέρει. ∆εύτερον, για δύο έτη µόλις δεσµεύσεων, δεν είναι λίγοι όσοι είπαν «πού να µπλέξω» µε ελέγχους για ύπαρξη αρδεύσεων κ.λπ. Και, τρίτον, µε δεδοµένο ότι όσοι είναι ήδη µέσα στο πρόγραµµα της Απονιτροποίησης από την περασµένη πρόσκληση δεν µπορούν να κάνουν νέα αίτηση και οι περιοχές εφαρµογής του Μέτρου είναι οι ίδιες, οι ενδιαφερόµενοι είναι µετρηµένοι.

    Μέσα στο Μάιο αποτελέσµατα στη Βιολογική Γεωργία

    Ένας επιπλέον λόγος ίσως ήταν και το µεγάλο ενδιαφέρον για το πρόγραµµα Βιολογικής Γεωργίας που προηγήθηκε της πρόσκλησης της Απονιτροποίησης. Ως γνωστόν, δεν δύναται στο ίδιο αγροτεµάχιο να ληφθούν δεσµεύσεις και για Βιολογικά και για Νιτρικά. Ειδικότερα πάντως όσον αφορά τη Βιολογική Γεωργία, το ρεπορτάζ αναφέρει πως µέσα στο Μάιο αναµένονται τα αποτελέσµατα µε τους πίνακες δικαιούχων. Άλλωστε θα πρέπει να είναι σε θέση να γνωρίζουν οι ενδιαφερόµενοι αν είναι δικαιούχοι του συγκεκριµένου προγράµµατος, πριν ξεκινήσουν να υποβάλλουν τη φετινή αίτηση ΟΣ∆Ε. Σηµειώνεται πως οι δικαιούχοι των δράσεων του υποµέτρου 11.1 που κατέχουν αγροτεµάχια/ βοσκοτόπους, είδος ζώων, κατεχόµενες κυψέλες και παραφυάδες, τα οποία δεν είναι ενταγµένα στο σύστηµα ελέγχου της βιολογικής γεωργίας, υποχρεούνται να συνάψουν σύµβαση µε ΟΕ&Π εντός χρονικού διαστήµατος δέκα πέντε (15) εργάσιµων ηµερών από την ηµεροµηνία δηµοσιοποίησης της απόφασης ένταξης πράξεων (πίνακας δικαιούχων).

    Πηγή: Agronews.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch