Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2019 18:58

Αραμπατζή: Θέλουμε να βρισκόμαστε μπροστά από την Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων και όχι να την «κυνηγάμε»

Γράφτηκε από

Επίσκεψη της Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στην Διεύθυνση του Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών

Για την ετοιμότητα του Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών να ελέγχει τα δείγματα των αγριόχοιρων, που φτάνουν στα Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς, στο πλαίσιο των μέτρων επιτήρησης για την αποτροπή της εισόδου της αφρικανικής πανώλους των χοίρων ενημερώθηκε, η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Φωτεινή Αραμπατζή, κατά την επίσκεψή της στις εγκαταστάσεις του στην Αγία Παρασκευή.

Η κ. Αραμπατζή επανέλαβε για ακόμη μια φορά ότι δεν υπάρχει κανένα κρούσμα στην Ελλάδα και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας: «Έδωσα ιδιαίτερη έμφαση κατά την επίσκεψή μου στη δυνατότητα χειρισμού των δειγμάτων που θα αποστέλλονται για την αφρικανική πανώλη των χοίρων και εξετάσαμε πόσο αποτελεσματικοί και γρήγοροι θα είμαστε στο επίπεδο εξαγωγής των αποτελεσμάτων σε περίπτωση που τα δείγματα γίνουν περισσότερα. Θέλουμε όπως έχουμε καταστήσει σαφές από την πρώτη στιγμή, να είμαστε επιχειρησιακά έτοιμοι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να βρισκόμαστε μπροστά από τη ζωονόσο και όχι να την «κυνηγάμε» όπως συνέβη στο παρελθόν με άλλες επιζωοτίες, που έπληξαν δραματικά το ζωικό κεφάλαιο της χώρας».

Οι προϊστάμενοι των τμημάτων ξενάγησαν την Υφυπουργό σε όλα τα εργαστήρια της Διεύθυνσης του Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών, εξηγώντας αναλυτικά τις διαδικασίες των εργαστηριακών ελέγχων αλλά και τη χρήση του εξοπλισμού τους.

Στη σύσκεψη, που ακολούθησε η κ. Αραμπατζή, ενημερώθηκε για τα χρόνια ζητήματα, που απασχολούν την Διοίκηση και τους εργαζόμενους της Διεύθυνσης του Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών, όπως η υποστελέχωση, η συντήρηση των κτηρίων, η συντήρηση του υφιστάμενου εργαστηριακού εξοπλισμού και η προμήθεια καινούργιου για την καλύτερη υποστήριξη των υποχρεώσεων του εργαστηρίου και το αίτημα ένταξης τους σε ερευνητικά προγράμματα.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2019 19:35

Σχετικά Άρθρα

  • Νικολακόπουλος: Μείωση του πλαφόν στρεμματικής ενίσχυσης και παράταση στην παράδοση του προϊόντος
    Νικολακόπουλος: Μείωση του πλαφόν στρεμματικής ενίσχυσης και παράταση στην παράδοση του προϊόντος

    Συνάντηση με Υφ. Αγροτικής ανάπτυξης Δίον. Σταμενίτη της Ο.Π. Αμαλιάδας παρουσία Α. Νικολακόπουλου

    Συζητήθηκαν ακόμα οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ – το εργόσημο κλπ - Πραγματική και άμεση στήριξη των παραγωγών μας ζητά ο Ηλείος Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη

    Με σκοπό να συζητηθούν βασικά ζητήματα σε ότι αφορά τα αγροτικά μας προϊόντα και προβλήματα των καλλιεργητών μας, έγινε χθες η συνάντηση μεταξύ του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Διονύση Σταμενίτη με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας Χρήστο Βαλιανάτο και Σωτήρη Κακαλέτρη. Στην ίδια συνάντηση ήταν παρών και ο Ηλείος Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ανδρέας Νικολακόπουλος ο οποίος αντιλαμβανόμενος την ιδιαιτερότητα αυτών των προβλημάτων συνέβαλε ώστε να πραγματοποιηθεί έγκαιρα και με ουσιαστικό τρόπο η συγκεκριμένη συνάντηση.

    Το πρώτο θέμα που έθεσαν τα στελέχη της Ομάδας Παραγωγών ήταν το θέμα του πλαφόν της στρεμματικής ενίσχυσης της σταφίδας· που σήμερα αυτό προσδιορίζεται στα 150 κιλά και όπως αναφέρθηκε το όριο αυτό πρέπει να μειωθεί προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να λάβουν την στρεμματική ενίσχυση όλοι οι παραγωγοί της σταφίδας.

    Ο κ. Σταμενίτης υποσχέθηκε ότι θα αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο θέμα με τη μείωση του πλαφόν ενώ υποσχέθηκε σε άλλο αίτημα της Ομάδας Παραγωγών να δώσει και παράταση όσον αφορά την παράδοση των στρεμματιάτικων, η οποία σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα ισχύει μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου. Ωστόσο ο ίδιος τόνισε ότι θα δοθεί παράταση πέραν της συγκεκριμένης ημερομηνίας ώστε να διευκολυνθούν οι παραγωγοί μας.

    Άλλο βασικό θέμα που συζητήθηκε ήταν τα επιχειρησιακά προγράμματα για τις οργανώσεις παραγωγών με τα οποία -ως γνωστόν- οι τελευταίοι διευκολύνονται όσον αφορά το πρωτογενές υλικό με το οποίο προχωρούν τις καλλιέργειές τους. Σύμφωνα με τα όσα συζήτησαν και επειδή δεν έχει προχωρήσει φέτος κανένα από αυτά τα προγράμματα, υπάρχει ο κίνδυνος να μην τύχουν των ανάλογων χρηματοδοτήσεων οι καλλιεργητές και για αυτό εκφράσθηκε ανησυχία.

    Ωστόσο έλαβαν και εδώ τη διαβεβαίωση του κ. Σταμενίτη ότι ανεξαρτήτως της πορείας αυτών των επιχειρησιακών προγραμμάτων κανένας αγρότης καλλιεργητής δεν πρόκειται να χάσει των ενισχύσεων από τα επιχειρησιακά προγράμματα έτσι ώστε απρόσκοπτα να συνεχίσει τις καλλιέργειες του.

    ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΕΛΓΑ

    Τρίτο θέμα που συζητήθηκε ήταν και η εγρήγορση από πλευράς ΕΛΓΑ αλλά και η τροποποίηση του Ασφαλιστικού Οργανισμού έτσι ώστε να μπορεί να τα ανταποκρίνεται καλύτερα στα θέματα αποζημιώσεων των παραγωγών. Ειδικότερα ετέθη το θέμα των καθυστερήσεων καθώς εκκρεμούν αποζημιώσεις για ζημιές που έχουν γίνει από τον καύσωνα του καλοκαιριού, σε σταφίδα, βιομηχανική ντομάτα και σε διάφορες μορφές κηπευτικών. Και εδώ υπήρξε η θετική απάντηση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Διονύση Σταμενίτη, αφού και ο ίδιος είπε ότι γνωρίζει το πρόβλημα και θα επισπευθεί όσο καλύτερα γίνεται η συγκεκριμένη διαδικασία.

    Τέλος τέθηκε το θέμα του εργόσημου, ένα ιδιαίτερο σοβαρό ζήτημα που επίσης απασχολεί τους αγρότες και το οποίο θα πρέπει να επιλυθεί όσον αφορά τη διαδικασία της υλοποίησης του και εν τέλη της εφαρμογής του.

    Για όλα τα παραπάνω ο Ηλείος Υφυπουργός, Ανδρέας Νικολακόπουλος, επεσήμανε την ανάγκη να στηριχθούν οι αγρότες μας πραγματικά είτε με τη μείωση του πλαφόν για την στρεμματική ενίσχυση είτε με την παράταση παράδοσης του προϊόντος ή με την περαιτέρω ενίσχυση για να μπορέσουν να καλλιεργήσουν και την ερχόμενη αγροτική περίοδο. Δήλωσε ακόμα ότι είναι πολύ σοβαρό το θέμα του εργοσήμου ενώ για τον ΕΛΓΑ επανέλαβε την άποψή του ότι θα πρέπει να αλλάξουν συγκεκριμένες λειτουργίες έτσι ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί πολύ πιο άμεσα και στη βάση μίας διευρυμένης εικόνας για τις ζημιές που έχουν υποστεί οι καλλιέργειες της περιοχής μας.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ευλογία των αιγοπροβάτων: Αυξημένες κατά 120% ο αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων - Τι προβλέπει η ΚΥΑ
    Ευλογία των αιγοπροβάτων: Αυξημένες κατά 120% ο αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων - Τι προβλέπει η ΚΥΑ

    Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης πρόσθεσε, επίσης, ότι η αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου θα γίνει δωρεάν με ευρωπαϊκό πρόγραμμα

    Για τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων τα κοπάδια των οποίων θανατώνονται λόγω ευλογιάς ισχύει η ίδια ΚΥΑ με αυτή για την πανώλη των αιγοπροβάτων, εξήγησε το πρωί της Πέμπτης ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας.
    «Η Κοινή Υπουργική Απόφαση και με επιθυμία και εντολή του πρωθυπουργού είναι οι αποζημιώσεις να είναι δίκαιες και να είναι ικανοποιημένοι οι κτηνοτρόφοι. Ως εκ τούτου, η ΚΥΑ που εξεδόθη προβλέπει αποζημιώσεις αυξημένες μέχρι 120% και για τα καθαρόαιμα με πιστοποιητικό και για τα ημίαιμα. Δηλαδή θηλυκό ημίαιμο που πέρυσι σαν αποζημίωση θα έπαιρνε 100 ευρώ, φέτος παίρνει με τη νέα ΚΥΑ 220 ευρώ», τόνισε ο κ. Κέλλας μιλώντας στην ΕΡΤ.
    Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης πρόσθεσε, επίσης, ότι η αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου θα γίνει δωρεάν με ευρωπαϊκό πρόγραμμα: «Τα χρήματα αυτά είναι για τα ζώα που θανατώθηκαν. Σχετικά με την αποζημίωση στο ζωικό κεφάλαιο,«η ανασύσταση του θα γίνει με 100% χρηματοδότηση από ευρωπαϊκό πρόγραμμα».

    Αναφερόμενος στα κρούσματα ευλογιάς, ο κ. Κέλλας είπε ότι «η ευλογιά έχει θετικό σημείο ότι είναι ευδιάκριτη η κλινική εικόνα. Μαύρα σπυριά τα οποία εμφανίζονται κυρίως στο κάτω μέρος, στην κοιλιά του προβάτου, τα οποία στη συνέχεια μετατρέπονται σε φλεγμονή, φλύκταινες που σπάνε κι από εκείνη η στιγμή αρχίζει η μετάδοση. Είναι ιός που ζει στο περιβάλλον επί αρκετούς μήνες και προφανώς ήρθε με μετακίνηση ζώων. Αυτό το οποίο θέλουμε να επιτύχουμε με την απαγόρευση των μετακινήσεων σε όλη την επικράτεια είναι η ελαχιστοποίηση των κρουσμάτων. Γιατί έχουμε μεταφορά του ιού από τη Βόρειο Ελλάδα, από τον Έβρο, στην Καβάλα, στην Κομοτηνή, στη Ροδόπη και στις Σέρρες και στη συνέχεια κρούσμα στη Μαγνησία και στην Κόρινθο».

    Ο υφυπουργός εξήγησε ότι απαγορεύεται η εισαγωγή προβάτων από Αλβανία και Τουρκία που έχει κρούσματα πανώλης και ευλογιάς. «Κατά πάσα πιθανότητα θα το αποδείξει τώρα η Επιτροπή η οποία έχει συσταθεί για να δούμε την πηγή της μόλυνσης που φαίνεται να είναι η Ρουμανία. Για την εισαγωγή, όταν είναι από κοινοτικό κράτος, όπως η Ρουμανία και υπάρχει υγειονομικό πιστοποιητικό, δεν γίνεται έλεγχος στα σύνορα».
    Πηγή: Ethnos.gr
  • Αναβαθμίζονται τα μέτρα κατά της ευλογιάς των προβάτων
    Αναβαθμίζονται τα μέτρα κατά της ευλογιάς των προβάτων

    Απαγόρευση μετακινήσεων αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση, βόσκηση και σφαγή, σε όλη την Ελλάδα, ύστερα από σύσκεψη περιφερειαρχών και παραγωγικών φορέων με τον ΥπΑΑΤ

    Κώστας Τσιάρας: Τα μέτρα είναι αναγκαία για τον περιορισμό της ζωονόσου, όπως έγινε και με την πανώλη

    Μετά από τηλεδιάσκεψη που είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τον υφυπουργό Χρήστο Κέλλα, τον ΓΓ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Στρατάκο, τους Περιφερειάρχες, Αντιπεριφερειάρχες αρμόδιους για τον πρωτογενή τομέα, εκπροσώπους της ΕΘΕΑΣ και των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων Κρέατος και Φέτας, του ΣΕΒΓΑΠ της Ομοσπονδίας Βιομηχανικών Σφαγείων και τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής, αποφασίσθηκε η απαγόρευση μετακίνησης αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση, βοσκή και σφαγή, σε ολόκληρη την επικράτεια για ένα δεκαήμερο.

    Η αναβάθμιση των μέτρων ασφαλείας, ύστερα από τον εντοπισμό κρουσμάτων ευλογιάς σε Μαγνησία και Κορινθία, κρίνεται απαραίτητη για όλη τη χώρα για προληπτικούς λόγους και με στόχο τον περιορισμό εξάπλωσης και εκρίζωση της νόσου, ύστερα από την επέκταση της ζωονόσου στη Μαγνησία και στην Κορινθία.

    Παράλληλα οι υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με τις Περιφέρειες συνεχίζουν την επιδημιολογική έρευνα σχετικά με την προέλευση των κρουσμάτων.

    Σημειώνεται ότι στις κτηνοτροφικές μονάδες στη Μαγνησία και στην Κορινθία όπου εντοπίσθηκαν τα νέα κρούσματα της ευλογιάς (από ένα κρούσμα σε κάθε περιοχή), έχουν ενεργοποιηθεί όλα τα πρωτόκολλα που προβλέπουν οι κανονισμοί της ΕΕ. Ήδη κλιμάκια κτηνιάτρων διεξάγουν ελέγχους στη ζώνη προστασίας των 3 χλμ και στη ζώνη επιτήρησης των 10 χλμ.

    Και στις δύο Περιφερειακές Ενότητες έχουν ενημερωθεί οι κτηνοτρόφοι της περιοχής για τα μέτρα που έχουν ληφθεί καθώς και οι τυροκόμοι, οι ιδιοκτήτες σφαγείων και οι προμηθευτές ζωοτροφών.

    Η κυβέρνηση λαμβάνει και θα συνεχίσει να λαμβάνει κάθε προβλεπόμενο από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς μέτρο, προκειμένου να περιοριστεί και να εκριζωθεί η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών.

    Παράλληλα οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ βρίσκονται σε καθημερινή επικοινωνία και συνεργασία με τους ειδικούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και τις κτηνιατρικές υπηρεσίες των κρατών μελών, για την αξιολόγηση των εργαστηριακών στοιχείων και αποτελεσμάτων.

    Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί 104 εστίες της νόσου εκ των οποίων οι 81 εντοπίζονται σε περιοχές του Έβρου και οι υπόλοιπες σε Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα, Σέρρες, Μαγνησία και Κορινθία. Μέχρι στιγμής σε εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ, έχουν θανατωθεί 17.500 πρόβατα.

    Επισημαίνεται ότι η ευλογιά είναι ζωονόσος και όχι ζωο-ανθρωπονόσος, και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία.

    Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, ο οποίος λόγω των εξελίξεων ανέβαλε το προγραμματισμένο για αύριο ταξίδι του στο Μαρόκο, μετά τη σύσκεψη έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ακόμα σοβαρή επιδημιολογική απειλή, καθώς έχει καταγραφεί έξαρση της ευλογιάς των προβάτων. Η ευλογιά είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια, η οποία -τονίζω- δεν απειλεί τη δημόσια υγεία, καθώς είναι μια πάθηση που δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Δυστυχώς, όμως, είναι ιδιαίτερα μεταδοτική στα ζώα.

    Συνεπώς, με γνώμονα την ασφάλεια των ζώων και των κτηνοτρόφων μας, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προχωρά σε άμεσα μέτρα.

    Από σήμερα, ανακοινώνουμε την πλήρη απαγόρευση μετακίνησης των αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση, βοσκή και σφαγή, σε ολόκληρη την επικράτεια για ένα δεκαήμερο.

    Τα μέτρα αυτά είναι αναγκαία προκειμένου να περιορίσουμε την εξάπλωση της ζωονόσου και να διασφαλίσουμε ότι η κρίση αυτή θα αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όπως έγινε και με την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών.

    Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τους κτηνιάτρους και όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες των Περιφερειών αλλά και με τους ίδιους τους περιφερειάρχες -με τους οποίους είχα νωρίτερα σύσκεψη- για την άμεση εφαρμογή των μέτρων και την παρακολούθηση της κατάστασης.

    Με οδηγό την αντιμετώπιση της πανώλης, καλούμε και τους κτηνοτρόφους να ακολουθήσουν πλήρως τις οδηγίες των αρμόδιων υπηρεσιών, όπως έπραξαν με συνέπεια και υπευθυνότητα και στο πρόσφατο παρελθόν.

    Είμαστε βέβαιοι ότι με τη συνεργασία όλων μας, θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε κι αυτή την κρίση».

    (Δελτίο Τύπου)

  • Σταμενίτης: Επενδύουμε στις αναπτυξιακές δυνατότητες της ΚΑΠ για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα των νησιωτικών περιοχών της χώρας
    Σταμενίτης: Επενδύουμε στις αναπτυξιακές δυνατότητες της ΚΑΠ για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα των νησιωτικών περιοχών της χώρας

    Με ιδιαίτερη επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Λέσβου την Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2024, παρουσία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Διονύση Σταμενίτη, η ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Προοπτικές, επενδυτικές δυνατότητες και ευκαιρίες του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023-2027».

    Την εκδήλωση διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών σε συνεργασία με το ΓΕΩΤΕΕ – Παράρτημα Αιγαίου.

    Την έναρξη της εκδήλωσης κήρυξε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Διονύσης Σταμενίτης, ενώ χαιρετισμό απεύθυναν ο βουλευτής Λέσβου, κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, εκπρόσωπος του βουλευτή, κ. Παναγιώτη Παρασκευαΐδη, η Αντιπεριφερειάρχης, κα Αναστασία Αντωνέλλη, ο εκπρόσωπος του δημάρχου Δυτικής Λέσβου, κ. Ταξιάρχη Βέρρου, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου, κ. Ευάγγελος Μυρσινιάς, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ, κ. Μενέλαος Γαρδικιώτης και ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Αιγαίου, κ. Παναγιώτης Κατσαβέλης.

    Παρουσιάσεις στη θεματολογία της εκδήλωσης είχαν ο Γενικός Γραμματέας του Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, κ. Δημήτρης Παπαγιαννίδης, Προϊστάμενοι των Ειδικών Υπηρεσιών Διαχείρισης και Εφαρμογής της ΚΑΠ, καθώς και ο Γεν. Δντης της ΕΤΑΛ, κ. Αναστάσιος Περιμένης.

    Κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μίλησε για τη σημασία αξιοποίησης των χρηματοδοτικών εργαλείων που διαθέτει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από τις απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές. Συγκεκριμένα, ο Υφυπουργός κ. Σταμενίτης τόνισε: «Τα νησιά μας, και συνολικά οι αγροτικές περιοχές είναι σημαντικό να καταφέρουν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που προσφέρουν τα χρηματοδοτικά προγράμματα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και ειδικά τους πόρους που διατίθενται μέσω του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου της νέας ΚΑΠ για τη στήριξη της γεωργικής δραστηριότητας και των παραγωγών μας».

    Επιπρόσθετα σημείωσε ότι, ο στόχος του ΥΠΑΑΤ είναι να διαμορφωθούν οι καταλληλότερες και πιο ευνοϊκές συνθήκες για την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των σημαντικότατων πόρων της νέας ΚΑΠ, οι οποίοι όπως τόνισε, εξασφαλίστηκαν μέσα από την προσωπική παρέμβαση του ίδιου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τη στήριξη του εισοδήματος των παραγωγών και τη μετάβαση στο νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό πρότυπο. Ενώ συμπλήρωσε, ότι το ζητούμενο μέσα από την εφαρμογή της Νέας ΚΑΠ, είναι στη βάση ρεαλιστικών στόχων, να προωθηθούν με ισόρροπο τρόπο μεταρρυθμίσεις για την οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική αειφορία του αγροδιατροφικού μας συστήματος.

    Ο Υφυπουργός, κ. Σταμενίτης επεσήμανε ότι η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, με επικεφαλής τον Υπουργό, κ. Τσιάρα, εργάζεται στη βάση ενός συγκεκριμένου στρατηγικού σχεδιασμού συνεχίζοντας με πιο εντατικούς ρυθμούς το μεταρρυθμιστικό έργο των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας για τον Πρωτογενή Τομέα, έχοντας ως τελικό προορισμό τον παραγωγικό μετασχηματισμό του, στόχος που συνιστά τη μεγαλύτερη πρόκληση, αλλά και επιδιώκοντας συνολικά την αλλαγή τρόπου που βλέπουμε, αντιμετωπίζουμε και υπηρετούμε τον αγροτικό κόσμο της χώρας μας.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Αυξημένες αποζημιώσεις σε κτηνοτρόφους τα ζώα των οποίων επλήγησαν από πανώλη κι ευλογιά
    Αυξημένες αποζημιώσεις σε κτηνοτρόφους τα ζώα των οποίων επλήγησαν από πανώλη κι ευλογιά

    Κώστας Τσιάρας: Ευρωπαϊκό πρόγραμμα θα χρηματοδοτήσει 100% την αντικατάσταση των ζώων που θανατώθηκαν - Εξαντλούμε κάθε δυνατότητα για τη στήριξη της κτηνοτροφίας

    Δημοσιεύθηκε χθες σε ΦΕΚ (Τεύχος B’ 5788/17.10.2024) η ΚΥΑ των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα και Αναπληρωτή Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκου Παπαθανάση, για τις οικονομικές αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων.

    Η νέα ΚΥΑ προβλέπει αυξημένα ποσά ως αποζημιώσεις για τα ζώα που θανατώθηκαν σε εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων για την αντιμετώπιση των ζωονόσων πανώλης μικρών μηρυκαστικών και ευλογιάς των προβάτων.

    Ενδεικτικά προβλέπονται τα εξής:

    Α.Για πρόβατα και αίγες με επίσημα γενεαλογικά πιστοποιητικά καθαροαιμίας:

    • Πρόβατα ή αίγες από 6 μηνών και 1 ημέρα έως 3 ετών μέχρι διακόσια πενήντα (250,00) ευρώ,
    • Κριοί ή τράγοι αναπαραγωγής ηλικίας 6 μηνών έως 3 ετών μέχρι πεντακόσια (500,00) ευρώ,

    Β. Για πρόβατα και αίγες κοινών ή ημίαιμων φυλών:

    • Πρόβατα ή αίγες από 6 μηνών και 1 ημέρα έως 3 ετών μέχρι διακόσια είκοσι (220) ευρώ
    • Κριοί ή τράγοι αναπαραγωγής ηλικίας 6 μηνών έως 3 ετών μέχρι τριακόσια είκοσι (320,00) ευρώ.

    Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, σε δηλώσεις του ανέφερε τα εξής:

    «Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων που επλήγησαν από την πανώλη και την ευλογιά. Αυξήσαμε τις τιμές αποζημιώσεων στις κύριες κατηγορίες, συμβάλλαμε με τους κτηνιάτρους του υπουργείου, των εποπτευομένων φορέων και των Περιφερειών, στον κλινικό έλεγχο των ζώων στις μονάδες που βρίσκονται εντός των ζωνών προστασίας κι επιτήρησης και προγραμματίζουμε την υλοποίηση ευρωπαϊκού προγράμματος, το οποίο θα προβλέπει τη χρηματοδότηση κατά 100% της αντικατάστασης του απωλεσθέντος ζωικού κεφαλαίου.

    Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους κτηνιάτρους και το προσωπικό που συνέβαλε και συνεχίζει να συμβάλλει με τις επιστημονικές του γνώσεις για τον περιορισμό και την εκρίζωση από τη χώρα μας των δύο ζωονόσων, καθώς και τους Έλληνες κτηνοτρόφους για την άψογη συνεργασία τους με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες και να ανακοινώσω ότι ζήτησα από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες να καταθέσουν προτάσεις για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν ώστε να θωρακιστούν περαιτέρω οι υφιστάμενοι μηχανισμοί, με στόχο να αποτρέψουμε την επανάληψη ανάλογων φαινομένων.

    Το ΥΠΑΑΤ και οι υπηρεσίες του, σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και ύστερα από σχετική οδηγία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στάθηκαν και στέκονται δίπλα στους δοκιμαζόμενος κτηνοτρόφους, είτε συνδράμοντας στη διενέργεια των επιχειρήσεων, είτε διασφαλίζοντας γενναίες αποζημιώσεις για τη στήριξή τους

    Πιστεύουμε ότι η κτηνοτροφία είναι ένας κλάδος του πρωτογενούς τομέα που μπορεί να αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη δυναμική και να συνεισφέρει ακόμα περισσότερο στην εθνική οικονομία και για το λόγο αυτό την στηρίζουμε με κάθε δυνατό τρόπο».

    Επισημαίνεται ότι μέχρι σήμερα, σε εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων περιορισμού και εκρίζωσης των δύο ζωονόσων έχουν θανατωθεί, λόγω της πανώλης περίπου 38.000 ζώα και λόγω της ευλογιάς των προβάτων περίπου 14.000.

    Ειδικότερα για την πανώλη, μετά το πέρας 30 ημερών από το τελευταίο κρούσμα, έχουν αρθεί τα μέτρα στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης σε 11 από τις 13 περιοχές που είχε εκδηλωθεί (εκκρεμούν περιοχές της Λάρισας και της Κορίνθου). Παράλληλα, συστήνεται και ξεκινά η λειτουργία ομάδας εργασίας απαρτιζόμενη από ανεξάρτητους ειδικούς επιστήμονες και εμπειρογνώμονες με στόχο την κατάθεση έκθεσης στο Υπουργείο όπου θα αναφέρεται πώς εισήλθε η νόσος στη χώρα και πού οφείλεται η εξάπλωσή της.

    Τέλος, υπάρχει συνεργασία με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες των Περιφερειών προκειμένου να αποστείλουν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τις λίστες των δικαιούχων κτηνοτρόφων, οι εκμεταλλεύσεις των οποίων επλήγησαν από την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών και την ευλογιά των προβάτων, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η καταβολή των αποζημιώσεων.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Μειώνονται οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδαςλόγω της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών
    Μειώνονται οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδαςλόγω της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών

    Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ανακοινώνει ότι πλέον επιτρέπεται η διακίνηση αιγοπροβάτων προς σφαγή και από την περιοχή του Αγρινίου προς σφαγεία της Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας, καθώς παρήλθε η χρονική διάρκεια των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών και δεν εντοπίστηκε νέο κρούσμα κατά τη διάρκεια των ελέγχων επιτήρησης που πραγματοποιούν όλο αυτό το χρονικό διάστημα οι κτηνιατρικές υπηρεσίες.

    Συνολικά για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ισχύουν τα ακόλουθα:

    1. Επιτρέπεται η διακίνηση αιγοπροβάτων προς σφαγή, πάχυνση και αναπαραγωγή σε όλη την Περιφέρεια πλην των περιοχών που γειτνιάζουν με την εστία της Γαστούνης στην Π.Ε Ηλείας, δηλαδή βρίσκονται σε απόσταση κάτω από 10 χιλιόμετρα από αυτή και της περιοχής της απαγορευμένης ζώνης στην ορεινή Αχαΐα, που γειτνιάζει με την Κορινθία.
    2. Επιτρέπεται η διακίνηση αιγοπροβάτων από τους θερινούς βοσκοτόπους.

    Όλες οι ανωτέρω μετακινήσεις γίνονται με τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα και μετά από έκδοση υγειονομικού πιστοποιητικού από την τοπική κτηνιατρική υπηρεσία, όπως προβλέπεται στην κείμενη νομοθεσία, ώστε να αποκλειστεί πιθανή μετάδοση του νοσήματος.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Προβλήματα στην καταβολή των ενισχύσεων 2024 στους κτηνοτρόφους από τη λανθασμένη καταχώριση ζώων που επλήγησαν από πανώλη
    Προβλήματα στην καταβολή των ενισχύσεων 2024 στους κτηνοτρόφους από τη λανθασμένη καταχώριση ζώων που επλήγησαν από πανώλη

    Η ΕΘΕΑΣ απέστειλε επιστολή προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ, με θέμα τα προβλήματα στην καταβολή των ενισχύσεων και των αποζημιώσεων 2024 στους κτηνοτρόφους από τη λανθασμένη οδηγία του ΟΠΕΚΕΠΕ σχετικά με την καταχώριση του ζωικού κεφαλαίου, που επλήγη από την πανώλη και έχουν απόφαση θανάτωσης.

    Η επιστολή της ΕΘΕΑΣ

    «Με αφορμή τις αναγκαίες αποφάσεις θανάτωσης ζωικού κεφαλαίου με στόχο την αναστολή διασποράς της πανώλης, οι παραγωγοί κατόπιν επικοινωνίας με την Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών-ΕΘ.Ε.Α.Σ, φαίνεται να αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες κατά την υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης 2024 από τη λανθασμένη οδηγία του ΟΠΕΚΕΠΕ για την καταχώριση των ζώων.

    Συγκεκριμένα έχει δοθεί η οδηγία για καταχώριση αριθμού ζώων 0 (μηδέν) αν και:

    • Με βάση τις οδηγίες ΟΣΔΕ 2024, πρέπει να καταχωρείται ο αριθμός των ζώων της απογραφής της 31.12.2023 και οι μεταβολές τους να παρακολουθούνται από την κτηνιατρική βάση[1].
    • Αρκετοί κτηνοτρόφοι είχαν προβεί στην υποβολή της ΕΑΕ 2024 πριν την προσβολή των κοπαδιών τους από την πανώλη, οπότε βρίσκονται σε προβληματισμό με την οδηγία του ΟΠΕΚΕΠΕ, αφού είχαν δηλώσει ορθά τα ζώα.
    • Συντρέχουν λόγοι ανωτέρας βίας και θα πρέπει να δηλωθεί ο αριθμός των ζώων που υπέστησαν την προσβολή και εκδόθηκε υποχρεωτική απόφαση σφαγής. Επιπλέον, σε όλες τις μελλοντικές χρήσεις και υποχρεώσεις των κτηνοτρόφων θα πρέπει να φαίνεται ο αριθμός των ζώων στο σύστημα του ΟΣΔΕ 2024, ώστε να λαμβάνουν κανονικά τις ενισχύσεις και αποζημιώσεις. Σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα.

    [1]Συγκεκριμένα στην με αριθμ. πρωτ. 54871/12-9-2024 εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ με τίτλο «Τροποποίηση οδηγιών υποβολής ενιαίας αίτησης ενίσχυσης έτους 2024 αναγράφεται επί λέξη:

    1. ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΟΥ ΠΡΟΒΕΙΟΥ ΚΑΙ ΑΙΓΕΙΟΥ ΚΡΕΑΤΟΣ (κωδικός 0123) • Το αίτημα λήψης συνδεδεμένων ενισχύσεων στον τομέα των αιγοπροβάτων (συνδεδεμένη ενίσχυση 0123) λαμβάνει χώρα με τη συμπλήρωση του σχετικού πεδίου της ΕΑΕ με τον ακριβή αριθμό επιλέξιμων αιγοπροβάτων για τα οποία ο αιγοπροβατοτρόφος επιθυμεί να λάβει τη συνδεδεμένη ενίσχυση. Επισημαίνεται ότι η συμπλήρωση του εν λόγω πλήθους επιλέξιμων αιγοπροβάτων πρέπει να πραγματοποιείται με ιδιαίτερη προσοχή, λαμβάνοντας υπόψη το πλήθος των αιγοπροβάτων που θα διατηρηθούν έως την ετήσια απογραφή της εκμετάλλευσης και, στη περίπτωση της συνδεδεμένης ενίσχυσης πρόβειου και αίγειου κρέατος, την παραδοτέα ποσότητα γάλακτος για το έτος ενίσχυσης.

    Η εφαρμογή της ΕΑΕ 2024 ακολουθεί την ανωτέρω τεχνική προδιαγραφή και δεν επιτρέπει τη μηδενική καταγραφή ζωϊκού κεφαλαίου.

    Πιο συγκεκριμένα, κατά την υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης 2024 για έναν παραγωγό που έχει υποστεί απώλειες ζώων λόγω πανώλης, όταν ενεργοποιείται η μηδενική απογραφή και συμπληρώνεται το ζωικό κεφάλαιο (0) εμφανίζονται τα εξής μηνύματα:

    1) Δεν επιτρέπεται η καταχώριση ζωικού κεφαλαίου. Έχετε δηλώσει εκμετάλλευση αιγοπροβάτων με μηδενική απογραφή. (Α/Α ζωικών εκμεταλλ/εων: 1)

    2 ) 0123-ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΟΥ ΠΡΟΒΕΙΟΥ ΚΑΙ ΑΙΓΕΙΟΥ ΚΡΕΑΤΟΣ [Πρέπει να δηλώσετε ζώα.]

    Αφού ενεργοποιηθεί η μηδενική απογραφή και διαγραφεί το ζωικό κεφάλαιο επιλέγοντας τα αιτήματα 0123 και 0407, εμφανίζεται το παρακάτω μύνημα:

    3) Πρέπει να εισάγετε σταβλικές εγκαταστάσεις σε όλες τις ζωικές εκμεταλλεύσεις. (Α/Α ζωικών εκμεταλλ/εων: 1)

    4) Δεν επιτρέπεται η συμπλήρωση του πεδίου [Παραδοθείσα ποσότητα γάλακτος (kg) από 01/01] σε εκμετάλλευση που δεν έχει θηλυκά ζώα. (Α/Α ζωικών εκμεταλλ/εων: 1)

    5) 0123-ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΟΥ ΠΡΟΒΕΙΟΥ ΚΑΙ ΑΙΓΕΙΟΥ ΚΡΕΑΤΟΣ [Ο αριθμός αιγοπροβάτων που συμπληρώνεται στο πεδίο ενίσχυσης (85.0) θα πρέπει να είναι μικρότερος ή ίσος των αιγοπροβάτων που δηλώνονται στο σύνολο των βασικών στάβλων με αιγοπρόβατα (0).]

    Επίσης, οι κτηνοτρόφοι με μηδενικό κεφάλαιο δεν θα τύχουν κατανομής δημόσιων βοσκοτόπων, αφού οι ΜΜΖ με τις οποίες γίνεται η κατανομή θα έχουν τιμή μηδέν και ως εκ τούτου θα έχουν σημαντικότατο πρόβλημα ενεργοποίησης των δικαιωμάτων τους με συνεπακόλουθο τον αποκλεισμό τους από ενισχύσεις και αποζημιώσεις. Υπενθυμίζουμε ότι κατά την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2023, μετά την καταιγίδα Daniel οι κτηνοτρόφοι που είχαν απώλεια ζωικού κεφαλαίου δήλωναν τον αριθμό των ζώων που είχαν κατά την προβλεπόμενη απογραφή και όχι μηδέν.

    Παρακαλούμε πολύ για την άμεση παρέμβασή σας, ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία δήλωσης των παραγωγών που επλήγησαν από την πανώλη. Είναι απαραίτητο να διευκρινιστεί πως θα πρέπει να καταγραφούν οι αιτήσεις, ώστε οι παραγωγοί να μπορέσουν να διεκδικήσουν ενισχύσεις για τα βοσκοτόπια τους, καθώς και τις συνδεδεμένες ενισχύσεις, όπως η 0122 (συνδεδεμένη για το γάλα) και η 0106 (συνδεδεμένη για τα βιολογικά προϊόντα).

    Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση».

    Πηγή: Etheas.gr

  • Τσιάρας σε κτηνοτρόφους: Αυξημένες αποζημιώσεις για την πανώλη – Προωθείται λύση και για τους μηλοπαραγωγούς της Αγιάς
    Τσιάρας σε κτηνοτρόφους: Αυξημένες αποζημιώσεις για την πανώλη – Προωθείται λύση και για τους μηλοπαραγωγούς της Αγιάς

    Στα 250 € το ανώτατο ποσό η αποζημίωση για κάθε ζώο που θανατώθηκε

    Σημαντικές ενισχύσεις στους κτηνοτρόφους των οποίων τα ζώα επλήγησαν από την πανώλη και την ευλογιά αλλά και στους μηλοπαραγωγούς της Αγιάς που επλήγησαν από τον Daniel, ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, σε συναντήσεις που είχε με εκπροσώπους συνεταιρισμών.

    Συγκεκριμένα σε συνάντηση που είχε με την Ομοσπονδία αιγοπροβατοτρόφων Θεσσαλίας ανακοίνωσε ότι, με την έγκριση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, εκδίδεται νέα ΚΥΑ, σύμφωνα με την οποία αναθεωρείται το ποσό αποζημίωσης ανά ζώο που θανατώθηκε στη διάρκεια της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών.

    Σύμφωνα με τη νέα απόφαση η κατά κεφαλή αποζημίωση στην ανώτατη κατηγορία στα θηλυκά ζώα, από 150 € ανεβαίνει στα 250 € και στα 500 € για τα αρσενικά. Παράλληλα, θα υπάρξει και πρόγραμμα ενίσχυσης των κτηνοτρόφων για να αντικαταστήσουν δωρεάν τα ζώα που θανατώθηκαν.

    Υπολογίζεται ότι στη χώρα μας λόγω της πανώλης και της ευλογιάς έχουν θανατωθεί περισσότερα από 44.000 ζώα.

    Ο κ. Τσιάρας συναντήθηκε και με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Χοιροτρόφων Ελλάδας. Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας ζήτησαν την επιτάχυνση των διαδικασιών που αφορούν τα προγράμματα ευζωίας και βιοασφάλειας.

    Ο κ. Τσιάρας δήλωσε ότι εξαντλείται κάθε δυνατότητα για να ξεπερασθούν χρόνιες παθογένειες στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε να μπορέσουν να «τρέξουν» ανάλογα προγράμματα.

    Σε άλλη συνάντηση που είχε με τους Συνεταιρισμούς Μηλοπαραγωγών Αγιάς, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας ανακοίνωσε ότι οι παραγωγικές καλλιέργειες στις οποίες λόγω Danielδεν υπήρχε δυνατότητα συγκομιδής, θα ενισχυθούν μέσω Deminimis. Σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν μετά από την καταγραφή των καλλιεργειών στις οποίες παρατηρήθηκε πρόβλημα.

    Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είχε συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Δημήτρη Κουρέτα, αλλά και με τον Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Κώστα Τζανακούλη.

    Στις συναντήσεις ήταν παρόντες ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χρήστος Κέλλας, ο ΓΓ του ΥΠΑΑΤ Γιώργος Στρατάκος και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ