Σάββατο, 26 Ιανουαρίου 2019 16:30

Ηλεία: Φυτοϋγειονομική ενημέρωση για τον οργανισμό καραντίνας Xylella fastidiosa (Ξυλέλλα)

Γράφτηκε από τον

Στο πλαίσιο ενημέρωσης όλων των εμπλεκομένων όπως

• φυτώρια, σημεία πώλησης καλλωπιστικών φυτών και πολλαπλασιαστικού υλικού, εταιρείες διεθνών μεταφορών, παραγωγούς, συνεταιρισμούς, γεωπόνους του δημοσίου και ιδιώτες, τελωνεία, Δήμους και Εργολάβους δημοσίων κηποτεχνικών έργων, κ.α., καθώς και

• ευαισθητοποίησης του ευρύτερου κοινού για την εξέλιξη του οργανισμού καραντίνας Xylella fastidiosa (Ξυλέλλα) στην Ευρωπαϊκή Ένωση,

η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Ηλείας σας γνωστοποιεί ότι σύμφωνα με ενημέρωση των αρμόδιων Φυτοϋγειονομικών Υπηρεσιών της Ιταλίας και Πορτογαλίας παρουσιάστηκε προσβολή από τον επιβλαβή οργανισμό καραντίνας Xylella fastidiosa σε νέες περιοχές:

• Ιταλία, Δεκέμβριος 2018, στην Περιφέρεια Τοσκάνης Περιοχή του Monte Argentario.

Το βακτήριο βρέθηκε σε ιδιωτικούς κήπους καθώς και σε δημόσιους χώρους πρασίνου.

• Πορτογαλία, Ιανουάριος 2019, στην Περιφέρεια του Πόρτο στο χωριό Viva Nova de Gaia. Το βακτήριο βρέθηκε κατά την διάρκεια των επίσημων επισκοπήσεων σε ασυπτωματικά φυτά Lavandula dentata (Λεβάντα) ηλικίας έξι ετών και άνω, εντός ζωολογικού πάρκου.

Η αντιμετώπιση της ασθένειας βασίζεται στην ΠΡΟΛΗΨΗ ώστε να παρεμποδιστεί η είσοδος και η διασπορά του φυτοπαθογόνου βακτηρίου στη χώρα μας. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιείται υγιές πολλαπλασιαστικό υλικό, συνοδευόμενο από Φυτοϋγειονομικό

Διαβατήριο στα φυτά «ξενιστές».

Τονίζεται ότι στη χώρα μας δεν έχει διαπιστωθεί η παρουσία του Xyllela fastidiosa. Η διατήρηση της Χώρας απαλλαγμένης από το επικίνδυνο βακτήριο είναι θέμα Εθνικής Σημασίας και Ύψιστου Δημοσίου Συμφέροντος.

Λόγω της σοβαρότητας του παθογόνου, παρακαλούμε για την άμεση ενημέρωση της Υπηρεσίας μας, στην περίπτωση ύποπτων συμπτωμάτων. Τηλέφωνα επικοινωνίας 2621360 140,145,155.

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 27 Ιανουαρίου 2019 02:25

Σχετικά Άρθρα

  • Ποιοι παραγωγοί ελιάς δεν είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν εισφορά δακοκτονίας
    Ποιοι παραγωγοί ελιάς δεν είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν εισφορά δακοκτονίας

    Οι περιοχές ανά περιφέρεια στις οποίες διενεργήθηκε, με μέριμνα και δαπάνη του δημοσίου, ομαδική καταπολέμηση του δάκου της ελιάς, κατά το ελαιοκομικό έτος 2024-2025, κοινοποιήθηκε από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

    Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, οι ελαιοκαλλιεργητές, οι οποίοι κατά το έτος 2024 άσκησαν τους κανόνες της Βιολογικής Γεωργίας, δεν υποχρεούνται στην καταβολή εισφοράς δακοκτονίας.

    Οι Περιφερειακές Ενότητες θα αποστείλουν στις αρμόδιες Φορολογικές Υπηρεσίες (ΔΟΥ/ΚΕΦΟΔΕ/ΕΛΚΕ) κατάσταση με τα ονόματα των καλλιεργητών αυτών κατά περιοχή, ενώ αντίγραφο της σχετικής απόφασης θα παραδίδεται από τον βιοκαλλιεργητή στον ελαιοτριβέα ως δικαιολογητικό για την μη είσπραξη από αυτόν εισφοράς δακοκτονίας.

    Η τιμή του ελαιολάδου κατά κιλό (1,524 ευρώ/κιλό), η οποία θα λαμβάνεται υπόψη για την εφαρμογή των διατάξεων της εισφοράς δακοκτονίας για το ελαιοκομικό έτος 2023-2024

    Επίσης, οι ελαιοκαλλιεργητές ελαιώνων, οι οποίοι κατ΄ αρχάς εντάχθηκαν στο πρόγραμμα συλλογικής καταπολέμησης του δάκου της ελιάς, αλλά μέχρι το τέλος της ελαιοκομικής περιόδου 2024 δεν εφαρμόσθηκε το πρόγραμμα της συλλογικής καταπολέμησης, δεν υποχρεούνται στην καταβολή της εισφοράς δακοκτονίας για το έτος 2024. Οι Περιφερειακές Ενότητες θα αποστείλουν στις αρμόδιες Φορολογικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ./ΚΕΦΟΔΕ/ΕΛΚΕ) κατάσταση των πρωτοβάθμιων Ο.Τ.Α. στις περιοχές των οποίων δεν εφαρμόσθηκε πρόγραμμα συλλογικής καταπολέμησης.

    Υπενθυμίζεται ότι με προηγούμενη εγκύκλιο της ΑΑΔΕ γνωστοποιήθηκε η τιμή του ελαιολάδου κατά κιλό (1,524 ευρώ/κιλό), η οποία θα λαμβάνεται υπόψη για την εφαρμογή των διατάξεων της εισφοράς δακοκτονίας για το ελαιοκομικό έτος 2023-2024.

    Δείτε αναλυτικά τον πίνακα με τις περιοχές ΕΔΩ

    Πηγή: In.gr

  • Τρουπής: Επενδύουμε στην ελιά ως προϊόν και ως σύμβολο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και ταυτότητας
    Τρουπής: Επενδύουμε στην ελιά ως προϊόν και ως σύμβολο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και ταυτότητας

    Την αξία της κατάρτισης, της συνεργασίας και της προβολής της πολιτιστικής κληρονομιάς της Βόρειας Κυνουρίας υπερθεμάτισε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας κ. Γιάννης Τρουπής στον χαιρετισμό στην εκδήλωση «Αναβαθμίζοντας τις δεξιότητες των Ελαιοκαλλιεργητών» του Προγράμματος «Ανοικτή Ακαδημία Ελαιοκομίας», που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο εκδηλώσεων Γιορτής της Ελιάς στο Ξηροπήγαδο.

    Σημειώνεται ότι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ανοιχτή Ακαδημία Ελαιοκομίας», υλοποιείται από τον οργανισμό Νέα Γεωργία Νέα Γενιά μέσω της ιδρυτικής δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) με τη σύμπραξη του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας και του Επιμελητηρίου Αρκαδίας.

    Στη διάρκεια της εκδήλωσης ο κ. Τρουπής αναφέρθηκε στην αξία της ελιάς: «Η ελιά δεν είναι απλώς ένα προϊόν, αλλά ένα σύμβολο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της ταυτότητάς μας. Είναι καθήκον μας να στηρίξουμε με ό,τι μέσο διαθέτουμε, ως Επιμελητήριο Αρκαδίας, τους παραγωγούς και να προάγουμε την ποιότητα των προϊόντων μας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο». Κλείνοντας τόνισε ότι η συνεργασία και η αλληλεγγύη μεταξύ φορέων είναι για την εξέλιξη και την ευημερία του τόπου.

    Στο τέλος της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν τα συμπεράσματα του προγράμματος και το μέλλον της ελαιοκομίας στην περιοχή.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Εκδήλωση από το Εσπερινό Λύκειο Ζαχάρως με θέμα την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στην καλλιέργεια της ελιάς
    Εκδήλωση από το Εσπερινό Λύκειο Ζαχάρως με θέμα την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στην καλλιέργεια της ελιάς

    Με επιτυχία στέφθηκε η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από το Εσπερινό Λύκειο Ζαχάρως την Τετάρτη 3 Απριλίου, στη Ζαχάρω, με θέμα: «Η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της στην καλλιέργεια της ελιάς». Ομιλητής ήταν ο Αναστάσιος Τσάκωνας, Πρόεδρος του παραρτήματος Πελοποννήσου και Δυτικής Στερεάς του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και Πρόεδρος των Γεωπόνων Ηλείας.

    Ο κ. Τσάκωνας αναφέρθηκε στην κλιματική αλλαγή, που οφείλεται στα αέρια του θερμοκηπίου, τα οποία απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας και επηρεάζει τα οικοσυστήματα, την βιοποικιλότητα, τις υποδομές, την υγεία μας, την οικονομία των χωρών και τη ζωή των ανθρώπων. Ειδικότερα αναφέρθηκε στην καλλιέργεια της ελιάς, η οποία πλήττεται τα τελευταία χρόνια από την ανάπτυξη ασθενειών που οφείλονται σε έντομα, μύκητες και βακτήρια, πολλά από τα οποία προϋπήρχαν, όμως οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την περαιτέρω ανάπτυξή τους με σοβαρές επιπτώσεις τόσο στην ποσότητα, όσο και στην ποιότητα του παραγόμενου καρπού.

    Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Δημοτικού Σχολείου Ζαχάρως, παρευρέθηκαν ελαιοπαραγωγοί της περιοχής. Ο Δήμος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων εκπροσωπήθηκε από τον Δημοτικό Σύμβουλο Κωνσταντίνο Κωνσταντάρα και τα στελέχη του Δήμου, Κωνσταντίνο Πολυζωγόπουλο και Γεώργιο Χρονόπουλο. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας κ. Ανδρέας Ζέρβας, μέσω της εκπροσώπου του γραφείου κ. Δήμητρας Παναγοπούλου. Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Ζαχάρως κ. Ιωάννης Τερζής, στον χαιρετισμό του, ανάφερε πως το φαινόμενο επηρεάζει τη ζωή των κατοίκων του Δήμου αφού η τοπική οικονομία στηρίζεται κατά κύριο λόγο στην παραγωγή ελαιόλαδου.

    zaxaro ekd elia 2

    zaxaro ekd elia 3

    zaxaro ekd elia 4

    zaxaro ekd elia 5

    (Δελτίο Τύπου)

  • Πώς επηρεάζει η κλιματική αλλαγή την καλλιέργεια της ελιάς: Ο καθηγητής Θ. Μολασιώτης εξηγεί
    Πώς επηρεάζει η κλιματική αλλαγή την καλλιέργεια της ελιάς: Ο καθηγητής Θ. Μολασιώτης εξηγεί

    Στα ερωτήματα πώς επηρεάζει η κλιματική αλλαγή την καλλιέργεια της ελιάς και πώς αλλάζει η παραγωγή μας, απαντά μεταξύ άλλων ο καθηγητής ΑΠΘ και διευθυντής εργαστηρίου δενδροκομίας Θανάσης Μολασιώτης, μιλώντας στο CNN Greece.

    Όπως εξηγεί ο καθηγητής, η καλλιέργεια της ελιάς, όπως και οι περισσότερες καλλιέργειες, εξαρτάται άμεσα από τις κλιματικές συνθήκες.

    «Γιατί η ελιά καλλιεργείται σε ένα συγκεκριμένο εύρος θερμοκρασιών. Και αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο, κυρίως η καλλιέργειά της γίνεται στις μεσογειακές χώρες», όπως λέει.

    «Ειδικά στη χώρα μας, σε ό,τι αφορά στις κλιματικές συνθήκες υπάρχει μια μεγάλη διαβάθμιση και παραλλακτικότητα των κλιματικών συνθηκών, δεδομένου ότι αφενός η χώρα έχει ένα μεγάλο μέρος ακτογραμμών, ταυτόχρονα όμως το εσωτερικό της χώρας αποτελείται από κατά βάση ορεινούς όγκους με αποτέλεσμα να διαμορφώνονται πολλά και διαφορετικά μικροκλίματα», σημειώνει ο κ. Μολασιώτης και συνεχίζει:

    «Παρόλα αυτά καλλιέργεια της ελιάς μπορούμε να δούμε από το βορρά μέχρι το νότο, δηλαδή από την Αλεξανδρούπολη έως την Κρήτη. Τα τελευταία όμως χρόνια έχουμε διαπιστώσει ότι υπάρχουν αρκετά προβλήματα τα οποία συνδέονται με την κλιματική αλλαγή στη χώρα μας τα οποία έχουν επηρεάσει αρνητικά την καλλιέργεια της ελιάς».

    Παραθέτοντας μερικά παραδείγματα του πως η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την καλλιέργεια της ελιάς, τονίζει τις υψηλές θερμοκρασίες, είτε το καλοκαίρι, αλλά και τον χειμώνα.

    «Σε γενικές γραμμές τα προβλήματα που υπάρχουν έχουν να κάνουν με τις υψηλές θερμοκρασίες. Μπορούν να συμβούν για τους θερινούς μήνες, τα οποία καταπονούν τα δέντρα της ελιάς, διάφορες αντίξοες συνθήκες που υπάρχουν κατά την περίοδο άνοιξη καλοκαίρι που είναι η περίοδος άνθησης και εποικονίασης και καρπόδεσης της ελιάς. Επίσης ένα μεγάλο πρόβλημα το οποίο το έχουμε βιώσει στην κεντρική και κυρίως στη βόρεια Ελλάδα, είναι οι υψηλές θερμοκρασίες τον χειμώνα», σημειώνει και εξηγώντας γιατί αυτό είναι σημαντικό, αναφέρει πως «το δέντρο της ελιάς για να έχει πλούσια ανθοφορία και καρποφορία θα πρέπει να δεχτεί αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες τον χειμώνα. Συνήθως το δέντρο της ελιάς έχει καλή ανθοφορία και καρποφορία μετά από κρύο χειμώνα».

    «Συνήθως οι υψηλές θερμοκρασίες συνδυάζονται και με ανομβρία, η ξηρασία δηλαδή και αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα όταν έχουμε ελαιώνες οι οποίοι δεν είναι αρδευόμενοι, δεν ποτίζονται», συμπληρώνει.

    Ωστόσο, επεξηγεί πως αυτό εξαρτάται και από τις ποικιλίες της ελιάς. «Κάποιες ποικιλίες, όπως για παράδειγμα η χονδρελιά Χαλκιδικής θέλει αρκετό ψύχος τον χειμώνα, με αποτέλεσμα όταν έχουμε ένα ζεστό χειμώνα όπως είχαμε τον περσινό χειμώνα, να έχουμε φαινόμενα ακαρπίας όπως κατά κόρον παρατηρούμε φέτος στη βόρεια Ελλάδα», λέει.

    Πώς αλλάζει η παραγωγή μας

    Ερωτηθείς για το πώς αυτό επηρεάζει την παραγωγή μας, τονίζει πως αφενός «αυτές οι κλιματικές αλλαγές δεν είναι σταθερές, δηλαδή κάθε χρόνο μπορεί να παρατηρούμε διαφορετικά φαινόμενα».

    Αφετέρου, όπως λέει «από την άλλη, όμως θα πρέπει να ξέρουμε ότι δεν θα πρέπει αυτό το πράγμα να μας τρομάζει, με την έννοια ότι γενικά ξέρουμε ότι το δέντρο της ελιάς παρουσιάζει το φαινόμενο της παρενιαυτοφορίας, όπου το δέντρο της ελιάς παρουσιάζει μερική καρποφορία ή ακαρπία μετά από μια χρονιά έντονης καρποφορίας. Όταν μια χρονιά έχει μεγάλη καρποφορία, τον επόμενο χρόνο επειδή το δέντρο εξαντλείται έχει πιο μικρή καρποφορία ή ακόμη και ακαρπία. Και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην έχουμε σταθερή απόδοση στο δέντρο της ελιάς».

    Κάνει λόγο για ένα πολύπλοκο πρόβλημα, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να βλέπουμε και τις υψηλές τιμές στα ελαιόλαδα στα ράφια.

    «Αυτό εν μέρει κάνει ακόμη πιο πολύπλοκο το πρόβλημα γιατί δεν έχουμε σταθερές αποδόσεις του δέντρου. Και αυτό έχει επίσης σαν αποτέλεσμα, τις υψηλές τιμές που έχουμε δει στο ελαιόλαδο τον τελευταίο καιρό όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες. Αφενός έχουμε τους κλιματικούς παράγοντες που επηρεάζουν την καρποφορία, και από την άλλη έχουμε ένα δέντρο το οποίο από τη φύση του δεν κάνει σταθερή καρποφορία. Άρα αυτό μπορεί να μας φέρει και χρονιές με μεγάλη καρποφορία ανάλογα τη χρονιά του δέντρου και ανάλογα τις συνθήκες και άλλες χρονιές να έχουμε χαμηλή».

    Πλήττεται η ποιότητα του λαδιού;

    Ερωτηθείς για το αν πλήττεται η ποιότητα του λαδιού, επισημαίνει πως «δεν έχουμε ξεκάθαρες έρευνες που να λένε κάτι τέτοιο».

    «Σίγουρα επηρεάζεται η παραγωγικότητα των δέντρων και άρα η απόδοσή τους σε ελαιόλαδο. Από εκεί και πέρα δεν είναι εύκολο να βγάλουμε ένα συμπέρασμα δεδομένου ότι μια ποιότητα ελαιόλαδου, καλή ποιότητα εξαρτάται από πολλούς παραμέτρους. Και από την ποιότητα του ελαιόκαρπου, αλλά και την μετέπειτα κατεργασία. Δηλαδή μπορεί να έχουμε ένα πολύ καλό ελαιόκαρπο αλλά να μην το μεταχειριστεί σωστά και να μην πάρουμε ένα καλό ελαιόλαδο», εξηγεί.

    Κίνδυνος νοθείας

    Αναφορικά με τις υψηλές τιμές που βλέπουμε στα ράφια για το ελαιόλαδα, ο κ. Μολασιώτης επισημαίνει δύο κινδύνους που μπορεί να προκύψουν: τη νοθεία και την την αντικατάσταση του ελαιόλαδου στην καθημερινότητα με υποδεέστερα έλαια.

    «Επειδή βιώνουμε και το θέμα των υψηλών τιμών του ελαιολάδου και υπάρχει αρκετή κουβέντα γι’αυτό, προφανώς είναι αρκετά πολύπλοκο, γιατί η τιμή ενός προϊόντος έχει να κάνει και με πολλές παραμέτρους. Αλλά θα ήθελα να επισημάνω ότι πέρα από τον κίνδυνο των υψηλών τιμών και την απώλεια που έχουν τα εισοδήματα, δύο σημαντικά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν είναι τα θέματα της νοθείας, γιατί η υψηλή τιμή κάνει πιο ελκυστική τη νοθεία, και το δεύτερο είναι να αποθαρρύνει τους καταναλωτές και ιδιαίτερα τους πιο νέους να χρησιμοποιούν στην καθημερινή τους διατροφή το ελαιόλαδο και να το αντικαταστήσουμε υποδεέστερα έλαια», αναφέρει χαρακτηριστικά.

    Παράλληλα, μιλάει για δύο ακόμα προβλήματα που έχουν να κάνουν με τον τομέα της ελαιοκομίας, σε σχέση με την κλιματική αλλαγή.

    «Σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή, δεν θα πρέπει να κρύψουμε στο χαλί της κλιματικής αλλαγής διάφορα τοπικά προβλήματα που έχει η ελληνική ελαιοκομία, όπως για παράδειγμα η χύδην διακίνηση του λαδιού (το χύμα λάδι, που δεν έχει τυποποιηθεί και η εξαγωγή του με αυτό τον τρόπο και επίσης το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει με τα εργατικά για τη συγκομιδή των καρπών. Κοινώς δεν βρίσκουμε εργάτες για να μαζέψουμε τις ελιές. Και πλέον όλα τα προβλήματα της ελαιοκομίας να τα αιτιολογούμε με την κλιματική αλλαγή και να μην τα αντιμετωπίσουμε ξεχωριστά».

    Πώς μπορούν να περιοριστούν οι αρνητικές επιπτώσεις

    Ερωτηθείς για το πώς μπορούν να περιοριστούν οι αρνητικές επιπτώσεις, ο καθηγητής του ΑΠΘ σημειώνει: «Προφανώς δεν είναι εύκολο, γιατί αφενός είναι ένα φαινόμενο το οποίο δεν ξέρουμε την έκταση και τις διαστάσεις που θα έχει τα επόμενα χρόνια. Και δεν έχει μία έκταση, μπορεί να είναι ξηρασία, μπορεί να είναι υψηλές θερμοκρασίες, μπορεί ακόμη και οι χαμηλές θερμοκρασίες, ο παγετός».

    Ωστόσο, όπως λέει:

    «Μια αντιμετώπιση γενικά είναι να έχουμε πιο εύρωστα δέντρα, καλύτερη διαχείριση δηλαδή των ελαιοδέντρων και αυτό μπορεί να γίνει με πιο ειδικές τεχνικές που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση των ελαιοδέντρων, δηλαδή πώς τα κλαδεύουμε με το πώς τα λιπαίνουμε. Αυτή είναι η παρέμβαση η ουσιαστική που μπορεί να κάνει ο άνθρωπος. Το να βρούμε κάποιες ποικιλίες οι οποίες να είναι ανθεκτικές σε όλα αυτά είναι αρκετά δύσκολο».

    Πηγή: cnn.gr

  • Δυτ. Ελλάδα: Τζιπ «καρφώθηκε» σε ελιά - Επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό του τραυματία οδηγού
    Δυτ. Ελλάδα: Τζιπ «καρφώθηκε» σε ελιά - Επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό του τραυματία οδηγού

    Στην περιμετρική οδό της Μακρυνεία

    Εκτροπή οχήματος σημειώθηκε σήμερα το μεσημέρι περί τις 13:30 στο Ζευγαράκι Μακρυνείας.
    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το όχημα τύπου τζιπ εξετράπη της πορείας του στην περιμετρική Μακρυνείας με αποτέλεσμα να καταλήξει σε χωράφι και να "καρφωθεί" σε ελιά.
    Στο σημείο έσπευσαν τρία οχήματα της Π.Υ Αγρινίου, με τους πυροσβέστες να απεγκλωβίζουν τον οδηγό ο οποίος στην συνέχεια διακομίσθηκε στο νοσοκομείο Αγρινίου.

    Πηγή: Tempo24.news

  • Εφιαλτικά σενάρια για τους ελαιώνες σε Πελοπόννησο, νότια Κρήτη και Θεσσαλία
    Εφιαλτικά σενάρια για τους ελαιώνες σε Πελοπόννησο, νότια Κρήτη και Θεσσαλία

    Δυσοίωνες είναι έρευνες για τους «ελαιώνες του μέλλοντος», καθώς το δέντρο που συνδέεται με την ιστορία μας κινδυνεύει κι αυτό από την κλιματική κρίση.

    Οι υψηλές θερμοκρασίες όλο τον χρόνο, τα ακραία κύματα καύσωνα αλλά και η μείωση των βροχοπτώσεων δεν θα επηρεάσει μόνο την καρποφορία, αλλά και τις καλλιέργειες σύμφωνα με τον καθηγητή Δενδροκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ), Σταύρο Βέμμο.

    «Οι μελέτες είναι δυσοίωνες για τους ελαιώνες, καθώς είναι πολύ πιθανό στο μέλλον να υπάρξει μείωση των καλλιεργειών στις νοτιότερες περιοχές, όπως στην Πελοπόννησο, τη νότια Κρήτη και τη Θεσσαλία. Αυτό θα οδηγήσει στην αύξηση της παραγωγής στις βόρειες περιοχές και κατ΄επέκταση στη μετατόπιση της καλλιέργειας. Αυτό δεν ισχύει άλλωστε μόνο για την ελιά αλλά και για άλλα είδη», επισημαίνει ο ίδιος μιλώντας στην «Κ».

    Ευνοϊκή η καλλιέργεια στη βόρεια Ελλάδα

    Ο καθηγητής εξηγεί πως αν οι περιοχές του Νότου που τώρα έχουν μεγάλες εκτάσεις ελαιώνων επηρεασθούν μελλοντικά από πυρκαγιές αλλά και έντονες ξηρασίες, το οποίο θα εντείνει το φαινόμενο της ερημοποίησης, τότε θα είναι οικονομικά ασύμφορο για έναν ελαιοπαραγωγό να καλλιεργεί εκεί.

    Κάποτε δεν μπορούσαμε να φανταστούμε πως θα έχουμε ελαιοκαλλιέργειες στα βόρεια. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο έχουμε σημαντικές επιδόσεις από τους ελαιώνες σε Χαλκιδική, Αλεξανδρούπολη και Δυτική Μακεδονία.

    «Τα κύματα καύσωνα με θερμοκρασίες ακόμη και 40 βαθμών μπορούν κυριολεκτικά να κάψουν τα λευκά άνθη πολλών ελαιόδεντρων. Είναι σαφές πως οι συνθήκες για τις ελιές δεν ήταν ποτέ τόσο άσχημες. Για τον λόγο αυτό στο μέλλον ενδέχεται να είναι πιο ευνοϊκή η καλλιέργεια μεγάλων εκτάσεων ελαιώνων προς τα βόρεια», εξηγεί.

    Με το 5,7% της έκτασης της Ελλάδας να καλύπτεται από ελαιώνες, ο Γιώργος Οικονόμου, γενικός διευθυντής του ΣΕΒΙΤΕΛ, προσθέτει πως η προτίμηση καλλιέργειας ελαιώνων σε βορειότερες περιοχές με περισσότερη δροσιά είναι ένα ισχυρό σενάριο.

    «Κάποτε δεν μπορούσαμε να φανταστούμε πως θα έχουμε ελαιοκαλλιέργειες στα βόρεια. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο έχουμε σημαντικές επιδόσεις από τους ελαιώνες σε Χαλκιδική, Αλεξανδρούπολη και Δυτική Μακεδονία. Αλλωστε είδαμε πόσο πολύ επλήγη η παραγωγή της Ισπανίας εξαιτίας της ανομβρίας», εξηγεί ο κ. Οικονόμου.

    Οι ελιές «υποφέρουν» λόγω της κλιματικής κρίσης

    Σύμφωνα με τον κ. Βέμμο, εξαιτίας της κλιματικής κρίσης οι βροχοπτώσεις έχουν μειωθεί, ενώ έχουμε αύξηση της θερμοκρασίας, καύσωνες μεγάλης διάρκειας και φυσικά πυρκαγιές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ελιές να «υποφέρουν» με διαφορετικούς τρόπους ανάλογα με την εποχή.

    «Τον χειμώνα οι υψηλές θερμοκρασίες προκαλούν πρόβλημα στην καρποφορία των δέντρων με αποτέλεσμα να μειώνονται τα γόνιμα άνθη και να έχουμε φαινόμενα παραμορφώσεων των καρπών. Επίσης σε περίπτωση που υπάρξει πρώιμη καρποφορία, είναι πιθανό να έχουμε διακύμανση του δάκου. Από την άλλη πλευρά την άνοιξη έχουμε όλο και πιο συχνά υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες και λίγες βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα το “μαύρισμα”, τη συρρίκνωση και την αφυδάτωση των άνθεων, όταν αυτά βρίσκονται στο στάδιο της καρποφορίας τους. Επίσης οι έντονοι καύσωνες το καλοκαίρι προκαλούν τη συρρίκνωση των καρπών και κατ′ επέκταση τη χαμηλή περιεκτικότητά τους σε λάδι αλλά και την κακή ποιότητά τους», εξηγεί ο καθηγητής.

    Μη ικανοποιητική η φετινή σοδειά

    Ο κ. Βέμμος τονίζει πως φέτος η σοδιά αναμένεται να μην είναι ικανοποιητική, καθώς προηγήθηκε μία πολύ ικανοποιητική συγκομιδή πέρσι. Αυτό σε συνδυασμό με την καταστροφή των ελαιώνων στην Ισπανία εξαιτίας της ξηρασίας, αλλά και το «μπλόκο» στις εξαγωγές λαδιού από την Τουρκία για τρεις μήνες είχε ως αποτέλεσμα οι τιμές στην αγορά του πιο βασικού προϊόντος στη μεσογειακή διατροφή να σπάσουν κάθε ρεκόρ.

    «Στην Ελλάδα δεν σημειώθηκαν τόσο υψηλές θερμοκρασίες την περασμένη άνοιξη, ενώ σημειώθηκαν αρκετές βροχοπτώσεις με αποτέλεσμα να υπάρξει ανθοφορία. Ωστόσο ακολούθησε ένα θερμό καλοκαίρι που ενδεχομένως να επηρέασε τους καρπούς» εξηγεί.

    Στροφή προς τη βιολογική καλλιέργεια

    Οσο για το αν υπάρχει κάποια λύση, ώστε να προφυλαχθούν οι μελλοντικές σοδειές, ο καθηγητής τονίζει πως μία λύση είναι η στροφή προς τη βιολογική καλλιέργεια, η οποία βασίζεται σε μεθόδους αναζωογόνησης του εδάφους του ελαιώνα, στην ανακύκλωση των υποπροϊόντων και άλλων διαθέσιμων οργανικών υλικών και στην αναπαραγωγή και προστασία του περιβάλλοντος.

    Πηγή: kathimerini.gr

  • ΥπΑΑΤ: Γεωργικές Προειδοποιήσεις Φυτοπροστασίας για την Ελιά
    ΥπΑΑΤ: Γεωργικές Προειδοποιήσεις Φυτοπροστασίας για την Ελιά

    ΚΥΚΛΟΚΟΝΙΟ

    Συμπτώματα / Κύκλος μολύνσεων:

    Τα συμπτώματα της ασθένειας γίνονται συνήθως αντιληπτά στο έλασμα των φύλλων - «μάτι παγωνιού». Ο μύκητας προσβάλει επίσης τους μίσχους των φύλλων και τους ποδίσκους των καρπών. Σε σοβαρές προσβολές προκαλείται φυλλόπτωση και καρπόπτωση και τα δένδρα οδηγούνται σε καχεξία. Σπανιότερα προσβάλλονται οι καρποί και οι νεαροί κλαδίσκοι.

    Για την πραγματοποίηση των μολύνσεων είναι απαραίτητη η βροχή ή η υψηλή υγρασία και οι σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες.

    ΓΛΟΙΟΣΠΟΡΙΟ ή ΠΑΣΤΕΛΑ ή ΑΝΘΡΑΚΩΣΗ

    Συμπτώματα / Κύκλος μολύνσεων:

    Προκαλείται από το παθογόνο Gloeosporium olivarum syn. Colletotrichum clavatum. Ενδημεί στις περιοχές που βρέχονται από το Ιόνιο Πέλαγος εξαιτίας των υψηλότερων βροχοπτώσεων, των ήπιων σχετικά θερμοκρασιών και της υψηλής σχετική υγρασίας της ατμόσφαιρας. Η μόλυνση μπορεί να συμβεί σε όλα τα στάδια της ανάπτυξης του ελαιόκαρπου, από την εμφάνιση των ανθέων μέχρι την ωρίμανση. Συνήθως, οι πρωτογενείς μολύνσεις προκαλούνται κατά τη διάρκεια των ανοιξιάτικων βροχοπτώσεων. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ο μύκητας συνήθως αναστέλλει την ανάπτυξή του. Το παθογόνο μολύνει κυρίως τις ελιές κατά τη διάρκεια της ωρίμανσης προκαλώντας σήψεις («σαπίλα»), μειώνοντας δραματικά τόσο την απόδοση όσο και την ποιότητα του ελαιόλαδου στα επιδημικά χρόνια. Από τους προσβεβλημένους καρπούς, αυτοί που παραμένουν στο δέντρο μεταβάλλονται σε μούμιες. Στους καρπούς που πέφτουν στο έδαφος παρουσιάζεται σήψη και παρουσία ρόδινης γλοιώδης μάζας, σε συνθήκες υψηλής υγρασίας.

    Συστάσεις

    Η έναρξη των φθινοπωρινών βροχοπτώσεων σηματοδοτεί την έναρξη της μολυσματικής περιόδου και για τα δύο παθογόνα (βλ. γραφήματα).

    Συνιστάται η ταυτόχρονη προληπτική αντιμετώπιση των δύο ασθενειών με 1-2 φθινοπωρινούς ψεκασμούς καλύψεως με εγκεκριμένα μυκητοκτόνα με προληπτική ή/και θεραπευτική δράση. Σε ακάλυπτο ελαιώνα σε περίπτωση βροχόπτωσης, συνιστάται η χρήση μυκητοκτόνων με θεραπευτική δράση σύμφωνα με τις οδηγίες του γεωπόνου.

    ΠΥΡΗΝΟΤΡΗΤΗΣ

    Συστάσεις:

    Σύμφωνα με τις συλλήψεις στις παγίδες, η έναρξη της πτήσης της 3ης γενεάς τοποθετείται στις αρχές του Σεπτέμβρη. Αυτή θα αποθέσει πάνω στα φύλλα της ελιάς τα αυγά της γενεάς που θα διαχειμάσει. Κατά κανόνα, η ζημιά στα φύλλα από την φυλλόβια γενιά δεν είναι αξιόλογη και δεν απαιτείται επέμβαση.

    Φυτοπροστατευτικά

    Επιλογή από τα εγκεκριμένα σκευάσματα, έκδοσης 20/04/2023, σύμφωνα με τις οδηγίες του γεωπόνου για την επιλογή του φυτοπροστατευτικού και της δοσολογίας εφαρμογής. Ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες της ετικέτας Εφαρμόζετε, αποκλειστικά, εγκεκριμένα σκευάσματα. Για αποφυγή ανάπτυξης ανθεκτικότητας να τηρείται το όριο του μέγιστου αριθμού εφαρμογών με το ίδιο σκεύασμα και οι επαναληπτικές εφαρμογές, να γίνονται με εναλλαγή με σκευάσματα από διαφορετική ομάδα δράσης. Τηρείτε αυστηρά την αναγραφόμενη ελάχιστη απόσταση από τη συγκομιδή.

    kuklokon elias ep 1

    kuklokon elias ep 2

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ηλεία: Άδοξο τέλος για σταφίδα και ελιά σε πολλές περιοχές - Το μπουρίνι “τέλειωσε” την παραγωγή
    Πύργος: Άδοξο τέλος για σταφίδα και ελιά στην ευρύτερη περιοχή – Το μπουρίνι “τέλειωσε” την παραγωγή

    Δεν σταματούν να μετρούν τις πληγές τους οι αγρότες της Ηλείας, αφού όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν εκεί που φτάνουν να πουν “Δόξα τω Θεώ” καταλήγουν και πάλι στο “Βόηθα Παναγιά”.

    Το τελευταίο χτύπημα ήρθε την περασμένη Παρασκευή με την σφοδρή χαλαζόπτωση που έπληξε την ευρύτερη περιοχή του Μουζακίου του δήμου Πύργου, αλλά και περιοχές του δήμου Ήλιδας όπως η Ακροποταμιάσυνοδευόμενη από ριπές ανέμου οι οποίες προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές κατά τόπους στις καλλιέργειες της σταφίδας και της ελιάς.

    Η μανία της φύσης μάλιστα ήταν τόσο μεγάλη που το ξαφνικό μπουρίνι παρέσυρε στο πέρασμά του ακόμα και στέγαστρα καλά καρφωμένα όπως ανέφερε μιλώντας στο ilialive.gr και στο gaia365.gr, ο κ. Πολυζωγόπουλος από την Ακροποταμιά.

    «Πέρασε ένας σφοδρός αέρας που διήρκεσε περίπου 10 λεπτά παράλληλα με χαλάζι που έκανε μεγάλες καταστροφές σε διάφορα δέντρα. Έκανε μεγάλη ζημιά στις ελιές, τα αμπέλια και τις σταφίδες.

    Τώρα εμείς πρέπει να κάνουμε αιτήσεις και μετά να έρθει κλιμάκιο προκειμένου να ελέγξει τις καταστροφές. Στην περιοχή της Πηνείας είχαμε μεγάλες ζημιές. Πέρασε κατά ζώνες το μπουρίνι. Σε ένα σημείο σήκωσε ακόμα και τους τσίγκους που ήταν καρφωμένοι» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πολυζογώπουλος όπου τόσο ο ίδιος όσο και οι άλλοι πληττόμενοι παραγωγοί εναποθέτουν πλέον τις ελπίδες τους στον ΕΛΓΑ ευχόμενοι να κινηθούν γρήγορα οι σχετικές διαδικασίες και να αποζημιωθούν έτσι ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν και να συνεχίσουν να καλλιεργούν την γη.

    Στην πλειονότητά τους οι παραγωγοί μάλιστα φέτος είχαν να παλέψουν και με τον περονόσπορο, που εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής είχε κάνει την εμφάνισή του σε τέτοιο βαθμό που ο αφανισμός του ακόμα και με δραστικά φάρμακα ήταν αδύνατος.

    Αυτό πέραν όλων των άλλων συνεπάγεται και αύξηση του κόστους παραγωγής αφού αναγκάζονταν να επαναλαμβάνουν τα ραντίσματα ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

    Και ενώ η τιμή του λαδιού παρουσιάζει φέτος άνοδο, περιθώρια αισιοδοξίας από τους παραγωγούς δεν υπάρχουν καθώς από την μία η ακαρπία που παρουσίασαν φέτος τα ελαιόδεντρα και από την άλλη οι καταστροφή από το πρόσφατο μπουρίνι, θα τους αφήσουν και πάλι χωρίς εισόδημα.

    Η απελπισία και η απόγνωση που βιώνουν μάλιστα είναι τόσο μεγάλη που αν και οι περισσότεροι από αυτούς είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και έχουν βασίσει την επιβίωση της οικογένειάς τους στην αγροτική παραγωγή σκέφτονται να εγκαταλείψουν τα χωράφια.

    Ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ Θανάσης Βομπίρης από την πλευρά του κάνει λόγο για πρωτόγνωρες συνθήκες που έχουν οδηγήσει τους παραγωγούς στο έλεος του Θεού και καλεί τους αγρότες να σηκώσουν τα μανίκια και να διεκδικήσουν όλα όσα τους ανήκουν γιατί σε διαφορετική περίπτωση όπως χαρακτηριστικά αναφέρει θα αναγκαστούν να γίνουν μετανάστες και να εγκαταλείψουν όχι μόνο την καλλιέργεια αλλά και την πατρίδα τους.

    «Ήρθε τώρα και αυτή η βροχή και όσοι δεν είχαν τρυγήσει θα υποστούν τις συνέπειες. Η σταφίδα τώρα με τη βροχή θα σαπίσει. Έχουν γίνει ζημιές σε κάποια χωριά προς το Μουζάκι. Λόγω των καιρικών συνθηκών επηρεαστήκαμε πάρα πολύ και από τον περονόσπορο με αποτέλεσμα να χάσουμε τη μισή παραγωγή αφού ήταν μειωμένη κατά 50 τοις 100. Τα περισσότερα αμπέλια έχουν καταστραφεί κατά 80 τοις 100, οι ελιές έχουν ακαρπία εξαιτίας των καιρικών συνθηκών και για όλα αυτά παρόλο που πληρώνουμε ασφάλιση , ο ΕΛΓΑ δεν τα καλύπτει. Η κυβέρνηση το παίζει αδιάφορη. Το λάδι είναι πανάκριβο αλλά εμείς όμως δεν έχουμε λάδι οπότε θα το πληρώσει πολύ ακριβά ο Έλληνας καταναλωτής και ο εργαζόμενος κι εμείς δεν θα έχουμε εισόδημα. Το επόμενο διάστημα σχεδιάζουμε μέσα από τους συλλόγους, να διεκδικήσουμε αναπλήρωση του εισοδήματός μας γιατί σε διαφορετική περίπτωση τον χειμώνα δεν θα μπορούμε να ζήσουμε. Είναι πολύ σοβαρό το πρόβλημα. Εγώ δεν έχω ξαναζήσει μέχρι τώρα κάτι αντίστοιχο. Να μην έχω κανένα εισόδημα από καμιά πλευρά. Για τους λόγους αυτούς καλούμε τους αγρότες να είναι έτοιμοι και να διεκδικήσουμε γιατί διαφορετικά θα αναγκαστούμε να πάμε μετανάστες. Η μόνη επιλογή είναι ο αγώνας» τόνισε ο κ. Βομπίρης .

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ