Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου 2018 02:08

Αντικατάσταση κυψελών & Οικονομική στήριξη νομαδικής μελισσοκομίας

Γράφτηκε από τον

Αναλυτικά όσα πρέπει να γνωρίζουν οι μελισσοκόμοι προκειμένου να συμμετάσχουν στις δράσεις 3.1 και 3.2 του Εθνικού Μελισσοκομικού Προγράμματος 2019

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει προωθήσει για υπογραφή από τον συναρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) με το οποίο εγκρίνεται η παράταση εφαρμογής για το έτος 2019, της υπ? αριθ. 826/72508/04-07-2017 (Β΄ 2334) ΚΥΑ, η οποία αφορούσε στην υλοποίηση του Προγράμματος για τη βελτίωση των γενικών συνθηκών παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων της μελισσοκομίας για τα έτη 2017 και 2018.

Για την ορθή υλοποίηση των δράσεων, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται από τα κατά τόπους Κέντρα Μελισσοκομίας, τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) των Περιφερειακών Ενοτήτων της Χώρας και το Τμήμα Μελισσοκομίας Σηροτροφίας και Λοιπών Ζωικών Οργανισμών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Με σκοπό την εμπρόθεσμη υποβολή των αιτήσεων και την πληρότητα των προβλεπόμενων δικαιολογητικών των ενδιαφερόμενων μελισσοκόμων, καθώς και τη διευκόλυνση των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών, ακολουθούν οδηγίες υλοποίησης, των δράσεων 3.1 και 3.2, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι σχετικοί ορισμοί, η περιγραφή των δράσεων, η διαδικασία και τα δικαιολογητικά συμμετοχής για την κάθε δράση, καθώς επίσης και τα σχετικά υποδείγματα (ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 1 «Αίτηση-Δήλωση Κυψελών Διαχείμασης» και ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 2 «Αίτηση-Δήλωση συμμετοχής στις δράσεις 3.1 και 3.2»).

Α. Ορισμοί
Κυψέλες διαχείμασης: Είναι τα έτοιμα προς διαχείμαση μελίσσια που διαθέτει ένας μελισσοκόμος μεταξύ 1ης Σεπτεμβρίου και 31ης Δεκεμβρίου κάθε έτους, τα οποία έχουν δηλωθεί με σχετική αίτηση-δήλωση, σύμφωνα με το υπόδειγμα 1 της υπ? αριθ. 938/81027/26-07-2017 (Β΄ 2834) ΥΑ, στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της αρμόδιας Περιφερειακής Ενότητας, το αργότερο μέχρι την 20η Ιανουαρίου του επόμενου έτους.
Η αίτηση-δήλωση κυψελών διαχείμασης δεν είναι απαραίτητη στην περίπτωση που ο μελισσοκόμος διαθέτει μελισσοκομικό βιβλιάριο θεωρημένο κατά το διάστημα μεταξύ 1ης Σεπτεμβρίου και 31ης Δεκεμβρίου του έτους για το οποίο δηλώνονται οι κυψέλες διαχείμασης. Στην περίπτωση αυτή το θεωρημένο μελισσοκομικό βιβλιάριο επέχει θέση δήλωσης κυψελών διαχείμασης. Για το τρέχον πρόγραμμα καταληκτική ημερομηνία υποβολής της αίτησης-δήλωσης κυψελών διαχείμασης είναι η 21 η Ιανουαρίου 2019 (ημέρα Δευτέρα).
Ως ημερομηνία υποβολής νοείται η ημερομηνία κατά την οποία η αίτηση-δήλωση λαμβάνει πρωτόκολλο εισόδου στην αρμόδια ΔΑΟΚ.
Κυψέλη αντικατάστασης: Καινούρια κυψέλη που αποτελείται σωρευτικά από:

α) μη μεταλλικά μέρη κυψέλης: εμβρυοθάλαμος τύπου standard (10 ή 8 πλαισίων) από ξύλο ή κόντρα πλακέ με σταθερή ή κινητή βάση, καπάκι τύπου standard ή Αυστραλίας και τα αντίστοιχα πλαίσια,

β) μεταλλικά μέρη κυψέλης: συνδετήρες για το καπάκι και συνδετήρες για την κινητή βάση εφόσον η κυψέλη διαθέτει κινητή βάση » Με τον όρο «πλήρης κυψέλη» νοείται το σύνολο των μη μεταλλικών και μεταλλικών μερών της κυψέλης αντικατάστασης όπως αυτά περιγράφονται παραπάνω (παράγραφος α και παράγραφος β).

Επαγγελματίας μελισσοκόμος: Ο «επαγγελματίας αγρότης», όπως αυτός ορίζεται στο άρθρο 2 παράγραφος 1α του ν.3874/2010, ο οποίος διαθέτει βεβαίωση εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) ως επαγγελματίας αγρότης και είναι κάτοχος μελισσοκομικής εκμετάλλευσης με τουλάχιστον 110 δηλωμένες κυψέλες διαχείμασης, ελάχιστη ακαθάριστη αξία της συνολικής ετήσιας οικογενειακής γεωργικής παραγωγής 5.000 ευρώ, και θεωρημένο (σε ισχύ) μελισσοκομικό βιβλιάριο.

Μελισσοκόμοι οι οποίοι εγγράφηκαν στο ΜΑΑΕ ως επαγγελματίες αγρότες και/ή υπέβαλλαν Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης-Δήλωση ΟΣΔΕ και/ή εντάχθηκαν στο καθεστώς των νέων αγροτών για πρώτη φορά εντός των δύο προηγούμενων ημερολογιακών ετών από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της αίτησης συμμετοχής στη δράση, απαλλάσσονται από την υποχρέωση δήλωσης ελάχιστης ακαθάριστης ετήσιας αξίας γεωργικής παραγωγής 5.000 ευρώ, όπως περιγράφηκε παραπάνω.

Στην κατηγορία των επαγγελματιών μελισσοκόμων, από το πρόγραμμα 2018 και εξής εντάσσονται και οι συνταξιούχοι του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) οι οποίοι είναι κάτοχοι μελισσοκομικής εκμετάλλευσης με τουλάχιστον 110 δηλωμένες κυψέλες διαχείμασης, θεωρημένο (σε ισχύ) μελισσοκομικό βιβλιάριο και ελάχιστη ακαθάριστη ετήσια αξία της συνολικής οικογενειακής γεωργικής

Νομάς μελισσοκόμος: Ο κάτοχος μελισσοκομικής εκμετάλλευσης που πληροί σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) μετακινεί παραγωγικά μελίσσια εκτός του συνήθη τόπου μόνιμης εγκατάστασης ? διαχείμασης, με σκοπό τη βέλτιστη δυνατή εκμετάλλευση των ανθοφοριών και των μελιτοεκκρίσεων, σε απόσταση τουλάχιστον 50 χιλιομέτρων για την ηπειρωτική Ελλάδα την Κρήτη και την Εύβοια και τουλάχιστον 20 χιλιομέτρων για τη νησιωτική Ελλάδα, πλην της Κρήτης και της Εύβοιας.

β) τα παραγωγικά μελίσσια που μετακινεί όλα μαζί ή τμηματικά αποτελούν ποσοστό τουλάχιστον 40% επί του αριθμού των καταγεγραμμένων κυψελών διαχείμασης που διαθέτει κατά την τρέχουσα ετήσια προγραμματική περίοδο. 
Β. Οδηγίες συμμετοχής στη Δράση 3.1: (αντικατάσταση κυψελών) 
Β.1 Περιγραφή της δράσης Ενισχύεται η προμήθεια «κυψελών αντικατάστασης»
• Η αξία της κάθε κυψέλης αντικατάστασης καθορίζεται μέχρι του ποσού των τριάντα ευρώ (30,00 ευρώ). 

• Το ποσοστό αντικατάστασης ανέρχεται μέχρι 10% επί του καταγεγραμμένου αριθμού κυψελών διαχείμασης που έχει δηλώσει ο μελισσοκόμος, σύμφωνα με το ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 1 ή το μελισσοκομικό βιβλιάριο, εφόσον αυτό έχει θεωρηθεί το διάστημα μεταξύ 1ης Σεπτεμβρίου και 31ης Δεκεμβρίου 2018. 

• Οι κυψέλες αντικατάστασης, η αγορά των οποίων επιχορηγείται από τη δράση 3.1 θα πρέπει να αναγράφουν σε εμφανές σημείο, με αναπόσπαστο ή/και ανεξίτηλο τρόπο ?Καν. 1308/13-2019 ?.

Β.2 Διαδικασία Συμμετοχής
1. Τα Κέντρα Μελισσοκομίας και οι Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας ενημερώνουν με κάθε πρόσφορο μέσο της μελισσοκόμους και τους μελισσοκομικούς φορείς της περιοχής της ζώνης ευθύνης, προκειμένου να λάβουν γνώση για τους όρους και τις λεπτομέρειες εφαρμογής και υλοποίησης της δράσης, σύμφωνα με την υπ? αριθ. 938/81027/26-07-2017 (Β΄ 2834) ΥΑ, όπως αυτή τροποποιήθηκε από την υπ? αριθ. 1228/104914/05-10-2017 (Β΄ 3622) ΥΑ και την υπ? αριθ. 183/32812/02-03-2018 (Β΄ 981) ΥΑ.
2. Η εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής στη δράση 3.1 εκφράζεται με την υποβολή σχετικής αίτησης ? δήλωσης, σύμφωνα με το ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 2 της υπ αριθ. 938/81027/26-07- 2017 (Β΄ 2834) ΥΑ, στο Κέντρο Μελισσοκομίας (Κ.Μ.) στη ζώνη ευθύνης του οποίου ανήκει ο αιτών. Στην περίπτωση που κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης το αρμόδιο Κ.Μ. δεν λειτουργεί, η αίτηση ? δήλωση υποβάλλεται στην αρμόδια ΔΑΟΚ.
3. Η αίτηση-δήλωση υποβάλλεται: α) αυτοπροσώπως από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο, β) δια αντιπροσώπου, γ) με συστημένη ταχυδρομική επιστολή πρωτοκολλημένη μέχρι Καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων είναι η 21 η Ιανουαρίου 2019 (ημέρα Δευτέρα). Ως ημερομηνία υποβολής νοείται η ημερομηνία κατά την οποία η αίτηση-δήλωση λαμβάνει πρωτόκολλο εισόδου στο αρμόδιο Κέντρο Μελισσοκομίας ή την αρμόδια ΔΑΟΚ.

Β.3 Δικαιολογητικά συμμετοχής
Οι αιτήσεις συνοδεύονται από τα κάτωθι δικαιολογητικά:
α) Ευκρινές Φωτοαντίγραφο μελισσοκομικού βιβλιαρίου, το οποίο πρέπει να είναι σε ισχύ (θεωρημένο) κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.
β) Φωτοαντίγραφο της αίτησης-δήλωσης κυψελών διαχείμασης ή μελισσοκομικού βιβλιαρίου εφόσον αυτό έχει θεωρηθεί μεταξύ 1ης Σεπτεμβρίου και 31ης Δεκεμβρίου 2018. 
γ) Φωτοαντίγραφο της πρώτης σελίδας βιβλιαρίου τραπέζης, από την οποία προκύπτουν η επωνυμία της τράπεζας, ο αριθμός τραπεζικού λογαριασμού (IBAN), καθώς και ότι ο αιτών είναι δικαιούχος του παραπάνω τραπεζικού λογαριασμού. 
δ) Υπεύθυνη δήλωση του ν.1599/86, στην οποία δηλώνονται τα εξής: αα) ότι τα αναφερόμενα στην αίτηση-δήλωση στοιχεία είναι αληθή, ββ) ότι δεν έχει υποβληθεί αίτηση για ένταξη σε αντίστοιχη δράση σε άλλο Εθνικό ή ενωσιακό πρόγραμμα ενίσχυσης, γγ) ότι θα διατηρήσουν τις κυψέλες αντικατάστασης, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον πέντε (5) ετών από την ημερομηνία αγοράς τους και θα τις επιδεικνύουν στις Εθνικές και ενωσιακές ελεγκτικές Αρχές, όποτε αυτό ζητηθεί.
• Επισημαίνεται ότι όλα τα παραπάνω δικαιολογητικά δεν υποβάλλονται από τον ενδιαφερόμενο στην περίπτωση που αυτά έχουν κατατεθεί στην αρμόδια ΔΑΟΚ ή στο οικείο Κέντρο Μελισσοκομίας και είναι σε ισχύ. Στην περίπτωση αυτή ο φάκελος με την αίτηση του ενδιαφερόμενου συμπληρώνεται με τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά από το προσωπικό των αρμόδιων ΔΑΟΚ ή των οικείων Κέντρων Μελισσοκομίας.

Γ. Οδηγίες συμμετοχής στη Δράση 3.2 (Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας):

Γ.1 Περιγραφή της Δράσης
Ενισχύεται μέρος της δαπάνης για τη μετακίνηση των μελισσιών των «νομάδων και επαγγελματιών μελισσοκόμων», από τον συνήθη μόνιμο τόπο-«έδρα» της μελισσοκομικής εκμετάλλευσης σε άλλον ή αντίστροφα καθώς και πιθανές ενδιάμεσες μετακινήσεις, κατά το χρονικό διάστημα από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συμμετοχής στη δράση έως και την 1 η Ιουλίου 2019 (ημέρα Δευτέρα).

Γ.2 Διαδικασία Συμμετοχής
1. Τα Κέντρα Μελισσοκομίας και οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας ενημερώνουν με κάθε πρόσφορο μέσο τους μελισσοκόμους και τους μελισσοκομικούς φορείς της περιοχής της ζώνης ευθύνης τους, προκειμένου να λάβουν γνώση για τους όρους και τις λεπτομέρειες εφαρμογής και υλοποίησης της δράσης, σύμφωνα με την υπ? αριθ. 938/81027/26-07-2017 (Β΄ 2834) ΥΑ, όπως αυτή τροποποιήθηκε από την υπ? αριθ. 1228/104914/05-10-2017 (Β΄ 3622) ΥΑ και την υπ? αριθ. 183/32812/02-03-2018 (Β΄ 981) ΥΑ.
2. Η εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής στη δράση 3.2 εκφράζεται με την υποβολή σχετικής αίτησης-δήλωσης, σύμφωνα με το ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 2 της υπ? αριθ. 938/81027/26-07- 2017 (Β΄ 2834) ΥΑ, στο Κέντρο Μελισσοκομίας (Κ.Μ.) στη ζώνη ευθύνης του οποίου ανήκει ο αιτών. Στην περίπτωση που κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης το αρμόδιο Κ.Μ. δεν λειτουργεί, η αίτηση-δήλωση υποβάλλεται στην αρμόδια ΔΑΟΚ.
3. Με την αίτηση-δήλωση συμμετοχής στη δράση δηλώνεται εκ μέρους του μελισσοκόμου ότι ανήκει στην κατηγορία των «νομάδων μελισσοκόμων», όπως αυτοί ορίζονται στο άρθρο 2 της της υπ' αριθ. 938/81027/26-07-2017 (Β΄ 2834) ΥΑ, αποδεχόμενος όλους τους σχετικούς επιτόπιους ελέγχους.
Στην αίτηση δηλώνονται εκ μέρους του μελισσοκόμου το πρόγραμμα μετακινήσεών του, με τις ακόλουθες πληροφορίες: 
α) ο αριθμός των κυψελών διαχείμασης που διαθέτει ο μελισσοκόμος, 
β) ο αριθμός των παραγωγικών μελισσιών που προγραμματίζει να μετακινήσει, 
γ) η συνήθης περιοχή μόνιμης εγκατάστασης του μελισσοκομείου (έδρα), 
δ) ο συνήθης χρόνος παραμονής των μελισσοσμηνών στην έδρα, 
ε) η πιθανή τοποθεσία μετακίνησης των μελισσοσμηνών (Περιφερειακή Ενότητα, θέση, κλπ) 
στ) η πιθανή χρονική περίοδος μετακίνησής και παραμονής τους εκεί, 
ζ) ο πιθανός χρόνος επιστροφής στην έδρα 
η) πιθανές ενδιάμεσες μετακινήσεις
4. Λόγω της ιδιαιτερότητας των μετακινήσεων των μελισσοσμηνών, ο ακριβής χρόνος και τόπος πραγματοποίησης των οποίων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εκάστοτε κλιματολογικές συνθήκες, οι οποίες επηρεάζουν άμεσα και σε μεγάλο βαθμό τις ανθοφορίες και τις μελιτοεκκρίσεις, γίνεται αποδεκτό ότι το πρόγραμμα μετακινήσεων που δηλώνεται με την αίτηση του ενδιαφερόμενου, είναι ενδεικτικό και ενδέχεται να τροποποιηθεί. Στην περίπτωση αυτή, ο μελισσοκόμος οφείλει να ενημερώσει την αρμόδια ΔΑΟΚ για τη νέα τοποθεσία εγκατάστασης, προκειμένου να είναι εφικτός ο επιτόπιος έλεγχος πραγματοποίησης της μετακίνησης.
5. Η Αίτηση-Δήλωση υποβάλλεται
α) αυτοπροσώπως από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο, β) δια αντιπροσώπου, γ) με συστημένη ταχυδρομική επιστολή. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων είναι η 21 η Ιανουαρίου 2019 (ημέρα Δευτέρα). Ως ημερομηνία υποβολής νοείται η ημερομηνία κατά την οποία η αίτηση-δήλωση λαμβάνει πρωτόκολλο εισόδου στο αρμόδιο Κέντρο Μελισσοκομίας ή την αρμόδια ΔΑΟΚ.

Γ.3 Δικαιολογητικά Συμμετοχής
Οι αιτήσεις συνοδεύονται από τα κάτωθι δικαιολογητικά:
α) Ευκρινές φωτοαντίγραφο μελισσοκομικού βιβλιαρίου, το οποίο πρέπει να είναι σε ισχύ (θεωρημένο) κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.
β) Φωτοαντίγραφο της αίτησης-δήλωσης κυψελών διαχείμασης ή μελισσοκομικού βιβλιαρίου εφόσον αυτό έχει θεωρηθεί μεταξύ 1ης Σεπτεμβρίου και 31ης Δεκεμβρίου 2018.
γ) Φωτοαντίγραφο της πιο πρόσφατης κατά την υποβολή της αίτησης, πράξης διοικητικού προσδιορισμού φόρου (εκκαθαριστικό σημείωμα).
Το εν λόγω δικαιολογητικό δύναται να κατατεθεί συμπληρωματικά μετά την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλεται εντός του μελισσοκομικού έτους και μέχρι την 1 η Ιουλίου 2019 (ημέρα Δευτέρα), ημερομηνία η οποία ορίζεται ως χρονικό όριο εντός του οποίου οφείλει να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα μετακινήσεων για το έτος 2019.
δ) Φωτοαντίγραφο της πρώτης σελίδας βιβλιαρίου τραπέζης, από την οποία προκύπτουν η επωνυμία της τράπεζας, ο αριθμός τραπεζικού λογαριασμού (IBAN), καθώς και ότι ο αιτών είναι δικαιούχος του παραπάνω τραπεζικού λογαριασμού.
ε) Βεβαίωση εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ), ως επαγγελματίας αγρότης όπως αυτός ορίζεται στο άρθρο 2 παράγραφος 1α του ν.3874/2010. Το εν λόγω δικαιολογητικό δύναται να κατατεθεί συμπληρωματικά μέχρι την Δευτέρα 1η Ιουλίου 2019, ημερομηνία η οποία ορίζεται ως χρονικό όριο εντός του οποίου οφείλει να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα μετακινήσεων για το έτος 2019. Από τα στοιχεία πρέπει να προκύπτει ότι ο ενδιαφερόμενος είναι επαγγελματίας αγρότης κατά το χρονικό διάστημα υλοποίησης της δράσης.
στ) Φωτοαντίγραφο της άδειας κυκλοφορίας του ΦΙΧ, εφόσον αυτό χρησιμοποιηθεί για την μεταφορά των μετακινούμενων κυψελών.
ζ) Φωτοαντίγραφο της πρώτης σελίδας του βιβλιαρίου ΟΓΑ, από όπου προκύπτουν τα στοιχεία του δικαιούχου, καθώς και της σελίδας θεώρησης, από όπου προκύπτει ότι το βιβλιάριο αυτό είναι σε ισχύ κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης (αφορά τους συνταξιούχους του ΟΓΑ)
η) Υπεύθυνη δήλωση του ν.1599/86, στην οποία δηλώνονται τα εξής: αα) ότι τα αναφερόμενα στην αίτηση-δήλωση στοιχεία, όσο και τα αντίστοιχα στα φορολογικά έντυπα είναι αληθή, ββ) ότι δεν έχει υποβληθεί αίτηση για ένταξη σε αντίστοιχη δράση σε άλλο Εθνικό ή Κοινοτικό πρόγραμμα ενίσχυσης

Επισημαίνεται ότι όλα τα παραπάνω δικαιολογητικά δεν υποβάλλονται από τον ενδιαφερόμενο στην περίπτωση που αυτά έχουν κατατεθεί στην αρμόδια ΔΑΟΚ ή στο οικείο Κέντρο Μελισσοκομίας και είναι σε ισχύ. Στην περίπτωση αυτή ο φάκελος με την αίτηση του ενδιαφερόμενου συμπληρώνεται με τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά από το προσωπικό των αρμόδιων ΔΑΟΚ ή των οικείων Κέντρων Μελισσοκομίας.
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου 2018 03:39

Σχετικά Άρθρα

  • ΥΠΑΑΤ: Προσωρινός Ανάδοχος για την κατασκευή του έργου «Αποκατάσταση και Εκσυγχρονισμός των δικτύων Άρδευσης του Τ.Ο.Ε.Β. Ταυρωπού»
    ΥΠΑΑΤ: Προσωρινός Ανάδοχος για την κατασκευή του έργου «Αποκατάσταση και Εκσυγχρονισμός των δικτύων Άρδευσης του Τ.Ο.Ε.Β. Ταυρωπού»

    Το έργο καλύπτει τις αρδευτικές ανάγκες 115.000 στρεμμάτων

    Την ολοκλήρωση της διαδικασίας Αξιολόγησης Δικαιολογητικών Συμμετοχής – Τεχνικής Προσφοράς & Οικονομικής Προσφοράς και την ανάδειξη Προσωρινού Αναδόχου για το έργο «Αποκατάσταση και Εκσυγχρονισμός των δικτύων Άρδευσης του Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων (Τ.Ο.Ε.Β.) Ταυρωπού», που θα υλοποιηθεί ως έργο ΣΔΙΤ, ενταγμένο στο πρόγραμμα Ύδωρ 2.0., ανακοίνωσαν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,Διονύσιος Σταμενίτης και ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Δημήτρης Παπαγιαννίδης.

    Προσωρινός Ανάδοχος για το έργο, προϋπολογισμού 105.400.000€ (πλέον Φ.Π.Α.) σε όρους καθαρής παρούσας αξίας με παράλληλη χρηματοδότηση 34.200.000€ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ήτοι συνολικά 139.600.000€, αναδείχτηκεη Ένωση Προσώπων ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. - ΑΒΑΞ Α.Ε.

    Το εν λόγω έργο είναι τοτρίτο κατά σειρά έργο ΣΔΙΤ του προγράμματος Ύδωρ 2.0, για το οποίο ολοκληρώνεται η πολύ σημαντική διαδικασία ανάδειξης Προσωρινού Αναδόχου, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί η αντίστοιχη διαδικασία και για τα υπόλοιπα δύοαρδευτικά έργα του προγράμματος Ύδωρ 2.0 τις επόμενες ημέρες. Το έργο περιλαμβάνει την εκπόνηση όλων των απαιτούμενων μελετών, καθώς και την κατασκευή, χρηματοδότηση, συντήρηση και λειτουργία υπογειοποιημένου κλειστού αρδευτικού δικτύου, που θα εξυπηρετεί έκταση 115.000 στρεμμάτων.

    Τεχνικά χαρακτηριστικά έργου

    Η διάρκεια της Σύμβασης Σύμπραξης είναι είκοσι πέντε (25) έτη περιλαμβανομένου του χρόνου κατασκευής του έργου.

    Συνοπτικά, το αντικείμενο της Σύμβασης Σύμπραξης αφορά στην υλοποίηση των εξής:

    • κεντρικό προσαγωγό, πρωτεύον και δευτερεύον αρδευτικό δίκτυο (δίκτυα διανομής),
    • τριτεύον δίκτυο,
    • Η/Μ εγκαταστάσεις και εξοπλισμό για την σωστή λειτουργία του δικτύου και τέλος,
    • επεμβάσεις για τη βελτίωση / αναβάθμιση των έργων υδροληψίας συμπεριλαμβανομένης κατάλληλης διάταξης απομάκρυνσης εσχαρισμάτων στην είσοδο του δικτύου.

    Το πρώτοτμήμα του έργου, το οποίο περιλαμβάνει την υλοποίηση των τριτευόντων δικτύων που αναπτύσσονται σε 12 από τους 24 αρδευτικούς τομείς και αποτελούνται από 39 υποδίκτυα από το σύνολο των 81 υποδικτύων που καλύπτουν το σύνολο της αρδευόμενης έκτασης των 115.000 στρεμμάτων, μετά των απαραίτητων Η/Μ εγκαταστάσεων και εξοπλισμού για την σωστή λειτουργία τους, θα παραδοθεί ολοκληρωμένο και λειτουργικό σε 18 μήνες, ενώ το σύνολο του έργου θα ολοκληρωθεί σε 42 μήνες από την υπογραφή της Σύμβασης Σύμπραξης.

    Με όλες τις ανωτέρω παρεμβάσεις αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του ΥΠΑΑΤ, σε συνεργασία με την Μονάδα ΣΔΙΤ του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, επιτυγχάνεται βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού τομέα και μετριασμός των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Τσιάρας: Έργα που αυξάνουν την αποδοτικότητα της γεωργικής γης και μειώνουν τις απώλειες νερού στην άρδευση
    Τσιάρας: Έργα που αυξάνουν την αποδοτικότητα της γεωργικής γης και μειώνουν τις απώλειες νερού στην άρδευση

    Προδημοσίευση προγράμματος εγγειοβελτιωτικών έργων προϋπολογισμού τουλάχιστον 169 εκατ. ευρώ

    Ύστερα από συνεργασία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, με τον ΥφΑΑΤ, Διονύση Σταμενίτη και τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Δημήτρη Οδ. Παπαγιαννίδη, εκδόθηκε σήμερα 31 Οκτωβρίου 2024 προδημοσίευση πρόσκλησης για την υποβολή προτάσεων στο πλαίσιο της παρέμβασης Π3-73-1.1: «Έργα υποδομών εγγείων βελτιώσεων» του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ελλάδας 2023-2027 (ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027).

    Η δράση συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Ελληνικό Δημόσιο με ποσοστό 100%.

    Ο συνολικός προϋπολογισμός της παρέμβασης ανέρχεται σε 169.000.000,00 € και λόγω του σημαντικού χαρακτήρα της παρέμβασης, ανάλογα με τη ζήτηση, θα δοθεί υπερδέσμευση.

    Δικαιούχοι για την υποβολή των σχετικών προτάσεων είναι:

    • Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Γενική Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης, Δ/νση Εγγείων Βελτιώσεων και Εδαφοϋδατικών Πόρων.
    • Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, Γενική Δ/νση Υδραυλικών, Λιμενικών και Κτιριακών Υποδομών, Δ/νση Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών Έργων.
    • Περιφέρειες (Αρμόδιες υπηρεσίες οι οποίες έχουν την ευθύνη, σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία, για το σχεδιασμό και την κατάρτιση του προγράμματος των σχετικών έργων).
    • Δήμοι Περιφέρειας Θεσσαλίας και Δήμοι Περιφερειακών Ενοτήτων Έβρου και Φθιώτιδας (Αρμόδιες υπηρεσίες οι οποίες έχουν την ευθύνη, σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία, για το σχεδιασμό και την κατάρτιση του προγράμματος των σχετικών έργων).

    Με τις πιστώσεις της πρόσκλησης θα χρηματοδοτηθούν υποδομές εγγείων βελτιώσεων που αφορούν:

    • Εκσυγχρονισμό υπαρχόντων δικτύων άρδευσης, καθώς και των σχετικών υποστηρικτικών τους υποδομών.
    • Ανακαίνιση και αντικατάσταση ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού.
    • Έργα ταμίευσης νερού και συνοδά αρδευτικά δίκτυα.
    • Έργα εξοικονόμησης ενέργειας στην άρδευση.
    • Προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων τηλεμετρίας και γεωργίας ακριβείας.
    • Χρήση ανακυκλωμένων υδάτων.
    • Έργα τεχνητού εμπλουτισμού υπόγειων υδάτων σε ανακαίνιση δικτύου από γεωτρήσεις.
    • Ως ελάχιστος προϋπολογισμός των υποβαλλόμενων πράξεων ορίζεται το ποσό των 000.000,00 ευρώ(συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.).
    • Ως μέγιστος προϋπολογισμός των υποβαλλόμενων πράξεων ορίζεται το ποσό των 000.000,00 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.).

    Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας δήλωσε:

    «Σε μια εποχή που η λειψυδρία αποτελεί ένα από τα μεγάλα προβλήματα στον πρωτογενή τομέα έχουμε χρέος να αναζητήσουμε τρόπους σωστής αξιοποίησης των υφισταμένων υδάτινων πόρων. Με τα έργα που θα συγχρηματοδοτηθούν, επιτυγχάνεται η μείωση των απωλειών νερού, ενισχύεται η αύξηση της αποδοτικότητας της χρήσης του νερού στη γεωργία μέσω παρεμβάσεων για τη συγκράτηση των χειμερινών απορροών και παρεμβάσεων που στοχεύουν στη μείωση των απωλειών ύδατος. Στόχος μας μέσω ων έργων είναι η αύξηση της αποδοτικότητας της χρήσης του αρδευτικού νερού και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής γεωργίας».

    Η προδημοσίευση της πρόσκλησης της παρέμβασης Π3-73-1.1: «Έργα υποδομών εγγείων βελτιώσεων», κοινοποιείται στους δικαιούχους για την υποβολή των σχετικών προτάσεων και αναρτάται στις ιστοσελίδες του ΥΠ.Α.Α.Τ., www.agrotikianaptixi.gr και www.minagric.gr.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Αυγερινοπούλου: Αναφορά στο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης για την ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών
    Αυγερινοπούλου: Αναφορά στο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης για την ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών

    Αναφορά στην Βουλή κατέθεσε η Βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ., Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, για τα προβλήματα που έχουν προκύψει στην καλλιέργεια της ελιάς στην Ηλεία, εξαιτίας του παρατεταμένου καύσωνα και της ανομβρίας. Η κ. Αυγερινοπούλου, καταθέτοντας μαζί με την αναφορά της την σχετική επιστολή του Συλλόγου Γεωπόνων Ελεύθερων Επαγγελματιών Ν. Ηλείας, τόνισε την ανάγκη διερεύνησης όλων των πιθανών δυνατοτήτων οικονομικής βοήθειας μέσω εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων για την όσο το δυνατόν κάλυψη μέρους του ποσοστού της απώλειας εισοδήματος καθώς και άμεσης κατάρτισης σχεδίου διαχείρισης παρεμβάσεων, τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο, αυτών για να μειωθούν οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης.

    Όπως υπογράμμισε η Βουλευτής στην αναφορά της προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα, η παραγωγή του ελαιόλαδου διαδραματίζει καίρια παράμετρο στην οικονομική ζωή του τόπου καθώς η Ηλεία αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους ελαιοπαραγωγικούς νομούς της χώρας, με το παραγόμενο ελαιόλαδο να βρίσκεται στην πλειοψηφία του στην κατηγορία του έξτρα παρθένου. Ωστόσο, τον Αύγουστο του 2021 η περιοχή επλήγη από την καταστροφική πυρκαγιά και καταστράφηκε μεγάλο ποσοστό παραγωγικών ελαιόδεντρων ενώ την ελαιοκομική περίοδο 2023-24 η παραγωγή, λόγω και των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν, ήταν αρκετά μειωμένη.

    Παρότι η φετινή παραγωγή προμηνυόταν ιδιαίτερα αυξημένη και είχε δημιουργήσει υψηλές προσδοκίες εσόδων στον αγροτικό κόσμο της Ηλείας, η πολύμηνη ανομβρία και κυρίως οι ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού αλλά και του φθινοπώρου, τόσο σε διάρκεια όσο και σε ένταση, επηρέασαν την απόδοση του καρπού και επέφεραν μεγάλη μείωση της παραγωγής, ιδιαίτερα σε ξερικά χωράφια, λόγω του θερμικού στρες και της υδατικής καταπόνησης.

    Η κα. Αυγερινοπούλου επεσήμανε ότι το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επικρατεί έντονος προβληματισμός μεταξύ των παραγωγών για την απόδοσης του δέντρου της ελιάς, την υποβάθμιση της ποιότητας και των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του παραγόμενου ελαιόλαδου καθώς και την παραγωγή της επόμενης καλλιεργητικής περιόδου. Αναγνωρίζοντας την συντονισμένη προσπάθεια που γίνεται από την Κυβέρνηση, τον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξη, κ. Τσιάρα, για την ουσιαστική στήριξη του πρωτογενούς τομέα, η Βουλευτής Ηλείας ζήτησε, στο πλαίσιο των χρηματοδοτικών εργαλείων της ΚΑΠ και των δυνατοτήτων του Υπουργείου, να προχωρήσουν άμεσα όλες εκείνες οι ενέργειες που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών που προκλήθηκαν και να καλυφθεί η απώλεια εισοδήματος, σε όλες τις περιοχές του νομού που παρουσιάζεται ανάλογο πρόβλημα.

    (Δελτίο Τύπου)

  • ΥΠΑΑΤ: Ενημερωτικό Σημείωμα για την πορεία εφαρμογής των μέτρων για την ευλογιά
    ΥΠΑΑΤ: Ενημερωτικό Σημείωμα για την πορεία εφαρμογής των μέτρων για την ευλογιά

    Η κύρια προσπάθεια για τον περιορισμό της ευλογιάς εντοπίζεται στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με δεδομένο ότι δεν έχουν παρουσιασθεί άλλα κρούσματα σε Μαγνησία και Κορινθία ή άλλα σημεία της επικράτειας.

    Χθες το κλιμάκιο του ΥΠΑΑΤ με επικεφαλής τον ΓΓ Γιώργο Στρατάκο πραγματοποίησε συσκέψεις σε Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη

    Σήμερα, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Χρήστου Κέλλα, αντίστοιχες συσκέψεις έγιναν στην Ξάνθη και Καβάλα.

    Αύριο θα γίνουν στις Σέρρες και στη Θεσσαλία.

    Γίνεται προσπάθεια να αξιοποιηθεί στο έπακρο το 10ήμερο της εφαρμογής των μέτρων απαγόρευσης μετακίνησης αιγοπροβάτων. Η επιτυχία της προσπάθειας περιορισμού και εκρίζωσης της ευλογιάς θα κριθεί από την πιστή εφαρμογή ή όχι των μέτρων βιοασφάλειας παντού.

    Στην προσπάθεια που κάνουν τα κλιμάκια του ΥΠΑΑΤ, τα οποία πλαισιώνονται από κτηνιάτρους όλων των εποπτευομένων φορέων αλλά και των Περιφερειών, συνδράμουν η ΕΛ.ΑΣ. και στα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και Καβάλας και το Λιμενικό.

    Επίσης ο ΓΓ του ΥΠΑΑΤ Γιώργος Στρατάκος βρίσκεται σε συνεννόηση με τους υπευθύνους της Εγνατίας για να τοποθετηθούν απολυμαντικά σημεία στα διόδια.

    Παράλληλα εκδίδεται άμεσα προκήρυξη πρόσληψης κτηνιάτρων εκτός ΑΣΕΠ από την Περιφέρεια ΑΜΘ.

    Μέχρι σήμερα τα κρούσματα σε όλη τη χώρα είναι 110

    Έχουν θανατωθεί 24.000 ζώα

    Η υγειονομική ταφή των ζώων γίνεται τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα αναφέρει ο ευρωπαϊκός κανονισμός

    Χρήσιμα στοιχεία για την ευλογιά των προβάτων

    1: Ευλογιά των προβάτων

    • Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία, καθώς δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.
    • Τα προληπτικά μέτρα έχουν στόχο την αποφυγή διασποράς από ζώο σε ζώο και την εκρίζωση της νόσου.
    • Τα μέτρα εφαρμόζονται και στις αίγες, καθώς αποτελούν φορείς μετάδοσης.

    2: Ερωτήματα των καταναλωτών

    Α. Είναι ασφαλές το γάλα;

    • Ναι, το γάλα είναι ασφαλές για ανθρώπινη κατανάλωση μετά από θερμική επεξεργασία υψηλής παστερίωσης.

    Β. Είναι ασφαλές το κρέας;

    • Το κρέας μπορεί να καταναλωθεί κανονικά.

    3: Συμπτώματα που παρουσιάζουν τα ζώα

    • Δερματικές αλλοιώσεις: Κηλίδες και βλατίδες στο κεφάλι και στα άτριχα μέρη, που εξελίσσονται σε εφελκίδες.
    • Άλλα συμπτώματα: Πυρετός, διόγκωση λεμφαδένων, μείωση γαλακτοπαραγωγής, ανορεξία, κατάπτωση, επιπεφυκίτιδα, ρινίτιδα, βλεννοπυώδες ρινικό έκκριμα, σιελόρροια, πνευμονία.

    Σε υποψία νόσησης:

    • Ενημερώστε άμεσα τις κτηνιατρικές υπηρεσίες.
    • Απομονώστε το άρρωστο ζώο και περιορίστε το κοπάδι.

    4: Διαχείριση της νόσου

    • Ακολουθούμε το Ευρωπαϊκό σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την εκρίζωση της νόσου:
      • Θανάτωση και υγειονομική ταφή των ζώων στη μολυσμένη εκμετάλλευση.
      • Οριοθέτηση ζωνών προστασίας 3 χλμ και επιτήρησης 10 χλμ γύρω από τη μολυσμένη εκτροφή.
      • Διεξαγωγή επιδημιολογικής έρευνας.
      • Καταβολή ενισχυμένης αποζημίωσης στους κτηνοτρόφους.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Τσιάρας: Στόχος των μέτρων είναι η διάσωση της κτηνοτροφίας μας -  Δεν θα υπάρξουν ελλείψεις στην αγορά
    Τσιάρας: Στόχος των μέτρων είναι η διάσωση της κτηνοτροφίας μας -  Δεν θα υπάρξουν ελλείψεις στην αγορά

    Με τη 10ήμερη απαγόρευση μετακινήσεων περιορίζουμε την εξάπλωση της ζωονόσου

    Με τη 10ήμερη απαγόρευση μετακίνησης αιγοπροβάτων προσπαθούμε να εμποδίσουμε την περαιτέρω διάδοση της ευλογιάς, τόνισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην εκπομπή «Πρωινή Ζώνη» του Action 24 και στους δημοσιογράφους Γιώργο Κακούση και Αννα Λιβαθυνού.

    Ο κ. Τσιάρας ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται ζήτημα για τη δημόσια υγεία, καθώς η νόσος προσβάλλει μόνο τα πρόβατα κι επισήμανε ότι στόχος είναι να διασωθεί το ζωικό κεφάλαιο της χώρας. Παράλληλα, τόνισε ότι μετά το δεκαήμερο, στις περιοχές που είναι καθαρές, πρόθεσή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι να άρει τα μέτρα, ακολουθώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα και πάντα σε συνεργασία με τις κτηνιατρικές Υπηρεσίες της χώρας και με τις περιφερειακές αρχές.

    Σε ό, τι αφορά πιθανά προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα ο Κώστας Τσιάρας ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να παρατηρηθούν ελλείψεις στην αγορά. «Αυτή τη στιγμή δεν τίθεται τέτοιο θέμα και αν παίρνουμε κάποια μέτρα είναι ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, για να μην υπάρξουν ελλείψεις, για να μην υπάρξουν αυξήσεις τιμών, για να σώσουμε το ζωικό μας κεφάλαιο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον προχωράμε σε μέτρα, τα οποία ενδεχομένως φαίνονται σκληρά σε πρώτο χρόνο, όμως έχει αποδειχθεί ότι αποδίδουν», επισήμανε χαρακτηριστικά.

    Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εξήγησε ότι τα μέτρα κρίθηκαν αναγκαία διότι ο ιός μεταφέρθηκε από την Βόρεια Ελλάδα στη Νότια Ελλάδα. «Το τελευταίο χρονικό διάστημα, δηλαδή από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας μέχρι χθες, είχαμε δυο προβλήματα σε πολύ απομακρυσμένες περιοχές, σε σχέση με τον Έβρο που υπήρχαν τα αρχικά κρούσματα. Ένα στην περιοχή της Κορίνθου και ένα στην περιοχή της Μαγνησίας. Αυτό, λοιπόν, βάζει σε μια γενικότερη διακινδύνευση την πιθανότητα της μετάδοσης της νόσου», τόνισε και προσέθεσε ότι διερευνούμε πώς μεταφέρθηκε η ευλογιά. Όπως είπε ο κ. Τσιάρας, η νόσος μεταφέρεται ακόμα και από αποδημητικά πουλιά, αλλά μπορεί να «προκλήθηκε από κάποιους οι οποίοι μετέφεραν είτε ζώα, είτε ζωοτροφές, σε στιγμή που δεν υπήρχε απαγόρευση μετακινήσεων, γιατί ο χρόνος επώασης είναι περίπου ίδιος με την πανώλη, αλλά ο χρόνος ανθεκτικότητας του συγκεκριμένου ιού είναι πολύ μεγαλύτερος. Άρα λοιπόν θα μπορούσε ενδεχομένως να έχει μεταφερθεί και σε χρόνο πριν ακόμη λάβουμε τα μέτρα που αφορούσαν τους συγκεκριμένους νομούς και συγκεκριμένες περιφερειακές ενότητες, οι οποίες είχαν εμφανίσει τα κρούσματα της ευλογιάς», τόνισε.

    Τέλος, επανέλαβε ότι δεν τίθεται κανένα ζήτημα για τη δημόσια υγεία: «Οι συγκεκριμένες ζωονόσοι δεν έχουν καμία επίπτωση στη δημόσια υγεία. Άρα το ζήτημα - θέλω να το ξεκαθαρίσω-είναι ότι σε κίνδυνο τίθεται μόνο το ζωικό μας κεφάλαιο, άρα στην πραγματικότητα είναι μια υπόθεση που αφορά στην εθνική οικονομία και φυσικά στην οικονομική πραγματικότητα των κτηνοτρόφων μας».

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ευλογιά προβάτων: Στο μικροσκόπιο η προέλευση των κρουσμάτων – Τα μέτρα που ελήφθησαν
    Ευλογιά προβάτων: Στο μικροσκόπιο η προέλευση των κρουσμάτων – Τα μέτρα που ελήφθησαν

    Συναγερμός έχει σημάνει στις κτηνοτροφικές μονάδες καθώς είναι σε έξαρση η ευλογιά των προβάτων, με 104 κρούσματα να έχουν ταυτοποιηθεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

    Συγκεκριμένα, τα 81 κρούσματα εντοπίζονται σε περιοχές του Έβρου και οι υπόλοιπες σε Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα, Σέρρες, Μαγνησία και Κορινθία, ενώ έχουν θανατωθεί ήδη 17.500 ζώα.

    Δεκαήμερο κλείσιμο των σφαγείων σε όλη τη χώρα

    Μετά από τηλεδιάσκεψη που είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας με τον υφυπουργό Χρήστο Κέλλα, τον ΓΓ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Στρατάκο και τους περιφερειάρχες και παραγωγικούς φορείς, αποφασίσθηκε χτες, Τρίτη, η απαγόρευση μετακίνησης αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση, βοσκή και σφαγή, σε ολόκληρη την επικράτεια για ένα δεκαήμερο.

    Η αναβάθμιση των μέτρων ασφαλείας, ύστερα από τον εντοπισμό κρουσμάτων ευλογιάς σε Μαγνησία και Κορινθία, κρίνεται απαραίτητη για όλη τη χώρα για προληπτικούς λόγους και με στόχο τον περιορισμό εξάπλωσης και εκρίζωση της νόσου, ύστερα από την επέκταση της ζωονόσου στη Μαγνησία και στην Κορινθία.

    Παράλληλα, οι υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με τις Περιφέρειες συνεχίζουν την επιδημιολογική έρευνα σχετικά με την προέλευση των κρουσμάτων.

    Τσιάρας: Σοβαρή επιδημιολογική απειλή

    Σε δήλωσή του ο Κώστας Τσιάρας, ανέφερε ότι «η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ακόμα σοβαρή επιδημιολογική απειλή, καθώς έχει καταγραφεί έξαρση της ευλογιάς των προβάτων. Η ευλογιά είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια, η οποία δεν απειλεί τη δημόσια υγεία, καθώς είναι μια πάθηση που δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Δυστυχώς, όμως, είναι ιδιαίτερα μεταδοτική στα ζώα».

    Πρόσθεσε, δε, ότι με γνώμονα την ασφάλεια των ζώων και των κτηνοτρόφων, το υπουργείο προχώρησε άμεσα στη λήψη μέτρων «προκειμένου να περιορίσουμε την εξάπλωση της ζωονόσου και να διασφαλίσουμε ότι η κρίση αυτή θα αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όπως έγινε και με την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών».

    Επίσης, κάλεσε τους κτηνοτρόφους να ακολουθήσουν πλήρως τις οδηγίες των αρμόδιων υπηρεσιών, όπως έπραξαν και στο πρόσφατο παρελθόν, με την πανώλη.

    Πώς αποζημιώνονται οι κτηνοτρόφοι

    Πριν από λίγες ημέρες δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η Κοινή Υπουργική Απόφαση που προβλέπει αυξημένα ποσά ως αποζημιώσεις για τα ζώα που θανατώθηκαν για την αντιμετώπιση τόσο της πανώλης μικρών μηρυκαστικών όσο και της ευλογιάς των προβάτων. Ετσι, το ύψος των αποζημιώσεων διαμορφώνεται ως εξής:

    Α. Για πρόβατα και αίγες με επίσημα γενεαλογικά πιστοποιητικά καθαροαιμίας:

    • Πρόβατα ή αίγες από 6 μηνών και 1 ημέρα έως 3 ετών μέχρι 250 ευρώ,
    • Κριοί ή τράγοι αναπαραγωγής ηλικίας 6 μηνών έως 3 ετών μέχρι 500 ευρώ

    Β. Για πρόβατα και αίγες κοινών ή ημίαιμων φυλών:

    • Πρόβατα ή αίγες από 6 μηνών και 1 ημέρα έως 3 ετών μέχρι 220 ευρώ
    • Κριοί ή τράγοι αναπαραγωγής ηλικίας 6 μηνών έως 3 ετών μέχρι 320 ευρώ
    Πηγή: Ethnos.gr
  • Αναβαθμίζονται τα μέτρα κατά της ευλογιάς των προβάτων
    Αναβαθμίζονται τα μέτρα κατά της ευλογιάς των προβάτων

    Απαγόρευση μετακινήσεων αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση, βόσκηση και σφαγή, σε όλη την Ελλάδα, ύστερα από σύσκεψη περιφερειαρχών και παραγωγικών φορέων με τον ΥπΑΑΤ

    Κώστας Τσιάρας: Τα μέτρα είναι αναγκαία για τον περιορισμό της ζωονόσου, όπως έγινε και με την πανώλη

    Μετά από τηλεδιάσκεψη που είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τον υφυπουργό Χρήστο Κέλλα, τον ΓΓ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Στρατάκο, τους Περιφερειάρχες, Αντιπεριφερειάρχες αρμόδιους για τον πρωτογενή τομέα, εκπροσώπους της ΕΘΕΑΣ και των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων Κρέατος και Φέτας, του ΣΕΒΓΑΠ της Ομοσπονδίας Βιομηχανικών Σφαγείων και τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής, αποφασίσθηκε η απαγόρευση μετακίνησης αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση, βοσκή και σφαγή, σε ολόκληρη την επικράτεια για ένα δεκαήμερο.

    Η αναβάθμιση των μέτρων ασφαλείας, ύστερα από τον εντοπισμό κρουσμάτων ευλογιάς σε Μαγνησία και Κορινθία, κρίνεται απαραίτητη για όλη τη χώρα για προληπτικούς λόγους και με στόχο τον περιορισμό εξάπλωσης και εκρίζωση της νόσου, ύστερα από την επέκταση της ζωονόσου στη Μαγνησία και στην Κορινθία.

    Παράλληλα οι υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με τις Περιφέρειες συνεχίζουν την επιδημιολογική έρευνα σχετικά με την προέλευση των κρουσμάτων.

    Σημειώνεται ότι στις κτηνοτροφικές μονάδες στη Μαγνησία και στην Κορινθία όπου εντοπίσθηκαν τα νέα κρούσματα της ευλογιάς (από ένα κρούσμα σε κάθε περιοχή), έχουν ενεργοποιηθεί όλα τα πρωτόκολλα που προβλέπουν οι κανονισμοί της ΕΕ. Ήδη κλιμάκια κτηνιάτρων διεξάγουν ελέγχους στη ζώνη προστασίας των 3 χλμ και στη ζώνη επιτήρησης των 10 χλμ.

    Και στις δύο Περιφερειακές Ενότητες έχουν ενημερωθεί οι κτηνοτρόφοι της περιοχής για τα μέτρα που έχουν ληφθεί καθώς και οι τυροκόμοι, οι ιδιοκτήτες σφαγείων και οι προμηθευτές ζωοτροφών.

    Η κυβέρνηση λαμβάνει και θα συνεχίσει να λαμβάνει κάθε προβλεπόμενο από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς μέτρο, προκειμένου να περιοριστεί και να εκριζωθεί η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών.

    Παράλληλα οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ βρίσκονται σε καθημερινή επικοινωνία και συνεργασία με τους ειδικούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και τις κτηνιατρικές υπηρεσίες των κρατών μελών, για την αξιολόγηση των εργαστηριακών στοιχείων και αποτελεσμάτων.

    Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί 104 εστίες της νόσου εκ των οποίων οι 81 εντοπίζονται σε περιοχές του Έβρου και οι υπόλοιπες σε Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα, Σέρρες, Μαγνησία και Κορινθία. Μέχρι στιγμής σε εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ, έχουν θανατωθεί 17.500 πρόβατα.

    Επισημαίνεται ότι η ευλογιά είναι ζωονόσος και όχι ζωο-ανθρωπονόσος, και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία.

    Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, ο οποίος λόγω των εξελίξεων ανέβαλε το προγραμματισμένο για αύριο ταξίδι του στο Μαρόκο, μετά τη σύσκεψη έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ακόμα σοβαρή επιδημιολογική απειλή, καθώς έχει καταγραφεί έξαρση της ευλογιάς των προβάτων. Η ευλογιά είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια, η οποία -τονίζω- δεν απειλεί τη δημόσια υγεία, καθώς είναι μια πάθηση που δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Δυστυχώς, όμως, είναι ιδιαίτερα μεταδοτική στα ζώα.

    Συνεπώς, με γνώμονα την ασφάλεια των ζώων και των κτηνοτρόφων μας, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προχωρά σε άμεσα μέτρα.

    Από σήμερα, ανακοινώνουμε την πλήρη απαγόρευση μετακίνησης των αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση, βοσκή και σφαγή, σε ολόκληρη την επικράτεια για ένα δεκαήμερο.

    Τα μέτρα αυτά είναι αναγκαία προκειμένου να περιορίσουμε την εξάπλωση της ζωονόσου και να διασφαλίσουμε ότι η κρίση αυτή θα αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όπως έγινε και με την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών.

    Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τους κτηνιάτρους και όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες των Περιφερειών αλλά και με τους ίδιους τους περιφερειάρχες -με τους οποίους είχα νωρίτερα σύσκεψη- για την άμεση εφαρμογή των μέτρων και την παρακολούθηση της κατάστασης.

    Με οδηγό την αντιμετώπιση της πανώλης, καλούμε και τους κτηνοτρόφους να ακολουθήσουν πλήρως τις οδηγίες των αρμόδιων υπηρεσιών, όπως έπραξαν με συνέπεια και υπευθυνότητα και στο πρόσφατο παρελθόν.

    Είμαστε βέβαιοι ότι με τη συνεργασία όλων μας, θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε κι αυτή την κρίση».

    (Δελτίο Τύπου)

  • Δράση και στην Αμαλιάδα με τη συμμετοχή του Δήμου Ήλιδας για την προαγωγή του μητρικού θηλασμού
    Δράση και στην Αμαλιάδα με τη συμμετοχή του Δήμου Ήλιδας για την προαγωγή του μητρικού θηλασμού

    Με σύνθημα «προορισμός μας ο θηλασμός» πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα δράσεις, που αφορούν στην προαγωγή του Μητρικού Θηλασμού και στις οποίες συμμετέχει ο Δήμος Ήλιδας μέσω των Κοινωνικών του Υπηρεσιών και του ΚΕΠ Υγείας που διαθέτει.

    Οι δράσεις υπό το τίτλο «ΑΜΑΛΘΕΙΑ» συντονίζονται και υλοποιούνται από την Εθνική Πρωτοβουλία «ΑΛΚΥΟΝΗ», το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, και Υπουργείο Υγείας και φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    Στο πλαίσιο αυτό, έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου και ώρα 17:00 στο Συνεδριακό Κέντρο Αμαλιάδας, ειδική δράση για το Μητρικό Θηλασμό με τη συμμετοχή του Δήμου Ήλιδας, κατά την οποία θα αναπτυχθούν όλα τα οφέλη του θηλασμού, αλλά και οι ενέργειες του προγράμματος «ΑΜΑΛΘΕΙΑ» για την δημιουργία Φιλικών Κοινοτήτων.

    Η πρωτοβουλία για τη δημιουργία Φιλικών Κοινοτήτων Μητρικού Θηλασμού εμπνεύστηκε από χώρες του εξωτερικού και στοχεύει στην ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινότητας σε θέματα θηλασμού και υποστήριξης της οικογένειας συνολικά.

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ