Σε αυτή την έκδοση επισημαίνεται ότι η ΕΕ δεν είναι μόνο ο μεγαλύτερος έμπορος προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας παγκοσμίως, αλλά κατέχει και την πέμπτη θέση παγκοσμίως στην παραγωγή προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας.
Οι Ευρωπαίοι τρώνε περισσότερο από τα αγαπημένα τους ψάρια
Η κατανάλωση ψαριών στην ΕΕ αυξήθηκε σε όλα σχεδόν από τα κύρια εμπορικά είδη, φτάνοντας τα 24,33 κιλά κατά κεφαλήν, 3% περισσότερο από ό,τι το 2015. Η Πορτογαλία είναι ο απόλυτος πρωταθλητής, με μέσο όρο 57 κιλά ψαριών και θαλασσινών ανά άτομο, ανά έτος. Αυτό είναι περισσότερο από το διπλάσιο του κατά κεφαλήν μέσου όρου της ΕΕ.
Τα κορυφαία πέντε είδη που καταναλώθηκαν στην ΕΕ- τόνος, βακαλάος, σολομός, ψάρι της Αλάσκας και γαρίδα - ανήλθαν στο 43% της αγοράς το 2016. Τα είδη αυτά εισήχθησαν κυρίως από τρίτες χώρες.
Τα άγρια ψάρια συνέχισαν να κυριαρχούν στην αγορά θαλασσινών στην ΕΕ, αντιπροσωπεύοντας το 76% της συνολικής κατανάλωσης κατά κεφαλήν.
Οι τιμές των ψαριών αυξήθηκαν σημαντικά τα τελευταία χρόνια (+10% μεταξύ 2013 και 2017), ενώ οι τιμές του κρέατος και των τροφίμων γενικά παρέμειναν σταθερές. Το ποσό που δαπανήθηκε για την αγορά ψαριών το 2017 (56,6 δισεκατομμύρια ευρώ) ήταν περίπου το ένα τέταρτο του ποσού που δαπανήθηκε για το κρέας.
Κεντρικός ρόλος της ΕΕ στο παγκόσμιο εμπόριο ψαριών και θαλασσινών
Το 2017, η ΕΕ παραμένει ο μεγαλύτερος έμπορος προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας στον κόσμο. Ο όγκος των συναλλαγών μεταξύ της ΕΕ και του υπόλοιπου κόσμου ξεπέρασε τα έσοδα της Κίνας κατά περισσότερο από 2,3 δισ. Ευρώ.
Οι εισαγωγές από τρίτες χώρες έφθασαν στο ανώτατο όριο των 25,3 δισεκατομμυρίων ευρώ κατά 10 έτη, κυρίως λόγω των αυξημένων εισαγωγών κατεψυγμένης σουπιάς και καλαμαριών, κυρίως από την Ινδία και την Κίνα, καθώς και προετοιμασμένου/διατηρημένου τόνου παπαλίνας από τον Ισημερινό.
Οι ΗΠΑ και η Κίνα ήταν οι κύριοι προορισμοί των εξαγωγών της ΕΕ σε αξία, με περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Η Νορβηγία και η Νιγηρία ήταν αποδέκτες του μεγαλύτερου όγκου εξαγωγών της ΕΕ, με τη Νορβηγία να εισάγει κυρίως ιχθυέλαιο και τη Νιγηρία, εισάγοντας κυρίως ρέγγα και σκουμπρί. Το ενδοκοινοτικό εμπόριο σημείωσε επίσης αύξηση, φθάνοντας τα 26,7 δισ. Ευρώ. Οι μεγαλύτερες εμπορικές ροές αφορούσαν σολομό, που εισήλθε στην ΕΕ από τη Νορβηγία και εξήχθη από βόρεια κράτη μέλη σε άλλες χώρες της ΕΕ.
Οι εκφορτώσεις και η υδατοκαλλιέργεια συνεχίζουν να αυξάνονται
Η ΕΕ έγινε ο πέμπτος μεγαλύτερος παγκόσμιος παραγωγός ψαριών, μετά την Κίνα, την Ινδονησία, την Ινδία και το Βιετνάμ. Η συνολική αξία των εκφορτώσεων της ΕΕ ανήλθε σε 7,38 δισ. ευρώ, το υψηλότερο των τελευταίων 10 ετών. Ταυτόχρονα, η αξία των προϊόντων υδατοκαλλιέργειας, που καλλιεργούνται στην ΕΕ έφθασε σε υψηλό όλων των εποχών ύψους 4,25 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η Ελλάδα και η Ισπανία κατέγραψαν το 2016 για την παραγωγή ευρωπαϊκού λαβρακιού.
Ιστορικό
Το Παρατηρητήριο της Ευρωπαϊκής Αγοράς Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας (EUMOFA) είναι μια πλατφόρμα που αναπτύχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προσφέρει πληροφορίες για τον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η αγορά ψαριών της ΕΕ είναι η μόνη έκδοση που προσφέρει μια οικονομική περιγραφή ολόκληρης της ευρωπαϊκής βιομηχανίας αλιείας και υδατοκαλλιέργειας. Παρέχει στους αναγνώστες του πληθώρα πληροφοριών για αυτόν τον τομέα. Περιλαμβάνει αφηγηματικές αναλύσεις που υποστηρίζονται από εύχρηστα γραφικά που αποσαφηνίζουν την κατανόηση των εκφορτώσεων, την προέλευση και τους προορισμούς εισαγωγής και εξαγωγής και την κατανάλωση καθώς και μια επισκόπηση του τρόπου με τον οποίο οι τομείς της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας των κρατών μελών της ΕΕ εντάσσονται στην παγκόσμια εικόνα.