Τρίτη, 22 Μαρτίου 2022 19:44

Στύλιος: Στήριξη του οικονοποιητικού κλάδου μέσω προγραμμάτων

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Στύλιος απηύθυνε χαιρετισμό σε εκδήλωση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Οίνου και Αμπέλου.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο υφυπουργός ανέφερε πως η Κυβέρνηση, είναι συνεπής στη στρατηγική της για στήριξη των Ελλήνων παραγωγών και αυτό κάνει και στην περίπτωση του οινοποιητικού κλάδου. Υπογράμμισε ακόμη, ότι το ΥΠΑΑΤ στηρίζει έμπρακτα, μέσω και ευρωπαϊκών προγραμμάτων, τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι απλοί παραγωγοί σταφυλιών και οι οινοπαραγωγοί.

Μεταξύ άλλων ο κ. Στύλιος αναφέρθηκε στα εξής:

Ένα από τα μέτρα που υλοποιούνται στο ΥΠΑΑΤ, μέσω και σχετικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων, αφορά την προώθηση ελληνικών οίνων με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ), Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) και Ποικιλιακών σε τρίτες χώρες.

Στόχος είναι:

  • Το άνοιγμα νέων αγορών και η εξεύρεση νέων εμπορικών διεξόδων
  • Η επανατοποθέτηση των ελληνικών οίνων σε παραδοσιακές αγορές
  • Η βελτίωση της εικόνας του ελληνικού κρασιού

Παράλληλα, τρέχει και ένα άλλο πρόγραμμα το οποίο αφορά την ενημέρωση των κρατών-μελών της ΕΕ, προϋπολογισμού 5,2 εκατ. ευρώ (2019-2023) και αφορά την:

  • Παροχή ενημέρωσης σε καταναλωτές, επαγγελματίες του οινικού κλάδου και του κλάδου της HORECA. Αφορά την υπεύθυνη κατανάλωση κρασιού και τον κίνδυνο που συνδέεται με την επιβλαβή κατανάλωση αλκοόλ
  • Εκπαίδευση των επαγγελματιών, της γαστρονομίας και της HORECA καθώς και των καταναλωτών στις χώρες-στόχους της ΕΕ. Ενημερώνονται για τα ΠΟΠ και ΠΓΕ, σε σχέση με τη ποιότητα, τη φήμη και άλλα χαρακτηριστικά των ελληνικών κρασιών.
  • Βελτίωση της εικόνας που διέπει τα κρασιά της ΕΕ με γεωγραφικές ενδείξεις

Πηγή: NeaPaseges.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 22 Μαρτίου 2022 18:19

Σχετικά Άρθρα

  • Κρασί: Στα περσινά επίπεδα η ελληνική οινοπαραγωγή – Οι πρώτες εκτιμήσεις
    Κρασί: Στα περσινά επίπεδα η ελληνική οινοπαραγωγή – Οι πρώτες εκτιμήσεις

    Τι δείχνουν τα στοιχεία για τον όγκο παραγωγής κρασιού 2024 – 2025

    Ελαφρώς αυξημένη κατά 0,15% εμφανίζεται φέτος η παραγωγή κρασιού στη χώρα μας (1.378.706 hl το 2024 έναντι 1.376.763 hl το 2023), σύμφωνα με τα στοιχεία που απέστειλε το τμήμα Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων Ποτών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην Κομισιόν.

    «Το στοιχείο που βασίζεται σε εκτιμήσεις των κατά τόπους ΔΑΟΚ, είναι αρκετά επισφαλές και δεδομένου ότι ο τρύγος συνεχίζεται σε ορισμένες περιοχές ο τελικός όγκος οινοπαραγωγής που υπολογίζεται βάσει των Δηλώσεων Παραγωγής, θα διαφοροποιηθεί, συνήθως όμως ο τελικός όγκος είναι κατώτερος των εκτιμήσεων των ΔΑΟΚ», εκτιμά η ΚΕΟΣΟΕ, η οποία επεξεργάστηκε και τα στοιχεία με τις προβλέψεις της ελληνικής οινοπαραγωγής με περίοδο αναφοράς 1/8/2024 έως 31/7/2025.

    Σχεδόν όλες οι Περιφέρειες της χώρας, κατέγραψαν μείωση της σταφυλικής παραγωγής τουλάχιστον κατά 50% σε σύγκριση με τα προ τριετίας επίπεδα, εκτιμά η ΚΕΟΣΟΕ

    Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι η οινοπαραγωγή 2023-2024, κατέγραψε ιστορική πτώση σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο κατά 35,27%.

    Η πρόβλεψη του υπουργείου ανά κατηγορία εμφανίζει επίσης μεγάλο όγκο παραγωγής γλευκών και χυμών σταφυλής (450.710 hl), που εφόσον πρόκειται για γλεύκη (σ.σ. χυμός σταφυλής δεν παράγεται συνήθως), θα μεταποιηθεί πιθανότατα σε οίνο σε επόμενο χρονικό διάστημα.

    Είναι βέβαια προφανές ότι σχεδόν όλες οι Περιφέρειες της χώρας, κατέγραψαν μείωση της σταφυλικής παραγωγής τουλάχιστον κατά 50% σε σύγκριση με τα προ τριετίας επίπεδα, γεγονός που αναμένεται να επιβεβαιωθεί ασφαλέστερα με την οριστική δήλωση παραγωγής.

    Οι μεταβολές

    Σύμφωνα με τις πρώτες προβλέψεις, η μεγαλύτερη μείωση αναμένεται στους ποικιλιακούς οίνους χωρίς ΠΟΠ/ΠΓ (κατά 43,08%) και στους οίνους ΠΓΕ (κατά 11,21%). Αντίστοιχα, η μεγαλύτερη αύξηση της παραγωγής κατά 37,11%παρατηρείται στις ποσότητες γλεύκης και χυμό σταφυλής.

    Λαμβάνοντας τα παραπάνω υπ’ όψη, η εικόνα και οι μεταβολές της πρόβλεψης 2024 σε σύγκριση με την οριστική οινοπαραγωγή 2023 είναι η ακόλουθη:

    Από το 1990 μέχρι σήμερα, παρατηρείται διαχρονική μείωση της παραγωγής οίνου στη χώρα μας, που όμως δεν οφείλεται στην κλιματική κρίση μόνο, αλλά και στην εγκατάλειψη εκτάσεων αμπελοκαλλιέργειας. Οι εγκαταλελειμμένες εκτάσεις σύμφωνα με πληροφορίες της ΚΕΟΣΟΕ είναι πολύ μεγαλύτερες από τις επίσημα εμφανιζόμενες, δεδομένου ότι πολλοί αμπελουργοί έχουν αλλάξει ήδη καλλιέργεια, λόγω του ασύμφορου της αμπελοκαλλιέργειας (π.χ. σε καλλιέργεια φράουλας στην Αχαΐα), την οποία δεν έχουν δηλώσει στο Αμπελουργικό Μητρώο.

    Αποτέλεσμα επίσης του χαμηλού όγκου οινοπαραγωγής είναι και η αύξηση, που παρατηρείται στις εισαγωγές οίνων, κυρίως από Ιταλία, σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές.

    Πηγή: In.gr
  • Το Αλιευτικό Καταφύγιο στους Φούρνους Κορσέων εγκαινίασε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Δ. Σταμενίτης
    Το Αλιευτικό Καταφύγιο στους Φούρνους Κορσέων εγκαινίασε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Δ. Σταμενίτης

    Το Αλιευτικό καταφύγιο στους Φούρνους Κορσέων εγκαινίασε τη Δευτέρα ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύσης Σταμενίτης, εκπροσωπώντας τον ΥπΑΑΤ, Κώστα Τσιάρα, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του ΥΠΑΑΤ, Δημήτρη Παπαγιαννίδη. Στην τελετή των εγκαινίων που διοργάνωσε ο Δήμαρχος Φούρνων Κορσέων, Δημήτρης Καρύδης, παραβρέθηκαν επίσης, ο Βουλευτής Σάμου της Νέας Δημοκρατίας, Χριστόδουλος Στεφανάδης και ο Έπαρχος Ικαρίας και Φούρνων Κορσεών Κωνσταντίνος Μαρκάκης.

    Πρόκειται για ένα έργο, αναπτυξιακό, με πολλαπλά οφέλη, που αναμένεται να αλλάξει την όψη της περιοχής, το οποίο εντάχθηκε και χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αλιεία και Θάλασσα 2014-2020» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, με προϋπολογισμό 4.076.000,00 € και υλοποιήθηκε από την Περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου.

    Κατά τη διάρκεια της τελετής των εγκαινίων, ο ΥφΑΑΤ, Διονύσης Σταμενίτης στάθηκε στη σημασία του έργου, το οποίο όπως σημείωσε αναμένεται να συμβάλει ουσιαστικά στον εκσυγχρονισμό και την ανάδειξη, κυρίως των αλιευτικών δραστηριοτήτων, αλλά και συμπληρωματικά των αγροτουριστικών δραστηριοτήτων, με πολλαπλά οφέλη, χωρίς αμφιβολία, για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Ενώ παράλληλα σημείωσε ότι για την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, η ενίσχυση της περιβαλλοντικά βιώσιμης, καινοτόμου και ανταγωνιστικής αλιείας, καθώς και η προώθηση της γαλάζιας ανάπτυξης και των θαλάσσιων δεξιοτήτων στην Ελλάδα, αποτελούν προτεραιότητα.

    Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας, Δημήτρης Παπαγιαννίδης τόνισε: «Πρόκειται για ένα έργο – ορόσημο – τόσο για την περιοχή, όσο και για το νησί των Φούρνων Κορσεών, που πρόκειται να συμβάλλει στην τοπική ανάδειξη της Αλιείας και Τουρισμού.»

    stamenitis egk aliia 2

    Πληροφορίες σχετικές με το έργο

    Για την υλοποίηση του έργου «ΑΛΙΕΥΤΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΦΟΥΡΝΩΝ» ανατέθηκε μελέτη λιμενικών έργων στη σύμπραξη μελετητικών γραφείων ΤΡΙΤΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Ε.Π.Ε. – ΑΣΗΜΟΥΛΑ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ – ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΑΥΡΟΓΕΡΓΗΣ – ΜΑΡΙΟΣ ΣΙΜΙΤΖΗΣ – ΑΝΝΑ ΜΑΥΡΟΓΕΡΓΗ – ΣΟΦΙΑ ΚΑΛΑΘΑ, και υποβλήθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες λαμβάνοντας όλες τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις. Στη συνέχεια υποβλήθηκε από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου Αίτηση Χρηματοδότησης για ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αλιεία και Θάλασσα 2014-2020» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. Με την υπ΄αριθμ.1121/24-04-2019 (ΑΔΑ:ΨΠΒΚ4653ΠΓ-Θ0Ζ) Απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων το έργο εντάχθηκε στο παραπάνω πρόγραμμα με το ποσό των 4.076.000,00 ευρώ.

    Το έργο δημοπρατήθηκε στις 30/01/2020 και ανάδοχος αναδείχθηκε η εταιρεία «ΚΕΠΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΤΕ» με μέση έκπτωση 42,26%, η οποία στις 30-10-2020 υπέγραψε συμφωνητικό ποσού 2.353.424,25 € για την υλοποίησή του. Για την άρτια και λειτουργική ολοκλήρωση του έργου υπογράφηκε συμπληρωματική σύμβαση με τον ανάδοχο στις 06-04-2023 ποσού 791.680,83 ευρώ.

    Το φυσικό αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει την α) επέκταση του νότιου μώλου προς Ν-ΝΔ κατά 110μ και με πλάτος 10μ. β) Έργα αναβάθμισης του αλιευτικού καταφυγίου : 1) Εσωτερική διαπλάτυνση κατά 4,6μ. περίπου του αρχικού τμήματος μήκους 25μ. περίπου του Νοτίου προβλήτα και παραλιακή κρηπίδωση μήκους περίπου 75μ. του τμήματος της παραλίας μεταξύ Νοτίου προβλήτα και εγκαρσίου προβόλου 2) Εγκατάσταση εγκάρσιας πλωτής προβλήτας μήκους περίπου 25μ. περί το μέσον της παραλιακής κρηπίδωσης 3) Αγκυροβόλια σκαφών και 4) Επισκευή/ενίσχυση/διαπλάτυνση του υφιστάμενου εγκάρσιου στην παραλία προβόλου και επέκτασή του κατά 20μ. περίπου και γ) Κατασκευή των Η/Μ εγκαταστάσεων και δικτύων. Το έργο περαιώθηκε και παραδόθηκε προς χρήση.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Κρασί: Όσα ισχύουν για την πιστοποίηση των ανεξάρτητων μικρών οινοπαραγωγών
    Κρασί: Όσα ισχύουν για την πιστοποίηση των ανεξάρτητων μικρών οινοπαραγωγών

    Με υπουργική απόφαση καθορίζονται οι προϋποθέσεις, η διαδικασία και οι αρμόδιες αρχές για την πιστοποίηση των ανεξάρτητων μικρών οινοπαραγωγών. Προκειμένου ένας εγκατεστημένος στη χώρα μας οινοπαραγωγός να χαρακτηρίζεται ως «ανεξάρτητος μικρός οινοπαραγωγός», οφείλει να πληροί σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

    Η ετήσια συνολική του παραγωγή οίνου να μην υπερβαίνει τα χίλια (1.000) εκατόλιτρα.

    Ως ετήσια συνολική παραγωγή οίνου θεωρείται η μέση ετήσια παραγωγή για τουλάχιστον τρεις συνεχόμενες αμπελοοινικές περιόδους. Ως αμπελοοινική περίοδος νοείται κάθε διαδοχική περίοδος 12 μηνών από την 1η Αυγούστου έως 31η Ιουλίου. Στην περίπτωση οινοπαραγωγού που δραστηριοποιείται για πρώτη φορά λαμβάνεται υπόψη η εκτιμώμενη ετήσια παραγωγή, κατά δήλωσή του, η οποία πρέπει να υπολείπεται του ως άνω ορίου.

    Στην περίπτωση αποστολής προϊόντων στη Δημοκρατία της Μάλτας, η ετήσια συνολική του παραγωγή οίνου δεν πρέπει να υπερβαίνει τα είκοσι χιλιάδες (20.000) εκατόλιτρα κρασιού.

    Nα είναι νομικώς και οικονομικώς ανεξάρτητος από οποιονδήποτε άλλον οινοπαραγωγό.

    Το κριτήριο της ανεξαρτησίας από άλλον οινοπαραγωγό θεωρείται ότι δεν πληρούται όταν υφίστανται δεσμοί, του οινοποιείου ή των προσώπων που το διοικούν, με άλλα οινοποιεία ή, το εύρος των συνεργασιών του οινοποιείου με άλλα οινοποιεία, που έχουν ως αποτέλεσμα να τεκμαίρεται ότι ένα άλλο οινοποιείο άμεσα ή έμμεσα δύναται να επηρεάσει την εμπορική συμπεριφορά και την χρηματοοικονομική πολιτική του και συνεπώς, το υπό κρίση οινοποιείο δεν καθορίζει ή δύναται να μην καθορίζει κατά τρόπο αυτόνομο, ως ανταγωνιστικό προς άλλο, τη συμπεριφορά του στην αγορά.

    Προκειμένου για την εξέταση του κριτηρίου της νομικής και οικονομικής ανεξαρτησίας ελέγχεται:

    α) Η νομική μορφή του οινοποιείου και τα στοιχεία των μετόχων, εταίρων ή ιδιοκτητών μέχρι του τελικού φυσικού προσώπου.

    β) Η μετοχική σύνθεση και τα εταιρικά μερίδια καθώς και τα δικαιώματα ψήφου των μετόχων ανάλογα με την εταιρική μορφή του οινοποιείου.

    γ) Εάν τα πρόσωπα τα οποία συμμετέχουν στη διοίκηση του οινοποιείου συμμετέχουν με δικαίωμα ψήφου ή ασκούν καθήκοντα σε άλλο οινοποιείο, με αποτέλεσμα να υπάρχει δυνατότητα επηρεασμού των εμπορικών δραστηριοτήτων αυτών.

    δ) Εάν υπάρχουν συμβόλαια ή συμφωνίες του οινοποιείου για κάθε μορφής συνεργασία με τρίτους ή αδειοδότηση από τρίτους για παραγωγή ή εμφιάλωση κρασιού.

    Να χρησιμοποιεί εγκαταστάσεις που βρίσκονται χωριστά από εκείνες οποιουδήποτε άλλου οινοπαραγωγού και δεν λειτουργεί βάσει άδειας εκμετάλλευσης άλλου επιτηδευματία.

    Όταν δύο ή περισσότεροι μικροί οινοπαραγωγοί συνεργάζονται και η συνδυασμένη ετήσια παραγωγή τους δεν υπερβαίνει τα 1.000 εκατόλιτρα ή τις 20.000 εκατόλιτρα, κατά περίπτωση, οι εν λόγω οινοπαραγωγοί μπορούν να θεωρούνται ως ένας και μόνος ανεξάρτητος μικρός οινοπαραγωγός.

    Δείτε αναλυτικά τη σχετική απόφαση ΕΔΩ.

    Πηγή: Etheas.gr

  • Αναβαθμίζεται το πρόγραμμα χαλαζικής προστασίας με εναέρια μέσα για την προστασία των καλλιεργειών
    Αναβαθμίζεται το πρόγραμμα χαλαζικής προστασίας με εναέρια μέσα για την προστασία των καλλιεργειών

    «Προτεραιότητα η προστασία των καλλιεργειών απέναντι στην κλιματική αλλαγή» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δ. Σταμενίτης

    Η διασφάλιση της βιωσιμότητας των καλλιεργειών αλλά και η περαιτέρω ανάπτυξή τους αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

    «Μεγάλος αντίπαλος» σε όλη αυτή την προσπαθεί είναι η κλιματική κρίση, οι συνέπειες της οποίας τα τελευταία χρόνια κάνουν ολοένα και περισσότερο την εμφάνισή τους.

    «Η προστασία των καλλιεργειών απέναντι στις συνέπειες της Κλιματικής Κρίσης είναι μια από τις προτεραιότητας και αν θέλετε, ο άξονας που τέμνει όλες τις πολιτικές μας» δήλωσε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης, μιλώντας για το σχεδιασμό του υπουργείου και της Κυβέρνησης για προστασία των καλλιεργειών και κατ' επέκταση του εισοδήματος των παραγωγών.

    Προς αυτή την κατεύθυνση, η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ σχεδιάζει και εφαρμόζει πολιτικές με τις οποίες φιλοδοξεί να θωρακίσει τις καλλιέργειες.

    Στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού το υπουργείο προχωρά στην αναβάθμιση του προγράμματος χαλαζικής προστασίας με εναέρια μέσα, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στις περιοχές όπου τα δεδομένα μαρτυρούν συχνή και έντονη εμφάνιση των χαλαζικών φαινομένων.

    «Το πρόγραμμα της εναέριας χαλαζικής προστασίας πιστεύουμε ότι συμβάλλει ουσιαστικά σε αυτήν την προσπάθεια μας και για αυτό, ως πολιτική ηγεσία, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε μεγαλύτερη δαπάνη προκειμένου να αυξήσουμε τις περιοχές κάλυψης», είπε σχετικά ο κ. Σταμενίτης και πρόσθεσε «είναι αποφάσεις στις οποίες οδηγούμαστε λόγω των νέων δεδομένων που δημιουργούνται από την αλλαγή του κλίματος, αποδεικνύοντας ότι όπου και όποτε χρειάζεται παρεμβαίνουμε και αναπροσαρμόζουμε τους σχεδιασμούς μας. Όλο το προηγούμενο διάστημα εξετάσαμε τα δεδομένα (εμφάνιση του φαινομένου ανά περιοχή, προσκληθείσες ζημιές), μελετήσαμε τα αιτήματα και καταλήξαμε σε ένα σχέδιο που θα καλύπτει περισσότερες περιοχές».

    Προ ημερών το αρμόδιο υπουργείο και ο ΕΛΓΑ έθεσαν σε διαβούλευση το σχέδιο εναέριας χαλαζικής προστασίας, στο οποίο προβλέπεται ο διπλασιασμός των στρεμμάτων κάλυψης (από 5.000.000 σε 11.000.000 στρμ) και ο τετραπλασιασμός του κονδυλίου, που θα φτάσει στα 51 εκ. ευρώ περίπου πλέον του ΦΠΑ 24%.

    Οι περιοχές που θα καλυφθούν τη νέα προγραμματική περίοδο είναι οι εξής:

    * Περιοχή Προστασίας της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας (Περιοχή 1) που περιλαμβάνει τμήματα των Π.Ε Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Κοζάνης και Φλώρινας, συνολικής καλυπτόμενης έκτασης: 5.000.000 στρέμματα.

    * Περιοχή Προστασίας της Ανατολικής Μακεδονίας (Περιοχή 2) που περιλαμβάνει τμήματα των ΠΕ Καβάλας, Ξάνθης και Ροδόπης, συνολικής καλυπτόμενης έκτασης 2.000.000 στρέμματα

    * Περιοχή Προστασίας της Κεντρικής Ελλάδας (Περιοχή 3) που περιλαμβάνει τμήματα των Π.Ε Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Μαγνησίας, Φθιώτιδας συνολικής καλυπτόμενης έκτασης 4.000.000 στρέμματα.

    Ο ανοικτός διαγωνισμός

    Έως τα μέσα Σεπτεμβρίου θα παραμείνει ενεργός ο ηλεκτρονικός διεθνής ανοικτός διαγωνισμός για το σχέδιο χαλαζικής προστασίας με εναέρια μέσα.

    Όπως είχε γνωστοποιηθεί, στόχος του διαγωνισμού είναι η επιλογή αναδόχου/ων για την:

    * Τη μίσθωση ενός συστήματος χαλαζικής προστασίας με εναέρια μέσα-πτητικού εξοπλισμού με κριτήριο κατακύρωσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει βέλτιστης σχέσης ποιότητας-τιμής.

    * Τη μίσθωση μετεωρολογικών ραντάρ με κριτήριο κατακύρωσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει βέλτιστης σχέσης ποιότητας-τιμής.

    * Την προμήθεια ιωδιούχου αργύρου σε συσκευασία, με κριτήριο κατακύρωσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει βέλτιστης σχέσης ποιότητας-τιμής.

    * Την προμήθεια υλικών ραδιοβόλισης, με κριτήριο κατακύρωσης τη χαμηλότερη τιμή.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Τσιάρας: Να δώσουμε χρήματα στην πραγματική παραγωγή
    Τσιάρας: Να δώσουμε χρήματα στην πραγματική παραγωγή

    Διονύσης Σταμενίτης: λέμε ναι στην πράσινη μετάβαση αλλά με τρόπους που δεν θα υπονομεύουν την παραγωγή

    Στόχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αλλά και της κυβέρνησης είναι να κατευθύνει τους διαθέσιμους πόρους για ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα σε εκείνους που πραγματικά παράγουν, τόνισε ο ΥΠΑΑΤ Κώστας Τσιάρας, σε εκδηλώσεις με εκπροσώπους αγροτών από τη Θεσσαλία, Κεντρική Μακεδονία και Θράκη, αλλά και σε ενημερωτική εκδήλωση της Γενικής Γραμματείας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών με τη Συμβολή του Εθνικού Δικτύου ΚΑΠ, με θέμα: «Νέοι Γεωργοί και Ομάδες/Οργανώσεις Παραγωγών» στο ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027

    Ο κ. Τσιάρας απευθυνόμενος στους παραγωγούς είπε ότι πρέπει να βρούμε τα σημεία κλειδιά που δίνουν προστιθέμενη αξία στα ελληνικά προϊόντα.Αν δεν στρέψουμε όλη μας την προσπάθεια στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να πετύχουμε τον στόχο μας. Και αυτό, όπως τόνισε, αφορά είτε ασχολείται κανείς με παραδοσιακές είτε με καινοτόμες καλλιέργειες.

    Αναφερόμενος στο ρόλο του νέου αγρότη σημείωσε ότι πρέπει να είναι ο ρόλος ενός μικρού επιχειρηματία.

    Σε ό,τι αφορά στις αποζημιώσεις που έχουν καταβληθεί είπε ότι την τελευταία 5ετία έχουν καταβληθεί 1,5 δις περίπου για αποζημιώσεις μέσω ΕΛΓΑ όταν ο Οργανισμός από ασφαλιστικές εισφορές έχει εισπράξει μόνο 800 εκατ. ευρώ. Και σημείωσε ότι δεν μπορούν να ασκηθούν μαξιμαλιστικές πολιτικές. Πρέπει με σοβαρότητα να προσεγγίζουμε τα προβλήματα για να μη βιώσουμε ξανά καταστάσεις όπως αυτές που βιώσαμε τη δεκαετία του 2010.

    Κηρύσσοντας την έναρξη της εκδήλωσης, για τους νέους γεωργούς τόνισε ότι η χώρα μας έχει καταφέρει με την παρουσία της στην ΕΕ να αξιοποιήσει όσο το δυνατόν καλύτερα τους ευρωπαϊκούς πόρους και να στηρίζει μέσω αυτών τους Έλληνες παραγωγούς, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη.

    "Το μεγάλο ζητούμενο είναι να βρούμε τον τρόπο ώστε να ανοίξουμε νέους δρόμους, να δημιουργήσουμε νέες προοπτικές για τους νέους γεωργούς και τις ομάδες παραγωγών. Αξιοποιώντας τα χρηματοδοτικά εργαλεία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά κυρίως μέσα από πρακτικές ή μέσα από προτάσεις ή κατευθύνσεις, να αλλάξουμε τη μοίρα του πρωτογενούς τομέα, να τον καταστήσουμε ακόμα πιο δυναμικό, περισσότερο αναπτυξιακό. Η μεγάλη προσπάθεια που καταβάλει τα τελευταία χρόνια η Γενική Γραμματεία Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, δικαιώνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από τα αποτελέσματα. Ανοίγοντας, δηλαδή, νέους δρόμους, δημιουργώντας ευκαιρίες και δίνοντας καινούργιες προοπτικές για τις νέες και τους νέους μας που επενδύουν στην ελληνική γη».

    Ο Υφυπουργός Διονύσης Σταμενίτης στο χαιρετισμό του είπε ότι στοπ ΥΠΑΑΤ γίνεται προσπάθεια για να υπάρξουν αλλαγές ώστε η ΚΑΠ να γίνει πιο ευέλικτη και πιο προσιτή στους αγρότες. Δεν μπορούμε να μιλάμε σήμερα για Κοινή Αγροτική Πολιτική χωρίς να περιλαμβάνουμε την κλιματική κρίση. Λέμε ναι στην πράσινη μετάβαση αλλά με τρόπους που δεν θα υπονομεύουν την παραγωγή.

    Τόνισε ακόμη ότι η κυβέρνηση επενδύει στην εκπαίδευση και κατάρτιση, πεδίο στο οποίο η χώρα μας έχει μείνει πίσω. Έχουμε χρέος να δώσουμε στους αγρότες μας τα εφόδια που να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της νέας εποχής, είπε.

    Αναφερόμενος στο πρόγραμμα ΥΔΩΡ 2.0 το χαρακτήρισε το μεγαλύτερο αρδευτικό πρόγραμμα που έχει αναπτυχθεί στη χώρα. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που θα συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγής και στην προστασία του περιβάλλοντος, σημείωσε.

    Ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών Δημήτρης Παπαγιαννίδης στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στα Χρηματοδοτικά Εργαλεία για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα μέσω της ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027 και για έργα Υποδομών ΥΔΩΡ 2.0

    Ο Γ.Γ Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Στρατάκος τόνισε ότι η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στηρίζεται στη ΣΣ ΚΑΠ. Σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι η χώρα που ανέδειξε πρώτη τα προβλήματα στην εφαρμογή των Στρατηγικών Σχεδίων ζητώντας αλλαγές. Είναι σημαντικό ότι πολλές από τις αλλαγές που προτείναμε, είπε, έγιναν αποδεκτές. Τόνισε ότι πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά για να γίνει η ΣΣ ΚΑΠ πιο ελκυστική και πιο λειτουργική.

    Επίσης από υπηρεσιακούς παράγοντες της Γενικής Γραμματείας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών πραγματοποιήθηκε ενημέρωση σχετικά με τις νέες προκλήσεις της Κοινής Γεωργικής Παραγωγής ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027 και τις Παρεμβάσεις Π3-75.1 Νέοι Γεωργοί και Π3-77-1.1 Ομάδες και Οργανώσεις Παραγωγών για την οποία έχει εκδοθεί πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υποβολή αιτήσεων στήριξης μέχρι 31 Οκτωβρίου 2024.

    Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση των εμπλεκομένων για τις ευκαιρίες και τα κίνητρα που δίνονται μέσα από Στρατηγικό Σχέδιο ΚΑΠ 2023-2027 στους Νέους Γεωργούς και στις Ομάδες/Οργανώσεις Παραγωγών(Παρεμβάσεις Π3-75.1 και Π3-77-1.1) του ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027.

    (Δελτίο Τύπου)

  • 90,5 εκατομμύρια για την υλοποίηση του υπό-Μέτρου 2.1 Γεωργικές Συμβουλές του ΠΑΑ 2014-2022
    90,5 εκατομμύρια για την υλοποίηση του υπό-Μέτρου 2.1 Γεωργικές Συμβουλές του ΠΑΑ 2014-2022

    Σε συνεργασία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Κωνσταντίνου Τσιάρα, με τον Υφυπουργό ΥπΑΑΤ, Διονύση Σταμενίτη και τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Δημήτρη Οδ. Παπαγιαννίδη, υλοποιούνται μια σειρά ενεργειών για την επιτάχυνση της υλοποίησης του υπο-Μέτρου 2.1 του ΠΑΑ 2014-2022, με το οποίο ενισχύονται Φορείς Παροχής Γεωργικών Συμβουλών για την παροχή συμβουλών σε αγρότες της χώρας.

    Το Σύστημα Παροχής Συμβουλών σε Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε εκ νέου κατά την περίοδο 2014-2022, μετά από αρκετά χρόνια μη λειτουργίας του. Μέσω της πιστοποίησης φυσικών προσώπων και Φορέων από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, δόθηκε η δυνατότητα σε πάνω από 3.000 Γεωργικούς Συμβούλους να υποστηρίξουν τον Έλληνα αγρότη στη διαχείριση της γεωργικής του εκμετάλλευσης, παρέχοντας συμβουλές στα θεματικά πεδία που πιστοποιήθηκαν, με αντικειμενικότητα και ανεξαρτησία. Με την προκήρυξη του υπο-Μέτρου 2.1 το 2022 και την ένταξη 83 συνολικά Φορέων από τον Μάιο 2023 και έπειτα, έγινε δυνατή η παροχή συμβουλών χωρίς οικονομική επιβάρυνση των αγροτών. Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 90.454.369,00 € και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και το Ελληνικό Δημόσιο σε ποσοστό 100%.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος του υπο-Μέτρου, ήδη άνω των 50.000 αγροτών έχουν συνάψει συμφωνητικό με Φορείς για να λάβουν συμβουλές, και άνω των 40.000 από αυτούς έχουν ξεκινήσει την 1η συμβουλή. Για την επιτάχυνση των πληρωμών των Φορέων, στους οποίους δόθηκε η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων πληρωμής από τον Δεκέμβριο του 2023, γίνονται σήμερα μία σειρά ενεργειών και ειδικότερα:

    • Αλλαγές στο πληροφοριακό σύστημα, που αφορούν λεπτομέρειες διευκόλυνσης της διαδικασίας αλλά και των απαιτήσεων ελέγχου.
    • Συνδρομή επιπλέον στελεχών της αρμόδιας Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής Παρεμβάσεων Αγροτικής Ανάπτυξης στον διοικητικό έλεγχο των αιτήσεων πληρωμής.
    • Διαφοροποίηση του τρόπου αξιολόγησης των αιτήσεων πληρωμής για την ελαχιστοποίηση του χρόνου εκκαθάρισης τους σε περίπτωση μη ύπαρξης ευρημάτων.
    • Συνδρομή Αναδόχου εταιρείας στην αξιολόγηση και εκκαθάριση των αιτημάτων πληρωμής.
    • Απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου του Υπομέτρου αναφορικά με την διαδικασία χορήγησης και καταχώρησης των Συμβουλών.

    Η παροχή εξειδικευμένων συμβουλών σε γεωργούς και κτηνοτρόφους της Χώρας μας αποτελούν ουσιαστική προϋπόθεση για την βελτίωση συνολικά της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής Γεωργίας

    Οι ανωτέρω ενέργειες στοχεύουν στην επιτάχυνση της υλοποίησης του Μέτρου καθώς και στην έγκαιρη και ταχεία πληρωμή των φορέων Παροχής Γεωργικών Συμβουλών, προς όφελος των Ελλήνων αγροτών, πάντα στο πλαίσιο των Ενωσιακών Κανονισμών και του εθνικού θεσμικού πλαισίου του Μέτρου.

    Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΛΛΑΖΕΙ

    ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ

    ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΟ

    (Δελτίο Τύπου)

  • Σε δημόσια διαβούλευση το μέτρο στήριξης επενδύσεων για μεταποίηση εμπορία και ανάπτυξη αγροτικών προϊόντων, ύψους 135 εκατ. ευρώ
    Σε δημόσια διαβούλευση το μέτρο στήριξης επενδύσεων για μεταποίηση εμπορία και ανάπτυξη αγροτικών προϊόντων, ύψους 135 εκατ. ευρώ

    Ύστερα από συνεργασία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Κωνσταντίνου Τσιάρα, με τον Υφυπουργό ΥπΑΑΤ, Διονύση Σταμενίτη και τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Δημήτρη Οδ. Παπαγιαννίδη, δόθηκε στις 26/06/2024 σε δημόσια διαβούλευση η Υπουργική Απόφαση για την υλοποίηση της Παρέμβασης Π3-73-2.3 «Στήριξη για επενδύσεις στη μεταποίηση / εμπορία και/ή ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων του Στρατηγικού Σχεδίου για την Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ελλάδας (ΣΣ ΚΑΠ) 2023-2027».

    Στόχος της Παρέμβασης Π3-73-2.3 «Στήριξη για επενδύσεις στη μεταποίηση/ εμπορία και/ή ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων», είναι:

    1. η αύξηση της προστιθέμενης αξίας των γεωργικών προϊόντων,
    2. η κάλυψη των αναγκών της χώρας σε μεταποιημένα ποιοτικά προϊόντα,
    3. αύξηση των δυνατοτήτων διείσδυσης στις διεθνείς αγορές,
    4. η αξιοποίηση της πρώτης ύλης της πρωτογενούς παραγωγής,
    5. η ενσωμάτωση της καινοτομίας,
    6. η ανάπτυξη μεθόδων και διαδικασιών προστασίας του περιβάλλοντος
    7. ο περιορισμός κατά το δυνατόν του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής.

    Καθοριστική σημασία για τη στήριξη των επενδύσεων έχει τόσο η διατήρηση όσο και η δημιουργία θέσεων εργασίας, συμβάλλοντας στην κοινωνική σταθερότητα και στην οικονομική ανάπτυξη σε τοπικό και σε εθνικό επίπεδο καθώς και η προστασία της ανθρώπινης υγείας. Αναπτυξιακή προτεραιότητα, σε περίπτωση επιχορήγησης δίνεται σε επιχειρήσεις μεταποίησης και τυποποίησης προϊόντων με σήμανση (Εθνικά και Ενωσιακά Πρότυπα) και σε επιχειρήσεις που μετέχουν σε σχήματα συμβολαιακής γεωργίας σύμφωνα με τους στόχους του ΥΠΑΑΤ.

    Στο πλαίσιο της Παρέμβασης Π3-73-2.3 ενισχύονται αιτήσεις στήριξης που αφορούν κυρίως σε ιδρύσεις, εκσυγχρονισμούς, επεκτάσεις, μετεγκαταστάσεις, συγχωνεύσεις μονάδων παραγωγής και αποθηκευτικών χώρων από δικαιούχους οι οποίοι μεταποιούν/επεξεργάζονται ως πρώτη ύλη προϊόντα (γεωργικά προϊόντα) του Παραρτήματος Ι της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παραγωγή τελικών προϊόντων που ανήκουν επίσης στο εν λόγω Παράρτημα Ι (γεωργικά προϊόντα).

    Το ύψος της Δημόσιας Ενίσχυσης που προβλέπεται για τη χρηματοδότηση της Παρέμβασης Π3-73-2.3 ανέρχεται σε 135.000.000€. Τα όρια προϋπολογισμού των πράξεων της Παρέμβασης δύναται να κυμαίνονται μεταξύ 400.001€ και 5.000.000€.

    Σχόλια και παρατηρήσεις επί του κειμένου της Υπουργικής Απόφασης μπορούν να υποβάλλονται μέχρι και τις 03 Ιουλίου 2024 στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected].

    (Δελτίο Τύπου)

  • Στο συνέδριο Αμπελουργίας ο ΥφΑΑΤ, Διονύσης Σταμενίτης
    Στο συνέδριο Αμπελουργίας ο ΥφΑΑΤ, Διονύσης Σταμενίτης

    «Μέσα από τη συνεργασία πρέπει να δώσουμε στον τομέα της Αμπελουργίας την ώθηση που έχει ανάγκη»

    Στο συνέδριο για τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής αμπελουργίας που διοργανώνει ο Κλαδικός Εθνικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Αμπελοοινικών Προϊόντων και η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου, σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, παραβρέθηκε σήμερα ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης.

    Κατά την έναρξης των εργασιών του συνεδρίου, που διεξάγεται στα Ιωάννινα, ο Υφυπουργός στάθηκε στις πολιτικές που έχει σχεδιάσει και εφαρμόζει το ΥΠΑΑΤ, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της νέας ΚΑΠ 2023 -2027, για να βοηθήσει τον κλάδο της αμπελουργίας να απαντήσει στις μεγάλες προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπος, τονίζοντας ότι η βιωσιμότητα και η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής αμπελουργίας είναι, χωρίς αμφιβολία, μια μεγάλη πρόκληση.

    Ειδικότερα αναφέρθηκε στα οικολογικά προγράμματα και τις τομεακές παρεμβάσεις, που χρηματοδοτούνται από τον 1Ο Πυλώνα, σημειώνοντας ότι, στο πλαίσιο της πράσινης αρχιτεκτονικής της ΚΑΠ, η αμπελοκαλλιέργεια ενισχύεται μέσω των οικολογικών προγραμμάτων, ενώ οι τομεακές παρεμβάσεις αφορούν τη βελτίωση της ποιότητας του προϊόντος, την αύξηση της τυποποίησης/πιστοποίησης και την ενίσχυση των δράσεων προώθησης σε τρίτες χώρες. Ενώ, όπως σημείωσε ο Υφυπουργός, από τον 2ο Πυλώνα, η αμπελοκαλλιέργεια χρηματοδοτείται μέσω των περιβαλλοντικών παρεμβάσεων ενώ επιπλέον των παρεμβάσεων που αφορούν αποκλειστικά τους αμπελοκαλλιεργητές, τόσο η αμπελοκαλλιέργεια όσο και η μεταποιητική βιομηχανία ενισχύονται μέσω επενδυτικών παρεμβάσεων, αποκλειστικά για μεμονωμένους επενδυτές φυσικά ή νομικά πρόσωπα ανάλογα την παρέμβαση.

    Δίνοντας βάση στην ιδιαίτερη σημασία της αμπελοκαλλιέργειας ο Υφυπουργός τόνισε: « Έχω πει και στο παρελθόν και το επαναλαμβάνω και σήμερα, ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως και η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με επικεφαλής τον Υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη, έχουμε ιεραρχήσει την ανάπτυξη του οινικού και αμπελουργικού κλάδου πολύ ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων μας. Η αμπελουργία έχει μεγάλες προοπτικές, στις οποίες και πιστεύουμε και επενδύουμε. Υπάρχουν πολλά περιθώρια εξέλιξης, και οφείλουμε να τα εκμεταλλευτούμε. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό, να εξετάσουμε όλα τα ζητήματα, να αναπροσαρμόσουμε ενδεχομένως πολιτικές αποφάσεις και πρακτικές, και να αντιμετωπίσουμε με αυτόν τον τρόπο τις αδυναμίες. Πάνω από όλα όμως να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχουμε από άλλες χώρες. Και σε αυτήν προσπάθεια, το βασικό συστατικό της επιτυχίας είναι η συνεργασία. Όλοι μαζί, το Υπουργείο, η Διεπαγγελματική, η ιδιωτική πρωτοβουλία, οι συνεταιρισμοί, οι παραγωγοί πρέπει να δώσουμε στον τομέα της Αμπελουργίας την ώθηση που έχει ανάγκη.»

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch