Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2019 08:21

Φράουλες δύο ταχυτήτων στην Ηλεία

Γράφτηκε από τον

Οι χαμηλές τιμές πώλησης της φράουλας, ιδιαίτερα στις αγορές του πρώην ανατολικού μπλοκ, δεν αφήνουν περιθώρια κέρδους και ικανοποίησης στους παραγωγούς, παρά το γεγονός ότι οι εξαγωγές του προϊόντος αυξήθηκαν σημαντικά κατά τη φετινή περίοδο. Όπως καταμαρτυρούν τα μέχρι στιγμής στοιχεία, οι εξαγόμενες ποσότητες φράουλας έχουν ξεπεράσει τους 40.700 τόνους, έναντι των 29.856 την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Με εξαίρεση την περίοδο λίγο πριν και λίγο μετά το Πάσχα, που οι τιμές παραγωγού κινήθηκαν σε ικανοποιητικά επίπεδα και έφτασαν και τα 1,80 ευρώ το κιλό, είναι η πρώτη χρονιά φέτος που η τιμή παρουσιάζει μια παρατεταμένη «κοιλιά», φτάνοντας ακόμα και στα 40 λεπτά το κιλό, γεγονός πολύ δυσμενές για τους παραγωγούς.

Όπως τονίζει στην «ΥΧ» ο καλλιεργητής φράουλας και εξαγωγέας, Δημήτρης Τακτικός, αυτή η παρατεταμένη περίοδος που σημειώνεται τόσο χαμηλή τιμή, παρατηρείται για πρώτη φορά. Σύμφωνα με τον κ. Τακτικό, υπάρχουν δύο ταχύτητες σε ό,τι αφορά τις φράουλες. Λόγω του αποκλεισμού της αγοράς της Ρωσίας, όσοι έμποροι πουλάνε στις πρώην χώρες του ανατολικού μπλοκ, όπως η Λιθουανία, η Εσθονία, η Λετονία και η Ουκρανία, οι τιμές είναι χαμηλές. Αντίθετα, όσοι έμποροι προχωρούν σε συμφωνίες στις αγορές της Δυτικής Ευρώπης όπως τη Γερμανία, την Αυστρία, το Βέλγιο, ακόμα και την Αγγλία, οι τιμές είναι ικανοποιητικές.

Πάντως, η παραμονή της φράουλας στην αγορά της Δυτικής Ευρώπης ακόμα και σήμερα θεωρείται ιδιαίτερα θετικό στοιχείο για τους παραγωγούς. «Την κατάσταση φαίνεται πως σώζει φέτος το εύρος της παραγωγής. Ενώ κανονικά η περίοδος της φράουλας ολοκληρώνεται στις 20 Μαΐου, βρισκόμαστε στις 7 Ιουνίου και δεν έχει σταματήσει η διακίνησή της», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Τακτικός.

Να σημειωθεί ότι η συνολική έκταση καλλιέργειας φράουλας στον Νομό Ηλείας κυμαίνεται στα 9.000 στρέμματα, ενώ η συνολική παραγωγή ανά έτος κυμαίνεται περί τους 15.000 τόνους. Το 90%-95% της παραγωγής της εξάγεται σε ανατολικές χώρες και στη Δυτική Ευρώπη, ενώ το υπόλοιπο καταναλώνεται στην εσωτερική αγορά.

Πηγή: ypaithros.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2019 16:55

Σχετικά Άρθρα

  • Από το λάδι μέχρι τα σταφύλια, οι ακραίες καιρικές συνθήκες καταστρέφουν την παραγωγή στην Ευρώπη
    Από το λάδι μέχρι τα σταφύλια, οι ακραίες καιρικές συνθήκες καταστρέφουν την παραγωγή στην Ευρώπη

    Η φετινή ασυνήθιστα βροχερή άνοιξη σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης και οι χαοτικές συνθήκες του καλοκαιριού με τους καύσωνες έχουν αφήσει τους αγρότες από την Πολωνία μέχρι το Ηνωμένο Βασίλειο να προετοιμάζονται για τις επιπτώσεις στη γεύση και το μέγεθος των συγκομιδών τους, ενώ ο νότος μάχεται με άλλη μια σοβαρή ξηρασία.

    Η παραγωγή μήλων στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να συρρικνωθεί κατά ένα δέκατο, η έλλειψη φράουλας ωθεί τις τιμές σε ορισμένες περιοχές σε υψηλότερα επίπεδα και η Ιταλία αγωνίζεται να συγκομίσει αρκετές ελιές για την παραγωγή λαδιού.

    Είναι μια υπενθύμιση της αυξανόμενης πρόκλησης που θέτουν οι ακραίες καιρικές συνθήκες που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, με επιπτώσεις που ενδεχομένως θα διαρκέσουν για τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με το bloomberg.

    Πολωνικά μήλα

    Ο μεγαλύτερος παραγωγός μήλων της ηπείρου ενδέχεται να δει τη συνολική παραγωγή να συρρικνώνεται κατά 30% σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με την ένωση Fruit Union της Πολωνίας.

    Η ήπια αρχή της χρονιάς έκανε τα δέντρα να βλαστήσουν νωρίτερα από το συνηθισμένο, αλλά επλήγησαν από ισχυρούς παγετούς τον Απρίλιο, σκοτώνοντας πολλούς από τους καρποφόρους οφθαλμούς τους.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την κινητοποίηση 62 εκατ. ευρώ από το γεωργικό αποθεματικό του μπλοκ σε μια προσπάθεια να βοηθήσει την Πολωνία, καθώς και την Τσεχική Δημοκρατία και την Αυστρία, οι οποίες επίσης υπέστησαν δυσμενείς συνθήκες. Επικαλέστηκε ανησυχίες σχετικά με την «οικονομική βιωσιμότητα» των γεωργικών εκμεταλλεύσεων που επλήγησαν.

    Γερμανικές φράουλες και κρασί

    Παρόμοιες ψυχρές και υγρές περίοδοι πλήττουν τη Γερμανία, επιτείνοντας άλλες προκλήσεις, όπως η συρρίκνωση των γεωργικών εκτάσεων. Η συγκομιδή φράουλας του 2024 αναμένεται να έχει ψαλιδίσει περίπου το ένα τέταρτο του περσινού επιπέδου, με τις τιμές για τους καταναλωτές να είναι περίπου 4% υψηλότερες τους πρώτους έξι μήνες, σύμφωνα με την Εταιρεία Πληροφόρησης Αγροτικής Αγοράς. Τα διάσημα λευκά σπαράγγια της δέχθηκαν επίσης πλήγμα.

    Ορισμένοι αμπελουργοί και οπωροκαλλιεργητές έχασαν ολόκληρη τη συγκομιδή τους, με αποτέλεσμα να μην έχουν αποθέματα για να τα πουλήσουν στους λιανοπωλητές. Αν και αρχικά δεν περιλαμβάνονταν στο πακέτο ενισχύσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τώρα εξετάζονται.

    «Τα αμπέλια δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν έναν τέτοιο παγετό. Σε ορισμένες πλαγιές έχουμε απώλεια 100%», δήλωσε ο Dönnhoff από την περιοχή Nahe.

    Η Γαλλία, επίσης, θα δει χαμηλότερους όγκους παραγωγής κρασιού σε ορισμένες περιοχές χάρη στον παγετό, σύμφωνα με την υπηρεσία προβλέψεων του Υπουργείου Γεωργίας και Τροφίμων της.

    Ιταλικό ελαιόλαδο και σιτάρι

    Η Πούλια, στα νότια της Ιταλίας, παλεύει με την ξηρασία εν μέσω καυτών θερμοκρασιών που φτάνουν τους 43 βαθμούς Κελσίου. Η ζέστη είναι τόσο μεγάλη που φρούτα και λαχανικά έχουν καεί.

    Η παραγωγή ελαιολάδου - το εμβληματικό προϊόν της περιοχής - αναμένεται να μειωθεί πάνω από 50% ως αποτέλεσμα.

    Η παραγωγή σιταριού για την παρασκευή ψωμιού και ζυμαρικών έχει επίσης μειωθεί περισσότερο από το μισό λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας. Με θερμοκρασίες άνω του μέσου όρου που αναμένεται να διατηρηθούν τις επόμενες εβδομάδες, τα πράγματα μπορεί να πάνε από το κακό στο χειρότερο για τους αγρότες στις πιο σημαντικές γεωργικές περιοχές της Ιταλίας.

    Η Ισπανία, επίσης, έχει υποφέρει από ξηρασία τα τελευταία χρόνια, με τοπικές αναφορές να σηματοδοτούν ότι η παραγωγή μάνγκο της θα πέσει κατακόρυφα φέτος.

    Βρετανικές ντομάτες και αγγούρια

    Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η έλλειψη ήλιου είναι αυτή που έχει προβληματίσει τους καλλιεργητές φρούτων όπως οι φράουλες, οι ντομάτες και τα αγγούρια. Παρά το γεγονός ότι ο Μάιος ήταν ο θερμότερος που έχει καταγραφεί ποτέ, το Ηνωμένο Βασίλειο είδε μια ιδιαίτερα υγρή έναρξη του καλοκαιριού, με βροχοπτώσεις υπερδιπλάσιες του μακροχρόνιου μέσου όρου στο βαρύ γεωργικό νοτιοανατολικό τμήμα, σύμφωνα με την Υπηρεσία Περιβάλλοντος.

    «Ο μεγαλύτερος αντίκτυπος θα είναι σε εκείνες τις υπαίθριες καλλιέργειες που βασίζονται στην ηλιοφάνεια για να αναπτύξουν γεύση και χρώμα, όπως τα μήλα ή τα σταφύλια. Τα επίπεδα ζάχαρης μπορεί επίσης να είναι χαμηλότερα ως αποτέλεσμα», δήλωσε η Kelly Shields, Τεχνική Διευθύντρια της Κοινοπραξίας Φρέσκων Προϊόντων (Fresh Produce Consortium), ενός φορέα παρακολούθησης και υποστήριξης του κλάδου.

    Τα χαμηλά επίπεδα ηλιακής ακτινοβολίας είχαν επίσης ως αποτέλεσμα η συγκομιδή ορισμένων καλοκαιρινών βασικών προϊόντων να γίνει αργότερα από το συνηθισμένο. Στην περίπτωση των φραουλών, το θετικό ήταν ότι βγήκαν μεγαλύτερες και πιο γευστικές λόγω της βραδύτερης περιόδου ανάπτυξης, σύμφωνα με τον Joe de Ruse, Γενετικό Διευθυντή της Summer Berry Company.

    Πηγή: cnn.gr

  • Πρεμιέρα στις εξαγωγές για το σταφύλι – Καλοί ρυθμοί στα καλοκαιρινά φρούτα
    Πρεμιέρα στις εξαγωγές για το σταφύλι – Καλοί ρυθμοί στα καλοκαιρινά φρούτα

    Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις εξαγωγές φρούτων και λαχανικών

    «Ποδαρικό» στις εξαγωγές έκανε το επιτραπέζιο σταφύλι με τις πρώτες ποσότητες να κατευθύνονται στις αγορές, ενώ οι προοπτικές που ανοίγονται για το προϊόν αναμένονται, σύμφωνα με τους εξαγωγείς, καλύτερες από πέρσι.

    Με καλύτερους ρυθμούς συνεχίστηκε και αυτή την εβδομάδα η εξαγωγή καλοκαιρινών φρούτων και λαχανικών, ενώ ρεκόρ καταγράφει για ακόμη μία χρονιά η φράουλα.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Φρούτων και Λαχανικών Incofruit Hellas, οι μέχρι σήμερα ποσότητες των καρπουζιών ανέρχονται σε 134.943 τόνους έναντι 133.860 πέρσι (0,8%), των βερίκοκων σε 19.582 τόνους έναντι 19.769 τόνων (-0,9%), των ροδάκινων σε 31.634 τόνους έναντι 24.766 τόνων (27,7%), των νεκταρινιών σε 28.134 τόνους έναντι 19.080 τόνων (47,4%) και των κερασιών σε 31.140 τόνους έναντι 21.081 τόνων (47,7%).

    Ανοδικά κινούνται οι εξαγωγές και αυτή την εβδομάδα για τα καλοκαιρινά φρούτα

    Υψηλές τιμές απολαμβάνουν στις εξαγωγές τα εξαιρετικής ποιότητας συσκευασμένα ελληνικά πυρηνόκαρπα (ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα κ.α), τα οποία κατευθύνονται στην εξαγωγή και ειδικά στις αγορές της Βορειοδυτικής Ευρώπης.

    «Ανησυχητικό όμως είναι το γεγονός ότι και την τρέχουσα εμπορική περίοδο προσφέρονται υποβαθμισμένοι καρποί (ανάμειξη καλών και υποβαθμισμένων ποιοτικά) που αγοράζονται και διακινούνται από «βαλκάνιους κ.ά εμπόρους», αλλά και στην εγχώρια αγορά σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, αλλοιώνοντας την εικόνα της αγοράς», σχολιάζει ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Γιώργος Πολυχρονάκης.

    Καλή εικόνα για το καρπούζι

    Οι αποδόσεις στις καλλιέργειες καρπουζιού είναι εξαιρετικές, όπως επίσης και στις άλλες μεσογειακές χώρες καλλιέργειας της Ευρώπης.

    Η εποχή του καρπουζιού στην Ουγγαρία ξεκίνησε φέτος δύο εβδομάδες νωρίτερα από το κανονικό, χωρίς να έχουν υποστεί ζημιές από παγετό, αναμένοντας συγκομιδή από 160.000 έως 180.000 τόνους καρπουζιών.

    «Η εμπορική περίοδος καρπουζιών βρίσκεται στο αποκορύφωμά της και με ζεστό τον καιρό, η κατανάλωση είναι υψηλή και οι τιμές σταθερά υψηλές. Ωστόσο, σύντομα θα δούμε τις τιμές να μειώνονται ελαφρώς, κάτι που συμβαίνει κάθε χρόνο όταν η σεζόν έχει ξεκινήσει καλά», σχολιάζει ο κ. Πολυχρονάκης.

    Ρεκόρ για φράουλα

    Τέλος σεζόν με ρεκόρ στις εξαγωγές κατέγραψε για μία ακόμη χρονιά η ελληνική φράουλα, με τις ποσότητες από την αρχή του χρόνου έως και τις 12 Ιουλίου 2024 να φτάνουν τους 78.000 τόνους έναντι 75.900 τόνων την αντίστοιχη περίοδο του 2023, καταγράφοντας αύξηση κατά 2,71%.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ του τελευταίου 5μηνου η αξία των εξαχθεισών φραουλών ανήλθε σε 158 εκατ. ευρώ, με την μέση τιμή πώλησης να είναι αυξημένη κατά 12% συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

    Αυξημένες οι εισαγωγές ντομάτας και πιπεριάς

    Μειωμένες καταγράφονται οι εξαγωγές ντομάτας και πιπεριάς, ενώ την ίδια στιγμή οι εισαγωγές ενισχύονται.

    Ειδικότερα, οι εξαγωγές ντοματών από την αρχή του χρόνου και έως τις 12 Ιουλίου 2024 έφτασαν τους 28.300 τόνους έναντι 30.800 τόνων πέρσι, καταγράφοντας μείωση κατά 7,9%. Αντίστοιχα, οι εισαγωγές από 1η Ιουλίου έφτασαν τους 1.400 τόνους, προερχόμενες από την Τουρκία, τη Σερβία και την Πολωνία.

    Οι εξαγωγές πιπεριών από την 1η Απριλίου έως και τις 12 Ιουλίου 2024 ανέρχονται περίπου σε 7.400 τόνους περίπου έναντι 8.600 τόνων το αντίστοιχο διάστημα του 2023, καταγράφοντας μείωση κατά 14,47%. Το ίδιο χρονικό διάστημα οι εισαγωγές ήταν αυξημένες κατά 62,5%, φτάνοντας τους 1.300 τόνους έναντι 800 τόνων πέρσι.

    Πηγή: In.gr
  • Προτροπή Αυγενάκης σε φραουλοπαραγωγούς της Μανολάδας να συστήσουν Διεπαγγελματική - Συναντήσεις και με κτηνοτρόφους στην Αχαΐα
    Προτροπή Αυγενάκης σε φραουλοπαραγωγούς της Μανολάδας να συστήσουν Διεπαγγελματική - Συναντήσεις και με κτηνοτρόφους στην Αχαΐα

    Ευρωεκλογές: Μεγάλος εχθρός η αποχή

    Να συγκροτήσουν Διεπαγγελματική Οργάνωση Φράουλας, αλλά και να συμμετέχουν ενεργά στην διατύπωση θέσεων και απόψεων για το νέο ΕΛΓΑ, προέτρεψε ο ΥπΑΑΤ Λευτέρης Αυγενάκης τους παραγωγούς της περιοχής της Βουπρασίας με τους οποίους συναντήθηκε σήμερα στη Μανολάδα κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην περιοχή,

    Σε άλλη επίσκεψη του σε κτηνοτροφική μονάδα εκτροφής προβάτων ο υπουργός επισήμανε τη συμβολή της ζωικής παραγωγής στον πρωτογενή τομέα και ανέδειξε τις δυνατότητες που έχει για περαιτέρω ανάπτυξη.

    Στις επισκέψεις του ο ΥπΑΑΤ συνοδευόταν από την υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χριστίνα Αλεξόπουλου και τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Στρατάκο.

    Επισκεπτόμενος την Κάτω Αχαΐα, ο Υπουργός συναντήθηκε με στελέχη της Νέας Δημοκρατίας του Δήμου προς τα οποία επισήμανε την κρισιμότητα των επικείμενων εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τους κάλεσε να προσέλθουν στις κάλπες και να δώσουν δύναμη στη φωνή της ΝΔ στην Ευρώπη.

    Συνάντηση με παραγωγούς φράουλας

    Στη Μανολάδα, κατά τη συνάντησή του με παραγωγούς φράουλας, ένα προϊόν που συνεισφέρει καθαρά στην ενίσχυση των εξαγωγών του πρωτογενούς τομέα, τους κάλεσε:

    1. Να συμμετάσχουν στην διαδικασία της διαβούλευσης για την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, καθώς πλέον θα συμπεριληφθούν καλύψεις και για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες που τους αφορούν άμεσα. Για το θέμα αυτό τόνισε ότι πρέπει να αναπτυχθεί ασφαλιστική κουλτούρα για να μη ξανασυμβεί αυτό που συνέβη στη Θεσσαλία όπου σε μη ασφαλισμένους καταβλήθηκαν περίπου 17 εκατ. ευρώ.

    «Ελάτε να φτιάξουμε μαζί τον νέο κανονισμό», είπε και διευκρίνισε ότι ο νέος κανονισμός που αλλάζει μετά από 25 χρόνια, θα κινείται σε δύο επίπεδα: Το υποχρεωτικό στο οποίο θα είναι ασφαλισμένες όλες οι καλλιέργειες και το προαιρετικό που κάθε παραγωγός θα επιλέγει κινδύνους ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες που έχει κάθε περιοχή.«Δείτε τον βασικό άξονα που έχουμε δώσει προς διαβούλευση και κάντε προτάσεις», είπε και σημείωσε ότι πρόθεση του ΥΠΑΑΤ είναι μέχρι τέλος του καλοκαιριού να έχει ψηφισθεί ο κανονισμός.

    1. Τους προέτρεψε να ξεκινήσουν άμεσα συζητήσεις για τη σύσταση Διεπαγγελματικής Φράουλας. «Είμαι δίπλα σας σε αυτό και το μόνο που ζητάω είναι ένα σαφές χρονοδιάγραμμα το οποίο θα τηρηθεί. «Μπορείτε», τόνισε,«μέχρι το τέλος του έτους να το έχετε επιτύχει», επισημαίνοντας ότι «οι Διεπαγγελματικές είναι μια δομή που η ΕΕ προκρίνει και χρηματοδοτεί».
    2. Τέλος τους ζήτησε παρατηρήσεις και προτάσεις για να βελτιωθεί το μοντέλο της συμβολαιακής γεωργίας.

    Συνάντηση με στελέχη της ΝΔ στην Κάτω Αχαΐα

    Στην διάρκεια της συνάντησης του με τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας της Αχαΐας ο κ. Αυγενάκης υπογράμμισε ότι το επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα κληθεί να λάβει σημαντικές αποφάσεις που θα επηρεάσουν την καθημερινότητα των ευρωπαίων πολιτών και κατ΄επέκταση και των Ελλήνων επισημαίνοντας ότι ο τόπος χρειάζεται μια ισχυρή Νέα Δημοκρατία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, φέρνοντας ως παράδειγμα την ΚΑΠ.

    «Κανείς δεν πίστευε», είπε, «ότι μπορούμε να αλλάξουμε την ΚΑΠ εν κινήσει, μια ΚΑΠ που προώθησαν οι Πράσινοι, οι Αριστεροί και οι Σοσιαλιστές χωρίς να λάβουν υπόψη τους τα πραγματικά προβλήματα των αγροτών. Και όμως τα καταφέραμε.

    Ενισχύσαμε την αγροτική διπλωματία και δημιουργήσαμε συμμαχίες και στον ΕΛΚ και στο γκρουπ των Κρατών – μελών της Μεσογείου και τελικά βελτιώσαμε την ΚΑΠ και συνεχίζουμε την προσπάθεια για να την βελτιώσουμε κιάλλο.

    Πριν από λίγες μέρες εξάλλου», επεσήμανε, «η κυβέρνηση μας έκανε ένα ακόμη βήμα καθώς αναλάβαμε την συμπροεδρία του Συμβουλίου των υπουργών Γεωργίας και Αλιείας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος».

    «Η απόφαση αυτή», τόνισε, «αφενός αναγνωρίζει την συμβολή της κυβέρνησης μας τις μεγάλες αλλαγές που συντελούνται στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τον πρωτογενή τομέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφετέρου έχει ουσία για την Ελλάδα λόγω των μεταρρυθμίσεων στην εφαρμοζόμενη Κοινή Αγροτική Πολιτική αλλά και στη διαμόρφωση της νέας ΚΑΠ μετά το 2027».

    avgenakis fraoul manol 2

    avgenakis fraoul manol 3

    avgenakis fraoul manol 4

    avgenakis fraoul manol 5

    avgenakis fraoul manol 6

    avgenakis fraoul manol 7

    avgenakis fraoul manol 8

    (Δελτίο Τύπου)

  • Το απολαυστικό κόκκινο φρούτο που ρυθμίζει σάκχαρο και χοληστερόλη
    Το απολαυστικό κόκκινο φρούτο που ρυθμίζει σάκχαρο και χοληστερόλη

    Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά καλοκαιρινά φρούτα αποτελεί συνάμα κι έναν πολύτιμο σύμμαχο καλής υγείας

    Εκτός από το καρπούζι, οι φράουλες συμπρωταγωνιστούν ως το φρούτο που απολαμβάνουμε μετά το φαγητό το καλοκαίρι ή απλά ως σνακ ανάμεσα στα γεύματα, κυρίως για την ανεπανάληπτη γεύση της. Αποδεικνύεται, όμως, και σε έναν από τους καλύτερους και γλυκούς τρόπους για να παραμείνουμε υγιείς. Η διαιτολόγος της Cleveland Clinic, Bailey Flora, MS, RDN, LD, εξηγεί τα οφέλη που έχουν οι φράουλες καθώς και ποια θρεπτικά συστατικά περιέχουν που τις κάνουν απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.

    Αρχικά, οι φράουλες είναι πλούσιες σε βιταμίνη C: μόλις οκτώ μέτριες φράουλες περιέχουν το 160% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας, δηλαδή περισσότερη από αυτή που προσφέρει ένα πορτοκάλι. Περιέχουν, επίσης, σημαντικά αντιοξειδωτικά, όπως οι ανθοκυανίνες, τα οποία προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες, αλλά και άλλες σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα, όπως μαγγάνιο, κάλιο και φυλλικό οξύ. Επιπλέον:

    Ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου

    Σύμφωνα με έρευνες, η συχνή κατανάλωση φράουλας προστατεύει τον εγκέφαλο από τη γήρανση: μια μελέτη που μέτρησε την εγκεφαλική λειτουργία σε περισσότερους από 16.000 συμμετέχοντες επί έξι χρόνια, διαπίστωσε ότι όσοι έτρωγαν περισσότερα βατόμουρα και φράουλες εμφάνιζαν λιγότερη γνωστική εξασθένιση και τη διαύγεια ενός ατόμου έως και δυόμισι χρόνια νεότερου. Μια διαφορετική μελέτη συμπέρανε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν φράουλες είχαν 34% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τη νόσο Αλτσχάιμερ.

    Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα προστατευτικά αποτελέσματα οφείλονται στα αντιοξειδωτικά, μειώνοντας παράλληλα τη χρόνια φλεγμονή, μια βασική αιτία της ανάπτυξης της νόσου Αλτσχάιμερ.

    Ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα

    Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνη C, οι φράουλες έχουν την ικανότητα να μας προστατέψουν από αναπνευστικές και συστηματικές λοιμώξεις και να επουλώσουν τις πληγές. Εάν μάλιστα σας ταλαιπωρεί ένα κρυολόγημα ή γρίπη, είναι προτιμότερο να επιλέξετε κάποια πλούσια πηγή βιταμίνης C, όπως οι φράουλες, παρά ένα συμπλήρωμα. Επιπλέον, η αντιφλεγμονώδης δράση της μειώνει την αντίδραση στο στρες που προκαλείται από την ασθένεια ή απλώς από την καθημερινή ζωή.

    Προστατεύουν την καρδιά

    Έρευνες δείχνουν ότι οι φράουλες μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη διαφόρων καταστάσεων που μπορούν να οδηγήσουν σε καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια, καθώς και του διαβήτη, ο οποίος αυξάνει την πιθανότητα καρδιακών παθήσεων. Ειδικότερα, καταναλώνοντας το ισοδύναμο 3,5 φλιτζανιών φρέσκων φραουλών την ημέρα, οι συμμετέχοντες μιας μικρής μελέτης κατάφεραν να μειώσουν τη χοληστερόλη κατά 5% σε ένα διάστημα ενός μήνα. Παρόμοια ήταν και τα αποτελέσματα μιας επόμενης μελέτης, η οποία συμπέρανε ότι η χοληστερόλη μειώθηκε κατά 10% σε δύο μήνες.

    Αντίστοιχα παρατηρήθηκε ότι μισό κιλό φράουλες την ημέρα μείωσε τα τριγλυκερίδια κατά 20%, σύμφωνα με μια άλλη μελέτη.

    Ρυθμίζουν τις τιμές του σακχάρου στο αίμα

    Σε μια φινλανδική μελέτη, οι άνθρωποι που έτρωγαν φράουλες με ένα κομμάτι λευκό ψωμί απελευθέρωσαν 26% λιγότερη ινσουλίνη σε σύγκριση με την κατανάλωση ψωμιού με αγγούρι. Οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν επίσης το ψωμί με άλλα μούρα, όπως βατόμουρα και κράνμπερι, όμως μόνο οι φράουλες εξασθενούσαν την αιχμή του σακχάρου στο αίμα μετά το γεύμα.

    Πηγή: Ygeiamou.gr

  • Εξαγωγές: Πρεμιέρα για κεράσι και καρπούζι – Ανοδική πορεία για φράουλα
    Εξαγωγές: Πρεμιέρα για κεράσι και καρπούζι – Ανοδική πορεία για φράουλα

    Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις εξαγωγές φρούτων και λαχανικών από 10 έως 17/5/2024

    Με μικρές ποσότητες ξεκίνησε η εξαγωγή πρώιμων καρπουζιών και υπερπρώϊμων κερασιών, ενώ με σταθερά ανοδικά βήματα πορεύεται στις αγορές η ελληνική φράουλα.

    Η συγκομιδή των υπαίθριων καλλιεργειών των καρπουζιών αναμένεται να ξεκινήσει μετά τις 20 Μαΐου, ενώ ήδη όπως καταγγέλλουν οι εξαγωγείς, δραστηριοποιούνται «αλλοδαποί έμποροι Ιταλοί, Ρουμάνοι κ.α βαλκάνιοι» ήδη στα πρώϊμα καρπούζια και προτίθενται να δραστηριοποιηθούν και στα βερίκοκα ατυποποίητα από τον αγρό). Και αυτό, όπως σχολιάζει ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Φρούτων και Λαχανικών Incofruit Hellas Γιώργος Πολυχρονάκης «παρά το γεγονός ότι οι έμποροι αυτοί δεν έχουν φορολογικό εκπρόσωπο και δεν είναι εγγεγραμμένοι ως οφείλουν στο ΜΕΝΟ και χωρίς κανένα έλεγχο διαμορφώνουν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού με αγορά μετρητοίς, η οποία απαγορεύεται από την φορολογική μας νομοθεσία άνω των 500 με ευρώ».

    Σε ό,τι αφορά τα κεράσια, οι εξαγωγές των υπερπρώιμων ποικιλιών ξεκίνησαν σε πρώτη φάση με μικρές ποσότητες, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του Συνδέσμου Εξαγωγέων, η σεζόν του τουρκικού κερασιού θα είναι θετική, με καλούς όγκους και καλή ποιότητα και οι αποδόσεις θα είναι στο αποκορύφωμά τους αυτή τη σεζόν.

    Ορατός ο κίνδυνος για διακίνηση ατυποποίητων προϊόντων από τον αγρό

    Τα πορτοκάλια

    Μειωμένες κατά 13,5% είναι οι εξαγωγές πορτοκαλιών, η οποία έφτασε τους 278.218 τόνους έναντι 321.479 τόνων και κατά 11,1% των μανταρινιών με 137.750 τόνους έναντι 154.870 τόνων την περίοδο 2022/23.

    Η κρίση της Ερυθράς Θάλασσας ασκεί πίεση στη διεθνή διακίνηση εμπορευμάτων και όσον αφορά τον κλάδο ο όγκος φρούτων που αποστέλλονταν από την Αίγυπτο σε άλλες ηπείρους ανακατευθυνθήκαν και κατέληξαν στην Ευρώπη πιέζοντας τις τιμές. Παράλληλα, όπως επισημαίνει ο κ. Πολυχρονάκης, η υποτίμηση της αιγυπτιακής λίρας, λόγω των πολιτικών νομισματικής απελευθέρωσης που απαιτεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, έχει κάνει τα αιγυπτιακά πορτοκάλια ακόμη πιο ανταγωνιστικά στην ευρωπαϊκή αγορά.

    Οι ντομάτες και τα αγγούρια

    Οι εξαγωγές ντοματών από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα εκτιμάται ότι ανήλθαν σε 24.500 τόνους έναντι 25.400 τόνων το αντίστοιχο διάστημα 2023, σημειώνοντας μείωση κατά 4%.

    Την ίδια στιγμή, έχουν ενταθεί οι εισαγωγές ντομάτας, οι οποίες μέχρι σήμερα ανέρχονται σε περίπου 1.350 τόνους έναντι 590 τόνων πέρσι, εκ των οποίων οι 850 τόνοι είναι από την Τουρκία.

    Από 1/9/23 έως 17/5/24 οι εξαγωγές αγγουριών ανέρχονται σε 69.206 τόνους έναντι 64.480 τόνων την περίοδο 2022/23 καταγράφοντας άνοδο 7,3%.

    Φράουλες, ακτινίδια και μήλα

    Συνεχίσθηκαν οι εξαγωγές φράουλας, οι οποίες από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα εκτιμάται ότι ανήλθαν σε 69.900 τόνους (αυξημένες κατά 5,4%) έναντι 66.300 τόνων το αντίστοιχο διάστημα 2023.

    Οι εξαγωγές ακτινιδίων από 1/9/2023 έως και 17/5/2024 ανέρχονται σε 188.282 τόνους (μειωμένες κατά 6,6%) έναντι 201.635 τ. το αντίστοιχο διάστημα 2022/23.

    Με χαμηλούς ρυθμούς συνεχίστηκαν και οι εξαγωγές μήλων οι οποίες από 1/9/23 έως 17/5/24 ανέρχονται σε 35400 έναντι 64.610 τόνων την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

    Πηγή: In.gr

  • Φράουλα: Χτυπάνε «κόκκινο» οι εξαγωγές – Σερί ιστορικών ρεκόρ
    Φράουλα: Χτυπάνε «κόκκινο» οι εξαγωγές – Σερί ιστορικών ρεκόρ

    Το 2023 καταγράφηκε για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, νέο ιστορικό ρεκόρ τόσο σε ποσότητες όσο και σε αξία

    Θεαματική πορεία στις ξένες αγορές καταγράφει η ελληνική φράουλα, η οποία προσαρμόζοντας την παραγωγή της στις απαιτήσεις της αγοράς, κατάφερε να καθιερωθεί ως ένα από τα κυριότερα προϊόντα του τομέα των οπωροκηπευτικών της χώρας μας.

    Μετά από ένα σερί πέντε χρόνων, όπου οι εξαγωγές χτύπησαν κόκκινο και φέτος η νέα σεζόν, η οποία ακόμα βρίσκεται στην αρχή, μπήκε με το «δεξί» καταγράφοντας θετικό πρόσημο στις εξαγωγές.

    Εξαγωγές: Με θετικό πρόσημο συνεχίζει η φράουλα

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2023 καταγράφηκε για άλλη μια χρονιά, πέμπτη συνεχόμενη, νέο ιστορικό ρεκόρ τόσο σε ποσότητες όσο και σε αξία κατά 12,3,% και κατά 14,4%, αντίστοιχα.

    «Τηρήθηκαν αυστηρά οι ποιοτικές και φυτουγειονομικές προδιαγραφές του προϊόντος αλλά και οι κανόνες υγιεινής και ασφάλεια του απασχοληθέντος προσωπικού τόσο στην παραγωγή όσο και στην τυποποίηση-συσκευασία», σχολιάζει στον ΟΤ ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Φρούτων και Λαχανικών Incofruit Hellas Γιώργος Πολυχρονάκης επισημαίνοντας ότι «την περίοδο 2023 το εξαγωγικό μας εμπόριο εκμεταλλευόμενο την μη ανταπόκριση στην ζήτηση από τους ανταγωνιστές μας παρουσιάζει αυτή την θεαματική πορεία αποδίδοντας ικανοποιητικό εισόδημα στον Έλληνα παραγωγό αλλά και μετασυλλεκτική προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία».

    Ρεκόρ για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά

    Ο προσανατολισμός των εξαγωγών την προηγούμενη 10ετία ήταν κυρίως προς Ρωσία και οι καλλιεργούμενες ποικιλίες ανταποκρίνονταν στις προτιμήσεις της συγκεκριμένης αγοράς. Όπως εξηγεί στον ΟΤ ο κ. Πολυχρονάκης, «μετά το εμπάργκο της Ρωσίας το 2014 εξακολούθησαν να καλλιεργούνται οι ίδιες ποικιλίες με στόχο τις ίδιες αγορές μέσω τρίτων εντός της Ε.Ε. χωρών με επανεξαγωγή προς την Ρωσία».

    Όμως, «τις τελευταίες παραγωγικές περιόδους παρατηρήθηκε σταδιακή στροφή στην καλλιέργεια ποικιλιών π.χ. Victory προτιμητέων στις αγορές της Δυτικής Ευρώπης με ολοκλήρωσή της το 2021 και επιβεβαιώθηκε η πρόβλεψη ότι με την ποικιλιακή αναδιάρθρωση της παραγωγής του προϊόντος και της προσαρμογή της στις απαιτήσεις της αγοράς θα διαφοροποιόταν η σύνθεση των εξαγωγών μας και θα υπήρχε αύξηση της αξίας ανά μονάδα βάρους», σημειώνει ο κ. Πολυχρονάκης

    Στον παρακάτω πίνακα εμφανίζονται αναλυτικά στοιχεία του ισοζυγίου της τελευταίας τριετίας:

    Σταθεροί ρυθμοί και το 2024

    Η εξαγωγή την εμπορική περίοδο 2024 που βρίσκεται στην έναρξη της (λόγω οψιμότητος) κινείται με σταθερούς ρυθμούς σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο λόγω παρατηρούμενης μειωμένης προσφοράς στις ευρωπαϊκές καταναλωτικές αγορές. Βάσει των προσωρινών στοιχείων από αναγγελίες στο ΜΕΝΟ καταγράφεται η μέχρι τώρα πορεία εξαγωγής φράουλας 2024 αυξημένες κατά 6,2% (εξαγωγές 1/1 έως 25/4/24 20.420 τόνοι σε σύγκριση με 22.283 τόνοι το αντίστοιχο διάστημα 2023).

    «Η κρίση της Ερυθράς Θάλασσας ασκεί πίεση στη διεθνή διακίνηση εμπορευμάτων και όσον αφορά τον κλάδο το ερώτημα, εάν ο όγκος φρούτων που αποστέλλονταν από την Αίγυπτο σε άλλες ηπείρους θα καταλήξουν να ανακατευθυνθούν στην Ευρώπη. Περίπου το 20% της παραγωγής της Αιγύπτου είχε προορισμό αγορές στην Ασία Το ίδιο πρόβλημα αλλά σε μικρότερο ποσοστό ισχύει και για το Μαρόκο», σημειώνει στον ΟΤ ο κ. Πολυχρονάκης.

    Να σημειωθεί ότι οι φράουλες που φτάνουν στην ΕΕ πρέπει να πληρούν τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. «Είναι γνωστό ότι τα φρούτα καλλιεργούνται ανάλογα με την αγορά προορισμού, επειδή δεν έχουν όλες οι χώρες τα ίδια ΑΟΚ ή δεν επιτρέπουν τις ίδιες δραστικές ουσίες, χρειάζονται αυξημένοι έλεγχοι στα εισαγόμενα στην Ε.Ε. φρούτα και λαχανικά», εξηγεί. https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/05/29_04_ot_fraoules2-600x474.png 600w, https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/05/29_04_ot_fraoules2-768x606.png 768w" data-sizes="(max-width: 950px) 100vw, 950px" sizes="(max-width: 950px) 100vw, 950px" srcset="https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/05/29_04_ot_fraoules2.png 950w, /https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/05/29_04_ot_fraoules2-600x474.png 600w, https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/05/29_04_ot_fraoules2-768x606.png 768w" />

    Οι μεγαλύτεροι παραγωγοί

    Σε 9,57 εκατ. τόνους ανήλθε η παγκόσμια παραγωγή φράουλας το 2022, με την Κίνα, η οποία είναι ο μεγαλύτερος παγκόσμιος παραγωγός να φτάνει τους 3,355 εκατ. τόνους.

    Δεύτερη παραγωγός χώρα είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής με 1,262 εκατ. τόνους και ακολουθεί η Τουρκία με 728 χιλ. τόνους και η Αίγυπτος με 638 χιλ. τόνους.

    Η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες παράγουν μαζί περισσότερο από το 50% της συνολικής παγκόσμιας φράουλας παγκοσμίως.

    Μεγαλύτερη παραγωγός χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η Ισπανία με 325.880 τόνους ακολουθούμενη από την Πολωνία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ελλάδα.

    Διαγραμμα μεγαλύτεροι παραγωγοί

    Να σημειωθεί, ότι καλλιεργηθείσα έκταση στη χώρα μας το 2023 εκτιμάται σε 2.000 εκτάρια με την παραγωγή σε 100-105 χιλ. τόνους.

    Αίτημα για εντατικοποίηση των ελέγχων

    Οι εξαγωγείς ζητούν την εντατικοποίηση των ελέγχων των αρμόδιων υπηρεσιών στα σημεία εξόδου της χώρας για τον ποιοτικό και υγειονομικό έλεγχο των διακινουμένων-εξαγομένων προϊόντων μας, προς αποφυγή δυσφήμησης τους από την μη τυποποίηση-συσκευασία σε προς τούτο φορείς τυποποίησης που παρέχουν πλήρη ιχνηλασιμότητα.

    Ταυτόχρονα, το καλλιεργητικό κόστος, η έλλειψη εργατών γης, τα υλικά συσκευασίας και τα καύσιμα, όπως σημειώνει ο κ. Πολυχρονάκης, έχουν γίνει τόσο ακριβά με συνέπεια η παραγωγή να επιβαρύνεται υπέρμετρα.

    «Με βάση αυτά τα δεδομένα και τις προοπτικές προτείναμε μέτρα για την αντιμετώπιση των διαταραχών στις αγορές μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση με την δημιουργία ενιαίου ταμείου στήριξης στους ευρωπαίους παραγωγούς γεωργικών προϊόντων και τις επιχειρήσεις όσο και από την ελληνική πολιτεία με την ενεργοποίηση των προβλεπόμενων πολιτικών της ΚΟΑ οπωροκηπευτικών για αντιμετώπιση των κρίσεων στην αγορά αλλά και της επίλυσης του προβλήματος της έλλειψης εργατών για την συγκομιδή των προϊόντων μας», τονίζει ο ειδικός σύμβουλος.

    Πηγή: ot.gr

  • Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε φράουλες
    Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε φράουλες

    Οι φράουλες είναι ένα νόστιμο και θρεπτικό φρούτο, ιδανικό συμπλήρωμα για μια υγιεινή διατροφή.

    Είναι πλούσιες σε βιταμίνη C και πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικές ενώσεις που μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη ορισμένων ασθενειών. Ωστόσο, όπως και πολλά άλλα τρόφιμα, είναι σημαντικό να τις καταναλώνετε με μέτρο.

    Μάλιστα για υπάρχουν κάποιες ομάδες ανθρώπων που θα πρέπει να αποφεύγουν τις φράουλες. Παρακάτω θα διαβάσετε ποιοι δεν πρέπει να τρώνε φράουλες.

    Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε φράουλες

    • Άτομα με διάρροια
    • Άτομα με πεπτικές διαταραχές (όπως σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου)
    • Άτομα με διαβήτη
    • Άτομα με νεφρική ανεπάρκεια
    • Άτομα με αλλεργία στις φράουλες

    Άτομα με διάρροια

    Οι φράουλες είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, οι οποίες μπορεί να επιδεινώσουν τη διάρροια. Έτσι τα άτομα που έχουν διάρροια θα πρέπει να βγάλουν τις φράουλες από την διατροφή τους.

    Άτομα με πεπτικές διαταραχές

    Οι φράουλες μπορεί να είναι δύσκολο να χωνευτούν από άτομα με ευαισθησία στο στομάχι ή εντερικές διαταραχές, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

    Άτομα με διαβήτη

    Τα άτομα με διαβήτη χρειάζεται να ελέγχουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους και να είναι προσεκτικά. Έτσι μπορεί να χρειαστεί να περιορίσουν την κατανάλωση φρούτων με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως οι φράουλες.

    Άτομα με νεφρική ανεπάρκεια

    Σε σπάνιες περιπτώσεις, η υπερβολική κατανάλωση φρούτων με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, όπως οι φράουλες, μπορεί να επηρεάσει τα άτομα με νεφρική ανεπάρκεια. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για ασφαλή κατανάλωση φρούτων.

    Άτομα με αλλεργία στις φράουλες

    Εάν έχετε αλλεργία στις φράουλες, μπορεί να εμφανίσετε συμπτώματα όπως:

    • κνησμό,
    • εξάνθημα, ή και
    • αναφυλαξία

    Φράουλες: Πιθανές παρενέργειες από την κατανάλωσή τους

    • Περίσσεια ζάχαρης: Παρά τα οφέλη τους, οι φράουλες περιέχουν αρκετή ζάχαρη (8,12 mg ανά φλιτζάνι). Άτομα με διαβήτη ή ευαισθησία στην ινσουλίνη θα πρέπει να προσέχουν την ποσότητα που καταναλώνουν.
    • Υπολείμματα φυτοφαρμάκων: Επιλέξτε προσεκτικά τις φράουλες σας για να ελαχιστοποιήσετε την έκθεση σε φυτοφάρμακα.
    • Προβλήματα στο πεπτικό σύστημα: Η υπερβολική κατανάλωση φραουλών μπορεί να προκαλέσει διάρροια, καούρα, φούσκωμα ή δυσπεψία σε άτομα με ευαίσθητο στομάχι ή πεπτικές διαταραχές.
    • Αλλεργίες: Μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν αλλεργική αντίδραση στις φράουλες.

    Μιλήστε με τον γιατρό σας

    Εάν ανήκετε σε κάποια από τις παραπάνω ομάδες τότε συζητήστε με τον γιατρό σας πριν εντάξετε τις φράουλες στη διατροφή σας.

    Οι φράουλες μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας υγιεινής διατροφής, αλλά θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.

    Εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες για την υγεία σας, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας σχετικά με την κατανάλωση τους.

    Πηγή: enikos.gr

  • Εξαγωγές: Με θετικό πρόσημο συνεχίζει η φράουλα
    Εξαγωγές: Με θετικό πρόσημο συνεχίζει η φράουλα

    Πώς κινήθηκαν οι εξαγωγές φρούτων και λαχανικών έως τις 5 Απριλίου 2024

    Αύξηση κατά 10,3% σημείωσαν οι εξαγωγές φράουλας, οι οποίες από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα ανήλθαν 42.000 τόνους έναντι 38.000 τόνων το αντίστοιχο διάστημα 2023, με την ζήτηση να είναι σταθερά ανοδική.

    «Αυτή τη στιγμή, η κρίση της Ερυθράς Θάλασσας ασκεί πίεση στη διεθνή διακίνηση εμπορευμάτων και όσον αφορά τον κλάδο ο όγκος φρούτων που αποστέλλονταν από την Αίγυπτο σε άλλες ηπείρους ανακατευθύνθηκαν και κατέληξαν στην Ευρώπη πιέζοντας τις τιμές», επισημαίνουν οι εξαγωγείς, αναφέροντας ότι περίπου το 20% της παραγωγής της Αιγύπτου είχε προορισμό αγορές στην Ασία: «Το ίδιο πρόβλημα αλλά σε μικρότερο ποσοστό ισχύει και για το Μαρόκο».

    Να σημειωθεί ότι τα πορτοκάλια και οι φράουλες που φτάνουν στην ΕΕ πρέπει να πληρούν τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς: «Είναι γνωστό ότι τα φρούτα καλλιεργούνται ανάλογα με την αγορά προορισμού, επειδή δεν έχουν όλες οι χώρες τα ίδια ΑΟΚ ή δεν επιτρέπουν τις ίδιες δραστικές ουσίες, χρειάζονται αυξημένοι έλεγχοι στα εισαγόμενα στην ΕΕ φρούτα και λαχανικά», σημειώνει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Φρούτων και Λαχανικών Incofruit Hellas.

    Τα πορτοκάλια και οι φράουλες που φτάνουν στην ΕΕ πρέπει να πληρούν τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς

    Πώς κινήθηκαν οι εξαγωγές φρούτων και λαχανικών

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Incofruit Hellas, οι εξαγωγές ντοματών από την αρχή του χρόνου μέχρι τις 5 Απριλίου είναι μειωμένες κατά 20%, οι οποίες εκτιμάται ότι ανήλθαν σε 14.500 τόνους έναντι 18.000 τόνων το αντίστοιχο διάστημα 2023.

    Οι εξαγωγές αγγουριών από 1/9/23 έως 5/4/24 ανέρχονται σε 59.814 τόνοι έναντι 56.604 τόνων την περίοδο 2022/23, καταγράφοντας άνοδο 5,7%

    Με χαμηλούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εξαγωγές μήλων, οι οποίες από 1/9/23 έως 5/4/24 έφτασαν τους 29.620 τόνους έναντι 57.998 τόνων την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

    Μειωμένες κατά 16,9% είναι οι εξαγωγές πορτοκαλιών οι οποίες έφτασαν τους 242.792 τόνους έναντι 289.168 τόνων, ενώ των μανταρινιών ανήλθαν σε 134.162 τόνους (μείωση κατά 12,6%) έναντι 153.560 τόνων την περίοδο 2022/23.

    Την ίδια περίοδο, από 1/9/2023 έως και 5/4/2024 οι εξαγωγές ακτινιδίων έφτασαν τους 176.039 τόνους (μείωση κατά 4,7%) έναντι 184.766 τόνων το αντίστοιχο διάστημα 2022/23.

    Για τις ελληνοποιήσεις

    Στις δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΥπΑΑΤ Γιώργου Στρατάκου (4.4.2024), για μηδενική ανοχή σε φαινόμενα ελληνοποιήσεων και σε παραπλανητικές πρακτικές στην αγορά αναφέρεται με δήλωσή του, ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Incofruit Hellas Γιώργος Πολυχρονάκης, ο οποίος αναφέρει ότι «οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται στοχεύουν στην προστασία του καταναλωτή από το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων δηλαδή από τις εισαγωγές προϊόντων από τρίτες χώρες, τα οποία βαφτίζονται ελληνικά. Το γεγονός ότι εντοπίσθηκαν φαινόμενα ελληνοποιήσεων επιβεβαιώνουν τις εκφρασθείσες υποψίες μας».

    Επιπλέον σημειώνει ότι «έχουν διαπιστωθεί 3 μη συμμορφώσεις και έχουν επιδοθεί 57 συστάσεις- κυρίως για σημάνσεις και συσκευασίες- σε επιχειρήσεις εμπορίας νωπών οπωροκηπευτικών, άνω των 300 συστάσεων έχουν αποσταλεί και παραληφθεί, εντός του 2024, σε εμπόρους, χονδρεμπόρους και εξαγωγείς αγροτικών προϊόντων για συμμόρφωσή τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΥπΑΑΤ Μητρώο Εμπόρων Νωπών Οπωροκηπευτικών, (ΜΕΝΟ)», εκφράζοντας την απορία αν «η ποινή για τις ελληνοποιήσεις ήταν οι συστάσεις και όχι η επιβολή κύρωσης για παραπλάνηση του καταναλωτή ή της φήμης του προϊόντος αν αφορά «ελληνοποίηση» για εξαγωγή;».

    «Εντύπωση προκαλεί και η αποστολή 300 συστάσεων για μη συμμόρφωση στο ΜΕΝΟ υποψία εκφράζουμε αν αφορά μη αναγγελίες για εξαγωγή (προκειμένου να μην τύχουν ελέγχου τα φορτία τους) που είχαμε εγγράφως αποστείλει Πίνακες που συνέκριναν αναγγελίες ΜΕΝΟ με εξαγωγές ΕΛΣΤΑΤ, τότε κρίνουμε ότι η σύσταση είναι εξαιρετικά ήπια», σημειώνει ο κ. Πολυχρονάκης, ο οποίος τονίζει ότι «αναμένουμε διευκρινήσεις και εντατικοποίηση των ελέγχων για αποφυγή αθέμιτου ανταγωνισμού στην εμπορία νωπών οπωροκηπευτικών και διαφύλαξη της φήμης των ελληνικών φρούτων και λαχανικών».

    Πηγή: In.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ