Σύσκεψη με την παρουσία των Ηλείων εκπροσώπων στο Κοινοβούλιο πραγματοποιήθηκε χθες στο Τραγανό, στα γραφεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού της περιοχής. Οι οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού στην αγροτική παραγωγή, του καύσωνα σε εσπεριδοειδή και ελαιόδεντρα και οι ελληνοποιήσεις της πατάτας, τέθηκαν επί τάπητος με τους βουλευτές να δεσμεύονται πως θα προσπαθήσουν να κάνουν ότι καλύτερο γίνεται για να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας στο νομό.
Ένα άλλο σημαντικό θέμα που απασχολεί τους αγρότες είναι η άρνηση του ΕΛΓΑ να αποζημιώσει από τη στιγμή που οι πρώτοι πληρώνουν τις εισφορές τους για αυτό ακριβώς το σκοπό.
Ο πρόεδρος αγροτικού συνεταιρισμού Τραγανού Ανδρέας Τσουκαλάς, σε δηλώσεις του τόνισε ότι “… ο κορονοϊός ήταν καταστροφικός για όλες σχεδόν τις καλλιέργειες αλλά εδώ η σύσκεψη σημερινή αφορά την πατάτα. Γιατί εδώ όπως γνωρίζετε όταν ξεκίνησε η συγκομιδή της πατάτας έκλεισαν τα πάντα, λαϊκές, ξενοδοχεία, χώροι εστίασης, με αποτέλεσμα να μείνει στα χωράφια. Το ένα είναι αυτό που έπαιξε σημαντικό ρόλο και οι πατάτες είναι σήμερα στα αζήτητα, περίπου στα 10 λεπτά στον παραγωγό και δεν πωλούνται. Το δεύτερο είναι οι εισαγωγές που έρχονται οι ελληνοποιήσεις από την Αίγυπτο, τα τελευταία χρόνια είχαμε περίπου 50.000 με 60.000 τόνους από την Αίγυπτο, τώρα εισαγωγές είναι περίπου στους 130.000 τόνους. Αυτό σημαίνει μία ολοκληρωτική καταστροφή” είπε ο κ. Τσουκαλάς για τις ελληνοποιήσεις της πατάτας.
Συνέχισε με το δεύτερο μεγάλο θέμα των παραγωγών που αφορά στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ. “Ακούσαμε και τον υπουργό, ακούσαμε και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, αλλά όσον αφορά τις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ δε γίνεται τίποτα. Ούτε ακούσαμε για πατάτες ούτε και για εσπεριδοειδή. Στις 16 και 19 Μαΐου είχαμε υψηλές θερμοκρασίες με αποτέλεσμα να έχουμε καρπόπτωση εμείς. Δηλαδή σχεδόν τα δέντρα είχαν ολοκληρώσει την καρπόδεση, είχαν στραγάλι και κάτι, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή η ζημιά να ξεπερνάει το 60%. Για ΠΣΕΑ θεωρούμε άδικο, διότι κάθε χρόνο τα τελευταία χρόνια με τον ΟΣΔΕ οι παραγωγοί των εσπεριδοειδών πληρώνουν πάρα πολλά χρήματα. Γιατί τα πληρώνουν; Για μία φυσική καταστροφή. Και δεν μπορεί να έρχεται τώρα ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ και να λέει ότι δεν φτάνουν τα χρήματα. Τα χρήματα των καλλιεργητών πορτοκαλιού που είναι τα τελευταία χρόνια; Δεν πρέπει να αποζημιωθούν; Πρέπει! Ζητάμε λοιπόν αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ για την ζημιά που υπάρχει και όχι αυτό που γίνεται ειδικά τα τελευταία χρόνια που έχουν δώσει 1 € το δέντρο, τα οποία είναι ψυχούλα” ανέφερε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ο παραγωγός εσπεριδοειδών Δημήτρης Τσάκωνας δήλωσε ότι “…έχουμε σοβαρά προβλήματα και με τις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ και ειδικά με τα εσπεριδοειδή. Στις 16 με 19 Μαΐου είχαμε μεγάλες θερμοκρασίες στην περιοχή μας και όπως ξέρετε τον Μάιο αυτές θερμοκρασίες είναι υπερβολικές, τα τελευταία χρόνια δεν είχαν ξαναγίνει, τα πορτοκάλια τα βρήκαν την ώρα που ήταν να δέσουν με αποτέλεσμα να έχουμε πολύ μεγάλη πτώση. Είχαμε τεράστια ζημιά. Ο ΕΛΓΑ πρέπει να πάρει κάποιες αποφάσεις για τους παραγωγούς. Δεν μπορεί να πληρώνουμε εισφορές κι εμείς να κοιτάμε τις θεομηνίες που έρχονται και να μην αποζημιωνόμαστε. Εμείς είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας και γι’ αυτό και ο ΕΛΓΑ πρέπει να μας κοιτάξει” τόνισε.
Τι δήλωσαν οι βουλευτές
Απο την πλευρά τους οι βουλευτές Ηλείας που παρέστησαν στη σύσκεψη τόνισαν πως θα κάνουν ότι μπορούν ώστε να ανακουφιστούν οι παραγωγοί από τα πλήγματα που έχουν δεχθεί.
Ο βουλευτής Ηλείας της ΝΔ Ανδρέας Νικολακόπουλος τόνισε σε δηλώσεις του ότι “… πρέπει κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να στηρίξουμε την αγροτική παραγωγή του νομού μας η οποία δοκιμάστηκε από τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης αλλά και από τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα τα οποία έπληξαν την περιοχή μας. Κινούμαστε λοιπόν προς την κατεύθυνση διερεύνησης της δυνατότητας αποζημίωσης, από όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, από τον ΕΛΓΑ διεκδικούμε μία καλύτερη λειτουργία, από τα ΠΣΕΑ μέσα από μία έρευνα η οποία θα γίνει να διαπιστωθεί η έκταση των ζημιών αλλά και βέβαια το κράτος είναι εδώ για να παρέμβει όπου χρειαστεί, για να καλύψει ζημιές οι οποίες προκλήθηκαν από τον κορονοϊό αλλά και από τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα. Είναι υποχρέωση μας να στηρίξουμε την ελαιοπαραγωγή του νομού μας, είναι υποχρέωση μας να στηρίξουμε την πατάτα, όπως και τα υπόλοιπα προϊόντα στα οποία στηρίζεται ο νομός μας. Θα κάνουμε ότι χρειαστεί για να στηρίξουμε τον Έλληνα και τον Ηλείο αγρότη.
Σε σχέση με τον ΕΛΓΑ υπάρχουν δύο κρίσιμα ζητήματα. Το πρώτο είναι διαχρονικό. Αφορά τον κανονισμό λειτουργίας του ΕΛΓΑ. Είναι ένα διαχρονικό αίτημα, πρέπει να επανακαθορίσουμε τις προτεραιότητες, πρέπει να προσαρμοστεί στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, αλλά και βέβαια πρέπει να εξασφαλιστούν χρηματοδοτικοί πόροι. Το δεύτερο θέμα στο οποίο θα πρέπει επίσης να παρέμβουμε, αφορά την λειτουργία του καταστήματος Πατρών, του ΕΛΓΑ Πάτρας. Εκεί έκανα πρόσφατη παρέμβαση στην ομιλία μου στην Βουλή, στην συζήτηση του νομοσχεδίου Αγροτικής Ανάπτυξης και ζήτησα από τον υπουργό μία καλύτερη λειτουργία. Το ίδιο θέμα έχω θέσει και στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ. Πιστεύουμε ότι σε αυτά τα δύο θέματα θα υπάρξουν αποτελεσματικές εξελίξεις”.
Ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Καλαματιανός απο την πλευρά του σημείωσε ότι “… ήρθαμε σήμερα να συναντηθούμε με τους εκπροσώπους του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τραγανού, να δούμε τους παραγωγούς, να ακούσουμε τους προβληματισμούς τους και να εκθέσουμε και τις δικές μας απόψεις. Τα πράγματα και στο νομό μας είναι ιδιαίτερα δύσκολα, οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής με τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα είναι εμφανείς, είχαμε πρόσφατα το ζήτημα του καύσωνα που οδήγησε σε καρπόπτωση στα εσπεριδοειδή και είχαμε και ζητήματα στην καρπόδεση στα ελαιόδεντρα.
Υπάρχουν κι άλλα όμως προβλήματα όπως είναι η πολύ μειωμένη τιμή στην πατάτα, πολλοί παραγωγοί αναγκάζονται να πουλούν κάτω του κόστους προκειμένου να μειώσουν τις ζημιές τους, αυτή η μειωμένη τιμή ήταν προφανώς αποτέλεσμα των πολλών εισαγωγών από τρίτες χώρες και ειδικά από την Αίγυπτο και βεβαίως όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι παραγωγοί υπήρξαν και παράνομες ελληνοποιήσεις που θα πρέπει να γίνουν σοβαροί έλεγχοι έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί και το φαινόμενο αυτό.
Εμείς είμαστε δίπλα στους παραγωγούς, είμαστε δίπλα στους αγρότες, τα θέματα που έχουν με τον ΕΛΓΑ χρειάζονται μία ιδιαίτερη ευαισθησία και ρύθμιση, έτσι ώστε να αποζημιώνονται οι παραγωγοί μας με άμεσο και δίκαιο τρόπο, θα δρομολογήσουμε και συναντήσεις και επαφές ώστε να εκθέσουμε στους αρμόδιους τα ζητήματα αυτά και βεβαίως η κυβέρνηση οφείλει να λάβει τα μέτρα της έτσι ώστε και να αποζημιωθούν οι παραγωγοί μας για τις μεγάλες ζημιές που έχουν και σχετικά με τον καύσωνα αλλά κι άλλες καταστροφές αλλά και να ενσκήψει με ενδιαφέρον και ευαισθησία στα ζητήματα των παραγωγών”.
Τέλος από την πλευρά του ο βουλευτής Ηλείας του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης, δήλωσε ότι “… ακούσαμε σήμερα τα προβλήματα εδώ του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τραγανού, υπάρχουν πάρα πολλά παράπονα και για το ποσοστό αποζημιώσεων από παλιότερες ζημιές, εδώ στο νομό Ηλείας και στην περιοχή, υπάρχει ένα δικαιολογημένο παράπονο για το τι κάνει η πολιτεία σε σχέση με την αθρόα εισαγωγή πατάτας που ανταγωνίζεται αθέμιτα τα δικά μας προϊόντα.
Οι αγρότες ανησυχούν, δυστυχώς δεν έχουν δει μέχρι σήμερα κάτι από την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, εμείς θα επιμείνουμε, θέλουμε μία δίκαιη αντιμετώπιση των παραγωγών της περιοχής, μίας περιοχής η οποία είναι πρώτη στην Ευρώπη σε αγροτική εξειδίκευση αλλά δυστυχώς δεν αντιμετωπίζεται με τον κατάλληλο τρόπο από την ελληνική κυβέρνηση και τον ΕΛΓΑ”.