Πέμπτη, 16 Απριλίου 2020 22:28

Αίρονται τα περιοριστικά μέτρα της Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων στην ΠΕ Σερρών

Γράφτηκε από

Φωτεινή Αραμπατζή: «Παραμένουμε σε επαγρύπνηση για να μπορέσει η ελληνική χοιροτροφία να περάσει όσο το δυνατόν αλώβητη την κρίση και να αναδείξει τις πραγματικά μεγάλες παραγωγικές της δυνατότητες».

Στην άρση των μέτρων, που επιβλήθηκαν στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών -μετά την επιβεβαίωση κρούσματος Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων (ΑΠΧ) στην ευρύτερη περιοχή της Νιγρίτας στις 5 Φεβρουαρίου- προχώρησε την Μ. Τετάρτη (15/4), η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της ΠΕ Σερρών.

Η απόφαση ελήφθη μετά την ολοκλήρωση τόσο των κλινικών εξετάσεων σε όλες τις χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις, που κατέδειξαν πλήρη απουσία συμπτωμάτων ΑΠΧ όσο και των εργαστηριακών εξετάσεων, σε 1000 περίπου δείγματα αίματος χοίρων, που διαπιστώθηκαν πλήρως αρνητικά.

«Η αντιμετώπιση του κρούσματος ΑΠΧ στην ΠΕ Σερρών κατά τον πλέον βέλτιστο τρόπο και με τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις στην τοπική χοιροτροφία και κατ? επέκταση οικονομία έρχεται ως αποτέλεσμα της υπεύθυνης στάσης όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών και των χοιροτρόφων καθώς και της άριστης συνεργασίας μεταξύ:

-του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, που έλαβε αποφασιστικά και έγκαιρα - από τον Αύγουστο 2020 - τα κατάλληλα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της εισόδου της ζωονόσου από τις γειτονικές χώρες

-των κτηνιάτρων του Τμήματος Κτηνιατρικής της ΠΕ Σερρών με την άμεση και υποδειγματική εφαρμογή του Σχεδίου Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης για την καταπολέμηση της Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων (ΑΠΧ)

-του Εθνικού Εργαστηρίου Αναφοράς για την ΑΠΧ

-και των χοιροτρόφων, που επέδειξαν παραδειγματική πειθαρχία, τηρώντας απόλυτα τα προβλεπόμενα μέτρα και συμμορφούμενοι με τις υποδείξεις της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας», επισημαίνει σε δήλωσή της η αρμόδια Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Φωτεινή Αραμπατζή.

Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διαπιστώνοντας την πλήρη εφαρμογή των μέτρων, που προβλέπονται στο Σχέδιο τόσο από πλευράς Υπουργείου όσο και των Κτηνιατρικών Αρχών της ΠΕ Σερρών και της ΜΕ Θεσσαλονίκης, αποφάσισε να επιτρέψει την κατά παρέκκλιση σφαγή χοιρινών από τις συστηματικές εκτροφές της ΠΕ Σερρών πολύ πριν από την οριστική άρση των μέτρων, με αποτέλεσμα να περιοριστούν σε σημαντικό βαθμό οι οικονομικές απώλειες των χοιροτρόφων της περιοχής.

«Η επιτυχής εφαρμογή του Σχεδίου καθίσταται ακόμη σημαντικότερη αν ληφθεί υπ? όψιν ότι έγινε σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες λόγω των αυστηρών μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού», σημειώνει στη δήλωσή της η κ. Αραμπατζή και προσθέτει:

«Θέλω δημόσια να ευχαριστήσω και να συγχαρώ το Κτηνιατρικό προσωπικό όλων των συναρμόδιων Υπηρεσιών για τη συνέπεια και τον επαγγελματισμό τους. Παράλληλα, θέλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τους χοιροτρόφους για την κατανόηση και την άριστη συνεργασία. Η επιτυχής εφαρμογή του Σχεδίου αντανακλά σε όλους και πάνω απ? όλα στην ελληνική χοιροτροφία και τη χώρα μας, που αποδεικνύει ότι μπορεί να τα καταφέρνει και στα δύσκολα. Παραμένουμε σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα, εφαρμόζοντας τις οδηγίες της επιστημονικής κοινότητας καθώς και των διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών προκειμένου η ελληνική χοιροτροφία να περάσει όσο το δυνατόν αλώβητη αυτή την δοκιμασία και να μπορέσει να αναδείξει τις πραγματικά μεγάλες παραγωγικές της δυνατότητες».

Πηγή: ΝeaPaseges.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 16 Απριλίου 2020 21:47

Σχετικά Άρθρα

  • Αφρικανική πανώλη των χοίρων: Σημαντική αύξηση των κρουσμάτων στην ΕΕ το 2023
    Αφρικανική πανώλη των χοίρων: Σημαντική αύξηση των κρουσμάτων στην ΕΕ το 2023

    Το 2023, 14 κράτη μέλη επλήγησαν από την αφρικανική πανώλη των χοίρων (ASF), γεγονός που προκάλεσε πενταπλάσια αύξηση των κρουσμάτων σε οικόσιτους χοίρους σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, δηλώνουν τα κύρια ευρήματα της τελευταίας ετήσιας επιδημιολογικής έκθεσης που δημοσίευσε η EFSA.

    Συγκεκριμένα, για τους οικόσιτους χοίρους, το 2023 καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων αφρικανικής πανώλης των χοίρων (ASF) από το 2014. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η Κροατία και η Ρουμανία ανέφεραν ότι ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων τους έφτασε το 96%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 1.929 περιπτώσεις. Ο αριθμός των κρουσμάτων το 2023 σε αγριόχοιρους αυξήθηκε κατά 10% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Επιπλέον, ο ιός εισήχθη για πρώτη φορά στη Σουηδία και την Κροατία και εξαπλώθηκε σε νέες περιοχές της Ιταλίας. Επανεμφανίστηκε και στην Ελλάδα μετά δύο χρόνια.

    Η Γερμανία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία παρατήρησαν βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης στις χώρες τους, με τον αριθμό των κρουσμάτων σε αγριόχοιρους να μειώνεται.

    Οι ειδικοί της EFSA συνιστούν να δοθεί προτεραιότητα στην παθητική επιτήρηση, συμπεριλαμβανομένης της αναζήτησης και εξέτασης νεκρών αγριόχοιρων. Η παθητική επιτήρηση, ιδίως η παρατήρηση κλινικών σημείων της νόσου, παραμένει ο κύριος τρόπος ανίχνευσης για την ΑΠΧ.

    Τον Οκτώβριο του 2024, η EFSA θα παραδώσει μια επιστημονική γνωμοδότηση που θα αναθεωρεί τους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση και την εξάπλωση του ιού της ΑΠΧ σε πληθυσμούς αγριόχοιρων, καθώς και σε οικόσιτους χοίρους.

    Πηγή: Etheas.gr

  • Αφρικανική πανώλη των χοίρων: Οριοθέτηση απαγορευμένων ζωνών
    Αφρικανική πανώλη των χοίρων: Οριοθέτηση απαγορευμένων ζωνών

    Η ενεργητική και η παθητική επιτήρηση των αγριόχοιρων

    Απαγορευμένες ζώνες λόγω επιβεβαίωσης εστιών αφρικανικής πανώλης των χοίρων οριοθετούνται στην Ελλάδα, ενώ στα μέτρα αντιμετώπισης ενεργοποιούνται μέτρα για την μείωση του πληθυσμού των αγριόχοιρων.

    Από την αρχή του έτους κρούσματα αφρικανικής πανώλης των χοίρων εντοπίστηκαν σε χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις της ΠΕ Δράμας και της ΜΕ Θεσσαλονίκης και σε αγριόχοιρους στις ΠΕ Πέλλας, Σερρών και ΜΕ Θεσσαλονίκης (εικόνα 1) ενσωματώθηκαν και οριοθετήθηκαν απαγορευμένες ζώνες Ι, ΙΙ, και ΙΙΙ στις Περιφερειακές Ενότητες Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας, Δράμας, Σερρών, Χαλκιδικής, Ημαθίας, Κιλκίς, Πέλλας, Κοζάνης, Φλώρινας, Καστοριάς, Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και στη Μ.Ε Θεσσαλονίκης.

    Σε χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις της ΠΕ Δράμας και της ΜΕ Θεσσαλονίκης και σε αγριόχοιρους στις ΠΕ Πέλλας, Σερρών και ΜΕ Θεσσαλονίκης επιβεβαιώθηκαν εστίες αφρικανικής πανώλης των χοίρων το 2024

    Μείωση του πληθυσμού των αγριόχοιρων

    Η θήρα αγριόχοιρου και υβριδίων αυτού επιτρέπεται να διενεργείται σε όλη τη χώρα καθ’ όλη την διάρκεια του έτους από τα συνεργεία δίωξης και τις ομάδες κυνηγών, σύμφωνα με το σχέδιο μείωσης του πληθυσμού των αγριόχοιρων.

    Η θήρα μέχρι διακοσίων (200) ενήλικων θηλυκών αγριόχοιρων ανά Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ) στις Π.Ε. υψηλού κινδύνου στα βόρεια σύνορα της χώρας (Π.Ε. Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Φλώρινας, Πέλλας, Κιλκίς, Σερρών, Δράμας, Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου) χρήζει οικονομικής ενίσχυσης. Το κατ’ αποκοπή ποσό αυτής, θα καθοριστεί, εκ νέου, στην προς δημοσίευση ΚΥΑ «για την έγκριση προγράμματος οικονομικών αποζημιώσεων, ενισχύσεων και λειτουργικών δαπανών που προκύπτουν από την επιβολή κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου της χώρας στο πλαίσιο εφαρμογής των ισχυουσών ειδικών κτηνιατρικών διατάξεων, για το έτος 2024».

    Παθητική επιτήρηση σε αγριόχοιρους

    Η παθητική επιτήρηση σε αγριόχοιρους και τα υβρίδια αυτών σε όλη την επικράτεια, περιλαμβάνει τη συλλογή και εργαστηριακή εξέταση δειγμάτων αίματος και ιστών, νεκρών ή με ύποπτα συμπτώματα ή παθολογοανατομικά ευρήματα συμβατά με την ΑΠΧ αγριόχοιρων και των υβριδίων αυτών, επισημαίνεται:

    • η ανάγκη για την εντατικοποίησή της, δεδομένου ότι είναι η πιο ευαίσθητη στρατηγική για την έγκαιρη ανίχνευση της εισόδου και της εξάπλωσής του νοσήματος στη χώρα,
    • με βάση τον υπάρχοντα αριθμό αγριόχοιρων στη χώρα, τουλάχιστον 600 νεκροί αγριόχοιροι θα πρέπει να δειγματίζονται ετησίως λαμβάνοντας υπόψη τη θνησιμότητά τους από λοιπά αίτια,
    • η σημασία της τήρησης των απαιτούμενων μέτρων βιοασφάλειας κατά τη διαχείριση των νεκρών ζώων στο κυνηγετικό πεδίο,
    • η καταβολή οικονομικής ενίσχυσης σε

    α) κτηνοτρόφους, κυνηγούς, μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων, θηροφύλακες και πολίτες/ιδιώτες που συνδράμουν στον εντοπισμό και την ενημέρωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών των Π.Ε., συμπεριλαμβανομένων των νεκρών αγριόχοιρων κατόπιν τροχαίων ατυχημάτων,

    β) κυνηγούς και θηροφύλακες που συνδράμουν στην υγειονομική διαχείριση του πτώματος των νεκρών αγριόχοιρων (υγειονομική ταφή υπό την εποπτεία των κτηνιατρικών υπηρεσιών) μετά τη δειγματοληψία αυτών,

    γ) κυνηγούς και θηροφύλακες που συνδράμουν στη λήψη δειγμάτων από νεκρούς αγριόχοιρους, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα βιοασφάλειας στο κυνηγετικό πεδίο, και προσκόμισης αυτών στις κτηνιατρικές υπηρεσίες των Π.Ε., μετά από εκπαίδευση από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες.

    Το κατ’ αποκοπή ποσό της ενίσχυσης θα καθοριστεί, επίσης, στην προς δημοσίευση ΚΥΑ «έγκρισης προγράμματος οικονομικών αποζημιώσεων, ενισχύσεων και λειτουργικών δαπανών που προκύπτουν από την επιβολή κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου της χώρας στο πλαίσιο εφαρμογής των ισχυουσών ειδικών κτηνιατρικών διατάξεων για το έτος 2024».

    Ενεργητική επιτήρηση σε αγριόχοιρους

    Η ενεργητική επιτήρηση σε αγριόχοιρους και τα υβρίδια αυτών περιλαμβάνει τη συλλογή δειγμάτων από θηρευμένους αγριόχοιρους και τα υβρίδια αυτών και μέχρι το τέλος του έτους 2024 πραγματοποιείται στις ΠΕ υψηλού κινδύνου στα βόρεια σύνορα της χώρας (Π.Ε. Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Φλώρινας, Πέλλας, Κιλκίς, Σερρών, Δράμας, Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου) σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα και με βάση την ανάλυση επικινδυνότητας.

    Επισημαίνεται, ότι στους κυνηγούς και στους θηροφύλακες που συνδράμουν στη λήψη δειγμάτων από θηρευμένους αγριόχοιρους, εφαρμόζουν όλα τα απαραίτητα μέτρα βιοασφάλειας και προσκομίζουν αυτά στις κτηνιατρικές υπηρεσίες των Π.Ε., καταβάλλεται οικονομική ενίσχυση και το κατ’ αποκοπή ποσό αυτής, θα καθοριστεί στην προς δημοσίευση ΚΥΑ «έγκρισης προγράμματος οικονομικών αποζημιώσεων, ενισχύσεων και λειτουργικών δαπανών που προκύπτουν από την επιβολή κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου της χώρας στο πλαίσιο εφαρμογής των ισχυουσών ειδικών κτηνιατρικών διατάξεων για το έτος 2024».

    Τονίζεται, επίσης, ότι στις Π.Ε. που εφαρμόζεται ενεργητική επιτήρηση και μέχρι την έκδοση των εργαστηριακών αποτελεσμάτων, τα σφάγια διατηρούνται σε συνθήκες ψύξης, υπό την εποπτεία των αρμόδιων κτηνιατρικών αρχών.

    Πηγή: In.gr
  • Συναγερμός για την πανώλη των χοίρων: Μεγάλη απειλή για εκατομμύρια ανθρώπους - Ποιοι οι κίνδυνοι
    Συναγερμός για την πανώλη των χοίρων: Μεγάλη απειλή για εκατομμύρια ανθρώπους - Ποιοι οι κίνδυνοι

    Καταγράφει ποσοστό θνησιμότητας που αγγίζει το 100%

    Οι πληθυσμοί των αγριόχοιρων συρρικνώνονται λόγω της εξάπλωσης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, απειλώντας τη διαβίωση εκατομμυρίων ανθρώπων που εξαρτώνται από αυτούς για τροφή, προειδοποιούν ερευνητές.

    Τα πρώτα ανησυχητικά δείγματα

    Με ποσοστό θνησιμότητας σχεδόν 100%, η αφρικανική πανώλη των χοίρων έχει σαρώσει την Ασία, την Ευρώπη και την Αφρική, καταστρέφοντας τους πληθυσμούς οικόσιτων και άγριων χοίρων τα τελευταία 10 έως 20 χρόνια. Οι επιπτώσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές στο Βόρνεο, στη νοτιοανατολική Ασία, όπου οι αριθμοί των γενειοφόρων χοίρων έχουν μειωθεί κατά 90% έως 100% από τότε που έφτασε στο νησί το 2021, δήλωσαν οι ερευνητές.

    Αυτοί οι χοίροι ήταν κάποτε το πιο κοινό είδος μεγάλων θηλαστικών στο νησί, παίζοντας σημαντικό ρόλο ως μηχανικοί του οικοσυστήματος, διασπείροντας σπόρους σε μεγάλες αποστάσεις, σύμφωνα με επιστολή που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science. «Αυτοί οι χοίροι έχουν εξαφανιστεί», δήλωσε ο καθηγητής Erik Meijaard, επικεφαλής συγγραφέας της επιστολής και πρώην πρόεδρος της ειδικής ομάδας της IUCN για τους αγριόχοιρους.

    «Έχω πάει σε όλους όσοι κάνουν παρακολούθηση με κάμερες στο Βόρνεο, και σταθερά βλέπουμε τα γουρούνια να εξαφανίζονται. Δεν έχουν δει γουρούνια σε παγίδες με κάμερα εδώ και χρόνια», δήλωσε ο Meijaard. Παρατήρησε επίσης επτά προγράμματα παρακολούθησης με κάμερες στη Μαλαισία, την Ινδονησία και το Μπρουνέι, τα οποία δεν βρίσκονταν στο νησί Βόρνεο, και διαπίστωσε ότι οι πληθυσμοί των χοίρων τους μειώθηκαν κατακόρυφα το 2019 και το 2020. «Μόλις η πανώλη εισέλθει σε έναν πληθυσμό, εξαλείφει τα πάντα», είπε.

    Ο Meijaard πιστεύει ότι ο γενειοφόρος χοίρος μπορεί να χρειαστεί να επαναχαρακτηριστεί από ευάλωτος σε κρίσιμα απειλούμενο είδος ως αποτέλεσμα της ASF. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι πληθυσμοί των αγριόχοιρων θα ανακάμψουν πλήρως στο Βόρνεο ή σε άλλα νησιά της νοτιοανατολικής Ασίας, όπως η Ιάβα και η Σουμάτρα στην Ινδονησία, το Ανατολικό Τιμόρ και οι Φιλιππίνες, δήλωσαν οι επιστήμονες.

    Ορατές οι μεγάλες επιπτώσεις

    Σύμφωνα με τον Guardian, στο Βόρνεο, η απώλεια των γενειοφόρων χοίρων έχει ήδη τεράστιες επιπτώσεις στους πολιτισμούς και τις κοινότητες που εξαρτώνται από αυτούς για τροφή. Τοπικές μελέτες δείχνουν ότι οι γενειοφόροι χοίροι αποτελούσαν κάποτε το 81% του βάρους των κυνηγημένων άγριων ζώων σε ορισμένα χωριά. Τώρα, ο αριθμός αυτός είναι πιο κοντά στο μηδέν. «Πρόκειται για ένα ζήτημα επισιτιστικής ασφάλειας και ένα ζήτημα φτώχειας. Οι άνθρωποι απλά εξαρτώνται πλήρως από την πρόσβαση σε άγρια και άγρια γουρούνια για τις πρωτεϊνικές τους ανάγκες», δήλωσε ο Meijaard.

    Η εξαφάνιση αυτής της βασικής πηγής πρωτεϊνών ασκεί πίεση σε άλλα είδη: ελλείψει χοίρων, εκατομμύρια ντόπιοι κάτοικοι είναι πιθανό να στρέψουν την προσοχή τους στο κυνήγι απειλούμενων ειδών, όπως οι μακάκοι με ουρά γουρουνιού, προειδοποίησαν οι επιστήμονες.

    Προβλήματα στα οικοσυστήματα

    Η απώλεια των αγριόχοιρων μπορεί επίσης να επηρεάσει το οικοσύστημα στο σύνολό του. Οι γενειοφόροι χοίροι διασπείρουν τους σπόρους των δέντρων καθώς τρώνε καρπούς και μεταναστεύουν σε μεγάλες αποστάσεις, αφοδεύοντάς τους σε όλο το δάσος. Αναποδογυρίζουν επίσης το έδαφος με τα ρύγχη τους, γεγονός που καθαρίζει την υποβλάστηση και δίνει στις ρίζες των δέντρων πρόσβαση σε περισσότερα θρεπτικά συστατικά του εδάφους. Τα δάση του Βόρνεο συγκαταλέγονται στα πιο ποικιλόμορφα οικοσυστήματα του κόσμου, αλλά μόνο το 50% έχει απομείνει ως αποτέλεσμα της υλοτομίας δεκαετιών και της επέκτασης των γεωργικών εκτάσεων, ιδίως των φυτειών φοινικέλαιου.

    Οι επιστήμονες ζήτησαν επείγουσα έρευνα και παρεμβάσεις, αναγνωρίζοντας παράλληλα τις επιπτώσεις στις κοινότητες. Η εστίαση θα πρέπει να γίνει επειγόντως για να αποτραπεί η εξάπλωση της ΑΠΧ σε άλλες περιοχές, συνέστησε η επιστολή.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Σέρρες: Μεγάλη κινητοποίηση μετά την εμφάνιση κρούσματος αφρικανικής πανώλης των χοίρων σε αγριόχοιρο
    Σέρρες: Μεγάλη κινητοποίηση μετά την εμφάνιση κρούσματος αφρικανικής πανώλης των χοίρων σε αγριόχοιρο

    Μεγάλη κινητοποίηση υπάρχει στην περιοχή των Σερρών μετά την εμφάνιση και επιβεβαίωση κρούσματος της αφρικανικής πανώλης των χοίρων σε αγριόχοιρο στον Δήμο Βισαλτίας. Οι προσπάθειες των εμπλεκόμενων υπηρεσιών εστιάζονται στην αποτροπή της επέκτασης της νόσου και της εμφάνισης κρουσμάτων σε χοιροτροφικές μονάδες.

    Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Γιώργος Κεφαλάς, μιλώντας στο ΑΠΕ–ΜΠΕ, επισήμανε ότι το θετικό είναι πως δεν πρόκειται για ζωοανθρωπονόσο, συνεπώς δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, ενώ το κρούσμα δεν εμφανίστηκε σε χοιροτροφική εγκατάσταση γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να θανατωθούν όλα τα ζώα της.

    Από την άλλη πλευρά, όπως τόνισε, οι αγριόχοιροι κινούνται ανεξέλεγκτα και μάλιστα μπορεί να διανύσουν ακόμη και τριάντα χιλιόμετρα μέσα σε μια μέρα. Αυτός είναι ο λόγος που οι αρμόδιες υπηρεσίες καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να περιοριστεί το πρόβλημα τοπικά. «Όλοι είναι ενήμεροι για την κατάσταση. Οι χοιροτροφικές εγκαταστάσεις το παίρνουν το θέμα πολύ σοβαρά και τηρούν όλα τα μέτρα γιατί φοβούνται την επέκταση. Από την άλλη πλευρά στη γειτονική Βουλγαρία καταστράφηκε η χοιροτροφία της χώρας» είπε ο κ. Κεφαλάς. Ο ίδιος πρόσθεσε πως απασχολείται κτηνιατρικό προσωπικό αποκλειστικά για την καταγραφή και την αντιμετώπιση της νόσου και υπογράμμισε πως με τους διασταυρωτικούς ελέγχους που γίνονται, δεν υπάρχει περίπτωση να εισέλθει κρέας από ζώο με κρούσμα στην διατροφική αλυσίδα.

    Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών Παναγιώτης Σπυρόπουλος δήλωσε στο ΑΠΕ–ΜΠΕ ότι το κρούσμα της αφρικανικής πανώλης εντοπίστηκε σε αγριογούρουνο, σε ορεινή περιοχή και σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από το χωριό Λαγκάδι του Δήμου Βισαλτίας. «Το χωριό έχει λιγότερους από εκατό κατοίκους ενώ εκεί δεν υπάρχουν οργανωμένες χοιροτροφικές μονάδες. Σε δύο – τρεις περιπτώσεις οι κάτοικοι έχουν γουρούνια για δική τους χρήση, τα οποία έχουν όλα ελεγχθεί και απομονωθεί» πρόσθεσε.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • ΠΔΕ: Μέτρα κατά της αφρικανικής πανώλης
    ΠΔΕ: Μέτρα κατά της αφρικανικής πανώλης

    Με αφορμή την εμφάνιση κρουσμάτων αφρικανικής πανώλης των χοίρων σε αγριόχοιρους, αλλά και ενσταβλισμένους χοίρους σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία του νοσήματος για τη χοιροτροφική παραγωγή που είναι ιδιαίτερα εκτεταμένη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής επισημαίνει:

    • Δεν επιτρέπεται η διαμονή και διατήρηση χοίρων εκτός περιφραγμένων σταβλικών εγκαταστάσεων, προκειμένου να μπορούν να τηρηθούν τα μέτρα βιοασφάλειας.
    • Όλοι οι κάτοχοι οικόσιτων χοιρινών θα πρέπει να τα δηλώσουν στις κατά τόπους αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές και να τηρούν τα μέτρα βιοασφάλειας.

    Σημειώνεται ότι το νόσημα της αφρικανικής πανώλης είναι ένα πολύ μεταδοτικό ιογενές νόσημα των χοίρων και των αγριόχοιρων. Οι αγριόχοιροι αποτελούν τη φυσική αποθήκη του ιού. Δεν προσβάλλονται από τη νόσο άλλα ζωικά είδη και δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Χοίροι: Συναγερμός με την εξάπλωση της αφρικανικής πανώλης – «Χτύπησε» εκμεταλλεύσεις
    Χοίροι: Συναγερμός με την εξάπλωση της αφρικανικής πανώλης – «Χτύπησε» εκμεταλλεύσεις

    Να ληφθούν άμεσα τα κατάλληλα μέτρα προκειμένου να μην εξαπλωθεί η νόσος, ζητούν οι χοιροτρόφοι - Εκκρεμεί ακόμα η έγκριση του προγράμματος βιοασφάλειας

    Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι κτηνοτρόφοι, ενώ σε συναγερμό έχουν τεθεί οι αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές για την εξάπλωση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την υποδιεύθυνση Κτηνιατρικής της ΠΕ Κοζάνης, από τον Απρίλιο 2023 έως και σήμερα έχουν επιβεβαιωθεί στη χώρα τέσσερις νέες εστίες αφρικανικής πανώλης των χοίρων. Ειδικότερα, οι τρεις εστίες εντοπίστηκαν στην ΠΕ Σερρών και αφορούν σε κατοικίδιους χοίρους συστηματικών εκμεταλλεύσεων καθώς και σε κατοικίδιους χοίρους αγελαίων εκτροφών και η τέταρτη, η πλέον πρόσφατη εστία, επιβεβαιώθηκε στις 22/06/2023 στην ΠΕ Θεσσαλονίκης, και αφορά σε κατοικίδιους χοίρους αγελαίας εκτροφής.

    Η αφρικανική πανώλη των χοίρων αποτελεί σοβαρή απειλή με τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις για τους κτηνοτρόφους, η οποία – όπως όλα δείχνουν – εκτός από τα κρούσματα στους οικόσιτους χοίρους, είναι ανεξέλεγκτη και στα αγριογούρουνα.

    Υπενθυμίζεται, ότι η ασθένεια προσβάλλει αποκλειστικά τους χοίρους (εκτρεφόμενους και αγριόχοιρους), δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο με κανέναν τρόπο (κατανάλωση κρέατος ή επαφή) και δεν εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

    Ωστόσο, αποτελεί σοβαρή απειλή με τεράστιες κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις, λόγω των ενδεχόμενων βαριών απωλειών ζωικού κεφαλαίου και των αυστηρών περιοριστικών μέτρων, που λαμβάνονται σε περίπτωση εκδήλωσης κρούσματος.

    «Η ασθένεια είναι μια σπίθα σε ξερά χόρτα»

    «Αυτή την περίοδο έχουμε να αντιμετωπίσουμε ως κλάδος άλλη μία πρόκληση. Αυτή της αφρικανικής πανώλης των χοίρων», λέει στο in.gr ο πρόεδρος της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδας Γιάννης Μπούρας, τονίζοντας ότι με βάση την εξάπλωση της νόσου φαίνεται ότι κάτι δεν πήγε καλά και δεν πάρθηκαν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να περιοριστεί η ασθένεια. «Η νόσος αυτή είναι μία σπίθα σε ξερά χόρτα. Αν πάρει φωτιά τότε δεν σταματά με τίποτε», λέει χαρακτηριστικά.

    «Πριν δύο χρόνια όταν είχαν ξανά κρούσματα αφρικανικής πανώλης, καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε την ασθένεια και να την εξαφανίσουμε. Δυστυχώς ξαναήρθε στα τέλη του 2022. Χρειάζονται να ληφθούν σοβαρά μέτρα για την αναχαίτιση της νόσου γιατί αλλιώς θα καταστραφεί ολόκληρος ο κλάδος της χοιροτροφίας, θα ισοπεδωθεί», μας λέει ο κ. Μπούρας.

    Μάλιστα, τονίζει ότι ακόμα δεν έχουν κατατεθεί οι σχετικοί φάκελοι ούτε έχουν προχωρήσει οι εγκρίσεις για τις ενισχύσεις των κτηνοτρόφων για τα μέτρα βιοασφάλειας στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις για τον έλεγχο, τον περιορισμό αλλά την προστασία του ζωικού κεφαλαίου από την αφρικανική πανώλη των χοίρων. «Ελπίζουμε ότι μέσα στον Ιούλιο να προχωρήσει το πρόγραμμα», μας λέει ο πρόεδρος.

    Τι είναι η αφρικανική πανώλη των χοίρων

    Η αφρικανική πανώλη είναι ιογενής ασθένεια που προσβάλλει αποκλειστικά τους χοίρους, με κύρια συμπτώματα υψηλό πυρετό, αιμορραγίες στο δέρμα, τους βλεννογόνους και τα εσωτερικά όργανα, υψηλή μεταδοτικότητα και θνησιμότητα που αγγίζει το 100%, οπότε είναι φανερό πως αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την συστηματική χοιροτροφία και την Αγροτική Οικονομία συνολικά, ενώ σύμφωνα με την Εθνική και Κοινοτική Νομοθεσία, αποτελεί νόσημα υποχρεωτικής δήλωσης, το οποίο ωστόσο δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.

    Πώς μεταδίδεται

    Μεταδίδεται με πολλούς τρόπους όπως στενή επαφή των ασθενών με υγιή ζώα, μέσω των εκκρίσεων μολυσμένων ζώων, με μηχανικούς μεταφορείς όπως τσιμπούρια, με την κατανάλωση μολυσμένων ζωοτροφών και ζωικών υποπροϊόντων και με μηχανικά μέσα μολυσμένα από τον ιό (εξοπλισμός, ρουχισμός, οχήματα).

    Σημαντικό ρόλο στην μετάδοση της νόσου αποτελούν οι πληθυσμοί αγριόχοιρων, οι οποίοι αποτελούν δεξαμενή του ιού στη φύση και οι οποίοι μετακινούνται ανεξέλεγκτα και μπορούν να διασπείρουν την νόσο σε μεγάλες αποστάσεις. Ο ιός επιβιώνει στο περιβάλλον και σε αντικείμενα για μεγάλα χρονικά διαστήματα και δεν αδρανοποιείται εύκολα αντιθέτως παραμένει εξαιρετικά ανθεκτικός σε χαμηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος.

    Ιδιαιτέρως προσεκτικοί οφείλουν να είναι οι κάτοχοι εκμεταλλεύσεων εκτατικού τύπου και οικόσιτων χοίρων λόγω της αυξημένης πιθανότητας επαφής των ζώων τους με ζώα της άγριας πανίδας. Κρίσιμο σημείο αποτελεί η αποφυγή οποιασδήποτε επαφής δυνητικά μολυσμένων αγριόχοιρων με εκτρεφόμενα χοιρινά, με ύπαρξη κατάλληλης περίφραξης που θα εμποδίζει οποιαδήποτε είσοδο/έξοδο ζώων, αδέσποτων και άγριων και ειδικότερα την είσοδο αγριόχοιρων.

    Μέτρα στις εντατικές εκμεταλλεύσεις

    Είναι επιτακτική και άκρως απαραίτητη η αυστηρή τήρηση των μέτρων βιοασφάλειας τόσο στις χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις όσο και κατά την διάρκεια των μετακινήσεων χοίρων.

    Οι εντατικές εκμεταλλεύσεις κλειστού τύπου εξυπακούεται ότι πρέπει να εντατικοποιήσουν στο μέγιστο βαθμό τα μέτρα βιοασφάλειας, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, αυστηρό έλεγχο της εισόδου και εξόδου ζώων στην εκμετάλλευση, αποφυγή άσκοπων επισκέψεων από ανθρώπους στην μονάδα, κατάλληλη περίφραξη που αποτρέπει την είσοδο άγριων ζώων, κατάλληλη ένδυση του προσωπικού, τήρηση κανόνων ατομικής υγιεινής, αποφυγή αγοράς ζωοτροφών από περιοχές της ελληνικής επικράτειας όπου έχουν επιβεβαιωθεί κρούσματα της νόσου και από χώρες (π.χ Βουλγαρία) όπου η νόσος ενδημεί καθώς και σχολαστικούς καθαρισμούς και απολυμάνσεις εκτροφής και οχημάτων.

    Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται να δείχνουν και οι κυνηγοί αγριόχοιρων, κυρίως στη σωστή διαχείριση των θηραμάτων, δίνοντας μεγάλη σημασία στον ενδεδειγμένο χειρισμό των εντοσθίων ή άλλων υποπροϊόντων αγριόχοιρου (πχ αίμα, δέρμα, κόκκαλα) έτσι ώστε να αποτραπεί η επαφή και κατανάλωση τους από οποιοδήποτε οικόσιτο ή άγριο ζώο και ιδίως λήψη όλων των ενδεδειγμένων μέτρων βιοασφάλειας εάν οι κυνηγοί αγριόχοιρων έρχονται σε επαφή με οικόσιτους χοίρους.

    Οι εκτροφείς οικόσιτων χοίρων

    Οι εκτροφείς οικόσιτων χοίρων (χοίροι που διατηρούνται σε αυλές) υποχρεούνται σε δήλωση των χοίρων και της εκτροφής τους στις αρμόδιες Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, ενώ απαγορεύονται αυστηρά οι αγοραπωλησίες ζώων από παράνομους πλανόδιους εμπόρους.

    Επισημαίνεται ότι η κατοχή και εκτροφή ζώων χωρίς δήλωση στις αρμόδιες Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, επισύρει βαριές κυρώσεις ιδιαίτερα σε περιπτώσεις επιζωοτιών που απειλούν την συστηματική κτηνοτροφία της χώρας μας.

    Επιπλέον αυτών στις συστηματικές χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις θα πρέπει:

    • Να υπάρχει ισχυρή περίφραξη περιμετρικά της χοιροτροφικής εκμετάλλευσης.
    • Να καθορισθούν καθαρές και μη καθαρές περιοχές για το προσωπικό ανάλογα µε τη τυπολογία και τα χαρακτηριστικά των εκµεταλλεύσεων.
    • Να υπάρχουν διαδικασίες για την απολύµανση οχηµάτων, υλικών και κανόνων υγιεινής του προσωπικού.
    • Απαγορεύεται η διατήρηση χοίρων στα σπίτια των εργαζοµένων ή η ενασχόλησή τους µε τη θήρα.
    • Να διασφαλίζεται ο σωστός διαχωρισµός των θαλάμων παραγωγής
    • Να υπάρχει πρόβλεψη για τη διαχείριση των πτωµάτων ζώων/ζωικών υποπροϊόντων καθώς και συστήµατα απεντόµωσης/µυοκτονίας.
    • Με ευθύνη του κατόχου/υπευθύνου της εκµετάλλευσης, να υπάρχει διαρκής ενηµέρωση όλων των εργαζοµένων της εκµετάλλευσης για την Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων και εκπαιδεύσεις αναφορικά µε τα μέτρα βιοασφάλειας που πρέπει να τηρούνται.

    Πηγή: In.gr

  • Λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της Αφρικανικής Πανώλης χοίρων
    Λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της Αφρικανικής Πανώλης χοίρων

    Έπειτα από τη διενέργεια σχετικών εργαστηριακών εξετάσεων που πραγματοποιήθηκαν στη Διεύθυνση Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών (εθνικό εργαστήριο αναφοράς για τη νόσο) για υποψία παρουσίας Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων, επιβεβαιώθηκε η παρουσία του ιού σε κατοικίδιους χοίρους συστηματικής εκτροφής στην τοποθεσία Λιβαδιά του Δήμου Σιντικής της Π.Ε. Σερρών.

    Με εντολή του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Σίμου Κεδίκογλου, ενεργοποιήθηκαν όλες οι αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι τοπικές κτηνιατρικές αρχές της Π.Ε. Σερρών ενώ παράλληλα έχει προγραμματιστεί η λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την αντιμετώπιση του νοσήματος σύμφωνα με την κοινοτική και εθνική νομοθεσία.

    Συγκεκριμένα:

    1. Η ενεργοποίηση του Εθνικού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων και της Εθνικής Ομάδας Ειδικών για την Αφρικανική Πανώλη των χοίρων.
    2. Η Ενεργοποίηση του τοπικού κέντρου ελέγχου νοσημάτων για την αντιμετώπιση του νοσήματος στην Π.Ε. Σερρών όπως προβλέπει το άρθρο 4 του Σχεδίου αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για την καταπολέμηση της Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων (Απόφαση 260918/14.01.2009 ΦΕΚ Β΄ 75 22.01.2009).
    3. Οριοθέτηση ζωνών Προστασίας και Επιτήρησης γύρω από τη μολυσμένη εκτροφή.
    4. Μέτρα στις ανωτέρω ζώνες.
    5. Μέτρα στην μολυσμένη εκμετάλλευση.
    6. Μέτρα στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών.
    7. Διεξαγωγή επιδημιολογικής έρευνας.

    Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική Ομάδα Ειδικών για την Αφρικανική Πανώλη των χοίρων, συγκροτήθηκε τον Οκτώβριο του 2022 με απόφαση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Σίμου Κεδίκογλου, στο πλαίσιο προληπτικών δράσεων για την αντιμετώπιση ανάλογων περιστατικών.

    Τέλος, επισημαίνεται ότι ο ιός της Αφρικανικής Πανώλης του χοίρου δε μεταδίδεται στον άνθρωπο και δεν έχει καμία σχέση με τη δημόσια υγεία.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Μέτρα για την αποτροπή εξάπλωσης της Αφρικανικής Πανώλης χοίρων
    Μέτρα για την αποτροπή εξάπλωσης της Αφρικανικής Πανώλης χοίρων

    Έπειτα από τη διενέργεια σχετικών εργαστηριακών εξετάσεων που πραγματοποιήθηκαν στη Διεύθυνση Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών (εθνικό εργαστήριο αναφοράς για τη νόσο) για υποψία παρουσίας Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων, επιβεβαιώθηκε η παρουσία του ιού σε νεκρό θηλυκό αγριόχοιρο στη Δημοτική Ενότητα Πετριτσίου του Δήμου Σιντικής Σερρών.

    Με εντολή του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Σίμου Κεδίκογλου, ενεργοποιήθηκαν όλες οι αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι τοπικές κτηνιατρικές αρχές της Π.Ε. Σερρών ενώ παράλληλα έχει προγραμματιστεί η λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την αντιμετώπιση του νοσήματος σύμφωνα με την κοινοτική και εθνική νομοθεσία.

    Συγκεκριμένα:

    1.Η ενεργοποίηση του Εθνικού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων και της Εθνικής Ομάδας Ειδικών για την Αφρικανική Πανώλη των χοίρων.

    2. Η Ενεργοποίηση του τοπικού κέντρου ελέγχου νοσημάτων για την αντιμετώπιση του νοσήματος στην Π.Ε. Σερρών όπως προβλέπει το άρθρο 4 του Σχεδίου αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για την καταπολέμηση της Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων (Απόφαση 260918/14.01.2009 ΦΕΚ Β΄ 75 22.01.2009).

    3. Οριοθέτηση μολυσμένης περιοχής.

    4. Μέτρα στις χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις που βρίσκονται εντός της οριοθετηθείσας μολυσμένης περιοχής.

    5. Εντατική παθητική επιτήρηση σε αγριόχοιρους και κατοικίδιους χοίρους εντός της οριοθετηθείσας μολυσμένης περιοχής.

    6. Μέτρα στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, όπως αυτά προβλέπονται στην (Απόφαση 260918/14.01.2009 ΦΕΚ Β΄ 75 22.01.2009).

    Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική Ομάδα Ειδικών για την Αφρικανική Πανώλη των χοίρων, συγκροτήθηκε τον Οκτώβριο του 2022 με απόφαση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Σίμου Κεδίκογλου, στο πλαίσιο προληπτικών δράσεων για την αντιμετώπιση ανάλογων περιστατικών. Τέλος, επισημαίνεται ότι ο ιός της Αφρικανικής Πανώλης του χοίρου δε μεταδίδεται στον άνθρωπο και δεν έχει καμία σχέση με τη δημόσια υγεία.

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ