Το νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται στον αγροτικό τομέα με την Κοινή Αγροτική Πολιτική από το 2023 και έπειτα καθώς επίσης τα συσσωρευμένα αγροτικά ζητήματα που απασχολούν συνολικά τις Περιφέρειες της χώρας απασχόλησαν την τηλεδιάσκεψη που οργάνωσε την Δευτέρα 11 Μαΐου 2020, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρος Βασιλόπουλος. Στην τηλεδιάσκεψη ανταποκρίθηκε το σύνολο των Αντιπεριφερειαρχών Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ παρέμβαση έκανε και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης γνώστης των αγροτικών ζητημάτων.
Συμφωνήθηκε οι προτάσεις που διατυπώθηκαν στην τηλεδιάσκεψη - η οποία θα συνεχιστεί και την επόμενη Τρίτη 19 Μαΐου 2020 - να κωδικοποιηθούν ώστε να τεθούν σε γνώση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, καθώς και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Στην τοποθέτησή του ο κ Βασιλόπουλος επεσήμανε την ανάγκη συνεργασίας στην δύσκολη συγκυρία που βιώνει η χώρα και λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού για να υπάρξει κοινή διεκδίκηση στα αιτήματα που θα τεθούν: «Μπορούμε να δώσουμε όλοι μαζί , με τις προτάσεις που καταθέτουμε μια διαφορετική προσέγγιση στην διεκδίκηση για το νέο αγροτικό περιβάλλον που ανοίγεται μπροστά μας. Μια σειρά από ζητήματα καλούμαστε να τα ιεραρχήσουμε και να ζητήσουμε λύσεις από τα συναρμόδια υπουργεία» τόνισε.
Τα ζητήματα που τέθηκαν:
Στην τηλεδιάσκεψη που διήρκησε περισσότερο από δύο ώρες τοποθετήθηκαν Αντιπεριφερειάρχες Αγροτικής Ανάπτυξης από Περιφέρειες της χώρας και συμφωνήθηκε ένα πρώτο πλάνο προτάσεων-διεκδικήσεων που θα οριστικοποιηθεί το επόμενο διάστημα. Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων κατατέθηκαν προτάσεις για τα παρακάτω ζητήματα:
*Αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων- προγραμμάτων ανάπτυξης αγροτικού χώρου
*Να ενταχθούν όλα τα Σχέδια Βελτίωσης χωρίς αποκλεισμούς – Δημιουργία επαγγελματιών αγροτών
*Προώθηση τοπικών αγροτικών προϊόντων με παράλληλη προβολή σε δυναμικές αγορές για εξαγωγές
*Άμεσα να δοθούν σε όλους τους πληγέντες αγρότες- παραγωγούς λόγω της πανδημίας οι ειδικές ενισχύσεις. Τονίστηκε ότι δεν επαρκούν τα 150 εκατ. ευρώ
* Ένταξη στο πλαίσιο των φοροελαφρύνσεων του συνόλου του αγροτικού- παραγωγικού ιστού της χώρας
*Ο ΕΛΓΑ να προχωρήσει στην αναθεώρηση του ασφαλιστικού του πλαισίου, λαμβάνοντος υπόψη και την κλιματική αλλαγή
*Οριστικό πλάνο φόρμουλα- συνεργασίας με ΔΕΗ για οφειλές ΓΟΕΒ – ΤΟΕΒ. Επιμονή για δάνειο από Ταμείο Παρακαταθηκών με εγγύηση Περιφερειών
*Στελέχωση των ΔΑΟΚ με επιστημονικό προσωπικό γεωπόνους-κτηνιάτρους-τοπογράφους
την τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν οι Αντιπεριφερειάρχες Αγροτικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης Γιώργος Ζιμπίδης, Νοτίου Αιγαίου Φιλήμονας Ζαννετίδης, Ιονίων Νήσων Σωτήριος Κουρής, Βορείου Αιγαίου Παναγιώτης Κούφελος, Κρήτης Εμμανουήλ Χνάρης και Στερεάς Ελλάδος Δημήτριος Βουρδάνος.