Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2018 14:24

Το βακτήριο που απειλεί την ελαιοπαραγωγή της Ελλάδας

Γράφτηκε από τον

Ενδεχόμενη έλευση του βακτηρίου «Xylella fastidiosa» στην Ελλάδα μπορεί να προκαλέσει μέχρι και αφανισμό ολόκληρων επαρχιών από τον ελαιοκομικό χάρτη, με τον Ελληνικό Σύνδεσμο Εισαγωγέων και Εξαγωγέων Φυτικού Υλικού (ΕΣΕΕΦΥ) να προειδοποιεί πως αν η Xylella περάσει τα σύνορα της χώρας μας, «τότε θα αλλάξει συνολικά η μορφή της γεωργίας και ακόμη περισσότεροι Έλληνες θα οδηγηθούν στο εξωτερικό για αναζήτηση εργασίας». Παράλληλα, ο ΕΣΕΕΦΥ χαρακτηρίζει «ανυπολόγιστη» τη ζημιά που θα προέκυπτε αν επαληθευόταν αυτό το σενάριο και προσθέτει ότι η Ελλάδα αποτελεί το μοναδικό ευρωπαϊκό μεσογειακό κράτος «καθαρό από Xylella». Ζητά δε τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων «για την προστασία όλων μας».

Όπως υπογραμμίζει σε σημερινή του ανακοίνωση ο ΕΣΕΕΦΥ, σε περίπτωση εμφάνισης του βακτηρίου σε ένα σημείο, «αμέσως δεσμεύεται η παραγωγή σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων, καταστρέφοντας όχι μόνο τους επαγγελματίες παραγωγούς, αλλά χωριά ολόκληρα. Η ελαιοπαραγωγή της χώρας συμβάλλει στο ΑΕΠ με 2 δισ. ευρώ, ενώ η αμπελουργία, η ανθοκομία και οι υπόλοιπες δενδροκομικές καλλιέργειες που μπορεί να προσβληθούν με 1 δισ. ευρώ».

Στο πλαίσιο αυτό, ο σύνδεσμος ζητά τον άμεσο έλεγχο όλων των εν δυνάμει ξενιστών στις πύλες εισόδου της χώρας, σημειώνοντας ότι το «βακτήριο εμφανίζει αυξημένες πιθανότητες να έρθει από λιμάνι». Όπως διευκρινίζει, «πρακτικά αυτό δίνει χρόνο στις αρχές της χώρας να αναμένουν την έλευση του κάθε καραβιού που μεταφέρει φορτηγά με φυτικό υλικό και να το ελέγχουν για να διαπιστώνουν την υγεία του φορτίου. Για να γίνει αυτό εφικτό χρειάζονται περισσότεροι φυτοϋγειονομικοί ελεγκτές με ευέλικτο ωράριο και υποστήριξη, ώστε να εκτελέσουν ανεμπόδιστα το καθήκον τους. Η χώρα μας εκπαιδεύει εξαιρετικούς γεωπόνους, ας τους δώσουμε τη δυνατότητα να μας προστατεύσουν». Επιπλέον, σύμφωνα με τον σύνδεσμο, είναι απαραίτητος ο έλεγχος των ατόμων που έχουν δυνατότητα να εισάγουν φυτικό υλικό στη χώρα, ενώ θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους φυτοϋγειονομικούς ελεγκτές να επιθεωρούν και κήπους. «Το βακτήριο μεταδίδεται με πολλά φυτά κηποτεχνίας άμεσα και εύκολα» υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του ο σύνδεσμος, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όπως εξηγεί, «αυτή τη στιγμή, ο κάθε φυτωριούχος ελέγχεται τακτικά από τις αντίστοιχες υπηρεσίες, φέρει ειδικές άδειες και είναι πιστοποιημένος να παράγει, δυστυχώς όμως, επιτρέπεται η αγορά φυτών και σε μη πιστοποιημένους επαγγελματίες που λόγω κενού στη νομοθεσία δεν επιτρέπεται να ελεγχθούν ποτέ».

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΕΣΕΕΦΥ σημειώνει ότι σε πολλούς κήπους και έργα πρασίνου «έχει παρατηρηθεί ο κατασκευαστής να φέρνει φυτά από το εξωτερικό, και καθώς στερείται αδειών, οι αρχές δεν έχουν αρμοδιότητα να επιθεωρήσουν το φορτίο. Τα φυτά δεν τοποθετούνται σε πιστοποιημένη μονάδα, αλλά απευθείας στο έδαφος και μπορούν να μολύνουν τη χώρα. Εξοικονομώντας λίγα χρήματα για έναν κήπο διακινδυνεύουμε να κοστίσουμε 3 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ μας».

Περαιτέρω, σύμφωνα με τον σύνδεσμο είναι απαραίτητο να ληφθούν μέτρα για την «πιστοποίηση και εκπαίδευση των γεωπόνων των φυτωρίων και θέσπιση Ελληνικού Σήματος ποιότητας».

Η απουσία Xylella στην Ελλάδα είναι σύμφωνα με τον ΕΣΕΕΦΥ, ένα μεγάλο «ατού για εξαγωγές, καθώς είμαστε οι μόνοι που με ασφάλεια μπορούν να παράξουν 100% υγιές υλικό, τη στιγμή που οι εργολάβοι πρασίνου της Ευρώπης το έχουν ανάγκη. Ας το εκμεταλλευτούμε και ας το διαφημίσουμε τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων».

Υπενθυμίζεται ότι το 2013 εισέβαλε στη Μεσόγειο η Xylella fastidiosa, ένα βακτήριο που καταστρέφει τις ελιές, τα αμπέλια, τις πικροδάφνες και περισσότερα από 500 είδη φυτών ακόμα. Μεταφέρεται εξαιρετικά γρήγορα με έντομα και δεν υπάρχει καμία θεραπεία για την αντιμετώπισή του. Αρχικά βρέθηκε στην Ιταλία, μετά στη Γαλλία, στη Γερμανία και γρήγορα και στην Ισπανία καταστρέφοντας χιλιάδες ελαιόδεντρα, διαλύοντας οικονομικά ολόκληρες τοπικές κοινωνίες. Πρόσφατα δε, ολόκληρο το Βέλγιο τέθηκε σε καραντίνα, καθώς μολυσμένα φυτά ελιάς από δύο διαφορετικές περιοχές της Ισπανίας εισήλθαν στη χώρα με επίσημα φυτοϋγειονομικά έγγραφα.

Πηγή: Newsbeast.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2018 18:08

Σχετικά Άρθρα

  • Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας: Εγρήγορση και ετοιμότητα για την προστασία της ελιάς από το βακτήριο Xylella fastidiosa
    Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας: Εγρήγορση και ετοιμότητα για την προστασία της ελιάς από το βακτήριο Xylella fastidiosa

    Εγρήγορση και ετοιμότητα για την προστασία της ελιάς από το βακτήριο Xylella fastidiosa - Συνάντηση Αντιπεριφερειαρχών Αγροτικής Ανάπτυξης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

    Με εγρήγορση και ετοιμότητα εφαρμόζοντας όλα τα μέτρα που προβλέπονται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο μπορούμε να προστατεύσουμε τις ελαιοπαραγωγικές ζώνες της χώρας από την μελλοντική απειλή για την ελιά το βακτήριο Xylella fastidiosa. Αυτή ήταν η κοινή διαπίστωση κα παράλληλα παρότρυνση που επικράτησε στην πρώτη θεσμική συνάντηση Αντιπεριφερειαρχών Αγροτικής Ανάπτυξης που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020, στην Πάτρα, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου.

    Όπως τονίστηκε εάν διενεργείται σωστός έλεγχος στις πύλες εισόδου της χώρας, εκεί όπου γίνεται εισαγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού και όλα τα φυτά έχουν φυτοϋγειονομικό διαβατήριο, τότε απομακρύνεται ο κίνδυνος για οποιαδήποτε προσβολή στις ελαιοκαλλιέργειες.

    Η πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη Θεόδωρου Βασιλόπουλου βρήκε ανταπόκριση μιας και η ανησυχία που επικρατεί στους ελαιοπαραγωγούς είναι μεγάλη, διότι φοβούνται ότι το βακτήριο της Xylella fastidiosa αν φτάσει στη χώρα μας από την Ιταλία μπορεί να καταστρέψει το σύνολο των ελαιοδέντρων προκαλώντας ανεπανόρθωτη ζημιά στην αγροτική οικονομία. Μετά την εμπεριστατωμένη ανάλυση που έγινε από τους ομιλητές για την επικινδυνότητα του βακτηρίου και τους τρόπους αντιμετώπισής του ανακοινώθηκε εκ μέρους του Μεσογειακού Πανεπιστημίου Κρήτης, η εύρεση φυτοπροστατευτικών στοιχείων για την αντιμετώπιση του βακτηρίου. Επίσης αποφασίστηκε να προταθεί στο Υπουργείο Αγροτικής Οικονομίας η δημιουργία Εθνικού Φορέα Αντιμετώπισης των φυτονόσων και ζωονόσων.

    vasilopoulos xylella3

    Στην τοποθέτησή του ο κ Βασιλόπουλος αφού ευχαρίστησε όλους όσους αποδέχθηκαν την πρόσκληση τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής: «Είμαστε σε εγρήγορση να προστατεύσουμε την αγροτική μας παραγωγή από το βακτήριο της Xylella fastidiosa. Στην Ελλάδα δεν έχει γνωστοποιηθεί μέχρι σήμερα καταγραφή του συγκεκριμένου παθογόνου ωστόσο οφείλουμε να είμαστε σε ετοιμότητα. Μια δυσοίωνη εικόνα για το μέλλον των ελαιόδεντρων στην Ιταλία, στην Ελλάδα και στην Ισπανία - οι οποίες από κοινού παράγουν το 95% του ελαιόλαδου της Ευρώπης, σκιαγραφεί μια νέα διεθνής επιστημονική μελέτη σχετικά με τις δυνητικές επιπτώσεις του καταστροφικού για τις ελιές βακτηρίου Xylella fastidiosa, σε περίπτωση που αυτό επεκταθεί μελλοντικά και φθάσει να μολύνει σχεδόν όλους τους ελαιώνες του ευρωπαϊκού Νότου. Η ζημιά στις ελιές επιφέρει μια απαξίωση στην αξία της γης και στην τουριστική ελκυστικότητα μιας περιοχής. Έχει συνεπώς σοβαρή επίπτωση στην τοπική οικονομία και στην απασχόληση που συνδέεται με τη γεωργία. Αυτό θέλουμε να αποτρέψουμε και πιστεύω μέσα από την συνεργασία που θα αναπτύξουμε με τις άλλες περιφέρειες να τα καταφέρουμε».

    vasilopoulos xylella2

    Ποιοι συμμετείχαν

    Στην συνάντηση συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος Φωκίωνας Ζαΐμης, ο Αντιπεριφερειάρχης Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Περιφέρειας Πελοποννήσου Νίκωνας Τζινιέρης, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδος Ιωάννης Μαλτέζος, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας - Ανάπτυξης Υπαίθρου Ιονίων Νήσων Σωτήρης Κουρής, ο Γενικός Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας της ΠΔΕ Σταύρος Βέρρας και στελέχη από τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειών της χώρας. Επίσης παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, επιστήμονες από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και καθηγητές πανεπιστημίων που έχουν ασχοληθεί με ζητήματα φυτοπροστασίας.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Σε πλήρη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση της XYLELLA
    Σε πλήρη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση της XYLELLA

    Στην μάχη για την προστασία της ελιάς από κοινού οι Περιφέρειες Ιονίων Νήσων, Δυτικής Ελλάδος, Πελοποννήσου, και Ηπείρου.

    Η μελλοντική απειλή για την ελιά (σήμερα εντοπίζεται στην Ιταλία, την Γαλλία, και άλλες χώρες), το βακτήριο Xylella fastidiosa, βρέθηκε στο επίκεντρο της πρώτης θεσμικής συνάντησης με θέμα "Ο επιβλαβής οργανισμός xyllela fastidiosa στην καλλιέργεια της ελιάς, υπάρχουσα κατάσταση και τρόποι αντιμετώπισης", που διοργανώθηκε στην Πάτρα από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Αχαΐας, μετά από εισήγηση και πρόταση του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης Υπαίθρου Ιονίων Νήσων Σωτήρη Κουρή.

    Κοινός στόχος είναι για την αντιμετώπιση του επικίνδυνου φυτικού βακτηρίου το οποίο έχει ήδη καταστρέψει χιλιάδες στρέμματα ελαιώνων και άλλων φυτών στην Ιταλία, Ισπανία, Νότιο Γαλλία, και αλλά κράτη

    Διαπιστώθηκε η μη ύπαρξη του βακτηρίου στην Ελλάδα, η ετοιμότητα του Υπουργείου Αγροτικής ανάπτυξης & Τροφίμων και των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειών Δυτικής Ελλάδος, Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων και Ηπείρου για την πρόληψη του βακτηρίου. Αναλύθηκε εκ μέρους των ομιλητών επιστημόνων η επικινδυνότητα του βακτηρίου και οι τρόποι αντιμετώπισης του, ενώ ανακοινώθηκε εκ μέρους του Μεσογειακού Πανεπιστημίου Κρήτης, η εύρεση φυτοπροστατευτικών στοιχείων για την αντιμετώπιση του βακτηρίου. Επίσης αποφασίστηκε να προταθεί στο Υπουργείο Αγροτικής Οικονομίας η δημιουργία Εθνικού Φορέα Αντιμετώπισης των φυτονόσων και ζωονόσων.

    "Στα πλαίσια της θωράκισης της Αγροτικής παραγωγής των νησιών της Περιφέρειας μας ξεκίνησαν οι διεργασίες με τις όμορες και ενδιαφερόμενες Περιφέρειες για την από κοινού αντιμετώπιση του βακτηρίου της xyllela fastidiosa. Η ανησυχία μας είναι μεγάλη και η ενεργοποίηση του κρατικού μηχανισμού είναι επιβεβλημένη. Γι αυτό και εντείνουμε τις προσπάθειες μας ώστε σε συνεργασία με όλους τους φορείς να πραγματοποιήσουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση . Η σωστή αντιμετώπιση της χώρας μας στην πανδημία του covid-19, μας δίνει την πεποίθηση και της σωστής και αποτελεσματικής αντιμετώπισης της καταστροφικής xyllela fastidiosa", δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης Υπαίθρου Ιονίων Νήσων Σωτήρης Κουρής.

    Στην εκδήλωση συμμετείχαν o Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Θεόδωρος Βασιλόπουλος ο Αντιπεριφερειαρχης Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Περιφέρειας Πελοποννήσου Νίκου Τζινιέρης, ο Αντιπεριφερειαρχης Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδος Ιωάννης Μαλτέζος, ο Αντιπεριφερειαρχης Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας Περιφερειας Δυτικής Ελλάδος Φωκίων Ζαίμης και στελέχη από όλες τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των τεσσάρων Περιφερειών.

    Επίσης παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επιστήμονες από το ΜΠΕΝΑΚΕΙΟ Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και Καθηγητές από διαφορά Ελληνικά Πανεπιστήμια.

    Πηγή: NeaPaseges.gr

  • Βασιλόπουλος: «Ασπίδα» στην απειλή Xylella fastidiosa για την ελαιοκαλλιέργεια!
    Βασιλόπουλος: «Ασπίδα» στην απειλή Xylella fastidiosa για την ελαιοκαλλιέργεια!

    Όλοι οι αντιπεριφερειάρχες της χώρας στην πρώτη θεσμική συνάντηση στις 9 Ιουλίου 2020 στην αίθουσα Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας

    Η μελλοντική απειλή το βακτήριο Xylella fastidiosa για την ελιά θα βρεθεί στο επίκεντρο της πρώτης θεσμικής συνάντησης αντιπεριφερειαρχών της χώρας την Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020 στις 11 το πρωί στην αίθουσα του Περιφερειακού συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας. Στην πρόσκληση του αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρου Βασιλόπουλου έχει ανταποκριθεί το σύνολο των αρμοδίων αντιπεριφερειαρχών της χώρας μιας και στην συνάντηση θα μιλήσουν οι πλέον αρμόδιοι επιστημονικοί φορείς. Συγκεκριμένα σύμφωνα με το πρόγραμμα της συνάντησης ομιλητές είναι οι παρακάτω:

    Αραμπατζής Χρήστος Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων- Προϊστάμενος Τμήματος Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου

    Παπαχρήστος Δημήτρης Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο- Ερευνητής Α΄ Εντομολόγος

    Μυλωνάς Παναγιώτης Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο - Αναπληρωτής Διευθυντής Εντομολόγος

    Μανουσόπουλος Ιωάννης ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ - Ερευνητής Τμήματος Φυτοπροστασίας Πάτρας

    Βερβερίδης Φίλιππος Καθηγητής Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας Φυτών, Κοσμήτορας Σχολής Γεωπονικών Επιστημών, Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο

    Δημήτριος Γκούμας, Καθηγητής Φυτοπαθολογίας, Πρόεδρος Τμήματος Γεωπονίας, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο

    Εμμανουήλ Τραντάς, Επίκ. Καθηγητής Γονιδιωματικής Ανάλυσης Φυτοπαθογόνων Μικροοργανισμών και Μεταβολικής Μηχανικής, Τμήμα Γεωπονίας, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο

    Ένα επικίνδυνο βακτήριο

    Το βακτήριο Xylella fastidiosa (Ξυλέλλα) είναι µία νέα ασθένεια η οποία απειλεί την ελιά και την ελαιοκαλλιέργεια στη χώρα µας.

    Είναι ένα πολυφάγο πολύ επικίνδυνο βακτήριο καραντίνας για την καλλιέργεια της ελιάς για την Ευρώπη και για την χώρα µας. Η ασθένεια προκαλεί ταχεία αποξήρανση των ελαιόδεντρων.

    Το 2013 το παθογόνο βακτήριο καταγράφηκε για πρώτη φορά στην Ιταλία. Οι φυτουγειονομικές αρχές της περιφέρειας Απουλίας στη Νότια Ιταλία έχουν αναφέρει προσβολή μεγάλου αριθμού ελαιοδέντρων καθώς και ότι η ασθένεια επεκτείνεται βορειότερα προς την περιοχή του Πρίντεζι και στα βορειότερα τμήματα της Ιταλίας στην περιοχή της Τοσκάνης.

    Το 2015 το βακτήριο διαπιστώθηκε στην Γαλλία στο νησί της Κορσικής αλλά και στην ηπειρωτική χώρα της Γαλλίας σε καλλωπιστικά φυτά Polygala myrtifolia. Επίσης η ασθένεια διαπιστώθηκε σε θερμοκήπιο µε καλλωπιστικά φυτά στην Γερμανία και Ελβετία.

    Το 2016 το παθογόνο διαπιστώθηκε στην Ισπανία σε κερασιές στις Βαλεαρίδες νήσους.

    Το 2017 ανακαλύφθηκε στην ηπειρωτική Ισπανία στην περιοχή Αλικάντε και πρόσφατα το 2018 στην περιφέρεια της Μαδρίτης σε ελαιώνα οκτώ (8) ετών, ενώ η εμφάνιση νέων κρουσμάτων στην περιοχή συνεχίζεται…

    (Δελτίο Τύπου)

  • Xylella fastidiosa: Νέα κρούσματα στην Πορτογαλία
    Xylella fastidiosa: Νέα κρούσματα στην Πορτογαλία

    Ενημέρωση από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. προς τους υπόχρεους (φυτωριούχους, εισαγωγείς, διακινητές, παραγωγούς, εταιρίες διεθνών μεταφορών, ελαιοκομικούς συνεταιρισμούς, τελωνιακούς κ.α.) για τις εξελίξεις που αφορούν τον επιβλαβή οργανισμό Xylella fastidiosa, καθώς επίσης και την εμφάνιση και εξέλιξη της ασθένειας στα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Η Υπηρεσία Φυτοϋγείας της Πορτογαλίας γνωστοποίησε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στα Κράτη Μέλη ότι:

    α) βρέθηκαν έξι νέα φυτικά είδη προσβεβλημένα στην οριοθετημένη περιοχή και από αυτά τα Quercus robur, Magnolia grandiflora και Erodium moschatum δεν συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο των φυτών ξενιστών (host plants) της Ε.Ε.

    β) το φυτικό είδος Cistus psilosepalus δεν συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των «συγκεκριμένων φυτών» και η αναγνώριση του υποείδους του βακτηρίου Xylella fastidiosa είναι ακόμη σε αναμονή,

    γ) τροποποιήθηκε το μέγεθος των προσβεβλημένων ζωνών και των οριοθετημένων περιοχών αντιστοίχως με τα νέα θετικά δείγματα έχοντας ως αποτέλεσμα να συμπεριλαμβάνονται πλέον 13 δήμοι εντός αυτών.

    Όπως είναι γνωστό, η Xylella fastidiosa κατατάσσεται στην κατηγορία των επιβλαβών οργανισμών μέγιστου ρίσκου για την Ελλάδα, στην οποία δεν έχει διαπιστωθεί η παρουσία του μέχρι σήμερα. Υπενθυμίζεται ότι, η πραγματοποίηση των ελέγχων και η διατήρηση της Χώρας απαλλαγμένης από το επικίνδυνο βακτήριο είναι θέμα Εθνικής Σημασίας και Ύψιστου Δημοσίου Συμφέροντος.

    Ο αριθμός των φυτικών ειδών που είναι ευπαθή στην Xylella fastidiosa είναι πολύ μεγάλος, ενώ η σχετική βάση δεδομένων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνεχώς επικαιροποιείται με την ένταξη νέων ειδών. Στα ευπαθή φυτά συγκαταλέγονται, η Ελιά, το Αμπέλι, είδη της οικογένειας των Πυρηνοκάρπων (Κερασιά, Δαμασκηνιά, Αμυγδαλιά), όπως επίσης πολλά καλλωπιστικά και δασικά είδη (Λεβάντα, Πικροδάφνη, Δενδρολίβανο, Ακακία, Δρυς κ.α.)

    Τα συμπτώματα που προκαλούνται από το βακτήριο ποικίλλουν ανάλογα με το φυτό ξενιστή. Γενικά, καθώς το βακτήριο προσβάλλει τα αγγεία του ξύλου και εμποδίζει τη μεταφορά νερού και ανόργανων θρεπτικών στοιχείων, τα ασθενή φυτά εκδηλώνουν συμπτώματα μαρασμού, νέκρωσης (καψαλίσματος) και ξήρανσης του φυλλώματος, ακολουθούμενα τελικά από την πλήρη νέκρωση του φυτού. Σημειώνεται ότι μεγάλος αριθμός φυτών είναι δυνατόν να προσβληθούν χωρίς να εμφανίσουν συμπτώματα.

    Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας διενεργεί και φέτος, όπως κάθε χρόνο, μακροσκοπικούς ελέγχους και δειγματοληψίες φυτικού ιστού και εντόμων φορέων της Xylella fastidiosa, με σκοπό την επιβεβαίωση της απουσίας του επιβλαβούς οργανισμού.

    Μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, λόγω της πανδημίας του Covid 19, η ΔΑΟ Π.Ε. Λάρισας προγραμματίζει, σε εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης της για την προστασία από την Xylella fastidiosa, την πραγματοποίηση:

    1. Ημερίδας με τη συμμετοχή των αρμόδιων Γεωπόνων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με σκοπό την ενημέρωση των εμπλεκομένων για το φυτοϋγειονομικό καθεστώς του επιβλαβούς οργανισμού, την Εκτελεστική Απόφαση της Επιτροπής 2015/789/ΕΕ καθώς και για τα τελευταία δεδομένα σχετικά με την εμφάνιση και εξέλιξη της ασθένειας στην Ε.Ε..

    2. Εκπαίδευσης: α) συνεργείων καταστροφής υλικού, προσωπικού και επαγγελματιών χρηστών, και β) των εμπλεκομένων στο Πρόγραμμα Καταπολέμησης του Δάκου της ελιάς, για τα συμπτώματα της ασθένειας, τις άμεσες ενέργειές τους και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν σε περίπτωση ύποπτων συμπτωμάτων.

    Πηγή: NeaPaseges.gr

  • Xylella: 37 νέα είδη φυτών προστέθηκαν στη λίστα υποδοχής
    Xylella: 37 νέα είδη φυτών προστέθηκαν στη λίστα υποδοχής

    Τριάντα επτά νέα είδη φυτών έχουν αναγνωριστεί ως ξενιστές του παθογόνου Xylella fastidiosa.

    Οι περισσότεροι ήταν φυσικά (όχι τεχνητά) μολυσμένοι και βρέθηκαν τόσο σε χώρες της ΕΕ (Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία) όσο και σε χώρες εκτός ΕΕ (ΗΠΑ και Ιράν). Οι νέοι οικοδεσπότες περιλαμβάνουν κοινά διακοσμητικά, άγρια και εμπορικά φυτά, όπως το fleabane (Erigeron sp.), Το Helichrysum stoechas, το φυστίκι (Pistacia vera) και το λωτός (Diospyros kaki).

    Οι πρόσφατα αναγνωρισμένοι κεντρικοί υπολογιστές περιλαμβάνονται στην τελευταία ενημέρωση της βάσης δεδομένων της EFSA για εγκαταστάσεις που λειτουργούν ως κεντρικοί υπολογιστές για το X. fastidiosa. Ο κατάλογος περιλαμβάνει τώρα 595 είδη φυτών. Για 343 του είδους, η μόλυνση έχει αναγνωριστεί με τουλάχιστον δύο μεθόδους ανίχνευσης υπό φυσικές ή πειραματικές συνθήκες.

    Η ενημέρωση ολοκληρώθηκε μετά από εκτενή αναζήτηση της τελευταίας επιστημονικής βιβλιογραφίας και ειδοποιήσεων στην υπηρεσία παρακολούθησης φυτοϋγειονομικών υπηρεσιών της ΕΕ, Europhyt, καθώς και αποτελέσματα από τις δραστηριότητες σάρωσης ορίζοντα της EFSA.

    Ορισμένα υπάρχοντα δεδομένα σχετικά με τα στελέχη X. fastidiosa και τις γεωγραφικές συντεταγμένες ενημερώθηκαν ή τροποποιήθηκαν για να αυξηθεί η ακρίβεια και η συνέπεια της βάσης δεδομένων.

    Η βάση δεδομένων παρέχει ουσιώδη στοιχεία σε επιστήμονες και αξιολογητές κινδύνου και υποστηρίζει τους διαχειριστές κινδύνων κατά τη διεξαγωγή επιτήρησης και άλλων φυτοϋγειονομικών μέτρων, όπως επιθεωρήσεις φυτών για φύτευση.

    Πηγή: NeaPaseges.gr

  • Γιατί μπορεί να αυξηθεί η τιμή του λαδιού στην Ελλάδα - Αιτία η "λέπρα της ελιάς"
    Γιατί μπορεί να αυξηθεί η τιμή του λαδιού στην Ελλάδα - Αιτία η

    Μια διεθνής επιστημονική μελέτη παρουσιάζει μια δυσοίωνη εικόνα για το μέλλον των ελαιόδεντρων στην Ιταλία, στην Ελλάδα και στην Ισπανία, οι οποίες από κοινού παράγουν το 95% του ελαιόλαδου της Ευρώπης.

    Η μελέτη σκιαγραφεί τις δυνητικές επιπτώσεις του καταστροφικού για τις ελιές βακτηρίου Xylella fastidiosa, σε περίπτωση που αυτό επεκταθεί μελλοντικά και φθάσει να μολύνει σχεδόν όλους τους ελαιώνες του ευρωπαϊκού Νότου.

    Πολλοί ελαιώνες στην Ιταλία και σε μικρότερο βαθμό στην Ισπανία έχουν ήδη καταστραφεί και η μελέτη προβλέπει ότι, αν το φυτοπαθογόνο βακτήριο επεκταθεί κι άλλο, η οικονομική ζημιά στις τρεις χώρες μπορεί να ξεπεράσει συνολικά ακόμη και τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Για την Ελλάδα ειδικά (όπου το βακτήριο δεν έχει φθάσει ακόμη), στο χειρότερο σενάριο η ζημιά θα μπορούσε να προσεγγίσει τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τους ερευνητές, με επικεφαλής τον Κέβιν Σνάιντερ του ολλανδικού Πανεπιστημίου του Βαγκενίγκεν, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS).

    Η Xylella, που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στην Απουλία της Ιταλίας το 2013 και εξαπλώνεται από τα έντομα, θεωρείται από τους πιο επικίνδυνους παθογόνους μικροοργανισμούς για τα φυτά στον κόσμο και μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί τρόπος για να καταπολεμηθεί αναφέρει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Εκτός από τις ελιές, επιτίθεται σε κερασιές, αμυγδαλιές, δαμασκηνιές, αμπέλια, εσπεριδοειδή κ.α.

    Η ασθένεια έχει ονομαστεί «Σύνδρομο της Ταχείας Παρακμής της Ελιάς» ή απλώς «λέπρα της ελιάς». Το βακτήριο εμποδίζει τη δυνατότητα του φυτού να τροφοδοτείται με νερό και θρεπτικές ουσίες, ώσπου τελικά ξεραίνεται και πεθαίνει.

    Στην Ιταλία έχει προκαλέσει μείωση της παραγωγής των ελαιόδεντρων κατά περίπου 60% από τότε που ανακαλύφθηκε. Εκτός από την Ιταλία, μέχρι τώρα η Xylella έχει κάνει την εμφάνιση της στην Ισπανία (Βαλεαρίδες Νήσοι, Αλικάντε, Μαδρίτη κ.α.), στη Γαλλία (κυρίως Κορσική και Κυανή Ακτή) και στην Πορτογαλία, έχοντας καταστρέψει εκατομμύρια δέντρα στον ευρωπαϊκό Νότο. Στην Ιταλία τουλάχιστον ένα εκατομμύριο ελιές έχουν καταστραφεί, καθώς έχει μολυνθεί περίπου το 17% των ελαιοπαραγωγικών περιοχών.

    Η εξάπλωση της Xylella εκτιμάται ότι σήμερα γίνεται με ρυθμό περίπου πέντε χιλιομέτρων το χρόνο, αλλά θα μπορούσε να επιβραδυνθεί στο ένα χιλιόμετρο με τις κατάλληλες παρεμβάσεις. Λόγω ευνοϊκών κλιματολογικών συνθηκών, θεωρείται ότι το 85% έως 99% των ελαιοπαραγωγικών περιοχών του Ευρωπαϊκού Νότου είναι ευάλωτο.

    «Η ζημιά στις ελιές επιφέρει επίσης μια απαξίωση στην αξία της γης και στην τουριστική ελκυστικότητα μιας περιοχής. Έχει συνεπώς σοβαρή επίπτωση στην τοπική οικονομία και στην απασχόληση που συνδέεται με τη γεωργία», δήλωσε στο BBC η ερευνήτρια δρ Μαρία Σαπονάρι του ιταλικού ινστιτούτου βιώσιμης φυτοπροστασίας CNR.

    Για την Ισπανία η μελέτη εκτιμά ότι, αν μολυνόταν και καταστρεφόταν η πλειονότητα των ελαιόδεντρων, η ζημιά θα μπορούσε να φθάσει τα 17 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα στα επόμενα 50 χρόνια, ενώ στην Ιταλία πάνω από πέντε δισεκατομμύρια. Αν όμως καταστεί εφικτό να επιβραδυνθεί σημαντικά η αρρώστια και νέες πιο ανθεκτικές ποικιλίες ελαιόδεντρων φυτευτούν (αυτό θεωρείται η καλύτερη λύση μακροπρόθεσμα), τότε η ζημιά θα είναι πολύ μικρότερη. Η μείωση του πληθυσμού των εντόμων-φορέων είναι ο άλλος βασικός πυλώνας της μάχης κατά της Xylella.

    Όμως σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τους ερευνητές, ακόμη κι αν δεν υπάρξει το χειρότερο σενάριο, οι καταναλωτές αναμένεται στο μέλλον να νιώσουν την επίπτωση στο πορτοφόλι τους. «Θα υπάρξει μια μείωση της προσφοράς και αναμένεται ότι οι τιμές θα ανέβουν, κάτι που θα πλήξει τους καταναλωτές», σύμφωνα με τον Σνάιντερ, ο οποίος πρόσθεσε ότι, πέρα από το στενά οικονομικό κόστος, θα είναι οδυνηρή και ανεκτίμητη η απώλεια παραδοσιακών ελαιώνων, τους οποίους διαδοχικές γενιές φρόντισαν και κληροδότησαν στις επόμενες.

    Πηγή: Newsbeast.gr

  • Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας: Ενημερωτική ημερίδα για το επικίνδυνο φυτοπαθογόνο βακτήριο «Xylella fastidiosa» στην Κ. Αχαΐα
    Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας: Ενημερωτική ημερίδα για το επικίνδυνο φυτοπαθογόνο βακτήριο «Xylella fastidiosa» στην Κ. Αχαΐα

    Μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης κατά του φυτοπαθογόνου βακτηρίου Xylella fastidiosa, που προκαλεί μεγάλες καταστροφές στις καλλιέργειες ελιάς και αμπέλου, αναλύθηκαν στην ενημερωτική ημερίδα που διοργανώθηκε την Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019 σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και φιλοξενήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα Μερκούρη στην Κάτω Αχαΐα.

    Χαιρετισμό απηύθυνε ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας Φωκίων Ζαΐμης, ο οποίος τόνισε τη σημασία της ενημέρωσης, τόσο για την πρόληψη διάδοσης της ασθένειας που δυστυχώς έχει ήδη εξαπλωθεί στα παράλια πολλών χωρών της Δυτικής Μεσογείου, όσο και για τη λήψη μέτρων και τον τρόπο αντιμετώπισής της, αν εμφανισθεί κάποιο κρούσμα στην ΠΔΕ.

    Η ενημερωτική ημερίδα είχε θέμα: «Καινοτόμες τεχνολογίες προστασίας των φυτών από παθογόνα καραντίνας της οικογένειας Xanthomonadaceae με χρήση εργαλείων Οπτοακουστικής Τεχνολογίας και Μοριακής Βιολογίας», και συνδιοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας (ΙΝΑΔΕ) και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, στο πλαίσιο της δράσης «Ερευνώ- Δημιουργώ- Καινοτομώ», «Ανταγωνιστικότητα, επιχειρηματικότητα και Καινοτομία».

    Στην εκδήλωση μεταφέρθηκε και χαιρετισμός από τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κ. Σκρέκα.

    Με τη σειρά του, ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας Σπύρος Μυλωνάς καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και ιδίως τους ομιλητές για την παρουσία τους και δήλωσε πρόθυμος για συνεργασία σε όλα τα επίπεδα για τα επίκαιρα θέματα της ημερίδας.

    Στη συνέχεια, ο Καθηγητής Φυτοπαθολογίας και Πρόεδρος του Τμήματος Γεωπόνων στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Δημήτριος Γκούμας ανέλυσε το ιστορικό της ασθένειας, τους πιθανούς κινδύνους που ενέχει το φυτοπαθογόνο βακτήριο στην Ελλάδα, το οποίο έχει προκαλέσει μεγάλες καταστροφές στις καλλιέργειες κυρίως της ελιάς, αλλά και των αμπελιών και άλλων σημαντικά εμπορικών οπωροφόρων δέντρων στη Νότια Ευρώπη και ειδικά στη γειτονική Ιταλία με αποτέλεσμα την οικονομική καταστροφή μεγάλων ελαιοπαραγωγικών εκτάσεων. Επιβεβαίωσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει διαγνωστεί η ασθένεια στην χώρα μας αλλά πρέπει να μην υπάρχει κανένας εφησυχασμός αλλά εγρήγορση όλων των υπηρεσιών και γνώση αντιμετώπισης του.

    Μελλοντικά προγράμματα επιδότησης σε αγρότες

    Στη συνέχεια, ο Γεωπόνος και Υπεύθυνος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τα Σχέδια Βελτίωσης, Νικόλαος Αλιζιώτης, αναφέρθηκε στις επενδύσεις που μπορούν να πραγματοποιηθούν στις γεωργικές καλλιέργειες (σχέδια βελτίωσης) και πώς μπορούν να αξιοποιηθούν μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα.

    Ειδικότερα, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη δράση 4.1.2 που θα προκηρυχθεί το 2020 από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για επενδύσεις στην εξοικονόμηση νερού στις καλλιέργειες που ενδιαφέρει όλους τους αγρότες της ΠΔΕ.

    Την ημερίδα συντόνισε η δημοσιογράφος Αντωνία Ρηγάτου.

  • Μητρόπουλος: Εγκρίθηκε ομόφωνα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το βακτήριο Xylella fastidiosa
    Μητρόπουλος: Εγκρίθηκε ομόφωνα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το βακτήριο Xylella fastidiosa

    Έκτακτο σχέδιο για τον επιβλαβή Οργανισμό καραντίνας Xylellafastidiosa ( ΞΥΛΕΛΑ ΦΑΣΤΙΝΤΙΟΖΑ) ενέκρινε ομόφωνα χθες το Περιφερειακό Συμβούλιο μετά από εισήγηση του αρμοδίου Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα Κώστα Μητρόπουλου.

    Πρόκειται για μία σημαντική πρωτοβουλία, προληπτικού χαρακτήρα, από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τον κ. Μητρόπουλο, ο οποίος έλαβε υπόψιν του την σημερινή πραγματικότητα στον ευρωπαϊκό χώρο για τις σοβαρές ζημιές που προκαλεί η Xylella fastidiosa ιδιαίτερα σε ελιές, αμπέλια, εσπεριδοειδή και άλλα φυτά.

    «Δεν υπάρχει κανένα κρούσμα του βακτηρίου στον Ελλαδικό χώρο»

    Ξεκινώντας την εισήγησή του ο κ. Μητρόπουλος ξεκαθάρισε ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κανένα κρούσμα του βακτηρίου στον Ελλαδικό χώρο.Σημείωσε ωστόσο ότι επέλαση του επικίνδυνου αυτού οργανισμού στις ευρωπαϊκές χώρες της Ιταλίας, Ισπανίας, Γερμανίας, Πορτογαλίας και Γαλλίας οδήγησαν στη ψήφιση της Εκτελεστικής Απόφασης για τη λήψη προληπτικών μέτρων. Στόχος των μέτρων αυτών είναι να αποτραπεί ο κίνδυνος της εξάπλωσης του, που γίνεται με τη μεταφορά μολυσμένου πολλαπλασιαστικού υλικού σε μακρινές αποστάσεις και από φυτό σε φυτό δια μέσω του εμβολιασμού όσον αφορά τις κοντινές αποστάσεις.

    Κλιμάκιο γεωπόνων στις περιοχές της Νότιας Ιταλίας

    «Καταλαβαίνουμε όλοι μας ότι, εάν προκύψει αντίστοιχο κρούσμα και στη Περιφέρειά μας, οι επιπτώσεις θα είναι τεράστιες στον οικονομικό τομέα, στο αγροτικό οικοσύστημα και στο τουρισμό. Η Περιφερειακή Αρχή βλέποντας την ταχύτατη εξέλιξη του φαινομένου έστειλε στις αρχές του 2018 κλιμάκιο γεωπόνων στις περιοχές της Νότιας Ιταλίας προκειμένου να δουν το πρόβλημα και παράλληλα να εκπαιδευτούν στις μεθόδους και τις κατάλληλες ενέργειες για τον έλεγχό του.

    Το 2019 το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ συνέταξε εθνικό σχέδιο Δράσης για τον επιβλαβή οργανισμό, γνωρίζοντας στις Περιφέρειες την υποχρέωσή τους για κατάρτιση αντίστοιχου σχεδίου δράσης στην επικράτειά τους.» σημείωσε.

    Οι τρεις άξονες του σχεδίου

    Ο Αντιπεριφερειάρχης ενημερώνοντας το Περιφερειακό Συμβούλιο επισήμανε ότι η Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΔΕ συγκρότησε Ομάδα Εργασίας από γεωπόνους που συνέταξε το σχέδιο έκτακτης ανάγκης το οποίο βασίζεται σε τρεις άξονες :

    ΑΞΟΝΑΣ 1: Μέτρα Πρόληψης (συνήθης ετοιμότητα): Οι δράσεις του συγκεκριμένου Άξονα αποσκοπούν κυρίως στον έλεγχο φυτών κατά την είσοδο τους στην ΕΕ από τρίτες χώρες, στην εσωτερική αγορά, στην διακίνηση φυτών προς φύτευση από χώρες της Ε.Ε, στις επισκοπήσεις και τέλος στην πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού. Το σύνολο των δράσεων πραγματοποιείται ήδη από τους Φυτοϋγειονομικούς ελεγκτές της Περιφέρειας εφαρμόζοντας την εθνική και κοινοτική νομοθεσία.

    ΑΞΟΝΑΣ 2 (κινητοποίηση-επέμβαση-λήψη επίσημων μέτρων): Ο άξονας 2 ενεργοποιείται μετά τον εντοπισμό του βακτηρίου και περιλαμβάνει όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες για τη λήψη των επίσημων Φυτοϋγειονομικών μέτρων όπως: λήψη επίσημων δειγμάτων, οριοθέτηση ζωνών, επισήμανση προσβεβλημένων δένδρων, καταστροφή προσβεβλημένων φυτών κ.λπ. Αναλύεται ο τρόπος ,ο χρόνος και ο τόπος όπου θα συνεργαστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι για τον άμεσο έλεγχο του βακτηρίου. Προβλέπονται εκπαιδεύσεις καθώς και ασκήσεις προσομοίωσης ώστε τόσο το προσωπικό όσο και το ίδιο το σχέδιο να επικαιροποιείται και να βελτιώνεται.

    Και τρίτον, ο

    ΑΞΟΝΑΣ 3 όπου αναλύονται μέτρα για την εξάλειψη του βακτηρίου καθώς και την αποκλιμάκωση της έκτακτης ανάγκης.

    Εν κατακλείδι το σχέδιο έκτακτης ανάγκης:

    • • καθορίζει τους ρόλους και τις αρμοδιότητες των Εμπλεκομένων Φορέων δηλαδή της Περιφέρειας, των Δήμων, της Αστυνομίας, του Λιμενικού και της Πυροσβεστικής, ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται σε κάθε επίπεδο κρίσης.

    Στην περίπτωση εμφάνισης κρούσματος ακολουθούμε τις διαδικασίες που ορίζει η Πολιτική Προστασία για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών.

    «Οφείλουμε να ενεργούμε προληπτικά προστατεύοντας την αγροτική μας παραγωγή, θωρακίζοντας την οικονομία του τόπου μας και διασφαλίζοντας τις εξαγωγές μας, καθώς η απουσία της Ξυλέλα μας επιτρέπει να παράγουμε 100% υγειές πολλαπλασιαστικό υλικό.Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω την Ομάδα Εργασίας Γεωπόνων για τη σημαντική δουλειά τους στην εκπόνηση του σχεδίου έκτακτης ανάγκης.» κατέληξε ο κ. Μητρόπουλος

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ