Τρίτη, 18 Αυγούστου 2020 09:35

Ηλεία: Στα αλώνια τα σταφιδοχώρια - Συνεχίζεται η συγκομιδή της σταφίδας

Γράφτηκε από τον

Με καλές συνθήκες συνεχίζεται η συγκομιδή της σταφίδας στα παραδοσιακά σταφιδοχώρια της Ηλείας σε Σόπι, Χειμαδιό και Καράτουλα αλλά και τη γύρω περιοχή. Οι παραγωγοί απλώνουν το προϊόν τους στα αλώνια για να πάρουν σε λίγο καιρό εξαιρετικής ποιότητας σταφίδα. Ο καιρός είναι σύμμαχος και φαίνεται πως με καλές καιρικές συνθήκες θα κυλήσει και ο υπόλοιπος Αύγουστος.

Ο Θανάσης Βομπίρης, πρόεδρος της Ο.Α.Σ.Η. και σταφιδοπαραγωγός τόνισε σε δηλώσεις του στο gaia365.gr και στο ilialive.gr, ότι “… βρισκόμαστε στην τελική ευθεία της καλλιεργείας φέτος, έχει πάει η χρονιά από άποψη ποιότητας εξαιρετικά. Η παραγωγή είναι λίγο μικρότερη από άλλες χρονιές. Η σταφίδα είναι ένα προϊόν που έχει «ξελασπώσει» κατά καιρούς την Ελλάδα αλλά οι κυβερνήσεις δεν την έχουν στηρίξει. Όμως οι αγρότες αγαπούν τόσο πολύ την δουλειά τους, είναι ερωτευμένοι με την σταφίδα τους, την κρατάνε ακόμα και την καλλιεργούν. Αυτή η σταφίδα που τρυγάμε τώρα, είναι μία σταφίδα η οποία έχει φυτευτεί το 1960. Αυτός που την φύτεψε έχει πεθάνει εδώ και 40 χρόνια. Αντέχει, γιατί την αγαπάμε και την καλλιεργούμε. Οι κυβερνήσεις από τότε που μπήκαμε στην ΕΟΚ ακολούθησαν τις οδηγίες της ευρωπαΐκής ένωσης και επιδότησαν τους παραγωγός γύρω-γύρω στην Πελοπόννησο και έκοψαν τις σταφίδες. Ενώ κάναμε τότε 200.000 τόνους τώρα κάνουμε 20 με το ζόρι και έχουμε πέσει στα χέρια των εμπόρων, οι οποίοι με διάφορους τρόπους, με το να πληρώνουν αργότερα μας φέρνουν σε δύσκολη θέση. Αποτέλεσμα, είναι οι νέοι να μην ακολουθούν το επάγγελμα. Αν υπήρχαν συνεταιρισμοί, να στηρίξουν αυτό το πολύ σοβαρό προϊόν που είναι μεγάλη διατροφικής αξίας, σήμερα ο κάμπος θα ήταν γεμάτος νέους ανθρώπους και τα χωριά θα ήταν γεμάτα κόσμο” επισήμανε.

Μιλώντας για τη φετινή παραγωγή σχολίασε πως “… επειδή και η ποιότητα είναι καλή και η παραγωγή είναι 20 με 30% χαμηλότερη, η τιμή πιστεύουμε ότι θα φτάσει στα επιθυμητά επίπεδα, δηλαδή περίπου στα 2 € που είναι για να βγάλουμε ένα μεροκάματο εμείς και τα έξοδα μας. Διότι η σταφίδα έχει σκληρή δουλειά και πολλά έξοδα. Η κατάσταση με τον κορονοϊό δε νομίζω ότι θα επηρεάσει τις τιμές, διότι η σταφίδα θα χρειαστεί και γι’ αυτό. Βγάζει οινόπνευμα, βγάζει αντισηπτικά, αλλά είναι και super food το οποίο όμως δεν έχει προβληθεί όπως πρέπει”.

Ο Νάσος Κωνσταντινόπουλος δήλωσε ότι “… γίνεται η συγκομιδή της σταφίδας, την φετινή χρονιά έχουμε καλή ποιότητα επειδή υπάρχει ξηρασία και περιμένουμε και μία καλή τιμή. Η ποιότητα είναι η καλύτερη. Φέτος είναι η καλύτερη χρονιά για την σταφίδα”..

Τέλος ο Τρύφωνας Χριστόπουλος αγρότης και ταμίας στον αγροτικό σύλλογο Χειμαδιού - Σοπίου, ανέφερε ότι “… άρχισε η συγκομιδή της σταφίδας με πάρα πολύ καλό ρυθμό, έχουμε και τον καιρό σύμμαχος μας. Η παραγωγή φέτος είναι μειωμένη κατά πολύ, ευελπιστούμε όμως ότι θα έχει μία καλή τιμή για να μπορέσουμε να βγάλουμε κι εμείς τα έξοδα μας και ένα μεροκάματο. Δεν θεωρούμε ότι θα έχουμε πρόβλημα, να δώσουμε την σταφίδα εξαιτίας του κορονοϊού, ευελπιστούμε ότι θα πάνε όλα καλά. Μου άρεσε πάντα η καλλιέργεια της σταφίδας και αποφάσισα να μείνω στο χωριό, να φτιάξω επιπλέον στρέμματα, γιατί με την κατάσταση που υπάρχει δε συμφέρει να πας για ένα μεροκάματο στον Πύργο. Έχει μέλλον η σταφίδα, όμως η νεολαία δε μένει στο χωριό, φεύγουν όλοι. Οι συνομήλικοί μου αυτή τη στιγμή είναι ελάχιστοι στο Χειμαδιό, οι περισσότεροι έχουν φύγει και δεν ασχολούνται με αγροτικές καλλιέργειες”.

stafida aloni 2

stafida aloni 3

stafida aloni 4

stafida aloni 5

stafida aloni 6

stafida aloni 7

stafida aloni 8

stafida aloni 9

stafida aloni 10

stafida aloni 11

stafida aloni 12

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 19 Αυγούστου 2020 01:37

Σχετικά Άρθρα

  • Νέα παρέμβαση Αυγερινοπούλου για το πλαφόν στη σταφίδα
    Νέα παρέμβαση Αυγερινοπούλου για το πλαφόν στη σταφίδα

    Το θέμα της μείωσης του ελάχιστου πλαφόν των 150 κιλών ανά στρέμμα για την παροχή της συνδεδεμένης ενίσχυσης της σταφίδας εξετάζει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μετά και την νέα παρέμβαση της Διονυσίας-Θεοδώρας Αυγερινοπούλου. Η Βουλευτής Ηλείας είχε επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, κ. Γιώργο Στρατάκο, ζητώντας την στήριξη των αγροτών και τη μείωση του ελάχιστου πλαφόν για τη σταφίδα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες του παρατεταμένου καύσωνα του φετινού καλοκαιριού και της ξηρασίας και οι παραγωγοί να μην χάσουν, λόγω μειωμένων αποδόσεων, τις ειδικές ενισχύσεις.

    Η Βουλευτής Ηλείας χαρακτήρισε την ανάγκη αναπροσαρμογής των ελάχιστων ορίων ως άμεση και επιτακτική καθώς στην πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι ιδιαίτερα δύσκολο να καλυφθεί το πλαφόν και πλέον το Υπουργείο εξετάζει τα μέτρα που θα λάβει για τη στήριξη των παραγωγών.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Μεσσηνία: Στο 1,90 ευρώ ανέβηκε η τιμή της σταφίδας - Μειωμένη και φέτος η παραγωγή
    Μεσσηνία: Στο 1,90 ευρώ ανέβηκε η τιμή της σταφίδας - Μειωμένη και φέτος η παραγωγή

    Στο 1,90 ευρώ το κιλό ανέβηκε η τιμή της σταφίδας, που δίνουν οι συνεταιριστικές οργανώσεις, όπως μας ενημέρωσε ο πρόεδρος του συνεταιρισμού “Ενωση Μεσσηνίας” Γιώργος Λαζόγιαννης.

    Αρχικά, όπως καθορίστηκε στα τέλη Αυγούστου, ήταν 1,80 ευρώ, ενώ η περσινή είχε διαμορφωθεί στο 1,40 ευρώ.

    Ομως, η παραγωγή είναι μειωμένη, είναι πλέον πολύ λιγότερα τα στρέμματα σταφίδας που καλλιεργούνται στην Πελοπόννησο και ο κίνδυνος εγκατάλειψης κι εξαφάνισης παραμένει.

    Αναλυτικά, “για τη σταφίδα με βάση την εικόνα στα κέντρα παραλαβής της Ενωσης είναι μια καλύτερη χρονιά από πέρυσι από θέμα παραγωγής. Είναι άριστη η ποιότητα, αλλά είναι λίγη η παραγωγή”, παρατήρησε για τη φετινή σοδειά ο κ. Λαζόγιαννης.

    Για τη μείωση της παραγωγής και τον κίνδυνο εγκατάλειψης κι εξαφάνισης της σταφίδας, ο πρόεδρος της Ενωσης Μεσσηνίας επεσήμανε πως “είναι ζήτημα να υπάρχουν 70.000 με 75.000 στρέμματα σε όλη την Πελοπόννησο, ενώ πριν 3 - 4 χρόνια ήταν γύρω στα 115.000 με 120.000, προ covid. Με όλα τα προβλήματα με όλα αυτά που περάσαμε, με όλες τις διαμαρτυρίες που κάναμε για να σωθεί η σταφίδα, δυστυχώς, το συνεταιριστικό κίνημα δεν εισακούστηκε στο υπουργείο”.

    Συνεχίζοντας, εκτίμησε ότι “αυτός δεν είναι ο μοναδικός λόγος που η σταφίδα πάει για εξαφάνιση. Ο κύριος λόγος είναι ότι έχει γεράσει ο πληθυσμός. Αυτά τα κτήματα που έχουν μείνει, υπάρχουν άνθρωποι να τα καλλιεργήσουν και να τα αυξήσουν” και πρόσθεσε: “Φέτος βλέπουμε μια καλύτερη τιμή από πέρυσι. Οχι ότι είμαστε ικανοποιημένοι με το 1,90, που έχει αυτή τη στιγμή η σταφίδα και παλεύουμε να κερδίσουμε κάτι καλύτερο. Και πιστεύω ότι θα κερδίσουμε. Θα πρέπει να κάνει ένα γενναίο πρόγραμμα αναμπέλωσης το υπουργείο, το οποίο θα δίνει κίνητρα μεγάλα, ώστε να ανανεωθούν αυτά τα κτήματα”.

    Αλλα μεγάλα προβλήματα για τον κ. Λαζόγιαννη είναι οι καταστροφές από τα άγρια ζώα, αγριογούρουνα και τσακάλια, καθώς και η έλλειψη νερού. Παρατήρησε ότι “θα πρέπει να υπάρξει ένα πρόγραμμα, όπου θα συμμετάσχουν οι αγρότες με ένα 10%-20%-30%, για να περιφράξουμε την περιουσία μας. Χάθηκαν πολλές σταφίδες φέτος μέσα σε μία νύχτα, από τα αγριογούρουνα και τα τσακάλια. Παραγωγός είχε 12 στρέμματα σταφίδα και δεν τρύγησε ούτε 5 κλούβες και δούλευε όλο τον χρόνο. Μεγάλο πρόβλημα είναι και το νερό. Δεν έχει γίνει τίποτα, αρδευτικά έργα δεν υπάρχουν πουθενά. Ακούμε για φράγματα, από όταν γεννήθηκα όλο για το Μηναγιώτικο φράγμα ακούω και Μηναγιώτικο δεν βλέπω”.

    Πηγή: EleftheriaOnline.gr

  • Ηλεία: Με θετικό πρόσημο ολοκληρώθηκε η επεξεργασία της βιομηχανικής τομάτας παρά τον παρατεταμένο καύσωνα
    Ηλεία: Με θετικό πρόσημο ολοκληρώθηκε η επεξεργασία της βιομηχανικής τομάτας παρά τον παρατεταμένο καύσωνα

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Με επιτυχία ολοκλήρωσαν τη φετινή τους λειτουργία τα δύο εργοστάσια επεξεργασίας βιομηχανικής τομάτας στην Ηλεία, όπως έκανε γνωστό στο ilialive.gr και στο Gaia365.gr ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, Χρήστος Βαλιανάτος.

    Παρά τις προκλήσεις, η χρονιά κλείνει με θετικό απολογισμό, καθώς η παραγωγή ήταν αυξημένη κατά περίπου 10.000 τόνους σε σχέση με το 2023, φτάνοντας συνολικά τους 100.000 με 110.000 τόνους.

    Ωστόσο, παρόλο που η ποιότητα της βιομηχανικής τομάτας κρίνεται καλή, οι παραγωγοί υπέστησαν σημαντικές ζημιές λόγω του παρατεταμένου καύσωνα που έπληξε την περιοχή, με την ανάγκη για διαχείριση του υδάτινου δυναμικού να είναι πλέον επιτακτική.

    Αναφερόμενος σε αυτό το θέμα ο κ. Βαλιανάτος τόνισε ότι η πολιτεία οφείλει να προχωρήσει σε ενέργειες που θα εξασφαλίσουν νερό για όλες τις καλλιέργειες της περιοχής, αφού όπως χαρακτηριστικά σημείωσε «Χωρίς επαρκές νερό, η αγροτική παραγωγή κινδυνεύει, κάτι που θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία της Ηλείας».

    Αποζημιώσεις και τιμές σε τομάτα και σταφίδα

    Ο κ. Βαλιανάτος επεσήμανε ακόμα ότι το 2023 η αποζημίωση για τη βιομηχανική τομάτα ήταν μόλις 0,77€, ενώ η τιμή της τομάτας κυμαίνεται στο 1,40€.

    Για τον λόγο αυτό κάλεσε τον ΕΛΓΑ να αναπροσαρμόσει τις αποζημιώσεις, ώστε να ανταποκρίνονται στις πραγματικές τιμές της αγοράς.

    Εξίσου ανησυχητική είναι η κατάσταση όπως πρόσθεσε ο κ. Βαλιανάτος και στην παραγωγή της κορινθιακής σταφίδας, όπου εξαιτίας των καιρικών συνθηκών καταγράφηκε ζημιά σε ποσοστό 60-70% με την επίσπευση της διαδικασίας έκδοσης πορισμάτων για άμεσες αποζημιώσεις στους πληγέντες σταφιδοπαραγωγούς να κρίνεται αναγκαία για την συνέχιση της καλλιέργειας.

    Στήριξη της αγροτικής παραγωγής

    Επιπλέον, ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας αναφέρθηκε στο πλαφόν των 150 κιλών ανά στρέμμα που απαιτείται για την καταβολή της στρεμματικής ενίσχυσης, προτείνοντας τη μείωσή του, προκειμένου να μην χάσουν οι παραγωγοί την επιδότηση.

    Τέλος, υπογράμμισε την επείγουσα ανάγκη για άμεση αποζημίωση τόσο για τη βιομηχανική τομάτα όσο και για την κορινθιακή σταφίδα, τονίζοντας ότι τα πορίσματα πρέπει να εκδοθούν το συντομότερο δυνατό, ώστε να ενισχυθεί οικονομικά ο αγροτικός κόσμος τόσο για την βιομηχανική τομάτα όσο και για την κορινθιακή σταφίδα.

  • Μικρότερη αλλά καλύτερης ποιότητας η εφετινή παραγωγή κορινθιακής σταφίδας - Με αυξημένη τιμή θα πουλήσουν οι παραγωγοί
    Μικρότερη αλλά καλύτερης ποιότητας η εφετινή παραγωγή κορινθιακής σταφίδας - Με αυξημένη τιμή θα πουλήσουν οι παραγωγοί

    Περισσότερο από 25% αναμένεται να είναι αυξημένη η τιμή που θα πουλήσουν το προϊόν τους οι παραγωγοί της κορινθιακής σταφίδας εφέτος.
    «Πέρυσι η τιμή για τον παραγωγό ήταν 1,40 ευρώ το κιλό ενώ φέτος, εκτιμάται ότι θα είναι πάνω από 1,80 ευρώ το κιλό» δήλωσε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κορινθιακής Σταφίδας, Θανάσης Σωτηρόπουλος υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «την τελική τιμή θα τη διαμορφώσει η αγορά».
    Σε αυτό το ρόλο της έπαιξε και η περασμένη καλλιεργητική χρονιά, η οποία δεν ήταν καλή, μιας και έντονες βροχοπτώσεις είχαν «ως αποτέλεσμα να σαπίσουν τα αποθέματα κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η τιμή στον παραγωγό».

    Οι πρώτες ενδείξεις για εξαιρετική ποιότητα στη φετινή παραγωγή, η οποία όμως εκτιμάται ότι θα είναι μικρότερη από αυτό που αρχικά υπολογιζόταν.
    Σύμφωνα με τον κ. Σωτηρόπουλος «η φετινή παραγωγή θα πέσει κάτω από τους 15.000 τόνους, με τις εκτιμήσεις να αναμένουν μια συγκομιδή 12.000-13.000 τόνων», όταν πριν την πανδημία του κορονοϊού όπως τονίζει «ήταν πάνω από 25.000 τόνους οι παραγωγοί».
    Πάντως, πριν από μια δεκαετία στη χώρα μας η καλλιέργεια σταφίδας έφτανε σύμφωνα με εκτιμήσεις τα 140.000 στρέμματα η οποία μέχρι τις αρχές του 2020 είχε μειωθεί στις 100.000 στρέμματα.

    Προβλήματα

    Για αυτή την κατάσταση όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κορινθιακής Σταφίδας ευθύνεται κυρίως η κλιματική κρίση.
    «Το φαινόμενο της κλιματικής κρίσης έχει επηρεάσει κατά πολύ την καλλιέργεια της σταφίδας. Πρόκειται για ένα προϊόν που κατά 80% δεν αρδεύεται, με τις συνεχείς ανομβρίες και τους καύσωνες να προκαλούν τεράστιες ζημιές», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων ο κ. Σωτηρόπουλος ζητά τη λήψη μέτρων τόσο από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αλλά και από την ελληνική πολιτεία ώστε να «προστατευθεί η κορινθιακή σταφίδα, που αποτελεί το πρώτο προϊόν που ως χώρα, κάναμε εξαγωγή».

    Η κορινθιακή σταφίδα αποτελεί ένα μοναδική, για την Ευρώπη, προϊόν, μιας και δεν υπάρχει άλλον Κράτος-Μέλος το οποίο να την παράγει.
    Και για αυτό Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κορινθιακής Σταφίδας υπογραμμίζει «είναι κρίμα που δεν λαμβάνονται μέτρα στήριξης των παραγωγών, είτε μέσω αναδιάρθρωση της καλλιέργειας είτε μέσω εγγειοβελτιωτικών έργων, που να μπορούν να στηρίξουν ή να βοηθήσουν για κάποια χρονιά την παρατεταμένη ανομβρία που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια».
    Κάτι τέτοιο πέρα από τη στήριξη της καλλιέργειας θα δώσει τη δυνατότητα και σε νέους που θέλουν, να ασχοληθούν με τη σταφίδα. «Εάν υπάρξουν μέτρα στήριξης θα υπάρξει και ενδιαφέρουν από τη νέα γενιά» λέει ο κ. Σωτηρόπουλος.

    Μάλιστα, αυτό θα δώσει και νέα πνοή σε πιο απομακρυσμένες περιοχές στις οποίες δεν μπορεί να καλλιεργηθεί άλλο προϊόν. «Πρόκειται για ένα προϊόν που κατά το παρελθόν έχει στηρίξει τόσο την τοπική κοινωνία και την οικονομία» κατέληξε ο Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κορινθιακής Σταφίδας.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Ηλεία: Ολοκληρώνεται η παράδοση της βιομηχανικής τομάτας - Προβληματισμένοι οι παραγωγοί από τις ζημιές σε βιομηχανική τομάτα και κορινθιακή σταφίδα
    Ηλεία: Ολοκληρώνεται η παράδοση της βιομηχανικής τομάτας - Προβληματισμένοι οι παραγωγοί από τις ζημιές σε βιομηχανική τομάτα και κορινθιακή σταφίδα

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί η παράδοση της βιομηχανικής τομάτας στα δύο εργοστάσια της Ηλείας, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, Χρήστος Βαλιανάτος. Οι παραγωγοί στη συνέχεια θα είναι σε θέση να γνωρίζουν το κέρδος που θα έχουν αποκομίσει από τη φετινή παραγωγή καθώς παρά τις αρχικές εκτιμήσεις, οι αγρότες της περιοχής συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, κυρίως λόγω των ζημιών που υπέστησαν οι καλλιέργειες τόσο στην βιομηχανική τομάτα όσο και στην κορινθιακή σταφίδα.

    Εκτεταμένες ζημιές στις καλλιέργειες

    Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου είχαν ως αποτέλεσμα την εκδήλωση σημαντικών ζημιών, με το ποσοστό των απωλειών να ξεπερνά το 50% σύμφωνα με τον κ. Βαλιανάτο, κυρίως στις καλλιέργειες κορινθιακής σταφίδας. Η κατάσταση αυτή προκαλεί ανησυχία στους παραγωγούς, οι οποίοι βλέπουν τις προσπάθειές τους να καταστρέφονται, ενώ παράλληλα ανησυχούν για το κατά πόσο οι αποζημιώσεις θα μπορέσουν να καλύψουν τις πραγματικές απώλειες.

    Συνάντηση με τον ΕΛΓΑ

    Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίσιμη αυτή κατάσταση, ο κ. Βαλιανάτος και αντιπροσωπεία της Ομάδας Παραγωγών, σκοπεύουν να επισκεφθούν τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Πατρών το προσεχές διάστημα. Στόχος της συνάντησης θα είναι να συζητηθούν τα ζητήματα των αποζημιώσεων για τους πληττόμενους παραγωγούς, καθώς είναι πλέον αναγκαία η άμεση στήριξή τους από την πολιτεία. Ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών αναμένεται να παρουσιάσει λεπτομερή στοιχεία για τις ζημιές και να ζητήσει την παρέμβαση του ΕΛΓΑ, ώστε να υπάρξει δίκαιη αποζημίωση για τους αγρότες καθώς το μέλλον της φετινής παραγωγής, παραμένει αβέβαιο και πολλά θα εξαρτηθούν από τις αποζημιώσεις που θα διατεθούν στους παραγωγούς για τις ζημιές που έχουν υποστεί. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά στο ilialive.gr και στο gaia365.gr ο κ. Βαλιανάτος, η στήριξη του ΕΛΓΑ κρίνεται καθοριστική για να μπορέσουν οι αγρότες να ξεπεράσουν τις δυσκολίες και να συνεχίσουν την παραγωγική τους δραστηριότητα.

    Valianatos4

    «Η βιομηχανική τομάτα συνεχίζεται, τις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθεί η παράδοση και από τα δύο εργοστάσια. Από εκεί και ύστερα θα κάνουμε απολογισμό, να δούμε πόσους τόνους πήγαμε και τι κέρδος έχει ο παραγωγός. Αλλά αυτό που θα κυνηγήσουμε όπως και για την Κορινθιακή σταφίδα είναι οι ζημιές που έπαθε ο νομός Ηλείας. Έχουμε μεγάλες απώλειες ειδικά στην σταφίδα της τάξεως του 50 – 60%. Εμείς με το τέλος των παραδόσεων θα επισκεφτούμε τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Πατρών να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για τις ζημιές που έπαθαν τόσο οι τοματοπαραγωγοί όσο και οι σταφιδοπαραγωγοί. Σταφίδα παραλαμβάνουμε εδώ και ένα μήνα, ακόμα όμως δεν έχουμε συγκεντρώσει ούτε το 50%. Από ό,τι βλέπουμε όμως από αυτά που φέρνουν οι παραγωγοί υπάρχει μεγάλη ζημιά. Στο 50 με 60% οι παραγωγοί δεν τρύγησαν. Πρέπει ο ΕΛΓΑ να το δει αυτό και να προχωρήσει σε αποζημιώσεις.

    Φυσικά εάν δεν βγάλουν καλά και δίκαια πορίσματα θα αντιδράσουμε. Δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε τους παραγωγούς ακάλυπτους»

  • Με 1,80 ευρώ παραλαμβάνει η Παναιγιάλειος τη σταφίδα
    Με 1,80 ευρώ παραλαμβάνει η Παναιγιάλειος τη σταφίδα

    Τιμή εκκίνησης (προκαταβολή) 1,80 ευρώ το κιλό καθόρισε η Παναιγιάλειος Ένωση, για τη φετινή σταφίδα, για τους παραγωγούς που θα παραδώσουν το προϊόν τους στις συνεταιριστικές οργανώσεις.

    Αυτό μας ενημέρωσε ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού “Ενωση Μεσσηνίας” Γιώργος Λαζόγιαννης, επισημαίνοντας πως πέρυσι η τιμή ήταν στο 1,40 ευρώ, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του πως στο τέλος θα δοθεί κι εκκαθάριση, ένα επιπλέον ποσό.

    Να σημειώσουμε ότι η φετινή παραγωγή είναι μειωμένη λόγω των καιρικών συνθηκών (καύσωνας), των ζημιών από τα αγριογούρουνα και της υποβάθμισης κι εγκατάλειψης της καλλιέργειας (από τη μη στήριξη και την αδιαφορία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια), αλλά με καλή ποιότητα.

    Η Ενωση Μεσσηνίας παραλαμβάνει σταφίδα σε Μεσσήνη και Γιάλοβα (Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή), Γαργαλιάνους (Τρίτη, Πέμπτη) και Κόμπους (Πέμπτη).

    Σε πρόσφατη ανακοίνωσή της η Ενωση απευθύνει “έκκληση προς την Πολιτεία για την ανάγκη άμεσης στήριξης των σταφιδοπαραγωγών για να περισώσουμε ότι προλαβαίνουμε πριν την ολική εξαφάνιση” και παρατηρεί: “Επανερχόμαστε στο πάγιο αίτημά μας για την άμεση ανάγκη θέσπισης κινήτρων για την αναδιάρθρωση της καλλιέργειας μιας και το τελευταίο πρόγραμμα απέτυχε οικτρά, την ανάγκη χορήγησης έκτακτου βοηθήματος στους πληγέντες από επιθέσεις αγριόχοιρων καθώς και προγράμματος ενίσχυσης για ειδική περίφραξη των σταφιδαμπελώνων. Θα πρέπει άμεσα το υπουργείο να επανεξετάσει το όριο παράδοσης σταφίδας (150 κιλά ανά στρέμμα) για την χορήγηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης μιας και στις περισσότερες των περιπτώσεων το όριο αυτό είναι ανέφικτο, λόγω των επιθέσεων από αγριόχοιρους που ως γνωστών δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ, με κίνδυνο παραγωγοί να μην τους χορηγηθεί συνδεδεμένη ενίσχυση”.

    Πηγή: Εleftheriaonline.gr

  • Αχαΐα: Άνω – κάτω ποσότητα και τιμές στη σταφίδα, τι λένε παραγωγοί της Αιγιάλειας
    Αχαΐα: Άνω – κάτω ποσότητα και τιμές στη σταφίδα, τι λένε παραγωγοί της Αιγιάλειας

    Ισως και 50% λιγότερη ποσότητα θα βγάλει φέτος η Αιγιαλεία. «Πονοκέφαλοι» για τους παραγωγούς καύσωνας και λειψυδρία.

    Μετά τις ελιές και στη σταφίδα θα υπάρξει μείωση της φετινής παραγωγής, καθώς οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις μιλούν για πτώση περίπου 50% σε σχέση με το 2023, παρότι η τιμή αναμένεται να είναι λιγάκι καλύτερη σε σχέση.

    Χθες, καταγράψαμε τα δεδομένα που υπάρχουν στις ελιές στην Αιγιαλεία, λόγω του παρατεταμένου καύσωνα, όμως παρόμοια προβλήματα υπάρχουν στη σταφίδα στην ίδια περιοχή, με πολλούς παραγωγούς να βρίσκονται σε διαδικασία συγκομιδής για να προλάβουν πριν ξεραθεί ο καρπός.

    Η «Πελοπόννησος» μίλησε με δύο ανθρώπους, που γνωρίζουν τα ζητήματα του κλάδου.

    Ο αντιπρόεδρος της Παναιγιάλειας Ενωσης Συνεταιρισμών Νίκος Μιχαλόπουλος τόνισε: «Ο τρύγος ξεκίνησε νωρίτερα τουλάχιστον 10-20 μέρες λόγω του καύσωνα και τελειώνει τις επόμενες μέρες, στα πεδινά. Σύντομα θα ξεκινήσει και στα ορεινά. Ακόμα δεν μπορούμε να μιλήσουμε με λεπτομέρειες, όμως παρά την ξηρασία, ελπίζω ότι η παραγωγή θα είναι λίγο καλύτερη από το 2023. Εικόνα για τα αν επαρκούν οι ποσότητες για να καλυφθούν οι ανάγκες της αγοράς σε Ελλάδα και εξωτερικό, θα έχουμε σε 20-25 μέρες, όταν θα δούμε τα δεδομένα από το τρύγισμα, στα ορεινά. Τα τελευταία χρόνια, η συγκομιδή από τα ορεινά είναι αυτή που δίνει την ποσότητα, οπότε θα πρέπει να περιμένουμε λίγο για να δούμε τον πραγματικό όγκο».

    Ο κ. Μιχαλόπουλος έκανε και την πρώτη εκτίμηση σχετικά με τις τιμές: «Ακόμα είναι νωρίς, όμως με βάση αυτά που βλέπω, πιστεύω ότι οι τιμές θα είναι ανοδικές, σε σχέση με το 2023. Αν η αύξηση τις τιμής επαρκεί για να βγουν τα έξοδα, δεν το γνωρίζω. Πάντως αυτό δείχνει πόσο προνοητική ήταν η θέση της ΠΕΣ, η οποία είχε ζητήσει να υπάρξει απόσυρση αποθεμάτων από την αγορά, είτε για άλλες χρήσεις, είτε για την Ουκρανία. Παρότι δεν έγινε στον απαιτούμενο βαθμό, είδαμε ότι λειτούργησε ο νόμος της αγοράς».

    Ο αγροτοσυνεταιριστής στάθηκε και στο θέμα της λειψυδρίας, σημειώνοντας: «Η ξηρασία έχει επηρεάσει την παραγωγή και το βασικότερο είναι το θέμα της έλλειψης νερού. Νομίζω ότι πλέον είμαστε… στο και 5. Θα πρέπει η Περιφέρεια, μαζί με τις δημοτικές αρχές, να εκπονήσουν σχέδιο δράσης για να έχουμε νερό στις καλλιέργειες τα επόμενα χρόνια. Αν δεν λυθεί το πρόβλημα, η έλλειψη θα είναι κάθε χρόνο πιο έντονη και ο καταναλωτής θα πληρώνει ακριβότερο το κάθε προϊόν που φτάνει στο ράφι».

    Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ανεξαρτήτων Αγροτών Αιγιάλειας Κώστας Γιάχος, πιο απαισιόδοξος, είπε: «Η ξηρασία και οι συνεχόμενες μέρες με θερμοκρασία 37 και 38 βαθμούς Κελσίου έκαψε καρπούς και έτσι η παραγωγή θα είναι μειωμένη σε σχέση με πέρυσι, ίσως και 50%. Ακόμα και το γεγονός ότι ακούγεται ότι η τιμή πώλησης της σταφίδας θα είναι καλύτερη από πέρυσι, εφόσον η παραγωγή είναι μειωμένη, τότε τα έσοδα θα είναι περίπου ίδια. Για μένα η τιμή θα πρέπει να κινηθεί στα 2,5 ευρώ το κιλό, ώστε να μείνουν χρήματα και στους παραγωγούς. Αλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια όλο και λιγότεροι ασχολούνται με τη σταφίδα κι αυτό πρέπει να το δουν οι αρμόδιοι».

    Ο αγροτοσυνδικαλιστής δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον μεγάλο «πονοκέφαλο» των παραγωγών, την έλλειψη νερού, υπογραμμίζοντας: «Λόγω ανομβρίας δεν μπορούσαμε να ποτίσουμε κι επειδή ο καύσωνας συνεχίζεται, ορισμένα κτήματα στα πεδινά έχουν καεί! Πρέπει να δούμε το θέμα του νερού, ειδικά στην Αιγιάλεια, όπου το πρόβλημα κάθε καλοκαίρι είναι όλο και πιο έντονο».

    Πηγή: Pelop.gr

  • Χάβαρι: “Λαβωμένες” από τον καύσωνα οι καλλιέργειες - Σε απόγνωση οι παραγωγοί
    Χάβαρι: “Λαβωμένες” από τον καύσωνα οι καλλιέργειες - Σε απόγνωση οι παραγωγοί

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Μεγάλα είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί της περιοχής του Χαβαρίου καθώς η καλλιέργεια της σταφίδας, του καρπουζιού και της πιπεριάς εξαιτίας των παρατεταμένων αυξημένων θερμοκρασιών και της ανομβρίας έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό.

    Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ilialive.gr και στο Gaia365.gr ο παραγωγός Κωνσταντίνος Δέρβος, η ζημιά που έχει υποστεί ξεπερνάει το 70% ενώ παράλληλα αντιμετωπίζει πρόβλημα από τον ελεγκτικό μηχανισμό του ΕΛΓΑ προκειμένου να λάβει την αποζημίωση που δικαιούται.

    Xavari 2

    «Έχω πολλά πιπέρια και έχω πραγματικά κατασταραφεί. Έχω επίσης καρπούζια και σταφίδες. Δεν έχουμε ανταπόκριση από όλους όσοι έρχονται από την Πάτρα, οι επόπτες, ο διευθυντής, ο τμηματάρχης. Στις 10 του μήνα ήρθε ο γεωπόνος και μετά από 10 ημέρες ήρθε ο επόπτης και ο προϊστάμενος. Αυτό το πιπέρι το μάζεψα χθες και το πετάω. Όλα τα μπουμπούκια που έχει δέσει η πιπεριά πάνω είναι καμένα. Τα πιπέρια αυτά που έχουμε βάλει κόβουν 6,5 και 7 τόνους γιατί είναι φυτεμένα στις 5 Απριλίου. Αν τα άφηνε ο καιρός θα είχαμε μεγάλη παραγωγή. Και έρχονται και μας λένε ότι πάνω από 4,5 ή 5 τόνους δεν μπορούν να μας βάλουν. Παρακαλώ να μας φέρονται καλύτερα…

    Xavari 4

    Η ζημιά μας ξεπερνάει το 70%. Πρέπει να μας βοηθήσουν οι βουλευτές του νομού και ο υπουργός. Να προσέξουν το νομό Ηλείας. Να έρθουν και τώρα οι βουλευτές στο Χάβαρι που τους έχουμε ανάγκη και όχι μόνο στις εκλογές. Έχουμε πάθει μεγάλη ζημιά και στις σταφίδες. Και πέρυσι είχαμε χαλάζι στις σταφίδες. Την μισή περιοχή την έβαλαν και την άλλη παρόλο που τους δείξαμε τη ζημιά με φωτογραφία στα κινητά με ημερομηνία επάνω, μας είπαν να κάνουμε ένσταση. Κάναμε ένσταση, ενημερώσαμε και τηλεφωνικώς και φέτος μας είπαν ότι δεν τους ενημερώσαμε.

    Αν δείτε τα καρπούζια έχουν καεί… Θέλουμε να αποζημιωθούμε για την πραγματική μας ζημιά.

    Πέρυσι ήρθε ο γεωπόνος γιατί είχαμε ζημιά από χαλάζι και δεν μας έβαλε ζημιά. Δεν μας έβαλε όμως και κιλά και αφού κάναμε ένσταση μας έβαλε 25% από χαλάζι. Πρέπει να κοιτάξουν τους παραγωγούς γιατί δείχνουν σα να έχουν προηγούμενα μαζί μου. Δεν μπορώ να το εξηγήσω διαφορετικά. Είναι ντροπή όλο αυτό που συμβαίνει…» σημείωσε κλείνοντας ο κ. Δέρβος τονίζοντας ότι πολλοί παραγωγοί της περιοχής επηρέασαν τα παιδιά τους και τα προέτρεψαν να ασχοληθούν με την γη αλλά πλέον οι καταστάσεις τα διώχνουν μακριά.

    Xavari 5

    Xavari 6

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ