Θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα έθεσε ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας - Κρεστένων, Σάκης Μπαλιούκος, στον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης ΠΔΕ, Θοδωρή Βασιλόπουλο, κατά την επίσκεψη του τελευταίου στο δήμο.
Το θέμα των καλλιεργήσιμων εκτάσεων στην πρώην λίμνη Αγουλινίτσας, είναι ένα ζήτημα που “καίει” τους αγρότες στα γύρω χωριά που έχουν εδώ και χρόνια τη δυνατότητα να καλλιεργούν και να βιοπορίζονται από αυτές τις εκτάσεις.
Τα τελευταία χρόνια το θέμα της παραχώρησης των εκτάσεων, το καθεστώς και ο χρόνος παραχώρησης έχουν προκαλέσει πονοκέφαλο στους αγρότες, αλλά και στους τοπικούς φορείς που δέχονται πίεση για επίλυση του ζητήματος.
Ο κ. Μπαλιούκος ζήτησε να δοθεί παράταση στην παραχώρηση της τρέχουσας περιόδου για να μην χαθεί η σεζόν για τους παραγωγούς, ενώ ακόμα τόνισε πως θα πρέπει να γίνει κατανομή στους αγρότες και όχι σε άλλα σχήματα και μάλιστα κατά προτεραιότητα σε αυτούς που ζουν στα χωριά γύρω από τις εκτάσεις της πρώην λίμνης.
Ένα δεύτερο ζήτημα, αλλά εξίσου σημαντικό είναι αυτό της λύσης του προβλήματος των πλημμυρών στον κάμπο των Μακρισίων. Το αντλιοστάσιο στην περιοχή τα τελευταία χρόνια υπολειτουργεί ή δεν λειτουργεί, με αποτέλεσμα στις περιόδους των πλημμυρών είτε χειμώνα είτε καλοκαίρι, οι εκτάσεις σε μεγάλη απόσταση απο το αντλιοστάσιο να καλύπτονται με τα νερά της βροχής ή την υπερχείλιση του ποταμού Αλφειού με αποτέλεσμα να καταστρέφεται η παραγωγή και οι καλλιέργειες.
Ο κ. Μπαλιούκος πρότεινε στον κ. Βασιλόπουλο την υλοποίηση ενός έργου που θα καταργήσει το αντλιοστάσιο και θα έχει αποτελεσματικότητα στην διέξοδο των νερών από τον κάμπο προς το φράγμα. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την κατασκευή υπόγειας διώρυγας σε μήκος περίπου 600 μέτρων που θα καταλήγει μετά το φράγμα για να φεύγουν τα νερά χωρίς τον κίνδυνο επιστροφής τους πίσω, στην περίπτωση που ο όγκος των νερών του ποταμού είναι μεγάλος και δημιουργεί τα δικά του πλημμυρικά φαινόμενα. Το κόστος κατασκευής αναμένεται να ξεπεράσει το ένα εκατ. ευρώ, αλλά αν συνοπολογιστεί το κόστος της κατανάλωσης ρεύματος του αντλιοστασίου κάθε χρόνο, τότε γίνεται αντιληπτό πως και το πρόβλημα θα λυθεί και πόροι θα εξοικονομηθούν.