Δευτέρα, 05 Σεπτεμβρίου 2022 17:45

Αλλαγή τυπικών αποδόσεων ενόψει της πρόσκλησης Νέων Αγροτών εντός 2023

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Για δύο προσκλήσεις Νέων Αγροτών εντός της ερχόµενης προγραµµατικής περιόδου, µε τη µία µάλιστα να προκηρύσσεται του χρόνου, κάνει λόγο το στρατηγικό σχέδιο της νέας ΚΑΠ στη χώρα µας.

Αλλάζουν οι τυπικές αποδόσεις ενόψει της επόμενης πρόσκλησης Νέων Αγροτών που δρομολογείται το 2023

Όπως έγινε και το 2021 µε την περασµένη πρόσκληση, προφανώς το ΟΣ∆Ε του 2023 λοιπόν θα αποτελέσει τη δήλωση πάνω στην οποία θα βασιστεί η πρόσκληση. Μάλιστα, προετοιµάζονται σύµφωνα µε έγγραφο των διαχειριστικών αρχών νέοι πίνακες Τυπικής Απόδοσης όπως έχει γράψει η Agrenda, κάτι που σηµαίνει ότι οι απαιτήσεις για ελάχιστο ζωικό κεφάλαιο και στρέµµατα που θα πρέπει να δηλωθούν το 2023 θα είναι διαφορετικές σε σχέση µε την τρέχουσα προγραµµατική περίοδο. Αντίθετα, σύµφωνα µε το στρατηγικό σχέδιο της νέας ΚΑΠ, θα παραµείνουν σε ισχύ οι απαιτήσεις για ελάχιστη Τυπική Απόδοση που είναι:

  • ∆ώδεκα χιλιάδων ευρώ (12.000 ευρώ) για την ηπειρωτική χώρα, την Κρήτη και την Εύβοια.
  • ∆έκα χιλιάδων ευρώ (10.000 ευρώ) για τα νησιά µε πληθυσµό µεγαλύτερο των 3.100 κατοίκων πλην Κρήτης και Εύβοιας.
  • Οκτώ χιλιάδων ευρώ (8.000 ευρώ) για τα νησιά µε πληθυσµό µικρότερο ή ίσο των 3.100 κατοίκων.
  • Οκτώ χιλιάδων ευρώ (8.000 ευρώ) για τις γεωργικές εκµεταλλεύσεις, που αξιοποιούν τουλάχιστον 109 κυψέλες.

Αναφορικά µε τη µοριοδότηση που πριµοδοτούσε εκµεταλλεύσεις που δήλωναν 15.000-20.000 ευρώ Τυπική Απόδοση στο ΟΣ∆Ε, αυτό αναµένεται να αλλάξει και να πάνε τα ποσά σε µεγαλύτερα επίπεδα. Άλλωστε και το πριµ θα είναι κατάτι αυξηµένο και θα διαµορφώνεται έως τα 42.500 ευρώ (από 40.000 ευρώ που είναι σήµερα). Βέβαια στη φυτική παραγωγή το ελάχιστο ποσό των 35.000 ευρώ θα είναι αρκετά µειωµένο και θα διαµορφώνεται στα 30.000 ευρώ.

Αυξάνεται στο 24µηνο η ηµεροµηνία πρώτης εγκατάστασης

Μία ακόµη αλλαγή στο πρόγραµµα πέρα από τους πίνακες Τυπικής Απόδοσης, θα έχει να κάνει µε τον ορισµό της πρώτης εγκατάστασης, που είναι όρος για τον καθορισµό των δικαιούχων. Συγκεκριµένα, για τη νέα προκήρυξη, η για πρώτη φορά εγκατάσταση νοείται η για πρώτη φορά ενασχόληση µε τη γεωργία από τα φυσικά πρόσωπα νέους γεωργούς και δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 24 µήνες που προηγείται της ηµεροµηνίας υποβολής της αίτησης στήριξης (ήταν 18µηνο). Συνδέεται , για τα φυσικά πρόσωπα, µε την εγγραφή στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκµεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) ως αγρότης νεοεισερχόµενος στον αγροτικό τοµέα και , για τα νοµικά πρόσωπα, την ανάληψη της αρχηγίας - διαχείρισης από φυσικό πρόσωπο νέο γεωργό και την εγγραφή του νοµικού προσώπου ως κατόχου αγροτικής εκµετάλλευσης.

Βέβαια, η πρόσκληση, εφόσον βγει του χρόνου, θα προδηµοσιευτεί µέσα στην άνοιξη για τις ανάγκες των δηλώσεων ΟΣ∆Ε. Οι αιτήσεις, όπως γίνεται παραδοσιακά θα γίνουν τέλος του χρόνου.

Κατά τα άλλα παραµένει η υποχρέωση παραµονής στο αγροτικό επάγγελµα για 8-9 έτη, η εγγραφή στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, οι απαιτήσεις για ελάχιστο τζίρο κ.λπ.. Μάλιστα, συζητείται ακόµη και αυστηροποίηση των δεσµεύσεων.

Θα µετράει η συµβολαιακή

Στα νέα κριτήρια µοριοδότησης της πρόσκλησης, εντάσσεται και το κριτήριο της συµβολαιακής γεωργίας, κάτι που δεν ίσχυε στην περασµένη προκήρυξη, όπως και η συµµετοχή σε εργαλείο διαχείρισης κινδύνου (π.χ εγκατάσταση αντιχαλαζικών, ιδιωτική ασφάλιση µε επιδότηση ασφαλίστρου). Συγκεκριµένα όπως σηµειώνεται στο στρατηγικό σχέδιο της νέας ΚΑΠ πρόσθετοι όροι και προϋποθέσεις που σχετίζονται µε τα κριτήρια βαθµολόγησης θα εγκριθούν από την Επιτροπή Παρακολούθησης και θα περιλαµβάνονται στις σχετικές προκηρύξεις. Στα κριτήρια βαθµολόγησης θα περιλαµβάνονται παράµετροι όπως το εκπαιδευτικό επίπεδο, η βιολογική παραγωγή, η συµµετοχή σε οργάνωση παραγωγών, η σύναψη συµβολαίων για τη διάθεση της παραγωγής, η συµµετοχή σε εργαλείο διαχείρισης κινδύνου, η περιοχή εγκατάστασης της γεωργικής εκµετάλλευσης µε βάση τα χωρικά της χαρακτηριστικά (βλ. ενδεικτικά ορεινότητα, νησιωτικός χαρακτήρας, πληθυσµιακή πυκνότητα), τοµεακός και διαθρωτικός προσανατολισµός της εκµετάλλευσης.

Πηγή: Ahronews.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 05 Σεπτεμβρίου 2022 11:59

Σχετικά Άρθρα

  • ΚΑΠ: Πήραν ΦΕΚ οι νέοι αγρότες – Τα κριτήρια και τα ποσά ενίσχυσης
    ΚΑΠ: Πήραν ΦΕΚ οι νέοι αγρότες – Τα κριτήρια και τα ποσά ενίσχυσης

    Καθορίστηκε το θεσμικό πλαίσιο της παρέμβασης «Εγκατάσταση γεωργών νεαρής ηλικίας» του ΣΣ της ΚΑΠ

    Πήρε ΦΕΚ το θεσμικό πλαίσιο της παρέμβασης «Εγκατάσταση γεωργών νεαρής ηλικίας», του ΣΣ της ΚΑΠ, όπου και προβλέπεται η παροχή κατ’ αποκοπή οικονομικής στήριξης σε νέους αγρότες, οι οποίοι κατά το έτος υποβολής αιτημάτων στήριξης δεν έχουν υπερβεί το 40ο έτος της ηλικίας τους, ώστε να εγκατασταθούν για πρώτη φορά στο τομέα της γεωργίας ως αρχηγοί βιώσιμης γεωργικής εκμετάλλευσης και να παραμείνουν σε αυτόν.

    Ως ποσό στήριξης ορίζονται τα 30.000 ευρώ. Το ποσό αυτό μπορεί να προσαυξάνεται, αθροιστικά, μέχρι και 14.000 ευρώ ως εξής:

    • Προσαύξηση κατά 2.500 ευρώ, εφόσον η περιοχή μόνιμης κατοικίας των αρχηγών των εκμεταλλεύσεων βρίσκεται σε περιοχές ορεινές ή περιοχές που αντιμετωπίζουν φυσικούς περιορισμούς εκτός των ορεινών ή περιοχές που επηρεάζονται από ειδικά μειονεκτήματα και σε περιφερειακές ενότητες με πληθυσμιακή πυκνότητα μικρότερη ή ίση των 35 κατοίκων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο με βάση την απογραφή πληθυσμού του 2021) ή συνδυασμό αυτών των κατηγοριών περιοχών ή
    • προσαύξηση κατά 4.000 ευρώ εφόσον η περιοχή μόνιμης κατοικίας των αρχηγών των εκμεταλλεύσεων βρίσκεται σε νησιά με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους.
    • Προσαύξηση κατά 10.000 ευρώ, εφόσον η κατεύθυνση της γεωργικής εκμετάλλευσης κατά την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου είναι η πτηνοκτηνοτροφική.

    Η οικονομική στήριξη χορηγείται με τη μορφή κεφαλαίου και καταβάλλεται σε δύο δόσεις

    Η οικονομική στήριξη χορηγείται με τη μορφή κεφαλαίου και καταβάλλεται σε δύο δόσεις. Η α’ δόση (70% του συνολικού ποσού στήριξης) καταβάλλεται μετά από σχετικό αίτημα πληρωμής αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης ένταξης. Η τελευταία δόση καταβάλλεται εντός 5 ετών από την έναρξη υλοποίησης του επιχειρηματικού σχεδίου με προϋποθέσεις την ορθή υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου και την επίτευξη του στόχου και των δεσμεύσεων.

    Δείτε αναλυτικά την απόφαση ΕΔΩ

    Κριτήρια επιλεξιμότητας

    Σύμφωνα με την απόφαση, η γεωργική εκμετάλλευση πρέπει να βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του τόπου της μόνιμης κατοικίας του/της αρχηγού της εκμετάλλευσης. Εκμεταλλεύσεις ή τμήματα εκμεταλλεύσεων που δεν βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του τόπου μόνιμης κατοικίας των αρχηγών της εκμετάλλευσης δεν γίνονται αποδεκτά για τους σκοπούς της παρέμβασης Π3-75.1.

    Κατά το έτος αναφοράς, η γεωργική εκμετάλλευση πρέπει να έχει ελάχιστο μέγεθος παραγωγικής δυναμικότητας (εκφρασμένη ως τυπική απόδοση) μεγαλύτερο ή ίσο των:

    • 12.000 ευρώ για την ηπειρωτική χώρα, την Κρήτη και την Εύβοια. Από αυτά, τουλάχιστον τα 10.000 ευρώ πρέπει να προέρχονται, αθροιστικά, από παραγωγικές φυτείες, ετήσιες καλλιέργειες, εκτροφές, μελισσοσμήνη και μεταξοσκώληκες.
    • 10.000 ευρώ για τα νησιά με πληθυσμό μεγαλύτερο των 3.100 κατοίκων πλην Κρήτης και Εύβοιας. Από αυτά τουλάχιστον 8.300 ευρώ πρέπει να προέρχονται, αθροιστικά, από παραγωγικές φυτείες, ετήσιες καλλιέργειες, εκτροφές, μελισσοσμήνη και μεταξοσκώληκες.
    • 8.000 ευρώ για τα νησιά με πληθυσμό μικρότερο ή ίσο των 3.100 κατοίκων. Από αυτά τουλάχιστον 6.700 ευρώ πρέπει να προέρχονται, αθροιστικά, από παραγωγικές φυτείες, ετήσιες καλλιέργειες, εκτροφές, μελισσοσμήνη και μεταξοσκώληκες.

    Κατά παρέκκλιση και λαμβάνοντας υπόψη τη σημαντική περιβαλλοντική συμβολή της μελισσοκομίας και τις προτεραιότητες της ΕΕ για τους επικονιαστές (Πράσινη Συμφωνία, Στρατηγικές Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο και Βιοποικιλότητα), ανεξάρτητα από τον τόπο εγκατάστασης του γεωργού νεαρής ηλικίας, είναι επιλέξιμες οι εκμεταλλεύσεις που αξιοποιούν και δηλώνουν στην ΕΑΕ του έτους αναφοράς τουλάχιστον 103 κυψέλες για την ηπειρωτική Χώρα την Κρήτη και την Εύβοια, 74 για τα νησιά της χώρας με λιγότερους από 3.100 κατοίκους και 92 για τα υπόλοιπα νησιά της Χώρας.

    Επίσης, τα αγροτεμάχια της εκμετάλλευσης πρέπει να είναι:

    • Ιδιόκτητα ή μισθωμένα ή συνδυασμός τους.
    • Μεγαλύτερα ή ίσα της ελάχιστης έκτασης κατά τύπο αγροτεμαχίου που είναι επιλέξιμη για υποβολή στην ΕΑΕ.

    Ακόμη, το ζωικό και μελισσοκομικό κεφάλαιο της εκμετάλλευσης πρέπει να είναι ιδιόκτητο και το σύνολο της γεωργικής εκμετάλλευσης πρέπει να έχει περιληφθεί σε αποδεκτή ενιαία αίτηση ενίσχυσης κατά το έτος αναφοράς της αίτησης στήριξης προς ένταξη στην παρέμβαση Π3-75.1 από τον υποψήφιο.

    Τι ισχύει με τις οικογενειακές εκμεταλλεύσεις

    Ως προς τις οικογενειακές εκμεταλλεύσεις ισχύουν επιπλέον τα ακόλουθα:

    Μόνο ένας εκ των συζύγων μπορεί να θεωρηθεί ως αρχηγός της οικογενειακής εκμετάλλευσης. Μεταβίβαση της αρχηγίας γεωργικής εκμετάλλευσης από σύζυγο που είναι εγγεγραμμένος στο ΜΑΑΕ με την ιδιότητα του επαγγελματία αγρότη ή έχει τις προϋποθέσεις χαρακτηρισμού στο ΜΑΑΕ ως επαγγελματίας αγρότης, δεν γίνεται αποδεκτή για την ένταξη στην παρέμβαση Π3-75.1.

    Το σύνολο της οικογενειακής εκμετάλλευσης πρέπει να έχει περιληφθεί στην αποδεκτή ενιαία αίτηση ενίσχυσης που ο υποψήφιος έχει υποβάλλει στον ΟΠΕΚΕΠΕ κατά το έτος αναφοράς της αίτησης στήριξης στην παρέμβαση Π3-75.1. Κατά παρέκκλιση των ανωτέρω ο/η σύζυγος της/του υποψηφίου δύναται να υποβάλλει ΕΑΕ κατά το έτος αναφοράς της αίτησης με συνολική τυπική απόδοση που να μην υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ.

    Για τις ανάγκες της παρέμβασης Π3-75.1, το σύνολο των ιδιόκτητων αγροτεμαχίων/ζωικού κεφαλαίου της οικογένειας θεωρείται ότι κατέχεται από τον υποψήφιο κατά την υποβολή της αίτησης στήριξης.

    Πηγή: In.gr
  • Σταμενίτης: Επενδύουμε στις αναπτυξιακές δυνατότητες της ΚΑΠ για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα των νησιωτικών περιοχών της χώρας
    Σταμενίτης: Επενδύουμε στις αναπτυξιακές δυνατότητες της ΚΑΠ για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα των νησιωτικών περιοχών της χώρας

    Με ιδιαίτερη επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Λέσβου την Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2024, παρουσία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Διονύση Σταμενίτη, η ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Προοπτικές, επενδυτικές δυνατότητες και ευκαιρίες του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023-2027».

    Την εκδήλωση διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών σε συνεργασία με το ΓΕΩΤΕΕ – Παράρτημα Αιγαίου.

    Την έναρξη της εκδήλωσης κήρυξε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Διονύσης Σταμενίτης, ενώ χαιρετισμό απεύθυναν ο βουλευτής Λέσβου, κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, εκπρόσωπος του βουλευτή, κ. Παναγιώτη Παρασκευαΐδη, η Αντιπεριφερειάρχης, κα Αναστασία Αντωνέλλη, ο εκπρόσωπος του δημάρχου Δυτικής Λέσβου, κ. Ταξιάρχη Βέρρου, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου, κ. Ευάγγελος Μυρσινιάς, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ, κ. Μενέλαος Γαρδικιώτης και ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Αιγαίου, κ. Παναγιώτης Κατσαβέλης.

    Παρουσιάσεις στη θεματολογία της εκδήλωσης είχαν ο Γενικός Γραμματέας του Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, κ. Δημήτρης Παπαγιαννίδης, Προϊστάμενοι των Ειδικών Υπηρεσιών Διαχείρισης και Εφαρμογής της ΚΑΠ, καθώς και ο Γεν. Δντης της ΕΤΑΛ, κ. Αναστάσιος Περιμένης.

    Κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μίλησε για τη σημασία αξιοποίησης των χρηματοδοτικών εργαλείων που διαθέτει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από τις απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές. Συγκεκριμένα, ο Υφυπουργός κ. Σταμενίτης τόνισε: «Τα νησιά μας, και συνολικά οι αγροτικές περιοχές είναι σημαντικό να καταφέρουν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που προσφέρουν τα χρηματοδοτικά προγράμματα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και ειδικά τους πόρους που διατίθενται μέσω του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου της νέας ΚΑΠ για τη στήριξη της γεωργικής δραστηριότητας και των παραγωγών μας».

    Επιπρόσθετα σημείωσε ότι, ο στόχος του ΥΠΑΑΤ είναι να διαμορφωθούν οι καταλληλότερες και πιο ευνοϊκές συνθήκες για την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των σημαντικότατων πόρων της νέας ΚΑΠ, οι οποίοι όπως τόνισε, εξασφαλίστηκαν μέσα από την προσωπική παρέμβαση του ίδιου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τη στήριξη του εισοδήματος των παραγωγών και τη μετάβαση στο νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό πρότυπο. Ενώ συμπλήρωσε, ότι το ζητούμενο μέσα από την εφαρμογή της Νέας ΚΑΠ, είναι στη βάση ρεαλιστικών στόχων, να προωθηθούν με ισόρροπο τρόπο μεταρρυθμίσεις για την οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική αειφορία του αγροδιατροφικού μας συστήματος.

    Ο Υφυπουργός, κ. Σταμενίτης επεσήμανε ότι η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, με επικεφαλής τον Υπουργό, κ. Τσιάρα, εργάζεται στη βάση ενός συγκεκριμένου στρατηγικού σχεδιασμού συνεχίζοντας με πιο εντατικούς ρυθμούς το μεταρρυθμιστικό έργο των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας για τον Πρωτογενή Τομέα, έχοντας ως τελικό προορισμό τον παραγωγικό μετασχηματισμό του, στόχος που συνιστά τη μεγαλύτερη πρόκληση, αλλά και επιδιώκοντας συνολικά την αλλαγή τρόπου που βλέπουμε, αντιμετωπίζουμε και υπηρετούμε τον αγροτικό κόσμο της χώρας μας.

    (Δελτίο Τύπου)

  • ΕΘΕΑΣ: Σε απόγνωση νέοι κτηνοτρόφοι – Αντιμέτωποι με την απένταξη από τους «Νέους αγρότες»
    ΕΘΕΑΣ: Σε απόγνωση νέοι κτηνοτρόφοι – Αντιμέτωποι με την απένταξη από τους «Νέους αγρότες»

    Παρέμβαση της ΕΘΕΑΣ για το πρόβλημα απένταξης νέων γεωργών – κτηνοτρόφων από το υπομέτρο 6.1

    Σε αδιέξοδο βρίσκονται νέοι αγρότες και κτηνοτρόφοι της χώρας, καθώς λόγω καθυστερήσεων από τις αρμόδιες υπηρεσίες να εκδώσουν άδειες λειτουργίας για τις σταβλικές εγκαταστάσεις, απεντάσσονται από το υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση νέων γεωργών». Μάλιστα, όπως επισημαίνει η Εθνική Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) ζητείται ακόμη να επιστραφεί και η προκαταβολή που έχει δοθεί σε παραγωγού – κτηνοτρόφους, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η αδειοδότηση των σταβλικών τους εγκαταστάσεων.

    Για την αντιμετώπιση του προβλήματος με την απένταξη ιδίως των νέων κτηνοτρόφων από το πρόγραμμα, η ΕΘΕΑΣ απέστειλε επιστολή προς την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. «Αρκετοί νέοι αγρότες που εντάχθηκαν στο υπομέτρο 6.1 το 2016, καθώς και κάποιοι που εντάχθηκαν το 2018, είναι κτηνοτρόφοι και ένα μέρος από αυτούς, προσπάθησε να παραμείνει σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, καθώς επίσης και στα μικρά νησιά του Αιγαίου. Στις περιοχές αυτές, όπως γνωρίζετε, υπάρχει απουσία υπηρεσιών, δύσκολη πρόσβαση και μεγάλη καθυστέρηση στην ανταπόκριση θεμάτων, ειδικά σε ότι αφορά τα δασαρχεία και τις αρχαιολογικές υπηρεσίες που εμπλέκονται στην αδειοδότηση των σταβλικών και άλλων εγκαταστάσεων».

    «Από αρχές Αυγούστου, παρατηρείται η αποστολή καταλογιστικών αποφάσεων σε αρκετές περιπτώσεις νέων γεωργών, με τις οποίες ζητείται να επιστραφεί η προκαταβολή που έχει δοθεί σε παραγωγούς, που δεν έχουν καταφέρει έως τώρα να ολοκληρώσουν τις δεσμεύσεις»

    Μακροχρόνιο το πρόβλημα

    Το πρόβλημα των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι στην έγκαιρη έκδοση των αδειών λειτουργίας των σταβλικών εγκαταστάσεων είναι μακροχρόνιο και παρά τις πολλές νομοθετικές ρυθμίσεις, δεν έχει γίνει κατορθωτό να επιλυθεί. «Άλλωστε, πρόσφατα δόθηκε με νομοθετική τροπολογία, ένας χρόνος παράτασης επιπλέον για την ολοκλήρωση της διαδικασίας από τους κτηνοτρόφους που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Είναι κατανοητό ότι στις αντίξοες συνθήκες της νησιωτικότητας, αυτές οι καθυστερήσεις των υπηρεσιών είναι ένα εμπόδιο που δεν μπορούν να ελέγξουν οι νέοι γεωργοί και δεν μπορούν ποτέ να προβλέψουν ότι θα καταφέρουν να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες αδειοδότησης», σημειώνεται.

    Μάλιστα, όπως επισημαίνει η ΕΘΕΑΣ, από αρχές Αυγούστου, παρατηρείται η αποστολή καταλογιστικών αποφάσεων σε αρκετές περιπτώσεις νέων γεωργών, με τις οποίες ζητείται να επιστραφεί η προκαταβολή που έχει δοθεί σε παραγωγούς, που δεν έχουν καταφέρει έως τώρα να ολοκληρώσουν τις δεσμεύσεις. «Είναι κατανοητό ότι αυτοί οι παραγωγοί, ενώ ξεπέρασαν τις αντίξοες συνθήκες παραμονής τους στα νησιά και τις ορεινές περιοχές, δεν μπορούν να ξεπεράσουν τη γραφειοκρατία και οδηγούνται με αυτές τις αποφάσεις στην καταστροφή», τονίζεται.

    Η πρόταση

    Επειδή, η εγκατάσταση των νέων γεωργών αποτελεί προτεραιότητα, για την αποφυγή ερήμωσης της υπαίθρου, η ΕΘΕΑΣ προτείνει να υπάρξει η ανάλογη παράταση στις σχετικές δεσμεύσεις ολοκλήρωσης που δόθηκαν πρόσφατα με νομοθετική ρύθμιση και στους νέους γεωργούς, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία για την έκδοση άδειας σταβλικής εγκατάστασης, η οποία είναι αυτή που εκκρεμεί στις περισσότερες περιπτώσεις και είναι ήδη σε στάδιο ολοκλήρωσης και να σταματήσει για αυτό το διάστημα η είσπραξη των αχρεωστήτως καταβληθέντων που εστάλησαν για είσπραξη στις ΔΟΥ.

    Πηγή: In.gr
  • ΟΠΕΚΕΠΕ: Τελική παράταση για την υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ
    ΟΠΕΚΕΠΕ: Τελική παράταση για την υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ

    Υπό επεξεργασία βρίσκονται ακόμα 10.572 αιτήσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ

    Μέχρι την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024 παρατείνεται η υποβολή των παραδεκτών αιτήσεων (χωρίς ποινή) της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) έτους 2024, σύμφωνα με απόφαση του ΟΠΕΚΕΠΕ.

    Σύμφωνα μα τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί μέσω του gov.gr, 634.253 οριστικές αιτήσεις. Από αυτές, οι 19.400 αιτήσεις έχουν υποβληθεί από τους αγρότες online, ενώ μέσω των πιστοποιημένων Κέντρων Υποβολής Δηλώσεων (ΚΥΔ) έχουν υποβληθεί οριστικά 614.853 παραδεκτές αιτήσεις, από το σύνολο των 625.425 δεσμευμένων αιτήσεων. Συνεπώς 10.572 αιτήσεις βρίσκονται αυτή την στιγμή υπό επεξεργασία, ως δεσμευμένες από τα ΚΥΔ, αλλά μη οριστικοποιημένες (από τα Κ.Υ.Δ.).

    Όπως επισημαίνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, «αξιολογώντας την πορεία της υποβολής των αιτήσεων, λαμβάνοντας υπόψη τα αιτήματα των παραγωγών και των ΚΥΔ, προκειμένου να μην υπάρξει κάποιος παραγωγός που δεν θα υποβάλει Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης για το έτος 2024, ενώ το επιθυμεί, δίνει μια ολιγοήμερη, τελική, παράταση, για την οριστική υποβολή τους, χωρίς ποινή, μέχρι και την Παρασκευή 4/10».

    Αιτήσεις με ημερομηνία υποβολής 5.10.2024 θεωρούνται απαράδεκτες

    Πότε οι αιτήσεις θεωρούνται απαράδεκτες

    «Παρακαλούνται, τόσο οι παραγωγοί, όσο και τα Κ.Υ.Δ. να επισπεύσουν τις ενέργειές τους, ώστε με το πέρας της παραπάνω καταληκτικής ημερομηνίας, η διαδικασία της υποβολής των αιτήσεων να ολοκληρωθεί με επιτυχία για το σύνολο των παραγωγών της χώρας, σημειώνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ σε σχετική ανακοίνωση.

    Να σημειωθεί ότι αιτήσεις με ημερομηνία υποβολής 5.10.2024 θεωρούνται απαράδεκτες.

    Από την επομένη ημέρα, δηλαδή το Σάββατο 5.10.2024, εκκινούν οι απαραίτητες εργασίες προκειμένου να δοθεί για ένα δεκαήμερο η δυνατότητα διόρθωσης των οριστικοποιημένων αιτήσεων στο πλαίσιο της απο-σφαλμάτωσης και της υποβολής του συνόλου των αιτημάτων πληρωμής. Αμέσως μετά ο Οργανισμός θα ξεκινήσει τις εργασίες για την έγκυρη και έγκαιρη πληρωμή της προκαταβολής της Βασικής Εισοδηματικής Στήριξης για την Βιωσιμότητα έτους 2024.

    Πηγή: In.gr
  • Στο τραπέζι νέες ρυθμίσεις και απλούστευση των διαδικασιών στην εφαρμογή της νέας ΚΑΠ
    Στο τραπέζι νέες ρυθμίσεις και απλούστευση των διαδικασιών στην εφαρμογή της νέας ΚΑΠ

    Στόχος των προωθούμενων ρυθμίσεων στην εφαρμογή της νέας ΚΑΠ «να καταστεί η ευρωπαϊκή γεωργία εκ νέου κερδοφόρα»

    Νέες «αρχές» για τη χορήγηση των άμεσων ενισχύσεων στους αγρότες, αναδιανομή των ενισχύσεων, που θα εξασφαλίζει τη «δίκαιη κατανομή» των πόρων για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, καθώς και απλούστευση των διαδικασιών για την άσκηση της αγροτικής δραστηριότητας, βάζει στο «τραπέζι» των συζητήσεων για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), που έρχεται μετά το 2027, γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών (ΕτΠ).

    Ταυτόχρονα εντοπίζει τα «κακώς κείμενα» της ισχύουσας ΚΑΠ 2023-27, χαρακτηρίζοντας διατάξεις ως ανεπαρκείς, όπως αυτές που αφορούν «τη φιλική προς το κλίμα διαχείριση της γης», συνιστώντας επίσης να λαμβάνεται υπόψη στη νέα ΚΑΠ ο κλάδος εκείνος του πρωτογενούς τομέα, που αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Σημείο «αιχμής» αποτελεί η προσαρμογή των παρεμβάσεων της νέας ΚΑΠ ανάλογα με τις ανάγκες και την ποικιλομορφία των αγροτικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων της ΕΕ.

    Αλλαγές στη νέα ΚΑΠ, υπό την πίεση των αγροτικών κινητοποιήσεων στην Ευρώπη, έχουν ήδη προταθεί στην έκθεση του Στρατηγικού Διαλόγου για το μέλλον της γεωργίας της ΕΕ, που παρουσιάστηκε στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην οποία περιλαμβάνονται σειρά συστάσεις για αλλαγές στον αγροτικό τομέα. Σε αυτήν, προτείνεται ανάμεσα σε άλλα αντί να δίνεται απευθείας στήριξη στους αγρότες με βάση τη γη που διαθέτουν, να χορηγούνται οι επιδοτήσεις «σε ενεργούς αγρότες που τις χρειάζονται περισσότερο», με τις σχετικές αποφάσεις να βασίζονται στην «οικονομική βιωσιμότητα» των αγροτών αυτών.

    «Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο όσον αφορά την εφαρμογή νέων ρυθμίσεων προκειμένου να καταστεί η ευρωπαϊκή γεωργία εκ νέου κερδοφόρα», τονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών

    Οι άμεσες ενισχύσεις στη νέα ΚΑΠ
    Με το επιχείρημα ότι «δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο όσον αφορά την εφαρμογή νέων ρυθμίσεων προκειμένου να καταστεί η ευρωπαϊκή γεωργία εκ νέου κερδοφόρα», η ΕτΠ, τονίζει ότι θα απαιτηθούν νέες αρχές ως προς τη χορήγηση άμεσων ενισχύσεων και την καλύτερη ρύθμιση της αγοράς.

    Αυτό περιλαμβάνει επανεξέταση των κανόνων για τον καθορισμό ανώτατου ορίου για τις ενισχύσεις προς αποφυγή της περαιτέρω αποδυνάμωσης της ανταγωνιστικότητας των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

    «Κρούει» μάλιστα το καμπανάκι, η συμμόρφωση με τις απαιτήσεις που απορρέουν από την Πράσινη Συμφωνία να πραγματοποιηθεί εγκαίρως. Στο πλαίσιο αυτό, συνιστά να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην αποφυγή πρόσθετων διοικητικών διατυπώσεων.

    «Δίκαιο εγγυημένο εισόδημα» στη νέα ΚΑΠ

    Στο ίδιο μήκος κύματος, η ΕτΠ, καλεί την Κομισιόν να σχεδιάσει ένα μέσο «δίκαιου εγγυημένου εισοδήματος» για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις που δεν αποκομίζουν εισόδημα ικανοποιητικού επιπέδου από τις γεωργικές τους δραστηριότητες. Το μέσο αυτό, όπως προτείνεται, θα πρέπει να συμπληρώνει το αγροτικό εισόδημα, καθιστώντας το συγκρίσιμο με άλλους τομείς.

    Να προβλεφθούν υποχρεωτικές και αυξημένες αναδιανεμητικές ενισχύσεις (ενισχύσεις για μικρές και μεσαίες γεωργικές εκμεταλλεύσεις)

    Ταυτόχρονα, το μέσο αυτό, θα μπορεί δε να χρησιμοποιείται σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση γεωργικών εκτάσεων πολλαπλών χρήσεων, όπως οι γεωργικές εκτάσεις υψηλής φυσικής αξίας, σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις που εφαρμόζουν παραδοσιακές μεθόδους παραγωγής και σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις που είναι απαραίτητες για την πρόληψη της εγκατάλειψης των γεωργικών δραστηριοτήτων και της συρρίκνωσης του πληθυσμού των αγροτικών περιοχών, καθώς και για τη διατήρηση οικοσυστημάτων υψηλής φυσικής αξίας, όπως αυτά που είναι αφιερωμένα στην εκτατική ή ορεινή κτηνοτροφία ή στην εκτροφή αυτόχθονων φυλών ζώων.

    Αναδιανομή των ενισχύσεων στη νέα ΚΑΠ

    Μάλιστα, προκειμένου να καταστεί δυνατή η αναδιανομή των ενισχύσεων ανά τους διάφορους τύπους και μεγέθη γεωργικών εκμεταλλεύσεων, σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε τόπου, προτείνεται να συνεκτιμηθούν οι υπό τις οποίες ασκούνται οι γεωργικές δραστηριότητες.

    Ειδικότερα, θα πρέπει να προβλεφθούν υποχρεωτικές και αυξημένες αναδιανεμητικές ενισχύσεις (ενισχύσεις για μικρές και μεσαίες γεωργικές εκμεταλλεύσεις), με παράλληλο καθορισμό ανώτατου ορίου για τις επιδοτήσεις της ΚΑΠ, με μέλημα την αύξηση των εσόδων όλων των γεωργών.

    Επιπλέον, καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αυξήσει τη χρήση των χρηματοδοτικών μέσων ώστε να μπορούν οι γεωργοί να έχουν πρόσβαση σε πιστώσεις.

    Εξισορρόπηση πρώτου και δεύτερου πυλώνα

    Συστήνει να διατηρηθούν οι δυνατότητες που προσφέρει η ΚΑΠ στα κράτη μέλη προκειμένου να εξισορροπούν τις ενισχύσεις και τις παρεμβάσεις του πρώτου πυλώνα με αυτές του δεύτερου.

    Στο πλαίσιο αυτό, συνιστά τη μετατόπιση των άμεσων ενισχύσεων από μια προσέγγιση βασισμένη στη γεωργική έκταση σε ένα σύστημα που θα συνδυάζει πολλαπλούς παράγοντες: την ένταση εργασίας, το μέγεθος της γεωργικής εκμετάλλευσης, την κατηγορία του ιδιοκτήτη (στήριξη ιδίως των νέων γεωργών), τη γεωργική προστιθέμενη αξία, τις περιοχές στις οποίες εφαρμόζονται μέτρα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, τις περιοχές στις οποίες ασκείται βιώσιμη γεωργία και τον βαθμό χρήσης και προστασίας των περιβαλλοντικών πόρων (αντίκτυπος των δραστηριοτήτων στο περιβάλλον).

    Η μετατόπιση αυτή πρέπει να είναι σταδιακή προκειμένου να μπορέσουν οι γεωργοί να προσαρμοστούν στους νέους κανόνες.

    Απλούστευση της νέας ΚΑΠ

    Τα αιτήματα περί απλούστευσης των διαδικασιών για την άσκηση των αγροτικών δραστηριοτήτων που εμπίπτουν στο πλαίσιο της ΚΑΠ 2027+, υποστηρίζει η ΕτΠ. Η μείωση του διοικητικού φόρτου για τους γεωργούς και η θέσπιση πιο συνεπών και εύκολα εφαρμόσιμων κανόνων για τον ηλεκτρονικό έλεγχο της εκπλήρωσης αυτών των διατυπώσεων θα καταστήσει τις δραστηριότητές τους πιο αποτελεσματικές, μειώνοντας τις περιττές διαδικασίες, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να επικεντρωθούν στην παραγωγή, στην καινοτομία και στις επενδύσεις, και βελτιώνοντας την ανθεκτικότητα και τη βιωσιμότητα του γεωργικού τομέα.

    Μάλιστα, ζητεί να απλουστευθούν οι απαιτήσεις της ΕΕ για τα εθνικά στρατηγικά σχέδια για την επόμενη περίοδο χρηματοδότησης και να εγκρίνονται ταχύτερα οι εκτελεστικοί κανονισμοί της ΕΕ, καθώς, ορισμένες φορές, εγκρίθηκαν πολύ αργά κατά την τρέχουσα περίοδο χρηματοδότησης, με αποτέλεσμα να καταστεί δυσχερέστερη η εφαρμογή τους. Παρόμοιες απλουστεύσεις θα πρέπει να εφαρμόζονται σε όλους τους τομείς της ΚΓΠ, συμπεριλαμβανομένης της αγροτικής ανάπτυξης.

    Υποστηρίζεται η απλούστευση των διαδικασιών για την άσκηση των αγροτικών δραστηριοτήτων που εμπίπτουν στο πλαίσιο της ΚΑΠ 2027+

    Έκτακτο σχέδιο για ανανέωση των γενεών

    Στη γνωμοδότηση της ΕτΠ, υπάρχει επίσης εισήγηση για διάθεση στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ πρόσθετων κονδυλίων και εφαρμογή ειδικών πολιτικών ανά περιοχή, όπου το μέλλον της γεωργίας είναι αμφίβολο, λόγω της πληθυσμιακής συρρίκνωσης, της γήρανσης του πληθυσμού ή του συνδυασμού των δύο.

    Για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της γήρανσης του αγροτικού πληθυσμού, προτείνεται η στήριξη των νέων αγροτών, για παράδειγμα, όσον αφορά την εξαγορά επιχειρήσεων και τη μετάδοση της γνώσης. Οι νέοι αγρότες είναι άλλωστε εκείνοι που διατηρούν ζωντανό τον πολιτισμό, συμβάλλουν στην κοινωνικοοικονομική συνοχή των αγροτικών περιοχών και είναι ανοικτοί σε καινοτόμες λύσεις.

    Στο πλαίσιο αυτό, ζητεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προωθήσει και να διευκολύνει την ενεργοποίηση ενός έκτακτου σχεδίου ανανέωσης των γενεών, το οποίο θα ευνοεί την πρόσβαση των νέων σε εκτάσεις γης, τη διάδοση της καινοτομίας και των υπηρεσιών στις γεωργικές επιχειρήσεις, ώστε να καταστούν πιο αποτελεσματικές, ζωτικές και βιώσιμες. Η στήριξη θα πρέπει επίσης να παραταθεί πέραν των πρώτων πέντε ετών από το άνοιγμα της εκμετάλλευσης για νέους γεωργούς που εφαρμόζουν αγροοικολογικές μεθόδους, προκειμένου να υποστηριχθεί η ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητά της με σταθερό τρόπο και να ενθαρρυνθεί η διαδοχή των γενεών στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις με την ίδρυση δημόσιων τραπεζών γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

    Πηγή: ΟΤ - In.gr

  • ΚΑΠ: Αυξημένες προκαταβολές ενισχύσεων στους αγρότες ενέκρινε η Κομισιόν
    ΚΑΠ: Αυξημένες προκαταβολές ενισχύσεων στους αγρότες ενέκρινε η Κομισιόν

    Ποιες αλλαγές στις πληρωμές των προκαταβολών από τα κονδύλια της ΚΑΠ ενέκρινε η Κομισιόν

    Το πράσινο φως στα κράτη μέλη της ΕΕ να καταβάλουν υψηλότερες προκαταβολές στις επιδοτήσεις που προβλέπονται στα κονδύλια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) στους αγρότες, προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί, έδωσε σήμερα η Κομισιόν.

    Ειδικότερα, στα κράτη μέλη που θα αξιοποιήσουν τη δυνατότητα αυτή, οι αγρότες θα μπορούν να λάβουν εκ των προτέρων έως και το 70% των άμεσων ενισχύσεών τους από τις 16 Οκτωβρίου, σε σύγκριση με το ισχύον ως τώρα 50%. Ομοίως, οι προκαταβολές για παρεμβάσεις με βάση την έκταση και τα ζώα στο πλαίσιο της αγροτικής ανάπτυξης μπορούν να αυξηθούν στο 85%, αντί του συνήθους 75%.

    Προβλήματα ρευστότητας, ιδίως λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων που είχαν αντίκτυπο στις αποδόσεις τα τελευταία χρόνια, αντιμετωπίζουν οι αγρότες

    Προβλήματα ρευστότητας

    Οι αγρότες της ΕΕ εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας, ιδίως λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων που είχαν αντίκτυπο στις αποδόσεις τα τελευταία χρόνια, των υψηλών επιτοκίων στις ευρωπαϊκές χρηματοπιστωτικές αγορές και των υψηλών τιμών των γεωργικών εισροών και των εμπορευμάτων.

    Για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, όπως επισημαίνει η Κομισιόν στην απόφασή της, «και σύμφωνα με έναν από τους θεμελιώδεις στόχους της ΚΑΠ για τη δημιουργία ενός διχτυού οικονομικής ασφάλειας για τους αγρότες της ΕΕ, ορισμένα κράτη μέλη ζήτησαν έγκριση για αύξηση των προκαταβολών».

    Πέραν της σειράς μέτρων που λήφθηκαν φέτος, κάτω από την πίεση των αγροτικών κινητοποιήσεων σε πολλές χώρες της Ευρώπης, η Κομισιόν έχει επίσης κατανείμει μέρος του γεωργικού αποθεματικού σε αγρότες ορισμένων κρατών μελών που αντιμετώπισαν σημαντικές δυσκολίες λόγω έκτακτων καιρικών συνθηκών.

    Πηγή: In.gr
  • Άτυπη σύνοδος των υπουργών Γεωργίας: Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για την επόμενη ΚΑΠ
    Άτυπη σύνοδος των υπουργών Γεωργίας: Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για την επόμενη ΚΑΠ

    Η άτυπη σύνοδος των υπουργών Γεωργίας στη Βουδαπέστη, στις 10 Σεπτεμβρίου, έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα για την πολιτική συζήτηση σχετικά με την Κοινή Γεωργική Πολιτική μετά το 2027.

    Το θέμα της συνάντησης ήταν «Γεωργία της ΕΕ με επίκεντρο τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις: προς μια ανταγωνιστική, ανθεκτική στην κρίση, βιώσιμη, φιλική προς τους γεωργούς και βασισμένη στη γνώση, μελλοντική Κοινή Γεωργική Πολιτική», σύμφωνα με τις προτεραιότητες της ουγγρικής Προεδρίας.

    Οι ευρωπαίοι γεωργοί χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν πολλές προκλήσεις στο πρόσφατο παρελθόν, όπως ακραία καιρικά φαινόμενα που προκλήθηκαν από την κλιματική αλλαγή, το υψηλό κόστος εισροών, τις αρνητικές επιπτώσεις του πολέμου ή τις διαταραχές της αγοράς που προκλήθηκαν από την αύξηση των εισαγωγών από τρίτες χώρες. Ταυτόχρονα, πρέπει να πληρούν ολοένα και αυστηρότερα πρότυπα παραγωγής και να αντιμετωπίζουν τον αυξημένο διοικητικό φόρτο.

    Οι γεωργοί χρειάζονται απαντήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε αυτές τις προκλήσεις.

    Στόχος της ουγγρικής Προεδρίας είναι να ξεκινήσει συζήτηση στο Συμβούλιο σχετικά με την Κοινή Γεωργική Πολιτική μετά το 2027. Εν τω μεταξύ, η Προεδρία θα περιγράψει επίσης τις προσδοκίες των υπουργών Γεωργίας στα συμπεράσματα. Αυτό θα καθοδηγήσει τη νέα Επιτροπή, η οποία αναμένεται να συσταθεί το φθινόπωρο, καθώς προετοιμάζει νομοθετικές προτάσεις για την ΚΓΠ μετά το 2027.

    Η υπουργική ανταλλαγή απόψεων επικεντρώθηκε σε τρία θέματα:

    • Πρώτον, διεξήχθη συζήτηση σχετικά με την απλούστευση των πληρωμών γεωργικής στήριξης και των κύριων τύπων στήριξης.
    • Δεύτερον, εξετάσαμε τρόπους αύξησης της συμβολής του γεωργικού τομέα στους πράσινους στόχους χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η ανταγωνιστικότητα των γεωργών.
    • Τέλος, το σύστημα των μέσων διαχείρισης κρίσεων έπρεπε να αναθεωρηθεί ώστε να καταστεί δυνατή η στήριξη των γεωργών σε ολοένα συχνότερες καταστάσεις κρίσης.

    Πηγή: Etheas.gr

  • Παράταση έως 30 Σεπτεμβρίου για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2024
    Παράταση έως 30 Σεπτεμβρίου για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2024

    Καταληκτική ημερομηνία υποβολής Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (Ε.Α.Ε.) για το έτος 2024

    Την Δευτέρα 15.07.2024 ξεκίνησε η υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (Ε.Α.Ε.) έτους 2024, μέσω των πιστοποιημένων Κέντρων Υποβολής Δηλώσεων (Κ.Υ.Δ.).

    Μέχρι σήμερα 12.09.2024 (15:00), δηλαδή 57 ημέρες μετά, μέσω του GOV.GR είναι δεσμευμένες, δηλαδή επεξεργάστηκαν από τα Κ.Υ.Δ., 606.892 αιτήσεις, ενώ έχουν οριστικοποιηθεί, μαζί με τις online αιτήσεις, συνολικά 487.367 αιτήσεις.

    Βάσει των στοιχείων του Οργανισμού μας, από το σύνολο των 466 Κ.Υ.Δ. που συμμετείχαν στην διαδικασία υποβολής δηλώσεων της Ε.Α.Ε. 2024, έχουν ολοκληρώσει τις εργασίες τους:

    • Σε ποσοστό 90% - 100 %, 208 ΚΥΔ, δηλαδή το 44% των ΚΥΔ
    • Σε ποσοστό 70% - 90%, 139 ΚΥΔ, δηλαδή το 30% των ΚΥΔ
    • Σε ποσοστό 50% - 70%, 58 ΚΥΔ, δηλαδή το 13% των ΚΥΔ
    • Σε ποσοστό 15% - 50%, 47 ΚΥΔ, δηλαδή το 10% των ΚΥΔ
    • Σε ποσοστό 0% - 15 %, 14 ΚΥΔ, δηλαδή μόλις το 3% των ΚΥΔ

    Από τα ανωτέρω στοιχεία προκύπτει ότι 347 ΚΥΔ, δηλαδή το 75% του συνόλου των ΚΥΔ έχουν ολοκληρώσει από 70% έως 100% των εργασιών τους.

    Με υψηλό αίσθημα ευθύνης και με σκοπό την ολοκλήρωση της διαδικασίας εμπρόθεσμα, αξιόπιστα και με επιτυχία για όλους τους παραγωγούς της χώρας, το ΥΠΑΑΤ έλαβε θεσμική πρωτοβουλία, ύστερα από πρόταση του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. και με Υπουργική Απόφαση που υπεγράφη σήμερα 12.09.2024 και έλαβε αρ. πρ. απόφασης 532/272755, συνεχίζεται απρόσκοπτα, αδιάληπτα και παραδεκτά (χωρίς ποινή), η υποβολή των Ε.Α.Ε. 2024, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., έως 30.09.2024.

    Συνεπώς, όλες οι αιτήσεις, που θα υποβληθούν έως τις 30.09.2024 είτε μέσω Κ.Υ.Δ., είτε online, λογίζονται έγκαιρες και παραδεκτές, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η πορεία υποβολής των αιτήσεων.

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch