«Κόκκινος συναγερμός» έχει σημάνει στους αγρότες της Δυτικής Αχαΐας, αφού η χρονική περίοδος, από τον Φεβρουάριο μέχρι σήμερα, έχει σχεδόν αφανίσει τα εισοδήματα των παραγωγών, την ώρα που η πολιτεία δεν έχει δώσει παρά μόνο μεμονωμένες οικονομικές ενισχύσεις, οι οποίες εν τέλει δεν επούλωσαν τις βαθιές πληγές που προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί η πανδημία.
Η φράση... «ζόρι φέτος, στεναχώριες και τραγικά αδιέξοδα» βγαίνει αβίαστα από τα χείλη καλλιεργητών φράουλας, καρπουζιού, πατάτας και σταφυλιών, αφού από τότε που ο κορονοϊός άρχισε να εξαπλώνεται, τα προϊόντα αυτά άρχισαν να «κατρακυλούν».
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπττυξης, ήδη από τον Απρίλιο μήνα, ενημερώθηκε εγγράφως από τον Αγροτικό Σύλλογο Δυτικής Αχαΐας, για τα αλυσιδωτά οικονομικά προβλήματα, ωστόσο δεν επέλεξε την άμεση χρηματική στήριξη των παραγωγών, αλλά την καταγραφή ολοκληρωτικά της φετινής ζημιάς στα τέλη του χρόνου, με αποτέλεσμα τα όποια κονδύλια διατεθούν, να εκτιμάται ότι πιθανά επιδοθούν από τον Φεβρουάριο του 2021 και μετά.
Από τα στοιχεία τα οποία συνέλεξε η «Π», μόνο στη Δυτική Αχαΐα η οικονομική ζημιά για τους αγρότες φαίνεται να ανέρχεται στα 60 εκακτ. ευρώ περίπου, γεγονός που σημαίνει ότι από την περιοχή λείπει αυτό το εισόδημα που είναι και το μόνο που στηρίζει την τοπική αγορά. Με δεδομένο δε πως ούτε ο τουρισμός πήγε φέτος καλά, μιλάμε για ολοκληρωτική καταστροφή της τοπικής οικονομίας.
Μοναδική εξαίρεση ήταν η κρατική επιχορήγηση για τον «Πράσινο Τρύγο», αν και με τιμή χαμηλή, που κάλυψε τα 320 από τα 500 ευρώ κόστος ανά στρέμμα και με πολύ μικρό το ποσοστό ωφελούμενων καλλιεργητών. Σε αυτό θα πρέπει να προστεθεί και η ενίσχυση της απόσταξης σε Οινοποιία, για οινόπνευμα, που όμως δεν συγκράτησαν τις τιμές διάθεσης των σταφυλιών, που είδαν μείωση κατά 10 λεπτά/κιλό, παρότι οι έμποροι βοηθήθηκαν.
> Στα Λουσικά, τη Δευτέρα (8μ.μ) ο Αγροτικός Σύλλογος Δυτικής Αχαΐας έχει καλέσει (στο πρώην Δημαρχείο) όλους τους αγρότες και τους εμπλεκόμενους φορείς (βουλευτές, περιφέρεια, συνεταιρισμούς, σύλλογο Ωλενίας), με θέμα ευρείας σύσκεψης την απότομη μείωση των τιμών σε κηπευτικά, οινοποίησιμα σταφύλια κ.ά, εξαιτίας του κορονοϊού. Ο πρόεδρος Γιώργος Βεσκούκης δηλώνει στην «Π»: «Βασικό ζητούμενο είναι η αποζημίωση όλων των αγροτών. Πέραν των παραγωγών λαϊκών αγορών και τα ανθοκήπεια, που κάνουν αιτήσεις, για κανένα άλλο προϊόν δεν έχει ξεκινήσει διαδικασία ενίσχυσης, ενώ δεν αποκλείεται να πληγεί προσεχώς και η ελαιοπαραγωγή. Μόνο για τις πατάτες έχουν κοπεί 5 εκατ. ευρώ, αλλά ακόμα δεν τα 'χει δει ο παραγωγός, ούτε βέβαια για φράουλα και καρπούζι. Δεν υπάρχει κάτι χειροπιαστό κι αυτό είναι το θέμα».
> Στον Ριόλο, αύριο (7.30μ.μ), στην πλατεία του χωριού έχουν κληθεί όλοι οι αγρότες της περιοχής, για να συζητήσουν το μέλλον των προϊόντων (σταφύλια, ελαιόλαδο κτλ). Θα παρευρεθεί ο δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας και βουλευτές «ώστε να μεταφέρουν στην κυβέρνηση τα αιτήματα» όπως λέει ο πρόεδρος της διοργανώτριας τοπικής κοινότητας Σάκης Βαβαρούτας.
Πηγή: Pelop.gr