Ενώ οι καλλιέργειες του καλαμποκιού και της βιομηχανικής τομάτας έχουν ξεκινήσει σε άλλες περιοχές της χώρας, οι παραγωγοί των πρώην λιμνών Αγουλινίτσας - Μουριάς και Κάστας, κινδυνεύουν να χάσουν την καλλιεργητική περίοδο, καθώς ακόμα βρίσκονται εν αναμονή της έκδοσης της απόφασης για παράταση των παραχωρήσεων.
Χθες για τον λόγο αυτό πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι συλλόγων αλλά και απλοί αγρότες.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στον χώρο του μικρού συνεδριακού της Π.Ε. Ηλείας, κατά την διάρκεια της οποίας τονίστηκε ότι αν δεν προχωρήσει η καλλιέργεια σε καλαμπόκι και τομάτα, ο πρωτογενής τομέας της Ηλείας, ύστερα και από την καταστροφή που έχουν υποστεί οι σταφιδοπαραγωγοί, θα υποστεί ένα ακόμα σοβαρό πλήγμα.
Όπως αναφέρθηκε στην σύσκεψη, αν και έχουν υπάρξει προφορικές δεσμεύσεις από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν έχει δοθεί παράταση της ισχύς του Νόμου 4061/2012 σύμφωνα με τον οποίο την ευθύνη παραχώρησης εκτάσεων κάτω των 100 στρεμμάτων έχει η Περιφέρεια, ενώ άνω των 100 στρεμμάτων περνάει η ευθύνη στο υπουργείο.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος υπογράμμισε ότι το υπουργείο ενημέρωσε για την δυνατότητα κατάτμησης των εκτάσεων άνω των 100 στρεμμάτων στα τέλη του περασμένου Δεκέμβρη, ενώ μετά τα αλλεπάλληλα διαβήματα από πλευράς της Π.Ε. Ηλείας προέκυψε μια συνάντηση το Φεβρουάριο.
Κατά την διάρκεια της συνάντησης, στην οποία συμμετείχαν και φορείς της Ηλείας, τέθηκε ότι η ΠΕ Ηλείας για τις εκτάσεις κάτω των 100 στρεμμάτων θα ήταν έτοιμη εντός διμήνου, ενώ από το υπουργείο επισημάνθηκε ότι για τις εκτάσεις άνω των 100 στρεμμάτων η διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί τον προσεχή Σεπτέμβρη. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο ζητήθηκε να δοθεί παράταση της εφαρμογής του Νόμου.
Στη συνέχεια ο κ. Γεωργιόπουλος εξήγησε τον λόγο, για τον οποίο προέβη στην έκδοση της ανακοίνωσης περί παράτασης και υποβολής αιτήσεων μέχρι τις 6 Απρίλη από τους αγρότες – καλλιεργητές των πρώην λιμνών, τονίζοντας ότι έγινε προκειμένου να προλάβουν να καλλιεργήσουν οι παραγωγοί και να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος, προσθέτοντας επίσης : «Ο 4061 ισχύει από το 2012 και καμία κυβέρνηση δεν τόλμησε να τον εφαρμόσει καθώς για αγροτεμάχια άνω των 100 στρεμμάτων μετέφερε την αρμοδιότητα στο υπουργείο και αυτά θα αποδίδονταν σε μισθώσεις με πλειοδοτικούς διαγωνισμούς που σημαίνει ότι κάποιος θα ερχόταν από τη Βόρεια Ελλάδα, μεγαλοαγρότης και θα μπορούσε μέσω του διαγωνισμού να πάρει τεράστιες εκτάσεις. Αυτός είναι ο λόγος που δεν θέλησαν να εφαρμόσουν το Νόμο από το Υπουργείο. Το υπουργείο έδινε παρατάσεις προκειμένου να μην διακυβευτούν τα συμφέροντα των παρόχθιων αγροτών- καλλιεργητών. Ο κ. Αποστόλου είχε κατανοήσει το θέμα και έδινε παρατάσεις».
Τέλος υπογραμμίστηκε ότι το υπουργείο θα πρέπει να προχωρήσει σε αναστολή εφαρμογής του Νόμου και μέσω εγγράφου το οποίο θα αποστείλει, να ενημερώνει τις Περιφέρειες για το πώς θα εξελιχθούν οι διαδικασίες.
Οι καλλιεργητές, ζήτησαν στην συνέχεια να περάσει σε εκείνους οι οποίοι είχαν τις καλλιέργειες μέχρι πρότινος, η εκμετάλλευση των πρώην λιμνών, προκειμένου να μπορέσουν να προχωρήσουν στην παραγωγή.
Κάθε χρόνο υποβάλλονται 1040 αιτήσεις μόνο για την πρώην Λίμνη Αγουλινίτσας, στην αρμόδια υπηρεσία, ενώ ήδη έως τώρα έχουν κατατεθεί 200 αιτήσεις από αγρότες - καλλιεργητές, με όλους να περιμένουν μέχρι τις 6 Απριλίου, να ολοκληρωθούν οι αιτήσεις και να δουν τι θα λέει η τελική απόφαση του Υπουργείου.