Πέρασε ένας αιώνας από τότε που οι πρόγονοι των δημιουργών της Goutis Estate φύτεψαν τις πρώτες ελιές στην ιστορική γη της Ολυμπίας, εκεί που γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες και μεγάλωσε η ιστορία της ανθρωπότητας
Πριν από μερικά χρόνια, μια παρέα ανθρώπων που δεν ξέχασαν την παράδοση αποφάσισαν να φυτέψουν κι άλλες ελιές από ποικιλίες που ήδη κατέκτησαν την κορυφή του κόσμου κερδίζοντας χρυσά μετάλλια σε διαγωνισμούς στο Λονδίνο, την Νέα Υόρκη και το Τόκιο.
Στον πρόσφατο διαγωνισμό του Λονδίνου, 16 γευσιγνώστες από 11 χώρες δοκίμασαν και αξιολόγησαν, 426 ελαιόλαδα από όλες τις γωνιές της γης.
Στο Τόκιο, φέτος τον Απρίλιο αναμετρήθηκαν 24 ελαιοπαραγωγές χώρες. Μεταξύ των 701 δειγμάτων τα 63 ήταν ελληνικά. Κατάφεραν να πάρουν τρία χρυσά και 28 ασημένια μετάλλια, σε μια πολύ δύσκολη χρονιά, λόγω των καιρικών συνθηκών.
Ο πρόεδρος της ένωσης σομμελιέ ελαιολάδου της Ιαπωνίας, Toshiya Tada, σε δηλώσεις του για το ελληνικό ελαιόλαδο, αναφέρει: «Για τους Ιάπωνες καταναλωτές, το ελληνικό ελαιόλαδο, δυστυχώς, δεν είναι τόσο δημοφιλές. Ενώ, το μέγεθος της αγοράς ήταν σχεδόν διπλάσιο τα τελευταία 6 χρόνια, στην αγορά κυριαρχούσε το "Ιταλικό" ελαιόλαδο για πάνω από 30 χρόνια. Το 2015, σημειώθηκε μια σημαντική αλλαγή καθώς, το Ισπανικό ελαιόλαδο έγινε το νούμερο ένα (το κυρίαρχο) ελαιόλαδο. Οι περισσότεροι από αυτούς που ξεκίνησαν τις δραστηριότητές τους στο ελαιόλαδο τα τελευταία 10 χρόνια είναι νέοι παραγωγοί. Όσον αφορά το ελληνικό ελαιόλαδο, υπάρχουν πάρα πολλοί παραγωγοί ελαιόλαδου υψηλής ποιότητας στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.»
Ανάμεσα στους παραγωγούς των τελευταίων ετών, ξεχωρίζουν τα προϊόντα της εταιρίας Goutis Estate, η οποία διέπρεψε κερδίζοντας δεκατρία χρυσά και δεκαπέντε αργυρά μετάλλια. Πολύ γρήγορα οι δημιουργοί της Goutis Estate είδαν τα προιόντα τους να κατατάσσονται στα κορυφαία του κόσμου.
«Αυτή η επιτυχία οφείλεται στην αυστηρή τήρηση των θετικών προδιαγραφών που προκύπτουν από την παράδοση η οποία συνδυάστηκε με τις σύγχρονες μεθόδους παραγωγής. Το πάθος μας για την ποιότητα απεδείχθηκε ο πιο ασφαλής οδηγός στον δρόμο της επιτυχίας. Ακολουθούμε ένα αυστηρό πρόγραμμα διαχείρισης, τηρώντας τα πρωτόκολλα υγιεινής διατροφής με στόχο την ποιότητα και την ιδιαιτερότητα της γεύσης. Αυτό εκτίμησαν οι δύσκολοι κριτές και αυτό ήταν η μεγαλύτερη ανταμοιβή μας ως τώρα», δηλώνουν οι εκπρόσωποι της Goutis Estate.
Μια ελιά «χρυσή»
Η ομάδα της Goutis Estate αποτελείται από πολιτικούς επιστήμονες, πρώην τραπεζίτες, οικονομολόγους, μηχανικούς, γεωπόνους και αγρότες.
Όλοι έλκουν την καταγωγή τους από το νομό Ηλείας. Οι παιδικές τους μνήμες παρέμειναν για δεκαετίες ισχυρές και θέλησαν μετά από μια επιτυχημένη διεθνή πορεία ο καθένας στον χώρο του να γυρίσουν στο παιδικό καταφύγιο της ζωής τους προσφέροντας στον τόπο τους μια νέα προοπτική στις δύσκολες ημέρες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
Δίπλα στις αιωνόβιες ελιές φυτεύτηκαν πολλές νεώτερες. Στις βορινές πλαγιές και στις ρεματιές με τα ψηλά πλατάνια άρχισε η νεώτερη και πλέον φιλόδοξη πρότυπη καλλιέργεια. Σύμμαχό τους είχαν την εμπειρία των παλαιοτέρων αγροτών της περιοχής συνδυασμένη με τις τελειότερες διεθνείς επιστημονικές μεθόδους καλλιέργειας, συλλογής της ελιάς και έκθλιψης, ώστε το αποτέλεσμα να μην έχει ούτε ένα ψεγάδι. Το τελικό προϊόν κρύβει μέσα του τα μυστικά ενός σπάνιου μικροκλίματος της γης της Ολυμπίας.
Υπάρχει μυστικό; Το αποκαλύπτει στο Πρώτο Θέμα ο Νικόλαος Χ. Λαμπρόπουλος, επικεφαλής του τμήματος Strategy and Quality Assurance της εταιρείας: «Από την ημέρα που φυτέψαμε τις ελιές, πριν από πολλά χρόνια, ακολουθούμε διεθνή πρωτόκολλα, με καθοδήγηση από τους καλύτερους επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, τόσο στην καλλιέργεια της ελιάς, όσο και στη διαδικασία της ελαιοποίησης. Υπάρχουν τόσες πολλές λεπτομέρειες για να πετύχεις την κορυφαία σύσταση του λαδιού, τις οποίες οι παραδοσιακοί παραγωγοί ούτε που τις φαντάζονται. Η επιστημονική επεξεργασία, όμως, έχει πετύχει πολλά με την πάροδο των ετών. Η Ελλάδα, πάντως, δεν μπορεί να είναι ουραγός και παρίας σε μια αγορά που θα έπρεπε να έχει την πρωτοπορία. Τα τελευταία χρόνια, γίνονται προσπάθειες και έχουμε πλησιάσει σε απόσταση αναπνοής τους Ισπανούς. Οι Ιταλοί, ήδη, σε ορισμένες αγορές έρχονται μετά από εμάς. Μπορούμε, όμως, με συστηματική δουλειά να κατακτήσουμε την κορυφή».
Επίσης, η Σοφία Αρχοντοπούλου, επικεφαλής του τμήματος Business Development της εταιρείας Goutis Estate, τονίζει: «Οι πολύ σημαντικές διακρίσεις των τελευταίων δύο ετών, είναι διακρίσεις πρώτα για την Ελλάδα και μετά για την εταιρεία μας και είμαστε πολύ περήφανοι για αυτό».
Αφήνει, με αυτό τον τρόπο, μια υπόσχεση για το μέλλον. Τώρα, όμως, οι εκπρόσωποι και οι συνεργάτες της Goutis Estate βλέπουν και οι ίδιοι ότι με τη συστηματική προσπάθεια, την επαγγελματική καλλιέργεια και ακολουθώντας τις συμβουλές των κορυφαίων στο είδος, μπορούν τα προϊόντα τους να φτάσουν στην κορυφή. Όπως και έγινε.
Ο έμπειρος επαγγελματίας αγρότης, Κώστας Ζησιμόπουλος, αναφέρει: «Η συνεργασία μας με την Goutis Estate βοήθησε ώστε να αναπτύξουμε μαζί καινοτόμες τεχνικές σε συνδυασμό με την πολύχρονη εμπειρία μας. Το αποτέλεσμα μας κάνει και βλέπουμε το μέλλον με αισιοδοξία και προσμονή. Είμαστε περήφανοι για τα προϊόντα μας».
Ο συντονιστής γεωπόνος, υπεύθυνος για το νομό Ηλείας, κ. Διβριτσιώτης, δηλώνει ότι: «Η συνεργασία με την Goutis Estate, είναι το όνειρο κάθε γεωπόνου. Η επιστήμη αφήνεται ελεύθερη, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφορία, ώστε να παράγουμε για πολλές δεκαετίες ακόμη προϊόντα που αναβαθμίζουν την περιοχή μας και τη χώρα μας».
Η ιστορία της ομάδας της Goutis Estate είναι ενδεικτική για το τι μπορεί να παράγει αυτός ο τόπος. Φαίνεται ότι η γνώση, η συστηματική καλλιέργεια, η επαγγελματική συμβουλή και η επίμονη και επίπονη ομαδική προσπάθεια, μπορούν να μετατρέψουν οποιαδήποτε ελιά σε «χρυσή».
Website: www.goutisestate.com
e-mail: [email protected]
Instagram: https://instagram.com/goutis_estate?igshid=nhlm1wdsm0t