Σύσκεψη στην Π.Ε. Ηλείας μετά την εφαρμογή του νόμου 4061/2012
Του Γιάννη Σπυρούνη
Το θέμα των παραχωρήσεων των καλλιεργήσιμων εκτάσεων πρώην λιμνών Αγουλινίτσας και Μουριάς, επανέρχεται έντονα τις τελευταίες ημέρες στο προσκήνιο. Σε σύσκεψη που έγινε προ ημερών στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης παρουσία και του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Γιώργου Γεωργιόπουλου, τέθηκε επιτακτικά το ζήτημα της εφαρμογής του νόμου 4061/2012 και των επιπτώσεών του στους καλλιεργητές. Ο νόμος από την περίοδο που ψηφίστηκε δεν έχει εφαρμοστεί και επί έξι έτη λαμβάνει παρατάσεις. Όμως πλέον ενεργοποιήθηκε και οι αρμόδιοι φορείς της Ηλείας βρίσκονται σε κινητικότητα ώστε να αντιμετωπίσουν τα νέα δεδομένα. Μάλιστα χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Π.Ε. Ηλείας για το θέμα για να εξεταστούν τα νέα δεδομένα.
Όπως εξήγησε ο κ. Γεωργιόπουλος «… ο νόμος χωρίζει τα αγροτεμάχια σε δύο μεγάλες κατηγορίες. Στα αγροτεμάχια κάτω των 100 στρεμμάτων τα οποία είναι στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας όπου παραχωρούνται κάτω από συγκεκριμένη μοριοδότηση και κριτήρια εντοποιότητας σε κατ’ επάγγελμα αγρότες, ανέργους, συνεταιρισμούς. Και τα αγροτεμάχια άνω των 100 στρεμμάτων που είναι και η συντριπτική πλειοψηφία των δύο λιμνών, τα οποία κρατάει στην αρμοδιότητα του το υπουργείο. Σε αυτή την περίπτωση ο νόμος προβλέπει πλειοδοτικές διαδικασίες με τις οποίες μπορούν να παραχωρηθούν σε όποιον θέλει από όπου κι αν προέρχεται, να πλειοδοτεί και να τα παίρνει στην εκμετάλλευση του. Εμείς εδώ και έναν χρόνο σε διαβούλευση που είχαμε κάνει με τους αγρότες, είχαμε καταρτίσει υπόμνημα με το οποίο θέσαμε υπόψη του υπουργείου τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουμε σε μία τέτοια εξέλιξη. Ταυτόχρονα ζητούσαμε την βελτίωση του σε ότι αφορά την μορτιοδότηση θέλοντας να ενισχύσουμε τους αγρότες εκείνους που χρόνια τώρα καλλιεργούν την λίμνη και είναι κάτοικοι της περιοχής ή παρόχθιοι και παίρνουν δικαιώματα, καλλιεργούν και ζουν από αυτές τις εκτάσεις. Δεν ελήφθη υπόψη αυτό, δεν τροποποιήθηκε ο νόμος και δεν άλλαξαν τα κριτήρια που υπάρχουν και για τα οποία ζητούσαμε βελτιώσεις» σημείωσε ο κ. Γεωργιόπουλος.
Ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης, ενεργοποίησε το νόμο, κάτι που αιφνιδίασε τόσο την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας και την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, όσο και τους αγρότες. Μάλιστα με έγγραφο του ΥΠΑΑΤ υπήρξε ενημέρωση πως τα τμήματα άνω των 100 στρεμμάτων μπορεί να κατατμηθούν για να δοθούν με τη διαδικασία της μοριοδότησης.
«Αυτό δεν είναι κακό, αλλά θα μπορούσε να γίνει από το υπουργείο με μία τροπολογία η οποία θα πέρναγε και να μας δώσει κι εμάς τον χρόνο μέσα από την διαδικασίες που πρέπει να κάνουμε προκειμένου να προβούμε νομικά και τεχνικά στην κατάτμηση αυτή. Σε μία σύσκεψη που έγινε με τις υπηρεσίες καταλήξαμε ότι η διαδικασία κατάτμησης είναι αρκετά πολύπλοκή και χρονοβόρα. Δεν μπορούμε μέσα στο χρονικό διάστημα έως την νέα καλλιεργητική περίοδο να κάνουν τις προετοιμασίες τους και να ετοιμάζουν χωράφια και προμήθειες και να μην γνωρίζουν ποιο είναι το αγροτεμάχιο που τους αντιστοιχεί, πόσα στρέμματα είναι αυτό, εάν θα το πάρουν και ένα γενικότερο «αλαλούμ» σε έναν χρόνο που ούτε οι υπηρεσίες μπορούν να ανταποκριθούν. Επιπλέον όπως γνωρίζεται οι αγρότες από τώρα και μέχρι τον Ιούλιο μήνα έχουν καταθέσει στον ΟΣΔΕ τις δηλώσεις του και έχουν δηλώσει στρέμματα. Με ποια στρέμματα θα πάνε; Με τα στρέμματα τα οποία δήλωσαν και στις περισσότερες δηλώσεις είναι πάνω των 100 ή με τα λιγότερα των 100 και αυτό δημιουργεί μεγαλύτερο πρόβλημα καθώς θα πρέπει να διευθετηθεί και αυτή η κατάσταση και να βγούμε από το αδιέξοδο. Το υπουργείο πρέπει να μας πει εάν μπορεί να μας βοηθήσει και σε ποιο βαθμό. Δεν ζητάμε τεχνική βοήθεια όπως λέει το έγγραφο για την κατάτμηση, αλλά συνολικότερη βοήθεια για να δούμε εάν μπορούμε στους συγκεκριμένους χρόνους μπορούμε να βγάλουμε εις πέρας την δουλειά» σχολίασε ο κ. Γεωργιόπουλος.
Επισήμανε δε, πως θα πρέπει να κληθούν οι αγρότες και να τεθεί η νέα κατάσταση ώστε να εξεταστούν τα δεδομένα που διαμορφώνονται με την εφαρμογή του νόμου και να γίνουν προτάσεις προς το υπουργείο ώστε να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα που προκύπτουν.