Τις προτάσεις για την στήριξη των χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων στην Δυτική Ελλάδα περιγράφει σε επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη ο αντιπεριφερειάρχης Θοδωρής Βασιλόπουλος.
Μεταξύ άλλων ο κ Βασιλόπουλος τονίζει τα εξής:
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι μια κατ’ εξοχήν αγροτοκτηνοτροφική Περιφέρεια και μεγάλο μέρος της οικονομικής, αλλά και κοινωνικής ζωής του τόπου βασίζεται στην πρωτογενή παραγωγή.
Λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού και της συνεπακόλουθης υγειονομικής και κοινωνικής κρίσης συγκεκριμένοι κλάδοι της κτηνοτροφίας έχουν σημαντικές επιπτώσεις που καθιστούν επιτακτική την αναγκαιότητα άμεσης λήψης μέτρων ενίσχυσης από την Πολιτεία.
Συγκεκριμένα, ο κλάδος της χοιροτροφίας, ο οποίος, σημειωτέον, είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένος στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας, καθώς και στην Ηλεία, βρίσκεται σε δυσχερή θέση, καθώς:
1. Η κατανάλωση χοιρινού κρέατος από τον κλάδο εστίασης, εστιατορίων και έτοιμου φαγητού έχει πέσει δραματικά, ενώ και η αναμενόμενη, σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα δεν αναμένεται να επαναφέρει την κατανάλωση στα προηγούμενα επίπεδα.
2. Οι τιμές παραγωγού το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν μειωθεί στο 1 έως 1,1 ευρώ, όταν πριν την υγειονομική κρίση άγγιζε τα, υψηλά είναι η αλήθεια, επίπεδα του 1,6 ευρώ το κιλό ζώντους βάρους.
3. Οι τιμές των εισαγόμενων πρώτων υλών ζωοτροφών και συμπληρωμάτων διατροφής έχουν αυξηθεί.
4. Υπάρχει η ιδιαιτερότητα, όπως σε όλη την κτηνοτροφική παραγωγή, αλλά πρωτίστως στην χοιροτροφία λόγω της έντασης της αναπαραγωγής, να δημιουργείται ασφυκτικό πρόβλημα από την παραμονή των ζώων στις μονάδες. Το πρόβλημα είναι διττό: Αφενός μεν οικονομική ζημία (μείωση του δείκτη μετατρεψιμότητας, δηλαδή ουσιαστικά κατασπατάληση ζωοτροφών) και αφετέρου, καταστρατήγηση των κανόνων ευζωίας των ζώων, που ειδικά για τα χοιρινά, είναι πολύ σημαντικοί για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
5. Τέλος, είναι προφανές το πρόβλημα ρευστότητας που δημιουργείται στις επιχειρήσεις, καθώς ειδικά η παράταση πληρωμής των επιταγών έχει σημαντικές επιπτώσεις.
Υπενθυμίζουμε επίσης, τον κίνδυνο για την χοιροτροφία της χώρας που λέγεται αφρικανική πανώλη των χοίρων και η οποία, παρά την επιτυχή αντιμετώπιση στην παρούσα φάση, απαιτεί την άμεση λήψη μέτρων για την βελτίωση των μέτρων βιοασφάλειας στις εκτροφές.
Κύριε Υπουργέ,
Με βάση τα ανωτέρω αντικειμενικά δεδομένα που σας παρουσιάσαμε και γνωρίζοντας των πρόθεση της Κυβερνήσεως, αλλά και την δική σας προσωπικά, για ενίσχυση των πραγματικά πληττόμενων κλάδων της Ελληνικής Οικονομίας, ώστε να διασφαλιστεί η συνέχεια της οικονομικής δραστηριότητας και η κοινωνική ανάπτυξη, προτείνουμε:
1. Την υπαγωγή των χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων στην λίστα των επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού.
2. Την ένταξη των ανωτέρω επιχειρήσεων σε de minimis μηχανισμό ενίσχυσης της ρευστότητας.
3. Την ένταξη του κόστους λήψης μέτρων βιοασφάλειας για την αφρικανική πανώλη των χοίρων σε μέτρο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, πρόταση την οποία έχουμε αναλυτικά υποβάλει στο παρελθόν και επαναφέρουμε.