Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2019 15:46

Προτάσεις για τη δακοκτονία από το Παράρτημα Πελοποννήσου & Δυτικής Στερεάς Ελλάδας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.

Γράφτηκε από τον

Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας / Παράρτημα Πελοποννήσου & Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, ως θεσμοθετημένος σύμβουλος της πολιτείας, ασχολείται διαχρονικά με θέματα προστασίας της ελαιοκαλλιέργειας. Η ελαιοκομική χρονιά που διανύσαμε (2018), με την τεράστια απώλεια παραγωγής ελαιοκάρπου και την υποβαθμισμένη σε πολλές των περιπτώσεων ποιότητα ελαιόλαδου, έφεραν στην επικαιρότητα τα χρόνια προβλήματα της ελαιοπροστασίας.

Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά την καλλιεργητική περίοδο του 2018 χωρίς να είναι ακραίες, ήταν ασυνήθιστες και επηρέασαν την καλλιέργεια της ελιάς δημιουργώντας ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη των εντομολογικών (κυρίως δάκος) και μυκητολογικών (κυρίως γλοιοσπόριο) εχθρών της ελιάς.

Η δακοκτονία όπως εφαρμόζεται στη χώρα μας δεν μπορεί να προσφέρει αποτελεσματική και ορθολογική αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς. Ακολουθεί την ίδια διαδικασία υλοποίησης του προγράμματος τουλάχιστον επί σαράντα χρόνια. Βασίζεται κυρίως σε εμπειρικές και υποκειμενικές εκτιμήσεις, χωρίς να αξιοποιεί καινοτόμες λύσεις και τις δυνατότητες που παρέχει η γεωργία ακριβείας.

Η Διοικούσα Επιτροπή του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. / Παραρτήματος Πελοποννήσου και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, προκειμένου να διαμορφώσει τις θέσεις της και να διατυπώσει προς την πολιτεία συγκεκριμένες προτάσεις για τη δακοκτονία:

  • Ήρθε σε επαφή με τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων της περιοχής παρέμβασής της,
  • προέβη σε δημόσια διαβούλευση με τα μέλη της,
  • επικοινώνησε με Ερευνητικούς φορείς και Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Στο πλαίσιο αυτό, καταθέτουμε προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) και στους Περιφερειάρχες Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων τις ακόλουθες προτάσεις:

  1. Προτείνουμε, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με τις Περιφέρειες να συνεχίσει την υλοποίηση του προγράμματος δολωματικών ψεκασμών δακοκτονίας με τη δημιουργία συντονιστικού κέντρου παρακολούθησης των απαιτούμενων ενεργειών και με δυνατότητα παρεμβάσεων όταν εντοπίζονται προβλήματα.
  1. Η προμήθεια των δραστικών ουσιών καταπολέμησης του δάκου θα πρέπει να γίνεται από το Υπ.Α.Α.Τ.. Όμως οφείλει σε συνεργασία με τους ερευνητικούς φορείς της χώρας, να μελετήσει περεταίρω τις δραστικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στην καταπολέμηση του δάκου, προκειμένου να αυξήσει την αποτελεσματικότητά τους.
  1. Στις περιφέρειες Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων απουσιάζει η λειτουργία ενός ερευνητικού φορέα που να ασχολείται συστηματικά και μεθοδικά με την παρακολούθηση της φυτοπροστασίας της ελιάς. Θεωρούμε ότι λόγω της οικονομικής συγκυρίας θα πρέπει άμεσα να αξιοποιηθούν οι υπάρχουσες δομές του ΕΛ.Γ.Ο. «ΔΗΜΗΤΡΑ» με τη στελέχωσή τους με ερευνητές και την προμήθεια του κατάλληλου εξοπλισμού. Ως Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας εμμένουμε στην θέση μας για τη δημιουργία Ινστιτούτου Ελαίας στη Δυτική Ελλάδα.
  1. Απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση του προγράμματος δακοκτονίας είναι η εξασφάλιση των αναγκαίων πιστώσεων και η έγκαιρη επιλογή αναδόχου. Προκειμένου να αποφευχθούν καθυστερήσεις, προτείνουμε την πραγματοποίηση τουλάχιστον τριετούς προγράμματος δακοκτονίας. Αναφορικά με τις διαδικασίες διαγωνισμού, θεωρούμε ότι αυτές θα πρέπει να γίνονται με πλήρη διαφάνεια και όχι με τη διαδικασία των απευθείας αναθέσεων, αλλά ακολουθώντας πιστά αυτά που ορίζει η εθνική και κοινοτική νομοθεσία.
  1. Θα πρέπει να επανεξεταστεί ο τρόπος είσπραξης της εισφοράς δακοκτονίας. Εναλλακτικά προτείνουμε, η είσπραξη να γίνεται παράλληλα με τη δήλωση της ενιαίας ενίσχυσης, όπως γίνεται και η εισφορά προς τον ΕΛ.Γ.Α..
  1. Για την επιτυχία του προγράμματος δακοκτονίας απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παρουσία και η συμμετοχή των κατάλληλων Γεωτεχνικών επιστημόνων. Στα πλαίσια αυτά προτείνουμε:
  • Έγκαιρη πρόσληψη προσωπικού με τις διαδικασίες ολοκλήρωσής της να έχουν περατωθεί προ της 31ης Μαΐου.
  • Διερεύνηση δυνατότητας θέσπισης ποσόστωσης μεταξύ Γεωπόνων και Τεχνολόγων Γεωπονίας στους προσλαμβανόμενους τομεάρχες δακοκτονίας.
  • Αύξηση των εκτός έδρας στους τομεάρχες δακοκτονίας και το μόνιμο προσωπικό των Δ.Α.Ο.Κ. που ασχολείται με την εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας.
  • Ταχύρρυθμα σεμινάρια ανά Περιφέρεια για το προσωπικό που προσλαμβάνεται.
  1. Αλλαγή του τρόπου οριοθέτησης των περιοχών δακοκτονίας. Προτείνουμε, η οριοθέτηση να γίνεται με επιστημονικά κριτήρια λαμβάνοντας υπόψιν το μικροκλίμα, το ανάγλυφο της περιοχής, τις προσβολές των ελαιώνων από δάκο προηγούμενων ετών, την πυκνότητα των ελαιώνων, τις καλλιεργητικές εργασίες, την παρουσία άλλων παθογόνων κλ.π..
  1. Προτείνουμε η τοποθέτηση των παγίδων παρακολούθησης των ακμαίων του δάκου, να γίνεται αυστηρά στις θέσεις που υποδεικνύουν οι Γεωπόνοι του προγράμματος δακοκτονίας των Δ.Α.Ο.Κ., να αποστέλλουν ψηφιακά δεδομένα (monitoring) ώστε να δίνουν σε πραγματικό χρόνο τα αποτελέσματα των συλλήψεων και να λειτουργούν - όπου είναι δυνατόν - όλο το χρόνο. Παράλληλα θεωρούμε αναγκαίο, τη δημιουργία βάσης δεδομένων και χαρτών ψηφιακής αποτύπωσης των συλλήψεων του δάκου και των περιοχών ψεκασμών.
  1. Η παρακολούθηση των μηχανημάτων ψεκασμού να γίνεται υποχρεωτικά με τη χρήση συστημάτων GPS.
  1. Δημιουργία εκτεταμένου δικτύου ενημέρωσης αγροτών μέσω sms και emails ώστε να επεμβαίνουν έγκαιρα στις περιπτώσεις που απαιτείται ψεκασμός καλύψεως.

Για τη Διοικούσα Επιτροπή

Ο Πρόεδρος

Αθανάσιος Πετρόπουλος

Γεωπόνος

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 12 Ιανουαρίου 2019 03:28

Σχετικά Άρθρα

  • Ποιοι παραγωγοί ελιάς δεν είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν εισφορά δακοκτονίας
    Ποιοι παραγωγοί ελιάς δεν είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν εισφορά δακοκτονίας

    Οι περιοχές ανά περιφέρεια στις οποίες διενεργήθηκε, με μέριμνα και δαπάνη του δημοσίου, ομαδική καταπολέμηση του δάκου της ελιάς, κατά το ελαιοκομικό έτος 2024-2025, κοινοποιήθηκε από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

    Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, οι ελαιοκαλλιεργητές, οι οποίοι κατά το έτος 2024 άσκησαν τους κανόνες της Βιολογικής Γεωργίας, δεν υποχρεούνται στην καταβολή εισφοράς δακοκτονίας.

    Οι Περιφερειακές Ενότητες θα αποστείλουν στις αρμόδιες Φορολογικές Υπηρεσίες (ΔΟΥ/ΚΕΦΟΔΕ/ΕΛΚΕ) κατάσταση με τα ονόματα των καλλιεργητών αυτών κατά περιοχή, ενώ αντίγραφο της σχετικής απόφασης θα παραδίδεται από τον βιοκαλλιεργητή στον ελαιοτριβέα ως δικαιολογητικό για την μη είσπραξη από αυτόν εισφοράς δακοκτονίας.

    Η τιμή του ελαιολάδου κατά κιλό (1,524 ευρώ/κιλό), η οποία θα λαμβάνεται υπόψη για την εφαρμογή των διατάξεων της εισφοράς δακοκτονίας για το ελαιοκομικό έτος 2023-2024

    Επίσης, οι ελαιοκαλλιεργητές ελαιώνων, οι οποίοι κατ΄ αρχάς εντάχθηκαν στο πρόγραμμα συλλογικής καταπολέμησης του δάκου της ελιάς, αλλά μέχρι το τέλος της ελαιοκομικής περιόδου 2024 δεν εφαρμόσθηκε το πρόγραμμα της συλλογικής καταπολέμησης, δεν υποχρεούνται στην καταβολή της εισφοράς δακοκτονίας για το έτος 2024. Οι Περιφερειακές Ενότητες θα αποστείλουν στις αρμόδιες Φορολογικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ./ΚΕΦΟΔΕ/ΕΛΚΕ) κατάσταση των πρωτοβάθμιων Ο.Τ.Α. στις περιοχές των οποίων δεν εφαρμόσθηκε πρόγραμμα συλλογικής καταπολέμησης.

    Υπενθυμίζεται ότι με προηγούμενη εγκύκλιο της ΑΑΔΕ γνωστοποιήθηκε η τιμή του ελαιολάδου κατά κιλό (1,524 ευρώ/κιλό), η οποία θα λαμβάνεται υπόψη για την εφαρμογή των διατάξεων της εισφοράς δακοκτονίας για το ελαιοκομικό έτος 2023-2024.

    Δείτε αναλυτικά τον πίνακα με τις περιοχές ΕΔΩ

    Πηγή: In.gr

  • Ξεκινούν ψεκασμοί δακοκτονίας στην ΠΕ Ηλείας
    Ξεκινούν ψεκασμοί δακοκτονίας στην ΠΕ Ηλείας

    Από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της ΠΕ Ηλείας, ανακοινώνεται ότι, στο πλαίσιο εφαρμογής του Προγράμματος Δακοκτονίας 2024, ξεκινά δολωματικός ψεκασμός από τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024. Με προϋπόθεση τις κατάλληλες καιρικές συνθήκες, το πρόγραμμα που θα ακολουθηθεί έχει ως εξής:

    Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου 2024

    Τομέας 14ος : Λυγιά, Βαρθολομιό, Μάχου, Δήμητρα & Καλύβια Μυρτουντίων

    Τομέας 15ος : Κορυφή

    Τομέας 16ος : Αλποχώρι, Ξυλοκέρα, Βούναργο, Πράσινο, Φωναϊτικα, Ελαιώνας, Άγιοι

    Απόστολοι & Βροχίτσα

    Τομέας 18ος : Κρυονέρι, Χελιδόνι, Καυκανιά, Κλαδέος, Μάγειρα, Κοσκινά, Στρέφι, Σμίλα, Ηράκλεια, Πουρνάρι, Πελόπιο & Πλάτανος

    Τομέας 19ος : Φλόκα, Αρχαία Ολυμπία, Αρχαία Πίσσα, Λιναριά, Πεύκες, Μουριά, Κάμενα, Λούβρο, Βασιλάκι, Ξηρόκαμπος & Άσπρα Σπίτια

    Τρίτη, 8 Οκτωβρίου 2024

    Τομέας 17ος : Λαστέικα, Άγιος Γεώργιος, Αμπελώνας, Κολύρι & Πύργος

    Επισημαίνεται ότι:

    • Το αναλυτικό πρόγραμμα των ψεκασμών, με τις ημερομηνίες και τις αγροτικές περιοχές, του κάθε ψεκαστικού συνεργείου, θα είναι αναρτημένο σε πίνακες ανακοινώσεων και σε καφενεία των Τοπικών Κοινοτήτων, με ευθύνη των αναδόχων, ώστε να λάβουν γνώση οι ελαιοπαραγωγοί.
    • Οι ελαιοπαραγωγοί υποχρεούνται κατά τις ημέρες των ψεκασμών να έχουν ανοικτά τα λιοστάσια τους για να υπάρχει πρόσβαση των συνεργείων ψεκασμού και να διατηρούν τα λιοστάσια τους καθαρά και προσβάσιμα.
    • Λιοστάσια κλειστά, με υψηλή αυτοφυή βλάστηση, χωρίς πρόσβαση για γεωργικό ελκυστήρα (ή για ψεκαστές όπως προβλέπεται) δεν θα ψεκάζονται.
    • Οι ελαιοπαραγωγοί παρακαλούνται να παρευρίσκονται στα λιοστάσια τους τις ημέρες των ψεκασμών για να καθοδηγούν τα συνεργεία ψεκασμού και να αναφέρουν στην Υπηρεσία οποιοδήποτε πρόβλημα υποπέσει στην αντίληψή τους.
    • Σε λιοστάσια στα οποία υπάρχουν ζώα (αιγοπρόβατα, ιπποειδή) δεν θα γίνεται ψεκασμός. Αυτά πρέπει να απομακρύνονται πριν την ημερομηνία ψεκασμού από τον ιδιοκτήτη τους.
    • Οι μελισσοκόμοι θα πρέπει να μεριμνήσουν για την προστασία των μελισσοσμηνών.
    • Οι βιοκαλλιεργητές οφείλουν, να οριοθετούν με διακριτό τρόπο τους ελαιώνες τους, ώστε να αποφευχθεί πιθανός ανεπιθύμητος ψεκασμός.
    • Κατά τον ψεκασμό θα διασπείρονται 300m3 ψεκαστικού διαλύματος ανά ψεκαζόμενο δέντρο κανονικής ανάπτυξης.

    Να σημειωθεί ότι η παρουσία των παραγωγών στα λιοστάσια τους συμβάλλει τα μέγιστα στον έλεγχο και στην επιτυχία της εφαρμογής του Προγράμματος Δακοκτονίας.

    Κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό οι παραγωγοί να μεριμνήσουν για την παρακολούθηση του δολωματικού ψεκασμού στα λιοστάσια τους, από τα συνεργεία ψεκασμού του Προγράμματος Δακοκτονίας, για την καλή εφαρμογή των ψεκασμών, και να γνωστοποιούν στην Υπηρεσία οπουδήποτε πρόβλημα υποπέσει στην αντίληψη τους.

    Τοπικές Κοινότητες:

    Εντομοκτόνο

    Χρόνος αναμονής

    Λυγιά, Βαρθολομιό, Μάχου, Δήμητρα & Καλύβια Μυρτουντίων

    EXIREL BAIT 10 SE

    7 μέρες

    Κορυφή

    SUCCESS 0.24 CB

    14 μέρες

    Αλποχώρι, Ξυλοκέρα, Βούναργο, Πράσινο,

    Φωναϊτικα, Ελαιώνας, Άγιοι Απόστολοι & Βροχίτσα

    FORZA 10 CS

    with Zeon technology

    7 μέρες

    Λαστέικα, Άγιος Γεώργιος, Αμπελώνας, Κολύρι &

    Πύργος

    SUCCESS 0.24 CB

    14 μέρες

    Κρυονέρι, Χελιδόνι, Καυκανιά, Κλαδέος, Μάγειρα, Κοσκινά, Στρέφι, Σμίλα, Ηράκλεια, Πουρνάρι, Πελόπιο & Πλάτανος

    FORZA 10 CS

    with Zeon technology

    7 μέρες

    Φλόκα, Αρχαία Ολυμπία, Αρχαία Πίσσα, Λιναριά, Πεύκες, Μουριά, Κάμενα, Λούβρο, Βασιλάκι, Ξηρόκαμπος & Άσπρα Σπίτια

    FORZA 10 CS

    with Zeon technology

    &

    SUCCESS 0.24 CB

    7 μέρες

    14 μέρες

    Για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία οι ελαιοπαραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας τηλ. 26213 60170, 163.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ελαιόλαδο: Πώς θα υπολογίσετε τη φετινή εισφορά δακοκτονίας
    Ελαιόλαδο: Πώς θα υπολογίσετε τη φετινή εισφορά δακοκτονίας

    Με εγκύκλιο της ΑΑΔΕ καθορίστηκε η τιμή ελαιολάδου για το ελαιοκομικό έτους 2024-2025, με την οποία θα εφαρμοστούν οι διατάξεις της εισφοράς δακοκτονίας

    Σε ποσοστό 2% επί της αξίας ελιολάδου, που παράγεται ορίζεται η εισφορά δακοκτονίας για το ελαιοκομικό έτος 2024-25.

    Επίσης, με εγκύκλιο της ΑΑΔΕ, η οποία απευθύνεται σε όλους τους φορείς που εμπλέκονται στην παραγωγή βρώσιμου ελαιολάδου, πώλησης ελαιών και στην καταπολέμηση του δάκου, γνωστοποιείται η κατώτατη τιμή αναφοράς του ελαιολάδου για το ελαιοκομικό έτος 2024-2025 επί της οποίας υπολογίζεται η εισφορά δακοκτονίας.

    Η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ απευθύνεται σε όλους τους φορείς που εμπλέκονται στην παραγωγή βρώσιμου ελαιολάδου, πώλησης ελαιών και στην καταπολέμηση του δάκου

    Ειδικότερα, σύμφωνα με την εγκύκλιο η εισφορά δακοκτονίας ορίζεται σε ποσοστό 2% επί της αξίας λαδιού που παράγεται. Αυτή υπολογίζεται στη μικρότερη τιμή συγκέντρωσης μεταξύ εκείνων που καθορίζονται για τις ποιότητες των βρώσιμων λαδιών κατά το χρόνο της παραγωγής, δηλαδή την τιμή (παρέμβασης) για το κοινό Παρθένο Ελαιόλαδο οξύτητας 2% – 3,3%.

    Με τις ίδιες διατάξεις η εισφορά δακοκτονίας στις πωλούμενες χονδρικά από τους παραγωγούς ή τους εντολοδόχους αυτών ελιές, ορίζεται όπως και πριν σε ποσοστό 2% επί της τιμολογιακής αξίας πώλησής τους.

    Η κατώτατη τιμή ελαιολάδου

    Επίσης, σύμφωνα με την εγκύκλιο της ΑΑΔΕ, «η κατώτατη τιμή αναφοράς για τη χορήγηση ενίσχυσης για ιδιωτική αποθεματοποίηση για την κατηγορία ελαιολάδου Λαμπάντε (lampante) με ελεύθερη οξύτητα δύο βαθμών, για το ελαιοκομικό έτος 2024-2025, θα είναι 1.524 ευρώ/τόνο, η οποία θα λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της εισφοράς δακοκτονίας του λαδιού».

    Στο ανωτέρω ποσό αναλογεί ανά κιλό, εισφορά δακοκτονίας 1,524 x 2% = 0,030 ευρώ. Σημειώνεται ότι το ποσό των 1.524 ευρώ /τόνο, μειώνεται κατά 36,70 ευρώ/τόνο για κάθε επιπλέον βαθμό οξύτητας.

    Πηγή: In.gr

  • ΔΑΟΚ Ηλείας: Πρόγραμμα δολωματικών ψεκασμών στις 25/09
    ΔΑΟΚ Ηλείας: Πρόγραμμα δολωματικών ψεκασμών στις 25/09

    Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, στο πλαίσιο εφαρμογής του Προγράμματος Δακοκτονίας 2024, ενημερώνει τους ελαιοπαραγωγούς ότι με την προϋπόθεση των κατάλληλων καιρικών συνθηκών ξεκινά δολωματικός ψεκασμός στις παρακάτω Τοπικές Κοινότητες:

    Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου 2024

    Τομέας 14ος

    :

    Κάστρο, Κυλλήνη, Κάτω Παναγιά, Νεοχώρι

    Τομέας 15ος

    :

    Δουνέικα

    Τομέας 16ος

    :

    Μυρτιά, Σκαφιδιά, Άγιος Ηλίας, Λεβεντοχώρι, Κορακοχώρι, Κατάκολο,

    Σκουροχώρι, Γρανιτσέικα, Βυτινεϊκα, Άγιος Ιωάννης

    Τομέας 21ος

    :

    Ξηροχώρι, Ζαχάρω, Σχίνοι, Αρήνη, Ροδινά, Κακόβατος, Καλίδονα, Νεοχώρι & Ταξιάρχες

    Επισημαίνουμε ότι:

    1. Το αναλυτικό πρόγραμμα των ψεκασμών, με τις ημερομηνίες και τις αγροτικές περιοχές, του κάθε ψεκαστικού συνεργείου, θα είναι αναρτημένο σε πίνακες ανακοινώσεων και σε καφενεία των Τοπικών Κοινοτήτων, με ευθύνη των αναδόχων, ώστε να λάβουν γνώση οι ελαιοπαραγωγοί.
    2. Οι ελαιοπαραγωγοί υποχρεούνται κατά τις ημέρες των ψεκασμών να έχουν ανοικτά τα λιοστάσια τους για να υπάρχει πρόσβαση των συνεργείων ψεκασμού και να διατηρούν τα λιοστάσια τους καθαρά και προσβάσιμα.
    3. Λιοστάσια κλειστά, με υψηλή αυτοφυή βλάστηση, χωρίς πρόσβαση για γεωργικό ελκυστήρα (ή για ψεκαστές όπως προβλέπεται) δεν θα ψεκάζονται.
    4. Οι ελαιοπαραγωγοί παρακαλούνται να παρευρίσκονται στα λιοστάσια τους τις ημέρες των ψεκασμών για να καθοδηγούν τα συνεργεία ψεκασμού και να αναφέρουν στην Υπηρεσία οποιοδήποτε πρόβλημα υποπέσει στην αντίληψή τους.
    5. Σε λιοστάσια στα οποία υπάρχουν ζώα (αιγοπρόβατα, ιπποειδή) δεν θα γίνεται ψεκασμός. Αυτά πρέπει να απομακρύνονται πριν την ημερομηνία ψεκασμού από τον ιδιοκτήτη τους.
    6. Οι μελισσοκόμοι θα πρέπει να μεριμνήσουν για την προστασία των μελισσοσμηνών.
    7. Οι βιοκαλλιεργητές οφείλουν, να οριοθετούν με διακριτό τρόπο τους ελαιώνες τους, ώστε να αποφευχθεί πιθανός ανεπιθύμητος ψεκασμός.
    8. Κατά τον ψεκασμό θα διασπείρονται 300m3 περίπου ψεκαστικού διαλύματος ανά ψεκαζόμενο δέντρο κανονικής ανάπτυξης.

    Θεωρούμε ότι η παρουσία των παραγωγών στα λιοστάσια τους συμβάλλει τα μέγιστα στον έλεγχο και στην επιτυχία της εφαρμογής του Προγράμματος Δακοκτονίας.

    Κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό οι παραγωγοί να μεριμνήσουν για την παρακολούθηση του δολωματικού ψεκασμού στα λιοστάσια τους, από τα συνεργεία ψεκασμού του Προγράμματος Δακοκτονίας, για την καλή εφαρμογή των ψεκασμών, και να γνωστοποιούν στην Υπηρεσία οπουδήποτε πρόβλημα υποπέσει στην αντίληψη τους.

    Στην περίπτωση που ελαιοπαραγωγοί προβούν σε πρώιμη συγκομιδή, σας γνωρίζουμε τα εντομοκτόνα σκευάσματα που θα χρησιμοποιηθούν σ’ αυτόν τον δολωματικό ψεκασμό και το χρόνο αναμονής τους (δηλαδή το χρονικό διάστημα από την τελευταία επέμβαση μέχρι τη συγκομιδή):

    Τοπικές Κοινότητες:

    Εντομοκτόνο

    Χρόνος αναμονής

    Κάστρο, Κυλλήνη, Κάτω Παναγιά, Νεοχώρι

    EXIREL BAIT 10 SE

    7 μέρες

    Δουνέικα

    SUCCESS 0.24 CB

    14 μέρες

    Μυρτιά, Σκαφιδιά, Άγιος Ηλίας, Λεβεντοχώρι, Κορακοχώρι, Κατάκολο, Σκουροχώρι, Γρανιτσέικα, Βυτινεϊκα, Άγιος Ιωάννης

    FORZA 10 CS with Zeon technology

    7 μέρες

    Ξηροχώρι, Ζαχάρω, Σχίνοι, Αρήνη, Ροδινά, Κακόβατος, Καλίδονα, Νεοχώρι & Ταξιάρχες

    FORZA 10 CS with Zeon technology

    7 μέρες

    Για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία οι ελαιοπαραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας τηλ. 26213 60170, 163.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Πανώλη αιγοπροβάτων: Αίτημα του ΓΕΩΤΕΕ για ενεργοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων
    Πανώλη αιγοπροβάτων: Αίτημα του ΓΕΩΤΕΕ για ενεργοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων

    Αποζημιώσεις κοντά στην εμπορική τους αξία και σε σύντομο χρόνο για τα ζώα που θανατώνονται λόγω της πανώλης των αιγοπροβάτων ζητούν οι γεωτεχνικοί

    Την ενίσχυση της δημόσιας κτηνιατρικής και την εδραίωση μιας ανεξάρτητης επαγγελματικής σχέσης μεταξύ κτηνοτρόφων και ιδιωτών κτηνιάτρων, ζητά το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ) με αφορμή την εξάπλωση στη χώρα της πανώλης των αιγοπροβάτων.

    «Η υγεία του ζωικού κεφαλαίου, ο έλεγχος των εμπόρων, η ευρωστία της κτηνοτροφικής παραγωγής και η επισιτιστική βιομηχανία και η ασφάλεια δεν μπορεί να βασιστεί ούτε στο φιλότιμο των κτηνιάτρων των δημόσιων υπηρεσιών ούτε στον εθελοντισμό των ιδιωτών, δεν μπορεί να γίνει χωρίς θεσμοθετημένα όρια, μπορεί να γίνεται με αναλώσιμους, μέσω συμβάσεων ορισμένου χρόνου, επιστήμονες, ούτε με επιδοτούμενους ιδιώτες», επισημαίνει το ΓΕΩΤΕΕ.

    Όπως επισημαίνει το ΓΕΩΤΕΕ, το ΥπΑΑΤ πρέπει άμεσα να ενεργοποιήσει κρατικά και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε να βρεθούν οι απαιτούμενοι πόροι για την εξυγίανση του ζωικού κεφαλαίου και τα ζώα που θανατώνονται να αποζημιώνονται κοντά στην εμπορική τους αξία και σε σύντομο χρόνο: «Μόνο έτσι θα προληφθεί μια ραγδαία και μοιραία εγκατάλειψη του κτηνοτροφικού επαγγέλματος».

    Να προληφθεί μια ραγδαία και μοιραία εγκατάλειψη του κτηνοτροφικού επαγγέλματος

    «Η οικονομική πίεση που θα νοιώσουν οι κτηνοτρόφοι στο επόμενο διάστημα (έλλειψη εισοδήματος, ανεξάρτητη δάνεια κ.λπ.) θα πρέπει να εκτονωθεί από το κράτος μέσω της απλοποίησης των διαδικασιών αποζημιώσεων και την άμεση βοήθεια για τις ανάγκες απολύμανσης και αντικατάστασης των κοπαδιών, ενίοτε και των σταβλικών εγκαταστάσεων», σημειώνει.

    Υποστελέχωση

    «Η πολιτεία, με την τραγική αφορμή της εμφάνισης της ΠΜΜ στην Ελλάδα, θα πρέπει να κατανοήσει πως οφείλει να υποστηρίξει ενεργό σύστημα αποτελεσματικής προστασίας του ζωικού κεφαλαίου και, κατ’ επέκταση, επισιτιστική ασφάλεια της χώρας μας. Ένα σύστημα που βασίζεται στις διεθνείς στρατηγικές για τη νόσο, όπως αυτές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας των Ζώων (WOAH/ΟΙΕ) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Γεωργίας και Τροφίμων (FAO), ενώ θα λαμβάνει ταυτόχρονα υπόψη τη γεωγραφική θέση της Ελλάδας, όπου η γειτνίαση της με βαλκανικές χώρες και η Τουρκία αυξάνει τα επίπεδα κινδύνου για τη μετάδοση νοσημάτων από την οποία η χώρα ήταν απαλλαγμένη», τονίζεται.

    Το ΓΕΩΤΕΕ σημειώνει ότι, η προσέγγιση που ακολούθησε η πολιτεία τα προηγούμενα χρόνια, με δογματικά μνημονικά κριτήρια και άκριτη αντιγραφή των συστημάτων της «υγειονομικά ασφαλούς» δυτικής Ευρώπης, οδήγησε σε υποστελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών, περιορισμό των κτηνιατρικών υποδομών, πολυδιάσπαση των κτηνιατρικών αρμοδιοτήτων. Η έλλειψη κτηνιατρικού προσωπικού επισημαίνεται σταθερά από το 2006 σε κάθε επιθεώρηση από πιο ασφαλείς Φορείς (FVO, DG-SANCO), αποτελεί δε σοβαρή μη συμμόρφωση έναντι της ενωσιακής νομοθεσίας, μιας και η χώρα έχει παραπεμφθεί στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2007 και έχει καταδικαστεί 2009.

    Τα Κτηνιατρικά Εργαστήρια

    Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, ο νέος Κανονισμός για την υγεία των ζώων [ΕΕ 2016/429 «Νόμος για την Υγεία των Ζώων» καθορίζει πως είναι ευθύνη του κάθε κράτους μέλους να διασφαλίζει ότι:

    • η αρμόδια αρχή διαθέτει επαρκώς καταρτισμένους κτηνίατρους εγκαταστάσεις, εξοπλισμό, εργαστήρια, χρηματοδοτικούς πόρους και αποτελεσματική οργάνωση που να καλύπτουν το σύνολο της επικράτειας του κράτους μέλους,
    • ενθαρρύνονται οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων και τους κατ’ επάγγελμα ασχολούμενοι με τα ζώα να αποκτούν, να διατηρούν και να αναπτύσσουν επαρκείς γνώσεις σχετικά με την υγεία των ζώων.

    Ειδικά για τα Κτηνιατρικά Εργαστήρια, που αυτή τη στιγμή αποτελούν την αιχμή του δόρατος στην έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση της νόσου, όπως επισημαίνει το ΓΕΩΤΕΕ, πρέπει να επισημανθεί το πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος τους τόσο σε εξετάσεις ρουτίνας για τον έλεγχο των νοσημάτων υποχρεωτικών δηλώσεων του ζωικού κεφαλαίου και της ασφάλειας των τροφίμων αλλά και η ετοιμότητά τους για την υποστήριξη εκτάκτων αναγκών (σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια, γρίπη πτηνών, πανώλη).

    «Το δίκτυο των Κτηνιατρικών Εργαστηρίων του ΥπΑΑΤ πρέπει να ενισχυθεί και να διευρυνθεί (σε χωρικό επίπεδο, σε μεθόδους, σε εργαστήρια αναφοράς)», επισημαίνεται.

    Εκρίζωση της πανώλης αιγοπροβάτων μέχρι το 2030

    Το ΓΕΩΤΕΕ σημειώνει πως όλοι οι αρμόδιοι διεθνείς οργανισμοί τονίζουν πως η ΠΜΜ μπορεί να εκριζωθεί διεθνώς μέχρι το 2030. Το εγχείρημα αυτό όμως προϋποθέτει την ενδυνάμωση των Εθνικών Κτηνιατρικών Υπηρεσιών που είναι επιφορτισμένες με τον έλεγχο και την έκκριση της ΠΜ, καθώς παράλληλα η ενίσχυσή τους μάχη και άλλων ασθενειών, εξωτικών και μη (π.χ. αφθώδης πυρετός, βρουκέλλωση των αιγοπροβάτων, φυματίωση, αφρικανική πανώλη των χοίρων κ.α.). Γενικά, η εκρίζωση της ΠΜΜ αποκτά ιδιαίτερη αξία γιατί, καταπολεμώντας τη νόσο, καταπολεμάται ταυτόχρονα η φτώχεια στις αγροτικές περιοχές, διασφαλίζεται η βιομηχανία τροφίμων και η διατροφή υψηλής βιολογικής αξίας και δυναμώνει η ανθεκτικότητα της κοινωνίας και της εθνικής οικονομίας.

    Πηγή: In.gr

  • ΔΑΟΚ Ηλείας: Πρόγραμμα δολωματικών ψεκασμών στις 10-11/07
    ΔΑΟΚ Ηλείας: Πρόγραμμα δολωματικών ψεκασμών στις 10-11/07

    Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, στο πλαίσιο εφαρμογής του Προγράμματος Δακοκτονίας 2024, ενημερώνει τους ελαιοπαραγωγούς ότι με την προϋπόθεση των κατάλληλων καιρικών συνθηκών ξεκινά ο δολωματικός ψεκασμός στις παρακάτω Τοπικές Κοινότητες:

    Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2024

    Τομέας 14ος

    :

    Λυγιά, Βαρθολομιό, Μάχου, Δήμητρα & Καλύβια Μυρτουντίων

    Τομέας 15ος

    :

    Αμαλιάδα & Καρδαμάς

    Τομέας 16ος

    :

    Αλποχώρι, Ξυλοκέρα, Βούναργο, Πράσινο, Φωναϊτικα, Ελαιώνας, Άγιοι

    Απόστολοι & Βροχίτσα

    Τομέας 18ος

    :

    Κρυονέρι, Χελιδόνι, Καυκανιά, Κλαδέος, Μάγειρα, Κοσκινά, Στρέφι, Σμίλα, Ηράκλεια, Πουρνάρι, Πελόπιο & Πλάτανος

    Τομέας 19ος

    :

    Φλόκα, Αρχαία Ολυμπία, Αρχαία Πίσσα, Λιναριά, Πεύκες, Μουριά, Κάμενα, Λούβρο, Βασιλάκι, Ξηρόκαμπος & Άσπρα Σπίτια

    Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2024

    Τομέας 21ος

    :

    Νέα Φιγαλεία

    Επισημαίνουμε ότι:

    1. Το αναλυτικό πρόγραμμα των ψεκασμών, με τις ημερομηνίες και τις αγροτικές περιοχές, του κάθε ψεκαστικού συνεργείου, θα είναι αναρτημένο σε πίνακες ανακοινώσεων και σε καφενεία των Τοπικών Κοινοτήτων, με ευθύνη των αναδόχων, ώστε να λάβουν γνώση οι ελαιοπαραγωγοί.
    2. Οι ελαιοπαραγωγοί υποχρεούνται κατά τις ημέρες των ψεκασμών να έχουν ανοικτά τα λιοστάσια τους για να υπάρχει πρόσβαση των συνεργείων ψεκασμού και να διατηρούν τα λιοστάσια τους καθαρά και προσβάσιμα.
    3. Λιοστάσια κλειστά, με υψηλή αυτοφυή βλάστηση, χωρίς πρόσβαση για γεωργικό ελκυστήρα (ή για ψεκαστές όπως προβλέπεται) δεν θα ψεκάζονται.
    4. Οι ελαιοπαραγωγοί παρακαλούνται να παρευρίσκονται στα λιοστάσια τους τις ημέρες των ψεκασμών για να καθοδηγούν τα συνεργεία ψεκασμού και να αναφέρουν στην Υπηρεσία οποιοδήποτε πρόβλημα υποπέσει στην αντίληψή τους.
    5. Σε λιοστάσια στα οποία υπάρχουν ζώα (αιγοπρόβατα, ιπποειδή) δεν θα γίνεται ψεκασμός. Αυτά πρέπει να απομακρύνονται πριν την ημερομηνία ψεκασμού από τον ιδιοκτήτη τους.
    6. Οι μελισσοκόμοι θα πρέπει να μεριμνήσουν για την προστασία των μελισσοσμηνών.
    7. Οι βιοκαλλιεργητές οφείλουν, να οριοθετούν με διακριτό τρόπο τους ελαιώνες τους, ώστε να αποφευχθεί πιθανός ανεπιθύμητος ψεκασμός.
    8. Κατά τον ψεκασμό θα διασπείρονται 300m3 περίπου ψεκαστικού διαλύματος ανά ψεκαζόμενο δέντρο κανονικής ανάπτυξης.

    Θεωρούμε ότι η παρουσία των παραγωγών στα λιοστάσια τους συμβάλλει τα μέγιστα στον έλεγχο και στην επιτυχία της εφαρμογής του Προγράμματος Δακοκτονίας.

    Κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό οι παραγωγοί να μεριμνήσουν για την παρακολούθηση του δολωματικού ψεκασμού στα λιοστάσια τους, από τα συνεργεία ψεκασμού του Προγράμματος Δακοκτονίας, για την καλή εφαρμογή των ψεκασμών, και να γνωστοποιούν στην Υπηρεσία οπουδήποτε πρόβλημα υποπέσει στην αντίληψη τους.

    Για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία οι ελαιοπαραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας τηλ. 26213 60170, 163.

    (Δελτίο Τύπου)

  • ΔΑΟΚ Ηλείας: Έναρξη δολωματικού ψεκασμού δακοκτονίας στον Δήμο Ζαχάρως
    ΔΑΟΚ Ηλείας: Έναρξη δολωματικού ψεκασμού δακοκτονίας στον Δήμο Ζαχάρως

    Από τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, ανακοινώνεται ότι την Τετάρτη, 3 Ιουλίου 2024 θα ξεκινήσει ο πρώτος δολωματικός ψεκασμός δακοκτονίας στο Δήμο μας και συγκεκριμένα στις Τοπικές Κοινότητες Ξηροχωρίου, Ζαχάρως, Σχίνων, Αρήνης, Ροδινών, Κακοβάτου, Καλίδονας, Νεοχωρίου & Ταξιαρχών, υπό την προϋπόθεση ύπαρξης κατάλληλων καιρικών συνθηκών.

    Η καλλιέργεια της ελιάς στο μεγαλύτερο τμήμα του Δήμου μας έχει τη μορφή μονοκαλλιέργειας και το λάδι αποτελεί σχεδόν το αποκλειστικό εισόδημα των κατοίκων.

    Είναι γεγονός ότι η κλιματική κρίση και η μεταβλητότητα του κλίματος έχουν κάνει αισθητές τις επιπτώσεις τους στη γεωργική παραγωγή. Η απουσία βροχοπτώσεων και οι υψηλές θερμοκρασίες συνθέτουν το σκηνικό των τελευταίων μηνών. Η γη διψάει. Η ανομβρία απειλεί ακόμα και την ελιά, η οποία, αν και ανθεκτική στην ξηρασία, χωρίς υγρασία κινδυνεύει να μειωθεί σε μέγεθος και να αλλοιωθεί η ποιότητά της.

    Για το λόγο αυτό και προκειμένου να διαφυλάξουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την παραγωγή, κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό οι ελαιοπαραγωγοί να παρευρίσκονται στα ελαιώνες τους τις ημέρες των ψεκασμών και να καθοδηγήσουν τα συνεργεία ψεκασμού, ώστε να υπάρχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

    Οι υπηρεσίες και, κυρίως, οι γεωπόνοι του Δήμου θα βρίσκονται στη διάθεση του εκάστοτε πολίτη για την καλύτερη ενημέρωσή του.

    Μαζί μπορούμε σίγουρα καλύτερα.

    (Δελτίο Τύπου)

  • ΔΑΟΚ Ηλείας: Πρόγραμμα δολωματικού ψεκασμού την Τετάρτη 03/07
    ΔΑΟΚ Ηλείας: Πρόγραμμα δολωματικού ψεκασμού την Τετάρτη 03/07

    Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, στο πλαίσιο εφαρμογής του Προγράμματος Δακοκτονίας 2024, ενημερώνει τους ελαιοπαραγωγούς ότι με την προϋπόθεση των κατάλληλων καιρικών συνθηκών ξεκινά ο δολωματικός ψεκασμός στις παρακάτω Τοπικές Κοινότητες:

    Τετάρτη, 03 Ιουλίου 2024

    Τομέας 14ος

    :

    Κάστρο, Κυλλήνη, Κάτω Παναγιά, Νεοχώρι

    Τομέας 15ος

    :

    Δουνέικα

    Τομέας 16ος

    :

    Μυρτιά, Σκαφιδιά, Άγιος Ηλίας, Λεβεντοχώρι, Κορακοχώρι, Κατάκολο,

    Σκουροχώρι, Γρανιτσέικα, Βυτινεϊκα, Άγιος Ιωάννης

    Τομέας 21ος

    :

    Ξηροχώρι, Ζαχάρω, Σχίνοι, Αρήνη, Ροδινά, Κακόβατος, Καλίδονα, Νεοχώρι & Ταξιάρχες

    Επισημαίνουμε ότι:

    1. Το αναλυτικό πρόγραμμα των ψεκασμών, με τις ημερομηνίες και τις αγροτικές περιοχές, του κάθε ψεκαστικού συνεργείου, θα είναι αναρτημένο σε πίνακες ανακοινώσεων και σε καφενεία των Τοπικών Κοινοτήτων, με ευθύνη των αναδόχων, ώστε να λάβουν γνώση οι ελαιοπαραγωγοί.
    2. Οι ελαιοπαραγωγοί υποχρεούνται κατά τις ημέρες των ψεκασμών να έχουν ανοικτά τα λιοστάσια τους για να υπάρχει πρόσβαση των συνεργείων ψεκασμού και να διατηρούν τα λιοστάσια τους καθαρά και προσβάσιμα.
    3. Λιοστάσια κλειστά, με υψηλή αυτοφυή βλάστηση, χωρίς πρόσβαση για γεωργικό ελκυστήρα (ή για ψεκαστές όπως προβλέπεται) δεν θα ψεκάζονται.
    4. Οι ελαιοπαραγωγοί παρακαλούνται να παρευρίσκονται στα λιοστάσια τους τις ημέρες των ψεκασμών για να καθοδηγούν τα συνεργεία ψεκασμού και να αναφέρουν στην Υπηρεσία οποιοδήποτε πρόβλημα υποπέσει στην αντίληψή τους.
    5. Σε λιοστάσια στα οποία υπάρχουν ζώα (αιγοπρόβατα, ιπποειδή) δεν θα γίνεται ψεκασμός. Αυτά πρέπει να απομακρύνονται πριν την ημερομηνία ψεκασμού από τον ιδιοκτήτη τους.
    6. Οι μελισσοκόμοι θα πρέπει να μεριμνήσουν για την προστασία των μελισσοσμηνών.
    7. Οι βιοκαλλιεργητές οφείλουν, να οριοθετούν με διακριτό τρόπο τους ελαιώνες τους, ώστε να αποφευχθεί πιθανός ανεπιθύμητος ψεκασμός.
    8. Κατά τον ψεκασμό θα διασπείρονται 300m3 περίπου ψεκαστικού διαλύματος ανά ψεκαζόμενο δέντρο κανονικής ανάπτυξης.

    Θεωρούμε ότι η παρουσία των παραγωγών στα λιοστάσια τους συμβάλλει τα μέγιστα στον έλεγχο και στην επιτυχία της εφαρμογής του Προγράμματος Δακοκτονίας.

    Κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό οι παραγωγοί να μεριμνήσουν για την παρακολούθηση του δολωματικού ψεκασμού στα λιοστάσια τους, από τα συνεργεία ψεκασμού του Προγράμματος Δακοκτονίας, για την καλή εφαρμογή των ψεκασμών, και να γνωστοποιούν στην Υπηρεσία οπουδήποτε πρόβλημα υποπέσει στην αντίληψη τους.

    Για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία οι ελαιοπαραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας τηλ. 26213 60170, 163.

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ