Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου 2018 08:51

Συστράτευση της κοινωνίας για το παρόν και το μέλλον της σταφίδας

Γράφτηκε από τον

Ενδιαφέρουσα ημερίδα χθες στον Πύργο από τον Όμιλο Φίλων Σταφίδας για το «μαύρο χρυσό» της Ηλείας - Δημιουργία θεματικού Μουσείου

Η αναγκαιότητα της συστράτευσης τοπικών φορέων, αρχών, πολιτών και βεβαίως σταφιδοπαραγωγών σε μια κοινή προσπάθεια για την ανάδειξη της μαύρης κορινθιακής σταφίδας στο νομό Ηλείας, με στόχο πέρα από το παρελθόν και την ιστορική μνήμη, να έχει ως προϊόν παρόν και μέλλον συμβάλλοντας στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας, αποτέλεσε και το βασικό συμπέρασμα της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στον Πύργο. Την ενδιαφέρουσα ενημερωτική ημερίδα για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της μαύρης σταφίδας που διαμόρφωσε την οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική ζωή του τόπου, διοργάνωσε στο συνεδριακό κέντρο της ΠΕ Ηλείας, ο Όμιλος Φίλων Σταφίδας, με εκλεκτούς ομιλητές, Παν/κούς, ιστορικούς και καλλιεργητές με διάφορες θεματικές ενότητες. Η μια βέβαια από αυτές ήταν η δημιουργία Θεματικού Μουσείου Σταφίδας στον Πύργο, μια από τις βασικές επιδιώξεις του Ομίλου, που τυγχάνει θερμής υποστήριξης.

Ο προσωρινός πρόεδρος του Ομίλου Φίλων Σταφίδας κ. Ηλίας Ανδριόπουλος καλωσόρισε το κοινό και παρουσίασε τα μέλη του προσωρινού Δ.Σ και έδωσε γενικότερα το στίγμα της ημερίδας και των στόχων του Ομίλου. Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων « Θεωρήσαμε χρέος μας απέναντι στους γονείς και τους παππούδες μας, για το σημαντικό αυτό προϊόν του τόπου μας, από την μια να συντηρήσουμε την ιστορική μνήμη με το Μουσείο σταφίδας και από την άλλη να καταγράψουμε την τωρινή κατάσταση και όλοι μαζί να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για το μέλλον της σταφίδας στις σημερινές δύσκολες συνθήκες. Δηλαδή ένα τρίπτυχο, παρελθόν, παρόν και μέλλον της σταφίδας στο νομό Ηλείας. Επιμένουμε στο «όλοι μαζί» γιατί καταλαβαίνουμε ότι κάτι τέτοιο απαιτεί συστράτευση της κοινωνίας μας, δηλαδή τοπικών φορέων, αρχών και σταφιδοκαλλιεργητών. Έχουμε επίγνωση της δυσκολίας του εγχειρήματος αλλά θεωρούμε ότι πρέπει να στρατευτούμε στην προσπάθεια αυτή.» Στην μακρά ιστορία της σταφίδας αναφέρθηκε στην ομιλία του ο κ. Διονύσης Τραμπαδώρος με πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία .

stafida imerida 2

«Η σταφίδα περνά δύσκολες μέρες»

Για την υφιστάμενη κατάσταση μίλησε εκ μέρους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ο κ. Διονύσης Γραμματικός που επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή η σταφίδα ομολογουμένως περνάει μια πολύ μεγάλη κρίση με μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων κυρίως στην περιοχή της Ηλείας και της Κορινθίας. «Θα πρέπει ωστόσο – ανέφερε- να βρεθεί τρόπος με τις συντονισμένες ενέργειες πολλών φορέων και όχι μόνο των παραγωγών, να ανατραπεί αυτό το κλίμα, Είναι ένα προϊόν εθνικό που μπορεί να βοηθήσει την διατροφή των ελλήνων και των κατοίκων του εξωτερικού, ένα εξαγώγιμο προϊόν με καλές προοπτικές υπό προϋποθέσεις φυσικά, της οργάνωσης και όχι αντιπαλότητας μεταξύ μας. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης από το 2017 έχει υιοθετήσει την συνδεδεμένη ενίσχυση γι αυτούς που παραδίδουν 150 κιλά ξερή σταφίδα το στρέμμα, οι προτάσεις του τμήματος ήταν για περισσότερο από 50 ευρώ το στρέμμα αλλά δεν εισακούστηκε πολιτικά. ‘Όμως, γίνονται συζητήσεις να ξαναενταχθεί στο μέτρο της αναδιάρθρωσης καλλιέργειας κάτω από το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, ένα ειδικό καθεστώς για την κορινθιακή σταφίδα, ήδη οι βουλευτές του νομού έχουν κάνει κάποιες πρώτες συζητήσεις με τον Υπουργό. Εμείς προφορικά έχουμε πει ότι συμφωνούμε σε αυτό το πρώτο στάδιο, μένει λοιπόν αυτό το αίτημα να γίνει πιο συγκεκριμένο, να το εξετάσουμε και ένα από τα προβλήματα που είναι η υγεία του προϊόντος και της καλλιέργειας, θα μπορέσουμε να το λύσουμε. Είναι όμως μόνο το ένα σκέλος, έχουμε κι άλλα να λύσουμε…»

stafida imerida 3

Αναδιάρθρωση της κορινθιακής σταφίδας

Από την πλευρά του για τα προβλήματα της σταφιδοκαλλιέργειας μίλησε ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας Χρήστος Βαλιανάτος που επισήμανε ότι « Η κορινθιακή σταφίδα είναι ένα προϊόν που έχει ζήσει 80 χρόνια και παραπάνω το νομό Ηλείας. Εμείς ως Ομάδα Παραγωγών κάνουμε μεγάλες προσπάθειες να παραμείνει αυτό το προϊόν στον νομό, με ρωτάνε οι παραγωγοί αν έχει μέλλον η σταφίδα κι εγώ τους απαντάω ναι. Με αναδιάρθρωση της κορινθιακής σταφίδας που ζητάμε, να γίνει ανασύσταση στα παλιά αμπελοτεμάχια, με μια Ομάδα Παραγωγών στο νομό Ηλείας με διαφάνεια και τότε θα έχουμε μέλλον την κορινθιακή σταφίδα. Πρέπει να το καταλάβουν όλοι σταφιδοπαραγωγοί, να ενοποιηθούμε για να κρατήσουμε στο νομό αυτό το προϊόν. Η Ο.Π Αμαλιάδας κινείται σε αυτήν την κατεύθυνση».

Τυποποίηση του προϊόντος

Στην θεματική ενότητα της προώθησης βιολογικής σταφίδας στην εγχώρια και διεθνή αγορά μίλησαν ο βιοκαλλιργητής Ανδρέας Βαρώτσος και ο Θόδωρος Βασιλόπουλος πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Ν. Ηλείας. Μάλιστα ο κ. Βασιλόπουλος επισήμανε ότι ότι πρέπει με κάθε τρόπο να επιστρέψουμε στην παραδοσιακή καλλιέργεια γιατί η σταφίδα είναι ένα μοναδικό super food που έχει πλέον μεγάλη πέραση στην αγορά και μπορεί να φέρει πολλά κέρδη στους παραγωγούς. Τόνισε ωστόσο ότι «το προϊόν πρέπει να τυποποιηθεί μέσα από μια ολοκληρωμένη διαχείριση και πόρτα- πόρτα να βγούμε στην παγκόσμια αγορά και να στηρίξουμε την οικονομία της χώρας. Είναι ένα προϊόν με εξαγώγιμο προσανατολισμό που πρέπει όμως να το αλλάξουμε και εγώ ως νέος άνθρωπος και βιοκαλλιεργητής, θα βάλω όλες τις δυνάμεις μου με τα υπόλοιπα παιδιά, να αλλάξουμε αυτήν την κατάσταση που έχει επικρατήσει με την κορινθιακή σταφίδα.»

stafida imerida 6

Η δημιουργία θεματικού Μουσείου Σταφίδας

Λόγω της έκτακτης απουσίας της καθηγήτριας του ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας κ. Κατερίνας Αλεξοπούλου, την ομιλία για την δημιουργία του Μουσείου Σταφίδας παρουσίασε μια φοιτήτριά της, τονίζοντας ότι θα πρόκειται για μια πολύ οργανωμένη προσπάθεια ανάδειξης της ιστορικής μνήμης του προϊόντος αναλύοντας το σκεπτικό του Ομίλου, που θα εδραιωθεί σε χώρους άρτιας οργανωμένους και εξοπλισμένους τεχνολογικά , μια έκθεση με πολλές θεματικές ενότητες. Στο φουαγιέ, ο Λαογραφικός και Πολιτιστικός Όμιλος «Η Ωλένη», προσέφερε μαύρη σταφίδα και χαλβά με σταφίδες στο κοινό.

Ελένη Παπαδοπούλου

Πηγή: Εφημερίδα Πρωινή - Φωτογραφίες Gaia365.gr

stafida imerida 4

stafida imerida 5

stafida imerida 7

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου 2018 19:06

Σχετικά Άρθρα

  • Νέα παρέμβαση Αυγερινοπούλου για το πλαφόν στη σταφίδα
    Νέα παρέμβαση Αυγερινοπούλου για το πλαφόν στη σταφίδα

    Το θέμα της μείωσης του ελάχιστου πλαφόν των 150 κιλών ανά στρέμμα για την παροχή της συνδεδεμένης ενίσχυσης της σταφίδας εξετάζει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μετά και την νέα παρέμβαση της Διονυσίας-Θεοδώρας Αυγερινοπούλου. Η Βουλευτής Ηλείας είχε επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, κ. Γιώργο Στρατάκο, ζητώντας την στήριξη των αγροτών και τη μείωση του ελάχιστου πλαφόν για τη σταφίδα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες του παρατεταμένου καύσωνα του φετινού καλοκαιριού και της ξηρασίας και οι παραγωγοί να μην χάσουν, λόγω μειωμένων αποδόσεων, τις ειδικές ενισχύσεις.

    Η Βουλευτής Ηλείας χαρακτήρισε την ανάγκη αναπροσαρμογής των ελάχιστων ορίων ως άμεση και επιτακτική καθώς στην πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι ιδιαίτερα δύσκολο να καλυφθεί το πλαφόν και πλέον το Υπουργείο εξετάζει τα μέτρα που θα λάβει για τη στήριξη των παραγωγών.

    (Δελτίο Τύπου)

  • ΠΔΕ: Πραγματοποίηση Εναρκτήριου Συνέδριου & Ενημερωτικής Ημερίδας του έργου HERIT ADAPT, στις 17 - 18/10
    ΠΔΕ: Πραγματοποίηση Εναρκτήριου Συνέδριου & Ενημερωτικής Ημερίδας του έργου HERIT ADAPT, στις 17 - 18/10

    Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου και την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024, στο Αρχαιολογικό Μουσείου Πατρών, το Εναρκτήριο Συνέδριο & η Ενημερωτική Ημερίδα στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου “HERIT ADAPT - HERItage and territory resilience through sustainableTourism, climate change ADAPtation and ciTizenengagement"- "Πολιτιστική Κληρονομιά και Βιώσιμος Τουρισμός απέναντι στις απειλές της κλιματικής αλλαγής", που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Interreg Euro-Med.

    Σκοπός των παραπάνω εκδηλώσεων που διοργάνωσε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ως επικεφαλής εταίρος, ήταν η προαγωγή της στρατηγικής σημασίας του έργου για την προώθηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και την υιοθέτηση αρχών για το Βιώσιμο Τουρισμό στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής.

    Στο συνέδριο της 17ης Οκτωβρίου, χαιρετισμό απεύθυναν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Υπηρεσιακός Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, Δημήτριος Μήλιος, ενώ η Υπουργός Πολιτισμού εκπροσωπήθηκε από την κ. Σ. Σπυροπούλου.

    Στον χαιρετισμό του, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, τόνισε ότι: «Στη Δυτική Ελλάδα αποδίδουμε πολύ μεγάλη έμφαση στην αειφορία του πολιτισμού και του τουρισμού. Σήμερα στην Πάτρα, στην εναρκτήρια εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Έργου «HERIT ADAPT», για τον Αειφόρο Τουρισμό, είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε το σύνολο των στρατηγικών μας, που έχουν οικοδομηθεί πάνω στην ανάγκη, να προστατεύσουμε την άυλη κληρονομιά μας, αλλά και να την αναδείξουμε, αποφεύγοντας μονοδιάστατες και παρωχημένες λογικές που δεν σέβονται το περιβάλλον και αγνοούν τις σύγχρονες προκλήσεις, όπως είναι η κλιματική αλλαγή. Tο έργο HERIT ADAPT αποτελεί μία σημαντική ευκαιρία για εμάς, να δομήσουμε βιώσιμες πιλοτικές στρατηγικές που θα προστατεύσουν την πολιτιστική κληρονομιά και θα αναδείξουν τη βιωσιμότητα στον τουριστικό τομέα».

    Χαιρετισμούς επίσης απηύθυναν o Αντιπεριφερειάρχης Τουριστικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος και ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Παναγιώτης Μπράμος, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο έγκριτος δημοσιογράφος, Παναγιώτης Ρηγόπουλος.

    Στο συνέδριο συνέδραμαν με τις παρουσιάσεις τους ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Τουριστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Δρ. Σωτήριος Βαρελάς, ο Ιδιοκτήτης του Dexamenes Seaside Hotel, Νίκος Καραφλός, και ο Πρόεδρος TOBEA – SEATRAC, Ιγνάτιος Φωτίου.

    Στο πάνελ συζητήθηκαν τα ζητήματα της εξασφάλισης ενός βιώσιμου μέλλοντος για την πολιτιστική και τουριστική κληρονομιά της Ελλάδας, ενώ μεγάλη έμφαση δόθηκε στην αειφορία του πολιτισμού και του τουρισμού. Επίσης, αναδείχθηκαν οι ενέργειες και οι στρατηγικές που αναπτύσσονται δυναμικά, σε περιφερειακό και κρατικό επίπεδο, και ενσωματώνουν τις ανάγκες πολιτών, επιχειρήσεων, τουριστών και περιβάλλοντος.

    Κατά τη διάρκεια της τεχνικής συνάντησης, της 17ης Οκτωβρίου, παρουσιάστηκε αναλυτικά η πρόοδος υλοποίησης των πακέτων εργασίας, ενώ επισημάνθηκαν οι απαιτούμενες ενέργειες που πρέπει να ακολουθηθούν για την ορθή και ομαλή υλοποίηση του έργου.

    Την 2η ημέρα εργασιών, στο πλαίσιο διεξαγωγής του Info day, πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις από τον εταίρο του έργου Dura – Dubrovnik, τα αποτελέσματα και οι καλές πρακτικές των έργων “SPARC” (INTERREG GR-IT) και “Dialogue4Tourism” (Euro-MED Interreg) από τους Υπευθύνους κ.κ. Βασίλειο Παπαϊωάννου, Δήμο Πατρέων και Ιωάννη Μαρδίκη, Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου, η πορεία των εργασιών αναπαράστασης του Ναού του Επικούρειου Απόλλωνα στην Ηλεία από τον Δρ. Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου, Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας και το έργο ADRION INNOXENIA PLUS από τον υπεύθυνο, Κωνσταντίνο Τζαμαλούκα.

    Στο κλείσιμο των εργασιών πραγματοποιήθηκε οργανωμένη επίσκεψη των προσκεκλημένων εταίρων σε ιστορικά μνημεία της περιοχής των Πατρών.

    Το HERIT ADAPT είναι ένα έργο διάρκειας 33 μηνών, χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος InterregEuro MED και στοχεύει στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των βασικών ενδιαφερομένων μερών (stakeholders) μέσα από τη συγκρότηση διεπιστημονικών τοπικών ομάδων εργασίας (TWGs – Territorial Working Groups). Κατά τη διάρκεια του έργου, θα αξιοποιηθούν δεδομένα του Βιώσιμου Μοντέλου Τουρισμού (STM- Sustainable Tourism Model), το οποίο θα εφαρμοστεί σε 8 επιλεγμένες πιλοτικές περιοχές Euro-MED, συμπεριλαμβανομένων των τοποθεσιών UNESCO καθώς και λιγότερο γνωστών μνημείων, παράκτιων και ορεινών περιοχών. Το Συνεργατικό σχήμα του έργου αποτελείται από 11 εταίρους που προέρχονται από 8 διαφορετικές χώρες της Μεσογείου, καθώς επίσης και 25 συνδεδεμένους εταίρους.

    1. Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Ελλάδα),

    2. ATHENA, Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας στις Τεχνολογίες Πληροφορίας, Επικοινωνίας και Γνώσης (Ελλάδα),

    3. Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου (Ελλάδα),

    4. Πανεπιστήμιο Sapienza στη Ρώμης (Ιταλία),

    5. Δήμος Γένοβας (Ιταλία),

    6. Αρχή Ανάπτυξης Ντουμπρόβνικ DURA (Κροατία),

    7. Εταιρεία Ανάπτυξης και Προώθησης Τουρισμού Λεμεσού Λτδ (Κύπρος),

    8. Παλιά Βασιλική Πρωτεύουσα Κετίντζε (Μαυροβούνιο),

    9. Πανεπιστήμιο της Γρανάδας (Ισπανία),

    10. Περιφερειακός Οργανισμός Τουρισμού Οξιτανία (Γαλλία),

    11. Υπουργείο Τουρισμού της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας.

    Το έργο HERIT ADAPT συγχρηματοδοτείται κατά 80% από την Ευρωπαϊκή ¨Ένωση, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός αυτού ανέρχεται σε €2.998.740,00.

    pde adapt sunedrio 4

    pde adapt sunedrio 2

    pde adapt sunedrio 3

    pde adapt sunedrio 5

    pde adapt sunedrio 6

    pde adapt sunedrio 7

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ο Τ. Παπαδόπουλος στην Ημερίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «#3BillionTrees - Η συμβολή της Ελλάδας»
    Ο Τ. Παπαδόπουλος στην Ημερίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «#3BillionTrees - Η συμβολή της Ελλάδας»

    Ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας Δυτικής Ελλάδας κ. Τάκης Παπαδόπουλος, μέλος του Δικτύου "Building Europe with Local Councillors" - (BELC) συμμετείχε σήμερα (15/10/2024) στην Ημερίδα που διοργάνωσε στο αμφιθέατρο «Δημήτριος Παντερμαλής» του Μουσείου της Ακρόπολης η Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, με θέμα «#3BillionTrees - Η συμβολή της Ελλάδας». Η εκδήλωση ανέδειξε τον κρίσιμο ρόλο των δασών στην επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για το κλίμα και τη βιοποικιλότητα, όπως περιγράφονται στην στρατηγική της ΕΕ για την πράσινη μετάβαση με ορίζοντα το 2030.

    Μετά την επιτυχημένη εκδήλωση ο Αντιπεριφερειάρχης, δήλωσε: "Συζητήσαμε για την ενίσχυση της δασικής κάλυψης και της ανθεκτικότητας των δασών στην Ελλάδα, εξετάζοντας παράλληλα τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες όσον αφορά την προώθηση της βιοποικιλότητας και τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής που έχουν γίνει εξαιρετικά εμφανείς τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Προσπαθήσαμε να αναδείξουμε επιτυχημένες πρωτοβουλίες στην Ελλάδα που συμβάλλουν στη δέσμευση της ΕΕ για την φύτευση 3 δισεκατομμυρίων δέντρων έως το 2030.

    (Δελτίο Τύπου)

  • ΠΔΕ: Εναρκτήριο Συνέδριο & Ενημερωτική Ημερίδα του Έργου HeritAdapt, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος InterregEuro-Med
    ΠΔΕ: Εναρκτήριο Συνέδριο & Ενημερωτική Ημερίδα του Έργου HeritAdapt, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος InterregEuro-Med

    Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ως επικεφαλής του Ευρωπαϊκού έργου "HERIT ADAPT - HERItage and territory resilience through sustainableTourism, climate change ADAPtation and ciTizenengagement", του Προγράμματος InterregEuro-MED, στο πλαίσιο της επιχειρησιακής αποστολής που αφορά τον Αειφόρο Τουρισμό,φιλοξενεί στην Πάτρα τη διήμερη συνάντηση του έργου.

    Ειδικότερα, την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024 και ώρα 09:30 π.μ, στην αίθουσα του αμφιθεάτρου του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών, θα διεξαχθεί το συνέδριο με τίτλο " Πολιτιστική Κληρονομιά και Βιώσιμος Τουρισμός απέναντι στις απειλές της κλιματικής αλλαγής" και στις 18 Οκτωβρίου 2024 και ώρα 10:00 π.μ, η ενημερωτική ημερίδα Info Day του έργου HERIT ADAPT, όπου πρόκειται να παρουσιαστούν η SWOT Analysis του έργου καθώς και επιτυχή ευρωπαϊκά έργα που άφησαν το αποτύπωμα τους, όπως τα SPARC, ΑDRION INNOXENIA PLUS & DIALOFUE4TOURISM.

    Ο Αντιπεριφερειάρχης Τουριστικής Ανάπτυξης της ΠΔΕ,Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος, σημειώνει τη σημασία του Έργου για την ΠΔΕ αλλά και την ικανοποίηση του για τις αποτελεσματικές συνέργειες που αναπτύσσονται μεταξύ τόσων διαφορετικών εταίρων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

    Το HERIT ADAPT είναι ένα έργο χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος InterregEuro MED και στοχεύει στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των βασικών ενδιαφερομένων μερών (stakeholders) μέσα από τη συγκρότηση διεπιστημονικών τοπικών ομάδων εργασίας (TWGs – Territorial Working Groups). Κατά τη διάρκεια του έργου, θα αξιοποιηθούν δεδομένα του Βιώσιμου Μοντέλου Τουρισμού (STM- Sustainable Tourism Model), το οποίο θα εφαρμοστεί σε 8 επιλεγμένες πιλοτικές περιοχές Euro-MED, συμπεριλαμβανομένων των τοποθεσιών UNESCO καθώς και λιγότερο γνωστών μνημείων, παράκτιων και ορεινών περιοχών.

    Το Μοντέλο Βιώσιμου Τουρισμού (STM- Sustainable Tourism Model), εφαρμόζεται λαμβάνοντας υπόψη τις εδαφικές ανάγκες και τα οράματα, καθώς και τα υπάρχοντα πλαίσια και σχέδια, μέσα από τη χρήση καινοτόμων τεχνολογικών εργαλείων και λύσεων, καθώς και μέσα από την αξιοποίηση της διακρατικής γνώσης που έχει ήδη αποκτηθεί από άλλα ευρωπαϊκά έργα.

    Το Συνεργατικό σχήμα του έργου αποτελείται από 11 εταίρους - 8 χώρες που είναι:

    Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, Επικεφαλής Εταίρος, Ελλάδα

    Αθηνά-Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας, των επικοινωνιών και Γνώσης, Ελλάδα.

    • Dubrovnik Development Agency Dura, Κροατία
    • Universidad De Granada, Ισπανία
    • Prijestonica Cetinje - Old Royal Capital Cetinje, Μαυροβούνιο
    • Comit? R?gional Du Tourisme Et Des Loisirs Occitanie, Γαλλία
    • Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης & Προβολής Περιφέρειας Λεμεσού, Κύπρος
    • SapienzaUniversity of Rome, Ιταλία
    • Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου, Ελλάδα
    • Municipality of Genoa, Ιταλία
    • Ministry of Tourism of the Republic of Bulgaria, Βουλγαρία

    (Δελτίο Τύπου)

  • Σημαντικά συμπεράσματα σε ημερίδα στον Πύργο: Ζοφερό το μέλλον για τους μισθούς και τα συνταξιοδοτικά όρια - Προβληματισμός για τις νέες γενιές
    Σημαντικά συμπεράσματα σε ημερίδα στον Πύργο: Ζοφερό το μέλλον για τους μισθούς και τα συνταξιοδοτικά όρια - Προβληματισμός για τις νέες γενιές

    Ημερίδα για τα νέα δεδομένα στο ασφαλιστικό/συνταξιοδοτικό διοργάνωσε με επιτυχία ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Πύργου - Ζαχάρως - Αρχαίας Ολυμπίας

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Με μεγάλη επιτυχία και αθρόα ανταπόκριση εργαζομένων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, πραγματοποιήθηκε η ημερίδα που διοργάνωσε ο Σύλλογος εργαζομένων ΟΤΑ Πύργου-Ζαχάρως-Αρχαίας Ολυμπίας με θέμα «Αγορά εργασίας και ασφαλιστικό-Το παρόν και το μέλλον των συντάξεων» στο Θεματικό Πάρκο Ξυστρή, με τη συμμετοχή καταξιωμένων επιστημόνων στο χώρο.

    Ο Σύλλογος αλλά και οι παρευρισκόμενοι, άκουσαν προσεκτικά τις ομιλίες των συμμετεχόντων, έθεσαν ερωτήσεις και έλαβαν καίριες απαντήσεις σε φλέγοντα εργασιακά ζητήματα. Την ημερίδα «άνοιξε» με σύντομο χαιρετισμό ο πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων ΟΤΑ Πύργου-Ζαχάρως-Αρχ. Ολυμπίας Χρήστος Γαρύφαλλος, ο οποίος καλωσόρισε τους ομιλητές και το κοινό, προετοίμασε το έδαφος για τις ομιλίες που θα ακολουθήσουν και ευχαρίστησε τον Δήμο Πύργου για την στήριξή του στην διοργάνωση.

    Βασικός ομιλητής της ημερίδας ήταν ο Ηλείας Καθηγητής Εργατικού Δικαίου, Αλέξης Μητρόπουλος, ο οποίος ανέλυσε εκτενώς τα σημερινά δεδομένα για να δώσει το λόγο στον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών & της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, Δημήτρη Βερβεσό, ο οποίος παρουσίασε τα νομικά «όπλα» των εργαζομένων προς υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους και ο Νομικός Αριστοτέλης Κολοβός, με εξειδίκευση στα ασφαλιστικά θέματα ενημέρωσε το κοινό για το συγκεκριμένο θέμα.

    Χρ. Γαρύφαλλος: Θα έχουμε μεγάλο κύμα συνταξιοδοτήσεων

    Η ημερίδα, όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Γαρύφαλλος, διοργανώθηκε μετά από επιθυμία πολλών εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, με την εύλογη ανησυχία για το εργασιακό τους μέλλον σε μια εποχή που τα δεδομένα διαρκώς αλλάζουν. «Όπως διαμορφώνεται το εργασιακό και ασφαλιστικό καθεστώς, καλό είναι να ενημερωθούμε για κάποια πράγματα γιατί όπως μαθαίνουμε τα όρια συνταξιοδοτήσεως θα αυξηθούν και γι’ αυτό φέτος θα υπάρξει το μεγαλύτερο κύμα φυγής/συντάξεων που θα φτάσει τις 200.000» δήλωσε ο κ. Γαρύφαλλος, υπογραμμίζοντας ότι λόγω των διαρκών αλλαγών, των συνταξιοδοτήσεων αλλά και της μη κάλυψης των θέσεων από την κεντρική εξουσία, οι δήμοι υπολειτουργούν σε επικίνδυνο βαθμό. «Από το 2010 και μετά έχουμε μια μείωση προσωπικού στον Δήμο Πύργου κατά 40% με αποτέλεσμα να υπολειτουργούμε. Στο Δήμο Πύργου από 420 θέσεις είμαστε μόλις 220 εργαζόμενοι. Υπάρχει ένα κενό 200 θέσεων και όπως μαθαίνουμε την επόμενη πενταετία θα φύγουν τουλάχιστον άλλοι 20 συνάδελφοι. Και δυστυχώς αυτές οι θέσεις δεν καλύπτονται οι θέσεις. Ζητάμε δέκα υπαλλήλους, και μας εγκρίνουν μόνο μία θέση. Αυτό ισχύει και για τους τρεις δήμους του συλλόγου αλλά ταυτόχρονα είναι πανελλαδικό φαινόμενο».

    Αλ. Μητρόπουλος: « Η χώρα μας ζει πληθυσμιακή κατάρρευση»

    «Οι νέες γενιές θα πρέπει να προβληματιστούν έντονα» τόνισε ο Καθηγητής Εργατικού Δικαίου, Αλέξης Μητρόπουλος, αναλύοντας τα σημερινά δεδομένα, τον «απόηχο» των μνημονίων αλλά και τους ήδη ψηφισμένους νόμους που προσανατολίζονται στην αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση.

    «Μπαίνουμε σε μία δύσκολη φάση και δημιουργείται το λεγόμενο κοινωνικό ζήτημα. Η ακρίβεια και κυρίως ο πληθωρισμός των τροφίμων δημιουργεί δυσκολία στα ευρύτερα λαϊκά στρώματα. Η λεηλασία των συντάξεων τα μνημονιακά χρόνια οι χαμηλοί μισθοί και το πάγωμα των τριετιών έχουν δημιουργήσει μεγάλη ανησυχία του κόσμου για το μέλλον των μισθών και των συντάξεων. Θεωρώ ότι το μέλλον δυσκολεύει καθώς οι κοινωνίες και οι οικονομίες στην Ευρώπη, έχουν μπει στη λεγόμενη «δημοσιονομική εγκράτεια» και θα κληθούν να πληρώσουν οι λαοί των χωρών που περάσει από τις μνημονιακές πολιτικές…. Θεωρώ ότι εκείνοι οι νέες γενιές θα πρέπει να προβληματιστούν έντονα. Κανένα από τα υφιστάμενα κόμματα εκτός από το ΚΚΕ που έχει συγκεκριμένες θέσεις δεν έχει εναλλακτική πρόταση εξωμνημονιακή. Είμαστε δεσμευμένοι κυρίως από τις διατάξεις του 2ου και 3ου μνημονίου, και για να καλύψουμε ανάγκες, εάν δεν αλλάξει η ισχύουσα σύμβαση για το χρέος, οι λαοί θα ζουν μία συρρίκνωση των εισοδημάτων τους» τόνισε ο κ. Μητρόπουλος.

    Ο γνωστός Εργατολόγος, τόνισε ότι κρίσιμη χρονιά είναι το 2027, επειδή –όπως τόνισε- υπάρχει ψηφισμένος νόμος για την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, υπό τον όρο να αυξηθεί το προσδόκιμο ζωής του γενικού πληθυσμού. «Τα χρόνια των μνημονίων, έπεσε το προσδόκιμο και γι αυτό η κυβέρνηση δεν αύξησε τα όρια που προέβλεπε ο νόμος από το 2024. Μετετέθη για το ‘27 και το ζητούμενο τώρα είναι να δούμε πώς θα το εφαρμόσει η κυβέρνηση. Εύχομαι να μην το εφαρμόσει, γιατί η χώρα μας ζει μία πληθυσμιακή κατάρρευση. Το 2022-23 έχουμε τις λιγότερες γεννήσεις στην μεταπολεμική Ελλάδα και το 2023 είχαμε υπερδιπλάσιους θανάτους των γεννήσεων. Άρα το δημογραφικό μαζί με το Εθνικό είναι τα πιο σημαντικά ζητήματα που θα αντιμετωπίσουμε ως κοινωνία και ως έθνος» κατέληξε.

    Δημ. Βερβεσός «Ο πιο αδύναμος χρειάζεται τη δικαιοσύνη»

    Ο κ. Βερβεσός αναφέρθηκε στη συμβολή της δικαιοσύνης σε εργασιακά θέματα καθώς πληθώρα αποφάσεων έχουν προστατέψει τα δικαίωμα των εργαζομένων. «Αν δεν υπήρχαν οι δικαστικές αποφάσεις ούτε όλοι οι συμβασιούχοι θα δούλευαν-για όσο διάστημα δούλεψαν-στους Δήμους, ούτε τα συνταξιοδοτικά ζητήματα θα είχαν λυθεί μόνο με την πάλη του κινήματος. Δυστυχώς ή ευτυχώς η ύπαρξη της δικαστικής επιστήμης και των αποφάσεων είναι εκείνη που έχει αναπληρώσει το υφιστάμενο πολιτικό κενό, απέναντι στην υφιστάμενη πολιτική που ζει ο τόπος τα τελευταία χρόνια, αλλά και απέναντι στην απουσία διεκδικήσεων και μαχητικότητας του εργατικού κινήματος. Και εκείνος που χρειάζεται την δικαιοσύνη είναι ο πιο αδύναμος» τόνισε σε δηλώσεις του.

    Αναφορικά για το πώς διαμορφώνεται το εργασιακό μέλλον, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, είπε: «Θεωρώ ότι έχουμε φτάσει στον πάτο της εργασιακής απαρίθμησης και της πλήρους συνταξιοδοτικής υποβάθμισης. Οι τελευταίοι νόμοι στο εργασιακό και μια σειρά από διατάξεις νόμων και δικαστικών αποφάσεων του ΣτΕ, έχουν φέρει τους συνταξιούχους σήμερα και τους εργαζόμενους στο σημείο ώστε την 20η μέρα του μήνα να έχει τελειώσει ο μισθός ή η σύνταξη και να ψάχνουν πόρους για να επιβιώσουν τον υπόλοιπο μήνα. Θεωρώ ότι δεν μπορεί να πάει παρακάτω, στο πλαίσιο μια ολοένα πληθωριστικότερης καθημερινότητας που η ακρίβεια εξανεμίζει γρήγορα τον μισθό και τις συντάξεις. Ζούμε την εποχή της επιβίωσης».

    imerida ergasiako 2

    imerida ergasiako 3

    imerida ergasiako 4

    imerida ergasiako 5

    imerida ergasiako 6

    imerida ergasiako 7

    imerida ergasiako 9

  • Μεσσηνία: Στο 1,90 ευρώ ανέβηκε η τιμή της σταφίδας - Μειωμένη και φέτος η παραγωγή
    Μεσσηνία: Στο 1,90 ευρώ ανέβηκε η τιμή της σταφίδας - Μειωμένη και φέτος η παραγωγή

    Στο 1,90 ευρώ το κιλό ανέβηκε η τιμή της σταφίδας, που δίνουν οι συνεταιριστικές οργανώσεις, όπως μας ενημέρωσε ο πρόεδρος του συνεταιρισμού “Ενωση Μεσσηνίας” Γιώργος Λαζόγιαννης.

    Αρχικά, όπως καθορίστηκε στα τέλη Αυγούστου, ήταν 1,80 ευρώ, ενώ η περσινή είχε διαμορφωθεί στο 1,40 ευρώ.

    Ομως, η παραγωγή είναι μειωμένη, είναι πλέον πολύ λιγότερα τα στρέμματα σταφίδας που καλλιεργούνται στην Πελοπόννησο και ο κίνδυνος εγκατάλειψης κι εξαφάνισης παραμένει.

    Αναλυτικά, “για τη σταφίδα με βάση την εικόνα στα κέντρα παραλαβής της Ενωσης είναι μια καλύτερη χρονιά από πέρυσι από θέμα παραγωγής. Είναι άριστη η ποιότητα, αλλά είναι λίγη η παραγωγή”, παρατήρησε για τη φετινή σοδειά ο κ. Λαζόγιαννης.

    Για τη μείωση της παραγωγής και τον κίνδυνο εγκατάλειψης κι εξαφάνισης της σταφίδας, ο πρόεδρος της Ενωσης Μεσσηνίας επεσήμανε πως “είναι ζήτημα να υπάρχουν 70.000 με 75.000 στρέμματα σε όλη την Πελοπόννησο, ενώ πριν 3 - 4 χρόνια ήταν γύρω στα 115.000 με 120.000, προ covid. Με όλα τα προβλήματα με όλα αυτά που περάσαμε, με όλες τις διαμαρτυρίες που κάναμε για να σωθεί η σταφίδα, δυστυχώς, το συνεταιριστικό κίνημα δεν εισακούστηκε στο υπουργείο”.

    Συνεχίζοντας, εκτίμησε ότι “αυτός δεν είναι ο μοναδικός λόγος που η σταφίδα πάει για εξαφάνιση. Ο κύριος λόγος είναι ότι έχει γεράσει ο πληθυσμός. Αυτά τα κτήματα που έχουν μείνει, υπάρχουν άνθρωποι να τα καλλιεργήσουν και να τα αυξήσουν” και πρόσθεσε: “Φέτος βλέπουμε μια καλύτερη τιμή από πέρυσι. Οχι ότι είμαστε ικανοποιημένοι με το 1,90, που έχει αυτή τη στιγμή η σταφίδα και παλεύουμε να κερδίσουμε κάτι καλύτερο. Και πιστεύω ότι θα κερδίσουμε. Θα πρέπει να κάνει ένα γενναίο πρόγραμμα αναμπέλωσης το υπουργείο, το οποίο θα δίνει κίνητρα μεγάλα, ώστε να ανανεωθούν αυτά τα κτήματα”.

    Αλλα μεγάλα προβλήματα για τον κ. Λαζόγιαννη είναι οι καταστροφές από τα άγρια ζώα, αγριογούρουνα και τσακάλια, καθώς και η έλλειψη νερού. Παρατήρησε ότι “θα πρέπει να υπάρξει ένα πρόγραμμα, όπου θα συμμετάσχουν οι αγρότες με ένα 10%-20%-30%, για να περιφράξουμε την περιουσία μας. Χάθηκαν πολλές σταφίδες φέτος μέσα σε μία νύχτα, από τα αγριογούρουνα και τα τσακάλια. Παραγωγός είχε 12 στρέμματα σταφίδα και δεν τρύγησε ούτε 5 κλούβες και δούλευε όλο τον χρόνο. Μεγάλο πρόβλημα είναι και το νερό. Δεν έχει γίνει τίποτα, αρδευτικά έργα δεν υπάρχουν πουθενά. Ακούμε για φράγματα, από όταν γεννήθηκα όλο για το Μηναγιώτικο φράγμα ακούω και Μηναγιώτικο δεν βλέπω”.

    Πηγή: EleftheriaOnline.gr

  • Ηλεία: Με θετικό πρόσημο ολοκληρώθηκε η επεξεργασία της βιομηχανικής τομάτας παρά τον παρατεταμένο καύσωνα
    Ηλεία: Με θετικό πρόσημο ολοκληρώθηκε η επεξεργασία της βιομηχανικής τομάτας παρά τον παρατεταμένο καύσωνα

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Με επιτυχία ολοκλήρωσαν τη φετινή τους λειτουργία τα δύο εργοστάσια επεξεργασίας βιομηχανικής τομάτας στην Ηλεία, όπως έκανε γνωστό στο ilialive.gr και στο Gaia365.gr ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, Χρήστος Βαλιανάτος.

    Παρά τις προκλήσεις, η χρονιά κλείνει με θετικό απολογισμό, καθώς η παραγωγή ήταν αυξημένη κατά περίπου 10.000 τόνους σε σχέση με το 2023, φτάνοντας συνολικά τους 100.000 με 110.000 τόνους.

    Ωστόσο, παρόλο που η ποιότητα της βιομηχανικής τομάτας κρίνεται καλή, οι παραγωγοί υπέστησαν σημαντικές ζημιές λόγω του παρατεταμένου καύσωνα που έπληξε την περιοχή, με την ανάγκη για διαχείριση του υδάτινου δυναμικού να είναι πλέον επιτακτική.

    Αναφερόμενος σε αυτό το θέμα ο κ. Βαλιανάτος τόνισε ότι η πολιτεία οφείλει να προχωρήσει σε ενέργειες που θα εξασφαλίσουν νερό για όλες τις καλλιέργειες της περιοχής, αφού όπως χαρακτηριστικά σημείωσε «Χωρίς επαρκές νερό, η αγροτική παραγωγή κινδυνεύει, κάτι που θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία της Ηλείας».

    Αποζημιώσεις και τιμές σε τομάτα και σταφίδα

    Ο κ. Βαλιανάτος επεσήμανε ακόμα ότι το 2023 η αποζημίωση για τη βιομηχανική τομάτα ήταν μόλις 0,77€, ενώ η τιμή της τομάτας κυμαίνεται στο 1,40€.

    Για τον λόγο αυτό κάλεσε τον ΕΛΓΑ να αναπροσαρμόσει τις αποζημιώσεις, ώστε να ανταποκρίνονται στις πραγματικές τιμές της αγοράς.

    Εξίσου ανησυχητική είναι η κατάσταση όπως πρόσθεσε ο κ. Βαλιανάτος και στην παραγωγή της κορινθιακής σταφίδας, όπου εξαιτίας των καιρικών συνθηκών καταγράφηκε ζημιά σε ποσοστό 60-70% με την επίσπευση της διαδικασίας έκδοσης πορισμάτων για άμεσες αποζημιώσεις στους πληγέντες σταφιδοπαραγωγούς να κρίνεται αναγκαία για την συνέχιση της καλλιέργειας.

    Στήριξη της αγροτικής παραγωγής

    Επιπλέον, ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας αναφέρθηκε στο πλαφόν των 150 κιλών ανά στρέμμα που απαιτείται για την καταβολή της στρεμματικής ενίσχυσης, προτείνοντας τη μείωσή του, προκειμένου να μην χάσουν οι παραγωγοί την επιδότηση.

    Τέλος, υπογράμμισε την επείγουσα ανάγκη για άμεση αποζημίωση τόσο για τη βιομηχανική τομάτα όσο και για την κορινθιακή σταφίδα, τονίζοντας ότι τα πορίσματα πρέπει να εκδοθούν το συντομότερο δυνατό, ώστε να ενισχυθεί οικονομικά ο αγροτικός κόσμος τόσο για την βιομηχανική τομάτα όσο και για την κορινθιακή σταφίδα.

  • Μικρότερη αλλά καλύτερης ποιότητας η εφετινή παραγωγή κορινθιακής σταφίδας - Με αυξημένη τιμή θα πουλήσουν οι παραγωγοί
    Μικρότερη αλλά καλύτερης ποιότητας η εφετινή παραγωγή κορινθιακής σταφίδας - Με αυξημένη τιμή θα πουλήσουν οι παραγωγοί

    Περισσότερο από 25% αναμένεται να είναι αυξημένη η τιμή που θα πουλήσουν το προϊόν τους οι παραγωγοί της κορινθιακής σταφίδας εφέτος.
    «Πέρυσι η τιμή για τον παραγωγό ήταν 1,40 ευρώ το κιλό ενώ φέτος, εκτιμάται ότι θα είναι πάνω από 1,80 ευρώ το κιλό» δήλωσε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κορινθιακής Σταφίδας, Θανάσης Σωτηρόπουλος υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «την τελική τιμή θα τη διαμορφώσει η αγορά».
    Σε αυτό το ρόλο της έπαιξε και η περασμένη καλλιεργητική χρονιά, η οποία δεν ήταν καλή, μιας και έντονες βροχοπτώσεις είχαν «ως αποτέλεσμα να σαπίσουν τα αποθέματα κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η τιμή στον παραγωγό».

    Οι πρώτες ενδείξεις για εξαιρετική ποιότητα στη φετινή παραγωγή, η οποία όμως εκτιμάται ότι θα είναι μικρότερη από αυτό που αρχικά υπολογιζόταν.
    Σύμφωνα με τον κ. Σωτηρόπουλος «η φετινή παραγωγή θα πέσει κάτω από τους 15.000 τόνους, με τις εκτιμήσεις να αναμένουν μια συγκομιδή 12.000-13.000 τόνων», όταν πριν την πανδημία του κορονοϊού όπως τονίζει «ήταν πάνω από 25.000 τόνους οι παραγωγοί».
    Πάντως, πριν από μια δεκαετία στη χώρα μας η καλλιέργεια σταφίδας έφτανε σύμφωνα με εκτιμήσεις τα 140.000 στρέμματα η οποία μέχρι τις αρχές του 2020 είχε μειωθεί στις 100.000 στρέμματα.

    Προβλήματα

    Για αυτή την κατάσταση όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κορινθιακής Σταφίδας ευθύνεται κυρίως η κλιματική κρίση.
    «Το φαινόμενο της κλιματικής κρίσης έχει επηρεάσει κατά πολύ την καλλιέργεια της σταφίδας. Πρόκειται για ένα προϊόν που κατά 80% δεν αρδεύεται, με τις συνεχείς ανομβρίες και τους καύσωνες να προκαλούν τεράστιες ζημιές», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων ο κ. Σωτηρόπουλος ζητά τη λήψη μέτρων τόσο από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αλλά και από την ελληνική πολιτεία ώστε να «προστατευθεί η κορινθιακή σταφίδα, που αποτελεί το πρώτο προϊόν που ως χώρα, κάναμε εξαγωγή».

    Η κορινθιακή σταφίδα αποτελεί ένα μοναδική, για την Ευρώπη, προϊόν, μιας και δεν υπάρχει άλλον Κράτος-Μέλος το οποίο να την παράγει.
    Και για αυτό Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κορινθιακής Σταφίδας υπογραμμίζει «είναι κρίμα που δεν λαμβάνονται μέτρα στήριξης των παραγωγών, είτε μέσω αναδιάρθρωση της καλλιέργειας είτε μέσω εγγειοβελτιωτικών έργων, που να μπορούν να στηρίξουν ή να βοηθήσουν για κάποια χρονιά την παρατεταμένη ανομβρία που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια».
    Κάτι τέτοιο πέρα από τη στήριξη της καλλιέργειας θα δώσει τη δυνατότητα και σε νέους που θέλουν, να ασχοληθούν με τη σταφίδα. «Εάν υπάρξουν μέτρα στήριξης θα υπάρξει και ενδιαφέρουν από τη νέα γενιά» λέει ο κ. Σωτηρόπουλος.

    Μάλιστα, αυτό θα δώσει και νέα πνοή σε πιο απομακρυσμένες περιοχές στις οποίες δεν μπορεί να καλλιεργηθεί άλλο προϊόν. «Πρόκειται για ένα προϊόν που κατά το παρελθόν έχει στηρίξει τόσο την τοπική κοινωνία και την οικονομία» κατέληξε ο Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κορινθιακής Σταφίδας.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ