Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2023 16:55

Δημοσιεύτηκε στην ΕτΚ το θεσμικό πλαίσιο των Σχεδίων Βελτίωσης

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Δημοσιεύτηκε στην ΕτΚ το θεσμικό πλαίσιο των σχεδίων βελτίωσης με θέμα: «Καθορισμός πλαισίου εφαρμογής της Δράσης 4.1.5 “Υλοποίηση επενδύσεων με στόχο την ανθεκτικότητα, τη βιωσιμότητα και την ψηφιακή οικονομική ανάκαμψη των γεωργικών εκμεταλλεύσεων” του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας 2014-2020 κατά τη μεταβατική περίοδο 2021 και 2022».

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (Β΄ 1414), η Υπουργική Απόφαση με θέμα «Καθορισμός πλαισίου εφαρμογής της Δράσης 4.1.5 “Υλοποίηση επενδύσεων με στόχο την ανθεκτικότητα, τη βιωσιμότητα και την ψηφιακή οικονομική ανάκαμψη των γεωργικών εκμεταλλεύσεων” του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας 2014-2020 κατά τη μεταβατική περίοδο 2021 και 2022»

Για την πρόσκληση των σχεδίων βελτίωσης έχουν προβλεφθεί πιστώσεις 180 εκ. ευρώ οι οποίες, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των προτάσεων θα αυξηθούν στα 230 εκ. ευρώ με υπερδέσμευση.

Υπενθυμίζουμε ότι μέσω της δράσης 4.1.5 δίνεται η δυνατότητα υλοποίησης επενδύσεων από φυσικά και νομικά πρόσωπα, γεωργούς, στις γεωργικές τους εκμεταλλεύσεις.

Οι βασικές προϋποθέσεις επιλεξιμότητας των φυσικών προσώπων είναι:

- Να έχουν συμπληρώσει το 18ο και να μην έχουν υπερβεί το 63ο έτος της ηλικίας τους.

- Να έχουν υποβάλει παραδεκτή Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης για το έτος 2022

- Να είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμεροι.

- Να είναι εγγεγραμμένοι στο ΜΑΑΕ ως επαγγελματίες αγρότες (όχι νεοεισερχόμενοι) ή να είναι νέοι γεωργοί του υπομέτρου 6.1 για τους οποίους δεν έχουν περάσει τέσσερα έτη από την απόφαση ένταξής τους στο μέτρο

- Να μην είναι άμεσα συνταξιοδοτούμενοι, εξαιρουμένων των περιπτώσεων συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας.

Αντίστοιχα για τα νομικά οι βασικές προϋποθέσεις επιλεξιμότητας είναι:

- Να έχουν κύρια δραστηριότητα την άσκηση της γεωργίας και τουλάχιστον το 50% του κύκλου εργασιών τους να προέρχεται από την άσκηση της γεωργίας.

- Να έχουν υποβάλει παραδεκτή Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης για το έτος 2022

- Να είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερα.

- Να έχουν διάρκεια κατ΄ ελάχιστο μέχρι τις 31.12.2033

- Να είναι δικαστικά φερέγγυα.

Ως επιλέξιμες επενδύσεις μπορεί να κριθούν όλα τα πάγια επενδυτικά αγαθά που είναι καινούρια και αμεταχείριστα, προσαρμόζονται λειτουργικά στις συνθήκες και στις δραστηριότητες της εκμετάλλευσης και έχουν δυναμικότητα, μέγεθος, ποσότητα ανάλογες της παραγωγικής ικανότητας της εκμετάλλευσης. Επίσης ενισχύονται οι αναγκαίες μελέτες και το απαραίτητο λογισμικό.

Ενδεικτικές κατηγορίες επιλέξιμων δαπανών είναι τα κτίρια, ο μηχανολογικός εξοπλισμός, η εγκατάσταση φυτειών, οι επενδύσεις που συμβάλουν στην αξιοποίηση ΑΠΕ, η αγορά γης όμορης προς ιδιόκτητη γη.

Οι αρχές των κριτηρίων επιλογής είναι:

  • Ο προσανατολισμός της εκμετάλλευσης.
  • Το οικονομικό μέγεθος της εκμετάλλευσης.
  • Η δυναμική της εκμετάλλευσης.
  • Οι επενδυτικές δαπάνες που καθιστούν ανθεκτική την εκμετάλλευση στους εξωγενείς κινδύνους.
  • Η εισαγωγή/χρήση καινοτομίας με προτεραιότητα σε αυτές που αφορούν σε γεωργία ακριβείας και έξυπνη γεωργία.
  • Η συμμετοχή σε κλάδους που αναδεικνύονται στο πλαίσιο των ιδιαιτεροτήτων και αναγκών της κάθε Περιφέρειας.
  • Η επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις πυρόπληκτων περιοχών.

Αναφορικά με την υπογραφή των «Σχεδίων Βελτίωσης» ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Στύλιος δήλωσε ότι «συνεχίζουμε με πράξεις να είμαστε δίπλα στους Έλληνες παραγωγούς». Προσθέτοντας πως: «Τα νέα «Σχέδια Βελτίωσης» βάζουν την παραγωγή μας σε μια νέα εποχή, αυτή της «ευφυούς γεωργίας» και της «γεωργίας ακριβείας» καθώς και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Τα οφέλη είναι πολλά: μειώνουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της γεωργίας -αντιμετωπίζοντας τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής- μειώνουμε το κόστος της ενέργειας, βελτιώνουμε τα προϊόντα μας. Δημιουργούμε, δηλαδή, ένα πραγματικά βιώσιμο και «πράσινο» πρωτογενή τομέα».

(Δελτίο Τύπου)

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2023 18:27

Σχετικά Άρθρα

  • Σχέδια Βελτίωσης: Καμία παράταση στο τρέχον πρόγραμμα – Αρχές 2026 το νέο, με 135 εκατ. €
    Σχέδια Βελτίωσης: Καμία παράταση στο τρέχον πρόγραμμα – Αρχές 2026 το νέο, με 135 εκατ. €

    Πραγματοποιήθηκε – μετά από αίτημα του ΣΕΑΜ – μια πρώτη συνάντηση γνωριμίας με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Χρήστο Κέλλα. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν εκτός από το Προεδρείο του ΣΕΑΜ, ο Ταμίας, η Διευθύντρια και το μέλος του Συνδέσμου, κ. Τάκης Θεοχαράκης.

    Από την πλευρά του ΥΠΑΑΤ παρόντες στη συνάντηση εκτός από τον υπουργό, κ. Κώστα Τσιάρα, ήταν και ο Γεν. Γραμματέας κ. Παπαγιαννίδης, καθώς και στελέχη από τη Διαχειριστική Αρχή και την Υπηρεσία των Εγγείων Βελτιώσεων.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν το τρέχον πρόγραμμα των Σχεδίων Βελτίωσης, η νέα προκήρυξη στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της νέας ΚΑΠ (2023- 2027), αλλά και κάποια διαχρονικά θέματα του Συνδέσμου που αποτελούν τροχοπέδη στην εκμηχάνιση της ελληνικής γεωργίας.

    Για το τρέχον πρόγραμμα των Σχεδίων Βελτίωσης, ο υπουργός τόνισε ότι δεν θα υπάρξει καμία περαιτέρω παράταση, καθώς το πρόγραμμα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του 2025 και η ημερομηνία 31.10.2025 για την ολοκλήρωση των αιτημάτων πληρωμής είναι ανελαστική. Πιο συγκεκριμένα, τόσο τα αιτήματα τροποποιήσεων, όσο και τα αιτήματα πληρωμών διεκπεραιώνονται από τις Περιφέρειες, οι οποίες ανάλογα με τη στελέχωσή τους τις ολοκληρώνουν άμεσα ή τις καθυστερούν. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι στο σύνολο των 5.000 δικαιούχων έχουν υποβληθεί μόλις 230 αιτήματα, που αντιστοιχούν σε 8,8 εκατ. €.

    Για την νέα προκήρυξη των Σχεδίων Βελτίωσης (ΣΣ ΚΑΠ 2023- 2027), η αντιπροσωπεία του ΣΕΑΜ ενημερώθηκε ότι θα δημοσιευθεί προς το τέλος του 2025 (αρχές 2026) και ο προϋπολογισμός της θα είναι περίπου 135εκατ. ευρώ, χωρίς περιθώρια υπερδέσμευσης. Επίσης, στις αρχές του 2025 θα προκηρυχθεί ένα ειδικό πρόγραμμα, που θα περιλαμβάνει κατασκευή και εξοπλισμό θερμοκηπίων, προϋπολογισμού 115 εκατ. ευρώ.

    Εκτός από τα θέματα που αφορούσαν τα Σχέδια βελτίωσης τέθηκαν υπόψη του υπουργού και κάποια πάγια θέματα του Συνδέσμου, όπως η δημιουργία μητρώου γεωργικών ελκυστήρων, θέματα τεχνικού ελέγχου γεωργικών μηχανημάτων, αλλά και θέματα εκπαίδευσης, κατάρτισης και πιστοποίησης στελεχών στην χρήση και τεχνική υποστήριξη των γεωργικών μηχανημάτων.

    Έγινε ιδιαίτερη αναφορά από το Προεδρείο του ΣΕΑΜ στην αναγκαιότητα παροχής επαγγελματικών κινήτρων σε όσους επιλέξουν σπουδές συντήρησης και επισκευής γεωργικών μηχανημάτων και στην καθιέρωση ενός τακτικού τεχνικού ελέγχου των γεωργικών μηχανημάτων, στα πρότυπα της λειτουργίας των ΚΤΕΟ.

    Από την πλευρά του το υπουργείο αναφέρθηκε στο πρόγραμμα AKIS (Agriculture Knowledge and Innovation Systems), ένα πρόγραμμα που έχει δημιουργηθεί με σκοπό την τόνωση της δημιουργικότητας και της μάθησης και σκοπό έχει όχι να προσφέρει χρήματα σε όσους το παρακολουθήσουν, αλλά να αποτελεί κίνητρο για μοριοδότηση υποψηφίων για ένταξη σε επιδοτούμενα επενδυτικά προγράμματα (π.χ. Σχέδια Βελτίωσης).

    Πηγή: Etheas.gr

  • Σχέδια βελτίωσης: Λήψη δανείου με τη χρήση της πρόσθετης πράξης
    Σχέδια βελτίωσης: Λήψη δανείου με τη χρήση της πρόσθετης πράξης

    Διευκρινίσεις επί της διαδικασίας

    Διευκρινίσεις επί της διαδικασίας χρήσης πρόσθετης πράξης προκειμένου να διευκολυνθούν οι δικαιούχοι στη λήψη δανείου για τη δράση 4.1.5 (σχέδια βελτίωσης), δίνει η Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

    Ειδικότερα, προκειμένου να μην δημιουργούνται προβλήματα στη χρηματοδότηση των σχεδίων και με δεδομένο ότι, αυτά πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 15 Οκτωβρίου του 2025, συστήνεται σε όσους προτίθενται να δανειοδοτηθούν, πριν ξεκινήσουν την υποβολή αιτήματος τροποποίησης ή αιτήματος πληρωμής για το οποίο θέλουν να εξοφλήσουν τις δαπάνες με δάνειο, να χρησιμοποιήσουν την πρόσθετη πράξη ώστε να διευκολύνουν τη δανειοδότησή τους.

    Για τη δράση 4.1.5 (σχέδια βελτίωσης έτους 2023) είναι ήδη σε παραγωγική λειτουργία οι ενέργειες αίτησης προκαταβολής, πρόσθετης πράξης, αίτησης πληρωμής και αίτησης τροποποίησης.

    Διευκρινίσεις ώστε να μην δημιουργούνται προβλήματα στη χρηματοδότηση των επενδυτικών σχεδίων

    Όπως επισημαίνεται στο σχετικό ενημερωτικό σημείωμα, στο ΠΣΚΕ δεν μπορεί να υπάρχουν ταυτόχρονα ανοικτές δύο ενέργειες. Για παράδειγμα, δεν μπορεί κάποιος να υποβάλει αίτημα πληρωμής και ταυτόχρονα να αιτηθεί την ενεργοποίηση της πρόσθετης πράξης. Αυτή είναι μία ιδιότητα του ΠΣΚΕ η οποία δεν μπορεί να ξεπεραστεί.

    Να σημειωθεί ότι η πρόσθετη πράξη υποβάλλεται και καταχωρίζεται στο σύστημα αυθημερόν και άρα δεν δημιουργεί καθυστέρηση. Σε διαφορετική περίπτωση πρέπει να περιμένουν μέχρι την έγκριση της τροποποίησης ή την εκκαθάριση του αιτήματος πληρωμής, κάτι που οδηγεί σε καθυστέρηση της υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου.

    Το εργαλείο της πρόσθετης πράξης

    Το εργαλείο της πρόσθετης πράξης έχει δημιουργηθεί ώστε να διευκολύνονται τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να εγκρίνουν τη δανειοδότηση για την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου, με μειωμένες εξασφαλίσεις. Στο πλαίσιο της δράσης 4.1.1 μέσω της πρόσθετης πράξης χρηματοδοτήθηκαν 2.300 επενδυτικά σχέδια.

    Με το εργαλείο της πρόσθετης πράξης η τράπεζα μπορεί να εγκρίνει δάνειο ύψους που δεν ξεπερνά την υπολειπόμενη δημόσια δαπάνη του επενδυτικού σχεδίου. Στην παρούσα φάση, όπου δεν έχουν γίνει ακόμα εκταμιεύσεις, η υπολειπόμενη δημόσια δαπάνη των επενδυτικών σχεδίων ισούται με την εγκεκριμένη. Με την καταχώριση της πρόσθετης πράξης στο ΠΣΚΕ, το σύστημα απενεργοποιεί τη δυνατότητα αλλαγής του τραπεζικού λογαριασμού στο οποίο ο δικαιούχος έχει δηλώσει ότι θα καταβληθεί η δημόσια δαπάνη.

    Στη συνέχεια ο δικαιούχος ξεκινά την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου με την τράπεζα να εκταμιεύει το εγκεκριμένο δάνειο σε λογαριασμό του προμηθευτή. Με την εξόφληση των τιμολογίων ο δικαιούχος μπορεί να τα συμπεριλάβει σε αίτημα πληρωμής στο ΠΣΚΕ.

    Μετά την εκκαθάριση της πληρωμής η δημόσια δαπάνη καταβάλλεται στον λογαριασμό του δικαιούχου και κατευθύνεται από την τράπεζα στην εξόφληση του δανείου.

    Πηγή: In.gr
  • Σχέδια Βελτίωσης: Οδηγίες για τη διαδικασία πληρωμής
    Σχέδια Βελτίωσης: Οδηγίες για τη διαδικασία πληρωμής

    Δημοσιεύθηκε εγκύκλιος οδηγιών του ΟΠΕΚΕΠΕ για τη διαδικασία πληρωμής της Δράσης 4.1.5. «Υλοποίηση Επενδύσεων με στόχο την Ανθεκτικότητα, τη βιωσιμότητα και την ψηφιακή οικονομική ανάκαμψη των Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας 2014-2020 κατά τη μεταβατική περίοδο 2021 και 2022.

    Στόχος της ανωτέρω δράσης είναι η επίτευξη ανθεκτικής, βιώσιμης και ψηφιακής οικονομικής ανάκαμψης των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις υφιστάμενες, αλλά και τυχόν μελλοντικές συνέπειες της πανδημίας ή όποιου άλλου κινδύνου προκύψει. Για την επίτευξη του ανωτέρω στόχου παρέχεται στήριξη για επενδύσεις ανέγερσης, επέκταση, εκσυγχρονισμού, αναδιάρθρωσης, μείωσης κόστους παραγωγής και δημιουργίας οικονομικών κλίμακας, οι οποίες στοχεύουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, καθώς και επενδύσεις αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για ιδία κατανάλωση.

    Σύμφωνα με την εγκύκλιο, για την καταβολή της αναλογούσας δημόσιας οικονομικής στήριξης του επενδυτικού σχεδίου, ο δικαιούχος υποβάλλει μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Ενισχύσεων τυποποιημένη αίτηση προκαταβολής/πληρωμής η οποία λαμβάνει μοναδικό κωδικό και ημερομηνία οριστικοποίησης από αυτό.

    Οι αιτήσεις προκαταβολής / μερικής / τελικής πληρωμής υποβάλλονται στην Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας του τόπου της μόνιμης κατοικίας ή έδρας του δικαιούχου μαζί με τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά και παραστατικά.

    Στις περιπτώσεις όπου οι επενδύσεις πραγματοποιούνται σε διαφορετική Περιφερειακή Ενότητα από εκείνη της έδρας του δικαιούχου, η παραλαβή των επενδύσεων πραγματοποιείται από επιτροπή παρακολούθησης της Περιφερειακής Ενότητας, όπου υλοποιούνται οι επενδύσεις. Η παρακολούθηση της υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων των δικαιούχων γίνεται με ευθύνη των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας των Περιφερειών με την υποστήριξη Επιτροπών Παρακολούθησης.

    Δείτε αναλυτικά ολόκληρη την εγκύκλιο ΕΔΩ.

    Πηγή: Etheas.gr

  • Κατρίνης: Εκτός σχεδιασμού της κυβέρνησης τα Σχέδια Βελτίωσης των Ηλείων αγροτών
    Κατρίνης: Εκτός σχεδιασμού της κυβέρνησης τα Σχέδια Βελτίωσης των Ηλείων αγροτών

    Για ακατανόητη μεροληψία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης εις βάρος των αγροτών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Ηλείας στην κατανομή της πρόσθετης χρηματοδότησης για τα Σχέδια Βελτίωσης κάνει λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης.

    Πιο συγκεκριμένα, ο Ηλείος βουλευτής αναφέρει ότι ενώ το υπουργείο εξασφάλισε μία υπερδέσμευση της τάξης των 125 εκ. ευρώ για την πληρωμή των Σχεδίων Βελτίωσης, δηλαδή χρημάτων που συμπληρώνουν το αρχικό ποσό των 180 εκ. ευρώ, διαπιστώνεται ότι η κατανομή αυτών των χρημάτων στις περιφέρειες δεν έγινε με δίκαιο και αναλογικό τρόπο, αλλά μεροληπτικά υπέρ κάποιων περιοχών και εις βάρος άλλων.

    ‘’Δεν αναφερόμαστε ασφαλώς στις περιφέρειες που υπέστησαν διάφορες φυσικές καταστροφές, όπως η Θεσσαλία, η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη και το Νότιο Αιγαίο’’ σημειώνει ο βουλευτής, ‘’αλλά στις υπόλοιπες περιφέρεις που φαίνεται να χωρίζονται σε κερδισμένες και χαμένες, χωρίς να είναι κατανοητό με ποιο τρόπο και με ποια κριτήρια έγινε η κατανομή της χρηματοδότησης’’.

    Όπως μάλιστα τονίζει ο Μιχάλης Κατρίνης, ‘’από τις κερδισμένες περιφέρειες φαίνεται να ξεχωρίζει η Κρήτη με ουσιαστικό διπλασιασμό της χρηματοδότησης κατά 104,51’’ και προσθέτει με νόημα: ‘’Εύλογα κάποιος μπορεί να σκεφτεί ότι αυτή είναι η περιφέρεια που εκλέγεται ο κ. Αυγενάκης’’. Αντίθετα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας βρίσκεται από την πλευρά των χαμένων με αύξηση 57,12% και με χρηματοδότηση μόνο των 402 από τις συνολικά 682 ορθές αιτήσεις. ‘’Αυτό σημαίνει ότι τα σχέδια βελτίωσης των Ηλείων αγροτών είναι εκτός σχεδιασμού της κυβέρνησης’’, καταλήγει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

    Αόριστες απαντήσεις του υπουργείου για τους συνεταιρισμούς

    Σε ό,τι αφορά το πρόβλημα των καταδιωκτικών μέτρων κατά των νόμιμων εκπροσώπων των συνεταιρισμών, που έθεσε με ερώτησή του ο Μιχάλης Κατρίνης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, παρότι αναγνώρισε ότι το πρόβλημα αυτό προξενεί δυσκολίες στον αγροτικό κόσμο, δεν δεσμεύτηκε τελικά ότι θα υπάρξει τροποποίηση της σχετικής διάταξης του ν. 4673/2020, ώστε να παύσουν τα καταδιωκτικά μέτρα.

    Αντίθετα, στην απάντησή του αναφέρει αόριστα ότι η κυβέρνηση ‘’σχεδιάζει την ριζική νομοθετική μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τα συνεταιριστικά σχήματα του πρωτογενούς τομέα’’, χωρίς να αναφέρει όμως με ποιο τρόπο θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και σε ποιο χρονικό ορίζοντα.

    (Δελτίο Τύπου)

  • ΠΔΕ: Με 28,3 εκ ευρώ περίπου χρηματοδοτούνται 422 δικαιούχοι που εντάσσονται στα σχέδια βελτίωσης
    ΠΔΕ: Με 28,3 εκ ευρώ περίπου χρηματοδοτούνται 422 δικαιούχοι που εντάσσονται στα σχέδια βελτίωσης

    Μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης των ενστάσεων της Δράσης 4.1.5 που αφορά τα Σχέδια Βελτίωσης του ΠΑΑ 2014-2020 από τις αρμόδιες Υπηρεσίες Αγροτικής Ανάπτυξης της Π.Δ.Ε και την τροποποίηση της κατανομής της δημόσιας δαπάνης από το ΥΠ.Α.Α.Τ., ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σε θέματα Π.Α.Α. Γεώργιος Κοντογιάννης υπέγραψε τη σχετική 2η τροποποίηση της Απόφασης Ένταξης Πράξεων των δικαιούχων στην εν λόγω Δράση.

    Σύμφωνα με την Απόφαση εντάχθηκαν συνολικά 422 δικαιούχοι ενώ η συνολική δημόσια επιχορήγηση ανέρχεται σε 28,3 εκατομμύρια ευρώ περίπου.

    «Τα Σχέδια Βελτίωσης αποτελούν το κυριότερο χρηματοδοτικό εργαλείο ανάπτυξης του πρωτογενή τομέα. Το πρόγραμμα αυτό προσφέρει σοβαρά οικονομικά κίνητρα για επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις με στόχο την ανθεκτικότητα, τη βιωσιμότητα και την ψηφιακή οικονομική ανάκαμψη, τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Εύχομαι το Άγιο Φως της Αναστάσεως να γεμίζει τις καρδίες όλων μας με αγάπη, ελπίδα, αισιοδοξία, δύναμη και αδελφοσύνη. Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα» δήλωσε ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος σε θέματα Π.Α.Α. Γ. Κοντογιάννης.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Νέα ερώτηση του Δ. Καλαματιανού για τα σχέδια βελτίωσης: «Η αδικία για τους αγρότες της Ηλείας συνεχίζεται»
    Νέα ερώτηση του Δ. Καλαματιανού για τα σχέδια βελτίωσης: «Η αδικία για τους αγρότες της Ηλείας συνεχίζεται»

    Σε μια ακόμα κρίσιμη κοινοβουλευτική παρέμβαση για τους παραγωγούς της Ηλείας, προχώρησε ο Διονύσης Καλαματιανός.

    Όπως είναι γνωστό, με την υπ’ αριθ. 3124/9-2-2024 ερώτησή του, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καλούσε τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να αυξήσει τον προϋπολογισμό του προγράμματος των σχεδίων βελτίωσης, προκειμένου να γίνουν δικαιούχοι οι επιλαχόντες που πληρούν τις προϋποθέσεις επιλεξιμότητας. Παρ’ όλα αυτά, το επιπλέον ποσό που δίνεται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για τα σχέδια βελτίωσης, σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί για να καλυφθούν οι ανάγκες που υπάρχουν.

    Ο Διονύσης Καλαματιανός, στη νέα του ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό, επισημαίνει ότι ο νέος προϋπολογισμός του προγράμματος των σχεδίων βελτίωσης ανά Περιφέρεια χαρακτηρίζεται από την άνιση κατανομή του. Συγκεκριμένα, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, οι αρχικές πιστώσεις προϋπολογίζονταν στα 18.050.000 ευρώ. Με τον νέο προϋπολογισμό, ανέρχονται συνολικά στα 28.360.000 ευρώ, κάτι που σημαίνει ποσοστό αύξησης 57,12%. Παράλληλα, τα 10.310.000 ευρώ επιπλέον που θα δοθούν στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αντιστοιχούν στο 8% των 125.000.000 ευρώ (ποσό αύξησης του αρχικού προϋπολογισμού).

    Αντίθετα, διαφορετικά μέτρα και σταθμά ισχύουν για άλλες Περιφέρειες της χώρας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Περιφέρεια Κρήτης. Εκεί, οι αρχικές πιστώσεις προϋπολογίζονταν στα 18.170.000 ευρώ. Με τον νέο προϋπολογισμό, ανέρχονται συνολικά στα 37.160.000 ευρώ, κάτι που σημαίνει ποσοστό αύξησης 104,51% (υπερδιπλασιασμός του ποσού). Παράλληλα, τα 18.990.000 ευρώ επιπλέον που θα δοθούν στην Περιφέρεια Κρήτης, αντιστοιχούν στο 15% των 125.000.000 (ποσό αύξησης του αρχικού προϋπολογισμού).

    Με δεδομένο πως το ενδιαφέρον για τα σχέδια βελτίωσης είναι εξαιρετικά μεγάλο και στην Ηλεία καθώς πολλοί νέοι αγρότες βασίζονται σε αυτά προκειμένου να εκσυγχρονίσουν τις εγκαταστάσεις τους, ο Διονύσης Καλαματιανός θέτει προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τα εξής ερωτήματα:

    1. Γιατί υπάρχει ξεκάθαρη ανισοκατανομή του ποσού της αύξησης του αρχικού προϋπολογισμού της πρόσκλησης της δράσης 4.1.5 (σχέδια βελτίωσης), μεταξύ των Περιφερειών της χώρας;
    2. Με ποια κριτήρια ωφελούνται περισσότερο συγκεκριμένες Περιφέρειες, όπως η Περιφέρεια Κρήτης, έναντι άλλων;
    3. Θα αυξήσει τον προϋπολογισμό του προγράμματος των σχεδίων βελτίωσης για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, προκειμένου να ενταχθούν σε αυτό όλοι όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις επιλεξιμότητας; Εάν όχι, τότε μπορεί να υπάρξει άλλη εναλλακτική λύση για τους επιλαχόντες του προγράμματος στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, που μένουν εκτός;

    Αναμένουμε τις απαντήσεις του κ. Υπουργού και κυρίως τις ενέργειές του για να διορθώσει την άνιση κατανομή σε βάρος των αγροτών της Ηλείας.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Αυγερινοπούλου: Σημαντική αύξηση του προϋπολογισμού για τα Σχέδια Βελτίωσης
    Αυγερινοπούλου: Σημαντική αύξηση του προϋπολογισμού για τα Σχέδια Βελτίωσης

    Με στόχο την ενίσχυση του Πρωτογενούς Τομέα

    Διαρκές και ουσιαστικό ενδιαφέρον της Κυβέρνησης για τον πρωτογενή τομέα, χαρακτήρισε η Βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ, Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, την ανταπόκριση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στην ανάγκη αύξησης του προϋπολογισμού για την Πρόσκληση της δράσης 4.1.5 (Σχέδια Βελτίωσης), αίτημα το οποίο είχε μεταφέρει το προηγούμενο διάστημα στον Υπουργό, κ. Λευτέρη Αυγενάκη. Η αύξηση για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αγγίζει τα 10.310.000 ευρώ, διαμορφώνοντας τον προϋπολογισμό στα 28.360.000, ενώ σε πανελλαδικό επίπεδο αγγίζει πλέον τα 305.000.000. Η Ηλεία Βουλευτής, μετά από την θετική αυτή εξέλιξη, είχε εκ νέου επικοινωνία με τον κ. Αυγενάκη, ευχαριστώντας τόσο τον ίδιο όσο και τον αρμόδιο Υφυπουργό, κ. Διονύση Σταμενίτη και τον Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρη Παπαγιαννίδη, που προχώρησαν στην τροποποίηση του προϋπολογισμού, προς όφελος των παραγωγών.

    Όπως τόνισε σε δηλώσεις της η κα. Αυγερινοπούλου, με την αύξηση αυτή δίνεται η δυνατότητα σε περισσότερους παραγωγούς να ενισχυθούν με τα αναγκαία εφόδια για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα του σήμερα και τις προκλήσεις του αύριο. «Το ενδιαφέρον που είχε εκδηλωθεί για τα Σχέδια Βελτίωσης ήταν αυξημένο, με στόχο τον εκσυγχρονισμό του Πρωτογενούς Τομέα και την στήριξη δράσεων στην παραγωγή αγροδιατροφικών προϊόντων, με την υλοποίηση επενδύσεων στις γεωργικές τους εκμεταλλεύσεις. Πλέον, με την αύξηση του προϋπολογισμού, μπορούν να συμμετάσχουν περισσότεροι παραγωγοί, που δεν συμπεριελήφθησαν στα αποτελέσματα της αρχικής πρόσκλησης. Στόχος του προγράμματος είναι η βελτίωση της οικονομικής αποδοτικότητας όλων των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και διευκόλυνση της αναδιάρθρωσης και του εκσυγχρονισμού των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, ιδίως προκειμένου να αυξηθεί η συμμετοχή και ο προσανατολισμός στην αγορά και η διαφοροποίηση της γεωργίας, η βελτίωση της διαχείρισης των υδάτων, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης των λιπασμάτων και των φυτοφαρμάκων και η διευκόλυνση του εφοδιασμού και της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, υποπροϊόντων, αποβλήτων, υπολειμμάτων και λοιπών πρώτων υλών εκτός των τροφίμων για τους σκοπούς της βιοοικονομίας».

    Επιπρόσθετα, έχει ήδη ενεργοποιηθεί στο Πληροφορικό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων η δυνατότητα υποβολής αιτημάτων πληρωμής από τους δικαιούχους της δράσης ενώ η ένταση ενίσχυσης, ανάλογα με την ιδιότητα του δικαιούχου και τον τόπο μόνιμης κατοικίας του κυμαίνεται από 40% έως 80%.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Αυξημένος κατά 125 εκατ. €, στα 305 εκατομμύρια ο νέος προϋπολογισμός των Σχεδίων Βελτίωσης
    Αυξημένος κατά 125 εκατ. €, στα 305 εκατομμύρια ο νέος προϋπολογισμός των Σχεδίων Βελτίωσης

    Αυγενάκης: Οπλίζουμε τους παραγωγούς με τα αναγκαία εφόδια για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα του σήμερα και τις προκλήσεις του αύριο

    Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης & ο αρμόδιος Υφυπουργός, Διονύσης Σταμενίτης σε συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρη Παπαγιαννίδη, ανακοινώνουν την τροποποίηση του προϋπολογισμού της Πρόσκλησης της δράσης 4.1.5 (Σχέδια Βελτίωσης).

    Λαμβάνοντας υπόψη τον αυξημένο αριθμό αιτήσεων που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της τελευταίας πρόσκλησης του μέτρου, αυξάνεται ο προϋπολογισμός της δράσης κατά 125 εκατ. ευρώ. Μετά την αύξηση αυτή καλύπτεται κατά μέσο όρο το 75,6 % της αιτούμενης δημόσιας δαπάνης.

    Ο νέος προϋπολογισμός της δράσης ανά Περιφέρεια διαμορφώνεται ως εξής:

    Περιφέρεια

    Πιστώσεις

    Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

    28.265.000 €

    Κεντρικής Μακεδονίας

    57.160.000 €

    Δυτικής Μακεδονίας

    25.090.000 €

    Θεσσαλίας

    36.445.310 €

    Ηπείρου

    16.340.000 €

    Ιονίων Νήσων

    2.700.000 €

    Δυτικής Ελλάδας

    28.360.000 €

    Στερεάς Ελλάδας

    25.560.000 €

    Πελοποννήσου

    23.920.000 €

    Αττικής

    2.860.000 €

    Βορείου Αιγαίου

    13.800.000 €

    Νοτίου Αιγαίου

    7.280.000 €

    Κρήτης

    37.160.000 €

    Σύνολο

    304.940.310 €

    Παράλληλα, έχει ήδη ενεργοποιηθεί στο Πληροφορικό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων η δυνατότητα υποβολής αιτημάτων πληρωμής από τους δικαιούχους της δράσης.

    Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης δήλωσε:

    «Μέσα από την αύξηση του Προϋπολογισμού των Σχεδίων Βελτίωσης, συνεχίζουμε την προσπάθεια για εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα, στήριξης των παραγωγών και κάλυψης των αναγκών που έχουν δημιουργήσει οι νέες συνθήκες και τα νέα δεδομένα στην παραγωγή αγροδιατροφικών προϊόντων.

    Με πράξεις στηρίζουμε τους Έλληνες παραγωγούς και τους οπλίζουμε με όλα τα αναγκαία εφόδια για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα του σήμερα, αλλά και τις προκλήσεις του αύριο».

    Υπενθυμίζουμε ότι μέσω της δράσης 4.1.5 δίνεται η δυνατότητα υλοποίησης επενδύσεων από φυσικά και νομικά πρόσωπα, γεωργούς, στις γεωργικές τους εκμεταλλεύσεις.

    Ως επιλέξιμες επενδύσεις μπορεί να κριθούν όλα τα πάγια επενδυτικά αγαθά που είναι καινούρια και αμεταχείριστα, προσαρμόζονται λειτουργικά στις συνθήκες και στις δραστηριότητες της εκμετάλλευσης και έχουν δυναμικότητα, μέγεθος, ποσότητα ανάλογες της παραγωγικής ικανότητας της εκμετάλλευσης. Επίσης ενισχύονται οι αναγκαίες μελέτες και το απαραίτητο λογισμικό.

    Ενδεικτικές κατηγορίες επιλέξιμων δαπανών είναι τα κτίρια, ο μηχανολογικός εξοπλισμός, η εγκατάσταση φυτειών, η κατασκευή θερμοκηπίων, η κατασκευή σταβλικών εγκαταστάσεων, οι επενδύσεις που συμβάλουν στην αξιοποίηση ΑΠΕ κ.λπ.

    Η ένταση ενίσχυσης, ανάλογα με την ιδιότητα του δικαιούχου και τον τόπο μόνιμης κατοικίας του κυμαίνεται από 40% έως 80%.

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch