Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2018 12:13

Ο Σύλλογος Γεωπόνων Ελευθ. Επαγγελματιών Ηλείας για το γλοιοσπόριο

Γράφτηκε από τον

Με επιστολή του ο Σύλλογος Γεωπόνων Ελευθέρων Επαγγελματιών νομού Ηλείας, αναφέρεται στο γλοιοσπόριο, το μύκητα που δημιούργησε σημαντικό πρόβλημα στην ελαιοπαραγωγή.

Στην επιστολή εξηγούν με λεπτομέρειες τα δεδομένα του μύκητα.

Η επιστολή

Φίλες και φίλοι,

το τελευταίο διάστημα έχει αναπτυχθεί μία συζήτηση από πάρα πολλούς «ειδικούς» και μη για τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε ως νομός, αλλά και ως χώρα γενικότερα, με τις ζημιές στον ελαιόκαρπο, που είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί πάρα πολύ η παραγωγή αλλά και να υποβαθμιστεί αρκετά και η ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος.
Εμείς ως οι υπεύθυνοι επιστήμονες θεωρούμε ότι αυτός ο ορυμαγδός πληροφοριών πολλές φορές οδηγεί σε σύγχυση τους παραγωγούς και τους παρακινεί σε λανθασμένους χειρισμούς που και οικονομικά τους επιβαρύνουν και το προσδοκώμενο αποτέλεσμα δεν έχουν.
Κατ΄ αρχάς να αναφέρουμε ότι σε μεγάλο βαθμό οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν από τον περσινό χειμώνα ως και το καλοκαίρι (απουσία χαμηλών θερμοκρασιών το χειμώνα και υψηλά ποσοστά βροχόπτωσης έως αργά το καλοκαίρι) είναι αυτές που συνέβαλλαν στην ανάπτυξη των δύο κυριότερων αιτιών που προκάλεσαν τα προβλήματα:
- Το έντομο δάκος
- Το μύκητα γλοιοσπόριο, που μας απασχόλησε και κατά το έτος 2016, με μικρότερες βέβαια ζημιές
Το δάκο τον γνωρίζουν οι παραγωγοί πολλά χρόνια όπως και τους τρόπους αντιμετώπισης του είτε ατομικά είτε μέσω των προγραμμάτων δακοκτονίας με δολωματικό ψεκασμό που διενεργούνται από την περιφέρεια.
Το παθογόνο αίτιο που προκαλεί το γλοιοσπόριο είναι τα είδη Colletotricumspp, και προσβάλλει όλα τα όργανα της ελιάς (φύλλα, άνθη, καρπό) αλλά κυρίως τους καρπούς όταν πλησιάζουν στην ωρίμανση ή όταν είναι ώριμοι και αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα για την παραγωγή, προκαλώντας χαρακτηριστική σήψη.
Η ασθένεια δεν εμφανίζεται μόνο τα τελευταία 2-3 χρόνια. Η πρώτη αναφορά έγινε το 1899 στην Πορτογαλία, ενώ στην Ελλάδα αναφέρθηκε από τον Πετρί το 1930 στην Κέρκυρα. Το γλοιοσπόριο εμφανίζεται κατά καιρούς σε πολλές ελαιοκομικές χώρες (Πορτογαλία, Ιταλία, Ισπανία, Καλιφόρνια. Αυστραλία, Ν. Ζηλανδία, Τυνησία). Η μεταβλητότητα του μεσογειακού κλίματος σε μεγάλο βαθμόεπηρεάζει την εμφάνιση και τη σοβαρότητα της ασθένειας.
Με ευνοϊκές συνθήκες όπως βροχές, ήπια θερμοκρασία, υψηλή πίεση μολύσματος και σοβαρές προσβολές από δάκο κατά τη διάρκεια της ωρίμανση των καρπών, η ασθένεια μπορεί να προκαλέσει έως και 100% απώλεια παραγωγής καρπών.
Κατά την έναρξη της ωρίμανσης των καρπών, μέρος του καρπού καλύπτεται από κηλίδα σκούρου χρώματος και ζαρώνει. Η κηλίδα επεκτείνεται και μπορεί να καλύψει ολόκληρο τον καρπό. Εφόσον υπάρχει υψηλή σχετική υγρασία εμφανίζονται πάνω στις κηλίδες μαύρα στίγματα με γλοιώδεις ρόδο-πορτοκαλί μάζες που είναι τα σπόρια του μύκητα. Οι καρποί προσβάλλονται πάνω στο δέντρο και μπορεί να πέσουν ή να παραμείνουν πάνω σε αυτό, οι κηλίδες στα φύλλα αρχίζουν από την κορυφή του ελάσματος και μπορεί να επεκταθούν μέχρι το μέσο του. Στις κηλίδες αυτές τα μαύρα στίγματα εμφανίζονται κατά συγκεντρικούς κύκλους. Οι «χτυπημένες» ελιές πέφτουν πρόωρα μειώνοντας την απόδοση της συγκομιδής και στο στάδιο της ελαιοπαραγωγής παράγουν ένα ελαιόλαδο χαμηλής ποιότητας (μείωση πολυφαινολών και α-τοκοφερόλης), πολύ θολό και µε υψηλό βαθμό οξύτητας.
Πρόσφατες έρευνες έδειξαν, ότι η προσβολή από δάκο μπορεί να επιτείνει την ασθένεια, αλλά δεν αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την εγκατάσταση του παθογόνου στους καρπούς ελιάς και την εξέλιξη της μόλυνσης.
Πηγή μολύσματος είναι προσβεβλημένοι καρποί του προηγούμενου έτους πάνω στο δέντρο ή στο έδαφος. Αρχική είσοδος του μύκητα γίνεται από την άνοιξη κατά την ανθοφορία. Οι μολύνσεις μπορούν να γίνουν σε δύο περιόδους της ελιάς, την ανθοφορία και την ωρίμανση των καρπών.Οι μολύνσεις επιτυγχάνονται σε εύρος θερμοκρασιών από 10 έως και 30°C, με άριστο εύρος από 20-27 °C και απαιτούν σχετική υγρασία > 93%.

Στις ελαιουργικές περιοχές όπου το γλοιοσπόριο ενδημεί, για την αντιμετώπιση του μύκητα προτείνονται:

-Πρώιμη συγκομιδή για την αποφυγή δευτερογενών μολύνσεων

-Αφαίρεση προσβεβλημένων κλαδιών και μουμιοποιημένων καρπών

-Μείωση της σχετικής υγρασίας στο περιβάλλον των δέντρων µε κατάλληλο κλάδεµα για αερισµό της κόµης
-Κατάλληλο πρόγραμμα φυτοπροστασίας ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες
α. Προληπτικοί ψεκασµοί µε χαλκούχα µυκητοκτόνα,
β. Ψεκασμοί στο κρόκιασμα της άνθησης με τα χρησιμοποιούμενα χημικά μυκητοκτόνα για το κυκλοκόνιο
γ. Ψεκασμοί με την έναρξη των φθινοπορινών βροχοπτώσεων με τα χρησιμοποιούμενα χημικά μυκητοκτόνα για το κυκλοκόνιο
δ. Ψεκασµός µέχρι απορροής µε χαλκούχο µυκητοκτόνοαµέσως µετά τη συγκοµιδή
-Αποφυγή υπερβολικής αζωτούχου λίπανσης
-Αποφυγή υπερβολικής άρδευσης
Τελειώνοντας θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι οι κατά τόπους συνάδελφοι- συνεργάτες σας τόσα χρόνια, είναι πάντα δίπλα σας για έγκυρη ενημέρωση έτσι ώστε να προστατευτεί σωστά και οικονομικά ένα μοναδικό προϊόν για την περιοχή μας, αλλά και για όλη την Ελλάδα, που αποτελείμία κύρια πηγή εισοδήματος αλλά και ένα προϊόν που μπορεί να μας “ανοίξει” πολλές αγορές αν καταφέρουμε ως χώρα να φύγουμε από την εύκολη λύση της χύμα διάθεσης.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2018 23:51

Σχετικά Άρθρα

  • Κατρίνης: Δραματική η κατάσταση των ελαιοπαραγωγών λόγω της ανομβρίας - Απαιτείται άμεση στήριξη από την πολιτεία
    Κατρίνης: Δραματική η κατάσταση των ελαιοπαραγωγών λόγω της ανομβρίας - Απαιτείται άμεση στήριξη από την πολιτεία

    Τις καταστροφικές συνέπειες στην ελαιοκαλλιέργεια των φαινομένων της κλιματικής αλλαγής αναδεικνύουν για μία ακόμα φορά ο βουλευτής Ηλείας Μιχάλης Κατρίνης και σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ζητώντας να υπάρξει άμεση στήριξη στους παραγωγούς.

    Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι η παρατεταμένη ανομβρία, σε συνδυασμό με τους συνεχείς και ασυνήθιστους καύσωνες, έχει επιφέρει σοβαρές συνέπειες στην ελαιοκαλλιέργεια σε πολλές περιοχές της χώρας. Οι ελαιοπαραγωγοί, παρά τις ενδεδειγμένες καλλιεργητικές πρακτικές, αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα όπως αφυδάτωση καρπών, μικροκαρπία και ακαρπία, βλέποντας τους κόπους τους να πηγαίνουν χαμένοι. Το πλήγμα στη φετινή παραγωγή αναμένεται να είναι μεγάλο, με τους παραγωγούς να βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς η απώλεια εισοδήματος γίνεται απειλή για τη συνέχιση της δραστηριότητάς τους.

    Όπως τονίζουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, η ελιά, που καλλιεργείται σε περισσότερα από 8 εκατομμύρια στρέμματα στη χώρα, αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της ελληνικής γεωργίας και ένα από τα βασικά προϊόντα εξαγωγής, με το ελαιόλαδο να αποφέρει πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως και τις βρώσιμες ελιές περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ (στοιχεία ΚΕΠΕ, 2023). Ωστόσο, παρόλο που η συμβολή της ελαιοκαλλιέργειας στην ελληνική οικονομία είναι ανεκτίμητη, οι ελαιοπαραγωγοί δεν λαμβάνουν επαρκή στήριξη από το κράτος ή την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η ελαιοκαλλιέργεια παραμένει εκτός συνδεδεμένων ενισχύσεων, με τις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ να ανέρχονται μόλις στο 25% των εισφορών που καταβάλλουν οι ίδιοι.

    Παρά την αυξανόμενη συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως η ανομβρία, οι κανόνες του ΕΛΓΑ παραμένουν αναχρονιστικοί και ανεπαρκείς για την προστασία των ελαιοπαραγωγών από τέτοιες ζημιές, κάτι που επιτείνει το αίσθημα εγκατάλειψης και αβεβαιότητας στον κλάδο, επισημαίνουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και υπογραμμίζουν την ανάγκη για άμεσες αποζημιώσεις και σύγχρονες πολιτικές στήριξης, τονίζοντας ότι το εισόδημα των ελαιοκαλλιεργητών είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την κρατική μέριμνα και την κοινοτική πολιτική.

    Οι βουλευτές καλούν την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες, όπως τον εκσυγχρονισμό του κανονισμού του ΕΛΓΑ για να συμπεριλάβει ασφαλιστική κάλυψη των ζημιών από την κλιματική αλλαγή, καθώς και την κατασκευή νέων αρδευτικών έργων για την άμεση ανακούφιση των καλλιεργητών και την προστασία της παραγωγής. Παράλληλα, ζητούν να εκπονηθεί και να κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση επιστημονικά τεκμηριωμένος φάκελος που να αποδεικνύει τις επιπτώσεις της ανομβρίας στην παραγωγή ελιάς, με στόχο να διεκδικηθούν επιπλέον πόροι για την ελληνική ελαιοπαραγωγή.

    Τέλος, ο Μιχάλης Κατρίνης και οι άλλοι βουλευτές επικεντρώνονται και στην αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) με στόχο τη στήριξη της ελαιοκαλλιέργειας, καθώς το φαινόμενο της παρενιαυτοφορίας και η ασταθής απόδοση των ελαιόδεντρων καθιστούν επιτακτική τη λήψη ειδικών μέτρων για να προστατευθούν οι παραγωγοί και να διασφαλιστεί η συνέχεια της ελληνικής ελαιοπαραγωγής.

    Η οικονομική και ιστορική σημασία της ελιάς για τη χώρα μας, καταλήγουν οι βουλευτές, απαιτεί επείγουσα και στοχευμένη δράση, καθώς η κλιματική κρίση δεν αφήνει περιθώρια για καθυστερήσεις.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Μεσσηνία: Μεγαλώνουν καθημερινά οι ζημιές στην ελαιοπαραγωγή
    Μεσσηνία: Μεγαλώνουν καθημερινά οι ζημιές στην ελαιοπαραγωγή

    Σε απόγνωση βρίσκονται οι ελαιοπαραγωγοί της Μεσσηνίας, καθώς καλούνται να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της ανομβρίας, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί και την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα μετεωρολογικά στοιχεία που αφορούν στο νομό.

    Οι ζημιές που έχει προκαλέσει η ανομβρία στη φετινή ελαιοπαραγωγή του νομού ήδη είναι μεγάλες, δεδομένου ότι σε πολλές περιοχές ξεπερνούν το 60%, ενώ φτάνουν μέχρι και το 100% της παραγωγής. Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι ίδιοι οι αγρότες, κάθε μέρα χωρίς βροχή προκαλεί μεγαλύτερα προβλήματα.

    Από την πλευρά τους, η Δημοτική Κοινότητα Χώρας του Δήμου Πύλου – Νέστορος, σε συνεργασία με τον ΑΕΣ-ΟΠ “Νηλέας”, πραγματοποίησαν συγκέντρωση όλων των ελαιοπαραγωγών, παραγωγικών φορέων και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την ευρύτερη περιοχή, χθες το απόγευμα, στην αίθουσα Rex στη Χώρα, προκειμένου να συζητήσουν και να δρομολογήσουν περαιτέρω ενέργειες σχετικά με τις πρωτόγνωρες κλιματικές συνθήκες που βιώνει η περιοχή και οι οποίες έχουν δημιουργήσει μεγάλες ζημιές στην ελαιοπαραγωγή.

    Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Νηλέας: “Όσο παρατείνεται η ανομβρία οι ζημιές θα αυξάνονται και δε θα καταστραφεί μόνο η φετινή παραγωγή αλλά και το φυτικό κεφάλαιο, με αποτέλεσμα να απειλείται το εισόδημα και των επόμενων χρόνων, με ανυπολόγιστες συνέπειες για εμάς και τον τόπο μας”.

    Τουλάχιστον για τη φετινή χρονιά, το μόνο που μπορεί να γίνει τώρα είναι… προσευχές, ώστε να έρθουν γρήγορα τα πρωτοβρόχια.

    Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του “Νηλέα», Γ. Κόκκινου, στο “Θ” το προηγούμενο διάστημα, για την ουσιαστική και ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος, “αυτό που πρέπει να γίνει και θα έπρεπε ήδη να έχει γίνει, είναι να δημιουργήσουμε αποθέματα υδάτινων πόρων, με κατάλληλα έργα που πρέπει να γίνουν όπου υπάρχει αγροτική παραγωγή, για να μπορέσουμε, σε συνθήκες κλιματικής αλλαγής, η οποία είναι αδυσώπητη, να παράγουμε προϊόντα και οι καταναλωτές να μπορούν να τα αγοράζουν σε λογικές τιμές και να μην έχουμε φαινόμενα με μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού να μην έχει πρόσβαση σε τρόφιμα.

    Πρέπει να καταλάβει η Πολιτεία ότι έχουμε περάσει το κατώφλι μιας άλλης εποχής, εξαιρετικά δύσκολης, που δεν μπορεί πλέον η γεωργία να παράγει χωρίς υποστήριξη. Και υποστήριξη δεν εννοούμε σε καμία περίπτωση επιδοτήσεις που θα πληρώνουν οι φορολογούμενοι, αλλά επιδοτούμενα έργα που θα μπορέσουν να μας δώσουν ανάσα και να μπορούμε να συνεχίσουμε”.

    Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Μεσσήνης θα προχωρήσει σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης, καθώς και στη συγκεκριμένη περιοχή έχουν ήδη καταγραφεί μεγάλες ζημιές.

    Τέλος, το συγκεκριμένο ζήτημα έχει τεθεί και στο Περιφερειακό Συμβούλιο, και από τη “Νέα Πελοπόννησο” και από τη “Λαϊκή Συσπείρωση”.

    Πηγή: TharrosNews.gr

  • Μεσσηνία: Ελαιοπαραγωγός κοιμάται μέσα στην επιχείρησή του για να μην τον κλέψουν
    Μεσσηνία: Ελαιοπαραγωγός κοιμάται μέσα στην επιχείρησή του για να μην τον κλέψουν

    Πρωτόγνωρες καταστάσεις βιώνουν οι ελαιοπαραγωγοί, καθώς οι κλοπές ελαιοκάρπου είναι καθημερινό φαινόμενο

    Δραστικά μέτρα πήρε ένας ελαιοπαραγωγός στη Μεσσηνία, που αποφάσισε να βάλει κρεβάτι στο ελαιοτριβείο του και να κοιμάται εκεί, προκειμένου να μην τον κλέψουν.

    Έξαρση στις κλοπές ελαιοκάρπου υπάρχει το τελευταίο διάστημα, με τους παραγωγούς να βρίσκονται σε απόγνωση, παίρνοντας την κατάσταση στα χέρια τους.

    Συγκεκριμένα, ο Ηλίας Κωστόπουλος από τη Λευκοχώρα Μεσσηνίας αποφάσισε να κοιμάται στο ελαιοτριβείο του για να προστατεύει το ελαιόλαδο από επίδοξους ληστές. Ο ίδιος αναφέρει ότι μαζί του έχει φακό και δεν κοιμάται μέχρι τις 4 τα ξημερώματα, έχοντας μόνιμα τα φώτα ανοιχτά.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας: Απελπιστική η κατάσταση με τη φετινή ελαιοπαραγωγή
    Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας: Απελπιστική η κατάσταση με τη φετινή ελαιοπαραγωγή

    Μόνο η βροχή μπορεί να ανατρέψει αυτόν τον κατήφορο

    Ανομβρία, επαναλαμβανόμενοι καύσωνες, ζημιές στην ελαιοπαραγωγή… Έτσι ξεκίνησε ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Στάθης Αναστασόπουλος, μιλώντας για την κατάσταση που επικρατεί στις περισσότερες περιοχές της Μεσσηνίας όπου τα ελαιόδεντρα δεν ποτίζονται.

    Κατά τον ίδιο, πριν από μερικούς μήνες όλα έδειχναν ότι φέτος θα είχαμε μια πολύ καλή ελαιοκομική χρονιά, παραγωγική, με καλή ποιότητα και με μεγάλες ποσότητες, όμως η ξηρασία και οι καύσωνες έως τώρα έχουν προκαλέσει πολλά προβλήματα, όπως πρόωρη ωρίμανση και συρρίκνωση, με περιπτώσεις όπου ο ελαιόκαρπος είναι μουμιοποιημένος και θα πέσει στο έδαφος.

    Παράλληλα, υπάρχει κιτρίνισμα των φύλλων, όπως και άλλες ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο.

    Τα παραπάνω, ξεκαθάρισε, ισχύουν για τους ξερικούς ελαιώνες, ενώ οι αρδευόμενοι έχουν πολύ καλύτερη εικόνα, έως άριστη, αφού όταν το δέντρο ποτίζεται στις υψηλές θερμοκρασίες, βγάζει υγιή καρπό και ποιοτικό προϊόν.

    Σύμφωνα με τον κ. Αναστασόπουλο, όλα δείχνουν ότι αν στο επόμενο διάστημα δεν έχουμε βελτίωση των καιρικών συνθηκών, σε συνδυασμό με βροχή, θα υπάρξουν «τραγικές μειώσεις» τόσο της ποσότητας όσο και της ποιότητας του φετινού ελαιολάδου.

    Με τα παραπάνω δεδομένα, λοιπόν, οι δύο ΔΑΟΚ της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας εδώ και καιρό κάνουν αυτοψίες και ολοκληρώνουν τις πρώτες καταγραφές, ενώ εκτίμησε ότι μπορεί να υπάρξει και επιδείνωση, ευχόμενος πάντως να βρέξει.

    Επίσης, σημείωσε πως υπάρχει συνεργασία με τον ΕΛΓΑ και την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του δημάρχου Πύλου – Νέστορος σύσκεψη, όπου συμμετείχαν ο διευθυντής του ΕΛΓΑ και οι δύο τομεάρχες, ενώ ακολούθησε επίσκεψη σε ελαιώνες, με την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Μεθώνης, όπως είπε ο κ. Αναστασόπουλος, να είναι απελπιστική, εκφράζοντας το φόβο ότι είναι δύσκολα αναστρέψιμη.

    Ξεκαθάρισε, μάλιστα, ότι η ζημιά είναι διαβαθμισμένη. Ως εκ τούτου, χρειάζεται εξατομίκευση και αφού υπάρξει πλήρης εικόνα, θα συνταχθούν έγγραφα και εκθέσεις από τις ΔΑΟΚ της Μεσσηνίας, αλλά και των άλλων νομών της Πελοποννήσου. Στη συνέχεια θα συνταχθεί έγγραφο του περιφερειάρχη, στο οποίο θα υποβάλλει τις εκθέσεις και θα ζητά τη στήριξη του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών.

    Ο κ. Αναστασόπουλος έκλεισε το θέμα λέγοντας ότι «έχουμε δρόμο μπροστά μας και, επιτέλους, να υπάρξει κάποια βροχή, για να ανατραπεί αυτός ο κατήφορος».

    Πηγή: ΤharrosNews.gr

  • Ζαχάρω: Σημαντική η μείωση ελαιολάδου στην περιοχή λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών - Αγγίζει το 30% η πτώση
    Ζαχάρω: Σημαντική η μείωση ελαιολάδου στην περιοχή λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών - Αγγίζει το 30% η πτώση

    Ενέργειες για τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Τις συνέπειες των ακραίων καιρικών φαινομένων και της παρατεταμένης ανομβρίας καλούνται να πληρώσουν και φέτος οι ελαιοκαλλιεργητές στη Ζαχάρω. Οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για σημαντική μείωση της παραγωγής ελαιολάδου που αγγίζει έως και το 30% από μια ήδη κακή περσινή χρονιά, με σημαντικές συνέπειες στο εισόδημα των αγροτών, που για την πλειοψηφία αποτελεί την κύρια και μοναδική πηγή εισοδήματος.

    Την ίδια στιγμή, ο Δήμαρχος Ζαχάρως, Κώστας Μητρόπουλος, αφουγκραζόμενος τα προβλήματα και την ανησυχία του αγροτικού κόσμου της περιοχής, προωθεί σειρά ενεργειών προς τα αρμόδια Υπουργεία και Φορείς για την αποζημίωση των αγροτών.

    Στο Δήμο Ζαχάρως καλλιεργούνται περίπου 1.800.000 ελαιόδεντρα (1.100.000 στη Δ.Ε. Ζαχάρως και 700.000 στη Δ.Ε. Φιγαλείας). Όπως σημειώνει ο κ. Μητρόπουλος, οι δυσκολίες, λόγω καιρικών συνθηκών, είναι ήδη ορατές κυρίως στις ημιορεινές περιοχές, όπου το πότισμα δεν είναι εύκολη διαδικασία, με αποτέλεσμα την επικράτηση έντονου προβληματισμού.

    «Οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για σημαντική μείωση της παραγωγής ελαιολάδου, που αγγίζει και το 30% σύμφωνα με υπολογισμούς των καλλιεργητών» δηλώνει στο ilialive.gr ο Δήμαρχος Ζαχάρως, σημειώνοντας ότι «οι βροχές που έπεσαν τον προηγούμενο μήνα δεν κάλυψαν όλη την περιοχή αλλά κι εκεί που έπεσαν, υπήρξαν διακυμάνσεις, με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση στην παραγωγή. Εμείς από την πλευρά μας έχουμε ήδη αποστείλει όλα τα απαραίτητα αιτήματα προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τον ΕΛΓΑ κ.α. ώστε κλιμάκιο γεωπόνων να επισκεφθεί σύντομα την περιοχή, να καταγράψει τις ζημιές και τις απώλειες ώστε οι ελαιοκαλλιεργητές να αποζημιωθούν όσο το δυνατό συντομότερα» καταλήγει ο κ. Μητρόπουλος.

  • Μεσσηνία: Αποζημιώσεις σε ελαιοπαραγωγή για ζημιές από ανομβρία και καύσωνες ζητούν οι αγρότες
    Μεσσηνία: Αποζημιώσεις σε ελαιοπαραγωγή για ζημιές από ανομβρία και καύσωνες ζητούν οι αγρότες

    «Τεράστιες ζημιές έχουν υποστεί τα ελαιόδεντρα σε όλο τον Νομό από την παρατεταμένη ανομβρία και τους καύσωνες του καλοκαιριού. Σε πολλές περιπτώσεις γίνεται λόγος ακόμη και για ζημιά που φτάνει στο 100% της παραγωγής. Με την ζημιά να γίνεται μεγαλύτερη και να επεκτείνεται όσο συνεχίζεται η ανομβρία και η ζεστή.

    Απαιτούμε να γίνει άμεσα καταγραφή της ζημιάς από τον ΕΛΓΑ και να αποζημιωθούν στο 100% και άμεσα οι παραγωγοί, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

    Δήθεν υποσχέσεις από τοπικούς φορείς, δήμους και βουλευτές, δεν μας ξεγελούν, τα ίδια ακούσαμε και την περσινή χρονιά με την ακαρπία και δεν έχουμε δει τίποτα απολύτως. Είναι πρόκληση η κυβέρνηση να δίνει χωρίς καμία καθυστέρηση δισεκατομμύρια ευρώ σε βιομήχανους, εφοπλιστές, κλινικάρχες, αεροπορικές εταιρείες και τους αγρότες να τους αγνοεί επιδεικτικά.

    Και ακόμη χειρότερο είναι ότι όλη αυτή η καταστροφή της ξηρασίας έρχεται να προστεθεί στα οξυμένα προβλήματα του υψηλού κόστους παράγωγης, των ανοιχτών τιμών, της κατεστραμμένης αγροτικής οδοποιίας και στις ελλείπεις υποδομές άρδευσης.

    Με περίσσιο θράσος το υπουργείο και ο ΟΠΕΚΕΠΕ στέλνουν ραβασάκια όπου ζητούν επιστροφή χρημάτων από την επιδότηση λόγω «λάθους». Τη στιγμή που με την καινούρια ΚΑΠ έχουν μειώσει τις επιδοτήσεις ακόμα και 50%, μας μιλάνε για «λάθη» και ζητούν πίσω χρήματα που οι αγρότες περιμένουν πως και πως για να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

    Δεν αποδεχόμαστε τίποτα, δεν πρόκειται να επιστρέψουμε τίποτα για προβλήματα και λάθη που δεν ευθυνόμαστε!

    Αν δεν αναπληρωθεί το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών με ευθύνη της κυβέρνησης η ύπαιθρος θα καταρρεύσει οικονομικά και η ελαιοκαλλιέργεια μπορεί να εγκαταλειφθεί μαζικά.

    Έχουμε τη δύναμη μέσα από τον αγώνα μας να επιβάλουμε στην κυβέρνηση να μας σεβαστεί και να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα μας ώστε να παραμείνουμε στον τόπο μας και να συνεχίσουμε να παράγουμε. Καλούμε σε παράσταση διαμαρτυρίας στον ΕΛΓΑ στην Τρίπολη την Τρίτη 22-10-2024 στις 11 το πρωί.

    Διεκδικούμε:

    • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω της ζημιάς από την ξηρασία στην ελαιοκαλλιέργεια που δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ.
    • Σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή στη γεωργία και με το ζωικό κεφάλαιο στην κτηνοτροφία. Όσοι παράγουν και είναι πραγματικοί αγρότες και κτηνοτρόφοι, αυτοί να παίρνουν τις επιδοτήσεις. Έγκαιρη χορήγηση των ενισχύσεων, σε μία δόση, χωρίς παρακρατήσεις. Να είναι ακατάσχετες. Η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για το όργιο παραβιάσεων και εξαπάτησης που γίνεται από τις «πύλες της κολάσεως» του ΟΣΔΕ σε βάρος των αγροτών και κτηνοτρόφων, με αποτέλεσμα κάποιοι επιτήδειοι να στήνουν χορό εκατομμυρίων ευρώ στις πλάτες τους, παίζοντας με το εθνικό απόθεμα, τις εκτάσεις, τους βοσκότοπους. Οι δηλώσεις του ΟΣΔΕ να γίνονται δωρεάν και με έλεγχο με την ευθύνη των δομών του υπουργείου.
    • Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ,ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%.
    • Μείωση του κόστους παραγωγήςμε αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του xρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια.
    • Κατώτατες εγγυημένες τιμέςπου θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση».

    Πηγή: Gargalianoionline.gr

  • Μεσσηνία: Αρχισε η ελαιοσυγκομιδή στην Τριφυλία - Μεγαλύτερη παραγωγή, αγωνία για ανομβρία
    Μεσσηνία: Αρχισε η ελαιοσυγκομιδή στην Τριφυλία - Μεγαλύτερη παραγωγή, αγωνία για ανομβρία

    Έντονα έχει αφήσει το αποτύπωμα της η φετινή ανομβρία στην ελαιοπαραγωγή της Τριφυλίας με την ελαιοσυγκομιδή να έχει ξεκινήσει δειλά – δειλά από τις μαυροελιές. Οι βροχές που έπεσαν τον προηγούμενο μήνα δεν κάλυψαν όλη την περιοχή, αλλά και εκεί που έπεσαν υπήρξαν διακυμάνσεις με αποτέλεσμα να έχει ζημιωθεί σημαντικά η παραγωγή. Ωστόσο είναι μια χρονιά που σίγουρα θα υπάρχει μεγαλύτερη παραγωγή από πέρυσι με τις πρώτες εκτιμήσεις από την πλευρά της ΔΑΟΚ Τριφυλίας, εφόσον βοηθήσει ο καιρός με νέες βροχοπτώσεις, να μιλούν για περίπου 27.000 τόνους.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι σε κάποιες περιοχές της Χώρας δεν έχει βρέξει ακόμη, ενώ και σε κάποιες άλλες κυρίως στο παραλιακό τμήμα από το Καλό Νερό μέχρι τα Διπόταμα (όρια Κυπαρισσίας – Φιλιατρών) οι βροχοπτώσεις είναι ελάχιστες, ενώ προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι μη αρδευόμενες εκτάσεις στη περιοχή των Γαργαλιάνων. Τα βλέμματα των παραγωγών είναι στραμμένα στη νέα πρόβλεψη για βροχοπτώσεις αυτό το Σαββατοκύριακο.

    Από εκεί και πέρα προσβολές από δάκο και γλοιοσπόριο δεν έχουν καταγραφεί στη περιοχή, ενώ συστήνεται η προσοχή στους παραγωγούς για τους ψεκασμούς που θα κάνουν να είναι με εγκεκριμένα σκευάσματα και να ακολουθούν κατά γράμμα τις οδηγίες της ετικέτας.

    Για τη φετινή χρονιά ο Διευθυντής της ΔΑΟΚ Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος μας τόνισε «Είναι μια ιδιαίτερη χρονιά η φετινή, με δύο διαφορετικές εικόνες. Έχουμε τις περιοχές που έχει βρέξει με τις φθινοπωρινές μπόρες και δεν έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα και αυτές είναι οι περιοχές των Φιλιατρών, των Γαργαλιάνων, ανατολικά του Δήμου Πύλου Νέστορος, ο Αετός, το Δώριο ανατολικά του Καλού Νερού. Από την άλλη έχουμε περιοχές όπως από τη Νέδα μέχρι τη Κυπαρισσία και τα Διπόταμα, δυτικά της Χώρας και στις ΔΚ Αμπελόφυτο, Κορυφάσιο, Μυρσινοχώρι, όπου έχουμε ξηρασία και έχουμε ζημιές. Γενικά θα έχουμε προβλήματα στη συνολική παραγωγή αν συνεχιστεί η ανομβρία.

    Η ελαιοσυγκομιδή ήδη ξεκίνησε από την περιοχή της Χώρας με τις μαυροελιές και με τα πρώτα αγουρέλαια. Μέχρι τώρα δεν έχουμε προσβολές από δάκο και οι δακοσυλλήψεις είναι χαμηλές, ούτε και προσβολές από γλοιοσπόριο. Όμως οι παραγωγοί θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και ειδικά μετά από βροχοπτώσεις και στο στάδιο αλλαγής χρώματος του καρπού, θα πρέπει να επισκέπτονται τις καλλιέργειες τους για τυχόν προσβολές καθώς οι συνθήκες είναι ευνοϊκές και μπορεί να προκληθούν ζημιές. Οι παραγωγοί αν χρειάζονται να κάνουν επεμβάσεις, θα πρέπει να χρησιμοποιούν εγκεκριμένα σκευάσματα σύμφωνα με τις οδηγίες τους και να διατηρούν το διάστημα από την τελευταία επέμβαση μέχρι τη συγκομιδή για να μην έχουν υπολείμματα στο παραγόμενο προϊόν. Επίσης να χρησιμοποιούν ορυκτέλαια φυτικής προελεύσεως ώστε να μην έχουν αρωματικούς υδρογονάνθρακες, καθώς οι αγορές είναι πολύ απαιτητικές στο κομμάτι αυτό. Όπως και να εφαρμόζουν καλές πρακτικές στη συγκομιδή.

    Αν όλα πάνε καλά και δεν συνεχιστεί η ανομβρία εκτιμούμε ότι η περιοχή μας θα προσεγγίσει μια παραγωγή περίπου στους 27.000 τόνους, η οποία θα ήταν ακόμη καλύτερη αν είχε βοηθήσει ο καιρός και δεν είχαμε την παρατεταμένη ανομβρία.»

    Ο πρόεδρος της Ο.Π. Νηλέας Γιώργος Κόκκινος μας επισήμανε «Έχει ξεκινήσει δειλά – δειλά η ελαιοσυγκομιδή της μαυροελιάς αυτές τις ημέρες από κάποιους παραγωγούς που έχουν μεγάλη παραγωγή. Τα πράγματα όμως είναι αρκετά άσχημα. Δυτικά από τη Χώρα, από το ανάκτορο του Νέστωρα, δυτικά από το Αμπελόφυτο, το Μυρσινοχώρι, το Κορυφάσιο, έχουμε πολλές ζημιές από την ανομβρία, που φτάνουν και το 100%, είναι περιοχές που δεν έχει βρέξει καθόλου. Οι παραγωγοί αυτοί δεν θα κάνουν καθόλου ελαιοσυγκομιδή αλλά και να κάνουν δεν θα υπάρχει ελαιοπερικτικότητα αφού δεν έχει καθόλου ψίχα ο καρπός. Μια τέτοια ελιά έχει μόλις το 15% του βάρους ενός καρπού από αρδευόμενο κτήμα. Έχει σοβαρή καταστροφή στη περιοχή.

    Από τη Χώρα και προς τον ορεινό όγκο έχουν περάσει βροχές και τα πράγματα είναι καλύτερα, εκεί είναι ικανοποιητική η παραγωγή. Στις προηγούμενες περιοχές όμως και βροχές να πέσουν τώρα οι ελιές δεν θα επανέλθουν, μόνο μπορεί να ισορροπήσει λίγο η κατάσταση. Εκτιμώ ότι στην ελαιοκομική μας περιφέρεια το 30-35% έχει υποστεί μεγάλη ζημιά.»

    Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού «Ελαιώνας» στους Γαργαλιάνους Νίκος Αθανασόπουλος τόνισε «Όπου οι ελιές είναι ξερικές έχουμε προβλήματα, και αν δεν βρέξει πάλι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος, οι βροχές μέχρι τώρα ήταν τοπικές, ελάχιστες και δεν έβρεξε σε όλα τα κομμάτια. Όπου οι ελιές είναι ποτιστικές έχουν διατηρηθεί και είναι πιο καλά τα πράγματα.

    Σίγουρα θα έχουμε περισσότερη παραγωγή σε σχέση με πέρυσι, αλλά όχι την προσδοκώμενη και αυτό λόγω της ανομβρίας που έχουμε για πολλούς μήνες. Η ελαιοσυγκομιδή στη περιοχή μας θα ξεκινήσει προς το τέλος Οκτωβρίου αφού οι μαυροελιές είναι ελάχιστες. Όσο για τις τιμές αν δεν γίνει κάποια πράξη δεν ξέρουμε τι θα γίνει, ελπίζουμε να διακυμναθούν γύρο στα 7 ευρώ.»

    Πηγή: Εleftheriaonline.gr

  • Ζάκυνθος: «Καμπανάκι» στους παραγωγούς για τα φυτοφάρμακα και τα ορυκτέλαια στο λάδι - Κινδυνεύει η ποιότητα του λαδιού
    Ζάκυνθος: «Καμπανάκι» στους παραγωγούς για τα φυτοφάρμακα και τα ορυκτέλαια στο λάδι - Κινδυνεύει η ποιότητα του λαδιού

    Καμπανάκι στους παραγωγούς όσον αφορά την ελαιοπαραγωγή σήμαναν αρχές και φορείς στην ενημερωτική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Σωματείου Ελαιοτριβείων Ζακύνθου σε συνεργασία με τον Δήμο, την Περιφέρεια και άλλους φορείς.

    Συγκεκριμένα δόθηκε μεγάλη βαρύτητα στην ανάγκη να ενημερωθούν οι παραγωγοί για τις ραγδαίες αλλαγές στα φυτοφάρμακα που θα χρησιμοποιούν αλλά και στα ορυκτέλαια καθώς αν δεν προσέξουν υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να κριθεί ακατάλληλο το προϊόν τους και να έχουν τεράστιες οικονομικές απώλειες.

    Την ενημέρωση έκανε ο κ. Παναγιώτης Γιατράς, Γεωπόνος στη Γεωργική Υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου και τόνισε ότι θέλει τεράστια προσοχή μετά τις νέες οδηγίες που θέσπισε για τα φυτοφάρμακα και τα ορυκτέλαια στα αλυσοπρίονα η Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με την παραγωγή του λαδιού.

    «Θέλουμε να ενημερώσουμε τον κόσμο που ασχολείται με την καλλιέργεια της ελιάς για κάποιους νέους κινδύνους που έχουν εμφανιστεί και κινδυνεύουμε να χαλάσουμε την ποιότητα του ελαιολάδου σε μεγάλες ποσότητες γιατί όποιος κάνει ελαιόλαδο δεν φυλάσσεται σε ατομική δεξαμενή. Αναμιγνύεται με ελαιόλαδα και άλλων παραγωγών και επομένως όπως αναλύσουμε τους καινούργιους κινδύνους μπορεί κάποιος ασυνείδητος που έχει κάνει χρήση απαγορευμένων πρακτικών να ρυπάνει όχι μόνο το ελαιόλαδο αλλά τεράστιες ποσότητες και άλλων ελαιολάδων και να προκύπτουν προβλήματα στην εμπορία και την τιμολόγηση του».

    Π. Γιατράς, Γεωπόνος Γεωργικής Υπηρεσίας: Ακόμα και αν υπάρχουν παράνομες πηγές που ενδεχομένως προμηθεύουν την αγορά θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι απαγορεύεται να τα χρησιμοποιούμε καθώς δεν πρέπει να βρεθούν ούτε σε ίχνος στο ελαιόλαδο μας.

    Ο κ. Γιατράς επισήμανε ότι τα γεωργικά φάρμακα, λόγω της περιβαλλοντικής πολιτικής που έχει αλλάξει, έχουν περιοριστεί και έχουν μειωθεί όσα χρησιμοποιούνταν όλα αυτά τα χρόνια.
    «Αυτά που συζητούσαμε πρέπει να γίνουν πιο έντονα γιατί εκεί που είχαμε στη διάθεση μας μια μεγάλη γκάμα φυτοφαρμάκων που έπρεπε να τη διαχειριζόμαστε σωστά, αυτή η γκάμα των γεωργικών φαρμάκων για λόγους περιβαλλοντικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει μειωθεί. Έχουμε στα χέρια μας λιγότερες δραστικές ουσίες που μπορούν να προστατεύσουν τον ελαιόκαρπο μας από τους εχθρούς που είναι επιρρεπής να τον υποβαθμίσουν, με αποτέλεσμα ότι πρέπει να ξεχάσουμε φάρμακα που ήταν στη συνήθη διαδικασία χρήσης π.χ. το λεγόμενο Ρογκόλ. Ακόμα και αν υπάρχουν παράνομες πηγές που ενδεχομένως προμηθεύουν την αγορά θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι απαγορεύεται να τα χρησιμοποιούμε καθώς δεν πρέπει να βρεθούν ούτε σε ίχνος στο ελαιόλαδο μας. Αν βρεθούν θα καταστρέψουμε πολλούς συνανθρώπους μας».

    Ο κ. Γιατράς αναφέρθηκε και στο ζήτημα των ορυκτελαίων που χρησιμοποιούνται σε γεωργικά μηχανήματα καθώς και αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα στην παραγωγή του λαδιού.
    «Ένας άλλος καινούργιος κίνδυνος που έχει νομοθετηθεί είναι η ρύπανση του ελαιολάδου από ορυκτέλαια. Σε αυτά τα πλαίσια η κατεύθυνση είναι να χρησιμοποιούμε τα μηχανήματα που έχουμε για την ελαιοσυλλογή του ελαιοκάρπου όπως είναι το κλαδευτικό αλυσοπρίονο, είτε είναι ηλεκτρικά ή βενζινοκίνητα. Γνωρίζουμε ότι για λιπαντικό της αλυσίδας τους μέχρι πρότινος που δεν είχαν εγερθεί αυτοί οι κίνδυνοι χρησιμοποιούσαν κάποιο ορυκτέλαιο. Τώρα και αυτό πρέπει να το ξεχάσουμε και να προσαρμοστούμε για να βάζουμε στη δεξαμενή πλήρωσης για τη λύπανση της αλυσίδας λάδι φυτικό. Υπάρχουν και στο εμπόριο ή μπορούμε να χρησιμοποιούμε παλιό μας ελαιόλαδο. Πρέπει να περιορίσουμε τη χρήση του ορυκτελαίου ώστε να μην αφήνει το ίχνος του στο λάδι που παρασκευάζουμε».

    Ο κ. Γιατράς τόνισε ότι τώρα τα εργαστήριο κάνουν αναλυτικές μετρήσεις στο ελαιόλαδο και αυτό σημαίνει ότι και το παραμικρό ίχνος από ρύπανση να βρεθεί θα υπάρχει πρόβλημα.
    « Πλέον το εργαστήριο που θα αναλύσει το ελαιόλαδο έχει τρομερές δυνατότητες. Μπορεί να βρεί ίχνος, είναι τρομερά δυνατές και αξιόπιστες οι αναλυτικές μέθοδοι. Προσέχουμε τι φάρμακο χρησιμοποιούμε και τα αλυσοπρίονα. Δεν καθόμαστε να αλλάξουμε βενζίνες που έχουν ορυκτέλαια πάνω από τα σακιά που κάνουν ελαιοσυλλογή. Προσπαθούμε να μην ρυπαίνουμε».

    Επίσης ο κ. Γιατράς τόνισε ότι πρέπει να χρησιμοποιούνται σωστά μέτρα συσκευασίας δηλαδή τα σακιά που μπαίνει ο καρπός της ελιάς να είναι κατάλληλος ώστε να μην υπάρξει φθορά ή κάποια άλλη βλάβη στο προϊόν.

    Οι δεσμεύσεις των αρχών και οι προειδοποιήσεις

    Στο ότι οι παραγωγοί πρέπει να ενημερώνουν τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης σε περίπτωση που κάποιος χρησιμοποιεί παράνομα φυτοφάρμακα σημείωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Γεωργίας & Κτηνοτροφίας κ. Κωνσταντίνος Τσιριγώτης που τόνισε ότι η ζημιά θα είναι μεγάλη για την παραγωγή του λαδιού στο νησί.

    «Οι παραγωγοί που θα εντοπίσουν κάποιον που έχει χρησιμοποιήσει παράνομη ουσία στο ράντισμα καλό είναι να το αναφέρουν ανωνύμως. Να έρθουν στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης για να πάρουμε δείγματα και να μπορέσουμε να επιβληθούν κυρώσεις στον παραγωγό που δεν κάνει παρά να καταστρέφει το λάδι της Ζακύνθου».

    Επίσης ο κ. Τσιριγώτης τόνισε ότι πρέπει οι παραγωγοί να ακολουθούν τις οδηγίες των γεωπόνων για να βοηθήσουν να έχουν ένα ποιοτικό προϊόν.

    «Η ουσία είναι η ποιότητα του λαδιού. Πρέπει πάση θυσία όλοι οι παραγωγοί να υπακούσουν στις οδηγίες όλων των γεωπόνων. Είτε αυτών που πουλάνε φυτοφάρμακα, είτε της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας του νησιού μας»

    Ο Αντιδήμαρχος Αναπτυξιακού Προγραμματισμού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων κ. Νίκος Κόττης προειδοποίησε τους παραγωγούς όσον αφορά τα επιτρεπόμενα φυτοφάρμακα καθώς και σε αυτά θα πρέπει να ακολουθούν συγκεκριμένες οδηγίες για να μην υπάρξουν προβλήματα.

    «Έχουμε σοβαρά πρόβλημα με τα απαγορευμένα φυτοφάρμακα και τα ορυκτέλαια. Και ένα κιλό να βάλεις απαγορευμένο σε ένα τόνο χαλάει όλο το λάδι γιατί την βρίσκουν την ουσία. Υπάρχει κανονισμός και για τα κατάλοιπα των επιτρεπόμενων φυτοφαρμάκων δηλαδή θα πρέπει να γίνονται οι ψεκασμοί όπως λένε οι οδηγίες και να γίνεται συγκομιδή όπως λένε οδηγίες γιατί αν γίνει ανάλυση για τα κατάλοιπα πάλι θα βρεθούν ακατάλληλα. Θα δείτε που την επόμενη χρονιά θα γίνουν και αυτές οι αναλύσεις. Θέλει προετοιμασία και από τους παραγωγούς».

    Ο κ. Κόττης δεσμεύτηκε ο Δήμος να βοηθήσει, αλλά θα πρέπει να προσέξουν όλοι οι φορείς για να αξιοποιηθεί το λάδι της Ζακύνθου.

    «Σαν εκπρόσωπος του Δήμου αλλά και σαν βιοκαλλιεργητής τα τελευταία 20 και παραπάνω χρόνια, δεσμευόμαστε ότι θα προσπαθήσουμε να διασφαλίσουμε την ποιότητα του ελαιόλαδου. Η Ζάκυνθος είναι ευλογημένη γη , το ελαιόλαδο είναι ευλογημένο και δεσμευόμαστε ότι θα κάνουμε και άλλες εκδηλώσεις σε συνεργασία με όλους τους φορείς και τους ελαιοτριβείς για την ενημέρωση των παραγωγών προκειμένου να προστατεύσουμε την ποιότητα του ελαιόλαδου».

    Σημαντική ήταν και η πληροφορία του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Ζακύνθου κ. Στάθη Κόμη για δειγματοληψίες από τον ΕΦΕΤ και κινδύνους κυρώσεων σε όσους δεν ακολουθούν τις οδηγίες που πρέπει.

    «Ήδη θα ήθελα να πω ότι ο ΕΦΕΤ κάνει δειγματοληψίες και έχει βρεθεί μια περίπτωση και μας έχει αποστείλει και θα επιβληθούν κυρώσεις. Θα ήθελα να πω ότι όποιος γνωρίζει τέτοιες παράνομες πρακτικές που χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα που είτε είναι απαγορευμένα, είτε όποιος άλλος λόγος υπάρχει να το αναφέρουν για να επιβάλλονται οι ανάλογες κυρώσεις»

    Χαιρετισμό έκανε και ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ζακύνθου κ. Νίκος Καλαμαράς που σημείωσε ότι οι παραγωγοί ενημερώνονται για το θέμα των φυτοφαρμάκων και των ορυκτέλαιων.
    Από τον Δήμο παρών ήταν και ο Αναπληρωτής Αντιδήμαρχος Αναπτυξιακού Προγραμματισμού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων κ. Παύλος Μαλούχος, όπως και μέλη του Δ.Σ. του Σωματείου Ελαιοτριβείων Ζακύνθου.

    Ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Ντίνος Μπέτσης στη δική του αναφορά για την ενημέρωση που έγινε σημείωσε: «Θέλουμε να ενημερώσουμε τον κόσμο για το κομμάτι των ορυκτελαίων και των φυτοφαρμάκων που έχουν υπολείμματα στα ελαιόλαδα και χρειαζόμαστε ενημέρωση για τα θέματα που αντιμετωπίζουμε. Θέλουμε να καλέσουμε τους αρμόδιους όπως είναι ο Αντιπεριφερειάρχης Γεωργίας και Κτηνοτροφίας κ. Τσιριγώτης, ο κ. Παναγιώτης Γιατράς που είναι γεωπόνος στη Διεύθυνση Γεωργίας αλλά και ο Αντιδήμαρχος κ. Νίκος Κόττης που είναι και βιολόγος να μας ενημερώσουν για όσα πρέπει να ακολουθήσουμε. Θέλουμε να τους ευχαριστήσουμε από το Σωματείο των Ελαιοτριβείων για την ενημέρωση».

    Τέλος τονίστηκε ότι σύντομα θα γίνει ανοιχτή συγκέντρωση μεταξύ Περιφέρειας και Δήμου για να ενημερωθούν οι παραγωγοί για το ζήτημα.

    Πηγή: ImeraZante.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ