Με καλές συνθήκες συνεχίζεται η συγκομιδή της σταφίδας στα παραδοσιακά σταφιδοχώρια της Ηλείας σε Σόπι, Χειμαδιό και Καράτουλα αλλά και τη γύρω περιοχή. Οι παραγωγοί απλώνουν το προϊόν τους στα αλώνια για να πάρουν σε λίγο καιρό εξαιρετικής ποιότητας σταφίδα. Ο καιρός είναι σύμμαχος και φαίνεται πως με καλές καιρικές συνθήκες θα κυλήσει και ο υπόλοιπος Αύγουστος.
Ο Θανάσης Βομπίρης, πρόεδρος της Ο.Α.Σ.Η. και σταφιδοπαραγωγός τόνισε σε δηλώσεις του στο gaia365.gr και στο ilialive.gr, ότι “… βρισκόμαστε στην τελική ευθεία της καλλιεργείας φέτος, έχει πάει η χρονιά από άποψη ποιότητας εξαιρετικά. Η παραγωγή είναι λίγο μικρότερη από άλλες χρονιές. Η σταφίδα είναι ένα προϊόν που έχει «ξελασπώσει» κατά καιρούς την Ελλάδα αλλά οι κυβερνήσεις δεν την έχουν στηρίξει. Όμως οι αγρότες αγαπούν τόσο πολύ την δουλειά τους, είναι ερωτευμένοι με την σταφίδα τους, την κρατάνε ακόμα και την καλλιεργούν. Αυτή η σταφίδα που τρυγάμε τώρα, είναι μία σταφίδα η οποία έχει φυτευτεί το 1960. Αυτός που την φύτεψε έχει πεθάνει εδώ και 40 χρόνια. Αντέχει, γιατί την αγαπάμε και την καλλιεργούμε. Οι κυβερνήσεις από τότε που μπήκαμε στην ΕΟΚ ακολούθησαν τις οδηγίες της ευρωπαΐκής ένωσης και επιδότησαν τους παραγωγός γύρω-γύρω στην Πελοπόννησο και έκοψαν τις σταφίδες. Ενώ κάναμε τότε 200.000 τόνους τώρα κάνουμε 20 με το ζόρι και έχουμε πέσει στα χέρια των εμπόρων, οι οποίοι με διάφορους τρόπους, με το να πληρώνουν αργότερα μας φέρνουν σε δύσκολη θέση. Αποτέλεσμα, είναι οι νέοι να μην ακολουθούν το επάγγελμα. Αν υπήρχαν συνεταιρισμοί, να στηρίξουν αυτό το πολύ σοβαρό προϊόν που είναι μεγάλη διατροφικής αξίας, σήμερα ο κάμπος θα ήταν γεμάτος νέους ανθρώπους και τα χωριά θα ήταν γεμάτα κόσμο” επισήμανε.
Μιλώντας για τη φετινή παραγωγή σχολίασε πως “… επειδή και η ποιότητα είναι καλή και η παραγωγή είναι 20 με 30% χαμηλότερη, η τιμή πιστεύουμε ότι θα φτάσει στα επιθυμητά επίπεδα, δηλαδή περίπου στα 2 € που είναι για να βγάλουμε ένα μεροκάματο εμείς και τα έξοδα μας. Διότι η σταφίδα έχει σκληρή δουλειά και πολλά έξοδα. Η κατάσταση με τον κορονοϊό δε νομίζω ότι θα επηρεάσει τις τιμές, διότι η σταφίδα θα χρειαστεί και γι’ αυτό. Βγάζει οινόπνευμα, βγάζει αντισηπτικά, αλλά είναι και super food το οποίο όμως δεν έχει προβληθεί όπως πρέπει”.
Ο Νάσος Κωνσταντινόπουλος δήλωσε ότι “… γίνεται η συγκομιδή της σταφίδας, την φετινή χρονιά έχουμε καλή ποιότητα επειδή υπάρχει ξηρασία και περιμένουμε και μία καλή τιμή. Η ποιότητα είναι η καλύτερη. Φέτος είναι η καλύτερη χρονιά για την σταφίδα”..
Τέλος ο Τρύφωνας Χριστόπουλος αγρότης και ταμίας στον αγροτικό σύλλογο Χειμαδιού - Σοπίου, ανέφερε ότι “… άρχισε η συγκομιδή της σταφίδας με πάρα πολύ καλό ρυθμό, έχουμε και τον καιρό σύμμαχος μας. Η παραγωγή φέτος είναι μειωμένη κατά πολύ, ευελπιστούμε όμως ότι θα έχει μία καλή τιμή για να μπορέσουμε να βγάλουμε κι εμείς τα έξοδα μας και ένα μεροκάματο. Δεν θεωρούμε ότι θα έχουμε πρόβλημα, να δώσουμε την σταφίδα εξαιτίας του κορονοϊού, ευελπιστούμε ότι θα πάνε όλα καλά. Μου άρεσε πάντα η καλλιέργεια της σταφίδας και αποφάσισα να μείνω στο χωριό, να φτιάξω επιπλέον στρέμματα, γιατί με την κατάσταση που υπάρχει δε συμφέρει να πας για ένα μεροκάματο στον Πύργο. Έχει μέλλον η σταφίδα, όμως η νεολαία δε μένει στο χωριό, φεύγουν όλοι. Οι συνομήλικοί μου αυτή τη στιγμή είναι ελάχιστοι στο Χειμαδιό, οι περισσότεροι έχουν φύγει και δεν ασχολούνται με αγροτικές καλλιέργειες”.