Τρίτη, 16 Απριλίου 2019 18:42

Έρχεται η νέα προκήρυξη για την Εξισωτική Αποζημίωση

Γράφτηκε από τον

Για την καλύτερη προετοιμασία των ενδιαφερόμενων αγροτών, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενημερώνει ότι το επόμενο διάστημα θα προκηρυχθεί το Μέτρο 13 «Ενισχύσεις σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από φυσικά ή άλλα ειδικά µειονεκτήµατα», γνωστό ως «Εξισωτική Αποζημίωση», με βάση τη νέα οριοθέτηση των μειονεκτικών περιοχών.

Παράλληλα, με την υποβολή των Αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης (δηλώσεων ΟΣΔΕ) οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να ελέγξουν εάν ανήκουν στις νέες μειονεκτικές περιοχές, έτσι ώστε να συμπληρώσουν το απαραίτητο πεδίο στην αίτηση και να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Επισημαίνεται ιδιαίτερα ότι θα εξακολουθήσουν να είναι δικαιούχοι εξισωτικής αποζημίωσης όσοι μένουν εκτός επιλεξιμότητας λόγω της νέας οριοθέτησης, για δύο ακόμα χρόνια, που είναι η μεταβατική περίοδος. Σύμφωνα με τον Κανονισμό, για το 2019 θα δικαιούνται μειωμένη εξισωτική αποζημίωση κατά 20% και για το 2020 μειωμένη κατά 50%, οπότε και εκείνοι θα πρέπει να συμπληρώσουν το αντίστοιχο πεδίο για τα δύο αυτά έτη.

Τονίζεται, επιπλέον ότι ο χάρτης με τις ορεινές περιοχές δεν έχει αλλάξει και, επομένως, ούτε οι επιλέξιμοι δικαιούχοι ενίσχυσης.

Πιο αναλυτικά, το Μέτρο 13 θα αποτελείται στη νέα προκήρυξη από τα εξής Υπομέτρα:

13.1: Χορήγηση αντισταθµιστικής ενίσχυσης σε ορεινές περιοχές

Το υποµέτρο εφαρµόζεται σε όλες τις περιοχές που είναι χαρακτηρισµένες ως ορεινές µε βάση την Οδηγία του Συµβουλίου 81/645/ΕΟΚ, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει και όπως αυτές αποτυπώνονται στο ισχύον Πρόγραµµα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020

13.2: Χορήγηση αντισταθµιστικής ενίσχυσης σε περιοχές µε φυσικούς περιορισµούς εκτός των ορεινών

α) Το υποµέτρο εφαρµόζεται στις περιοχές που υπόκεινται σε φυσικούς περιορισµούς που προκαλούνται από δυσχερείς κλιµατολογικές ή εδαφολογικές συνθήκες ή συνδυασµό τους, σύµφωνα µε την παράγραφο 3 του άρθρου 32 Καν (ΕΕ) 1305/2013 και όπως αυτές αποτυπώνονται στο ισχύον Πρόγραµµα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 µετά την νέα οριοθέτηση

β) Το υποµέτρο εφαρµόζεται στις περιοχές παρέµβασης εκτός των περιοχών των Υπομέτρων 13.1, 13.2α και 13.3, οι οποίες ήταν επιλέξιµες [βάσει του άρθρου 36 στοιχείο α) σηµείο ii) του κανονισµού (ΕΚ) αριθ. 1698/2005], κατά την περίοδο προγραµµατισµού 2007-2013 (περιοχές που εντάσσονταν στο Υποµέτρο 13.2 πριν τη νέα οριοθέτηση).

13.3: Χορήγηση αντισταθµιστικής ενίσχυσης σε περιοχές µε φυσικούς περιορισµούς εκτός των ορεινών

Το υποµέτρο εφαρµόζεται στις περιοχές µε ειδικούς περιορισµούς, παραµεθόριες και νησιωτικές περιοχές, όπου είναι απαραίτητη η διατήρηση της υπαίθρου και η µη εγκατάλειψη της γεωργικής δραστηριότητας, σύµφωνα µε την παράγραφο 4 του άρθρου 32 Καν (ΕΕ) 1305/2013 και όπως αυτές αποτυπώνονται στο ισχύον Πρόγραµµα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 µετά τη νέα οριοθέτηση.

Ύψος ενίσχυσης

Η ενίσχυση έχει την µορφή ετήσιων πληρωµών ανά εκτάριο γεωργικής γης στην οποία ασκείται γεωργική δραστηριότητα εντός των επιλέξιμων περιοχών και καθορίζεται εντός της σχετικής Υπουργικής Απόφασης περί «Εφαρµογής του Μέτρου 13» όπως κάθε φορά ισχύει. Το ύψος της ενίσχυσης εξαρτάται από την έκταση της εκµετάλλευσης, το οποίο µετά τα 20 εκτάρια (ha) µειώνεται προοδευτικά ως ακολούθως:

  • Για τµήµα της έκτασης της εκµετάλλευσης έως και 20 ha: χορηγείται το 100% της ενίσχυσης
  • Για τµήµα της έκτασης της εκµετάλλευσης µεγαλύτερο από 20 ha έως και 25 ha: χορηγείται 80% της ενίσχυσης
  • Για τµήµα της έκτασης της εκµετάλλευσης µεγαλύτερο από 25 ha έως και 30 ha: χορηγείται 50% της ενίσχυσης
  • Για το τµήµα της έκτασης της εκµετάλλευσης πέραν των 30 ha εκταρίων δεν χορηγείται ενίσχυση.

Το ανώτατο όριο των επιλέξιµων εκταρίων για την καταβολή ενίσχυσης ορίζεται ανά υποµέτρο.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 16 Απριλίου 2019 18:41

Σχετικά Άρθρα

  • Εξισωτική αποζημίωση: Στα 255 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός για την ετήσια ενίσχυση των γεωργών
    Εξισωτική αποζημίωση: Στα 255 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός για την ετήσια ενίσχυση των γεωργών

    Ξεπερνά τα 255 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός της Εξισωτικής Αποζημίωσης για το 2024 όπως αναφέρεται στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που εξέδωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

    Η υποβολή των αιτήσεων χορήγησης ενίσχυσης πραγματοποιείται έως και την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024 (καταληκτική ημερομηνία υποβολής της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης).

    Η υποβολή της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης από την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024 έως και την Δευτέρα 07 Οκτωβρίου 2024 επιφέρει ποινή 1% επί του ποσού της ενίσχυσης για κάθε εργάσιμη ημέρα. Μετά την λήξη του ανωτέρου χρονικού διαστήματος η αίτηση θεωρείται απαράδεκτη.

    Δείτε εδώ την πρόσκληση του ΥΠΑΑΤ:

    ΥΠΑΑΤ

    Όπως αναφέρεται στη πρόσκληση στόχος της συγκεκριμένης παρέμβασης είναι η ετήσια ενίσχυση των γεωργών των ορεινών περιοχών και άλλων περιοχών που αντιμετωπίζουν φυσικούς περιορισμούς ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα.

    Με τη χορήγηση της εν λόγω αντισταθμιστικής ενίσχυσης, η παρέμβαση συμβάλλει στη δημιουργία βιώσιμου γεωργικού εισοδήματος, στην ανθεκτικότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων στις περιοχές αυτές, καθώς επίσης και στη διατήρηση της βιοποικιλότητας στις γεωργικές γαίες των περιοχών αυτών, λόγω της μη εγκατάλειψης αυτών και τη συνέχιση των γεωργικών δραστηριοτήτων.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Εξισωτική Αποζημίωση: Τι θα συμβεί σε περίπτωση δήλωσης έκτασης μεγαλύτερης από την πραγματική
    Εξισωτική Αποζημίωση: Τι θα συμβεί σε περίπτωση δήλωσης έκτασης μεγαλύτερης από την πραγματική

    Σε 2η Τροποποίηση της υπ’ αρ. 1067/243916/ 01-08-2023 απόφασης για την «Υλοποίηση της Παρέμβασης Π3-71 “Ενισχύσεις σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα” του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027» (Β’ 4883) προχώρησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με την τροποποιητική απόφαση:

    • Εάν η έκταση που δηλώνεται υπερβαίνει την προσδιορισθείσα σε ποσοστό μικρότερο ή ίσο του 10%, η ενίσχυση υπολογίζεται με βάση την προσδιορισθείσα έκταση.
    • Εάν η έκταση που δηλώνεται υπερβαίνει την προσδιορισθείσα σε ποσοστό μικρότερο ή ίσο του 10% για δεύτερη συνεχή χρονιά, η ενίσχυση υπολογίζεται βάσει της προσδιορισθείσας έκτασης με μείωση κατά 1,5 φορά μεγαλύτερη από τη διαφορά έκτασης που διαπιστώθηκε.
    • Εάν η έκταση που δηλώνεται υπερβαίνει την προσδιορισθείσα σε ποσοστό μεγαλύτερο του 10% και μικρότερο ή ίσο του 30%, η ενίσχυση υπολογίζεται βάσει της προσδιορισθείσας έκτασης με μείωση κατά 1,5 φορά μεγαλύτερη από τη διαφορά που διαπιστώθηκε.
    • Εάν η έκταση που δηλώνεται υπερβαίνει την προσδιορισθείσα σε ποσοστό μεγαλύτερο του 10% και μικρότερο ή ίσο του 30%, για δεύτερη συνεχή χρονιά, η ενίσχυση υπολογίζεται βάσει της προσδιορισθείσας έκτασης, μειωμένη κατά το διπλάσιο της διαπιστωθείσας διαφοράς.
    • Εάν η έκταση που δηλώνεται υπερβαίνει την προσδιορισθείσα σε ποσοστό μεγαλύτερο του 30% και μικρότερο ή ίσο του 50%, η ενίσχυση υπολογίζεται βάσει της προσδιορισθείσας έκτασης, μειωμένη κατά το διπλάσιο της διαπιστωθείσας διαφοράς.
    • Εάν η έκταση που δηλώνεται υπερβαίνει την προσδιορισθείσα σε ποσοστό μεγαλύτερο του 30% και μικρότερο ή ίσο του 50% για δεύτερη συνεχή χρονιά, δεν χορηγείται καμία ενίσχυση για την σχετική Δράση.
    • Εάν η έκταση που δηλώνεται υπερβαίνει την προσδιορισθείσα σε ποσοστό που υπερβαίνει το 50% δεν χορηγείται καμία ενίσχυση βάσει της έκτασης για την σχετική Δράση.

    Πηγή: Εtheas.gr

  • Εξισωτική αποζημίωση 2024: Έρχεται η πρόσκληση – Οι δικαιούχοι και το ύψος ενίσχυσης
    Εξισωτική αποζημίωση 2024: Έρχεται η πρόσκληση – Οι δικαιούχοι και το ύψος ενίσχυσης

    Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων γνωστοποίησε ότι προτίθεται να προκηρύξει την Παρέμβαση Π3-71 «Ενισχύσεις σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα» του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027» για το έτος 2024.

    Οι δυνητικοί δικαιούχοι που πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας, θα υποβάλλουν αιτήσεις χορήγησης αντισταθμιστικής ενίσχυσης στο πλαίσιο των Δράσεων 1, 2 και 3 της Παρέμβασης Π3-71 για το έτος 2024, μέσω της εφαρμογής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) έτους 2024 του ΟΠΕΚΕΠΕ.

    Περιοχές εφαρμογής

    α) Δράση 1: Αντισταθμιστική ενίσχυση σε ορεινές περιοχές.

    Η Δράση εφαρμόζεται σε όλες τις περιοχές που είναι χαρακτηρισμένες ως ορεινές με βάση την Οδηγία του Συμβουλίου 81/645/ΕΟΚ, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, όπως αυτές αποτυπώνονται στο ισχύον Στρατηγικό Σχέδιο Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027 (ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027) και είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα της ΕΥΔ – ΣΣ ΚΑΠ.

    β) Δράση 2: Αντισταθμιστική ενίσχυση σε περιοχές με φυσικούς περιορισμούς, εκτός των ορεινών.

    Η Δράση εφαρμόζεται στις περιοχές, που αντιμετωπίζουν φυσικούς περιορισμούς [μειονεκτήματα], εκτός των ορεινών περιοχών [σύμφωνα με το άρθρο 32 παράγραφος 1 στοιχείο β) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1305/2013], όπως αυτές αποτυπώνονται στο ισχύον Στρατηγικό Σχέδιο Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023- 2027 (ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027) και είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα της ΕΥΔ – ΣΣ ΚΑΠ.

    γ) Δράση 3: Αντισταθμιστική ενίσχυση για τις περιοχές με ειδικά μειονεκτήματα.

    Η Δράση εφαρμόζεται στις περιοχές που επηρεάζονται από ειδικούς ανά περιοχή περιορισμούς [μειονεκτήματα] [σύμφωνα με το άρθρο 32 παράγραφος 1 στοιχείο γ) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1305/2013], όπως αυτές αποτυπώνονται στο ισχύον Στρατηγικό Σχέδιο Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027 (ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027), αφορούν:

    • παραμεθόριες περιοχές,
    • νησιωτικές περιοχές,
    • περιοχές που αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο εγκατάλειψης γεωργικών γαιών, που θα αυξηθεί περαιτέρω, καθώς η λιγνιτική δραστηριότητα θα καταργηθεί σταδιακά,

    και είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα της ΕΥΔ – ΣΣ ΚΑΠ.

    Δικαιούχοι – Κριτήρια επιλεξιμότητας

    Δικαιούχοι του μέτρου μπορούν να κριθούν φυσικά και νομικά πρόσωπα, τα οποία:

    α) Είναι ενεργοί γεωργοί κατά την έννοια της παρ. 5 του άρθρου 4 του Καν (ΕΕ) 2021/2115, όπως εξειδικεύεται με τη παρ. 4.1.4 του εγκεκριμένου Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027 (ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027) και περιγράφεται στο άρθρο 3 της αριθ. 519/135068/05-05-2023 (Β΄3071) υπουργικής απόφασης.

    β) Ασκούν γεωργική δραστηριότητα κατά την έννοια της παρ. 2 του άρθρου 4 του Καν (ΕΕ) 2021/2115, όπως εξειδικεύεται με τη παρ. 4.1.1 του εγκεκριμένου Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027 (ΣΣ ΚΑΠ 2023- 2027) και περιγράφεται στο άρθρο 3 της αριθ. 519/135068/05-05-2023 (Β΄3071) υπουργικής απόφασης, εντός των περιοχών του άρθρου 4 της ιδίας απόφασης.

    γ) Είναι ενήλικα άτομα (στην περίπτωση δικαιούχων φυσικών προσώπων) και δεν έχουν αποχωρήσει από την ενεργό απασχόληση.

    Ύψος Ενίσχυσης

    Η ενίσχυση έχει την μορφή ετήσιων πληρωμών ανά εκτάριο γεωργικής γης στην οποία ασκείται γεωργική δραστηριότητα εντός των περιοχών της παραγράφου 1 της παρούσας ανακοίνωσης και καθορίζεται από την υπ’ αριθ. 1067/243916/01- 08-2023 (Β΄4883) Υπουργική Απόφαση, όπως κάθε φορά αυτή ισχύει.

    Και στις τρεις Δράσεις, το ύψος της ενίσχυσης εξαρτάται από την έκταση της εκμετάλλευσης, το οποίο μετά τα 20 ha μειώνεται προοδευτικά ως ακολούθως:

    • Για τμήμα της έκτασης της εκμετάλλευσης έως και 20 ha : χορηγείται το 100% της ενίσχυσης,
    • Για τμήμα της έκτασης της εκμετάλλευσης μεγαλύτερο από 20 ha έως και 25 ha : χορηγείται 80% της ενίσχυσης,
    • Για τμήμα της έκτασης της εκμετάλλευσης μεγαλύτερο από 25 ha έως και 30 ha : χορηγείται 50% της ενίσχυσης,
    • Για το τμήμα της έκτασης της εκμετάλλευσης πέραν των 30 ha εκταρίων δεν χορηγείται ενίσχυση.

    Σε εκμεταλλεύσεις μεγαλύτερες των 30 ha, θα ενισχύεται η έκταση μόνο μέχρι τα 30 ha, ως ανωτέρω.

    Δεσμεύσεις των δικαιούχων

    Οι δικαιούχοι αναλαμβάνουν την υποχρέωση:

    α) Να διατηρούν την έκταση με την οποία εντάσσονται στην παρέμβαση καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους ενίσχυσης.

    β) Ανάλογα με τα στοιχεία φυτικού και ζωικού κεφαλαίου που περιλαμβάνει η εκμετάλλευσή τους, να τηρούν τις υποχρεώσεις στο πλαίσιο της «ενισχυμένης αιρεσιμότητας», σύμφωνα με την αριθ. 1313/178948/09-06-2023 (Β΄3737) υπουργική απόφαση.

    γ) Να δέχονται και να διευκολύνουν όλους τους προβλεπόμενους ελέγχους από τα αρμόδια Εθνικά και Κοινοτικά Όργανα.

    Περίοδος και διαδικασία υποβολής αιτήσεων στήριξης/πληρωμής

    Η υποβολή των αιτήσεων στήριξης/πληρωμής πραγματοποιείται έως την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης 2024.

    Για την εκπρόθεσμη υποβολή της αίτησης χορήγησης ενίσχυσης/πληρωμής,εκτός περιπτώσεων ανωτέρας βίας, όπως αναφέρονται στο άρθρο 14 της 1067/243916/01-08-2023 (Β΄4883) Υπουργικής απόφασης, η υποβολή αίτησης χορήγησης ενίσχυσης/πληρωμής μετά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής, οδηγεί σε μείωση του ποσού που ο δικαιούχος θα είχε δικαίωμα να λάβει κατά 1% ανά εργάσιμη ημέρα, εάν η αίτηση είχε υποβληθεί εμπρόθεσμα. Σε περίπτωση καθυστέρησης μεγαλύτερης των 25 ημερολογιακών ημερών η αίτηση θεωρείται μη αποδεκτή.

    Ο γεωργός μπορεί να υποβάλλει την αίτησή του διαδικτυακά, είτε ο ίδιος, είτε με τη συνδρομή των πιστοποιημένων Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ), στην πλατφόρμα που διατίθεται στο gov.gr. Η είσοδος στην υπηρεσία γίνεται μέσω του https://eae2024.opekepe.gov.gr , με τη χρήση των κωδικών Taxisnet.

    Απαιτούμενα Δικαιολογητικά

    Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά είναι τα κάτωθι:

    α) Αντίγραφο και των δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας ή των κρίσιμων σελίδων του διαβατηρίου (μόνο για φυσικά πρόσωπα).

    β) Αποδεικτικό ταυτοποίησης Τραπεζικού λογαριασμού.

    γ) Για την τεκμηρίωση της περ. γ της παρ.1 του άρθρου 5 της 1067/243916/01- 08-2023 (Β΄4883) Υπουργικής απόφασης, θα ορίζονται δικαιολογητικά και τρόπος υποβολής, κατόπιν εκδόσεως εγκυκλίου από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε..

    Η υποβολή των α) και β) δεν είναι απαραίτητη σε περίπτωση που έχουν ήδη υποβληθεί και καταχωρηθεί ηλεκτρονικά στο πλαίσιο της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης του έτους ή σε αίτηση προγενέστερου έτους και δεν υπάρχουν μεταβολές.

    Διοικητικοί Έλεγχοι πληρωμής – Ένταξη πράξεων

    Αρμόδιος Φορέας για τη διενέργεια των ελέγχων είναι ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. με τις Περιφερειακές του Διευθύνσεις.

    Ο διοικητικός έλεγχος διενεργείται στο σύνολο των παραδεκτών αιτήσεων, διεξάγεται μηχανογραφικά και περιλαμβάνει διασταυρωτικούς ελέγχους με άλλες βάσεις δεδομένων (πχ. ΟΣΔΕ, Κτηνιατρική Βάση δεδομένων, κ.α.) μεταξύ των αιτούμενων στοιχείων και των αποτελεσμάτων των ελέγχων ως προς την προσδιορισθείσα έκταση με στόχο:

    • Την επαλήθευση της ορθότητας των πληροφοριών που περιέχονται στην αίτηση πληρωμής,
    • Τον έλεγχο της συμμόρφωσης με όλα τα κριτήρια επιλεξιμότητας, τις δεσμεύσεις και τους όρους χορήγησης της ενίσχυσης στο δικαιούχο,
    • Την εκπλήρωση των απαιτήσεων και των προτύπων που σχετίζονται με την αιρεσιμότητα,
    • Τον προσδιορισμό του τελικού ποσού ενίσχυσης για το έτος ενίσχυσης.

    Μετά την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων διοικητικών ελέγχων, η Δ/νση Προγραμματισμού και Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΥΠΑΑΤ ως Ενδιάμεσος Φορέας (ΕΦ) εκδίδει Απόφαση Ένταξης, με βάση τις πληροφορίες που περιλαμβάνονται στις αιτήσεις που έχουν επιλεγεί προς ενίσχυση.

    Λεπτομέρειες για τον τρόπο και το τόπο υποβολής των αιτήσεων χορήγησης αντισταθμιστικής ενίσχυσης και δικαιολογητικών, το συνολικό ποσό της δημόσιας δαπάνης της Παρέμβασης για το έτος 2024, τα ύψη ενίσχυσης ανά Δράση, τη διαδικασία χορήγησης της, την ακριβή προθεσμία υποβολής αιτήσεων στήριξης/πληρωμής, τους ελέγχους, τις εφαρμοζόμενες μειώσεις − κυρώσεις και τη διαδικασία υπολογισμού πληρωμής και τις αρμόδιες υπηρεσίες για την παροχή πληροφοριών, θα καθοριστούν επακριβώς στην Πρόσκληση της Παρέμβασης Π3-71.

    Πηγή: Etheas.gr

  • Εξισωτική αποζημίωση: Αναρτήθηκαν τα αποτελέσματα με τους δικαιούχους
    Εξισωτική αποζημίωση: Αναρτήθηκαν τα αποτελέσματα με τους δικαιούχους

    Εκδόθηκαν οι πίνακες με όλα τα αποτελέσματα

    Ολοκληρώθηκε σήμερα 22 Δεκεμβρίου 2023 η τελική κατάταξη των αγροτών που αιτήθηκαν την παρέμβαση Π.3-71 «Ενισχύσεις σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα» (εξισωτική αποζημίωση για το 2023), του ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027.

    Μετά την πραγματοποίηση όλων των προβλεπόμενων ελέγχων και την αξιολόγηση των υποβαλλόμενων ενδικοφανών προσφυγών εκδόθηκαν οι πίνακες παραδεκτών αιτήσεων (εγκεκριμένων) και μη παραδεκτών αιτήσεων (απορριπτόμενων), οι οποίοι έχουν αναρτηθεί και είναι διαθέσιμοι στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://eae2023.opekepe.gov.gr/csa/measures/m13/results.

    Η τελική κατάταξη των παραγωγών που αιτήθηκαν την εξισωτική αποζημίωση

    Στην ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση είναι διαθέσιμη και η προσωποποιημένη πληροφόρηση των παραγωγών, με την κατάλληλη επιλογή της παρέμβασης Π.3-71, όπως φαίνεται παρακάτω.

    Να σημειωθεί ότι η ενημέρωση γίνεται με χρήση κωδικών taxisnet.

    Επισημαίνεται ότι η τελική κατάταξη προέκυψε μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξέτασης των ενδικοφανών προσφυγών και ο χαρακτηρισμός της ιδιότητας του «ενεργού γεωργού» έχει προκύψει από το τελευταίο αρχείο της ΑΑΔΕ.

    Πηγή: In.gr
  • Εξισωτική αποζημίωση: Μέχρι τις 18/12 η υποβολή ενστάσεων
    Εξισωτική αποζημίωση: Μέχρι τις 18/12 η υποβολή ενστάσεων

    Oλοκληρώθηκε η πρώτη κατάταξη των παραγωγών που αιτήθηκαν στην Παρέμβαση Π3-71 «Ενισχύσεις σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα» του ΣΣ της Νέας ΚΑΠ (Εξισωτική Αποζημίωση), για το έτος 2023.

    Μετά την πραγματοποίηση όλων των προβλεπόμενων ελέγχων εκδόθηκαν οι πίνακες Παραδεκτών Αιτήσεων (Εγκεκριμένων) και Μη Παραδεκτών Αιτήσεων (Απορριπτόμενων), οι οποίοι έχουν αναρτηθεί και είναι διαθέσιμοι για προσωποποιημένη πληροφόρηση των παραγωγών στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://eae2023.opekepe.gov.gr, με τη χρήση των προσωπικών τους κωδικών και με την κατάλληλη επιλογή της Παρέμβασης Π.3-71 (Π3-71). Η ενημέρωση μπορεί να γίνεται, είτε μέσω του ΚΥΔ στο οποίο υποβλήθηκε η αίτηση, είτε μέσω χρήσης κωδικών Taxisnet, εφόσον η αίτηση υποβλήθηκε απευθείας online από τον δικαιούχο.

    Κατά των αποτελεσμάτων των πινάκων οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί δύναται να υποβάλουν ενδικοφανή προσφυγή (ένσταση) εντός 10 εργάσιμων ημερών, από σήμερα, Τρίτη 05.12.2023, μέχρι και τη Δευτέρα 18.12.2023.

    Επισημαίνεται ότι:

    • Οι παραγωγοί που διαφωνούν με το αποτέλεσμα της κατάταξης έχουν τη δυνατότητα υποβολής ενδικοφανούς προσφυγής, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στη σχετική εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ,
    • O χαρακτηρισμός της ιδιότητας του «ΕΝΕΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΟΥ» έχει προκύψει από το τελευταίο αρχείο της ΑΑΔΕ,
    • Oι παραγωγοί που απορρίπτονται ως «Ο ΑΙΤΩΝ ΕΧΕΙ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ – ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΜΕ ΑΜΕΣΗ ΣΥΝΤΑΞΗ» και προβαίνουν σε υποβολή ενδικοφανούς προσφυγής απαιτείται να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά (Βεβαίωση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους).

    Για τις υπόλοιπες κατηγορίες απόρριψης, δεν είναι δυνατή η επισύναψη δικαιολογητικού και οι ενδικοφανείς προσφυγές ελέγχονται μηχανογραφικά.

    Περαιτέρω λεπτομέρειες και διευκρινίσεις που αφορούν τη διαδικασία υποβολής των προσφυγών ορίζονται με σχετική διευκρινιστική εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ.

    Πηγή: Εtheas.gr

  • ΥπΑΑΤ- Εξισωτική αποζημίωση: 255.076.923 ευρώ σε 380.000 δικαιούχους
    ΥπΑΑΤ- Εξισωτική αποζημίωση: 255.076.923 ευρώ σε 380.000 δικαιούχους

    Αυγενάκης: Στηρίζοντας τους παραγωγούς μας στηρίζουμε την ελληνική περιφέρεια

    Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, ο αρμόδιος Υφυπουργός, Διονύσης Σταμενίτης σε συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρη Παπαγιαννίδη ανακοινώνουν την Πρόσκληση για την Παρέμβαση Π3-71 «ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΦΥΣΙΚΑ Ή ΑΛΛΑ ΕΙΔΙΚΑ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ» (ΕΞΙΣΩΤΙΚΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ) του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027, Έτους 2023.

    Η Δημόσια Δαπάνη της Παρέμβασης Π3-71 ανέρχεται σε 255.076.923 €, και κατανέμεται στις τρεις Δράσεις ως εξής :

    Δράση 1 : 185.076.923 Ευρώ (ορεινές περιοχές)

    Δράση 2 : 60.000.000 Ευρώ (περιοχές με φυσικούς περιορισμούς, εκτός των ορεινών)

    Δράση 3 : 10.000.000 Ευρώ (περιοχές με ειδικά μειονεκτήματα)

    Από τις τρεις δράσεις αναμένεται να λάβουν οικονομική ενίσχυση 380.000 κάτοχοι αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

    Ο ΥπΑΑΤ Λευτέρης Αυγενάκης, ευχαρίστησε για την εξαιρετική συνεργασία τα στελέχη της ΕΥΔ ΣΣΚΑΠ και της Δ/νσης Προγραμματισμού & Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΥΠΑΑΤ, καθώς και τα στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ και δήλωσε:

    «Η κυβέρνηση στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027, έτους 2023, συνεχίζει να υλοποιεί τις δεσμεύσεις της για στήριξη των παραγωγών, ιδιαίτερα δε, εκείνων που δραστηριοποιούνται με ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, αλλά και σε περιοχές που αποτελούν φυσικούς προορισμούς.

    Στόχος μας είναι, όχι μόνο να ανταπεξέλθουν οι παραγωγοί στα οξυμένα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί λόγω εξωγενών διεθνών εξελίξεων, αλλά και η στήριξη εκείνων που δραστηριοποιούνται σε περιοχές ευαίσθητες, τις οποίες οφείλουμε να κρατήσουμε οικονομικά ενεργές. Στηρίζοντας τους παραγωγούς μας, στηρίζουμε την ελληνική περιφέρεια και την ελληνική οικονομία».

    (Δελτίο Τύπου)

  • Στο ΦΕΚ η Εξισωτική – Τα ποσά και οι δικαιούχοι
    Στο ΦΕΚ η Εξισωτική – Τα ποσά και οι δικαιούχοι

    Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η απόφαση με θέμα «Υλοποίηση της Παρέμβασης Π3-71 “Ενισχύσεις σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα» του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027 με την οποία το υπουργείο προχωρά στη θέσπιση του απαραίτητου θεσμικού πλαισίου, καθώς και στις λεπτομέρειες εφαρμογής για τη χορήγηση οικονομικών ενισχύσεων σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα.

    Η ενίσχυση αποσκοπεί στην αντιστάθμιση του πρόσθετου κόστους ή/και του διαφυγόντος εισοδήματος που προκαλείται από την άσκηση της γεωργικής δραστηριότητας στις περιοχές αυτές.

    Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, οι περιοχές εφαρμογής έχουν ως εξής:

    Δράση 1: Αντισταθμιστική ενίσχυση σε ορεινές περιοχές. Η Δράση εφαρμόζεται σε όλες τις περιοχές που είναι χαρακτηρισμένες ως ορεινές.

    Δράση 2: Αντισταθμιστική ενίσχυση σε περιοχές με φυσικούς περιορισμούς, εκτός των ορεινών. Η Δράση εφαρμόζεται στις περιοχές που αντιμετωπίζουν φυσικούς περιορισμούς [μειονεκτήματα], εκτός των ορεινών περιοχών.

    Δράση 3: Αντισταθμιστική ενίσχυση για τις περιοχές με ειδικά μειονεκτήματα. Η Δράση εφαρμόζεται στις περιοχές που επηρεάζονται από ειδικούς ανά περιοχή περιορισμούς [μειονεκτήματα], όπως αυτές αποτυπώνονται στο ισχύον Στρατηγικό Σχέδιο Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027 (ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027), αφορούν:

    • παραμεθόριες περιοχές,
    • νησιωτικές περιοχές,
    • περιοχές που αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο εγκατάλειψης γεωργικών γαιών, που θα αυξηθεί περαιτέρω, καθώς η λιγνιτική δραστηριότητα θα καταργηθεί σταδιακά και είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα της ΕΥΔ – ΣΣ ΚΑΠ.

    Δικαιούχοι του μέτρου μπορούν να κριθούν φυσικά και νομικά πρόσωπα, τα οποία:

    α) Είναι ενεργοί γεωργοί

    β) ασκούν γεωργική δραστηριότητα

    γ) είναι ενήλικα άτομα (στην περίπτωση δικαιούχων φυσικών προσώπων) και δεν έχουν αποχωρήσει από την ενεργό απασχόληση.

    Οι δικαιούχοι αναλαμβάνουν την υποχρέωση:

    α) Να διατηρούν την έκταση με την οποία εντάσσονται στην παρέμβαση καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους ενίσχυσης,

    β) ανάλογα με τα στοιχεία φυτικού και ζωικού κεφαλαίου που περιλαμβάνει η εκμετάλλευσή τους, να τηρούν τις υποχρεώσεις στο πλαίσιο της «ενισχυμένης αιρεσιμότητας».

    γ) να δέχονται και να διευκολύνουν όλους τους προβλεπόμενους ελέγχους από τα αρμόδια Εθνικά και Κοινοτικά Όργανα.

    Ύψος της Ενίσχυσης

    1. Δράση 1: Αντισταθμιστική ενίσχυση σε ορεινές περιοχές.

    Η ενίσχυση έχει την μορφή ετήσιων πληρωμών ανά εκτάριο γεωργικής γης στην οποία ασκείται γεωργική δραστηριότητα εντός των περιοχών της παρ. 1 του άρ- θρου 4 της παρούσας και καθορίζεται στα 122,20 ευρώ ανά εκτάριο, υπό τη ρητή αίρεση της παραγράφου 4 του παρόντος άρθρου.

    1. Δράση 2: Αντισταθμιστική ενίσχυση σε περιοχές με φυσικούς περιορισμούς, εκτός των ορεινών.

    Η ενίσχυση έχει την μορφή ετήσιων πληρωμών ανά εκτάριο γεωργικής γης στην οποία ασκείται γεωργική δραστηριότητα εντός των περιοχών της παρ. 2 του άρ- θρου 4 της παρούσας και καθορίζεται στα 89,90 ευρώ ανά εκτάριο, υπό τη ρητή αίρεση της παραγράφου 4 του παρόντος άρθρου.

    1. Δράση 3: Αντισταθμιστική ενίσχυση για τις περιοχές με ειδικά μειονεκτήματα.

    Η ενίσχυση έχει την μορφή ετήσιων πληρωμών ανά εκτάριο γεωργικής γης στην οποία ασκείται γεωργική δραστηριότητα εντός των περιοχών της παρ. 3 του άρ- θρου 4 της παρούσας και καθορίζεται στα 89,90 ευρώ ανά εκτάριο, υπό τη ρητή αίρεση της παραγράφου 4 του παρόντος άρθρου.

    1. Σε όλες τις κατηγορίες περιοχών των παραγράφων 1 έως 3, το ύψος της ενίσχυσης εξαρτάται από την έκταση της εκμετάλλευσης, το οποίο μετά τα 20 ha μειώνεται προοδευτικά ως ακολούθως:
    • Για τμήμα της έκτασης της εκμετάλλευσης έως και 20 ha: χορηγείται το 100% της ενίσχυσης,
    • Για τμήμα της έκτασης της εκμετάλλευσης μεγαλύτερο από 20 ha έως και 25 ha: χορηγείται 80% της ενίσχυσης,
    • Για τμήμα της έκτασης της εκμετάλλευσης μεγαλύτερο από 25 ha έως και 30 ha: χορηγείται 50% της ενίσχυσης,
    • Για το τμήμα της έκτασης της εκμετάλλευσης πέραν των 30 ha εκταρίων δεν χορηγείται ενίσχυση.

    Σε εκμεταλλεύσεις μεγαλύτερες των 30 ha, θα ενισχύεται η έκταση μόνο μέχρι τα 30 ha, ως ανωτέρω.

    Αναλυτικά όλες οι λεπτομέρειες, στο σχετικό ΦΕΚ, εδώ.

    Πηγή: Etheas.gr

  • Στα 9 ευρώ ανεβαίνει φέτος η εξισωτική για μειονεκτικές περιοχές, ελαφρώς μειωμένη στα 12,2 ευρώ για ορεινούς
    Στα 9 ευρώ ανεβαίνει φέτος η εξισωτική για μειονεκτικές περιοχές, ελαφρώς μειωμένη στα 12,2 ευρώ για ορεινούς

    Το νέο πλαίσιο για την εξισωτική αποζηµίωση θα ισχύσει από το φετινό ΟΣ∆Ε, µε τους δικαιούχους να πρέπει να θεωρούνται ενεργοί αγρότες µε βάση το νέο ορισµό και να είναι σε θέση να ακολουθούν τις περιβαλλοντικές υποχρεώσεις που αφορούν τη βασική ενίσχυση.

    Η εξισωτική θα πιστώνεται σε αγροτεµάχια και βοσκοτόπια που βρίσκονται σε ορεινές και µειονεκτικές περιοχές ωστόσο από φέτος καταργείται η µικρή επιδότηση της τάξεως των 2,5 ευρώ το στρέµµα που λάµβαναν έως σήµερα οι πρώην µειονεκτικές περιοχές. Το ύψος της επιδότησης θα είναι για τις ορεινές περιοχές 12,22 ευρώ το στρέµµα και ελαφρώς αυξηµένο στα 9 ευρώ το στρέµµα (από 8,1 ευρώ) για τις µειονεκτικές. Όπως γίνεται και φέτος, το ύψος της ενίσχυσης µετά τα 200 στρέµµα µειώνεται προοδευτικά ως εξής:

    • Για το τµήµα της έκτασης της εκµετάλλευσης έως και 200 στρµ.: χορηγείται το 100% της ενίσχυσης.
    • Για το τµήµα της έκτασης της εκµετάλλευσης, µεγαλύτερο από 200 έως και 250 στρµ.: χορηγείται το 80% της ενίσχυσης.
    • Για το τµήµα της έκτασης της εκµετάλλευσης, µεγαλύτερο από 250 έως και 300 στρµ.: χορηγείται το 50% της ενίσχυσης.
    • Για το τµήµα της έκτασης της εκµετάλλευσης, πέραν των 300 στρµ. εκταρίων, δεν χορηγείται ενίσχυση.

    Από εκεί και πέρα, δικαιούχοι θα είναι φυσικά και νοµικά πρόσωπα, τα οποία: α) είναι ενεργοί γεωργοί και β) ασκούν γεωργική δραστηριότητα εντός των ορεινών περιοχών και η έδρα της εκµετάλλευσής τους βρίσκεται στις εν λόγω περιοχές.

    Ως εκ τούτου δεν χρειάζεται απαραίτητα να κατοικεί κάποιος σε ορεινές περιοχές για να λάβει εξισωτική, αρκεί να διατηρεί αγροτεµάχιο εκεί. Σηµειώνεται εδώ πως στο σχέδιο της νέας ΚΑΠ δεν περιλαµβάνεται ο περιορισµός περί της µη πληρωµής εξισωτικής σε άµεσα συνταξιούχους. Κάτι τέτοιο µένει να φανεί αν θα προστεθεί στην εφαρµοστική απόφαση, που είναι πάντως και το πιθανότερο. Ο προϋπολογισµός της εξισωτικής παραµένει στα 255.076.923 ευρώ, παρόµοιος δηλαδή µε φέτος. Σηµειώνεται εδώ πως από τις αρµόδιες αρχές υπολογίστηκε πως την εξισωτική θα τη λάβουν φέτος 861.530 λιγότερα στρέµµατα σε σχέση µε το 2019, γεγονός που ίσως έχει να κάνει µε την επιλεξιµότητα των βοσκοτόπων.

    Ορισµός του ενεργού γεωργού

    Ενεργός γεωργός το 2023 είναι αυτός που ασκεί γεωργική δραστηριότητα και πληροί µία τουλάχιστον από τις παρακάτω προϋποθέσεις:

    • Έλαβε κατά το προηγούµενο οικονοµικό έτος έως 5.000 ευρώ άµεσες ενισχύσεις. Αφορά την πλειοψηφία των εκµεταλλεύσεων, δηλαδή 530.000 περίπου αιτήσεις ΟΣ∆Ε.
    • Έλαβε κατά το προηγούµενο οικονοµικό έτος άµεσες ενισχύσεις άνω των 5.000 ευρώ και αποδεικνύει ότι το ετήσιο ποσό των άµεσων ενισχύσεων είναι τουλάχιστον το 5% των συνολικών εσόδων, που αποκτήθηκαν από µη γεωργικές δραστηριότητες κατά το προηγούµενο φορολογικό έτος, για το οποίο υπάρχουν στοιχεία.
    • Αποδεικνύει ότι το εισόδηµα που απέκτησε από γεωργικές δραστηριότητες κατά το προηγούµενο φορολογικό έτος είναι τουλάχιστον 10% έναντι των συνολικών εσόδων που απέκτησαν κατά το ίδιο φορολογικό έτος.

    Σε ορεινές και µειονεκτικές προσαύξηση για ενισχύσεις πέρα από την εξισωτική

    Οι κάτοικοι ορεινών και µειονεκτικών περιοχών θα έχουν και άλλα οφέλη στα πλαίσια του Προγράµµατος Αγροτικής Ανάπτυξης 2023-2027. Συγκεκριµένα προβλέπονται:

    • Προσαύξηση 10% του ποσοστού ενίσχυσης στα Σχέδια Βελτίωσης θα παρέχεται σε επενδύσεις που υλοποιούνται σε ορεινές και µειονεκτικές περιοχές. ∆ηλαδή θα λάβουν 50% ενίσχυση για τρακτέρ, παρελκόµενα, 60% ενίσχυση για εξοπλισµό νέας τεχνολογίας και φωτοβολταϊκά και 70% για επενδύσεις που αφορούν θερµοκήπια, κτηνοτροφικές εκµεταλλεύσεις και εξοπλισµό νέας γενιάς για λίπανση
      και φυτοπροστασία.
    • Aύξηση κατά 2.500 ευρώ του πριµ Νέων Αγροτών εφόσον η περιοχή µόνιµης κατοικίας των αρχηγών των εκµεταλλεύσεων βρίσκεται σε περιοχές ορεινές ή µειονεκτικές.
    • Τα Leader θα επιδοτούν ιδρύσεις καταλυµάτων µόνο στις ορεινές περιοχές και σε νησιά µε πληθυσµό µικρότερο των 3.500 κατοίκων.
    • Μόρια για ένταξη σε προγράµµατα όπως Βιολογική Γεωργία (µετατροπή), Νέοι Αγρότες, Σχέδια Βελτίωσης κ.α..

    Πηγή: Αgronews.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ